1、高考资源网() 您身边的高考专家课时提能练(二十八) 选修6Unit 3A healthy lifeA:知识层面.语境语法填空A(考查派生词)In a very 1stressful (stress) situation we may easily feel 2mentally (mental) tired. Swimming is a good way to relax ourselves. Though we may be 3breathless (breath) after swimming for some time, it helps to build up the 4strengt
2、h (strong) of our muscles. It also keeps the heart and lungs healthy. Therefore, swimming is now considered as one of the most 5addictive (addict) forms of 6fitness (fit)B(考查动词)When he speaks to his men, the manager often 7stresses (stress) the importance of being honest, 8banning (ban) each of them
3、 from telling lies. He himself sets a good example. He tries to avoid 9abusing (abuse) his power, which wins the trust of his workers. However, he 10will quit (quit) his job next month because of his age. He feels a little sad for he 11has been accustomed (accustom) to his work over the years.C(考查句型
4、)Swimming is considered to be 12as good a way as any to lose weight. But I dont agree with the viewpoint, 13neither/nor do many health experts. Actually, people who exercise regularly combined with a controlled diet are more likely 14to get (get) rid of extra pounds or body fat. Selfdiscipline and p
5、atience do have an effect on weight loss success, too. So 15every/each time you eat out, remember not to have too much.语境短文改错(短文中有5处错误)Kate still remembers taken by her grandpa to a mountain when she was a child. They hoped to find some wild plants that might be a cure for her strange illness. A ban
6、 to hunting three years before had a effect on the wild animals there. Their number was increasing fast. The grandfather and granddaughter had to risk to being attacked by wild beasts. They hid themselves in caves or in trees to stay safely when night fell. Luckily, they returned home after three da
7、ys, carrying what she needed.【答案】Kate still remembers taken by her grandpa to a mountain when she was a child. They hoped to find some wild plants that might be a cure for her strange illness. A ban hunting three years before had effect on the wild animals there. Their number was increasing fast. Th
8、e grandfather and granddaughter had to risk being attacked by wild beasts. They hid themselves in caves or in trees to stay when night fell. Luckily, they returned home after three days, carrying what she needed.根据提示补全句子 1那个年轻人很快就习惯在纽约工作了。The young man soon got accustomed to working in New York.2他喜欢
9、熬夜,所以经常犯困,这使得他难以专注于在做的事情。He likes to stay up late at night,so he often feels sleepy,which makes it difficult for him to concentrate on what he is doing.3正如你看到的,如果这些农田保护不当,迟早会变成沙漠的。As you can see,if they are not properly protected,the farmlands will become deserts sooner or later.4我从未听说过或见过这样的事。Never
10、 have I heard or seen such a thing.5简不会来参加我们今晚的宴会,汤姆也不会来。Jane wont join us for dinner tonight, neither/nor will TomB:能力层面.阅读理解A(2020绵阳市高中诊断性考试)A study has found that middle aged and older adults who live in greener neighborhoods have a decreased risk of developing metabolic syndrome (新陈代谢综合征) such a
11、s obesity,hypertension (高血压) and high blood sugar.The study,published in Environmental Pollution,was conducted by the Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)It differed from previous studies on the health benefits of green spaces in that it examined all of the symptoms of metabolic syndrome
12、 together collectively rather than as individual components.Having metabolic syndrome increases a persons risk for the heart disease,stroke and type 2 diabetes,according to the National Heart,Lung,and Blood Institute.The study from ISGlobal examined data from clinical examinations of over 6,000 Brit
13、ish adults who were between 45 and 69 years old when the study began.The data was derived from four examinations participants went through between 1997 and 2013 that included blood analyses,blood pressure and measurement of weight.“These findings suggest that longterm exposure to green spaces can pl
14、ay an important role in preventing metabolic syndrome as a whole,” according to a press release published by ISGlobal.The correlation between nearness to green spaces and better health could be associated with the expanded opportunities for physical recreation and lower exposure to air pollution,acc
