1、高考资源网() 您身边的高考专家山西省阳城县2015高考英语阅读理解一轮优选练习(11)及答案【四川省绵阳市2014高考英语一模试题】Let These Plants Swat the Bugs for YouSome plants get so hungry they eat flies, spiders, and even small frogs. Whats more amazing is that these plants occur naturally (in special environments) in every state. In fact, theyre found on
2、 every continent except Antarctica.Youve probably seen a Venus flytrap. Its often sold in museum gift stores, department stores, and even supermarkets. A small plant, it grows 6 to 8 inches tall in a container. At the end of its stalks(茎)are specially modified leaves that act like traps. Inside each
3、 trap is a lining of tiny trigger(触发)hairs. When an insect lands on them, the trap suddenly shut. Over the course of a week or so, the plant feeds on its catch.The Venus flytrap is just one of more than 500 species of meat-eating plants, says Barry Meyers-Rice, the editor of the International Carniv
4、orous Plant Societys Newsletter. Note: Despite any science-fiction stories(科幻小说)you might have read, no meat-eating plant does any danger to humans.Dr. Meyers-Rice says a plant is meat-eating, only if it does all four of the following: attract, kill, digest, and absorb some form of insects , includi
5、ng flies, butterflies, and moths. Meat-eating plants look and act like other green plants-well, most of the time.All green plants make sugar through a process called photosynthesis(光合作用). Plants use the sugar to make food. What makes meat-eating plants different is their bug-catching leaves. They ne
6、ed insects for one reason: nitrogen(氮). Nitrogen is a nutrient that they cant obtain any other way. Why?Almost all green plants on our planet get nitrogen from the soil. Meat-eating plants cant. They live in places where nutrients are hard or almost impossible to get from the soil because of its aci
7、dity(酸度). So theyve come to rely on getting nitrogen from insects and small animals. In fact, nutrient-rich soil is poisonous to meat-eating plants. Never fertilize(施肥)them! But dont worry, either, if they never seem to catch any insects. They can survive, but theyll grow very slowly.64. Venus flytr
8、apA. is a small plant which grows in a container.B. is a kind of plant which gets hungry easily.C. can attract, kill, digest and absorb some form of insects.D. grows 6-8 inches tall65. From the passage, we know .A. meat-eating plants are found on every continent.B. all green plants get nitrogen from
9、 the soil.C. bug-catching leaves make meat-eating different from other plants.D. some meat-eating plants in the rainforest do danger to humans.66. Meat-eating plants grow very slowly, .A. so youd better fertilize themB. probably because the source of nitrogen is cut off.C. simply because they cant a
10、bsorb nitrogen from the soilD. and then they will die slowly.67. Which of the following is true?A. Meat-eating plants look and act like other green plants.B. No insects, no meat-eating plants.C. The reason why Venus flytrap needs flies is that it needs to get nutrient from them.D. Green plants make
11、sugar at night.68. What does the underlined word nutrient in paragraph 5 probably mean?A. 化学物 B.营养物 C. 肥料 D. 氮氢化合物【参考答案】6468、CCBCB 阅读理解What would you do if you were lost in the dark forest at night? The first sensible lesson is that you shouldnt bother trying to find your way in the dark at all, but
12、 just stay put until dawn. Because then you wont trip over things? No, mainly because youll have an idea of direction. The sun rises in the east. But you will be amazed at how many people forget they know that. Apparently, the area underneath a holly bush provides a good makeshift shelter they are t
13、hick, and evergreen. The next thing to do or rather not to do is panic, for the obvious reason that unless there is someone there to hear you scream, it will get you nowhere. Just try to think of nice, happy things.There is always a point in films when a person who is lost in the desert or the snow,
14、 dehydrated(脱水的) and exhausted, comes across a set of their own footprints and realizes they have just walked in a huge, round circle. It is wrong to owe it to the unequal strengths or different lengths of your legs. Experiments prove that, without the sun or the moon (or landmarks) as a fixed guide
15、, lots of small errors add up over time so the brain cant correctly identify the “straight ahead” direction. To just get out of somewhere, pick a spot on the horizon and just head for it.There are several ways to find directions in the dark, and by far the best is to establish north using the stars.
16、 Most people can identify the Plough, which is part of Ursa Major. It looks a lot like a saucepan. The Plough rotates through the sky, but lets imagine the saucepan lying horizontally (水平地), with its handle on the left. You need to trace a line from the star at the right-hand base of the pan, throug
17、h the star at the right-hand rim (边沿), and follow it upwards; the north star is roughly five times the distance between those two “pointer” stars. Then drop a vertical line from the North Star to the horizon and thats north.“Tonight is very cloudy and I cant see the Plough.” Maybe luckily, it is qui
18、te windy. Keep in mind that almost all of our weather comes from a south-westerly direction. (This only works if you are in the British Isles). To find the direction, you can throw light bits of dried-out grass in the air and see which way they blow; or, if there are clouds and patches of clear sky,
19、 see which way they blow across the stars. You can also get an idea of direction from leggy plants. If they look as if they have been blown over, they will probably be pointing north-east. If they are simply leaning in one direction as they grow, theres a good chance that is south (they will be reac
20、hing towards the sun). The last thing to do is to judge your direction and off you go.12. What might be the best title of the passage ?A. How to survive in the forestB. How to protect yourself in the forest C. How to direct your way out of the wildD. What to do if you are lost13. Which of the follow
21、ing pictures matches the description of the position of the north star?14. Why will people often walk in a circle if they are lost in the desert or the snow?A. Because without anything to refer to for directions, the brain will be confused by errors.B. Because one of the legs is longer and stronger
22、than the other.C. Because the desert or the snow usually covers a large area for people to get across.D. Because people usually feel dehydrated and exhausted in the desert or the snow.15. If you were lost in Taklimakan Desert in China, _ would NOT be dependable for you to identify the directions.A.
