1、吉林省桦甸四中、磐石一中、梅河口五中、蛟河实验中学等2020届高三英语4月联考试题(含解析)注意事项:1.本试卷分为四部分。2.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷相应的位置。3.全部答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4.本试卷满分150分,测试时间120分钟。5.考试范围:高考全部内容。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题 1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时
2、间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want the woman to do?A. Talk on the phone.B. Turn off the TV.C. Turn down the TV.2. Where does the conversation probably take place?A. In a restaurant. B. In a hotel. C. In an airport.3. What does the man invite the woman to do this afternoon?A See a fil
3、m. B. Go climbing. C. Go swimming.4. How much will the woman pay altogether?A. $3.50 B. $21.50 C. $255. What will Peter do this afternoon?A. Drive a car. B. Go skating. C. Play table tennis.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题
4、将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the probable relationship between the two speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Classmates.7 How long do the students stay in school every day?A. Five hours. B. Seven hours. C. Nine hours.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the man?A. An opera
5、tor. B. An architect. C. A traveler.9. How many members are there in the mans family?A. Two. B. Three. C. Four.10. On what condition will the man accept the job?A. The working environment is very good,B. He doesnt have to work in Washington, DC.C. The company pays for a return ticket and the salary
6、is good.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where did the woman find the wallet?A. In a shop. B. In a parking lot. C. Near her home.12. What can be found in the wallet?A. Sixteen dollars. B. An ID card. C. Some money and a business card.13. How will the woman get in touch with the owner of the wallet?A. Call the o
7、wner.B. Ask her father for help.C. Wait where she found the wallet.听第9段材料,回答第14至16题。14. When did the womans grandmother pass away?A. Yesterday. B. Two days ago. C. Three days ago.15. Where did the womans grandmother pass away?A. At home. B. In a hospital. C. On a trip.16. What was the woman doing wh
8、en her grandmother passed away?A. Working. B. Sleeping. C. Traveling. 听第10段材料,回答第17至20题。17. Where did Indians move to after Europeans came to North America?A. The north and west.B The center and west.C. The center and east.18. What do the people have in common in the community?A. History and interes
9、ts. B. History and diets. C. Diets and interests.19. When was the American Indian Society of Washington, DC founded?A. In August 1966. B. In August 1956. C. In October 1966.20. What helps the organization keep its members up to-date on the Societys activities? A. A monthly e- mail. B. A weekly meeti
10、ng. C. A monthly newspaper.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAfter a long week, sometimes a short getaway is in order. However, deciding which destination to travel to can be tough when you only have a weekend to spend. To help you choose the right trip, U. S
11、. News considered factors like accessibility, affordability and entertainment options, as well as reader votes, to determine which cities offer the best setting for a weekend away.New York CityVisitors can reach New York City by train, plane or automobile, so weekend getaways are easy. Plus, abundan
12、t attractions indoors (like museums and Broadway shows) make unpredictable weather no problem. For history, take the ferry to Ellis Island or the Statue of Liberty.ChicagoChicagos diverse neighborhoods and abundance of cant-miss sights make it a great weekend vacation, spot. On warmer days, take a p
13、hoto of yourself in front of “The Bean” and go aboard an architecture river cruise. Meanwhile, museums like the Art Institute of Chicago and the Field Museum are wonderful places to escape winter s biting temperatures.TorontoCross Lake Ontario to our northern neighbor for an urban escape. Its hard t
14、o see all of Toronto in just a few days, but first- timers can hit the high points, such as the CN Tower, the St. Lawrence Market and the Hockey Hall of Fame. Save an evening to explore the Distillery District.Washington, D. C.Not only is Americas capital full of free attractions, but many of them a
15、re concentrated on the National Mall, making it easy to see the Lincoln Memorial, the Washington Monument and other highlights in just a few days. While visiting, dont miss out on the popular weekend brunch scene -just remember to make reservations in advance.1. What make(s) choosing a destination a
16、 hard job?A. So many wonderful attractions.B. The limited time.C. Lack of touring experience.D. Having little money.2. Which city suits you most if you are interested in Abrabam Lincoln?A. Washington, D. C.B. Toronto.C. Chicago.D. New York City.3. Why is Toronto different from others?A. You need a f
