1、山东德州2013届高考英语二轮复习阅读理解精练精析28(A)Apple Inc co-founder and former CEO Steve Jobs, considered among the greatest American CEOs of his generation, died on Wednesday at the age of 56, after a year-long and highly public battle with cancer. Jobs health had been a hot topic for years. His battle with cancer
2、had been a deep concern to Apple fans, investors(投资人) and the companys board alike.Jobs death was announced by Apple in a statement late on Wednesday. The Apple. com homepage featured a black-and-white picture of him with the words “Steve Jobs, 1955-2011”. A message on the site read, “Apple has lost
3、 a creative genius, and the world has lost an amazing human being”. “Steves brilliance, passion and energy were the source of countless creations that enrich and improve all of our lives. The world is immeasurably better because of Steve, ” Apple said in a statement announcing Jobs passing. The news
4、 caused an immediate outpouring of sympathy. Microsoft co-founder Bill Gates said he will miss Jobs “immensely”. “By building one of the planets most successful companies from his garage, he was a typical example of the spirit of American ingenuity (独创性). By making computers personal and putting the
5、 Internet in our pockets, he made the information revolution not only accessible, but fun. And by turning his talents to storytelling, he has brought joy to millions of children and grown-ups alike, ”said President Barack Obama. Now, despite investors confidence in Cook, who has taken the place of h
6、is boss during three leaves of absence, there remain concerns about whether the company would stay creative without its founder at the helm(掌舵). 1. What can we learn about Jobs? A. People knew little of his disease before he died. B. He didnt suffer much before his death. C. A lot of people were con
7、cerned about his health. D. He didnt know that he was seriously ill. 2. The black-and-white picture of Steve Jobs was featured to _ . A. tell people the story of Steve Jobs B. let more people learn about AppleC. seek support for his battle with cancerD. announce that Jobs was dead3. We can learn fro
8、m the text that Apple _ . A. is busy looking for a new CEO to replace JobsB. sings high praise for Jobs contributionsC. didnt trust Jobs any longer after he got illD. helped Jobs win the public battle with cancer4. After Steves death, _ . A. Cook will be the leader of AppleB. Bill Gates will take ov
9、er AppleC. Apple will no longer be so creativeD. President Obama is still confident in Apple(B)I cant remember a winter being as cold as this in Pennsylvania, but Im sure there were colder days. Even though the daylight hours are growing longer minute by minute, its easy to find an excuse not to go
10、out unless you absolutely must, but then again I often have to push myself to accomplish things. People I speak to have been in all kinds of nasty moods. They say theyre “under the weather”, not feeling good about this time of year. As I stood outside with my two dogs yesterday, it was so cold that
11、my nose and face felt frozen and my ears were sitting. Of course, that doesnt matter to Ricky and Lucy. They have a routine they must go through to find just the fighting spot no matter how cold or hot it is. So I wait. But this time it was different. As cold as it was, I suddenly was excited thinki
12、ng about how wonderful this extreme cold really was. Then the sun broke through the clouds and memories of summers extremely hot days flashed through my mind. I could remember standing in the heat of the afternoon, with sweat pouring down my brow and the hot, burning sun against my face. I reminded
13、myself then and there that in the cold of the winter I would wish I had this heat. I was grateful for the extremes. Without the extremes in my life, I would never appreciate the days when things were just right. Without the extremes, life would be boring. Its being pushed to one of the extremes that
14、 makes us appreciate the middle more. Health challenges remind us that we need to pay more attention to how we live. Financial extremes remind us that when things go smoothly its also time to save for raining days. Ive come to the conclusion that all too often I find a reason not to be happy with wh
15、ere I am at that moment. Whether its hot or cold, good health or bad, in the money or out of it, I always want it to be different. Im tired of being “Under the Weather! ”5. What is the authors attitude towards the extremes in life? A. Grateful. B. Critical. C. Sensitive. D. Unconcerned. 6. The under
16、lined word “nasty” in the third paragraph can be replaced by _ . A. unpleasantB. violentC. favorableD. unusual7. At last the author drew a conclusion that _ . A. happiness cannot be gained by complaintsB. his present situation really disappointed himC. things will be different whatever the situation
17、 isD. happiness will fail to come to you for various reasons8. What is the best title for this passage? A. Follow the Routine B. Two Extremes in LifeC. Weather Information D. Changes Should Be Expected答案解析【文章大意】本篇为新闻报道,乔布斯,这位苹果公司的创始人,一位富有传奇性和创新性的人物在与病魔抗争了数年之后离开了人世,而留给人们的是对他的怀念。1. 【解析】选C。细节理解题。由文章第二段
18、可知,乔布斯的健康状况备受人们的关注。2. 【解析】选D。细节理解题。文章第三段中提到苹果公司在其网站上公布了乔布斯离世的消息,其黑白两色的照片所要表达的是对这位故去的奇才人物的怀念,故正确选项为D。3. 【解析】选B。推理判断题。从文章第三段和第四段带有引号的句子可知,苹果公司给予乔布斯非常高的评价。4. 【解析】选A。从文章最后一段可知,Cook接任了苹果公司掌门人的职位。5.【解析】选A。细节理解题。根据第七段“I was grateful for the extremes. ”可知答案为A。6.【解析】选A。词义猜测题。根据第三段“They say theyre under the weather, not feeling good about this time of year. ”可知,nasty的意思是“不愉快的”。7.【解析】选C。推理判断题。根据倒数第二段“Whether its hot or cold, good health or bad, in the money or out of it, I always want it to be different. ”可知,答案为C。8.【解析】选D。主旨大意题。根据文章大意可知,文章主要讲述了改变能够使生活更加多彩。