1、山东省德州市武城县第二中学2019届高三英语9月月考试题(含解析)第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AApplications for the 201819 academic year are now open.Whats it all about?The British Council in China is offering up to five Generation UKChina scholarships for outstanding UK students who w
2、ish to study at mainland Chinese universities in“September 2018 or February 2019 for one semester or one year.Academic scholarships can be used at any mainland Chinese institution approved by the Ministry of Education to accept foreign students.You can decide where you want to be based and which sub
3、jects(at a non-degree level) you wish to study.The majority of students choose to study in Beijing.Do I need to speak Mandarin(普通话)?There are no language requirements for this programme.However,please check the course requirements of the Chinese institution you wish to study in.All language courses
4、are suitable for complete beginners in Mandarin.However,there is the opportunity to be placed in classes for intermediate and advanced learners.In this case,you can expect an informal language test upon arrival to make sure you get put in the right class.If this is your first experience with the Man
5、darin language,we strongly recommend that you learn a few of the basics before you go.Why should I go?With 1.4 billion speakers worldwide,Chinese truly is a global language.Graduates who speak more than one language are highly soughtafter,and with Chinas increasing role in the world market,Mandarin
6、is becoming a favourite among employers.Chinese universities attract many international students for their high-quality teaching and offer various scholarships.This is an opportunity to experience life in a completely different culture,gain new skills and improve your career prospects.1. What is the
7、 programme about?A. The UK students must study in China for one year.B. It offers scholarships for all outstanding UK students.C. Students can use scholarships at any Chinese institution.D. It gives scholarships for UK students to study in China.2. What is Chinese language requirement for the progra
8、mme?A. Students must learn Mandarin from the basic level.B. It is necessary for students to have advanced level.C. Students had better gain some primary knowledge of Chinese.D. All the institutions have the same language requirements.3. What is the purpose of the programme?A. To attract students to
9、study in China.B. To advertise the British Council in China.C. To introduce different universities in China.D. To stress the importance of the Chinese language.【答案】1. D 2. C 3. A【解析】这是一篇应用文。短文主要介绍了向希望来中国留学的英国学生提供奖学金,为留学做好学习汉语准备的建议以及来中国学习的重要性。【1题详解】细节理解题。由The British Council in China is offering up t
10、o five Generation UKChina scholarships for outstanding UK students who wish to study at mainland Chinese universities in“September 2018 or February 2019 for one semester or one year 可知,这个项目是关于给希望来中国留学的英国学生提供奖学金的事。故D选项正确。【2题详解】细节理解题。由If this is your first experience with the Mandarin language,we stro
11、ngly recommend that you learn a few of the basics before you go如果这是是第一次接触普通话,我们强烈建议你在上大学之前学习一些基本的汉语知识。可知,学生们最好是能掌握一些基本的汉语知识。故C选项正确。【3题详解】细节理解题。由With 1.4 billion speakers worldwide,Chinese truly is a global language.Graduates who speak more than one language are highly soughtafter,and with Chinas inc
12、reasing role in the world market,Mandarin is becoming a favourite among employers。Chinese universities attract many international students for their high-quality teaching and offer various scholarships.This is an opportunity to experience life in a completely different culture,gain new skills and im
13、prove your career prospects 可知,这两段主要说明了普通话对于就业和个人发展的重要性,目的是吸引更多的学生来中国学习。故A选项正确。BThe 2013 IronMan Match took place on a cold and windy day in Lake Placid.While my dad had spent months training,nothing could have prepared him for what he met on that day.My entire family was there;however,I was support
14、ing him from my summer camp,where I tracked him online.By 9:00 a.m.,my eyes were fixed on a dot on a screen that represented my father and his progress.He was making steady progress on the bike trail until all of,a sudden I saw his dot stop moving.I assumed this was a technical fault.After all,Camp
15、Monroe Was not known for its Wi-Fi.Actually a gust of wind had caused a huge tent to blow into him,knocking him to the roadside.At the hospital,he discovered he had four broken bones.While still recovering from his accident,he was dealt a second blow.He was diagnosed(诊断)with cancer and,although stil