17、ew days to tour around it.B. It is situated in a lonely and distant place.C. It has a smaller population.D. It doesnt belong to the United States.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】这是一篇说明文。本文介绍了周末度假的几个优选城市及其特点。【1题详解】细节理解题。根据第一段中However, deciding which destination to travel to can be tough when you only have a we
18、ekend to spend.可知然而,当你只有一个周末的时间时,决定去哪一个目的地可能会很困难。由此可知,很难做出合适的选择是因为时间有限,故选B。【2题详解】细节理解题。根据第五段中Not only is Americas capital full of free attractions, but many of them are concentrated on the National Mall, making it easy to see the Lincoln Memorial, the Washington Monument and other highlights in just
19、 a few days.可知美国首都华盛顿不仅到处都是免费的景点,而且许多景点都集中在国家广场,因此在短短几天内就可以很容易地看到林肯纪念堂、华盛顿纪念碑和其他景点。由此可知,如果你对林肯总统感兴趣,华盛顿特区最适合你。故选A。【3题详解】细节理解题。根据第四段中Cross Lake Ontario to our northern neighbor for an urban escape.可知穿过安大略湖到我们北边的邻居,逃离城市。由此可知,多伦多与其他城市不同是因为它不属于美国。故选D。BAbout six years ago I began my job as an IT consulta
20、nt. I had always been quite good with computers. It was a great move for me, as I quickly learned a ton. Every day was fun. It was one of the best and most challenging jobs Ive ever had.Flash-forward a few years and things started to taper. I wasnt learning as much as before. I felt a desire to try
21、something different, to strike out on my own. I couldnt get up the courage to make any moves. The job paid very well; I had a lot of freedom, and great benefits. I had grown comfortable and accustomed to an easy life.Last year things came to a head, I was having a particularly stressful month, overl
22、oaded with work that was neither challenging nor interesting. I had enough. I reached out to my boss and let him know that I was done. We had a meeting about my decision. He didnt want to lose me. He addressed my concerns and we agreed that I could change my job and begin working on some new interna
23、l organizational systems. I decided to give this new role a chance.Now, a year after my role change, not much is different. Senior staff did not adopt the new systems I built. The work is still uninspiring and unchallenging. Im comfortable, but comfort to me has become terrible. Change can be very d
24、ifficult for some and after spending time trying to carry out new solutions, Ive realized that you simply cant change other people if they dont want it.Ive again quit my job. Its both liberating and frightening. I need a greater challenge. Ive learned a lotfrom my quitting experience. Here are some
25、signs that it might be time to quit your job.4. What does the underlined word “taper” mean in the passage?A. Increase.B. Decline.C. Develop.D. Repeat.5. How did the author feel when considering getting a move?A. Decisive.B. Cautious.C. Contradictory.D. Careless.6. Why was the author upset?A. His lea
26、der couldnt make sense of him.B. He was unsatisfied with his salary.C. He thought his job was boring.D. His boss didnt allow him to leave.7. What will be continued with the passage?A. Indications that you should give up a job.B. Suggestions on how to live comfortably.C. Instructive stories about som
27、e other people.D. Great challenges you should face and accept.【答案】4. B 5. C 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文作者通过自己的经历说明了放弃是为了美好的将来。文章描述了作者换工作时矛盾的情绪、对新工作的适应经过以及最后发现这项工作仍然缺乏启发性和挑战性从而辞职的过程。【4题详解】词义猜测题。根据第一段可知,作者最初工作的时候,学到很多知识,以及后文I wasnt learning as much as before.可知我学得没有以前那么多了。由此可知,几年之后,开始走下坡路了。故划线单词意思为“下降
28、,衰退”。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段中The job paid very well; I had a lot of freedom, and great benefits. I had grown comfortable and accustomed to an easy life.可知这份工作报酬很高;我有很多自由,也有很多好处。我已经习惯了安逸的生活。由此可知,作者在考虑辞职的时候很矛盾,故选C。【6题详解】细节理解题。根据第三段中Last year things came to a head, I was having a particularly stressful m
29、onth, overloaded with work that was neither challenging nor interesting.可知去年,事情到了紧要关头,我度过了特别紧张的一个月,超负荷的工作既没有挑战性也没有乐趣。由此可知,作者认为他的工作很无聊所以心烦。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中Here are some signs that it might be time to quit your job.可知以下是一些可能是时候辞职的迹象。由此可推知,在下文中作者接着写你应该放弃一份工作的迹象。故选A。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为
30、 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或thats to say, such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly, the same as, but, however, while, on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。 指代猜词
31、即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。如第一小题,根据第一段可知,作者最初工作的时候,学到很多知识,以及后文I wasnt learning as much as before.可知我学得没有以前那么多了。由此可知,几年之后,开始走下坡路了。故划线单词意思为“下降,衰退”。故选B。CFor centuries, people have been on the move, to follow a food supply, i
32、n search of a better climate, or just because we wanted to know whats over that next hill. Since our destination is usually a little foggy, we can never be 100% certain; however, we can feel confident that our decision to move is based on clear objectives and not just because we think the grass migh
