1、吉林省梨树县2015国庆高考英语完形填空、阅读理解自练(2)及答案完形填空-AThe night was dark, though sometimes the moving clouds allowed a star or two to be seen in the sky. The poor men held on to any bit of 1 they could find. They called to the Marie for2 but she was far3 the reach of the human voice. At one oclock in the morning s
2、uddenly some4 were seen in the distance: another ship! The shouts of the 5 were heard on board, and willing hands pulled them out of the water. The 6 of the ship that had arrived at the scene7 to save their lives was the Ellen. What had 8 her to the exact spot 9 the darkness and the pathless sea? He
3、r captain had known10 of the wreck(沉船) and had, indeed, 11 to sail away from it. But let him speak for himself.“12 I was forced by the wind to change my course, a small bird flew across the ship once or twice and then flew at my face. I 13 of this until exactly the same thing happened a second time,
4、 14 caused me to think it rather 15 .While I was this 16 ,the same bird, for the third time, make its appearance and flew17 in the same way as before. I was then18 to change my course back to the original one. I had not gone far 19 I heard a strange voice; and when I tried to20 where they came from,
5、 I found I was in the middle of people who had been shipwrecked. I immediately did by best to save them.” ( ) 1.A.landB. grass C. hopeD. wood 答案:D( ) 2.A.foodB. help C. restD. stop答案:B( ) 3.A.offB. out C. beyondD. from答案:C( ) 4.A.peopleB. lights C. shipsD. houses 答案:B( ) 5.A.sailorsB. captains C. re
6、scuersD. swimmers 答案:D( ) 6.A.nameB. owner C. captainD. finder 答案:A( ) 7.A.ahead of timeB. at times C. on timeD. in time答案:D( ) 8.A.broughtB. carried C. keptD. caused 答案:A( ) 9.A.in B. on C. throughD. around 答案:C( ) 10.A.everything B. nothing C. somethingD. anything 答案:B( ) 11.A.attemptedB. managed
7、C. allowedD. demanded 答案:A( ) 12.A.Just asB. In case C. Only becauseD. Even though答案:A( ) 13.A.paid no attention B. took good care C. took no notice D. kept close watch答案:C( ) 14.A.whichB. what C. thatD. this答案:A( ) 15.A.interestingB. funny C. friendlyD. unusual 答案:D( ) 16.A.searchingB. expecting C.
8、 consideringD. studying 答案:C( ) 17.A.backB. about C. upD. down答案:B( ) 18.A.forcedB. decided C. persuadedD. forbidden 答案:C( ) 19.A.whenB. until C. thenD. while 答案:A( ) 20.A.listen toB. search for C. make sureD. look out 答案:C1. 解析:hold on to 意思为“紧紧地抓住”。通读全文我们可以知道现在这些人是在茫茫大海里,他们必须抱住能找到的任何一块木头,以帮助自己逃生。2
9、. 解析:他们向“玛丽号”船求救。联系上下文我们可以知道the Marie是船的名字。3. 解析:beyond the reach of 意思是“在的范围之外”。人们向“玛丽号”求救,然而船上的人们根本听不到他们的呼救声。4. 解析:lights的意思是“灯光”。C项具有一定的干扰性。从该空后的another ship来看,C项不符合题意。5. 解析:联系上下文,这些人的身份我们一直不知道,因此D项为最佳选项。6. 解析:the Ellen是船的名字,因此,此处选name。7. 解析:in time 及时;ahead of time 提前;at times有时;on time准时。8. 解析:
10、句意为:“是什么把她(的船)带到这个地点的?”9. 解析:“through the darkness and the pathless sea”意思是“穿过黑夜和茫茫大海”。10. 解析:从空后的“had, indeed,_ (attempted) to sail away from it”及下一段,我们可以知道,船长对此事一无所知。11. 解析:因为他不知道这里发生沉船事故,因此他曾经“试图”把船开走。12. 解析:just as 在这里引导时间状语从句。13. 解析:pay attention后搭配的介词应该是to。14. 解析:which引导非限制性定语从句。15. 解析:这件事让我感到
11、“不同寻常”。16. 解析:considering 在此处相当于thinking。指船长认为鸟的举动有些异常。17. 解析:fly about 意思是“到处飞”。18. 解析:船长在这里说“鸟的异常举动劝服我改变了主意”。19. 解析:when在此意思是“就在这时”。20. 解析:因为是黑夜,在茫茫大海上,船长一时辨不清声音来自何方,因此他首先确定声音的位置。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Each new school year brings fresh reminders of what educators call the summer
12、 learning gap. Some call it the summer learning setback. Simply speaking, it means the longer kids are out of school, the more they forget. The only thing they might gain is weight. Most American schools follow a traditional nine-month calendar. Students get winter and spring breaks and about ten we