16、l weak from his injuries,had to suffer from accelerated radiation and surgery.His athletic future was looking more and more bare.However,as he got better,he started to train again.Soon he was running weekly,bounding out of the house with a look of determination that both impressed and worried us.Muc
17、h to our surprise,he just kept getting stronger.His desire to return to something he loved was greater than his expectation.Last summer,exactly three years after his accident,my father completed the IronMan once again.This time,he dashed across the finish line,his fist punching the air in celebratio
18、n.Now,I believe in the power of determination to beat the odds,regardless of the circumstance.Today,because of my dad,I believe in setting my own rules,and not letting others command what I can or cannot do.And I believe that life is just like that little dot;it can be gone in a second,so we must ma
19、ke every moment count.4. What prevented Dad from moving on during the match?A. An accident. B. The flat tire.C. The technical fault. D. Terrible road conditions.5. How did the author feel about Dads future match while in hospital?A. Expected. B. Doubtful. C. Cautious. D. Hopeful.6. Why did Dad enter
20、 the IronMan once again?A. He liked to show off. B. He was anxious to win the prize.C. He did what he was fond of. D. He wanted to challenge to his family.7. What can be learned from Dad?A. Let masters decide our lives. B. Failure is the mother of success.C. Bad beginning makes a bad ending. D. Rema
21、in true to the original dream.【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。作者的父亲参加铁人三项期间,因为一场意外事故受伤,在住院期间还被检查出患有癌症,但父亲并没有被病魔打到,坚持训练。三年之后成功地完成铁人三项。父亲坚强的意志深深地影响了作者。【4题详解】细节理解题。由第二段Actually a gust of wind had caused a huge tent to blow into him,knocking him to the roadside 可知,一阵风刮起了巨大的帐篷,把作者的父亲撞倒在马路边。所以这是一样意外事故。
22、故A选项正确。【5题详解】细节理解题。由第三段His athletic future was looking more and more bare 可知,作者爸爸的运动生涯看起来越来越渺茫,所以我们判断出作者对于爸爸将来是否能参加比赛是怀疑的。故B选项正确。【6题详解】细节理解题。由第四段His desire to return to something he loved was greater than his expectation 可知,作者的父亲仍然要去做他所喜欢但没有完成的事情。故C选项正确。【7题详解】细节理解题。由整个短文的内容和大意可知,我们能从父亲的身上学到:无论什么样的情况
23、,我们都要坚持自己最初的梦想。故D选项正确。CIn the United States,a company is working on a project that could change the way we think about public transportation.Its planned system would move people around in steel tubes.Those passengers would be traveling at speeds of up to 1,200 kilometers per hour.The futuristic stee
24、l tube transportation system is called Hyper1oop.Workers plan to test the system next year in a specially built community called Quay Valley.The town will be powered entirely by energy from the sun.The Hyperloop transport system is the idea of businessman Elon Musk.Dirk Ahlborn is head of Hyperloop
25、Transportation Technologies.He says his company has taken Mr.Musks idea and is developing a system that will be safe,environmentally friendly and fast.“Its 100 percent solar poweredwere not going to get up to 760 miles per hour,but we believe we can actually break the records that are existing right
26、 now.”This means that a four-hour drive from Los Angeles,California to Las Vegas,Nevada,could someday take only 30 minutes by Hyperloop.The system involves a series of capsules that float inside a long tube.These containers would not need to travel along a pathway or track.The system has been design
27、ed to operate above or below ground.“Inside the tube you create a low pressure environment very similar to an airplane thats at high altitudes.So now the capsule travelling inside the tube doesnt come up against as much resistance,and therefore can travel really fast with very little energy.”Dick Ah
28、lborn and his company will use an eightkilometer track in Quay Valley to find the best way to set up passenger traffic and repair capsules.A larger system will cost an estimated six to $10 billion to build.If Mr.Ahlborn and his company succeed,we may one day see these very fast Hyperloop capsules sp
29、eeding through tubes around the world.8. Which of the following is True of Hyperloop?A. It will travel along a pathway or track.B. It will use more energy than current trains.C. There is a high pressure inside the tube of it.D. A series of experiments on it will be carried on.9. We may learn from th
30、e text thatA. Dirk is worried about the speed of HyperloopB. Hyperloop has been built in the United StatesC. Hyperloop will be powered by energy from the sunD. Hyperloop has reached to 760 miles per hour10. What does the underlined word“containers”in Paragraph 5 refer to?A. Systems. B. Capsules. C.