33、t be greener.In an attempt to cut overhead costs, companies, like people, are on the move. Company regrouping has resulted in more employees and their families moving to another state or even country. If you find yourself in this position, before you agree to move with your company, take a moment to
34、 reflect on where you are in your career and if this move will lead you to that next step.If youve just retired and are looking for a sunny, warm place to move to, its a good idea to consider all your options. Make sure you have health care services and medical insurance, cost of living and so on, O
35、n the other hand, this is a great opportunity to have a more active life, meet new friends and travel. The best way to decide if moving is right for you is to try it for a long-term vacation - three to six months - which will give you a chance to see if a permanent move fits your new lifestyle.lf yo
36、u made a list of the activities you like to do, whether its cycling or dining out at unique restaurants, you may find that the area where you currently live does not allow you to pursue these passions. If you would like to live in a place that supports a lifestyle youve always wanted, then make your
37、 list, take a trip, then make it happen.8. Why are people unsure about moving to a new place?A. They have been accustomed to the current life.B. They have not a clear understanding of it.C. The health care services there are not satisfactory.D. They fear that they will lose what they have.9. What sh
38、ould you do if your company will move to another city?A. You should follow your company without hesitation.B. You should give up your job to take care of your family.C. You should reflect on the overhead cost ahead of time.D. You should first weigh advantages and disadvantages.10. Which is best to d
39、etermine if a new place agrees with you?A. Your income and the cost of living in a new place.B. Moving to a new place with your good friends.C. Spending some time in a place before you decide.D. Making careful research on your dream lifestyle.11. What does the author want to tell us in the passage?A
40、. How to decide whether you should move or not.B. How to accustom yourself to a new environment.C. How to decide where you will move to.D. How to reduce the cost when you are to move.【答案】8. B 9. D 10. C 11. A【解析】这是一篇说明文。本文作者就搬离一个熟悉的地方给人们提出了一些建议。【8题详解】细节理解题。依据第一段中Since our destination is usually a li
41、ttle foggy, we can never be 100% certain可知因为我们的目的地通常有点雾蒙蒙的,所以我们永远不可能百分之百确定由此可知,人们对搬家犹豫的原因是对目的地不够了解。故选B。【9题详解】细节理解题。依据第二段的最后一句If you find yourself in this position, before you agree to move with your company, take a moment to reflect on where you are in your career and if this move will lead you to t
42、hat next step.可知如果你发现自己处于这个位置,在你同意离开公司之前,花点时间反思一下你在职业生涯中的地位,以及这次离开是否会带领你走向下一步。由此可知,作者建议如果你的公司要搬到另一个城市,你应该首先权衡利弊。故选D。【10题详解】细节理解题。依据第三段的最后一句The best way to decide if moving is right for you is to try it for a long-term vacation - three to six months - which will give you a chance to see if a permanen
43、t move fits your new lifestyle.可知决定搬家是否适合你的最好方法是尝试一次长期的假期3到6个月这将给你一个机会来看看永久的搬家是否适合你的新生活方式。由此可知,决定一个新地方是否适合你的最佳方法是在你做决定之前,先在一个地方呆上一段时间。故选C。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,作者在第一段介绍了人们搬家的的困惑和目的,二、三、四段给出搬家的几条建议。由此可知,作者在文中想告诉我们如何决定你是否应该搬家。故选A。DA special device (设备) worn on the head that sends electrical charges into
44、 the brain may improve the memory abilities of older people. The device may even give them the ability to remember things as well as a person 20 to 30 years younger than them. These are the findings of a study published in Nature Neuroscience earlier this month.Researchers working on the study found
45、 that the age-related damage to working memory can be repaired. This is possible through stimulating (刺激) two important areas of the brain at a special rhythm. Working memory is the information held temporarily for use in immediate activities such as reasoning and decision-making.42 younger adults a
46、ged 20 to 29 and 42 older adults aged 60 to 76 took part in the study. The researchers tested all subjects for their performance in a working memory activity. The findings are still early and only relate to healthy volunteers. But the findings could point to new ways to increase brain operation in o
47、lder people suffering from diseases that affect these operations, such as dementia and Alzheimers patients.Electroencephalography, or EEG, is a method of observing brain activity. Transcranial alternating current stimulation, or tACS, is the means of sending electrical charges into the brain. Using
