1、广东省湛江第一中学2018-2019学年高二英语上学期第二次大考试题(含解析)第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASafety and Security ProceduresYour safety and the security of your personal property are of the primary concern to those of us who welcome you as our guest. We urge you to
2、take advantage of the following suggestions.GUEST ROOM SECURITYFor additional security, use the deadbolt (插锁) provided on your door and make sure the windows are locked. As an additional precautious measure, please secure the secondary locks provided. Do not admit anyone to your room without first m
3、aking identification. A one-way viewer is provided in your door to assist with identification. If there is any doubt about the persons identity, please contact the Front Desk.SAFETY BOXESDo not leave money or valuables in your room or vehicle. We provide free safety boxes for you. We are not respons
4、ible for items left in room valued over $200.KEYSSafeguard your key. Please do not leave it in the door. Do not give your key to others or leave it unattended. Please leave your key at the Front Desk when you check out.FIREPlease familiarize yourself with the nearest fire exits. Report fire or smoke
5、 to the hotel operator. In the unlikely event of a fire, please move quickly and calmly to the nearest safe exit and leave the building. Avoid the use of the elevator.1. What should you do with a suspicious-looking stranger who knocks at your door?A. Pretend you are not in the room.B. Send him to th
6、e police station.C. Get in touch with the Front Desk.D. Let him in to make sure of his identity.2. Where are you advised to put your valuable things when you go out?A. In your cars.B. In the room.C. At the Front Desk.D. In the free safety box.3. What should you do when a fire breaks out according to
7、 the passage?A. Try your best to put out the fire.B. Report fire to your leader first.C. Leave the building through the safe exit.D. Use the electric lift to leave as fast as possible.4. Where might you see these suggestions?A. At a gym.B. At a hotel.C. At a shop.D. At a bank.【答案】1. C 2. D 3. C 4. B
8、【解析】这是一篇说明文。短文向住酒店的顾客介绍了关于安全的一些建议。【1题详解】细节理解题。由GUEST ROOM SECURITY中“If there is any doubt about the persons identity, please contact the Front Desk”可知,如果对这个人的身份有任何疑问,请与前台联系。所以如果一个形迹可疑的陌生人来敲门,应该联系前台。故选C项。【2题详解】细节理解题。由SAFETY BOXES中的“We provide free safety boxes for you”可知,我们为您提供免费的保险箱。所以当你外出时,你应该把你的贵重
9、物品放在免费的保险箱里。故选D项。【3题详解】细节理解题。由FIRE中的“In the unlikely event of a fire. please move quickly and calmly to the nearest safe exit and leave the building”可知,万一发生火灾,请迅速冷静地转移到最近的安全出口并离开大楼。所以当火灾发生时你应该从安全出口离开大楼。故选C项。【4题详解】推理判断题。通读全文尤其是GUEST ROOM SECURITY中的“please contact the Front Desk”以及 KEYS“Please leave y
10、our key at the Front Desk when you check out”可知,联系前台以及退房时请把钥匙放在前台。所以判断出短文向住酒店的顾客介绍了关于安全的一些建议,所以这些建议来自于酒店。故选B项。BMy 16-year-old son, Anton, had gone to the local swimming hole. Most kids swam there, and there were plenty of rocks for them to use as safe harbors, so I had no fears for his safety.Still,
11、 the firefighters first words “You need to come up here to the Stillwater River” made me catch my breath and his follow-up words gave me relief: “Your son is OK.”When I got to the river, I immediately saw the firetruck, ambulance and Anton, wrapped with a towel about his shoulders, sitting quietly o
12、n a low platform of the fire engine.I hurried over to him. “You OK?” I asked.“Yeah,” was all that he said. But my eyes begged for an explanation, I didnt get it from my son, however, who tends to play his cards close to his vest.The story was this: A woman was being swept under water. Hearing the cr
13、ies, Anton and his friend Tyler, without hesitation, swam out to her, and brought her safely to shore.In an age in which the word “hero” is broadcast with abandon and seemingly applied to anyone who make it through the day, I realized the real thing in my son. The teens are stubborn and self-centere
14、d, but that didnt mean they have no desire to do good.Still shocked by my sons daring, I drove him home. Along the way, I tried to dig out some more information from himbut he had precious little to say. The only words he said were, “Whats for supper?”I spent some time alone that evening, thinking a
15、bout the tragedy that might have been. The next morning, when Anton got up, I half expected him to tell me the story. But all he did was toast some bread, pull himself together, and head for the door to start a new day. Watching from the window, I was reminded that still water often runs deep.5. Why
16、 did the mother allow her son to swim there?A. Because he was an excellent swimmer.B. Because the water of the river was shallow.C. Because he was old enough to swim.D. Because the rocks could be of help if there is danger.6. The underlined part “who tends to play his cards close to his vest” probab
17、ly means _A. Anton is a boy fond of swimming with other kidsB. Anton is unwilling to tell others what he thinksC. Anton always has a desire to help othersD. Anton seldom changes his mind7. In the mothers eyes, what her son did was _.A. dangerous but interestingB. unexpected and courageousC. meaningf
