收藏 分享(赏)

高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc

上传人:a**** 文档编号:40680 上传时间:2025-10-28 格式:DOC 页数:8 大小:62.50KB
下载 相关 举报
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第1页
第1页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第2页
第2页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第3页
第3页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第4页
第4页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第5页
第5页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第6页
第6页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第7页
第7页 / 共8页
高二英语黄金阅读理解:新闻类(含详解).doc_第8页
第8页 / 共8页
亲,该文档总共8页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高二英语黄金阅读Golden Reading for Senior Middle School Students三、新闻类(1)The 12-month bloody conflict has been a nightmare(噩梦) in the lives of thousands of Israelis(以色列人)and Palestinians(巴勒斯坦人). Khalaf is one of them. Although she was born in fear of bombs and attacks. Finally, her parents made a painful dec

2、ision to send her back to the US. “I wanted so much to stay here and to go to university here,” she said. “Im afraid of leaving my home and my parents. But here, the bloody attack is not going to end soon.” The war has broken the dreams of a generation raised in peace. In the 1990s Israeli and Pales

3、tinian leaders were moving towards an agreement to end the long-lasting fight over territory(领土) and the ownership of the Holy City Jerusalem. This gave the new generation hope for a peaceful future. But now, at the Friends School in Ramallah, attended by children of each English-speaking Palestinia

4、n families, only 300 pupils started the new school year, while last year there were 480. According to a recent report, 28 per cent of Isreaelis aged from 18 to 28 have considered leaving the country in the past 6 months. “To have a safe future, we have no other choice but to go abroad,” a 16-year-ol

5、d Israeli boy said. Not only does the future of the young generation lie in another place, but also the adults in both Palestine and Israel dont see any hope in their own countries. 1. Khalafs parents wouldnt to send her back the US, would they?A. Yes. B. No, but they had to. C. Perhaps. D. Sure. 2.

6、 Why did the new generation have hope for a peaceful future?A. The two sides settled their problems. B. The two sides fought against each other. C. The two sides moved towards an agreement in the 1990s. D. The two sides reached a final agreement. 3. Which is true according to the news report?A. Khal

7、af has lived in the Palestine since she was born. B. Khalaf has lived in the US since she was one year old. C. Khalaf has lived in the Palestine since she was one year old. D. Khalaf has ever been to the US. 【答案与解释】巴以双方长期的军事冲突给两国人民带来深重的灾难,尤其是青年学生被迫背井离乡、他国求学。人们痛恶战争、向往和平的殷切之情跃然纸上。1. B。语义理解题。根据 Finally

8、, her parents made a painful decision to send her back to the US 可以做出正确选择。2. C。细节理解题。从第 5 段可知答案。3. D。语义理解题。从第 2 段第 2 句话中的 to send her back to the US 可知答案为 D。(2)TOKYO, Japan An earthquake measuring 8.0 hit the northern Japanese island of Hokkaido early Friday. The quake was the strongest anywhere in

9、the world this year. Several million people live on the island. Japans national broadcasting agency, NHK, reported 236 people had been hurt, but no deaths had been reported. Tsunami waves measuring about 3 feet (1 meter) began hitting the eastern coast of Japans northernmost island, and officials wa

10、rned all residents in the region to seek higher ground. A fire broke out at oil refinery on the island after the earthquake, and television stations reported a train derailment and a landslide near a highway tunnel. The U.S. Geological Survey measured the quake at 8.0 but authorities in Japan initia

11、lly gave it a magnitude of 7.8. The USGS said the temblor was located 33 kilometers (20 miles) under the Earths crust, about 796 miles north / northwest of Tokyo, and began at 4:50 a.m. local time (1950 GMT). The second quake occurred at 6:08 a.m. (2108 GMT).On average, there is one magnitude-8, or

12、greater, quake a year in the world. The amount of energy released in a magnitude-8 earthquake is equivalent to that contained in 1.01 billion tons of TNT, according to the USGS. A tsunami watch has been issued for the U.S. state of Hawaii. Based on all available data, a tsunami may have been generat

