1、Unit 3 Inventors and inventions李仕才一、阅读理解。(2018合肥高三调研性检测)In our everyday lives we meet situations in which we take many things for granted. We only treasure things when they are gone. This is a sad truth of human nature. One day, I found myself as a witness to a similar situation.One evening, I left
2、work and boarded the train. After entering, I noticed something unusual. The center of the car had a few empty seats while both ends were crowded with people standing. I didnt pay much attention and sat down on one of the empty seats. I sensed a funny smell. It wasnt long before I noticed a homeless
3、 person sleeping on three seats in front of me. He was bleeding from his nose. Why wasnt anyone helping him?His clothes were torn and he was giving off a strange smell. Along with the smell, his eyes were dull, watery, and red. Occasionally he scratched himself and people looked at him as if he had
4、committed a crime. As the train stopped at stations and more people came in they covered their noses and faced away from him. All the seats around him were empty.Suddenly, he began to swear at the people around him. A plainclothes police officer who looked like a construction worker took out his cer
5、tificate and showed it to the homeless man. The officer, not wanting to touch the homeless man, told him his rights and directed him to exit the train. As the officer walked the man out of the train, the homeless man turned around and said “MY HOME!” and started crying.A man doesnt value things unti
6、l they are gone. If he didnt have a home, at least he had freedom. Now he has neither. No one wants to help someone who wont help himself.【解题导语】本文是一篇记叙文。乘坐火车时,“我”发现了一个流浪汉,他衣衫褴褛,身上散发异味,乘客们避而远之。突然,他开始咒骂他周围的乘客。后来流浪汉被便衣警察带走,他不仅没有家,这一次还失去了自由。1When entering the car, how did the author feel at first?AAnnoy
7、edBPuzzled.CSad. DCalm.B解析:推理判断题。根据第二段第三句可知,车厢中部有一些空座位,而两头却挤满了站着的人;据此可以判断,“我”感到很困惑,故B项正确。2How did people react to the homeless man?AThey caught him and called the police.BThey covered him with clean clothes.CThey disliked and avoided him.DThey stared at him curiously.C解析:推理判断题。根据第二段第三句可知,车厢中部有一些空座位,
8、而两头却挤满了站着的人;根据第三段第三句可知,流浪汉偶尔抓挠自己,人们看着他,好像他曾经犯罪了一样;据此可以判断,人们不喜欢他,避免和他接触,故C项正确。3It can be learned that the policeman_ Awas very rude to the manBsent the man back to his hometownCforced the man to leave the cityDwent off the train with the manD解析:细节理解题。根据第四段最后一句中的“As the officer walked the man out of t
9、he train” 可知,警官最后带着这个流浪汉走下了火车,故D项正确。4What does the author think of the homeless man?AHe is a loser of life.BHe is worth our respect.CHe is very funny.DHe is a fearless fighter.A解析:推理判断题。根据最后一段第二、第三句可知,如果他没有家,至少他还有自由,如今他两个都没有了。据此可以判断,他是一个生活的失败者,故A项正确。二、单句语法填空1Read this story, _ you will realize that
10、not everything can be bought with money.答案:and2(2018山东省统考)Id like to place things where it is _ (convenience) to get them.答案:convenient3The new government must set out _ (find) solutions to the countrys economic problems.答案:to find4This old picture taken many years ago called _ my memories of the am
11、using experience.答案:up5Why did Bob cry?He couldnt bear _ (make) fun of like that in front of the whole class.答案:being made6As for American children, the Christmas is _ (associate) with excitement, happiness and gifts.答案:associated7(2018东北三省四市联考)He took measures to make up his fault, which received o
12、ur _ (recognize)答案:recognition8It is the superior intelligence and the use of language that distinguish man _ the other animals.答案:from9He was disappointed at not getting the job, but hell get _ it.答案:over10He is always so busy with his work that he has no choice but to go to see his parents _ (occa
13、sion)答案:occasionally三、完形填空。【说明文、议论文】(2018湖南省部分重点高中考前演练)Hello, Mr. WiFi. Life without you is next to impossible now. Were happy to sing your name from morning till evening, sometimes till dawn. _1_ I know you help me, sometimes youre making me do things with _2_ attention. Many times I promise myself
14、 that Ill _3_ my feelings towards you, but youre _4_ me closer and closer. Youve entered both my home and my _5_. Youre just a window for our _6_ and information. But we people arent _7_ only with the window. So we open all our _8_ for you. Is this a(n) _9_ or some kind of attachment? If this is an