31、Tubes. D. Airplanes.11. What is the best title for the text?A. Hyperloop Is Closer To Reality B. Hyperloop Will Test At Quay ValleyC. Elon Musks Idea Is Under Discussion D. Hyperloop Travels Around The World【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了一款仍然在研发和实验的管道运输方式-超回路列车。【8题详解】细节理解题。由第五段These con
32、tainers would not need to travel along a pathway or track可知,这些车厢不需要沿着轨道行进。故A选项错误。由第四段Its 100 percent solar powered 可知,它完全依靠太阳能提供动力,但是短文中并未把超回路列车与现在的火车进行对比,故B选项错误。由第六段Inside the tube you create a low pressure environment very similar to an airplanehats at high altitudes 可知,在管道内将制造类似高空飞机所处的低压环境,故C选项错误
33、。故D选项正确。【9题详解】细节理解题。由第四段“Its 100 percent solar powered”可知,它完全依靠太阳能提供动力。故C选项正确。【10题详解】猜测词义题。由第五段The system involves a series of capsules that float inside a long tube.These containers would not need to travel along a pathway or track 该运输系统包括一系列漂浮在长管道中的“胶囊列车”。这些车厢不需要沿着轨道行进。可知,containers指的就是capsules。故B
34、选项正确。【11题详解】主旨大意题。根据文章大意和每个段落的具体内容,判断出文章最好的标题是“超回路列车更加接近现实”。故A选项正确。【点睛】解决词义猜测题最重要的方法之一就是要通过上下文来寻求答案。小题3要求猜测containers的意思。通过上文The system involves a series of capsules that float inside a long tube,我们发现文中只有capsules 是复数形式,而且these位于containers之前,所以很容易判断出containers指的就是capsules。同学们一定要注意上下文信息的联系。DThe word“d
35、iary”comes from the Latin word“diarium”,which means“daily allowance”.It refers to a book for disconnected writings by date and is used for business notes,planning activities,keeping track of scheduled appointments,or documenting what has already happened.In America,from the 1940s through the 1980s,a
36、 diary was thought of mostly as a way to privately express ones deepest thoughts while keeping marks about the day.In those times,and even continuing on today,writing in a diary was like writing to a special friend.Many times,movies would show a teenage girl beginning to write in her diary while she
37、 said aloud,“Dear diary,”What followed was a brief statement of the day,usually filled with emotion.Those private reflections may have historical significance long after the authors death.A diary kept by a young German Jewish girl by the name of Anne Frank provides us with invaluable lessons about h
38、istory,for she documented her experiences while she hid from the Nazis during their occupation of the Netherlands in the World War II.Her diary became one of the worlds most widely read books and is the basis for many films.Semuel Pepys,who lived during the 17th Century,is the earliest diary-keeper
39、that is famous today.His diary is also an important documentation of history,for it gives personal insight into Londons Great Plague and the Great Fire.Pepys took diary writing from the realm of business to the individual.His diary is being published on the Internet,and its interesting to note that
40、there has been a new entry every day since January of 2003.It will continue over the course of several years to come.Reading his diary is fascinating,and it makes his life all the more real to us.Todays electronic version of the diary,the web log,or“blog”has once again stretched the diary to be much
41、 more than a personal account of the days events.There are blogs to document recipes,traveling,movies,independent news,product announcements,photos,and anything else that needs to be recorded over time.Search engines like T have been created to keep track of the more than 112 million blogs that are