13、eks of summer vacation. Some schools follow a year-round calendar. They hold classes for about eight weeks at a time, with a few weeks off in between. The National Association for Year-Round Education says there were fewer than three thousand such schools at last count. They were spread among forty-
14、six of the fifty states.But many experts point out that the number of class days in a year-round school is generally the same as in a traditional school. Lead researcher Paul von Hippel said, “Year-round schools dont really solve the problem of the summer learning setback. They simply spread it out
15、across the year.”Across the country, research shows that students from poor families fall farther behind over the summer than other students. Experts say this can be prevented. They note that many schools and local governments offer programs that can help.But calling them “summer school” could be a
16、problem. The director of the summer learning center at Johns Hopkins, Ron Fairchild, said research with groups of different parents in Chicago and Baltimore found that almost all strongly disliked the term “summer school”. In American culture, the idea of summer vacation is connected to beliefs abou
17、t freedom and the joys of childhood. The parents welcomed other terms like “summer camp”, “enrichment”, “extra time” and “hands-on learning”.31. According to the first paragraph the summer learning gap .A. helps children to gain weightB. leads children to work harderC. improves childrens memoriesD.
18、affects childrens regular studies【答案】D 【解析】细节理解题。根据Simply speaking, it means the longer kids are out of school, the more they forget.暑假影响了学生的正常的学习,故选D。32. Compared to traditional schools, students in the year-round ones .A. perform better and have more learning gainsB. have much less time for relaxa
19、tion every yearC. have generally the same number of class daysD. hold more classes with more free weeks off【答案】C【解析】细节理解题。根据But many experts point out that the number of class days in a year-round school is generally the same as in a traditional school.全年的学校与一般的学校都有相同的天数的授课时间,故选C。33. Which of the fo
20、llowing statements is true?A. Students from poor families often fall behind after the vacation.B. Year-round schools can solve the problem of the learning gap.C. There are schools in each state following a year-round calendar.D. Nothing can help the students who fall behind after the vocation.【答案】A【
21、解析】细节理解题。根据Across the country, research shows that students from poor families fall farther behind over the summer than other students.来自贫困家庭通常在假期过后学习要落后其他孩子,故选A。34. Why did almost all parents dislike the term “summer school”?A. They cherish the childrens rights of freedom very much.B. They are worr
22、ied about the quality of the “summer school”.C. They want their children to be forced to make up the gap.D. They cant afford to the further study during vacation.【答案】A【解析】细节理解题。根据research with groups of different parents in Chicago and Baltimore found that almost all strongly disliked the term “summ
23、er school”. In American culture, the idea of summer vacation is connected to beliefs about freedom and the joys of childhood.父母认为这样剥夺孩子的自由的权利,故选A。35. What would be the best title of this passage?A. Opening Summer CampsB. Forbidding Summer SchoolsC. Spreading Year-Round EducationD. Minding the Summer