13、ed by this earthquake that could be destructive on coastal areas even far from the epicenter, said the announcement from the National Tsunami Hazard Mitigation Program. Only six days ago a 5.5-magnitude quake shook Japan. The September 20 earthquake was centered nearly 870 kilometers (540 miles) sou

14、th-southeast of Tokyo, near Japans Bonin Islands, a remote volcanic island group in the Pacific Ocean. Earlier this month, Japan marked the 80th anniversary of a magnitude 8.3 quake that devastated Tokyo and neighboring Yokohama, killing at least 140,000 people. In January 1995, a magnitude 7.2 temb

15、lor in Kobe killed more than 6,000 people. 1. An 8.0-magnitude earthquake happened in Japan _.A. in January 1995B. on September 20, 2003C. on September 26, 2003D. in September, 1923 2. What is NOT the result of this earthquake?A. 236 people were hurtB. A fire broke out at oil refinery on the islandC

16、. A train was out of trackD. two people died 3. What does tsunami mean in Chinese?A. 震中B.海啸C. 火山D. 余震 4. We can infer that _.A. this might be the biggest earthquake in the world this year B. this earthquake has no effect on the USAC. Japan is a country where earthquakes frequently happenD. the secon

17、d quake occurred only half an hour after the first one 【答案解析】本文报道了2003年9月发生在日本北海道的大地震。1. C。细节题。根据Only six days ago a 5.5-magnitude quake shook Japan. The September 20 earthquake was centered nearly 870 kilometers (540 miles) south-southeast of Tokyo, 我们可以推算,这次日本北海道大地震发生在2003年9月26日。2. D。细节归纳题。这次地震造成的

18、后果有:236 people had been hurt;A fire broke out at oil refinery;a train derailment and a landslide near a highway tunnel等,而D项则与事实不符。3. B。词义猜测题。根据后面对这种现象的描写:hitting the eastern coast 可知 tsunami 是“海啸”的意思,因为只有地震引起的海啸才能冲击海岸。4. C。推理题。短文最后一段最后一个部分描述了日本发生的几次大的地震,据此我们可以得出结论:日本是一个地震多发国家。(3)Chinas first astrona

19、ut 38-year-old Yang Liwei returned safely to earth Thursday morning, when his craft Shenzhou 5 touched down as scheduled after more than 21 hours in the earths orbit. Chinese premier Wen Jiabao called the landmark debut flight a complete success. The descent capsule(返回舱) carrying Lt. Col. Yang Liwei

20、 touched down on the grasslands of the Gobi Desert, in central Inner Mongolia at 6:23 am Thursday (Beijing Time), the Beijing-based Chinas Aerospace Command and Control Center said. Minutes later, Yang grabbed the capsule hatch with his hand, pulled himself out, smiled and waved at recovery teams an

21、d reporters. It is a splendid moment in the history of my motherland and also the greatest day of my life, Yang, a former fighter pilot from Northeast Chinas Liaoning Province, said immediately after emerging. In an interview with CCTV, Chinas state television, Yang said he was feeling excellent. Sh

22、enzhou 5 landed at dawn, 4.8 kilometres (3 miles) from its designed landing target, the officials said. The spaceship operated well, the astronaut Yang Liwei said in his first publicized comments. I feel very good and I am proud of my motherland. After a physical exam on spot, Yangs condition was fo

23、und as good. Li Jinai, the commander of Chinas manned space program, called Yang a space hero and a national hero. Following Yangs touchdown, Chinas premier Wen Jiabao immediately spoke to Yang from Beijings command and control centre and offered his congratulations. Within hours, Chinese space offi

24、cials announced that the countrys space dreams will continue with a Shenzhou 6 mission, most possibly within a year. They said China also had worked out plans to conduct space walking by its astronauts, and eventually build up a space station. However, Chinese scientists ruled out building a space s

25、huttle, like the United States.Yangs flight came four decades after the former Soviet Union and the United States pioneered manned spaceflight. Soviet cosmonaut Yuri Gagarin orbited the Earth in April 1961. One month later, the United States launched Alan B. Shepard Jr.1. What is true of the first C

26、hinese astronaut Yang Liwei?A. He is now a fighter pilot.B. He was helped to get out of the descent capsule.C. He spent nearly a day in space.D. He was called a space hero and a national hero by Chinas premier Wen Jiabao.2. China will carry out the following space programs in the near future except