48、both EEG and tACS, the scientists stimulated the brains of the group of young and old people. They were able to make small changes to the brainwave connections linked to their working memory.Without brain stimulation, the older people were slower and less correct in their memories than the younger o
49、nes. This was because the younger people had higher levels of connections of certain brain wave rhythms.Robert Reinhart, a researcher at Boston University, said that when older adults received active brain stimulation, they improved their working-memory test scores to the levels of the younger peopl
50、e. The effect lasted for at least 50 minutes after the stimulation was given.12. How can the device help the old people?A. It can record what has happened for them.B. It can stimulate the brain and make it active.C. It can turn an old person into a twenty-something.D. It can delay the brain for a sh
51、ort while.13. What did the researchers do using the equipment?A. They repaired some age-related memory damage.B. They found the brain made up of two vital parts.C. They had 200 volunteers join in their research.D. They kept track of two groups of people.14. EEG is different from tACS becauseA. EEG i
52、s a method to give motivation to brainB. EEG can change the brainwave connectionsC. tACS can send electrical charges to the brainD. tACS is a means to help see how the brain runs15. Which of the following is the best title for the text?A. Electric Shocks May Help Older Peoples MemoryB. As People Age
53、, Their Memory Is DecreasingC. Plenty of Stimulation Can Make a Man Look YoungD. The Young Have a Problem with Memory【答案】12. B 13. D 14. C 15. A【解析】这是一篇说明文。本文介绍了一种增强老年人记忆能力的设备,该设备是通过刺激大脑提高老年人的记忆能力。文章说明了这项设备的研究过程以及发现。12题详解】细节理解题。依据第一段中A special device worn on the head that sends electrical charges in
54、to the brain may improve the memory abilities of older people. The device may even give them the ability to remember things as well as a person 20 to 30 years younger than them.可知一种戴在头上的特殊装置可以向大脑发送电荷,这可能会提高老年人的记忆能力。这种设备甚至能让他们像比他们年轻20到30岁的人一样记住东西。由此可知,该设备可以刺激老年人的大脑,使它活跃起来。故选B。【13题详解】细节理解题。依据第三段中42 yo
55、unger adults aged 20 to 29 and 42 older adults aged 60 to 76 took part in the study. The researchers tested all subjects for their performance in a working memory activity.可知42名20至29岁的年轻人和42名60至76岁的老年人参与了这项研究。研究人员测试了所有受试者在工作记忆活动中的表现。由此可知,研究人员使用这些设备跟踪两组人的情况。故选D。【14题详解】细节理解题。依据第四段中Transcranial alterna
56、ting current stimulation, or tACS, is the means of sending electrical charges into the brain.可知经颅交流刺激,简称tACS是一种将电荷送入大脑的方法。由此可知,EEG不同于tACS在于tACS可以向大脑发送电荷。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段中A special device worn on the head that sends electrical charges into the brain may improve the memory abilities of older peo
57、ple. The device may even give them the ability to remember things as well as a person 20 to 30 years younger than them.可知一种戴在头上的特殊装置可以向大脑发送电荷,这可能会提高老年人的记忆能力。这种设备甚至能让他们像比他们年轻20到30岁的人一样记住东西。结合全文可知,文章主要介绍了一种的新发明,即可以增强老年人的记忆能力的设备,该设备是通过刺激大脑使记忆力好转。故A选项“电击可能有助于老年人的记忆”符合文章标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容
58、,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Bound by manners, you can find it difficult to walk away from a conversation without seeming rude. _16_Next time you feel trapped, follow these tips._17_You can introduce your conversational partner to an individual with a common interest or quality and hope that t
59、hey hit it off. According to etiquette (礼仪) experts, the simplest way to leave someone who is occupying your time alone at .a party is to pull someone else into the conversation._18_For example, “Bob, have you met Suzy yet?” “Hey Suzy, Bob was just telling me about his pet dog. I know you also have
60、one.”Tell the person youve enjoyed speaking with them.If your acquaintance cant tell that youre eager to leave, try summarizing your conversation in the hope that your exchange will come to a natural end. According to etiquette experts, you can politely say, “Beverly, I have so enjoyed speaking with
61、 you and if you will excuse me, I have just seen a colleague/ friend/ another person that I need to speak with.” _19_Give the other person a task.If youre speaking with someone at a party or networking event, you can suggest activities to your conversational partner._20_ Or ask, “Have you seen the b
62、allroom downstairs yet? I was down there earlier and it was so wonderful. You should have a look!” “This method of ending a conversation will work best at events.A. Bring someone else into the conversation.B. Speed up your conversation with the other person.C. After a brief introduction, you are abl
63、e to excuse yourself.D. With the help of etiquette experts, we have some solutions.E. Respecting your partner should come first during a conversation.F. A farewell like this one will make the other person feel respected.G. For example, say, “Hey, you should try the beef in the kitchen!”【答案】16. D 17.