15、ording to Carmen De Keijzer,ISGlobal researcher and principal author of the study.Female subjects were more likely than males to exhibit the studys association between living in greener neighborhoods and having fewer metabolic symptoms.“Women tend to spend more time in their residential neighborhood
16、,which could explain this gender difference,” Carmen said.“We need greener cities if we want healthier cities,” She added.【语篇解读】巴塞罗那全球健康研究所的一项新研究发现,居住在更环保的社区的中老年人患新陈代谢综合征的风险降低。本文介绍了该项研究的相关内容。1What do we know about the study from the first two paragraphs?AYoung people were not included in the study.B
17、Symptoms were examined one by one.CIt was a joint effort of several institutes.DIt was the first of its kind in decades.A细节理解题。根据第一段中的“A study has found that middleaged and older adults”可知,这是一项关于中老年人的研究,并没有包括年轻人,故选A。2What does the underlined word “derived” in Paragraph 3 mean?ADeparted.BArrived.CGai
18、ned.DDemanded.C词义猜测题。前一句表明,这项研究调查了6 000多名45到69岁的英国成年人的临床检查数据,画线词所在句表明从1997年到2013年的四次检查中,参与者接受了血液分析、血压和体重测量等检查。由此可推知,这是数据的来源,故画线词与C项含义相近,故选C。3Why do women have fewer metabolic symptoms?ABecause they have a different gender.BBecause they live in greener cities.CBecause they live in healthier cities.DB
19、ecause they stay longer where they live.D细节理解题。根据尾段的第一句以及第二句中的“Women tend to spend more time.this gender difference”可知,女性受试者比男性更有可能表现出生活在更环保的社区和有较少新陈代谢症状之间的联系,因为她们倾向于花费更多时间在她们的住宅区,故选D。4What can be a suitable title for the text?AGreener Neighborhoods,Fewer Metabolic SymptomsBWomen Having Fewer Metabo
20、lic SymptomsCMetabolic Syndrome Increasing Heart DiseaseDLiving in Greener and Healthier CitiesA标题归纳题。根据第一段中的“A study.who live in greener neighborhoods have a decreased risk of developing metabolic syndrome(新陈代谢综合征)” 以及下文对该研究的相关介绍可知,A项最适合作本文标题。B(2020西安五校联考)Would you help a trapped robot? Some rats w
21、ould.They can form social bonds with robots and will even rescue a robot rat that is trapped in a cage.Rats need to be highly attuned(熟悉)to social signals from others so they can identify friends to cooperate with and enemies to avoid.To find out if this extends to lifeless things,Laleh Quinn at the
22、 University of California,San Diego,and her colleagues tested whether rats can detect social signals from robot rats.They housed eight adult rats with a robot rat for four days.The robot rat resembled a large version of a computer mouse with wheels to move around and colorful markings.During the exp
23、eriment,the social robot rat followed the living rats around,played with the same toys,and opened cage doors to let trapped rats escape.Next,the researchers trapped the social robot in a cage and gave the rats the chance to set it free by pressing a lever(杠杆)Across 18 trials each,the living rats wer
24、e likely to set the social robot free.“This suggests the rats viewed the social robot as a real social being,”says Quinn.“The rats may have bonded with the social robot because it showed behavior like communal (共有的)exploring and playing.This could lead to the rats better remembering having freed it
25、earlier,and wanting the robot to return the favor when they get trapped,”says she.The robot was the same size as a regular rat.“Wed assumed wed have to give it a moving head and tail,facial features,and put a smell on it to make it smell like a real rat,but that wasnt necessary,”says Janet Wiles at
26、the University of Queensland in Australia,who helped with the research.“The finding shows how sensitive rats are to social signals,even when they come from robots.”【语篇解读】本文介绍了来自加州大学圣地亚哥分校的Laleh Quinn及其团队通过实验发现老鼠可以察觉到机器鼠发出的社交信号,并释放受困的机器鼠。5What does the underlined word“this”in Paragraph 2 refer to?ATh
27、e sensitivity of rats to social signals.BThe rats approach to identifying friends.CThe ability of rats to avoid enemies.DThe willingness of rats to talk with robots.A代词指代题。根据第二段第一句“Rats need to be highly attuned(熟悉)to social signals from others so they can identify friends to cooperate with and enem
28、ies to avoid”及画线词所在句中的“whether rats can detect social signals from robot rats”可推知,this指的是老鼠对社交信号的敏感度,故选A。6What is the robot rat in the experiment like?AIts smell is the same as a real rats.BIt looks like a big computer mouse.CIts head and tail can move naturally.DIt can behave and think like humans.
