收藏 分享(赏)

2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:365700 上传时间:2025-11-28 格式:DOC 页数:25 大小:101KB
下载 相关 举报
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共25页
2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析).doc_第25页
第25页 / 共25页
亲,该文档总共25页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2021届高三英语上学期12月第三次皖赣联考试题(含解析)本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。考试时间120分钟,满分150分。考生注意事项:1.答题前,考生务必在试题卷、答题卡规定的地方填写自己的姓名、座位号。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束,务必将试题卷和答题卡一并上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的

2、时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman advise the man to do?A. Drive a car. B. Walk to town. C. Take the subway.2. What does the man ask the woman to do?A. Make a plan. B. Attend a

3、 meeting. C. Prepare the reports.3. What does the woman say about the meal?A. The taste was heavy. B. It was a nice meal. C. She has no comments.4. How will the woman go to the railway station?A. By bus. B. By car. C. By subway.5. What are the speakers talking about?A. A concert. B. A lecture. C. A

4、film.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How much will the man pay?A. 315 pounds. B. 350 pounds. C. 375 pounds.7 How will the man pay?A. By cash. B. By credit card. C. Through WeChat Pa

5、y.听第7段材料,回答第8至9题。8. What does the man say about the library?A. Its modern and big. B. It is bright inside. C. It opened yesterday.9. Where can students read e-books?A. On the third floor. B. On the second floor. C. On the first floor.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why do they want to have a party?A. To celebr

6、ate the mans promotion.B. To celebrate the mans birthday.C. To celebrate their big success.11. Where is the woman from most probably?A. China. B. America. C. France.12. What will they do next probably?A. Eat in a restaurant. B. Go directly to the KTV. C. Have a meeting.听第9段材料,回答第13至16题。13. How old i

7、s Corey?A. 7 years old. B. 16 years old. C. 19 years old.14. What is the womans favorite hobby now?A. Skiing. B. Swimming. C. Acting.15. What does the woman think of playing computer games?A. It helps her make friends. B. Its a waste of time. C. Its relaxing.16. What will the speakers do next?A. Hav

8、e an English class. B. Go to the teachers office. C. Meet the womans friends.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did Hip-Hop start?A. In the 1970s. B. In the 1980s. C. In the 1990s.18. Where did Hip-Hop start?A. In the US. B. In the UK. C. In South Korea.19. Why did young people start Hip-Hop at first?A. The

9、y wanted to try something new. B. They found it easy to play.C. They couldnt afford instruments.20. What can we know about break dancing?A. It is easy to dance. B. It started earlier than Hip-Hop. C. It was like fighting at first.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中

10、,选出最佳选项。AOcean Today serves as a gate to the most useful and interesting websites and organizations on ocean science and culture, to thousands of ocean-based curricula and educational resources, to our Ocean Directory of over 18, 000 ocean organizations worldwide.Our knowledge of the ocean today goe

11、s beyond the limits of a distant horizon and mysterious deep. Through exploration and scientific research, we have begun to learn more about its physical elements, its cultural contributions, and its interaction with other natural systems-climate and fresh water, for example-that apply directly to o

12、ur personal, financial, and social welfare.World Ocean Observatory advocates for the ocean through independent responsible, non-political science, and is dedicated to advancing public understanding of ocean issues through institutional cooperation and partnerships, pro-active programs, and connectio

13、n with individual subscribers around the world.Extreme Weather keeps us informed of the undated severe weather conditions around the world, including vivid images and reports of hurricanes and typhoons, tsunamis and waves, droughts. How do CO2 emissions(排放)or global warming affect our weather? Is th

14、ere a connection between our behavior and these phenomena? How can we protect ourselves from the destructive effect?World Ocean Forum, dedicated to voices for change in ocean policy and action worldwide, is linking unexpected people with unexpected ideas and offering a knowledgeable outlet for resea

15、rch, opinion and storytelling. To inquire about becoming a contributing writer, or to contribute to our Solutions Within Reach series, please contact us at director .A contribution, in any amount, helps to further advance global ocean communications. We are informing millions of individuals around t

16、he globe, building political will, and changing the future by changing global perspectives of human impacts on the ocean while sharing the knowledge that the sea connects all things.1. What is the function of Ocean Today?A. An entry to ocean-based information.B. A platform to exchange resources.C. A

17、 window to learn more about ecology.D. An inspiration to explore more about seas.2. What does Extreme Weather focus on?A. Finding out the driving force behind the nature.B. Promoting global cooperation to a better world.C. Offering information about latest weather change.D. Processing data of greenh

18、ouse gas emissions.3. If someone wants to make his voice heard, he might probably choose_.A. Ocean DirectoryB. World Ocean ObservatoryC. Extreme WeatherD. World Ocean Forum【答案】1. A 2. C 3. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了提供海洋信息、关注海洋问题等的组织和网站。【1题详解】细节理解题。根据第一段“Ocean Today serves as a gate to the most useful and in

