1、山东省高密市2015一轮复习英语阅读理解专练(6)及答案说明文的阅读阅读下列材料,然后按要求完成读写任务(2011年广州高三英语调研测试) Maurice Sendaks childrens book, Where the Wild Things Are, published in 1963,has become very successful throughout the years and was made into a movie earlier this year.The books main character is a boy named Max who gets into tro
2、uble with his mother and is sent to bed without any supper.Before long,Maxs room magically becomes a forest,and he sails away to a land where monsters live.Max isnt scared,though,and becomes king of the wild things,but after a while,he begins feeling homesick.Max sails back home and his supper is st
3、ill hot when he arrives in his bedroom.Many teachers and professors like this story and use it to help children develop creativity and imagination.Melina Davis,an education professor,said she likes how the book contains a couple of pages that have only pictures on them.“This allows children to shape
4、 the story themselves,” she said.The book contains a few of larger words that some parents worry may confuse children,but experts say those words help improve childrens reading skills and challenge them.Davis said the book is well written which helps kids get involved in the story.“The book talks ab
5、out what all children go through,like I was naughty but my mommy still loves me,” Davis said.The book also encourages children to face their fears.“I think its really good to show that Max is friends with the monsters,” Davis said.“Kids can find out monsters arent always the thing under the bed that
6、s going to scare them.I think this is good because it shows that the children can go to scary places but still have a positive experience.”Since the book has been successful throughout the years,a movie was recently made and many people are excited to see it.Davis said she thinks the movie will be w
7、onderful but it might be a little scary for younger children.“You dont want bad dreams over a book thats extremely wonderful,” Davis said.以约30词概括短文大意_.根据所读短文选择正确答案1Teachers and professors like the book Where the Wild Things Arelearn to draw their own picturesBunderstand their own fearCdevelop more q
8、uicklyDbecome more imaginative2What is the intention of using the larger words in the book?ATo add to the difficulty while children are reading.BTo help challenge the childrens reading skills.CTo cause the children some confusion.来源:Z.X.X.KDTo help children get involved in the story. 3Which of the f
9、ollowing is TRUE about the book?AThe character Max is brave enough in the story.BMax was sent to the forest as punishment.CIt is suitable for people of all ages.DIt is the most popular childrens book ever published.4What does Davis think of the movie?AShe thinks children of all ages will love it.BSh
10、e encourages children to see it to fight against their fear.CShe worries that it might be too frightening for some children.DShe believes it will be a better choice for children than the book.5Whats the authors purpose in writing the passage?ATo suggest ways to improve childrens reading.BTo comment
11、on a famous childrens book.CTo encourage children to read scary stories.DTo introduce a movie based on a childrens book.参考答案- The passaage introduces a childrens book Where The Wild Things Are解析:从Many teachers and professors like this story and use it to help children develop creativity and imaginat
12、ion得知答案。答案:D2解析:从第四段可知答案。答案:B3A4解析:从but it might be a little scary for younger children可知答案。答案:C5B【广东省2012届高三考前冲刺卷(五)】 CMany years ago,when I was fresh out of school and working in Denver,I was driving to my parents home in Missouri for Christmas.I stopped at a gas station about 50 miles from Oklaho
13、ma City,where I was planning to stop and visit a friend.While I was standing in line at the cash register(收款台),I said hello to an older couple who were also paying for gas.I took_off,but had gone only a few miles when black smoke poured from the back of my car.I stopped and wondered what I should do
14、.A car pulled up behind me.It was the couple I had spoken to at the gas station.They said they would take me to my friends.We chatted on the way into the city,and when I got out of the car,the husband gave me his business card.I wrote him and his wife a thankyou note for helping me.Soon afterward,I
15、received a Christmas present from them.Their note that came with it said that helping me had made their holidays meaningful.Years later,I drove to a meeting in a nearby town in the morning.In late afternoon I returned to my car and found that Id left the lights on all day,and the battery was dead.Th
16、en I noticed that the Friendly Ford Dealershipa shop selling carswas right next door.I walked over and found two salesmen in the showroom.“Just how friendly is Friendly Ford?”I asked and explained my trouble.They quickly drove a pickup truck to my car and started it.They would accept no payment;so w
17、hen I got home,I wrote them a note to say thanks.I received a letter back from one of the salesmen.No one had ever taken the time to write him and say thank you,and it meant a lot,he said.“Thank you”two powerful words.Theyre easy to say and mean so much.36The author planned to stop at Oklahoma City
18、_.Ato visit a friendBto see his parentsCto pay at the cash registerDto have more gas for his car37The underlined words “took off” in Paragraph 2 mean “_”Aturned off Bmoved offCput up Dset up38What happened when the author found smoke coming out of his car?AHe had it pulled back to the gas station.BT
19、he couple sent him a business card.CThe couple offered to help him.DHe called his friend for help.39The battery of the authors car was dead because _.Asomething went wrong with the lightsBthe meeting lasted a whole dayChe forgot to turn off the lightsDhe drove too long a distance40By telling his own
20、 experiences,the author tries to show _.Ahow to write a thankyou letterBhow to deal with car problemsCthe kindheartedness of older peopleDthe importance of expressing thanks36A细节推断题。根据第一段第二句“. at a gas station about 50 miles from Oklahoma City,where I was planning to stop and visit a friend.”where引导
21、的定语从句是修饰Oklahoma City,去Oklahoma City是为了拜访一个朋友。37B词义猜测题。根据上一句“. paying for gas”和后面的“. gone only a few miles”可知took off是“离开”的意思,选项B中的move off也是“离开”的意思。turn off关掉;put up拿起;set up设立。38C细节推断题。从第二段最后两句“They said they would take me to my friends.”和“. when I got out of the car”可知老夫妇把作者送到了朋友家。39C细节推断题。从第四段第二