64、 A 18. C 19. F 20. G【解析】这是一篇说明文。主要说明了在与人交谈中,如果对方一直跟你交谈你又想结束彼此间的谈话,本文提出的一些值得借鉴的方法。【16题详解】根据后文Next time you feel trapped, follow these tips.可知下次你觉得被困住了,遵循下面的建议。由此可知,此处启示下文,说明有了一些离开谈话而不显得粗鲁的解决方案。故D选项“在礼仪专家的帮助下,我们有了一些解决方案”符合上下文语境,故选D。【17题详解】根据后文You can introduce your conversational partner to an individ
65、ual with a common interest or quality and hope that they hit it off.可知你可以把你的谈话对象介绍给一个有共同兴趣或品质的人,希望他们能一拍即合。由此可知,本段提出的建议是,让别人参与到对话中来,从而自己好离开。故A选项“让别人参与到对话中来”为本段标题,故选A。【18题详解】根据后文For example, “Bob, have you met Suzy yet?” “Hey Suzy, Bob was just telling me about his pet dog. I know you also have one.”可
66、知例如,“Bob,你见过Suzy吗?“嘿,Suzy,Bob刚刚告诉和我说起他的宠物狗。我知道你也有一条狗。”由此可知,此处说明的是先是简短地介绍对方,然后找到话题让其他人进入到对话中。故C选项“在简短的介绍之后,你就可以为自己找借口了”符合上下文语境,故选C。【19题详解】根据上文According to etiquette experts, you can politely say, “Beverly, I have so enjoyed speaking with you and if you will excuse me, I have just seen a colleague/ fr
67、iend/ another person that I need to speak with.”可知根据礼仪专家的建议,你可以礼貌地说:“Beverly,我很高兴和你谈话,如果你不介意的话,我刚刚见到了一个同事/朋友/另一个人,我需要和他说话。”由此可知,本句承接上文说明这样做的好处是能让对方感到对尊重。故F选项“这样的告别会让对方感到被尊重”符合上下文语境,故选F。【20题详解】根据后文Or ask, “Have you seen the ballroom downstairs yet? I was down there earlier and it was so wonderful. Yo
68、u should have a look!”可知或者问:“你看到楼下的舞厅了吗?我之前去了,那里太棒了。你应该去看看!”由此可知,本句是在列举向你的谈话对象建议一些活动。故G选项“例如,你可以说:嘿,你应该试试厨房里的牛肉!”符合上下文语境,故选G。第三部分语言知识运 用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题 1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。On the surface, my life seemed great. I had a dream job, and a _21_ apartment. But s
69、omething was off. I couldnt _22_ being chained to my desk in an office any longer. So I decided to _23_ and travel the world, bringing only my passport, a small _24_, and my great trust fund.My co-workers asked me why I could so _25_ throw away everything I fought so hard to _26_. But I dont expect
70、everyone to. “_27_” me. I set to work packing my bag and throwing out most of my _28_, Whatever didnt bring me joy went straight in the trash. You dont need to own a lot of “stuff” to be _29_ especially when you can buy whatever you later _30_ that you need.Then I _31_ a business-class seat, and sen
71、t a quick text message to friends_32_ them that I was leaving the country forever. As a citizen of the world, I _33_ get lonely. Everywhere I go, I meet such diverse groups of people. In hostels(招待所), Ive _34_ beers with friendly British and Australian friends. In hotels, Ive had fun with some _35_
72、and some locals. We all became lifelong friends, despite the _36_ barriers.Once, outside the train station of a small fishing village, I met a man named Greebo, who _37_ flowers and various cheap trinkets(小饰品) for a living. Greebo was happy to open up to me about his life, as long as I kept buying r
73、oses. Moved by our _38_ chatting, some of his friends wandered over to join the conversation. All of our differences soon disappeared.As I left town, I cast one final _39_ back at Greebo. I couldnt help but smile. It felt good to make a _40_ in the lives of these simple people.21. A. plainB. novelC.