19、teresting websites and organizations on ocean science and culture, to thousands of ocean-based curricula and educational resources, to our Ocean Directory of over 18, 000 ocean organizations worldwide.(今日海洋为人们打开关于海洋科学和文化的最有用和最有趣的网站和组织,数以千计的海洋课程和教育资源,以及我们全球18000个海洋组织的海洋目录的大门。)”可知,今日海洋的功能是提供海洋信息的入口。故选

20、A项。【2题详解】细节理解题。根据第四段中“Extreme Weather keeps us informed of the undated severe weather conditions around the world, including vivid images and reports of hurricanes and typhoons, tsunamis and waves, droughts.(极端天气使我们了解世界各地未注明日期的恶劣天气状况,包括飓风和台风、海啸和海浪、干旱的生动图像和报告。)”可知,极端天气的焦点是提供最新天气变化信息。故选C项。【3题详解】推理判断题。

21、根据第五段中“World Ocean Forum, dedicated to voices for change in ocean policy and action worldwide, is linking unexpected people with unexpected ideas and offering a knowledgeable outlet for research, opinion and storytelling.(世界海洋论坛,致力于改变全球海洋政策和行动的声音,将意想不到的人与意想不到的想法联系起来,并为研究、意见和故事提供一个知识丰富的渠道。)”可知,如果有人想让

22、别人听到他的声音,他可能会选择世界海洋论坛。故选D项。BAs the birthplace of kites in the world, Weifang, Shandong province of China, produces beautiful, vivid, colorful and high-quality kites. Now, more than 70% of kites in the world are exported from Weifang. If you want to see various shapes and sizes of kites covering the

23、sky, you cannot miss the Weifang Kite Festival held on the third Saturday of every April.But this year, tens of thousands of Chinese participants gathered in Weifang, from Sept 26 to 29 for the 37th International Kite Festival. Held since 1984, the International Kite Festival is an annual event to “

24、exhibit the excellence of the kite lovers to the public,” according to the festivals website.During the festival, kite lovers can enjoy stunt (特技表演) kite flying, also known as aerial ballet. Controlled by either a single person or a group, the kites form different shapes in the air. People always de

25、vote a lot of time and wisdom to making their own kites. From animals that crawl (爬行) on the ground or swim in the water to legends like Monkey King, everything can fly in the sky at the festival. One of this years highlights was the giant kites decorated with images of medical staff and the Long Ma

26、rch 5 rocket, which reflect the hot topics this year.“Flying a kite is like flying your dream. All the cultural symbols from ancient and modem times can be found in the sky of Weifang,” noted Medium. After more than three decades of development, the festival has become a place to appreciate kites. B

27、ut most importantly, it serves as a unique cultural event to promote international exchange.4. What does the text mainly talk about?A. A kite festival.B. A kite birthplace.C. The future of kites.D. Kite performances.5. For what purpose is the kite festival held every year?A. To enjoy animals flying

28、in the air.B. To show kite-lovers brilliance.C. To perform specialized kite flying.D. To enhance Weifangs global impact.6. What can be known from Paragraph 3?A. It takes a lot of trouble to make a kite.B. Stunt kite flying is the only highlight.C. Imagination can be shown in the kite.D. Decorations

29、matter least in the show.7. What is the most important role the festival plays?A. It helps organize an international event.B. It offers tips on how to appreciate kites.C. It helps make the place known worldwide.D. It enhances international cultural exchange.【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了潍坊

30、的国际风筝节。【4题详解】主旨大意题。根据第一段中“ If you want to see various shapes and sizes of kites covering the sky, you cannot miss the Weifang Kite Festival held on the third Saturday of every April.(如果你想看到各种形状和大小的风筝覆盖天空,你不能错过每年四月的第三个星期六举行的潍坊风筝节。)”可知,这篇文章主要介绍了潍坊的风筝节。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“Held since 1984, the Inter

31、national Kite Festival is an annual event to “exhibit the excellence of the kite lovers to the public,” according to the festivals website.(据国际风筝节网站介绍,自1984年以来,国际风筝节每年举行一次,目的是“向公众展示风筝爱好者的卓越才能”。)”可知,每年举行风筝节的目的是展示风筝爱好者的才能。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第三段中“People always devote a lot of time and wisdom to making

32、their own kites. (人们总是投入大量的时间和智慧来制作他们自己的风筝。)”可知,想象力可以在风筝上表现出来。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“But most importantly, it serves as a unique cultural event to promote international exchange.(但最重要的是,它是促进国际交流的独特文化活动。)”可知,这个节日最重要的作用是它促进了国际文化交流。故选D项。CWhat do you do with old stuff? That dress you bought for a part

33、y three years ago, for example. You wore it once and put it away somewhere. So, what to do?In the UK, we might take it to a charity shop. The first charity shops appeared in Britain in the 19th century. The Salvation Army was one of the first to run a second-hand clothing shop to provide the needy w