42、currently public.In its newest replacement,the diary has become more popular than ever.12. Generally what is a diary used for?A. Taking business notes. B. Planning activities.C. Keeping daily happenings. D. Confirming the appointments.13. Which of the following can replace the underlined word“realm”
43、in the fourth paragraph?A. Kingdom. B. Field. C. Department. D. Land.14. Why does the author mention Anne Franks diary in the third paragraph?A. To let us know the popularity of her diary.B. To show us the invaluable lessons about the history.C. To present her dramatic and interesting experience dur
44、ing the War.D. To emphasis the importance of keeping diaries for historical purposes.15. What can we know about the blog?A. It has been more widely accepted by the public.B. Technorati is the only search engine created for it.C. The diary remains the same form but still popular.D. Nothing but the in
45、dividual daily events can be recorded.【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】这是一篇说明文。介绍了日记的起源、用途以及演变过程。【12题详解】细节理解题。由第一段The word“diary”comes from the Latin word“diarium”,which means“daily allowance”.It refers to a book for disconnected writings by date and is used for business notes,planning activities,keep
46、ing track of scheduled appointments,or documenting what has already happened 可知,日记被用作商业笔录,安排活动,记录预定安排,记载已经发生的事情。故C选项正确。【13题详解】词义猜测题。由第四段Pepys took diary writing from the realm of business to the individual 可知,Pepys把日记写作从商业领域转移到了个人用途。故B选项正确。【14题详解】细节理解题。由第三段Those private reflections may have historic
47、al significance long after the authors death.A diary kept by a young German Jewish girl by the name of Anne Frank provides us with invaluable lessons about history 可知,Anne Frank的日记向后人提供了无价的历史信息,强调了写日记的重要性。故D选项正确。【15题详解】细节理解题。由文章最后一段the diary has become more popular than ever可知,博客比以往更加地流行了,更加受到公众喜欢。故
48、A选项正确。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Today,there are thousands of national parks all over the world._16_ In that year,the United States government gave a large piece of land to the state of California.They ask the state to create a special park to protect the mountains
49、 and forest in the area.The trees in this area are called sequoias._17_ They are the tallest living things in the world and are not found anywhere else on Earth.Conservationists in other countries saw what happened in California and soon began to do the same.Today Europe has over 350 national parks.
50、The first one in France,Vanoise National Park,was created in 1963 because the government wanted to stop a plan to build a large tourist project there.The idea of creating a national park was first discussed in the 1940s,but people couldnt agree on what size to make the park._18_ Ecologists worked wi
51、th the government to finally agree on a plan that protected the animals,while still allowing some tourism._19_Like the first California park,the Bavarian Forest National Park was created to protect mountains and trees.It is the largest area of protected forest in Europe.The park has shelters where v
52、isitors can spend a night close to nature.In some places high up in the mountains,there are steps cut into the rock._20_ Thousands of tourists go to the park each year.They walk through the attractive woods and enjoy the wonderful mountain views.A.This makes it easier for tourists to get to the top.