29、B细节理解题。根据第三段第二句中的“The robot rat resembled a large version of a computer mouse”可知,实验中使用的机器鼠长得很像加大版的鼠标,故选B。7Why did the living rats set the social robot free according to Laleh Quinn?ATo make friends with it in the future.BTo return the favor they got from it.CTo view it as a real living rat.DTo get a
30、ccess to its help someday.D推理判断题。根据第五段中的“wanting the robot to return the favor when they get trapped”可推知,老鼠之所以愿意释放受困的机器鼠是因为它们想在自己将来有难时,对方能报答它们。故选D。8What can be a suitable title for the text?ARobots Have Social Skills Like AnimalsBRats Are Fond of Robots Like HumansCRats Can Bond with Social RobotsDR
31、obots Are Able to Send Social SignalsC标题归纳题。根据第一段第三句“They can form social bonds with robots and will even rescue a robot rat that is trapped in a cage”和本文介绍的老鼠解救受困机器鼠的科学实验可知,本文主要讲的是老鼠可以和社交机器人建立信任关系,故选C。.完形填空(2020江西省五校协作体联考)Brooke Ochoa was going to enter a restaurant for lunch when she saw an elderl
32、y lady approaching.The 30yearold woman 1 to keep the door open for her.She thought she was just doing something 2 .She didnt know,however,that a remark (评论)that the lady would make a few seconds later would 3 a chain of events that would cause her to get countless likes on her post and 4 on social m
33、edia suddenly.As Brooke entered the restaurant,she 5 the elderly lady asking for“a table for one”Then she decided to do one more act of 6 .Brooke walked up to the ladys 7 and asked,“I also 8 alone,would you like to have lunch together?”The lady,named Dolores,not only accepted Brookes 9 ,but she was
34、very pleased to have 10 The two 11 up an instant friendship during their meal.Dolores told Brooke that shed been having a 12 time.“She spent the last decade living with her mom,who recently passed away,”Brooke wrote in a later post about the encounter.“She just kept smiling and saying thank you for
35、listening to me,which made me 13 too!”Brooke and Dolores enjoyed their conversation so much that they 14 to have lunch with each other every Thursday from that point on.In a later 15 ,not long after their first meeting,Brooke 16 that Dolores had passed away.If nothing else,this chance 17 is evidence
36、 that the smallest 18 of goodwill can quite exactly change a life.Neither of the two women knew that Doloress days on earth were so 19 ,but they found 20 in each other,and thats what matters.【语篇解读】Brooke Ochoa去餐馆吃饭时偶遇了一位老妇人,她为这位老妇人开门,又在得知老妇人自己一个人吃饭后邀请其一起共进午餐,两人由此建立了友谊,并约定每周四共进午餐;但在她们第一次见面后不久,那位老妇人就去
37、世了。这段友谊虽然很短暂,但是她们在彼此身上找到了安慰。1A.hesitatedBwaited CcompetedDpretendedB根据空后的“keep the door open for her”和下文Brooke因为这个行为获赞可知,Brooke在那等着为那位老妇人开门。2A.politeBhonest CwiseDfoolishA根据上文内容并结合常识可知,等着为别人开门是一种礼貌的行为。 3A.ignoreBreportCremoveDproduceD与该句中的“cause”呼应,并结合空后的“a chain of events”可知,此处表示几秒后那位老妇人的评论会引起(prod
38、uce)一连串的事件。4A.take offBset offCleave offDcut offA与句中的“get countless likes”呼应可知,此处表示Brooke因为无数点赞而在社交媒体上开始走红。take off“开始走红”。5A.realizedBfelt CinsistedDoverheardD根据语境可知,当Brooke走进餐馆,她无意中听到那位老妇人正在要一张单人桌。overhear“无意中听到,偶然听到”。6A.weaknessBkindness CfriendshipDencouragementB根据上文可知,Brooke为老妇人开门是一种礼貌的行为;当她无意中听
39、到那位老妇人想要一张单人桌时,她决定再多做一个善举。7A.carBcounterCdoorDtableD根据上文中的“table”可知,Brooke走到老妇人的餐桌旁邀请她一起共进午餐。8A.struggleBdefend CeatDpostC根据空后的“would you like to have lunch together”可知,Brooke也是一个人来餐馆吃饭的。9A.bowBcare CeffortDofferD根据上文中的“would you like to have lunch together”可知,这是Brooke的提议(offer)。10A.companyBfriction
40、 CadjustmentDpermissionA与上文中的“a table for one”“alone”形成对比可知,老妇人不仅接受了Brooke的提议,而且也乐意吃饭有个伴儿。company“陪伴”。11A.turnedBbuilt CthrewDputB根据语境可知,两个陌生人在就餐过程中迅速建立了友谊。12A.pleasantBshortCtoughDluckyC根据下一句中的“She spent the last decade living with her mom,who recently passed away”可推知,老妇人当时正在过着艰难的日子。tough意为“艰难的”。13
41、A.sobBpanic ClistenDsmileD根据本句中的“She just kept smiling”和“too”可知,老妇人感染了 Brooke,Brooke也面带微笑。14A.seemedBrefusedCagreedDremainedC根据该句中的“Brooke and Dolores enjoyed their conversation so much” 可知,Brooke和Dolores聊得很开心,因此两人约定每个星期四都共进午餐。agree意为“商定,约定”。15A.updateBpurchase CabsenceDpraiseA与上文“Brooke wrote in a
42、later post about the encounter”呼应可知,此处表示在Brooke和Dolores第一次见面之后不久更新的一篇帖子中,Brooke说Dolores已经去世了。16A.approvedBtold CanalyzedDcommittedB参见上题解析。17A.complaintBargument CconversationDappointmentC根据上文中的“Brooke and Dolores enjoyed their conversation so much”可知,此处表示Brooke和Dolores共进午餐时所进行的谈话。18A.strengthBact CcompetenceDfaultB与上文中的“Then she decided to do one more act of _”形成呼应可推知,此处表示善举。19A.limitedBrich ClongDpoorA根据上文可知,在Brooke和Dolores约定一起共进午餐后不久, Dolores就去世了,故此处表示当时她们都不知道Dolores在世的时间如此有限。20A.successBreality CcomfortDequalityCBrooke和Dolores共进午餐时聊得很开心,她们之间建立了友谊,彼此在对方那里找到了安慰。- 10 - 版权所有高考资源网