34、ith affordable clothes. This was followed by charities such as the British Red Cross, who also relieved hardship and raised money for the war effort during World War Two. In 1947, Oxfam opened a charity shop in High Street, Oxford, which is the modern form we know today. These days, charity shops ar

35、e a common sight with around 11, 200 shops across the UK, according to the Charity Retail Association. During business hours the public can donate their unwanted items to a charity shop-clothes, books, electronics, furniture. These items are checked for wear and tear and if found still serviceable,

36、priced up to be sold at a heavily discounted price.For many, this is a win-win situation. To the charity, it means a valuable source of income. To the consumer, it provides the opportunity to buy, often extremely cheap items and clothes. To the donator, it may help to assuage consumer guilt. “You ca

37、n make a pretty good case to yourself that you are doing good, because what you are doing is going towards a charitable cause and you are saving stuff from landfill(垃圾堆),” Clare Press, fashion journalist and sustainable style advocate, tells the Guardian.There are sometimes hidden treasures for the

38、buyers, too. Take a screen print for example. It was bought for 99p and later found to be by English artist Ben Nicholson. It was sold for4, 200. So next time you need to rid yourself of something, spare a thought for the charity shop-after all, charity begins at home!8. The text is mainly written t

39、o_.A. comment on the benefits of charity shopsB. analyze the popularity of the UK charitiesC. list the names of the first UK charity shopsD. introduce something about UK charity shops9. Modern charity shops might be run by_.A. British Red CrossB. The Salvation ArmyC. OxfamD. Charity Retail Associati

40、on10. What does the underlined word “assuage” in Paragraph 3 probably mean?A. Ease.B. Add.C. Mix.D. Increase.11. What does the author advise people to do in the last paragraph?A. Get rid of unwanted items.B. Start charity from daily life.C. Be environmentally friendly.D. Make a difference for the fu

41、ture.【答案】8. D 9. C 10. A 11. B【解析】本文是一篇说明文。介绍了英国的慈善商店,以及慈善商店带来的益处。【8题详解】推理判断题。根据第二段内容“The first charity shops appeared in Britain in the 19th century. The Salvation Army was one of the first to run a second-hand clothing shop to provide the needy with affordable clothes.”(第一家慈善商店出现在19世纪的英国。救世军是最早经营二

42、手服装店的组织之一,向有需要的人提供他们买得起的衣服。)以及第三段“For many, this is a win-win situation.”(对许多人来说,这是双赢的局面。)可知本文主要目的是介绍英国的慈善店。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第二段“In 1947, Oxfam opened a charity shop in High Street, Oxford, which is the modern form we know today.”(1947年,牛津饥荒救济委员会在牛津的高街开了一家慈善商店,这就是我们今天所知道的现代形式。)可知,现代慈善商店可能会被Oxfam管理。

43、故选C。【10题详解】词句猜测题。根据前文“For many, this is a win-win situation. To the charity, it means a valuable source of income. To the consumer, it provides the opportunity to buy, often extremely cheap items and clothes.”(对许多人来说,这是双赢的局面。对于慈善机构来说,这意味着一种宝贵的收入来源。对消费者来说,它提供了购买的机会,通常是非常便宜的物品和衣服。)以及后文“You can make a

44、pretty good case to yourself that you are doing good, because what you are doing is going towards a charitable cause and you are saving stuff from landfill”(你可以很好地证明自己是在做好事,因为你所做的是为了慈善事业,你是从垃圾填埋场中节省东西)可推知,可以帮助捐赠者减轻负罪感。故assuage的意思是“减轻”的意思,A项ease减轻,缓解。故选A。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一句话“So next time you need t

45、o rid yourself of something, spare a thought for the charity shop-after all, charity begins at home!”(因此,下次你需要处理一些东西时,为慈善商店想一想毕竟,慈善始于家庭!)由此判断出,作者建议慈善从家庭开始做,故选B。DIf you asked me to dance, Id probably freeze on the spot and some people say I have two left feet! But with some persuasion and Dutch coura

46、ge I can be tempted to take to the dance floor and shake some moves-and that, apparently, is only natural.Experts have found as well as being fun, dancing might have helped us to survive as a species. Evolutionary anthropologist(人类学家) Bronwyn Tarr from the University of Oxford believes that dancing

47、alone is one thing but its dancing as a group that makes our brain reward us with a cocktail of feel-good hormones that change how we feel about ourselves and those around us. This is likely to lead to profound social effects. Its keeping paces with others that makes us happy. Bronwy Tarr says that

48、“dancing fosters social closeness between people. It helps us build social connections and communities. In our past, those social connections would have been critical for surviving.”Dance is also a good way to keep fit and improve our mental health. In Wales there have been calls for doctors to pres

49、cribe dance classes to people who are unwell. The Arts Council of Wales claims there are many health benefits. And Bronwyn Tarr says “more and more were actually discovering that your longevity(长寿)-your life expectancy-is predicted by the social connections that you havestill today its something we

50、should do more of.”It could be part of being a conservative Englishman that makes me a reluctant dancer. Look at other nationalities such as Cubans where dancing is at the heart of their cultural identity. And in Brazil at Carnival time, people let their hair down by dancing together day and night.