23、the sun B. the North Star C. wind D. the moon阅读理解-D Have you got any wonderful plans for your coming winter vacation? Here are some wonderful films for you to kill time.Away We Go With a baby on his way, a young couple, Burt and Verona, look at their lives and are puzzled about what they really want
24、. So they hit the road and seek a place to call home.On their journey, they visit a handful of characters and learned a lot. Its about taking the scenic route in life, preparing for the hope and excitement and fear of new beginnings, while never forgetting to look out of the window.Orphan Esther, a
25、bright and well-behaved child, however, is not as innocent as she appears. Soon after being taken home, the peace of her adoptive family is completely changedYou want a good horror film about a child from hell? Then you got one! Do not, in any cases, take children to see it. 500 Days of Summer Tom i
26、s in love with Summer from the moment he sees her. Can he accept that she simply likes him for now, not for forever? The movie is about Tom wrestling with that reality. Tom remembers his love, Summer, as a series of joys and bafflements. But Summer is just herself and he cannot have her. Here is a r
27、are movie that begins by telling us how it will end and is about how the hero has no idea why.2012The director Roland Emmerich successfully dresses a corny story with an old Mayan prediction, which is believed by many to happen in the coming 2012 and as a result, attracts millions of people into the
28、 cinema. Its just an entertaining Hollywood blockbuster(大片) with plenty of jokes, instead of a description of what the end of the world is really like. Dont take it too seriously!8. This passage aims to _.A. make comments on films for a cinema B. introduce films for a film corporationC. recommend se
29、veral films for fun D. advertise several films for a website9. If you bring your seven-year-old sister to the cinema, which of the following film should you avoid?A. Away We Go. B. Orphan. C. 2012. D. 500 Days of Summer.10. Among all the characters mentioned in the passage, who directed films in Hol
30、lywood? A. Roland Emmerich. B. Tom and Summer. C. Burt and Verona. D. Esther.11. Which of the following statements is TRUE according to the passage?A. Orphan is a comedy about Esther adopted by a kind family. B. 500 Days of Summer is a romance with a happy ending. C. Away We Go shows beautiful scene
31、ry on the young couples journey.D. The ancient Mayan prediction is going to happen in 2012.【2015高考复习】阅读理解Ecotourism:A Different Way to TravelAre you attracted to obscure places?Do you prefer to vacation away from other tourists?Are you careful to take only memories and to leave only footprints?If yo
32、u answered yes to more than one of these questions,you just might be an ecotourist.Ecotourists are people who want to experience the unspoiled natural worldand leave it that way when they return home.This trend started in the 1990s,and ecotourism is now growing three times faster than the tourism in
33、dustry at large.The Kapawi Ecolodge in Ecuadors remote Amazon Basin is contributing to that expansion,and it gives a snapshot of what ecotourism looks like.At the Ecolodge,a small group of cabins sits in the middle of the Achuar peoples reserve and is only accessible by air.From here,visitors can ex
34、plore parts of the Amazon rainforest seen by few outsiders.As they do,local Achuar guides explain how the forest is like their supermarket,where they find food,clothing,medicine and tools.As a result,tourists learn to appreciate the local culture as well as the natural environment.The owners of Kapa
35、wi pay monthly rent to the Achuar people,but they also train the community to run and manage the lodge.They have agreed on a plan to turn the operation over to the Achuar completely by 2011.The owners are working to make ecotourism benefit and empower the local people.You probably wont start your ow
36、n ecolodge,but you can be an ecotourist if you follow these guidelines:Protect the environment;Support local businesses;Respect the local customs and traditions.The world is full of fascinating places to visit.As an ecotourist,you can enjoy them yourself and make sure that they remain beautiful for
37、future generations as well.【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文。本文主要介绍了一种新理念的旅游方式生态旅游。1According to the text,the ecotourists should be_.Athose who like to experience the easilyremembered natural environmentBthose who like to go to their travelling places by hikingCthose who prefer an undamaged natural world and remain
38、what it used to beDthose who prefer unique natural environment of cultural relics解析细节理解题。根据第一段中的“Are you careful to take only memories and to leave only footprints?”以及第二段中的“.leave it that way when they return home”可知,生态旅游者喜欢未遭破坏的自然环境并保持它原本的样子。答案C2At the Kapawi ecolodge,visitors cant_.Aexplore the Am
39、azon rainforestBreach there by airClive in the Achuar reserveDsee many travelers from outside解析细节理解题。根据第三段中的“At the Ecolodge,a small group of cabins sits in the middle of the Achuar peoples reserve and is only accessible by air.”可知,在Kapawi Ecolodge,参观者不可能看到很多来自外面的旅游者。答案D3Which of the words is closes
40、t in meaning to the word “snapshot” in the second paragraph?AIdea.BAim.CAdventure.DOpportunity.解析词义猜测题。第二段的第一句介绍了生态旅游的观念:去经历原生态的自然景色,当游客回家的时候,让环境保持原样。生态旅游就是向旅行者传递这样一种思想。故idea与snapshot的意思最相近。答案A4We can learn from the passage that_.Athe Kapawi ecolodge will continue to run and manage the lodge after 2
41、011Bthe Kapawi ecolodge owners are the Achuar in favor of ecotourismCthe achuar people have benefited a lot by collecting money from ecotouristsDthe owners of Kapawi encourage tourists to appreciate the Achuar culture解析细节理解题。根据第三段最后一句及第四段的内容可推断出,Kapawi的拥有者鼓励游客学会欣赏Achuar人的文化。故D项正确,A、B、C三项均与原文不符。答案D- 8 - 版权所有高考资源网