18、ul but difficultD. awful and absurd8. What might be the best title for the passage?A. My son, my heroB. Anton, a silent boyC. A good deedD. A proud mother【答案】5. D 6. B 7. B 8. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文主要讲了作者的儿子去游泳时,救人的故事。在母亲的眼里,他的儿子做的事情意想不到并且很勇敢。【5题详解】细节理解题。由第一段“there were plenty of rocks for them to use
19、as safe harbors, so I had no fears for his safety”可知,那里有很多岩石可以作为安全的港湾,所以作者不担心儿子的安全。所以母亲允许她的儿子在那里游泳是因为如果有危险的话,岩石有助于帮助脱险。故选D项。【6题详解】词句猜测题。由第五段“Yeah,” was all that he said. But my eyes begged for an explanation, I didnt get it from my son, however, who tends to play his cards close to his vest.”可知。“是的”
20、他只说了这么一句。但是我乞求一个解释,我没有从我的儿子那里得到什么,然而,我的儿子不愿意告诉别人他的想法。所以通过上下文的语境可以判断出, 划线部分“who usually play his cards close to his vest”意思是Anton不愿意告诉别人他的想法。故选B项。【7题详解】推理判断题。由倒数第三段“I realized the real thing in my son.”以及倒数第二段“Still shocked by my sons daring”可知,作者意识到了儿子做了一件了不起的事情。作者仍然被儿子的勇敢所震惊。所以通过关键词“real thing,shoc
21、ked,daring”可知,在母亲眼里,她儿子所做的出乎意料且很勇敢。故选B项。【8题详解】主旨大意题。通过全文可知,短文主要讲了作者的儿子去游泳时,救人的故事。在母亲的眼里,他的儿子做的事情意想不到并且很勇敢。所以短文的最佳标题为“我的儿子,我的英雄”。故选A项。【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。由倒数第三段“I realized the real thing in my son.”以及倒数第二段“Still shocked by my sons
22、daring”可知,作者意识到了儿子做了一件了不起的事情,但这并不意味着他们没有行善的欲望。作者仍然被儿子的勇敢所震惊。所以通过关键词“real thing,shocked,daring”可知,在母亲眼里,她儿子所做的出乎意料且很勇敢。故小题3选B项。CStaying positive through cold season could be the best defence against getting sick, a new American study suggests.In an experiment that exposed healthy volunteers to a cold
23、 or flu virus, researchers found that people with a generally sunny character were less likely to fall ill. The findings, published in the journal Psychosomatic Medicine, build on evidence that a “positive emotional style” can help keep away from the common cold and other illnesses.“People with a po
24、sitive emotional style may have different immune responses to the virus,” explained lead study author Dr. Sheldon Cohen of Carnegie Mellon University in Pittsburgh. “And when they do get a cold, they may experience their illness as less severe.”Cohen and his colleagues had found in a previous study
25、that happier people seemed less susceptible to catching a cold, but some questions remained as to whether the emotional quality itself had the effect.For the new study, the researchers had 193 healthy adults complete standard measures of personality qualities, physical health and “emotional style”.
26、Those who tended to be happy, energetic and easy-going were judged as having a positive emotional style, while those who were often unhappy, tense and hostile had a negative style.Afterwards, the researchers gave them nose drops containing either a cold virus or a particular flu virus that causes fl
27、u-like symptoms. Over the next six days the volunteers reported on any aches, pains, sneezing they had. Cohen and his colleagues found that happy people were less likely to develop a cold. Whats more, when happy folks did develop a cold, their symptoms were less severe than they would be expected ba
28、sed on objective measures.In contrast, people with negative characters were not at increased risk of developing a cold based on objective measures, though they did tend to get down about their symptoms.“We find that its really positive emotions that have the big effect”, Cohen said, “not the negativ
29、e ones.”So can a bad-tempered person fight a cold by deciding to be happy?9. The purpose of Cohens new study was to _.A. find effective ways to fight illnessesB. test peoples different immune responses to cold virusC. tell differences between happy people and unhappy peopleD. examine whether health
30、was related to emotional styles10. How did Cohen reach his conclusion?A. By comparing the experimental results of different groups.B. By asking the volunteers to complete a form.C. By collecting data among people with a cold.D. By observing the volunteers symptoms.11. We can conclude from the text t
31、hat_.A. success is the twin of positive spiritsB. we get more by being more positiveC. the happier we are, the fewer colds we will sufferD. physical health is more important than mental health【答案】9. D 10. A 11. C【解析】这是一篇说明文。最近一项研究表明,积极乐观的心态可以帮人们在寒冷的冬天抵御疾病的侵袭。【9题详解】推理判断题。由第五段“the researchers had 193
32、healthy adults complete standard measures of personality qualities, physical health and “emotional style”Those who tended to be happy, energetic and easy-going were judged as having a positive emotional style, while those who were often unhappy, tense and hostile had a negative style”可知。研究人员让193名健康成
33、年人完成了人格品质、身体健康和“情感态度”的标准测量。那些倾向于快乐、精力充沛和随和的人被认为具有积极的情感态度,而那些经常不快乐、紧张和有敌意的人则具有消极的情感态度。所以通过实验的对象和结果可以判断出,Cohen新的研究的目的是测试健康是否与情感态度有关。故选D项。【10题详解】细节理解题。由倒数第三,第四段“when happy folks did develop a cold, their symptoms were less severe than they would be expected based on objective measures. In contrast, peo
