1、宁夏银川第一中学2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)(总分:150分;考试时间:120分钟)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2作答时,务必将答案写在答题卡上。写在本试卷及草稿纸上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节 (共5小题:每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers m
2、ainly talking about?A. Their friend. B. A notice. C. A manager. 2. What is the man doing?A. Making a suggestion. B. Starting an argument. C. Talking to Mrs. Johnson. 3. Where does the man want to go?A. The beach. B. A bus stop. C. A bank. 4. Where is Mr. Jones most probably?A. At home. B. At the hea
3、lth center. C. In the post office. 5. What does the woman think of the film?A. Terrible. B. Good. C. Confusing. 第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从每题所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6至7题。6. What was left behind?A. A few
4、 credit cards. B. Some money. C. The laptop. 7. What does the man tell the woman to do?A. Wait at her house. B. Call him back right away. C. Come down to the police station.请听第7段材料,回答第8至9题。8. Why does the man prefer Australia?A. He likes diving there. B. He likes the fresh air there. C. He wants to
5、go to Disneyland there. 9. What do the womans parents care about?A. Spending less money B. Having more fun. C. Getting together with family.请听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman want to do?A. See a doctor. B. Rent a room. C. Book a room. 11. How should the woman pay?A. By credit card. B. In cash
6、. C. By check. 12. What day is it today?A. Monday. B. Tuesday. C. Wednesday. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Who is the woman?A. The boys aunt. B. The boys mother. C. The boys grandmother. 14. What did the woman enjoy doing when she was young?A. Playing with a cat. B. Drawing pictures. C. Taking photographs. 1
7、5. What was the woman like?A. Shy. B. Easy-going. C. Open-minded. 16. What does the woman imply (暗示) about her husband?A. He held the boy before she did. B. The boy looks just like him. C. He passed away. 请听第10段材料,回答第17至20题。17. Where is the speaker?A. In Room 204. B. In Room 307. C. In Room 405. 18.
8、 Where should the students put all their belongings?A. In the lockers with keys. B. In the front of the testing room. C. On the chairs outside the testing room. 19. What must the students do if they want to use the restroom?A. Go with a monitor. B. Wait to be called. C. Ask for permission. 20. What
9、can we know about the students? A. They should go to Room 204 for the GRE test. B. They cant wear their coats in the testing room. C. They can use their own pens, paper and pencils. 第二部分 阅读理解:(每小题2分,共计40分)第一节:阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AMany workers have had no choice but to adapt to working f
10、rom home in recent months since offices shut down due to the COVID-19 pandemic (新冠疫情). And the noisy situation and endless housework may result in a terrible emotion. A new option is waiting for you. That is WFH: work from a hotel.Hotel FigueroA special program titled Work Perks aims to reposition s
11、ome of 94-year-old Hotel Figueros 268 rooms as day-use offices.According to Managing Director Connie Wang, the set-up launched in June and is a great opportunity to get out of their houses with high-speed Wi-Fi, unlimited printing privileges and free parking. The 350-square-foot rooms sell for $ 129
12、 per day, with an option to extend to an overnight stay for an additional $ 20.The WytheA boutique hotel in Brooklyn. The hotel recently announced a partnership with co-working office space company Industrious through which it is recycling 13 second-story guest rooms to serve as offices for up to fo
13、ur people. Each of the rooms has a small outdoor platform, and dogs are welcome. Pricing starts at $ 200 and goes up to $ 275, depending on how many people use the space.The SawyerThe Sawyer, in Sacramento, California, is offering pool cabanas (更衣室) for use as outdoor offices, complete with fast Wi-
14、Fi, free parking and catered lunch for $ 150 per day.HotelsByDayYannis Moati founded HotelsByDay back in 2015. That company has grown to include more than 1,500 hotels, and has seen a significant increase in the number of inquiries for day-use bookings lately. Moati said the current situation will f
15、orce hotels to upgrade themselves to stay alive, and he predicted that offering rooms for day-use only is one of the directions they will go.1. How much should one pay for a 24-hour stay in Hotel Figuero?A. $ 129.B. $ 149.C. $ 150.D. $ 200.2. Which hotel allows pets in?A. The Wythe.B. The Sawyer.C.