27、_.A. space walkingB. setting up a space stationC. building up a space shuttleD. sending up Shenzhou 63. The underlined word debut means _.A. first public appearance B. spaceC. carrying personD. space-ship4. Which of the following is NOT true?A. Soviet cosmonaut Yuri Gagarin was the first man in the

28、world to travel in space.B. the United States launched Alan B. Shepard Jr. about 40 years ago.C. China is the third country in the world to carry out the manned space flight successfully.D. Shenzhou 6 will carry more than one astronaut in the mission. (14 CCAD)【答案解析】本文介绍了中国首次载人航天飞行的情况。1. C。细节题。根据aft

29、er more than 21 hours in the earths orbit可知,C项正确。2. C。细节题。根据ruled out building a space shuttle可以知道,中国在近期不打算建航天飞机。其中的 rule out 意为“排除”、“取消”。3. A。词义猜测题。从短文中我们知道,这是中国第一次载人航天飞行,由此可推测出,debut为“首次亮相” 之意。4. D。事实确认题。A、B、C,在短文中均有提及。D没有提到。(4)The Norwegian government is doing its best to keep the oil industry un

30、der control. A new law limits exploration to an area south of the southern end of the long coastline; production limits have been laid down(though these have already been raised) ; and oil companies have not been allowed to employ more than a limited number of foreign workers. But the oil industry h

31、as a way of getting over such problems, and few people believe that the government will be able to hold things back for long. Ever since the war, the government has been carrying out a program of development in the area north of the Arctic Circle. For the past few years this program has had a great

32、deal of success: Torso has been built up into a local capital with a university, a large hospital and a healthy industry. But the oil industry has already started to draw people south, and within a few years the whole northern city could be in ruins. The effects of the oil industry would not be limi

33、ted to the north, however. With nearly 100 per cent employment, everyone can see a situation developing in which the service industries and the tourist industry will lose more of their workers to the oil industry. Some smaller industries might even disappear altogether when it becomes cheaper to buy

34、 goods from abroad. The real argument over the oil industry is its effects on the Norwegian way of life. Farmers and fishermen do not make up most of the population, but they are an important part of it because Norwegians see in them many of the qualities that they regard with pride as real Norwegia

35、ns. And it is the farmers and the fishermen who are most against the oil industry because of the damage that it might cause to the sea and to the countryside and to the whole country. One Norwegian politician said last week, “We will soon be changed beyond all recognition.” 1. The underlined sentenc

36、e in the last paragraph most exactly means “_”. A. Norway will be changed so much that it can hardly be recognized B. The Norwegian way of life will change greatly, as we recognize C. We can not recognize the Norwegian oil industry as it develops so quickly D. The Norwegian government cannot carry o

37、ut the law against the changing oil industry 2. The Norwegian government has tried to_. A. encourage the oil companies to discover new oil resources B. prevent oil companies from employing more people from southern Norway C. help the oil companies solve many of their problems D. keep the oil industr

38、y to something near its present size 3. According to the passage, the oil industry might lead to _ in northern Norway. A. the development of industry B. a growth in population C. the failure of the development program D. the development of new towns 4. Norwegian farmers and fishermen have an importa

39、nt effect because _. A. they form such a large part of Norwegian society B. their views of life and value agree with the Norwegian governments C. Norwegians respect them as representatives(代表) of Norwegian culture D. they regard oil as harm to the Norwegian way of life 【答案与解析】本文介绍Norwegian政府想方设法对石油工

40、业进行控制情况及控制原因。1.A。推断题。根据单词beyond的词义:超出(某种程度)可推知此题答案为A。2.D。主旨题。根据短文第一段第一句可推知此题答案为D。3.C。细节题。根据文章第三段第一句:然而,石油工业的效果不会对北部进行限制。可推知此题答案为C。4.C。细节题。根据文章第四段第二句:因为在Norwegians看来渔夫们和农民们身上才有Norwegians的真正素质。可推知此题的答案为C。(5)London: The Edinburgh Festival, the biggest arts festival of its kind in the world, got under w

