1、阅读理解之细节题专项练习李仕才(1)New York, 10 November 5:27 pm, yesterday. Biggest power failure in the citys history.Thousands of people got stuck in lifts. Martin Saltzman spent three hours between the 21st and 22nd floors of the Empire State Building. “There were twelve of us. But no one panicked. We passed the
2、 time telling stories and playing word games. One man wanted to smoke but we didnt let him. Firemen finally got us out.”“It was the best night weve ever had,” said Angela Carraro, who runs an Italian restaurant on 42nd Street. “We had lots of candles on the tables and the waiters were carrying candl
3、es on their trays. The place was full and all night, in fact, for after we had closed, we let the people stay on and spend the night here.”The zoos had their problems like everyone else. Keepers worked through the night. They used blankets to keep flying squirrels and small monkeys warm. While zoos
4、had problems keeping warm, supermarkets had problems keeping cool. “All of our ice cream and frozen foods melted,” said the manager of a store in downtown Manhattan. “They were worth $ 50, 000.”The big electric clock in the lobby(大厅)of the Waldorf-Astoria Hotel in downtown Manhattan started ticking(
5、滴答)again at 5:25 this morning. It was almost on time.1. Throughout the period of darkness, Martin Saltzman and the eleven others were _.A. nervousB. excitedC. calmD. frightened2. How long did the power failure last?A. Nearly 12 hours.B. More than 12 hours.C. Nearly 24 hours.D. More than 24 hours.(2)
6、In Mount Berry, Georgia, people find a group of schools built specially for mountain children. The schools, as well as the mountain itself, are named after Martha Berry, herself a daughter of a Georgian mountaineer.Martha Berry was born in 1866. Luckier than most Georgian mountain children, she rece
7、ived an education. But she never forgot other children of the mountains whose parents couldnt afford to send them to school. In 1902 Martha Berry started a school for these children. It was housed in a single small log cabin and was attended by only five pupils. Now eighty years later, there are a s
8、core of Berry Schools in the area, with a total of over one thousand students and a waiting list of about five thousand.Martha Berry in her later years received many medals and honors for what she had done for the poor mountain children of Georgia, and in 1931 she was named one of the twelve most im
9、portant women in the United States. She never stopped working for the mountain children till her death in 1942.1. Georgia is the name _.A. of a mountain in the U. S.B. of a school in the U. S.C. of the mountain people in the U. S.D. of a state in the U. S.2. How many years of her life did Martha Ber
10、ry devote to working for children?A. 40 yearB. 36 yearsC. 29 yearsD. 76 years3. The first Berry School was founded _.A. to honor Martha BerryB. in memory of Martha BerryC. by the efforts of Martha BerryD. in Martha Berrys own house4. The Berry Schools have expanded _.A. 20 timesB. 200 timesC. 1000 t
11、imesD. 5000 times 轻松搞定阅读细节题专项练习参考答案(1)1. C 解析:细节题。因为他们又讲故事,又做游戏,显得很镇静。2. A 解析:细节题。将近12小时,这是算出来的。(2)1. D 解析:细节题。根据常识我们知道Georgia是美国的一个州名,所以答案是D。请注意文中Mount Berry和Georgia之间有逗号,所以它不是山名。选项A可以排除。选项B和C在文中没有依据,也可以排除。此题可用排除法。2. A 解析:细节题。文章第二段介绍Martha Berry1902年开始办学,文章结尾说,她一直为山区儿童工作到1942年逝世为止。所以选A(40 year)是正确的
12、。3. C 解析:此题需要理解细节。选A、B都与事实不符,可以排除。文章中只说学校设在一个小木屋里,并没有明确说那是她自己的房屋。因此选项D也可以排除。文中说:“In 1902 Martha Berry started a school for these children.”这与选项C的意思,即第一所Berry School是由Martha Berry努力创办的相吻合。因此,答案是C。4. A 解析:细节题。文章第二段中说:“In 1902 Martha Berry started a school Now, there are a score of Berry Schools in the area”学校增加了20倍,因此,应选A。选项B是学生增长的倍数。选项C和D在文章中找不到依据。