34、ple with negative characters were not at increased risk of developing a cold based on objective measures, though they did tend to get down about their symptoms”可知,快乐的人确实患了感冒,但他们的症状并不像根据客观标准所预期的那么严重。相比之下,性格消极的人患感冒的风险并不像根据客观标准所预期的而增加,尽管他们确实倾向于把自己的症状写下来。所以 Cohen是通过比较不同组的实验结果得出的结论。故选A项。【11题详解】推理判断题。由第二段
35、,第四段“researchers found that people with a generally sunny character were less likely to fall ill .happier people seemed less susceptible to catching a cold”可知,研究人员发现,性格开朗的人患病的可能性较小。更加快乐的人似乎不太容易感冒。所以通过实验所得出的结论,我们可以从短文中得出结论,我们越快乐,我们患感冒几率就越少。故选C项。DEco-friendly Vauban, located in the southwest of German
36、y, is a city where less than 20% residents(居民) own cars, since parking spots are a no-no on private property. Most of the residents get around Vauban by walking or biking, according to a report from ABC news. Can an eco-friendly city like Vauban be a model for Americans to stop their over-reliance o
37、n the cars?Sometimes when I watch a news report whats in the back of my mind is what isnt being reported or stressed. While this eco-friendly city is inspiring in that it shows residents getting exercise and fresh air through the majority use of bicycles, as well as good old fashioned walking, commo
38、n sense would tell you that even for a place like Vauban, Germany, it owes its existence to the cars.Do you think that bicycles were able to transport all the construction materials that were needed to build and maintain the eco-friendly homes and businesses in Vauban? It took cars to help build thi
39、s utopia. It is one of the paradoxes(矛盾) of life that sometimes in order to get away from relying on something like the car, you actually have to rely on that very thing at the beginning and into the foreseeable future to some degree.I myself havent owned a car for more than 14 years, and mostly get
40、 around town running, walking, or using public transportation. There are times I wish I had one, since it would make many things easier, but overall Im glad not to have to deal with the headaches of owning a car, which caused me to get rid of it in the first place. And all the walking and running ha
41、s helped to keep me fit and healthy.To get even close to being like eco-friendly Vauban, Americans will need to absolutely change the way they live. Commuting (乘车上下班) patterns will have to change, public transport will have to be invested in, etc. And though ending our love affair with the car will
42、be impossible during my lifetime, we may at least start to see more Vauban-like areas in the USA.We can hope that Americans will consider using their feet more to get around, cutting down on pollution, and giving themselves some more exercise.12. Why dont over 80% of the residents in Vauban own a ca
43、r?A. The streets there are very narrow.B. They dont have private parking spots.C. The government limits the number of cars.D. They are too poor to buy cars.13. How does the author feel about not owning a car?A. Angry.B. proud.C. Great.D. Regretful.14. What should be done to build a utopia-like Vauba
44、n in the USA?A. Throwing away the cars.B. Forbidding using the cars.C. Producing more electric cars.D. Improving public transportation.15. What is the purpose of the text?A. To warn Americans not to use cars any more.B. To introduce the eco-friendly Vauban to Americans.C. To call on Americans to bui
45、ld more eco-friendly cities in the USA.D. To compare the differences between Vauban and cities in the USA.【答案】12. B 13. C 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。短文介绍了位于德国的西南部的Vauban,它是一座环保城市。通过介绍这个城市意在呼吁美国人在美国应该建设更多的像Vauban这样的环保城市。【12题详解】细节理解题。由第一段“Eco-friendly Vauban, located in the southwest of Germany, is
46、a city where less than 20% residents(居民) own cars, since parking spots are a no-no on private property”可知,在Vauban只有不到20% 的居民有车,因为他们没有私人停车场。所以为什么Vauban超过80%的居民没有车,是因为他们没有私人停车场。故选B项。【13题详解】推理判断题。由倒数第三段“but overall Im glad not to have to deal with the headaches of owning a car, which caused me to get r
47、id of it in the first place. And all the walking and running has helped to keep me fit and healthy”可知,但总的来说,作者很高兴不必为拥有车而头疼,因为作者一开始就没有车。散步和跑步帮助作者保持健康。所以通过作者所说的话可以判断出,作者觉得没有车也很好。故选C项。【14题详解】细节理解题。由倒数第二段“ public transport will have to be invested in, etc”可知,必须投资于公共交通。所以在美国建立一个像Vauban那样的乌托邦应该改善公共交通。故选D项
48、。【15题详解】推理判断题。通读全文尤其是倒数后两段“we may at least start to see more Vauban-like areas in the USA. We can hope that Americans will consider using their feet more to get around, cutting down on pollution, and giving themselves some more exercise.”可知,但我们至少可以开始在美国看到更多类似于Vaubana的地方。我们希望美国人能考虑多走路,减少污染,多锻炼身体。所以这篇
49、短文的目的是呼吁美国人在美国建设更多的环保城市。故选C项。【点睛】根据文章中人物所说的话的内容是解决推理判断题的重要方法,因为通过所说的内容,我们可以判断出,作者所要想表达的观点是积极的还是消极的,是中立的还是支持或者否定某一方,对事情是关心的还是冷漠的。是在提出建议还是在提出具体的解决措施。由倒数第三段“but overall Im glad not to have to deal with the headaches of owning a car, which caused me to get rid of it in the first place. And all the walki