51、They seem to be having a good time-so maybe I should get on my feet and dance!12. What does the author imply in the first paragraph?A. He doesnt like dances.B. He does not dance well.C. He lacks confidence in dance.D. He does everything out of nature.13. What can be inferred from Tarrs words in Para

52、graph 2?A. Dancing alone doesnt benefit at all.B. Dancing with others helps people survive.C. It is funny to keep paces with other people.D. It matters most to dance on social occasions.14. How does the author feel about dancing in the last paragraph?A. Positive.B. Negative.C. Unclear.D. Objective.1

53、5. Which is the best title for the text?A. What makes you a real dancer?B. What can dances bring us?C. Why do people love to dance?D. How can we dance well?【答案】12. B 13. B 14. A 15. C【解析】这是一篇说明文。文章剖析了“人为什么要跳舞”及跳舞对种群生存的积极意义。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“If you asked me to dance, Id probably freeze on the spot

54、and some people say I have two left feet! (如果你请我跳舞,我可能会当场呆住,人们会说我笨手笨脚的。)”可知,作者不擅长跳舞。故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第二段中“Experts have found as well as being fun, dancing might have helped us to survive as a species. (专家们发现,舞蹈不仅有趣,还可能帮助我们作为一个物种生存下来。)”和“Bronwy Tarr says that “dancing fosters social closeness betw

55、een people. It helps us build social connections and communities. In our past, those social connections would have been critical for surviving.”( Bronwy Tarr说:“跳舞能促进人们之间的社会亲密感。它帮助我们建立社会联系和社区。在我们过去,这些社会关系对生存至关重要。”)”可知,Bronwy Tarr认为和别人跳舞有助于人们生存。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“They seem to be having a good t

56、ime-so maybe I should get on my feet and dance!(他们似乎玩得很开心,所以也许我应该站起来跳舞!)”可知,作者对跳舞的看法是积极的。故选A项。【15题详解】主旨大意题。根据第二段中“Experts have found as well as being fun, dancing might have helped us to survive as a species. (专家们发现,舞蹈不仅有趣,还可能帮助我们作为一个物种生存下来。)”和“This is likely to lead to profound social effects. (这可能

57、会导致深远的社会影响。)”以及第三段中“Dance is also a good way to keep fit and improve our mental health.(舞蹈也是一个很好的方式来保持健康,改善我们的心理健康。)”可知,文章剖析了“人为什么要跳舞”及跳舞对种群生存的积极意义,因此选项C“为什么人们喜欢跳舞?”最合适作文章标题。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If youre a procrastinator(拖延的人), youre familiar with the pa

58、in and stress that goes hand in hand with leaving things to the last minute. Even if you want to accomplish or finish a task, youre likely having trouble getting started in the first place!_16_Change your mind. Stop punishing yourself for procrastinating. The more stressed out you are, the harder it

59、ll be to get your work done. Dont be angry with yourself. Just move on and focus on what youve got to do instead._17_Wasting time yelling at yourself for not starting that 2, 000-word essay two weeks ago will only make you extra tired and frustrated. It will also stress you out, likely making it imp

60、ossible for you to finish your assignment at that time.Avoid a long disorganized to-do list. This is just setting yourself up for failure. Instead, create subcategories like “Home”, “Work”, “Family”, and “Fun” and just try to cross off a few entries from each list every day.Do most important task fo

61、r 15 minutes. Instead of thinking about the total number of hours youre about to work for, just start. Tell yourself youve only got to do it for 15 minutes._18_Once you come up for air, take a two-minute break. Then start up on another set of 15 minutes of work._19_It can be scary to think about fin

62、ishing a whole essay or getting through an entire weeks worth of tasks. Instead of thinking about everything you have to do like one big obstacle, break it all down into tiny pieces._20_A. Break tasks down into small pieces.B. Never think about the past experiences.C. Guilt and regret are negative e

63、motions.D. However, there is always some time when you cant pull through.E. If 15 minutes still sounds too frightening, do something for just 3 minutes.F. Thus, youll be able to get started on the smallest piece and go forward from there.G. Hopefully, there are several strategies that can help you s

64、top procrastinating right now.【答案】16. G 17. C 18. E 19. A 20. F【解析】这是一篇说明文。文章就帮助停止拖延症提出了一些策略。【16题详解】根据上文“Even if you want to accomplish or finish a task, youre likely having trouble getting started in the first place!(即使你想要实现或完成一项任务,你也可能会在一开始就遇到麻烦!)” 说明遇到了麻烦,可知,此处内容与提出有策略可以应对有关,因此选项G“有希望地是,有一些策略可以帮助