74、 fineD. strange22. A. imagineB. allowC. considerD. bear23. A. breakB. quitC. tryD. handle24. A. backpackB. toolC. brochureD. invention25. A. eventuallyB. firmlyC. latelyD. casually26. A. makeB. achieveC. liveD. meet27. A. surroundB. satisfyC. touchD. get28. A. possessionsB. barrierC. casesD. books29
75、. A. freeB. gratefulC. happyD. optimistic30. A. expectB. realizeC. admitD. prove31. A. choseB. tookC. removedD. reserved32. A. indicatingB. promisingC. tellingD. inviting33. A. rarelyB. merelyC. nearlyD. regularly34. A. boughtB. soughtC. sharedD. owned35. A. friendsB. workersC. farmersD. strangers36
76、. A. languageB. positionC. locationD. relation37. A. fetchedB. soldC. raisedD. attended38. A. hardB. familiarC. easyD. meaningful39. A. glanceB. memoryC. roleD. idea40. A. decisionB. differenceC. circleD. contribution【答案】21. C 22. D 23. B 24. A 25. D 26. B 27. D 28. A 29. C 30. B 31. D 32. C 33. A 3
77、4. C 35. D 36. A 37. B 38. C 39. A 40. B【解析】这是一篇记叙文。本文作者讲述自己放弃众人羡慕的生活,享受旅游的快乐经历。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我有一份理想的工作,一套很棒的公寓。A. plain简单的;B. novel新奇的;C. fine好的,精美的;D. strange奇怪的。句中的my life seemed great暗示了此处是作者拥有很棒的公寓。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我再也不能忍受被锁在办公室的办公桌前了。A. imagine想象;B. allow允许;C. consider考虑;D. bear忍受。
78、通过后文可知,作者对整天被困在办公室难以忍受。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:所以我决定辞职去环游世界,只带了我的护照、一个小背包和我的巨额信托基金。A. break打破;B. quit辞职,停止;C. try尝试;D. handle处理。句中的travel the world, bringing only my passport可知作者决定辞职去周游世界。故选B。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:所以我决定辞职去环游世界,只带了我的护照、一个小背包和我的巨额信托基金。A. backpack背包;B. tool工具;C. brochure手册;D. invention发明。由
79、第二段中的I set to work packing my bag可知作者除了带着自己的护照,还要带一个小背包。故选A。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:我的同事们问我,为什么我能如此随意地抛弃我努力得到的一切。A. eventually终于;B. firmly坚定地;C. lately近来;D. casually随意地。作者突然辞职在同事看来是太随意了。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:我的同事们问我,为什么我能如此随意地抛弃我努力得到的一切。A. make制作;B. achieve取得,实现;C. live居住;D. meet遇到。作者拥有的一切美好的东西都是由自己奋斗取得
80、的。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:但我不指望每个人都能“理解”我。A. surround包围;B. satisfy满足;C. touch接触;D. get理解,得到。上文提及很多人对自己的辞职不理解,这里作者也说了不期望所有人都理解自己。get有“理解”之意。故选D。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:但我没有,我开始收拾我的包,扔掉我的大部分财产,任何不能给我带来快乐的东西都直接扔进了垃圾箱。A. possessions财产;B. barrier障碍物;C. cases情况;D. books书籍。后文的Whatever didnt bring me joy went str
81、aight in the trash.表明不能给自己带来快乐的任何东西都直接进了垃圾堆,因此这里是扔掉自己大多数财产。故选A。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:但我没有,我开始收拾我的包,扔掉我的大部分财产,任何不能给我带来快乐的东西都直接扔进了垃圾箱。A. free自由的;B. grateful感谢的;C. happy快乐的;D. optimistic乐观的。上文的bring me joy暗示了此处是快乐。故选C。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:你不需要拥有很多“东西”使自己快乐,特别是当你可以买任何你后来意识到你需要的东西的时候。A. expect期待;B. realize意识
82、到;C. admit承认;D. prove证明。此处是后来会意识到需要的东西自己可以买到。故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:然后我预定了一个商务舱的座位,并给朋友们发了一条短信,告诉他们我将永远离开这个国家。A. chose选择;B. took带走;C. removed去掉;D. reserved预订,保存。上文提及去旅行,因此可知这里作者是预订了一个商务座。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:然后我预定了一个商务舱的座位,并给朋友们发了一条短信,告诉他们我将永远离开这个国家。A. indicating表明;B. promising承诺;C. telling告诉;D. i
83、nviting邀请。作者给朋友发短信,告知他们自己要求远离开这个国家。故选C。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:作为一个世界公民,我很少感到孤独。A. rarely很少;B. merely仅仅;C. nearly差不多;D. regularly定期地。后文提及自己无论去哪里,都会遇到不同的人群,因此自己很少会孤独。故选A。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:在招待所里,我与友好的英国和澳大利亚朋友们分享啤酒。A. bought购买;B. sought寻找;C. shared分享;D. owned拥有。在招待所,作者跟友好的英国和澳大利亚的朋友一起分享啤酒。故选C。【35题详解】考查名词词