53、B.The worlds first national park was started in 1864.C.The biggest ones are over one hundred meters high.D.The first national park in Germany opened in 1970.E.The Giant Forest in Sequoia National Park is alive with mystery and wonder.F.They also had different ideas on whether to put human or animal
54、needs first.G.The human feel very fortunate to be able to get so close to these beautiful national parks.【答案】16. B 17. C 18. F 19. D 20. A【解析】【分析】这是一篇说明文。 短文主要介绍了欧洲国家效仿美国建立国家公园的做法,建立了本国的第一个国家公园。【16题详解】由In that year,the United States government gave a large piece of land to the state of California.Th
55、ey ask the state to create a special park to protect the mountains and forest in the area 可知,在那年,美国政府拨给了加利福尼亚州大片的土地,要求加利福尼亚州建立一个特殊的公园来保护山脉和森林。所以1小题的选项要点名年份才能更好地承接下文。故B选项正确。【17题详解】由They are the tallest living things in the world and are not found anywhere else on Earth 红杉是世界上最高的植物,在地球上其他任何地方都找不到。可知,2
56、小题要说明红杉多高才可以承接下文。故C选项正确。【18题详解】由Ecologists worked with the government to finally agree on a plan that protected the animals,while still allowing some tourism 生态学家和政府最终达成了一项计划,该计划既要保护动物,同时也允许存在一些观光旅游。可知,生态学家和政府达成计划之前,一定是产生了不同的观点,综合选项,故F选项正确。【19题详解】由Like the first California park,the Bavarian Forest N
57、ational Park was created to protect mountains and trees像世界第一个国家公园一样,巴伐利亚国家公园的建立也是为了保护山脉和树木。可知,4小题要承接下文。故D选项正确。【20题详解】由In some places high up in the mountains,there are steps cut into the rock在高山的某些地方,会有嵌入岩石的台阶。可知,接下来要说明台阶的作用。故A选项正确。【点睛】在做七选五时,一定要注意空前空后的内容,分析前后句关键词来寻找答案。如小题1中的In that year就是一个重要的关键词,所
58、以前面的空一定说了某个年份,又通过关键词United States,我们判断出B选项是1小题的正确答案,而不是D选项。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Davina McNaney on Friday will begin a journey that will bring her home to Wayne County.A breast cancer _21_,McNaney,42,will run 466 miles from Michigan
59、 to New York in the next few weeks in an _22_ to raise funds and awareness for breast cancer research.“Im just a regular person.”she said.“I just want to do _23_ to help others and set a strong _24_ for my girls.”The mother _25_ two and University of Rochester graduate chose to _26_.her own personal
60、 ultra-marathon to show others how grateful she was to _27_ her illness.McNaney has _28_ more than $10,000 for the Breast Cancer Research Foundation,nearly _29_ her initial $5,000 goal.During the first week,McNaney plans to run 36 miles each day.Two 13-mile days will follow so she _30_ celebrate her
61、 eldest daughters eighth birthday and _31_ her nephews high school graduation.On July 3,the _32_ day of her journey,McNaney will run 22 miles across Wayne County to Sodus Point,_33_ her daughters and more than a hundred friends will be _34_ .Her husband Steve,35,will serve as her pit crew.It will be
62、 his _35_ to keep McNaney fed,to track her weight and address any _36_ problems that arise.At times,McNaney said she will run with _37_ friends in Michigan,a cousin in Ohio and loads of friends and relatives in the final few miles in New York.Company will be nice,she said,noting that shes also looki
63、ng forward to _38_ time when she can relax,run and“just let my _39_ wander.”“I hope I can encourage people to challenge themselves,to know that they can overcome in the face of trouble,”McNaney said.“Im stepping out of my comfort _40_and putting myself out there to reach my goal.”21. A. expert B. su