65、你立刻停止拖延。”,符合文意。故选G。【17题详解】根据上文“The more stressed out you are, the harder itll be to get your work done. Dont be angry with yourself. Just move on and focus on what youve got to do instead.(压力越大,完成工作就越难。不要生自己的气。继续前进,把注意力放在你要做的事情上。)”说明了一些不良情绪会影响自己,可知,此处内容与不良情绪有关,因此选项C“内疚和后悔是消极的情绪。”,符合文意。故选C。【18题详解】根据上

66、文“Tell yourself youve only got to do it for 15 minutes.(告诉自己你只需要做15分钟。)”和下文“Once you come up for air, take a two-minute break.(一旦你想休息片刻,休息两分钟。)”可知,此处内容与用15分钟来完成工作不行,换一个方式有关,因此选项E“如果15分钟听起来仍然太可怕,那就做3分钟的事情。”,符合文意。故选E。【19题详解】根据下文“It can be scary to think about finishing a whole essay or getting through

67、 an entire weeks worth of tasks. Instead of thinking about everything you have to do like one big obstacle, break it all down into tiny pieces.(想要完成一整篇文章或者完成整整一周的任务都是很可怕的。不要把你要做的每件事都看成是一个大障碍,而是把它分解成小块。)”,此处是本段的小标题,内容与要把大工作分解成小块有关,因此选项A“把任务分解成小任务。”,符合文意。故选A。20题详解】根据上文“Instead of thinking about everyt

68、hing you have to do like one big obstacle, break it all down into tiny pieces.(不要把你要做的每件事都看成是一个大障碍,而是把它分解成小块。)”说明分解小块工作后实施的可行性,与空格处是因果关系,因此选项F“因此,你将能够从最小的一块开始,并从那里继续前进。”,符合文意。故选F。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I was a self-employed writ

69、er. But I had been in a bad_21_since my new neighbor moved in. Whenever I became_22_to write, I could hear a girl singing next door. She didnt sing well at all, even_23_-it was absolutely a headache for me._24_, it became a daily routine for me to_25_. How could I keep up my_26_and go on writing?One

70、 day, it was too noisy and my thoughts were entirely_27_. I had my husband go to_28_her about the matter. Minutes later, he returned. “That girl is only 17,” he_29_with a sad look, “but she has bone cancer.” My mind suddenly went_30_. “Her mother said that the more_31_it is, the louder her daughter

71、sings. It helps her_32_the pain. The poor mother begs our pardon for interrupting us.” In a flash, I felt guilty about my thoughtless_33_.From that day on, I no longer felt anything_34_, and even got used to her singing-I felt as if_35_by the smell of flowers. Afterwards I was on business and happen

72、ed to know the girl had been_36_into a hospital. When I returned home in late summer, I_37_felt that something was_38_. I couldnt hear the girl next door sing anymore.“However hard the winds blow, you will stray(走失) no more from my_39_You shall believe that I am brave only with you” Her singing alwa

73、ys_40_in my mind. I hope the voice is everlasting for you, me, and everyone.21. A. appetiteB. conditionC. moodD. state22. A. boredB. inspiredC. safeD. afraid23. A. out of placeB. out of fashionC. out of orderD. out of tune24. A. GraduallyB. SuddenlyC. SurprisinglyD. Particularly25. A. understandB. e

74、xplainC. tolerateD. follow26. A. interestsB. headC. hopeD. spirits27. A. disturbedB. liftedC. buriedD. touched28. A. indicateB. approachC. complainD. scold29. A. criedB. yelledC. sighedD. declared30. A. coldB. silentC. calmD. blank31. A. hurtfulB. wonderfulC. effortlessD. difficult32. A. accelerateB

75、. gatherC. easeD. cover33. A. mannersB. stepC. movementD. action34. A. personalB. wrongC. complicatedD. stubborn35. A. blownB. absorbedC. greetedD. moved36. A. admittedB. laidC. transformedD. suspended37. A. insteadB. somehowC. otherwiseD. anymore38. A. explicitB. abstractC. complexD. missing39. A.

76、companyB. distinctionC. prejudiceD. reputation40. A. developsB. risesC. flowsD. changes【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. C 26. D 27. A 28. B 29. C 30. D 31. A 32. C 33. D 34. B 35. C 36. A 37. B 38. D 39. A 40. B【解析】这是一篇记叙文。作者讲述了邻居女孩跑调的歌声总是干扰到自己写作的思路和灵感,遂派丈夫前去沟通,后作者得知原来女孩得了骨癌。她越疼痛唱得就越大声。直到有一天,女孩住院了,作者

77、感觉好像少了什么东西。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:但是自从我的新邻居搬进来后,我的心情一直不好。A. appetite食欲,嗜好;B. condition条件,环境;C. mood气氛,情绪;D. state情形,状态,国家。根据下文“I could hear a girl singing next door”和“it was absolutely a headache for me”可知心情一直不好。故选C。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:每当我有写作的灵感时,我总是听到隔壁有个女孩在唱歌。A. bored无聊的;B. inspired得到灵感的;C. safe安全的;D.