84、义辨析。句意:在酒店里,我和一些陌生人和当地人玩得很开心。A. friends朋友;B. workers工人;C. farmers农民;D. strangers陌生人。作者孤身一人外出旅行,因此是跟一些陌生人和当地人玩得很开心。故选D。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:尽管有语言障碍,我们还是成为了一生的朋友。A. language语言;B. position位置;C. location位置;D. relation关系。根据常识可知,作者到各地旅行,因此理应是有语言障碍。故选A。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:有一次,在一个小渔村的火车站外,我遇到了一个叫Greebo的人,他以卖花和
85、各种廉价的小玩意儿为生。A. fetched取来;B. sold出售;C. raised上升;D. attended参加。依据句中的for a living可知,Greebo是卖花为生。故选B。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们轻松的交谈使他深受感动,他的一些朋友走了过来,加入了我们的谈话。A. hard困难的;B. familiar熟悉的;C. easy舒适的,不费力的;D. meaningful有意义的。根据some of his friends wandered over to join the conversation可知作者跟Greebo的聊天很轻松。故选C。【39题详解】
86、考查名词词义辨析。句意:离开小镇时,我又回头瞥了Greebo最后一眼。A. glance瞥见;B. memory记忆;C. role角色;D. idea主意。作者在离开小镇的时候,回首一瞥Greebo,情不自禁地笑了。故选A。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:对这些些质朴的人的生活产生影响感觉很好。A. decision决定;B. difference差异;C. circle循环;D. contribution贡献。根据上文与这些陌生人的交流可知,对那些质朴的人生活产生影响,作者觉得这种感觉很好。短语make a difference表示“有影响,有关系”。故选B。第二节(共 10小题;每
87、小题1.5分,满分15分) 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Its hard for some people _41_ (choose) a sport to play throughout high school because they have never played an organized sport before. Besides, they arent sure _42_ theyll most enjoy. For others its a tough _43_ (decide) because their friends dont like
88、to play the same sport.No matter what your sports dilemma _44_ (be), you have to decide which sport is best for you. If youre great _45_ soccer but would rather play football because you think its _46_ (much) fun, then give the rugby a go (just make sure its cool with mom and dad)! Sports are _47_ (
89、mean) to be fun. If there is a sport you _48_ (real) enjoy but you arent sure if you can make the team, try out anyway. Whats _49_ worst that can happen? If you get cut, you can always try another sport. And sports like cross-country and track dont typically cut some _50_ (participant) from the team
90、. You can still participate even if youre not on the meet group.【答案】41. to choose 42. what 43. decision 44. is 45. at 46. more 47. meant 48. really 49. the 50. participants【解析】【分析】这是一篇说明文。文章说明了有些人很难选择一项运动贯穿整个高中,因为他们从来没有参加过有组织的运动。此外,他们也不确定自己最喜欢什么。对其他人来说,这是一个艰难的决定,因为他们的朋友不喜欢参加同样的运动。运动很重要,但是选择何种运动也很重要。
91、【41题详解】考查非谓语动词。此处为句型Its hard for sb. to do sth.表示“做某事对某人来说很难”,后跟动词不定式形式。故填to choose。【42题详解】考查连接词。此处引导宾语从句,在从句中作enjoy的宾语,指代事物应用what。故填what。【43题详解】考查名词。根据上文a tough可知应填单数名词decision。故填decision。【44题详解】考查动词时态和主谓一致。本文是说一般事实应用一般现在时,且主语是dilemma,故用单数形式。故填is。【45题详解】考查介词。此处是be great at的搭配,表“擅长”之意。故填at。【46题详解】考查
92、形容词比较级。句中的would rather play football表明此处是踢足球更有趣,因此需用比较级形式。故填more。【47题详解】考查固定短语。此处是be meant to do的搭配,表“一定要”之意。故填meant。【48题详解】考查副词。此处修饰动词enjoy需用副词形式。故填really。【49题详解】考查冠词。句中的worst 是最高级,需与定冠词the连用。故填the。【50题详解】考查名词的数。participant为可数名词,由some修饰应用复数形式,故填participants。【点睛】名词性从句关键在于三点:一、找准从句在主句中充当的成分即分出是名词性从句的
93、主语句、宾语从句、表语从句还是同位语从句;二、连接词从句中充当的成分(主、宾、定或状语或不做任何成分);三、弄清楚每个连接词意义。此外还要注意,近年来高考对于名词性从句的考查多从名词性从句的语序和连接词的用法区别上考查。如第二小题,此处引导宾语从句,在从句中作enjoy的宾语,指代事物应用what。故填what。第四部分写作(共两节,满分 35分)第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在
94、其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last week, I go back to my hometown and paid a visit of my grandparents. They were so excited to see myself because we hadnt seen each other for long time. But my friend invited me to attend his birthda
95、y party. I actual wanted to join and share his happiness. But think about the promise that I had made to my grandparents before, I chose to refuse my friends invite. When I saw my grandparents smile and the delicious food they cooked it for me, I knew I did the right thing. We must keep our promise.