24、 Learning Gap【答案】D【解析】标题归纳题。根据Each new school year brings fresh reminders of what educators call the summer learning gap.及短文的内容可知注意暑假假期学习的退步,故选D。完形填空-BWhen I was young, my parents ran a snack bar in our small town. One evening in early April, my mother told me to fill in at the snack bar 1 a worker
25、who had the flu. I told her I would mess it up, 2 I had never worked at the bar before. I 3 that instead of making money, I would end up owing it. “You can do it,” said my mother, “ 4 , you wont get much business until lunch.” “But Ill never remember the orders, and Im no good 5 money. Please, Mom,
26、dont 6 me. “Then Ill help you,” she said. I shrugged my shoulders. I thought my mothers 7 was a bad one, but I 8 . When I got to the bar the next day, I found my mother was 9 . Because the weather that day was rainy and cold, people wanted hot snacks and drinks. 10 , I was really slow at taking the
27、orders and making change. The line of people grew, and everybody seemed 11 , I was so nervous that my hands shook, and I 12 a cup into pieces. What a mess! Then my mother came to 13 me, and she also showed me how to make 14 . If someone gave me $ 5 for something that cost $ 3.25, I handed over 15 qu
28、arters and a dollar and said, “75 cents makes four dollars, plus one dollar makes five.” Things went more 16 after that. By the end of the day, I could remember orders, 17 the bill, and make change quickly with a smile. I was even a little 18 when the sun came out and dried up business. My mother sa
29、id she was proud of me, and when she 19 that I work at the snack bar again next year, I did not even shrug. I was too busy 20 the restaurant I would open one day. ( ) 1. A. to B. for C. after D. over( ) 2. A. because B. though C. until D. while( ) 3. A. promised B. noticed C. worried D. hoped( ) 4.
30、A. Therefore B. However C. Besides D. Yet( ) 5. A. of B. on C. about D. with( ) 6. A. blame B. fool C. frighten D. Make( ) 7. A. idea B. bar C. day D. Answer( ) 8. A. guessed B. obeyed C. begged D. Admitted( ) 9. A. angry B. sad C. worry D. ashamed( ) 10. A. At least B. At last C. At most D. At firs
31、t ( ) 11. A. surprised B. impolite C. pleased D. impatient( ) 12. A. damaged B. destroyed C. broke D. ruined ( ) 13. A. scold B. help C. beat D. save( ) 14. A. money B. lunch C. coffee D. change( ) 15. A. two B. three C. four D. five( ) 16. A. smoothly B. fairly C. simply D. conveniently ( ) 17. A.
32、turn in B. count out C. take over D. add up ( ) 18. A. discouraged B. disturbed C. disappointed D. distrusted ( ) 19. A. thought B. stated C. announced D. suggested ( ) 20. A. imagining B. preparing C. examining D. describing 120: BACCD, DABCD, DCBDB, ADCDA注:1. Fill infor sb.意为:临时替代某人 2. 因为我以前没有做过,所
33、以我会搞砸的。 3. 我担心不是赚钱,而是亏本。 4. 母亲说:你能行的,况且要到中午才有生意 5. good with 意为:在。方面有本事。也就是说作者做买卖不太会算数。 6. 本句意思应该是:别让我去做吧。为省略句,Dont make me do it. 7. 作者认为母亲要他去替班不是一个好主意。其他意义和搭配都不通。 8. 虽然觉得不好,但还是听从了母亲的安排。 9. 次日我到店里时,发现完全不是母亲所说的“要到中午才有生意”,下一句说明生意红火,所以说“母亲错了”。 10. 因为初来上班,没有经验,所以,开始的时候,应付不过来。At (the) least至少,at last 终于
34、,at (the) most至多 11. 从上下文可知:购买的队伍越来越长,而我有业务不熟,动作缓慢,所以等待的人群好像不耐烦了。其他语义不通。 12. break sth. into pieces 把。摔得粉碎。其他词没这个搭配。 13. 母亲看到我手忙脚乱,便过来帮我。 14. 根据下句及52空后,这里应该是母亲还教我怎么找零钱.注意:make change (for) 是找零钱的意思,make a change 是做出更改的意思。Make money赚钱, make coffee 冲咖啡,和上下文无关。 15. 因为53.5=1.75, 所以要找对方的钱数恰好就是:30.25(quart
35、er)+1=1.75 16. 自那以后,事情就更加顺利了。Go smoothly进展顺利 17. add up bill 把帐清理好(加起来),turn in 上缴、上交,count out不把。计算在内, take over移交,这些表达都和上下文不连贯,本句是说明作者一天下来学到了很多东西:菜单记得了,打单、找零都很快了。 18. 对于没开始做生意的作者来说,没有生意当然好(所以母亲开始给作者打气时就说“要到中午才有生意”)免得出错。但一天下来,作者已是熟练了,所以,当太阳出来,生意差了时,他甚至感到有点沮丧。Discouraged指遇到困难等事(气馁),disturbed受到扰乱 19.