50、ng and running has helped to keep me fit and healthy”可知,但总的来说,作者很高兴不必为拥有车而头疼,因为作者一开始就没有车。散步和跑步帮助作者保持健康。所以通过作者所说的话可以判断出,作者觉得没有车也很好。故小题2选C项。第二节(共5小题,每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Your homework habits might be affecting your grades. _16_ However, you can change the way you fe
51、el by taking better care of your mind and your body.Use a planner.Do you know that poor organization skills can reduce your final scores by a whole letter grade? _17_ Who can afford to score a big fat “0” on a paper, just because we get lazy and dont pay attention to the due date? Nobody wants to ge
52、t an “F” because of forgetfulness.Communicate with parents.It sounds simple enough, but students dont always realize how much parents can stress out about this. _18_ Whenever parents see a small sign of potential failure, they may be afraid of its potential to become a big failure._19_Studies show t
53、hat teens natural sleep patterns are different from those of adults. This often causes them to have trouble going to sleep at night, and have trouble waking up in the mornings. You can avoid some of the problems by changing some of your night time habits.Improve your memory.A great way to improve ho
54、mework habits is to improve your memory with brain exercise. _20_ Ancient accounts show that early Greek orators used the “loci” method of remembering long speeches. You may be able to use this method to enhance your memory at test time.A. Get the sleep that you need.B. Parents are concerned about y
55、our success.C. Never sleep later than your parents at night.D. There are many ideas about improving memories.E. You may feel bored when it comes to homework time.F. Students often do their homework late at night every day.G. Thats why you should learn how to use a day planner the right way.【答案】16. E
56、 17. G 18. B 19. A 20. D【解析】这是一篇说明文。短文就如何培养健康的写家庭作业习惯提出了一些建议。【16题详解】由“However, you can change the way you feel by taking better care of your mind and your body.”可知,然而,你可以通过更好地对待你的身心健康来改变你的感觉。所以小题1既要与下一句构成转折关系,又要对上句进行解释。故E选项“当涉及到家庭作业时间时,你可能会感到厌烦”切题。故选E项。【17题详解】由“Do you know that poor organization ski
57、lls can reduce your final scores by a whole letter grade”可知,你知道吗,糟糕的组织能力会让你的最终成绩降低整整一个字母等级。所以小题2要说明前一句就是为什么你应该学会如何用正确使用一日计划的原因。故G选项“这就是为什么你应该学会如何正确使用一日计划的原因”切题。故选G项。【18题详解】由“Whenever parents see a small sign of potential failure, they may be afraid of its potential to become a big failure.”可知,每当父母看到
58、一个潜在失败的小迹象,他们可能会害怕它成为一个大的失败。所以小题3要总述父母关心你的失败,然后在接着具体说。故选B项。【19题详解】由“studies show that teens natural sleep patterns are different from those of adults. This often causes them to have trouble going to sleep at night, and have trouble waking up in the mornings. You can avoid some of the problems by cha
59、nging some of your night time habits”可知,研究表明,青少年的睡眠模式与成年人不同。这经常导致他们晚上难以入睡,早上难以醒来。你可以通过改变你的一些夜间习惯来避免一些问题。所以本段主要在说要获得你需要的睡眠也就是小题4本段的标题所要说明的内容。故A选项“获得你需要的睡眠”切题。故选A项。【20题详解】由“Ancient accounts show that early Greek orators used the “loci” method of remembering long speeches”可知,古代的记载表明,早期的希腊演说家使用“loci”方法来
60、记忆长篇演讲。所以小题5要总述有很多关于提高记忆力的办法。然后在具体分说。故D选项“有很多关于提高记忆力的办法”切题。故选D项。第二部分 英语知识运用 (共两节,满分 45)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a mid Aprila time when the planet Earth turns under the hot rays of the Sun. There was a large desert in Africa
61、 with no trace of _21_ except a little rose. There was not a bird or a tree in _22_ . The sand dunes(沙丘) became piles of burning coal as the days _23_ . But the little rose _24_ the cruelty of the Sun. The Sun was very _25_ to have seen the roses ability to _26_ such unfavorable conditions.One after
62、noon, the Sun said to the little _27_ , “Dear Rose! I am the supreme power in this universe. I have the _28_ to give and take life. Thousands of living things _29_ every day, as they are not able to bear with my heat. But, you have been weathering even my hottest rays _30_ any complaint. May I know
63、the source that gave you this great _31_ ?”“Oh, mighty Sun,” the little rose said _32_ , “I dont know much about this desert. But it appears _33_ and there seems to be no one else in the whole world my eye could stretch. I began to feel _34_ for the loneliness of this desert and _35_ to help it as p
64、ossible as I could. And in this process, I never _36_ anything that causes pain to me. My whole _37_ has been to be a good friend to this desert and _38_ its loneliness.”_39_ by the little roses care for the large desert, the Sun offered a(n)_40_millions of other roses filled the desert with their s
65、weet smells and thus turned the entire stretch into a great oasis of life.21. A. historyB. humanC. lifeD. death22. A. silenceB. sightC. turnD. trouble23. A. passed byB. set downC. came upD. got through24. A. stoodB. avoidedC. conqueredD. disliked25. A. pleasedB. surprisedC. disappointedD. frightened
66、26. A. changeB. followC. improveD. survive27. A. childB. friendC. flowerD. animal28. A. powerB. chanceC. dutyD. right29. A. growB. dieC. stopD. live30. A. withB. overC. throughD. without31. A. failureB. forceC. strengthD. success32. A. gentlyB. proudlyC. fluentlyD. rudely33. A. smallB. farC. thickD.