16、HotelsByDay.D. Hotel Figuero.3. What do we know about Yannis Moati?A. He started a program titled Work Perks.B. He has upgraded at least 1,500 rooms.C. He usually predicts everything correctly.D. He is optimistic about the WFH trend.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章是一则广告。疫情结束遥遥无期,但是许多美国人感觉在家里的日子已
17、经过不下去了。这时,许多酒店抓住这一商机,推出了专供白天使用的房间作为房客的办公室,有高速Wi-Fi,有免费的停车位,还可以随便打印。文章介绍了四个酒店的相关情况。【1题详解】细节理解题。根据Hotel Figuero部分的“The 350-square-foot rooms sell for $ 129 per day, with an option to extend to an overnight stay for an additional $ 20.(这种350平方英尺的房间日租费用为129美元,多花20美元就可以过夜)”可知,在Hotel Figuero在过一夜要花$ 129+$
18、20=$149。故选B。【2题详解】细节理解题。根据The Wythe部分的“Each of the rooms has a small outdoor platform, and dogs are welcome.(每个房间都有一个室外小露台,而且可以带狗狗进入)”可知,The Wythe允许宠物进入。故选A。【3题详解】推理判断题。根据最后一段的“Moati said the current situation will force hotels to upgrade themselves to stay alive, and he predicted that offering room
19、s for day-use only is one of the directions they will go.(Moati说,当前的形势迫使酒店通过自我改造来维持生存,他还预测,提供专供白天使用的房间将会是酒店业发展的一个方向)”可推知,Moati对WFH的趋势持乐观态度。故选D。BA dog spent the last four years of his life waiting at a crossroad in the Thai city of Khon Kaen as if waiting for someone. People originally thought the do
20、g had been abandoned, but then realized that he looked healthy, so people asked around about him. It turned out that the dog had indeed been spending most of his time around that crossroad, but a woman had been coming round regularly to bring him food and water.One day, while photographing the dog e
21、veryone called Leo, a reporter met the woman who had been taking care of him. She had come to drop off some food. After learning the story about the dog and the woman, the reporter decided to share the story on social media. The post soon went viral and the photos of Leo got shared hundreds of times
22、. And the photos reached the eyes of Leos former old owner.Nang Noi Sittisarn, a 64-year-old woman from Thailands Roi Et Province, almost had a heart attack when her daughter showed her a photo of the beloved dog named BonBon she had lost during a car trip. When she learned that he had been waiting
23、for her in the same spot for the last four years,her heart melted(融化).Auntie Noi told her daughter to drive her to where the dog was waiting. When she got there and called his name. BonBon,the poor dog started wiggling(扭动)his tail and came to her,but when she tried to take him home with her, he was
24、unwilling to follow. She didn t want to force the dog to come with her so she agreed to leave him with his new master. However, she and her daughter will come to visit him regularly.4. Why did the dog look healthy after separation from his former owner?A. He walked around the crossroad constantly.B.
25、 He was kept at a womans home all the time.C. A local reporter brought him food and water.D. A woman looked after him on a regular basis.5. What does the underlined phrase “went viral” in paragraph 2 probably mean?A. Changed surprisingly.B. Spread quickly.C. Appeared gradually.D. Fell directly.6. Ho
26、w did Nang Noi Sittisam feel about the dogs waiting for her?A. Shocked.B. Regretful.C. Touched.D. Proud.7. What can we mainly learn from the story about the dog?A. Unbelievable success is worth waiting for.B. We should adjust ourselves to environments.C. We need to learn to be faithful and thankful.
27、D. No one knows the result until the last minute【答案】4. D 5. B 6. C 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。Nang Noi Sittisarn四年前不小心丢了一条狗。这条忠诚的狗在走丢的地方等待原主人四年,四年期间他得到了一位好心女士的悉心照料。最后Leo与原主人重聚,但是作为回报,他留下来陪伴照料他的新主人。【4题详解】细节理解题。根据第一段“. he looked healthy but a woman had been coming around regularly to bring him food and wate
28、r ”可知,那条狗看起来健康是因为一位女士定期照料他,给他带来食物。故选D项。【5题详解】词句猜测题。根据画线短语的后一句“the photos of Leo got shared hundreds of times”可知,关于Leo的帖子迅速传开,因此可推测went viral与spread quickly意思接近。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第三段“When she learned that he had been waiting for her in the same spot for the last four years,her heart melted(融化) ”可知,N
29、ang Noi Sittisarn得知她的狗一直在等待她,她深受感动。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第三段“he had been waiting for her in the same spot for the last four years”这条狗等待自己的主人四年,说明他对主人很忠诚;根据最后一段“but when she tried to take him home with her, he was unwilling to follow”可知,这条狗留下来陪伴新主人,说明他知道感恩。由此可推断,我们通过Leo的故事应该学会忠诚与感恩。故选C项。CSleep problems
30、in early childhood may be linked to the development of certain mental health disorders in adolescence, according to a new research.A study of 7,155 children in the United Kingdom found that waking up frequently during the night and irregular sleep routines as babies and toddlers was linked to psycho
31、tic experiences in children aged 12 and 13. Also, children who slept for shorter periods at night were more likely to be associated with borderline personality disorder at ages 11 and 12.The research, published in the journal JAMA Psychiatry, was the first time possible links between early childhood
32、 sleep problems and adolescent psychotic experiences and borderline personality disorder (BPD) symptoms have been examined.“We know from previous research that persistent nightmares in children have been associated with both psychosis and borderline personality disorder,” said lead author Isabel at
33、the Institute of Mental Health at the University of Birmingham.“But nightmares dont tell the whole story. Weve found that, in fact, a number of behavioral sleep problems in childhood can point towards these problems in adolescence,” she said.Adolescence, typically defined as the ages between 10 and