78、 afraid害怕的。根据下文“How could I keep up my6and go on writing?”可知是有写作的灵感时。故选B。【23题详解】考查介词短语词义辨析。句意:她唱得一点也不好,甚至跑调这极其让我头痛。A. out of place不合适;B. out of fashion过时的;C. out of order发生故障,混乱;D. out of tune走调,不协调。根据“She didnt sing well at all, even”可知她唱的不怎么样,甚至有点跑调。故选D。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:渐渐地,这(女孩唱歌)成为了我每天都要忍受的事。A

79、. Gradually逐渐地;B. Suddenly突然地;C. Surprisingly惊人地;D. Particularly特别地。根据“ it became a daily routine for me”可知是一个逐渐的过程。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:渐渐地,这(女孩唱歌)成为了我每天都要忍受的事。A. understand理解,明白;B. explain解释;C. tolerate忍受;D. follow跟随。根据“a daily routine ”可知忍受她唱的歌成了我的日常事。故选C。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:这样,我又怎么能保持心情写下去呢?A.

80、interests兴趣;B. head头,首领;C. hope希望;D. spirits精神,心境。根据“and go on writing”可知是保持心情。故选D。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:有一天,太吵了,我的想法完全被打乱了。A. disturbed扰乱;B. lifted提升,举起;C. buried埋葬;D. touched触动。根据“it was too noisy ”可知想法完全被打乱了。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我让丈夫去找她谈这件事。A. indicate表明;B. approach与接洽,走近;C. complain抱怨;D. scold责备。

81、根据下文“Minutes later, he returned.”可知我让丈夫去找她。故选B。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:“那个女孩只有17岁,”他叹了口气,表情悲伤地说,“但她得了骨癌。”A. cried哭泣;B. yelled叫喊,嚎叫;C. sighed叹息;D. declared宣布。根据“with a sad look, “but she has bone cancer.”可知他叹了口气。故选C。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的脑子突然一片空白。A. cold冷的;B. silent寂静的;C. calm平静的;D. blank空白的。根据上文“but she

82、has bone cancer.”可知听到这个消息,我的脑子突然一片空白。故选D。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:她的母亲说她的女儿越疼痛,唱得就越大声。A. hurtful疼痛的,造成损害的;B. wonderful美好的;C. effortless不费力的;D. difficult困难的。根据下文“It helps her12the pain. ”可知她越疼痛,唱得就越大声。故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:这帮助她减轻痛苦。A. accelerate加快,促进;B. gather聚集;C. ease减轻,缓解;D. cover覆盖。根据上文“the louder he

83、r daughter sings”可知唱歌大声帮助她减轻了痛苦。故选C。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:一瞬间,我对自己轻率的行为感到内疚。A. manners礼貌,方式;B. step步骤;C. movement活动;D. action行动。根据上文“I had my husband go to8her about the matter. ”可知我对自己让丈夫去找她谈话的轻率行为感到内疚。故选D。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:从那天起,我不再觉得有什么不对,甚至习惯了她的歌声我感觉如沐花香。A. personal私人的;B. wrong错误的;C. complicated复杂

84、的;D. stubborn固执的。根据“and even got used to her singing”可知我不再觉得有什么不对,甚至习惯了她的歌声。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:从那天起,我不再觉得有什么不对,甚至习惯了她的歌声我感觉如沐花香。A. blown吹;B. absorbed吸收;C. greeted迎接,问候;D. moved移动。根据“by the smell of flowers”可知她的歌声就像花香迎接我。故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:后来我出差了,碰巧知道那个女孩住进了医院。A. admitted承认;B. laid躺下;C. trans

85、formed转变;D. suspended禁赛。根据“a hospital”可知女孩住院了,be admitted into“进入”。故选A。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:当我在夏末回到家时,不知怎么地我感觉好像少了什么东西。A. instead代替,反而;B. somehow不知怎么地,莫名其妙地;C. otherwise反而;D. anymore再也,不再。根据“felt that ”可知不知怎么地。故选B。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:当我在夏末回到家时,不知怎么地我感觉好像少了什么东西。A. explicit明确的,清楚的;B. abstract抽象的;C. comp

86、lex复杂的;D. missing缺少的,丢失的。根据下文“I couldnt hear the girl next door sing anymore.”可知感觉好像少了什么东西。故选D。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:无论风多大,你都不会离开我的陪伴。A. company公司,陪伴;B. distinction区别,差别;C. prejudice歧视;D. reputation名声,声誉。根据下文“You shall believe that I am brave only with you”可知你都不会离开我的陪伴。故选A。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:她的歌声总在我的脑海