64、rvivor C. organizer D. participant22. A. effort B. offer C. order D. invitation23. A. anything B. nothing C. something D. everything24. A. figure B. standard C. request D. example25. A. of B. with C. for D. from26. A. join B. run C. design D. sponsor27. A. suffer from B. meet with C. come through D.
65、 deal with28. A. borrowed B. spent C. raised D. saved29. A. doubling B. gaining C. reaching D. 1osing30. A. must B. should C. need D. can31. A. miss B. plan C. chair D. attend32. A. best B. final C. initial D. short33. A. when B. which C. where D. as34. A. waiting B. shouting C. dancing D. debating3
66、5. A. fault B. right C. job D. honour36. A. traffic B. medical C. poisonous D. hungry37. A. athletes B. champions C. folks D. others38. A. alone B. lonely C. amazing D. comfortable39. A. body B. tension C. dream D. mind40. A. room B. zone C. life D. cause【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. A 26. B 27. C
67、 28. C 29. A 30. D 31. D 32. B 33. C 34. A 35. C 36. B 37. D 38. A 39. D 40. B【解析】这是一篇说明文。曾经身患癌症的麦卡妮在自己治愈后开始了超级马拉松之旅:她想为癌症研究筹集善款,并且唤醒人们对这种疾病的关注。【21题详解】考查名词辨析。A. expert专家; B. survivor幸存者; C. organizer组织者; D. participant参与者。句意:麦卡妮一名乳腺癌的幸存者,为癌症研究筹集善款,并且唤醒人们对这种疾病地关注,在接下来的几周,她将跑466英里完成从密歇根州到纽约的马拉松。从下文 ho
68、w grateful she was to _7_ her illness 她多么地感激她的疾病治愈了。可知,B选项切题。【22题详解】考查名词辨析。A. effort努力; B. offer提议; C. order命令; D. invitation邀请。根据小题1的句意可知,in an effort to do sth 努力做某事。故A选项切题。【23题详解】考查不定代词辨析。A. anything任何事情; B. nothing没有事情; C. something一些事情; D. everything所有事情。句意:我只是想做一些事情来帮助其他人,为我的女儿们树立坚强的榜样。根据句意,故C
69、选项切题。【24题详解】考查名词辨析。A. figure数字; B. standard标准; C. request要求; D. example榜样,例子。句意:我只是想做一些事情来帮助其他人,为我的女儿们树立坚强的榜样。根据句意,故D选项切题。【25题详解】考查介词辨析。A. of.的; B. with用 ; C. for为了 ; D. from来自。句意:两个孩子的母亲和罗彻斯特大学毕业生选择了用奔跑来完成她个人的马拉松。故A选项切题。【26题详解】考查动词辨析。A. join加入 ; B. run跑 ; C. design设计 ; D. sponsor赞助。句意:两个孩子的母亲和罗彻斯特大
70、学毕业生选择用奔跑来完成她个人的马拉松。由句意和上文McNaney,42,will run 466 miles from Michigan to New York 可知,正确选项。故B选项切题。【27题详解】考查动词短语辨析。A. suffer from 遭受.; B. meet with 遇见; C. come through(健康)恢复 ; D. deal with处理。句意:她多么地感激她的疾病治愈了。由grateful可知,作者的疾病治愈了。故C选项切题。【28题详解】考查动词辨析。A. borrowed 借; B. spent 花费; C. raised 筹集; D. saved节省
71、。句意:麦克妮已经为乳腺癌研究基金会筹集了10,000多美元。根据句意, C选项切题。【29题详解】考查动词辨析。A. doubling使加倍 ; B. gaining获得 ; C. reaching到达 ; D. 1osing丢失。句意:将近是她最初5,000美元的二倍。由1,0000和5,000可以看出它们之间的倍数关系。故A选项切题。【30题详解】考查情态动词辨析。A. must必须 ; B. should应该 ; C. need需要 ; D. can能。句意:接下来的两天里,她每天要跑13英里,所以他才能够庆祝大女儿的生日,参加侄子的高中毕业典礼。根据句意,故D选项切题。【31题详解】
72、考查动词辨析。 A. miss想念; B. plan计划 ; C. chair使.就坐 ; D. attend参加。句意:参加侄子的高中毕业典礼。attend 参加(正式会议,婚礼,葬礼,典礼)。故D选项切题。【32题详解】考查形容词辨析。A. best最好的 ; B. final最后的 ; C. initial最初的 ; D. short短的。句意:7月3号是马拉松最后一天。由下文可以看出她的女儿们和100多个朋友将在那里等待着她,所以能判断麦克妮在7月3号到达终点,所以是马拉松最后一天。故B选项切题。【33题详解】考查关系词辨析。A. when当.时 ; B. which 哪个; C. w
73、here 在哪里; D. as因为。句意:麦克妮将要跑22英里穿过 Wayne County 到达Sodus Point,在那里她的女儿们和100多个朋友等待着她。故C选项切题。【34题详解】考查动词辨析。A. waiting等待 ; B. shouting 喊; C. dancing跳舞 ; D. debating讨论。句意:麦克妮将要跑22英里穿过 Wayne County 到达Sodus Point,在那里她的女儿们和100多个朋友等待着她。故A选项切题。【35题详解】考查名词辨析。A. fault错误 ; B. right权利 ; C. job工作 ; D. honour荣幸。句意:S
74、teve的职责就是保证麦克妮的饮食,监测她的体重,解决出现的任何医疗问题。故C选项切题。【36题详解】考查形容词辨析。A. traffic交通 ; B. medical 医学的 ; C. poisonous有毒的 ; D. hungry饥饿的。句意:Steve的职责就是保证麦克妮的饮食,监测她的体重,解决出现的任何医疗问题。故B选项切题。【37题详解】考查名词辨析。A. athletes运动员 ; B. champions冠军 ; C. folks人们 ; D. others其他人。句意:有时,麦克妮说其他人也会陪我一起跑。下文列举了她的朋友和亲戚等。故D选项切题。【38题详解】考查形容词辨析