34、19, is a key period in human development because of brain and hormonal changes, and it is now thought to be when many mental health problems start.Prior research in Australia found that babies with persistent severe sleep problems in their first year were at greater risk for anxiety and emotional is
35、sues in later childhood. Sleep problems in children and adolescents have been shown to predict the development of various emotional and behavioral problems, including depression, anxiety, attention-deficit hyperactivity disorder, risk-taking and aggression. However, findings have been inconsistent,
36、especially when based on objective measurements of sleep, rather than parental reports.Sleep and mental health are closely connected in adults, with sleep problems increasing the risk for developing particular mental illnesses as well as resulting in mental health issues.8. What can we know from par
37、agraph 3?A. Childhood sleep problems probably cause youth mental health problems.B. Severe sleep problems in childhood lead to emotional issues.C. Persistent nightmares in children are closely related to psychosis.D. The research has not been known to the public.9. What does “it” refer to in paragra
38、ph 6?A. Adolescence.B. Key period.C. Human developmentD. Hormonal change.10. According to the Australian research, older children who had long-term serious sleep issues at one year old are more likely to _.A. grow slowlyB. develop attention-deficit hyperactivity disorderC. do badly in lessonsD. suff
39、er from anxiety11. Which of the following can be the best title for the text?A. A Study About Childhood Sleep Problems Is Under ProgressB. Pay Attention to Children Who Lack SleepC. Childhood Sleep Issues Linked to Adolescent Mental Health ProblemsD. How to Help Children Develop a Good Sleep Habit【答
40、案】8. A 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。一项新的研究表明,儿童早期的睡眠问题可能与青少年时期的某些心理健康问题有关。文章详细介绍了这项研究的一些具体发现。【8题详解】推理判断题。根据第三段“The research, which published in the journal JAMA Psychiatry, was the first time possible links between early childhood sleep problems and adolescent psychotic experiences and borderline
41、 personality disorder (BPD) symptoms have been examined.(该研究发表在美国医学会精神病学杂志上,这是首次研究儿童早期睡眠问题与青少年精神疾病经历和边缘性人格障碍(BPD)症状之间的可能联系)”可知,儿童睡眠问题可能会导致青少年心理健康问题。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Adolescence, typically defined as the ages between 10 and 19, is a key period in human development because of brain and hormonal
42、 changes(青春期,通常定义为10到19岁,由于大脑和荷尔蒙变化是人类发育的关键时期)”以及后文“is now thought to be when many mental health problems start(现在被认为是许多心理健康问题开始的时候)”可知,因为大脑和激素的变化,青春期是人类发展的关键时期,而现在青春期被认为是许多心理健康问题的开始。故it指的是“青春期”。故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Prior research in Australia found that babies with persistent severe sleep prob
43、lems in their first year were at greater risk for anxiety and emotional issues in later childhood.(此前澳大利亚的一项研究发现,一岁时出现持续严重睡眠问题的婴儿在童年后期出现焦虑和情绪问题的风险更大)”可知,根据澳大利亚的研究,年龄稍大的孩子如果在一岁时长期存在严重的睡眠问题,就更有可能患上焦虑症。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“Sleep problems in early childhood may be linked to the development of certain
44、mental health disorders in adolescence, according to a new research.(一项新的研究表明,儿童早期的睡眠问题可能与青少年时期的某些心理健康问题有关)”结合文章详细介绍了这项研究的一些具体发现。可知,C选项“儿童睡眠问题与青少年心理健康问题有关”最符合文章标题。故选C。DAbout a billion birds die from flying into buildings each year in North America. Suspicions have been that birds may regard the open
45、 areas behind glass as safe passageways. Or they may mistake the reflected trees for the real thing.Researchers would like to reduce collisions, which requires a solid understanding about what makes a bird more or less likely to die by crashing into a building in the first place.“There was relativel
46、y little known at a broad scale. Previous studies were at one small study site. Jared Elmore, a graduate student in natural resource ecology and management at Oklahoma State University. So he and his colleagues used a previously created data set of building collisions for birds at 40 sites throughou
47、t Mexico, Canada and the U.S.The first finding was obvious: bigger buildings with more glass kill more birds. But the details were more remarkable. We found that life history predicted collisions. Migrants(候鸟), insect-eaters and woodland-inhabiting species collided more than their counterparts(同类).”
48、Most migratory species travel at night, when lights near buildings can distract or disorient(使迷失方向)them. And Elmore thinks that insect-eating birds might be attracted to buildings because their insect prey(猎物)is attracted to the lights. He suspects that woodland species get tooled by the reflections
49、 of trees and bushes in the windows. The results are in the journal Conservation Biology.By understanding which birds are more likely to collide with buildings, researchers can perhaps determine the best way to adapt buildings, or their lighting, to help prevent such accidents. And by knowing risks,
50、 along with migration timing and behavior, building managers can better predict when birds are at their greatest danger - and improve lighting strategics accordingly.Elmores next project will use radar to help predict bird migrations. I think that would maybe go a long way in terms of providing info
51、rmation to people, to the public, to building managers, on when they can get the most benefit in terms of lights-out policies.12. What is the possible reason for birds crashing into buildings?A. They didnt see the buildings.B. They took reflections for reality.C. They assumed the windows to be open.