67、 large34. A. sorryB. luckyC. happyD. angry35. A. refusedB. decidedC. agreedD. accepted36. A. experiencedB. collectedC. solvedD. forgot37. A. courageB. braveryC. kindnessD. concern38. A. play jokes onB. think highly ofC. get rid ofD. pay attention to39. A. AttractedB. TouchedC. InjuredD. Educated40.
68、A. expenseB. salaryC. praiseD. reward【答案】21. C 22. B 23. A 24. A 25. B 26. D 27. C 28. A 29. B 30. D 31. C 32. A 33. D 34. A 35. B 36. A 37. D 38. C 39. B 40. D【解析】这是一篇记叙文。短文叙述了在非洲的这个大沙漠里除了一株玫瑰, 没有其它生命的迹象。眼前没有一只鸟或树。日子慢慢的过去, 这些沙丘犹如燃烧的煤一样炙热。但这株小玫瑰经受的住太阳的残酷。太阳对这株小玫瑰对沙漠的关心所感动, 太阳给了小玫瑰一项奖励, 让沙漠长出了数百万株玫瑰,
69、 将沙漠变成了生命的绿洲。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:在非洲的这个大沙漠里除了一株玫瑰, 没有其它生命的迹象。A. history历史;B. human人类;C. life生活,生命;D. death死亡。 由“ There was not a bird or tree in sight”可知,这里除了一株玫瑰花之外, 沙漠里没有其它的生命,故选C项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:眼前没有一只鸟或树。A. silence沉默;B. sight视野;C. turn转向;D. trouble麻烦。因为沙漠里除了一株玫瑰, 没有其它生命的迹象。所以视野了看不到鸟和树。in sigh
70、t“在视野内”。故选B项。【23题详解】考查动词短语词义辨析。句意: 日子慢慢的过去, 这些沙丘犹如燃烧的煤一样炙热。A. passed by时间流逝;B. set down写下;C. came up被提出;D. got through接通。由“The sand dunes(沙丘) became piles of burning coal as the days”可知日子慢慢的过去, 这些沙丘犹如燃烧的煤一样炙热, 这里 pass by 指时间的过去, 流逝故选A项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:但这株小玫瑰经受住太阳的残酷晒烤。A. stood站立;B. avoided避免;C. c
71、onquered征服;D. disliked不喜欢。由“ But,the cruelty”可知,这株小玫瑰却能经受住太阳的残酷晒烤。故选A项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:这株小玫瑰在如此艰苦的环境中生存下来的能力让太阳感觉很吃惊。A. pleased高兴的;B. surprised惊讶的;C. disappointed失望的;D. frightened恐惧的。沙漠中只有这一株玫瑰且能够忍受住太阳的高温,所以太阳对它的生存能力感到惊讶。故选B项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:这株小玫瑰在如此艰苦的环境中生存下来的能力让太阳感觉很吃惊。A. change改变;B. follow
72、跟随;C. improve提高;D. survive幸存 。由“ There was a large desert in Africa with no sign of life except a little rose, 可知在非洲的这个大沙漠里除了一株玫瑰, 没有其它生命的迹象,此处指这株玫瑰花在如此艰苦的环境中生存了下来。故选D项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意: 一天下午, 太阳对这株小玫瑰说: 亲爱的玫瑰花! 我是这个宇宙中最强大的力量。 A. child孩子;B. friend朋友;C. flower花;D. animal动物。玫瑰是花,这里的 “花”指的就是玫瑰。故选C项。【
73、28题详解】考查名词词义辨析。句意: 一天下午, 太阳对这株小玫瑰说: 亲爱的玫瑰花! 我是这个宇宙中最强大的力量。A. power力量;B. chance机会;C. duty职责;D. right权利。由“supreme power”可知,本句属于原词再现。故选A项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意: 我拥有索取和给予生命的力量, 每天都有成千上万的生命忍受不了我的炙热而死掉。由“”A. grow生长;B. die死;C. stop停止;D. live活着。 由“as they are not able to stand my heat” 可知,成千上万的生命忍受不了太阳炙热而死掉了。故
74、选B项。【30题详解】考查介词辨析。句意: 但是, 你经受得住我的热辐射而且毫无怨言 我想知道是什么给了你这么大的力量。A. with和;B. over在期间;C. through通过;D. without没有。由“ weathering ,any complaint”可知,without“没有”符合句意。故选D项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:但是, 你经受得住我的热辐射而且毫无怨言 我想知道是什么给了你这么大的力量。A. failure失败;B. force强迫;C. strength力量;D. success成功。由“May I know the source that gave
75、 you this huge”可知,太阳想知道什么给了这株玫瑰这么大的力量, 此处指玫瑰经受的住如此残酷的环境的力量。故选C项。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:哦, 强大的太阳, 小玫瑰轻轻地说, 我对这片沙漠不太了解。A. gently轻轻地;B. proudly自豪地;C. fluently流畅地;D. rudely粗鲁地。由“根据 I dont know much about this desert But it appears large and there seems to be no one else in the whole world my eye could reach
76、 可知,我对这片沙漠不太了解 这个沙漠看上去很大, 但是在目 光所及之处看不到其它的生命,从这里可以看出这株玫瑰说话很平静。故选A项。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意: 但是这个沙漠看上去很大,在目光所及之处看不到其它的生命。A. small小的;B. far远的;C. thick厚的;D. large大的。由 “ there seems to be no one else in the whole world my eye could stretch”可知,这个沙漠很大。故选D项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:我开始为沙漠的孤独而感到难过并决定尽自己最大的努力去帮助它。A.