75、。 A. alone单独的,独自的; B. lonely寂寞的 ; C. amazing 令人惊讶的 ; D. comfortable舒服的。句意:她也期待着独处的时间。后文已经提到过了在独处的时候,她可以放松,可以奔跑,可以让自己的思绪“游荡”。故A选项切题。【39题详解】考查名词辨析。 A. body身体 ; B. tension紧张 ; C. dream 梦想 ; D. mind头脑,思绪。句意:在独处的时候,她可以放松,可以奔跑,可以让自己的思绪“游荡”。故D选项切题。【40题详解】考查名词辨析。A. room房间; B. zone地带,地区 ; C. life生活 ; D. caus
76、e原因。句意:我正在从我的舒服地带迈出来。故B选项切题。第二节 短文语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)Eileen Taylor had something sweet on her mind in the drive through line at Heavnly Donuts. Just the day before, a stranger ahead of her in line had _41_ (generous) paid for her coffee. The gesture made such _42_ big difference in my day, say
77、s Eileen. She had recently lost her job as a physicians _43_ (assist), and money was tight. But Eileen _44_ (inspire) to pay the DS| 12 bill of the family in the car behind hers. _45_she didnt know was that her kindness would set off a chain reaction. In two and a half hours, fifty-five drivers paid
78、 for the order of the person behind_46_(they). The doughnut shops employees _47_ (see) this before. This Heavnly Donuts, in fact, is known as a special place, the customers of _48_ are considered as the best in the world. But, even so, the workers were _49_(amaze) that the shop had more than doubled
79、 its previous record by the end of the day.Now _50_ (work) as a chemist, Eileen visits Heavnly Donuts every Saturday morning, picking up a coffee and paying for the order of the customer behind her.【答案】41. generously 42. a 43. assistant 44. was inspired 45. What 46. them 47. had seen 48. which 49. a
80、mazed 50. working【解析】【分析】这是一篇记叙文。一位陌生人为Eileen Taylor付了咖啡钱,这个行为触动了Eileen Taylor,她也替排在她后面的司机付了钱;很快,这些善意的举动引发了连锁反应。【41题详解】考查副词。句意:在我前面排队的一个陌生人为我慷慨地支付了咖啡钱。副词generously修饰动词paid。故填generously。【42题详解】考查不定冠词。句意:这个举动给我带了很大地触动。make a difference有影响。故填a。【43题详解】考查名词。句意:她最近失去了医生助理的工作。此处用在名词的所有格physicians之后,应使用动词as
81、sist的名词形式assistant(助手)。故填assistant。【44题详解】考查一般过去时的被动语态。句意:但是Eileen 受到了鼓舞。此处讲述的是过去发生的事情,所以应使用一般过去时;由于动词inspire与主语Eileen是被动,故此处应使用一般过去时态的被动语态was inspired。故填was inspired。【45题详解】考查连接代词。句意:她所不知道的事情是她的善举引发了连锁反应。分析句子可知,was之前是整个句子的主语,主语是由句子来充当的,句子中的谓语know 缺少宾语,所以填what作know的宾语。故填what。【46题详解】考查人称代词宾格。句意:在两个半小
82、时内,55位司机纷纷为他们后面的顾客付账。behind为介词后接人称代词宾格做宾语。故填them。【47题详解】考查过去完成时。句意:The doughnut 商店的店员以前看过这样的事情。根据句中的时间状语before可知,此处应使用过去完成时。故填had seen。【48题详解】考查关系代词。句意:这个特殊地方的顾客被认为是“世界上最好的”。根据句意以及the customers之前的逗号可知,本句是非限定性的定语从句。先行词aspecialplace表示地名,在该从句中作介词of的宾语。故用关系代词which。【49题详解】考查形容词。句意:工人们很惊讶,到这天结束时,商店的销售额是以前
83、记录的两倍多。此处在句中作表语,说明工人们很惊讶。故用amazed。【50题详解】考查现在分词。句意:Eileen现在是一名药剂师,她每个周六的早上都要来Heavnly Donuts。句子的主语是Eileen,谓语是visits,所以work是非谓语,Eileen与work是主动,所以用现在分词。故填working。【点睛】非谓语动词是考试考查的重点,要掌握它的用法。首先,要弄清楚填空处要填的是非谓语。其次,要知道非谓语动词的三种形式:现在分词、过去分词、动词不定式。再次,要知道非谓语动作与谓语动作是同时发生还是先后发生,还是将要发生。其中分词做状语的考查尤为重要,在小题10中可以很好地体现,
84、在确定句子谓语是visit 后,我们判断出working是非谓语,再判断出句子主语Eileen与work 是被动,所以用现在分词,故working为正确答案。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许
85、修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear classmates,Nowadays many of us use social networking apps as different purposes.In opinion,using social networking apps too much bring some negative effects. First,if we spend too much time on social networking,when should have been used in studying and taking part in outdoo