52、D. They considered buildings as safe routes.13. What is Jared Elmores study different from the previous ones?A. It created a new data set.B. It went beyond national borders.C. It covered a wider range of sites.D. Ill studied some specific bird species.14. What was the most noticeable finding of Jare
53、d Elmores study?A. Migratory species travel at night.B. Birds tend to be misled by glasses.C. Bigger buildings cause more collisions.D. Birds living habits give rise to collisions.15. Which of the following can help reduce bird collision?A. Adjust the lightening system.B. Attach radars to each build
54、ing.C. Adopt strict lights-out policies.D. Ban using glasses on buildings.【答案】12. B 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了一项鸟类为什么会撞击建筑物的研究。12题详解】细节理解题。根据第一段的“Suspicions have been that birds may regard the open areas behind glass as safe passageways. Or they may mistake the reflected trees for the rea
55、l thing.(有人怀疑鸟类可能会将玻璃后面的开放区域视为安全通道。或者它们会把反射出来的树叶认为是真的。)”可知,鸟类撞击建筑物的可能的原因是它们把反映出的东西误认为是真实的。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段“There was relatively little known at a broad scale. Previous studies were at one small study site. Jared Elmore, a graduate student in natural resource ecology and management at Oklahoma
56、State University. So he and his colleagues used a previously created data set of building collisions for birds at 40 sites throughout Mexico, Canada and the U.S.(“过去人们对大领域的研究知之甚少。以前的研究都是在一个小的研究场所进行的。Jared Elmore,俄克拉荷马州立大学自然资源生态与管理专业的研究生,他和同事使用了之前创建的关于鸟类碰撞建筑的数据集,这些数据分布在墨西哥、加拿大和美国的40个地方。)”可知,Jared Elm
57、ore的研究覆盖了更广泛的地方,不同于以前的研究。故选C。【14题详解】推理判断题。根据第四段的“But the details were more remarkable. We found that life history predicted collisions. Migrants(候鸟), insect-eaters and woodland-inhabiting species collided more than their counterparts(同类).( 但是细节更值得我们注意。我们发现生命的历史可以预测碰撞事故。候鸟、食虫者和栖息在林地的物种之间的碰撞比它们的同类要多。)
58、”可推断,Jared Elmore的研究中最明显的发现是鸟类的生活习惯会导致碰撞。故选D。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“And by knowing risks, along with migration timing and behavior, building managers can better predict when birds are at their greatest danger - and improve lighting strategics accordingly.(通过了解风险、迁徙时间和行为,建筑管理者可以更好地预测鸟类的最大危险时刻,并相应地调整照明
59、策略。)”可推断,调整照明系统可以有助于减少鸟类的碰撞。故选A。第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项.Finding motivation, especially study motivation, is not always easy. _16_ Here are some ways of doing it.Offer yourself encouragement.Yes, you should give yourself a prize or some kind of reward when youve done a task. _17_
60、 Remember, you have to know the exact conditions that you need to meet in order to receive the wonderful cake._18_You need to feel confident about your studies. I am sure all of us have succeeded on several occasions. Remember these past successes and you will feel more motivated to continue!Write d
61、own your goals.Dont just think about them, dont just say them, write them down! _19_ And thats why you find salesmen always want you to write something down before you actually buy something. By writing your name down, you are in a sense giving your support for their cause. If then you are asked to
62、buy what they are selling, you are more likely to do that than if you hadnt signed the paper!See your goals._20_Put them up on the wall and paste small post-it notes all over the place. You have to keep on reminding yourself of the purpose behind your studies and what type of results youre expecting
63、 to achieve.A. Remember past successes.B. The written word is very powerful.C. Dont forget about buying yourself a gift.D. Dont just write them down and leave them like that.E. Moreover, talking about your goals with others helps a lot.F. However, with a little effort we can learn how to increase ou
64、r motivation.G. It could be something as simple as sweets or something greater like a vacation.【答案】16. F 17. G 18. A 19. B 20. D【解析】【分析】这是一篇说明文。寻找动机,尤其是学习动机,并不总是容易的,文章主要就如何提高我们的学习动机提出了一些建议。16题详解】根据上文“Finding motivation, especially study motivation, is not always easy.(寻找动机,尤其是学习动机,并不总是容易的)”以及后文“Here
65、 are some ways of doing it.(这里有一些方法)”可知,上文提到寻找学习动机不容易,后文则提出了一些寻找动机的方法,可知本句与上文构成转折,指出学习动机是可以通过努力来增加的。故F选项“然而,稍加努力,我们就能学会如何增加我们的动机”符合语境,故选F。【17题详解】根据上文“Yes, you should give yourself a prize or some kind of reward when youve done a task.(是的,当你完成一项任务时,你应该给自己一个奖励或某种形式的奖励)”以及后文“Remember, you have to know
66、the exact conditions that you need to meet in order to receive the wonderful cake.(记住,为了得到美味的蛋糕,你必须知道你需要满足的确切条件)”可知,上文提到了完成任务可以给予自己奖励,后文则提到了美味的蛋糕,可知本句是在说明奖励的具体事物可以是蛋糕之类的食物,G选项中sweets对应后文中cake。故G选项“可以是像甜食这样简单的事情,也可以是像度假这样更大的事情”符合语境,故选G。【18题详解】根据本段内容“You need to feel confident about your studies. I am
67、 sure all of us have succeeded on several occasions. Remember these past successes and you will feel more motivated to continue!(你需要对你的学习有信心。我相信我们大家都有过几次成功的经历。记住这些过去的成功,你会更有动力继续下去!)”可知,本段的建议是记住过去的成功,A选项Remember past successes对应后文中Remember these past successes。故A选项“记住过去的成功”可以作为小标题,故选A。【19题详解】根据上文“Don
68、t just think about them, dont just say them, write them down!(不要只是想它们,不要只是说它们,把它们写下来!)”可知,上文提到把目标写下来,故本句应承接上文说明这一做法的原因:书面文字非常有力。故B选项“书面文字非常有力”符合语境,故选B。【20题详解】根据后文“Put them up on the wall and paste small post-it notes all over the place. You have to keep on reminding yourself of the purpose behind yo