77、sorry难过的;B. lucky幸运的;C. happy快乐的;D. angry生气的。由“ There was not a bird or tree in sight”可知,这株玫瑰看到沙漠中少有生命的迹象,少有人认为这个沙漠一定很孤独, 并为沙漠的孤独而感到难过。故选A项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我开始为沙漠的孤独而感到难过并决定尽自己最大的努力去帮助它。A. refused拒绝;B. decided决定;C. agreed同意;D. accepted接受。由“ as possible as I could”可知,这株玫瑰决定尽自己最大的努力去帮助它。故选B项。【36题详解
78、】考查动词词义辨析。句意:在这个过程中, 我从未经历过任何对我造成痛苦的事情。A. experienced经历;B. collected收集;C. solved解决;D. forgot忘记。由“caused pain to me” 可知,这里应该是对玫瑰造成痛苦的事情的经历, 所以这里用 experience 表示经历过。故选A项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意: 我一直关心着成为这个沙漠的好朋友, 并帮助它摆脱孤独。A. courage勇气;B. bravery勇敢;C. kindness善良;D. concern关注。玫瑰为沙漠感到难过,并决定尽自己最大的努力去帮助沙漠。所以玫瑰一直
79、关心成为这个沙漠的好朋友。故选D项。【38题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我一直关心着成为这个沙漠的好朋友, 并帮助它摆脱孤独。A. play jokes on与某人开玩笑;B. think highly of高度评价;C. get rid of处理;D. pay attention to注意。这株玫瑰花帮助沙漠的目的就是为了帮助它摆脱孤独。故选C项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:太阳对这株小玫瑰对沙漠的关心所感动, 太阳给了小玫瑰一项奖励, 让沙漠长出了数百万株玫瑰, 将沙漠变成了生命的绿洲。A. Attracted吸引;B. Touched感动;C. Injured受伤;D.
80、Educated教育。玫瑰花的精神以及对沙漠的关心,让沙漠感动。故选B项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:太阳对这株小玫瑰对沙漠的关心所感动, 太阳给了小玫瑰一项奖励, 让沙漠长出了数百万株玫瑰, 将沙漠变成了生命的绿洲。A. expense花费;B. salary薪水;C. praise赞扬;D. reward奖励。由“millions of other roses that filled the desert with their sweet smells and thus turned the entire stretch into a great oasis(绿洲) of lif
81、e” 可知,太阳给了一项奖励, 就是让沙漠长出了数百万株玫瑰, 将沙漠变成了生命的绿洲。故选D项。第二节语法填空Some unusual words describe how a person spends his or her time. For example, someone who likes to spend a lot of time sitting or _41_ (lie) down while watching television is sometimes called a couch potato. A couch is a piece of furniture for
82、people to sit on.Couch potatoes enjoy watching television just _42_ mouse potatoes enjoy working on computers. A computer mouse is the device that moves the pointer _43_ a computer screen. The _44_ (describe) of mouse potatoes became popular in 1993. American writer Alice Kahn is said to have invent
83、ed the term to describe young people who use computers a lot.Too much time inside the house using a computer or watching television can cause someone _45_ (get) cabin fever. A cabin is a simple house usually _46_ (build) far away from the city. People go to a cabin to relax and enjoy quiet time.Cabi
84、n fever is not really _47_ disease. However, people can feel _48_ (bore) if they spend too much time inside their homes. This is _49_ (especial) true during the winter _50_ it is too cold or snowy to do things outside. Often children get cabin fever if they cannot go out to play. So do their parents
85、.【答案】41. lying 42. as 43. on 44. description 45. to get 46. built 47. a 48. bored 49. especially 50. when【解析】这是一篇说明文。短文介绍了花大量时间看电视的人会导致幽居病。【41题详解】考查动名词。spend+时间+in doing sth “花费时间做某事”为固定短语。故填lying。【42题详解】考查从属连词。分析句子可知,沙发土豆喜欢看电视,就像老鼠土豆喜欢在电脑上工作一样。所以本句为as引导的比较状语从句。故填as。【43题详解】考查介词。 on a computer screen
86、“在电脑屏幕上”,on表示“在上”。故填on。【44题详解】考查名词。the+名词+of“.的”。故填description。【45题详解】考查动词不定式。 cause sb to do sth “促使某人做某事”为固定短语,所以空处填to get。故填to get。【46题详解】考查过去分词。分析句子可知,a simple house与build在逻辑上是被动关系,所以用过去分词作后置定语。故填built。【47题详解】考查冠词。disease为可数名词,在本句中表示泛指,且disease首字母的发音为辅音,所以冠词为a。故填a。【48题详解】考查形容词。feel为系动词后接形容词作表语,因