41、ay in the Scotland capital on Sunday with a concert that included Hector Berliozs “To Deum”, under the direction of Christoph von Dohnanyi. The festival, which runs until August 31 this year, includes as its high points Peter Steins staging of Wagners “Parsifal”, with Claudio Abbado directing the Gu

42、stav Mahler youth orchestra (管弦乐队). The concert programme includes American pianist Richard Goode, bass baritone Thomas Quash off and violinist Christian Tetzlaff. New to the programmers this year will be 25 late evening classical music concerts. Earlier this month, the Edinburgh Fringe Festival, th

43、e largest show-case in the world for performance art, officially got under way with theatre, dance, poetry and music presentations(演出). Many of the fringe artists, who can enter the fringe festival upon payment of a small fee, were inspired this year by the events of September 11. Thousands of peopl

44、e flock to Edinburgh from around the world during the festival, which is over 50 years old. It aims to promote(促进) and encourage arts and to reflect international culture. It comprises(consists of) various dance, music, opera, and theatre presentations taking place across the city during the three-w

45、eek run. 1. When did the Edinburgh Festival begin?A. August 10. B. August 15. C. August 31. D. September 11. 2. What did the Edinburgh Festival never have before?A. Youth orchestras performances. B. Poetry and music presentations. C. Late evening classical music concerts. D. American pianists and vi

46、olinists. 3. The Edinburgh Festival _. A. is the only festival of its kind in the world B. has lasted over 50 years C. began with a concert directed by Richard Goode D. is actually a dance festival 4. The Scottish people hold the Edinburgh Festival _. A. to attract people across the world to their c

47、ity B. to show their fringe arts only C. to attract famous artists to their city D. to promote and encourage art development 5. Many of the fringe artists can enter the fringe festival this year, but they _. A. pay a small fee B. pay a lot of money C. are very rich D. own their own bands 【答案与解析】本文为来

48、自London的报道。报道了 The Edinburgh Festival 在the Scotland capital 开幕,并介绍了本次节日的盛况、目的和意义。1. A。推断题。从第2段第1句The festival, which runs until August 31 this year及文章最后一句 during the three-week run可推知此题答案为A。2. C。细节推断题。从第2段最后一句New to the programmers this year will be 25 late evening classical music concerts. 可推知此题答案为

49、C。3. B。细节题。根据文章最后一段第1句的定语从句 the festival, which is over 50 years old.可推知此题答案为B。4. D。细节题。根据文章最后一段第2句It aims to promote(促进) and encourage arts and to reflect international culture可推知此题答案为D。5. A。根据文章第4段的定语从句Many of the fringe artists, who can enter the fringe festival upon payment of a small fee可推知此题为答

50、案为A。(6) Its a mans world, and many women dont like it.The women say they are treated like second-class citizens and therefore feel that their anger is justified. Women everywhere, they say, earn less money than men for the same kind of work. Women have less power in their communities than men, and i

51、n most cities and towns the political decisions are made by men. There are few women mayors or city officials. The same thing is true in labor unions, and religious groups. Even in unions where the members are almost all women, the heads of the unions are men. The presidents of almost all the big co

52、rporations in the country are men. There are few women ministers and no women priests.Many women have been aware of these inequalities for a long time. Only recently, however, a drive for womens rights made many more women and men, too, interested in fair treatment for women. Groups have formed to d

53、emand equal pay for equal work, changes in abortion laws, and round-the-clock day-care centers for children. Women have even started their own newspapers to fight for their cause. They have written books and marched in parades protesting their second-class place in society.1. What is the main idea o

54、f this passage? A. Women want to make more money. B. Women hate the mans world. C. Women are organizing to demand their rights. D. Womens liberation. 2. What is the important problem explained in this passage? A. Women have joined protest groups. B. The heads of most unions are men. C. Women are tre

55、ated unfairly in their work, communities, and religious groups. D. Women dont like men. 3. What is the purpose of this passage? A. To persuade women to join womens rights groups. B. To explain why a drive for womens rights has started. C. To explain how it feels to be a woman in a mans world. D. To