69、ur studies and what type of results youre expecting to achieve.(把它们贴在墙上,到处贴些小便利贴。你必须不断提醒自己学习的目的和你期望获得的结果)”可知,后文提到把写下来的目标贴在墙上,以此来不断提醒自己学习的目的和你期望获得的结果,可见本句是在说明不要只是把目标写下来就离开,而是要贴在显眼的地方提醒自己。故D选项“不要只是把它们写下来,然后就这样离开”符合语境,故选D。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题:每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中
70、,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。“One Person Can Make a Difference” is one of those sayings that we teach youngsters. It is to _21_ them to do something kind or _22_ another person.As adults, do we really believe this? Or is it a lesson just for _23_ people? I am writing to tell you that _24_ “one person
71、 can”. Because one day one person did an act of _25_ that changed my life and the lives of millions more.Almost 15 years ago while driving across town, I was listening to a _26_ interview and heard a story of selflessness and _27_ that was inspiring. A woman had _28_ ten winter coats through the Tha
72、nksgiving weekend crowds to _29_ them at the One Warm Coat drive. She knew the city had many _30_ people and families in need and that her _31_ could make a difference between _32_ and comfort for ten people that winter.She was only one person, yet it was her _33_ that made me realize that there wou
73、ld always be a need for _34_ coats and that more people would be able to donate if there were more drop-off_35_. Now, nearly 15 years later, One Warm Coat has _36_ the donation of over 4 million coats across the country. As the National Founder, my heart is full and _37_, knowing that we make a real
74、 _38_ in the lives of thousands.So when you _39_ to donate your time or give an item, perhaps you wonder “will it really _40_ ?” I can tell you that it will!21. A. forceB. encourageC. orderD. allow22. A. saveB. callC. greetD. help23. A. youngB. elderlyC. friendlyD. generous24. A. hardlyB. partlyC. a
75、ctuallyD. slightly25. A. kindnessB. forgivenessC. acceptanceD. permission26. A. jobB. televisionC. radioD. newspaper27. A. argumentB. commitmentC. competitionD. cooperation28. A. carried inB. turned overC. threw outD. put away29. A. borrowB. donateC. wearD. change30. A. demandingB. caringC. ambitiou
76、sD. homeless31. A. experiencesB. storiesC. coatsD. abilities32. A. convenienceB. coldC. entertainmentD. love33 A. actionB. familyC. determinationD. idea34. A. casualB. formalC. betterD. more35. A. schoolsB. locationsC. hospitalsD. banks36. A. advertisedB. delayedC. inspiredD. refused37. A. healthyB.
77、 heavyC. strongD. warm38. A. decisionB. mistakeC. promiseD. difference39. A. agreeB. decideC. offerD. regret40. A. matterB. succeedC. happenD. disappear【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. A 26. C 27. B 28. A 29. B 30. D 31. C 32. B 33. A 34. D 35. B 36. C 37. D 38. D 39. B 40. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。“一个人可以改变
78、世界”是我们教导年轻人的格言之一。作者通过在一次捐赠活动中一位女士捐献冬衣的故事,告诉人们要相信这条谚语,做一件善事真的很重要。21题详解】考查动词词义辨析。句意:它是鼓励他们做一些好事或帮助他人。A. force强迫;B. encourage鼓励;C. order命令;D. allow允许。根据上文one of those sayings that we teach youngsters可知,这条谚语“鼓励”青少年。故选B。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:它是鼓励他们做一些好事或帮助他人。A. save 挽救;B. call叫喊,打电话;C. greet问候;D. help 帮助。根据
79、空前“ do something kind ”可知,与do something kind对称的是“帮助”他人。故选D。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:作为成年人,我们真的相信这些吗?还是说这只是给年轻人上的一课?A. young年轻人;B. elderly 上了年纪的;C. friendly友好的;D. generous慷慨的。根据第一段中的“we teach youngsters”可知,此处指“年轻人”。故选A。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:我写这篇文章是想告诉你,实际上“一个人真的可以改变世界”。A. hardly几乎不;B. partly部分地;C. actually事实
80、上;D. slightly轻微地。根据“I am writing to tell you that _4_ “one person can”.”可知,此处在告诉事情真相“事实上”。故选C。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:因为有一天,一个人做了一件善事,改变了我的生活,也改变了数百万人的生活。A. kindness善良;B. forgiveness原谅;C. acceptance接受;D. permission允许。根据空后的“changed my life and the lives of millions more”可知,此处指认做“善事”。故选A。【26题详解】考查名词词义辨析。句意
81、:大约15年前,我开车穿过小镇时,听一个电台的采访的时候听到了一个鼓舞人心的关于无私和奉献的故事。 A. job工作;B. television电视;C. radio收音机;D. newspaper报纸。根据常识,开车时应该是从收音机里听电台的采访。故选C。【27题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. argument争论;B. commitment 承诺、献身;C. competition比赛;D. cooperation合作。根据“selflessness”可知此处指“无私和奉献”,故选B。【28题详解】考查动词短语辨析。句意:一名妇女在感恩节周末的人群中带着十件冬衣,在“一件温暖的大衣
82、”活动中捐赠。 A. carried in携带;B. turned over移交;C. threw out扔掉;D. put away放好。根据空后的 “ten winter coats through the Thanksgiving weekend crowds”可知,她把冬衣带到活动现场捐赠。故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. borrow借入;B. donate捐赠;C. wear穿戴;D. change改变。根据第9空后的them at the One Warm Coat drive可知,这位妇女在“捐赠”冬衣。故选B。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:她知
83、道这个城市有很多无家可归的人和需要帮助的家庭,她捐赠的大衣可以在那个冬天为十个人带来温暖(在寒冷和舒适之间产生影响)。A. demanding费力的;B. caring乐于助人的;C. ambitious有雄心的;D. homeless无家可归的。根据第10空后“people and families in need”可知,把衣服捐给“无家可归的人”。故选D。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:她知道这个城市有很多无家可归的人和需要帮助的家庭,她的衣服可以在那个冬天为十个人带来温暖(在寒冷和舒适之间产生影响)。A. experiences经历;B. stories故事;C. coats大衣;
84、D. abilities能力。根据语境,她捐的“大衣”会有所影响。故选C。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:她知道这个城市有很多无家可归的人和需要帮助的家庭,她的衣服可以在那个冬天为十个人带来温暖(在寒冷和舒适之间产生影响)。A. convenience便利;B. cold寒冷;C. entertainment娱乐;D. love爱。根据常识,冬天是寒冷的,她希望自己捐赠的冬衣可以在那个冬天为十个人带来温暖(在寒冷和舒适之间产生影响),故选B。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:她只有一个人,但正是她的行动让我意识到,人们总是需要更多的外套,如果有更多的送衣地点,就会有更多的人捐赠。A.