87、中浮现。A. develops发展;B. rises浮现,上升,增加;C. flows流动;D. changes改变。根据“I hope the voice is everlasting for you, me, and everyone.”可知她的歌声总在我的脑海中浮现。故选B。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。During the outbreak of COVID-19, online courses played _41_ key role for students. But how do paren

88、ts feel about this approach?A recent survey _42_ (conduct)by China Youth Daily has found that about 58.3 percent of Chinese parents of middle and primary school students have a positive attitude toward the _43_ (effect)of online courses. Of the 2, 470 parents of middle and primary school students _4

89、4_ were surveyed, 61.4 percent of those living in first-tier cities _45_ (satisfy) with online courses, while about half of those living in counties, villages and other remote areas felt otherwise.About 74 percent of the parents said online courses have added an extra burden on them _46_ they have t

90、o spend more time taking care of and _47_ (assist) their children. One Beijing parent told CGTN: Most of the courses are delivered through recorded videos rather than livestreaming(直播), so students do not deal _48_ (direct) with teachers. During classes, parents need to keep an eye on their children

91、 _49_ (ensure) they stay focused.”About 70. 5 percent of the respondents complained that their children got distracted(分心的)during online studies, with 92.8 percent blaming it for a lack of _50_ (interact) they would have had in a classroom.【答案】41. a 42. conducted 43. effects /effect 44. who/that 45.

92、 were satisfied 46. because 47. assisting 48. directly 49. to ensure 50. interaction【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了一项针对疫情期间,网络课程的调查。说明了不同地区的家长对于网络课程效果的满意程度以及学生家长对于网络课程的一些看法。【41题详解】考查冠词。句意:在新冠肺炎疫情爆发期间,网络课程对学生发挥了关键作用。结合句意表示“发挥关键作用”短语为play a key role。故填a。【42题详解】考查非谓语动词。句意:中国青年报近日进行的一项调查发现,58.3%的中国中小学生家长对网络课程的效果持积极

93、态度。分析句子结构可知conduct在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语survey构成被动关系,故应用过去分词作定语。故填conducted。【43题详解】考查名词。句意:中国青年报近日进行的一项调查发现,58.3%的中国中小学生家长对网络课程的效果持积极态度。此处作宾语,表示“效果”应用名词effect,此处可用单数也可用复数形式。故填effects /effect。【44题详解】考查定语从句。句意:在接受调查的2470名中小学生家长中,61.4%的一线城市学生家长对网络课程表示满意,而居住在县、村及其他偏远地区的家长中约有一半表示不满意。此处为定语从句修饰先行词students,先行词在

94、从句中作主语,指人 ,故应用关系代词who或that引导。故填who/that。【45题详解】考查固定短语和时态。句意:在接受调查2470名中小学生家长中,61.4%的一线城市学生家长对网络课程表示满意,而居住在县、村及其他偏远地区的家长中约有一半表示不满意。表示“对满意”短语为be satisfied with,且根据上文were可知应用一般过去时,主语为those,故谓语动词用复数。故填were satisfied。【46题详解】考查状语从句。句意:约74%的家长表示,网络课程增加了他们的额外负担,因为他们不得不花更多时间照顾和帮助孩子。引导原因状语从句,表示“因为”应用because。故

95、填because。【47题详解】考查非谓语动词。句意:约74%的家长表示,网络课程增加了他们的额外负担,因为他们不得不花更多时间照顾和帮助孩子。结合句意表示“花费时间做某事”可知短语为spend time doing sth.。故填assisting。【48题详解】考查副词。句意:大多数课程都是通过录制视频而不是直播进行的,所以学生不会直接与老师打交道。修饰动词deal应用副词directly,作状语。故填directly。【49题详解】考查非谓语动词。句意:在课堂上,家长需要照看孩子,确保他们注意力集中。分析句子结构可知ensure在句中应用非谓语动词形式,且本句中作目的状语,应用不定式。故

96、填to ensure。【50题详解】考查名词。句意:约70.5%的受访者抱怨说,他们的孩子在网上学习时分心,92.8%的人抱怨说,他们的孩子在课堂上会缺乏互动。此处作宾语,表示“互动”应用名词interaction,且表抽象概念,不可数。故填interaction。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线(

97、)划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下而写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。The US has fell to the 28th place in the latest report measuring social progress worldwide. The report looks 50 well-being factors, such as access to health care, safe and the environment. It is common acknowledged that the n

98、ation ranks the first for its advanced education and quality universities. Therefore, its access to quality basic education only reached No. 91. And although America leads in medical technology, citizens access to quality health care is ranked No. 97. “The data paints an alarmed picture of the state