86、r activities,our study and health will gradual be affected.Second,by chatting the online,we may not know how to communicate with people face to face,which was bad for our relationship in the long term.Worse still,there is some unhealthy informations on social networking sites.Besides,lets turn back
87、to our lessons instead of focused on the social networking apps.Thank you for listening.【答案】第一句:as改成 for第二句:opinion前加my/our;bring改成 brings第三句:when改成 which;gradual改成 gradually 第四句:删除online前的the;was改成 is第五句:informations改成 information第六句:Besides改成 Therefore/Thus/So;focused改成 focusing【解析】【分析】这是一封书信。信中主要
88、说明了社交网络程序使用过多给人们带来的负面影响。【详解】第一处:考查介词。句意:现今,我们许多人使用社交网络应用程序的目的各不相同。as作为,for因为,根据句意,as改为for。第二处:考查固定短语。in ones opinion依某人看来。故opinion前加my/our。第三处:考查动词的第三人称单数形式。动名词(using)作主语,谓语动词用单数形式(brings)。故bring改为brings。第四处:考查关系代词。句意:如果我们把过多的时间花在社交网络上这个本应该用在学习和参加各种活动上。if we spend too much time on social networking为
89、非限制性定语从句先行词,在定语从句中作主语,which指代前面的整个句子。故which改为when。第五处:考查副词。句意:我们的学习和健康就会逐渐地受到影响。副词gradually修饰动词be affected。故gradual改为gradually。第六处:考查删除多余词。句意:通过在线聊天,我们可能不知道怎么样去和人面对面地交流。chatting online 网上聊天,chatting后不需要加冠词。故删除the。第七处:考查一般现在时。在陈述一个事实或是状况时,用一般现在时。且上下文的句子都用了一般现在时。故was改为is。第八处:考查不可数名词:句意:更糟糕的是,在社交网站上有一些
90、不健康的信息。information为不可数名词。故informations改成 information。第九处:考查副词。句意:因此,让我们回到我们的课上来,不要沉溺于网络社交程序。故Besides改成 Therefore/Thus/So。第十处:考查动名词。of为介词后接动名词做宾语。故focused改成 focusing。第二节 书面表达(满分25分)52.假定你是李华,计划本周末和同学一起去观看经典咏流传(Everlasting Classics)节目,得知外教Nancy也很感兴趣,请给她写一封邮件,邀请她一同参加。内容包括:1.集合时间及地点;2.现场活动:交流与互动。注意:1.词数
91、100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Nancy,_Yours,Li Hua【答案】Im writing to invite you to watch a program called Everlasting Classic.Everlasting Classic, a program of CCTV, is one of the most popular programs in China. In fact , there are many famous singers singing classic Chinese poems to
92、the rhythm of modern music, aiming to carry forward the classic culture with the times. A few activities will be held between the host and audience .Of course, you can communicate with others about something you would like to know,especially Chinese culture. We will meet at our school gate at 9 am o
93、n Sunday.I know that you are interested in Chinese traditional culture. So It is a great opportunity for you to develop a further understanding about Chinese ancient culture. Im looking forward to your coming.【解析】【分析】这篇书面表达属于应用文,要求写一封信。【详解】第一步:审题。审题的目的是获取重要信息。通过审题我们可以确定几个方面的信息。第一、1.集合时间及地点。2.现场活动:交流
94、与互动。第二、写作以第三人称为主,一、二人称兼有。第二步:布局段落,确定主要段落,次要段落,段落数量。这篇写作段落数量为三段。第一段,邀请Nancy一起去看经典咏流传(Everlasting Classics)节目。第二段,1.集合时间及地点;2.现场活动:交流与互动。第三段,希望Nancy能通过此次活动更好地了解中国文化,并期望她的到来。其中第二段为重点段落。第三步:确定关键词汇和短语。classic Chinese poems, the rhythm of modern music, carry forward ,Chinese traditional culture, communica
95、te ,fantastic。第四步:确定较为高级的句子。There are many famous singers singing classic Chinese poems to the rhythm of modern music, aiming to carry forward the classic culture with the times。you can communicate with others about something you would like to know。I know you are interested in Chinese traditional cu
96、lture。第五步:连句成文,注意使用恰当的连接词进行过渡衔接。in fact, of course, so。第六步:注意书写,保持卷面整洁,避免划线,乱擦。【亮点说明】文章思路清晰,语言规范,段落整齐,语篇连贯,层次清晰。使用了较为高级的句式如:There are many famous singers singing classic Chinese poems to the rhythm of modern music, aiming to carry forward the classic culture with the times。you can communicate with others about something you would like to know高级句式的应用提升了写作的档次。整个短文显示出了作者高水平的英语表达能力。