85、 action 行动;B. family家庭;C. determination决心;D. idea想法,主意。上文说这位女士捐赠了十件冬衣,此处指的就是她善意的捐赠行为。故选A。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:她只有一个人,但正是她的行动让我意识到,人们总是需要更多的外套,如果有更多的送衣地点,就会有更多的人捐赠。A. casual休闲的,随便的;B. formal正式的;C. better更好的;D. more更多。空后一句说如果有更多的送衣地点,就会有更多的人捐赠,这说明人们需要更多的外套,故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:她只有一个人,但正是她的行动让我意识到,人们总
86、是需要更多的外套,如果有更多的送衣地点,就会有更多的人捐赠。A. schools学校;B. locations位置,地点;C. hospitals医院;D. banks银行。根据“more people would be able to donate if there were more drop-off”可知,此处指更多的捐赠“地点”。故选B。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:如今,近15年过去了,“一件温暖的大衣”活动已经激发了全国400多万件外套的捐赠。A. advertised登广告;B. delayed拖延;C. inspired鼓舞;D. refused拒绝。根据“ the d
87、onation of over 4 million coats across the country.”可知,此处指One Warm Coat这个活动“鼓舞”了人们。故选C。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:作为国家的奠基人,我的内心充满温暖,因为我知道我们改变了成千上万人的生活。A. healthy健康的;B. heavy重的;C. strong强壮的;D. warm温暖的。上文说“一件温暖的大衣”活动已经激发了全国400多万件外套的捐赠,这让作者心里充满了“温暖”。故选D。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:作为国家的奠基人,我的内心充满温暖,因为我知道我们改变了成千上万人的生活。
88、A. decision决定;B. mistake错误;C. promise许诺;D. difference差异,不同。根据“ in the lives of thousands”可知,此处指“这个活动产生了重大意义”,make a difference“有所影响,产生意义”。故选D。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:所以,当你决定花时间捐赠一件东西时,也许你会想“这真的重要吗?”我可以告诉你,这真的很重要!A. agree同意;B. decide决定;C. offer提供;D. regret 后悔,遗憾。根据“ to donate your time or give an item”可知,
89、此处指“决定”做一件善事时。故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:所以,当你决定花时间捐赠一件东西时,也许你会想“这真的重要吗?”我可以告诉你,这真的很重要!A. matter要紧;B. succeed成功;C. happen发生;D. disappear消失。根据“I can tell you that it will!”可知此处指“做一件善事是否重要”。故选A。第二节 语法填空(每空1.5分,共15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Across northern Africa, the desert is steadily growing.