99、 of our nationwe are no longer which we used to be.” said Michael Porter, a Harvard professor.【答案】1.fellfallen2.looks后添加at3.safesafetymoncommonly5.去掉first前the6.ThereforeHowever7.reachedreaches8.citizenscitizens9.alarmedalarming10.whichwhat【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了在衡量全球社会进步最新报告中,美国已跌至第28位,而中国以其先进的教育和高质

100、量的大学位居世界第一。哈佛大学教授认为这些数据为美国描绘了一幅令人担忧的画面他们已经不再是过去的样子了。【详解】1.考查动词时态。句意:在这份衡量全球社会进步的最新报告中,美国已跌至第28位。根据上文“The US has”可知为现在完成时,fall应用过去分词fallen。故fell改为fallen。2.考查介词。句意:该报告考察了50个幸福因素,如获得医疗保健、安全和环境。look为不及物动词,后跟宾语时需要与介词at连用。故looks后添加at。3.考查名词。句意:该报告考察了50个幸福因素,如获得医疗保健、安全和环境。此处作宾语,表示“安全”应用名词safety,且表抽象概念,不可数。

101、故safe改为safety。4.考查副词。句意:众所周知,中国以其先进的教育和高质量的大学位居世界第一。修饰后文动词acknowledge应用副词commonly,作状语。故common改为commonly。5.考查固定用法。句意:众所周知,中国以其先进的教育和高质量的大学位居世界第一。结合句意表示“排第一”短语为rank first,不需要冠词。故去掉first前the。6.考查副词。句意:然而,美国的优质基础教育仅排在第91位。根据前后文语境可知为转折关系,且由逗号隔开,故应用however。故Therefore改为However。7.考查动词时态。句意:然而,美国的优质基础教育仅排在第9

102、1位。此处陈述客观事实应用一般现在时,且主语为its access to quality basic education,故谓语动词用第三人称单数。故reached改为reaches。8.考查名词所有格。句意:尽管美国在医疗技术方面领先,但美国公民获得高质量医疗保健的机会仅排在第97位。此处citizens与access构成所属关系,应用名词所有格,即在复数名词citizens后直接加“”。故citizens改为citizens。9.考查形容词。句意:这些数据描绘了一幅警示我们国家的画面我们不再是过去的我们了。修饰后文名词picture应用-ing结尾形容词alarming;alarmed表示

103、“担忧的”用于修饰人。故alarmed改为alarming。10.考查表语从句。句意:这些数据描绘了一幅警示我们国家的画面我们不再是过去的我们了。此处为表语从句,从句中缺少宾语,结合语境表示“的样子”应用what。故which改为what。第二节 书面表达(共1题,满分25分)52. 最近,某大学出版社推出了一套“男生用蓝版,女生用红版”的数学教材,引发了性别歧视的热议。某英文报社以此为题开展征文活动,请你写一篇英语短文投稿,谈谈你如何看待这种做法。注意:1.标题自拟;2.词数100左右;3.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Should textbooks be gender-ori

104、ented?Recently, a press published a gender-oriented math textbook for junior high school students. The blue version was for boys, and the red version was for girls, which brought about a heated discussion online.According to the press, the textbook is based on data analysis. The design of the exampl

105、es shows the different levels and advanced analysis, which aim to help boys and girls use their respective advantages.However, students, whether male or female, can learn math well as long as the method of learning is suitable. If teaching materials show gender differences, they will definitely have

106、 a negative impact on students in terms of gender identity. If textbooks are divided into different versions, it can psychologically affect students and may increase gender stereotyping.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求对“男生用蓝版,女生用红版”的数学教材发表自己的看法,写封英语短文投稿。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般过去时。结构:总分法总分法指把主题句作

107、为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 自拟标题;2. 描述“男生用蓝版,女生用红版”的数学教材这一现象;3. 对“男生用蓝版,女生用红版”的数学教材发表自己的看法。第二步:列提纲 (重点词组)bring about; according to; be based on; aim to do sth.; as long as; the method of; have an impact on; in terms of; be divided into第三步:连词成句1.Recently, a press published a gender-oriented math

108、textbook for junior high school students.2.The blue version was for boys, and the red version was for girls, which brought about a heated discussion online.3.According to the press, the textbook is based on data analysis.4.The design of the examples shows the different levels and advanced analysis,

109、which aim to help boys and girls use their respective advantages.5.However, students, whether male or female, can learn math well as long as the method of learning is suitable.6.If teaching materials show gender differences, they will definitely have a negative impact on students in terms of gender

110、identity.7.Looking forward to your reply.7.If textbooks are divided into different versions, it can psychologically affect students and may increase gender stereotyping.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At

111、 last(供参考)2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition, As well as, not onlybut (also), including,(供参考)3.表转折对比关系:However4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result (供参考)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,【点睛】高分句型1 The blue version was for boys, and the red version was for girls, which brought about a heated discussion online.(which引导的非限制性定语从句)高分句型2 If teaching materials show gender differences, they will definitely have a negative impact on students in terms of gender identity.(if引导的条件状语从句)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1