56、help more women get equal treatment with men. 4. In this passage the words “second-class citizens” mean _.A. people who are treated as foreigners B. people who are not citizens C. people who are not treated fairly in their life and work D. people who dont want to be first-class citizens 5. Which of

57、the following statements is NOT true? A. Women dont like to be treated as second-class citizens. B. Women make the same amount of money as men for the same kind of work. C. Men make political decisions in most places in U. S. A. D. Women started their own newspapers and wrote books to fight for thei

58、r equal rights. (15 CCBCB)【答案与解析】本文报道了妇女为了能与男人享受同样的权利而举行的运动。1. C。主旨题。根据文章第3段第3句Groups have formed to demand equal pay for equal work, changes in abortion laws, and round-the-clock day-care centers for children可推知此题答案为C。2. C。推断题。根据文章第2段所列举的内容:政治、工会及宗教等各方面妇女都没有平等的权利,可推知此题答案为C。3. B。推断题。根据文章第3段第1句Many w

59、omen have been aware of these inequalities for a long time可推知此题答案为B。4. C。推断题。根据文章第2段的例子中可看出:妇女的地位总是低于男人,可推知此题答案为C。5. B。推断题。选项B与文章第2段第2句意思相反,可推知此题答案为C。(7) Vienna In spite of Iraqs decision to stop oil deliveries, the 11-nation Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) will not increase pro

60、duction to make up the shortfall, ministers decided Tuesday in Vienna.The 11 oil ministers decided to meet again on July 3 to discuss the effects of the Iraq temporary stop. The organizations president, Charkid Khelil of Algeria, said after the meeting that stocks were high and prices were stable, s

61、o quota (配额) increases were not necessary.The E.U. Commission has expressed concern about Iraqs output stop. A speaker said OPEC had to take all possible measures to keep or lower the oil price.Saudi Arabias Oil Minister Ali Al-Nuaimi had earlier said there would not be any shortfall of oil in the m

62、arket. The organization had already taken steps to fill the gap, he said. OPEC Secretary General Ali Rodriguez added that the period of the Iraq stop to export was not known, so other exporters were not going to lift quotas yet. If the market was destabilized(动摇), a suitable response could be made.I

63、raq on Monday stop shipments of crude oil to protest against the U.N. Security Councils decision to extend the oil-for-food programme by only a month, instead of the normal six-month renewal(延期).Just before the Vienna meeting, oil prices had gone up, with a barrel of OPEC crude selling for 27.05 dol

64、lars, up from 26.81 dollars last Friday. North sea oil was at 29.26 dollars Monday evening.OPEC wanted the oil price to stay within a margin of 22 to 28 dollars and achieved that with cuts in January and March that reduced 2.5 million barrels per day off quotas.1. Iraq made the decision to stop oil

65、deliveries because _.A. oil price is too low in the international marketB. the U.N. Security Council has decided to shorten the time for the oil-for-food programmeC. many oil wells were destroyed during the war in the late 1980sD. it couldnt get enough money to develop its economy2. The attitude the

66、 E.U. Commission took towards Iraqs output stop is _.A. activeB. concernedC. couldD. surprising3. “The organization” in Paragraph 2 refers to _.A. OPECB. the E.U. CommissionC. APECD. WTO4. The 11 oil ministers decided to meet on July 3 so that _.A. they can persuade Iraq to continue oil productionB.

67、 they can have a discussion about the effects of Iraqs temporary oil stopC. they can have a talk with the U.N. Security CouncilD. they can make up their minds to increase oil productions(15 BBABB)【答案与解析】本文报道了OPEC十一国石油组织在维也纳召开会议决定:在Iraq停止石油出口的情况下,也不增加石油的生产量。1. B。细节题。根据文章第5段中的 to protest against the U

68、.N. Security Councils decision to extend the oil-for-food programme by only a month, instead of the normal six-month renewal可推知此题答案为B。2. B。细节题。根据文章第3段第1句The E.U. Commission has expressed concern about Iraqs output stop可推知此题答案为B。3. A。细节题。根据文章第1段第1句the 11-nation Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)和文章第2段可推知此题答案为B。4. B。细节题。根据文章第2段第1句to discuss the effects of the Iraq temporary stop可推知此题答案为B。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1