96、 If we cant do it, it was necessary to explain, or we will lose trusts from others.【答案】1.gowent2.ofto3.myselfme4.long前添加a5.actualactually6.thinkthinking7.inviteinvitation8.去掉cooked后it9.wasis10.truststrust【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要记叙了作者为了遵守去看望祖父母的承诺,而拒绝了朋友邀请的事情。【详解】1.考查动词时态。事情发生在上周应用一般过去时。故go改为went。2.考查介词。根据
97、短语pay a visit to表示“拜访”。故of改为to。3.考查代词。此处做宾语,指代“我”应用代词me。故myself改为me。4.考查冠词。根据短语for a long time表示“很长时间”。故long前添加a。5.考查副词。修饰动词want应用副词actually。故actual改为actually。6.考查非谓语动词。分析句子结构可知think在句中应用非谓语动词形式做状语,与逻辑主语I构成主动关系,故用现在分词。故think改为thinking。7.考查名词。根据上文friends为名词所有格,可知后跟名词invitation。故invite改为invitation。8.考
98、查定语从句。此处为定语从句they cooked修饰先行词food,且先行词在从句中做宾语,故省略了that。从句中cook后不再跟宾语。故去掉cooked后it。9.考查动词时态。此处陈述客观事实应用一般现在时,故was改为is。10.考查名词。trust为不可数名词,没有复数形式。故trusts改为trust。【点睛】当分词做状语的时候,如果构成分词的动词与句子的主语构成主动关系,就使用现在分词做状语;当二者构成被动关系,使用过去分词做状语。如果分词的动作发生在谓语动词之前,就使用分词的完成式。如果分词与句子的主语没有关系,可以使用状语从句或者独立主格结构。如第六小题,分析句子结构可知th
99、ink在句中应用非谓语动词形式做状语,与逻辑主语I构成主动关系,故用现在分词。故think改为thinking。第二节书面表达(满分25分)52.假定你是李华,你的交换生朋友Jack要回国,为了表达你对他帮助你学英语的感激之情,你想邀请他和你的家人一起共进晚餐。请依据下列要点,给Jack写封信:1.邀请并感谢;2.晚餐安排。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Jack,How time flies! Two years has passed since you came to our school to learn Chinese as an ex
100、change student. Im so glad that youve made great progress in learning Chinese. Knowing that you are returning to your country, I feel quite upset and I would like to invite you to have dinner with my family to thank you for your help with my English in your spare time.Without your help with my oral
101、English and encouragement, I couldnt have won the English Speech Contest held last month. Tomorrow evening, my parents are going to cook some dishes as a farewell dinner for you. I sincerely hope you can show up.Looking forward to your early reply!Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇提纲类写作。【详解】第1步:根据提示可知,假定你是李华,
102、你的交换生朋友Jack要回国,为了表达你对他帮助你学英语的感激之情,你想邀请他和你的家人一起共进晚餐。请依据下列要点,给Jack写封信:1.邀请并感谢;2.晚餐安排。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):exchange student(交换生);make great progress in(取得巨大进步);would like to (想要);spare time (空闲时间);oral English (英语口语)等。 第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用现在完成时、一般现在时和现在进行时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的
103、衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Im so glad that youve made great progress in learning Chinese.运用结果状语从句;Knowing that you are returning to your country, I feel quite upset and I would like to invite you to have dinner with my family to thank you for your help with my English in your spare time.非谓语动词的运用。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。