36、 只有suggest的从句才用(should) do,其他没有这种结构。 20. 对未来的想象阅读理解。What can help you make a fortune in the future? Graduating from a top university might not be enough. A new study from the University of Essex in Britain has shown that the more friends you have in school, the more money youll earn later.The idea t
37、hat popularity could have a serious impact on ones earning potential shouldnt come as too much of a surprise. The researchers noted that if you want to get ahead in life, social skills and networking are easily as powerful as talent and hard work.“If a person has lots of friends, it means that he or
38、 she has the ability to get along with others in all kinds of different situations, said Xu Yanchun, 17, from Nantou High School in Shenzhen, who totally agreed with the recent finding. Also, friends always help each other. They not only create wider social circles for you but lift your mood when yo
39、u occasionally feel depressed, said Xu. She believed that all this helps you earn a higher salary”.Maybe thats why some people think the younger generations are in the age of Friendalholism (交友狂症). A woman even complained that the networking website Face books 5,000-friend limit was too low for her
40、large reserve of social contacts.But what does a friend mean? Should friends be regarded as a form of currency?“Call me uncoil, but I think of a friend as an actual person with whom I have an actual history and whom I enjoy actually seeing. It seems, however, that this is no longer the definition (定
41、义) of friend,” said Meghan Daum, who works with The Los Angeles Times in the US.( ) 1.The new study from the University of Essex in Britain shows that _.A. if you have more friends you will not live happily. B. the more friends you have in school, the more money youll earn in your late life. C. the
42、less friends you have, the poor lives you will live.D. friends can make more money for you. ( ) 2. According to Xu Yanchun, when you have lots of friends, it means_A. You have the ability to earn more money.B. You will not feel lonely. C .You are quite content with your life. D. You have the ability
43、 to get along with others in various situations.( ) 3. Whats the main idea of the passage ?A. The passage mainly tells us something about the friendship. B. Friends plays an more important part in our daily life than anything else.C. Friends are currency.D. Friends give you success. ( ) 4. We can le
44、arn from the passage that _.A. If you have more friends, you can make a fortune in the future.B. Graduating from college means that you can make a fortune in the future.C. Friends means a form of currency. D. Friends can make you wider social circle and make you feel better when you feel depressed.
45、【文章大意】:文章主要向人们讲述了朋友在人们生活中的重要作用。你在上学时拥有越多的朋友,那么你以后就会有越多的财富。1.【考点分析】细节理解题。【参考答案】B。【解题思路】从文中第一段的A new study from the University of Essex in Britain has shown that the more friends you have in school, the more money youll earn later.可知研究表明“朋友越多,你以后就会挣越多的钱 ”。2.【考点分析】细节理解题。【参考答案】D。【解题思路】文中第三段提到了Xu Yanchun的话,从话中我们可以知道“如果你有很多朋友说明你在不同环境中的适应能力很强”。故选D项 。3.【考点分析】主旨大意题。【参考答案】D。【解题思路】通读全文我们可知,文章主要讲述了朋友能够给你带来财富,给你带来成功。故D项总结的合理。4.【考点分析】推理判断题题。【参考答案】D。【解题思路】A 项的说法太过绝对,所以不正确;B项的说法文中没有提到,因此不能选;C 项的说法没有依据,因此也不能选,故只剩下D项。