90、 Dry lands are spreading. But a bold project known as the Great Green Wall aims to stop the _41_ (grow) of the desert. The ambitious program includes plans _42_ (help) protect and maintain resources and fight poverty.Farmers are learning to care for their land and use water _43_ (wise). They are als
91、o planting millions of trees and crops. The Great Green Wall would cover _44_ area of more than 4,000 miles -from Senegal in the west to Djibouti in the east.The Great Green Wall _45_ (approve) by the African Union in 2007. The program receives support from the United Nations, the World Bank, and ot
92、her groups.The Great Green Walls trees provide a barrier _46_ desert winds and help hold moisture(水分) in the air and soil, _47_ (allow) crops to grow. In time, the richer soil will provide more land for animals to graze on. More resources will bring more jobs. “The goal is to create sustainable land
93、 management,” said Nora Berrahmouni, a forestry officer _48_ works with the UN Food and Agriculture Organization.Trees and crops have been planted in Senegal and Niger. An _49_ (add) benefit of the Great Green Wall is that countries in the region are sharing information about which programs work and
94、 which dont. Now, along with trees,_50_(idea) are taking root.【答案】41. growth 42. to help 43. wisely 44. an 45. was approved 46. against 47. allowing 48. who/that 49. added 50. ideas【解析】【分析】本文是说明文。北非沙漠化逐年严重。为了阻止沙漠化进一步恶化,一个名为非洲绿色长城的计划开始启动。本文介绍了此计划的相关内容。【41题详解】考查名词。句意:但一个被称为“绿色长城”的大胆项目旨在阻止沙漠的发展。分析句子结构可
95、知,空处为名词,被定冠词the和介词短语of the desert修饰,且为不可数名词,故填growth。【42题详解】考查非谓语动词。句意:这个雄心勃勃的计划包括帮助保护和维护资源并消除贫困的计划。分析句子结构可知,includes是谓语动词,空处为非谓语动词形式作定语,又根据语境可知,表示未发生的动作,应用不定式短语作plans的后置定语,故填to help。【43题详解】考查副词。句意:农民们正在学习照顾他们的土地和明智地用水。分析句子结构可知,空处应为副词形式,修饰动词use作状语。故填wisely。【44题详解】考查冠词。句意:这个绿色的长城将覆盖4000多英里的地区从西部的塞内加尔
96、到东部的吉布提。area 此处作地区,地域讲,为可数名词,在文中第一次出现,表泛指,又area的发音以元音音素开头,故填an。【45题详解】考查动词时态语态和主谓一致。句意:“绿色长城”在2007年获得了非洲联盟的批准。分析句子结构可知,空处应为句子的谓语,且和句子主语The Great Green Wall构成被动关系,应用被动语态,又由时间状语in 2007可知,此处应用一般过去时,主语为单数,故填was approved。46题详解】考查介词。句意:“绿色长城”的树木提供了一个屏障对抗沙漠风,帮助保持空气中和土壤中的水分,允许作物生长。 根据语境可知,空处表达“抵抗;对抗”的含义,故填a
97、gainst。【47题详解】考查非谓语动词。句意同上。分析句子结构可知,空处应为非谓语动词,和句子主语The Great Green Walls trees构成逻辑上的主谓关系,故用现在分词形式allowing作状语,故填allowing。【48题详解】考查定语从句。句意:“其目标是创造可持续的土地管理,”联合国粮食和农业组织的林业官员诺拉贝拉穆尼说。分析句子结构可知,空处引导限制性定语从句,在从句中作主语,修饰指人的先行词a forestry officer,故填who /that。【49题详解】考查形容词。句意:“绿色长城”的一个额外的好处是,该地区的国家正在分享关于哪些项目有效和无效的信
98、息。空处修饰名词benefit,所以填形容词added额外的。故填added。【50题详解】考查名词单复数。句意:现在,和树木一样,思想也正在生根发芽。 此处idea 为可数名词,在句子中作主语,且和谓语动词的复数形式are 呼应,应用名词复数形式,所以填ideas。第三节 单词拼写及选词填空 (共10 道题,每题1分,满分10分)根据下面各句句意以及所给单词的首字母或汉语提示词,写出该单词的正确形式(每空一词,共5小题,每小题1分,满分5分)。51. I was constantly _ (取笑)for being awkward , leaving me feeling shy and s
99、ad. (根据汉语提示单词拼写)【答案】teased【解析】【详解】考查动词。句意:我总是因为尴尬经常被取笑,让我感到害羞和悲伤。根据句意和汉语提示可知,应填tease“取笑”作谓语,与I是动宾关系,空格前有was,故填teased。52. When I feel s_, I can get close to nature or listen to music to calm down. (根据首字母单词拼写)【答案】stressed#tressed【解析】【详解】考查形容词。句意:当我感觉有压力的时候,我可以接近大自然或听音乐来平静下来。根据句意和首字母提示,应填形容词stressed“感到
100、有压力的”作表语,故填stressed。53. He has a number of hobbies, _(范围) from playing chess to swimming. (根据汉语提示单词拼写)【答案】ranging【解析】【详解】考查动词。句意:他有许多爱好,从下象棋到游泳都有。 根据汉语提示“范围”,应填动词range,分析句子结构可知应用非谓语动词形式,与逻辑主语hobbies构成主动关系,故应用现在分词作状语。故填ranging。54. People from_ (多种多样的) cultures hold different understanding on the play
101、. (根据汉语提示单词拼写)【答案】diverse【解析】【详解】考查形容词。句意:来自不同文化的人对这部戏有不同的理解。根据句意和汉语提示可知,应填形容词diverse“多种多样的”作定语,修饰cultures,故填diverse。55. He bought a bunch of flowers in a_ of my timely help. (根据首字母单词拼写)【答案】appreciation#ppreciation【解析】【详解】考查名词。句意:他买了一束花感激我的及时帮助。根据句意和首字母提示,应填名词appreciation“感激”作介词宾语,是不可数名词,故填appreciat
102、ion。选词填空(每题1分, 共5小题,满分5分)根据下面各句句意,选出合适短语,并用正确形式填空run outas a consequencein panicbe addicted tofeel like56. Its quite hot today. Do you _ going for a swim?57. I missed the bus this morning and _ was late for work.58. I must go to my parents for some money. Mine _59. According to the survey, many fema