87、为主语为people,所以形容词为bored。以后缀ed结尾的形容词通常用于说明人。故填bored。【49题详解】考查副词。especially为副词,修饰形容词true。故填especially。【50题详解】考查从属连词。分析句子可知,当天气太冷或下雪,不能在外面做事的时候,尤其让人感到厌烦。所以本句为when引导的时间状语从句。故填when。第三部分 写作 (共三节 满分 65分)第一节 完成句子根据已给的词或提示完成句子51. Having been cheated by that company, he lost all his_ (possess).52. My parents d
88、idnt approve of my studying abroad and I had to accept their _(approve).53. The Apollo program was not so much a scientific achievement as a _(technique) accomplishment.54. She felt lucky to work as a/an _ (assist) for the Prime Minister.55. The _ job _ more patience and passion. (demand)56. The vil
89、lagers were saved in the earthquake thanks to the proper _(predict).57. A teacher should not show any_ (prefer) for any one of his pupils.58. 如遇紧急情况,请拨打110。_ emergency, please dial 110.59. 这是农民们第一次把这种新技术用在农业上。It is the first time farmers _ _this new technology _ farming.60. 如果提前被告知你的来访,我就不会出门了。I wou
90、ldnt have gone out if I_ _ _ of your visit _ _ _.61. 他早年的经历对他后来作为一名记者的生活有很大影响。His early experience _ _ _ _ to his later life as a journalist.62. 只有所有的东西放在合适的地方,下次你需要时才能容易找到。Only if everything is put_ _ _ you _ _ _ on them easily next time you need them.【答案】51. possessions 52. disapproval 53. technic
91、al 54. assistant 55. (1). demanding (2). demands 56. prediction 57. preference 58. In case of 59. (1). have (2). applied (3). to 60. (1). had (2). been (3). informed (4). ahead (5). of (6). time/schedule 61. (1). made (2). a (3). great (4). difference 62. (1). in (2). place (3). can (4). put (5). yo
92、ur (6). hands【解析】【51题详解】考查名词复数。句意:由于被那家公司骗了,所以他损失了所有的财产。his为形容词后接possession作宾语,且possession为可数名词。所以填possessions。故填possessions。【52题详解】考查名词。句意:我的父母不同意我出国留学,我不得不接受他们的反对意见。their为形容词性物主代词,后接名词作宾语。由“ didnt approve of ”可知,their后接disapproval作宾语。故填disapproval。【53题详解】考查形容词。句意:阿波罗计划与其说是一项科学成就,不如说是一项技术成就。technic
93、al 为形容词修饰名词accomplishment。故填 technical。【54题详解】考查名词。句意:作为首相的助手,她感到很幸运。work as+表示职业的名词。意思是“ 作为而工作”。所以空处填assistant。故填assistant。【55题详解】考查形容词和一般现在时。句意:这份要求很高的工作需要更多的耐心和激情。分析句子可知,demanding为形容词修饰名词demand。再分析句子,本句为一般现在时,主语为job,谓语为demands。故填 (1). demanding (2). demands。【56题详解】考查名词。句意:因为准确的预测,所以村民们在地震中得救了。pro
94、per为形容词修饰名词prediction。故填prediction。【57题详解】考查名词。句意:老师不应该偏爱任何一个学生。show preference for“ 偏爱”为固定短语。故填preference。【58题详解】考查介词短语。In case of“以防,假如”为介词短语,后接名词作宾语。符合汉语提示。故填In case of。【59题详解】考查现在完成时。It is the first time that+ 现在完成时。applyto“把.应用于”。所以填have applied to。故填(1). have (2). applied (3). to。【60题详解】考查虚拟语气
95、。分析句子可知,本句为if引导的虚拟条件句,表示与过去事实相反的假设,主句为sb would/could/might/should have done,从句为sb had done sth。从句的主语为I,与谓语inform为被动。再根据其它汉语提示。故填 (1). had (2). been (3). informed (4). ahead (5). of (6). time/schedule。【61题详解】考查一般过去时。分析句子可知,本句为一般过去时,谓语为made a great difference“有巨大的影响”为故定短语。故填 (1). made (2). a (3). grea
96、t (4). difference。【62题详解】考查部分倒装。当“only状语”位于句首时,其后句子要用部分倒装。再根据其它汉语提示。故填 (1). in (2). place (3). can (4). put (5). your (6). hands。第二节 短文改错(10 分)63.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.