22、句中的“Id left the lights on all day.”可知作者忘记关掉车灯,灯亮了一天,所以电池没电了。40D主旨大意题。作者讲了两个接受了他人的帮助并向帮助自己的人表示感谢的故事,接受别人的帮助后写信表示感谢对帮助自己的人是一种回馈,会使别人感到帮助别人是有意义的。特别是最后一句“They are easy to say and mean so much.”点出了主旨。【广东省2012届高三考前冲刺卷(五)】 DWhatever one believes about global warming,there is no doubt that the earths polar
23、regions are undergoing dramatic change as a result of climate change.Now,a breathtaking new exhibit at the Asia Society in New York suggests that the earths Third Pole is sounding a similar alarm.David Breashears,a mountaineer and cinematographer,and his team have travelled the high Himalayas on a s
24、pecial search in the past few years.Armed with old photographs of the worlds highest peaks,he has tried to duplicate those shots exactly.The result is both breathtaking and deeply frustrating.That is because his photos show a dramatic decline in glacial ice.Whether it is the forward edge,the vertica
25、l height or the mass balance of these rivers of ice,the pictures make it clear that something strange is happening.After some discussions about the likely causes of the glacier declinethe experts agreed it was linked to climate change,aggravated(恶化) by mankinds use of fossil fuelsthe talk turned to
26、the heart of the matter:likely impacts.The biggest one concerns water.Many glaciers,ranging from the Andes to the Alps,are in recession(衰退),but the impacts of the Himalayan glaciers recession could be much more disastrous.What to do?Answers can be found in both supply and demand,suggested the expert
27、s.On the supply side,governments of the regionalways suspicious of each other,and at times hostilemust work together much more closely in measurement and data check.Advances in satellite technology can help on this front.A good model for cooperation is the Arctic Council,which brings together the ma
28、ny countries touching on the northern polar region.41There is no doubt that _.Athe earths polar regions are undergoing dramatic changeBthe Asia Society in New York is a good model for cooperationCthe earths Third Pole is the worlds third highest peaksDthe Himalayan glaciers recession must be much mo
29、re disastrous42The earths Third Pole refers to _.Athe North Polar Bthe South PolarCthe Asia Society Dthe Himalayas43Through investigating and discussion,the Asia Society found that the likely causes of the glaciers receding was _.Awarm weather and much pollutionBmuch pollution and greenhouse effectC
30、many travelers and much pollutionDclimate change and mankinds use of fossil fuels44It can be inferred that the governments of the region will _.Aunite as one to use more waterBfight against each other for getting more waterCcooperate more closely in measurement and data checkDbring together touching
31、 on the northern polar region45The text is mainly about _.Aglobal warmingBthe Himalayan glaciers recessionCa breathtaking in New YorkDthe Arctic Council41A细节推断题。从第一段第一句话里可以得出答案。42D推理判断题。从第二段中可以推断出答案。43D细节推断题。从第四段可知,冰川消融的原因可能是气候变化和人类利用石化燃料所致。44C推理判断题。从最后一段专家的建议可以推断出答案。45B主旨大意题。通读全文可知本文主要介绍了喜马拉雅山脉地区冰川
32、消融的状况。较难题目特训:节能环保类 Rainforest is home to around two-thirds of all plant and animal species found on landin addition to millions of people who depend on them for survivalour remaining ancient forests are some of the most diverse ecosystems known to science. They are also vitally important to the heal
33、th of our planet, especially when it comes to regulating the climate. But ancient forests around the world are under attack. Protecting rainforests is on the global agenda (议事日程) in a big way. Governments now recognize the importance of protecting tropical forests in order to avoid dangerous climate
34、 change, and there is now much debate. As governments try to thrash out the details of a new international agreement, expected to be signed at the end of 2009, they are discussing how best to include measures to save rainforests, and therefore address one of the major causes of climate change. World
35、wide, forest destruction causes more greenhouse gas emissions (排放) each year than do all the trains, planes and cars on the planet. So if we are to deal with global warming, there is an urgent need to find ways to reduce the 20% of global greenhouse gas emissions caused by forest destruction each ye
36、ar, and to keep the remaining forests standing. We need to protect the planets remaining forests not only to stop climate change from getting worse, but to ensure that we can stand the impacts of global warming. Healthy forests absorb and store quantities of carbon, helping to regulate temperature a
37、nd generate rain. When they are destroyed, this carbon is released into the atmosphere. Thus keeping forests standing is both a critical part of regulating climate change and of adapting to a warmer world. To date, most of the talk has focused on how to pay for reducing deforestation (滥伐森林), rather
38、than on how to actually go about doing it. We believe governments need to support local people to protect their environment, as we have been showing for 20 years can be a very effective way of saving rainforests. 1. The best title for the passage is. A. Rainforest and Climate ChangeB. Strategies on
39、Protecting RainforestC. Serious Deforestation to RainforestD. Present Situation of Rainforest2. From the first paragraph we can infer that. A. we have little rainforest left until nowB. the ancient forests are being destroyed来源:C. rainforest control the planet in many waysD. Rainforest is home to al
40、l plants and animals on earth3. The underlined part “thrash out” in the second paragraph means. A. try to understandB. come up withC. hide awayD. have a thorough discussion4. Greenhouse gas emissions caused by forest destruction. A. are the same amount by transport on earthB. take 20% of global gree
41、nhouse gas emissionsC. can be avoided by setting measures onlyD. have nothing to do with climate change5. From the text we can learn that healthy forest. A. can keep us healthy and happyB. can increase the effect from global warmingC. can be helpful in adjusting the temperature D. can give out large amounts of carbon【参考答案】3. ABDBC