15、illness, is it curable? And if this is an attachment will you _10_ me to the lifelong togetherness?We want you 24/7. Cant you take a few days off so that both you and I can _11_? Youre a poison not a slow one but a super _12_ poison which holds our mind and makes us dance _13_ its tune. Nowadays you
16、re so _14_ that anyone can buy and make you our _15_. Youll never be bothered about our health but well _16_ be concerned about your “health”. Because you accompany us everywhere and never let us be alone.If you were a _17_ person made of flesh and blood (血肉之躯) would we love you the same? You _18_ u
17、s with your numerous talents and we even cant get rid of you. Were all you _19_. Sometimes I wonder how people in the previous generations _20_, but if they did why cant we?1A.Now that BOnly ifCThough DWhen2A.praised BincreasedCfocused Ddivided3A.keep in Bbring backCapprove of Dgive up4A.drawing Bpu
18、shingCforcing Dobserving5A.space BsoulCsociety Dworkplace6A.entertainment BargumentCexpansion Dstruggle7A.strict BsatisfiedCgenerous Dbusy8A.thoughts BeyesCexits Ddoors9A.disease BinspirationCroutine Dphenomenon10A.recommend BinstructCcommit Dadapt11A.persist BrelaxCprogress Dbalance12A.raw Bambiguo
19、usCstrong Dfast13A.to BagainstCfrom Dwithin14A.affordable BvaluableCconventional Dattractive15A.addition BexpertCcompanion Dinstrument16A.sometimes BalwaysCnever Dseldom17A.selfish BdishonestCresponsible Dreal18A.control BscoldCcomfort Dchallenge19A.friends BslavesCcolleagues Demployers20A.suffered
20、BconnectedCsurvived Dsurfed【解题导语】作者用诙谐的语气质问WiFi,这呈现了现代人的一种通病,那就是对无线网络的依赖。1C根据语境可知,虽然(Though)作者知道WiFi帮助了自己,但是正是WiFi的特殊作用让作者在做事情的时候会分心。2D参见上题解析。3A根据语境可知,作者很多次都对自己承诺说要抑制(keep in)自己对WiFi的情感。bring back“使回忆起,使想起”;approve of“同意,赞成”;give up“放弃”。4A根据语境可知,此处形象生动地表现了作者不能抗拒WiFi对自己的吸引。draw“吸引”符合语境。force“强迫,迫使”;o
21、bserve“观察”。5BWiFi进入了作者的家和灵魂中。下文中的“holds our mind”是关键提示。6AWiFi(本来)只是我们娱乐(entertainment)和获取信息的窗口。argument“争论”;expansion“扩张”;struggle“斗争,奋斗”。7B根据上文的“Youre just a window for our. information”以及“But”所表示的转折关系可知,此处表示人们并不满足于(satisfied)WiFi仅仅是个“窗口(window)”。 strict“严格的”;generous“慷慨的”。8D此处表示人们将WiFi的作用扩大化,不仅仅满足
22、于其作为窗口的作用,而是将所有的“门(doors)”打开迎接WiFi。某种程度上而言,door是window的“升级版”。9A结合下文中的“an illness”可知,作者疑惑的是自己和其他人对WiFi如此依赖的现象是否是一种病(disease)。inspiration“灵感”;routine“惯例”;phenomenon“现象”。10C如果对WiFi的情感是一种依赖的话,WiFi能保证与作者一生都亲密无间吗?commit意为“保证(做某事、遵守协议或遵从安排等),承诺”,符合语境。recommend“推荐”;instruct“教导”;adapt“适应”。11BWiFi不能给自己放几天假以便它
23、和作者都能放松(relax)一下吗?persist“坚持”;progress“发展、(使)进步”;balance“平衡”。12D根据本句中的“not a slow one”可知,WiFi并不是慢性毒药,而是快速起效的毒药,故用fast与slow形成对比。raw“不熟练的”;ambiguous“含糊不清的”。13AWiFi是一种能控制人们的思想并使人们随着它的音调起舞的毒药。dance to表示“随着跳舞”。14A根据下文中的“anyone can buy”可知,如今WiFi的价格是如此低廉以至于任何人都能买到,并使其成为人们的伴侣。affordable“支付得起的,不算太贵的”;valuabl
24、e“有价值的”;conventional“传统的”;attractive“有吸引力的”。15C参见上题解析。下文中的“Because you accompany us everywhere and never let us be alone”亦是提示。addition“加,添加”;companion“伴侣,伙伴”;instrument“工具”。16B毫无生命的WiFi是决不会在意其用户的健康的,但是用户们会一直担心WiFi的“健康”,此处用always与上文的“never”形成对比,强调人们对WiFi的在意程度。17D根据下文中的“person made of flesh and blood(
25、血肉之躯)”可知,作者想知道如果WiFi成为拥有血肉之躯的真实的人,人们是否会一样喜欢它。selfish“自私的”;dishonest“不诚实的”;responsible“负责任的”。18A根据上文作者介绍的人们对WiFi的依赖及下文中的“we even cant get rid of you”可知,人们离开了WiFi简直无法生活下去,而本句中的“with your numerous talents”正是WiFi控制人们的方式。control“控制”;scold“责备”;comfort“安慰”;challenge“挑战”。19B根据语境可知,WiFi控制了人们,也就是说人们成了被其掌控的奴隶(
26、slaves)。colleague“同事”;employer“雇主”。20C根据语境尤其是本句中的“in the previous generations”可知,作者非常疑惑的是在早期没有WiFi的时候人们是如何存活(survived)下来的。suffer“受苦”;connect“联系”;surf“冲浪”。四、单句改错1Cross the road very carefully. Look both sides,and you might be knocked down._ 答案:andor2The teachers abruptly ending speaking can make some
27、 students focus their attention on their listening._ 答案:abruptlyabrupt3It is so cold and frozen that we have to stay at home._ 答案:frozenfreezing4He was overlooked when they set out choosing a new manager._ 答案:outabout5The telephone is out of the order; therefore, we cannot get in touch with the boss
28、._ 答案:去掉第一个the五、单元语法过去分词1(2018陕西西安质检)_ (devote) to her job, Ms. Wang has no time to be with her daughter.答案:Devoted2(2018陕西长安一中质检)_ (translate) into English, the sentence was found to have an entirely different word order from Chinese.答案:Translated3(2018绵阳一诊)The first textbook _ (write) for teaching English as a foreign language came out in the 16th century. 答案:written4I dont like going to supermarkets _ (locate) in the centre of the town.答案:located5(福建卷)Tsinghua University,_ (found) in 1911, is home to a great number of outstanding figures.答案:founded