97、每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分Last week our class has a heated discussion on Earth Hour. Different students hold different opinion about this activity. About 60% of the students are in favor of it. Which is known to us all, global warming is a big problem in the world. Earth Hour can raise p
98、eoples awareness of global warming. However, turning off lights for an hour is energy-saving. Only through our joint efforts can we make it our earth a better place to live. However, about 40% of the students say this activity is not very meaningful. They think it is only a show or that it makes no
99、difference. Whats more, turning off lights for an hour may cause inconvenient to peoples life, work and study. In our opinion, this activity is of great importance. But one activity alone is not enough if we want to save energy and protecting our earth. Lets act through our day-to-day habits.【答案】1.h
100、ashad2. opinion opinions3. Which As4. However Besides5. 去掉make后的it6. live后面加in7. or and8. inconvenient inconvenience9. our my10. protecting protect【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文叙述了上周作者所在班就地球一小时进行了热烈的讨论,不同人对“地球一小时”持有不同的观点。这项活动对同学们很有意义。【详解】第一处:考查一般过去时。由“Last week ”可知,本句为一般过去时,所以谓语动词为had。故将has改成had。第二处:考查名词复数。opin
101、ion为可数名词,这里指不同人的不同观点,所以opinion为复数形式。故将opinion改成 opinions。第三处:考查关系代词。分析句子可知,本句为as引导的非限制性定语从句。As有“正如”的意思,which不能用在句首。故将Which改成As。第四处:考查动词。make后接的宾语为our earth, 所以it多余。故去掉make后的it。第五处:考查副词。分析句子可知,本句与上一句为递进关系。引出另一个情况,以作补充。故将However改成Besides。第六处:考查介词。不定式作定语时,需放在它所修饰的名词或代词之后,如果不定式的动词是不及物动词,和所修饰名词搭配的介词不能省略。
102、本句实际上是live in a better place 。故live后面加in。第七处:考查连词。分析句子可知,前后句子为并列关系,所以用and来连接。故将or改成and。第八处:考查名词。cause为及物动词后接名词inconvenience作宾语。故将inconvenient改成inconvenience。第九处:考查代词。依我观点看来,这个活动很重要。所以代词为my。故将our改成my。第十处:考查动词。and并列连接save 和protect。故将protecting改成protect。【点睛】as与which引导定语从句时到底有哪些区别关系代词as与which引导非限制性定语从句,
103、其先行词都可以是整个主句,指代主句的整个意思。但as和which具有不同的词义、句法和用法。1. as引导的从句表示说话人的看法、态度、解释或评论引导定语从句时,as仍具有“正如,像,由可知”等意思,翻译时有时可不必译出。as定语从句常含有这些动词:see, know, hear, watch, remember, say, tell, show, expect, guess等,这类动词与as连用几乎成了一种固定搭配。as引导的此类从句可以置于句首、句中或句尾。2. which引导的从句对主句所叙述的事情进行补充说明,表明事物的状态或结果which此时指前面主句所提到的这件事,常译为“这一点,
104、这件事”等。这时它所引导的从句与主句之间常含有并列、因果关系。注意,它引导的从句不像as那样位置灵活,它只能位于主句的后面。3.在从句中作定语或介词的宾语时,要用which,不用as。4.当从句的谓语动词是否定形式或含着一个复合宾语时,一般用which而不用as分析第三处句子可知,本句为as引导的非限制性定语从句。as由“正如”的意思,which不能用在句首。故将Which改成As。第三节 书面表达(满分25分)64.你校将要举办一次主题为“How to Communicate with Our Parents”的英语演讲比赛,请你用英语写一篇演讲稿。要点如下:1. 尊重并信任父母;2. 常与
105、父母聊天;3. 换位思考问题。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:换位思考put oneself in sb. s shoesHow to Communicate with Our ParentsHello, everyone, Id like to share my ideas about the topic of communicating with our parents._【答案】How to Communicate with Our ParentsHello. everyone. Id like to share my ideas about
106、the topic of communicating with our parents.Parents are the people who love us most, so its necessary to keep a good relationship with them. Here are my ideas on how to make it easier to communicate with parents.First, we should respect and trust our parents. Dont be rude to them even if they have d
107、one something wrong. They have experienced more and always try their best to protect us from dangers. Second, if we often talk with them about our life and experiences. we will know each other better. Whats more, we can often tell our parents how much we love them. If sometimes wedont agree with our
108、 parents decisions, we should try to put ourselves into their shoes and we will soon understand them. Remember that what they really want is only the best for us. Thank you for listening.【解析】试题分析:这是一篇演讲稿,根据题目How to Communicate with Our Parents可知,句子应该以第一人称we来写,这里叙述的是现在我们应该怎样和父母交流,所以句子的时态应该用一般现在时,要符合演
109、讲稿的语气。不要遗漏要点,使用自己熟悉的句式及词汇,不要使用汉语式的英语。要注意上下文的衔接。写作亮点:短文要点全,思路清晰,符合演讲稿的语气。用了一些短语和句式,如:keep a good relationship with sb和某人保持好的关系;communicate with sb和某人交流;be rude to sb对某人粗鲁;make it +形容词+ to do使做某事怎样。Parents are the people who love us most,用了who引导的定语从句;Dont be rude to them even if they have done something wrong.用了even if引导的状语从句;If sometimes we dont agree with our parents decisions, we should try to put ourselves into their shoes and we will soon understand them.用了if引导的条件状语从句;Remember that what they really want is only the best for us.用了that和what引导的名词性从句。这些都是高分句式。增加了文章的亮点。