103、les _ shopping online.60. Office workers fled _ as the fire took hold.【答案】56. feel like 57. as a consequence 58. has run out 59. are addicted to 60. in panic【解析】【分析】【56题详解】考查固定短语。句意:今天很热。你想去游泳吗?根据上一句“Its quite hot today.”可知,天热,所以问是否是想要游泳,feel like doing sth想要做某事。故填feel like。【57题详解】考查固定短语。句意:我今早没赶上公共
104、汽车,结果上班迟到了。根据句意可知,前后之间是因果关系,因此使用as a consequence(因此,结果)。故填as a consequence。【58题详解】考查固定短语和时态。句意:我必须去我父母那里要一些钱。我的用完了。根据上一句给父母要钱可知,钱花完了,run out 用完。根据句意可知,用现在完成时,主语mine指代的是我的钱,因此使用has done。故填 has run out。【59题详解】考查固定短语。句意:据调查,许多女性沉迷于网上购物。根据句意可知,此处使用短语be addicted to沉迷于,主语females是可数名词复数,时态使用一般现在时,因此be用are。
105、故填 are addicted to。【60题详解】考查固定短语。句意:火灾发生时,办公室职员惊慌地逃走了。发生火灾,人们应是感到害怕,惊慌。in panic惊慌的。故填in panic。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题:每小题1分,满分10分)61. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处
106、错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Kate,I have good news to tell you. The World Adolescent Robotics Competition will held in Shanghai at the end of July. Hear that you once took part in the competition last year and won an award, I intend to invite you to join in our team in the coming compe
107、tition. I am sure that your involvement will not only help us win the award and also strengthen the friendship between our school.Now they are preparing for the competition actively. Because you had more experience than us, I also send you our training plan, about that I wish to get your advice. We
108、sincere hope that we can participate in a competition as team partners.Im looking forward to your reply.Yours,Li Hua【答案】1. held之前加be 2. HearHearing 3. Join in去掉in4. andbut 5. school schools 6. theywe7. hadhave 8. that which 9. sincere sincerely10. athe【解析】【分析】这是一篇书信。文中作者真诚地邀请Kate加入自己的团队,参加七月底在上海举行的世
109、界青少年机器人大赛。【详解】第一处:考查语态。句意:世界青少年机器人大赛将于七月底在上海举行。“世界青少年机器人大赛”和“举行”之间是被动关系,用被动语态,所以held之前加be。第二处:考查非谓语动词。hear的逻辑主语是I,它们之间是主动关系,用现在分词作时间状语,所以Hear改成 Hearing。第三处:考查常见用法。join in的宾语多是表示活动的词语,join的宾语多是人或表示某组织的词语,所以Join in去掉in。第四处:考查固定用法。句意:我相信你的参与不仅会帮助我们赢得这个奖项,而且会加强我们学校之间的友谊。not onlybut also不仅.而且.,该用法是固定用法,所
110、以and改成but。第五处:考查名词单复数。句意:我相信你的参与不仅会帮助我们赢得这个奖项,而且会加强我们学校之间的友谊。根据between可知“我们学校”是复数意义,用名词复数,所以school改成 schools。第六处:考查代词。句意:现在,我们正在积极地为比赛做准备。文中表示“我们正在积极地为比赛做准备”,所以they改成we。第七处:考查时态。句意:因为你比我们更有经验,所以我也把我们的培训计划发给你,希望得到你的建议。表示主语现在的状态,用一般现在时,所以had改成have。第八处:考查介词+关系代词引导的定语从句。这里含有一个介词+关系代词引导的定语从句,先行词是our trai
111、ning plan,介词+关系代词引导的定语从句,指物,只能用which,指人,只能用whom,所以that改成 which。第九处:考查副词。修饰动词hope,用副词,所以sincere改成 sincerely。第十处:考查冠词。句意:我们真诚地希望我们能作为团队的伙伴参加这次比赛。文中特指“这次比赛”,所以a改成the。第二节 书面表达(满分25分)62. 人们对失败持有不同的态度。面对失败,有人能够经得起考验,从失败中汲取教训,并努力去完成他们下定决心要做的事情。然而,另一些人却丧失信心并退却了。请你用几句话对此进行阐述,并谈谈你自己的看法。There are successes and
112、 failures, which can hardly be avoided in peoples lives. Faced with failure, _【答案】范文There are successes and failures, which can hardly be avoided in peoples lives. Faced with failure, different people hold different attitudes towards it. Some of them can stand up to it, draw useful lessons from it a
113、nd try hard to fulfill what they are determined to do. Others, however, lose heart and give in.Just as the saying goes, attitude determines everything. In my personal opinion, one should take a positive attitude towards life, including failure in life. When it cant be avoided, you can seize on it an
114、d turn it into a valuable lesson from life, which can benefit you greatly.【解析】【分析】本篇书面表达属于议论文。要求考生阐述人们对失败的看法,并谈谈自己的看法。【详解】1.词汇积累完成:fulfillaccomplish在某人看来:in ones opinionin ones view积极的;乐观的:positiveoptimistic把变为:turninto changeinto2.句式拓展简单句变复合句原句:Faced with failure, different people hold different at
115、titudes towards it.拓展句:When people are faced with failure, different people hold different attitudes towards it.【点睛】高分句型1 Some of them can stand up to it, draw useful lessons from it and try hard to fulfill what they are determined to do.(运用了what引导的宾语从句)高分句型2 When it cant be avoided, you can seize on it and turn it into a valuable lesson from life, which can benefit you greatly.(运用了when引导的状语从句,which引导的非限制性的定语从句)