1、Unit 8Save Our WorldLesson 43:Lets Clean Up!一、根据句意及汉语提示写出单词1.We should pay(注意)to our safety no matter where we are.2.2020辽宁辽阳灯塔市实验中学期末改编There is too much(垃圾)in the kitchen.Could you please take it away?3.Students find that many rubbish bins in different colours are laid in the(校园).4.2020江苏盐城中考Scient
2、ists say that music makes our brain feel happy and it(解释)the importance of music in cultures all over the world.5.2021江苏常州金坛区模拟 There will be less(污染)in our city if we take action to protect the environment.答案1.attention 句意:不管在哪里,我们都应该注意我们的安全。pay attention to注意。2.rubbish/garbage 句意:厨房里垃圾太多了。你能把它拿走吗?
3、rubbish/garbage意为垃圾,属于不可数名词。3.schoolyard 句意:学生们发现校园里放了很多不同颜色的垃圾桶。4.explains 根据and前的内容可知,此处应用一般现在时,又因主语是it,故应用动词的第三人称单数形式。5.pollution 句意:如果我们采取行动保护环境,我们城市的污染就会减少。空前less为形容词的比较级形式,故空处应填名词pollution。二、单项选择1.2021辽宁铁岭模拟 Whenever she sees waste paper,she always and puts it in the dustbin(垃圾箱).A.gives it up
4、B.picks it upC.puts it up D.takes it up2.原创The film Tough Out(棒!少年)hopes to peoples attention to the children who live in poor conditions(条件)in China.A.draw B.build C.pay D.choose答案1.B 句意:每当她看见废纸,她总是把它捡起来,扔进垃圾箱。give up 放弃;pick up 捡起,拾起;put up 张贴,搭建;take up 开始从事。根据and puts it in the dustbin可知是捡起来再扔进垃
5、圾箱,故选B。2.A 句意:电影棒!少年希望引起人们对我国生活在艰苦条件下的孩子们的注意。draw ones attention引起某人的注意。3.Im not thirsty.Please give me water.A.a bit of;a littleB.a bit;a little of C.a little;a bit D.a little;a bit of4.2021江苏苏州期中I still cant understand what the saying really means,sir.Would you mind it to me again?Dont worry.Ill d
6、o it after class.A.saying B.repeating C.explaining D.translating5.2020河北中考Some volunteers are going to the central park.Lets join them.A.put up B.clean up C.look upD.give up答案3.D 句意:我非常渴,请给我一点水。not a bit表示否定,意为毫不,一点儿也不,not a little表示肯定,意为很,很多的,根据语境可知第一空用a little;a little/bit of一点儿,后可接不可数名词。4.C先生,我还是
7、不明白这个谚语的真正含义。您能再为我解释一遍吗?不要担心。我下课后会给你解释的。say说;repeat 重复;explain解释;translate 翻译。根据句意可知选C。5.B 句意:一些志愿者要去打扫中心公园。我们加入他们吧。clean up意为打扫(或清除)干净,符合题意。一、根据汉语意思完成句子(每空一词)1.我只了解一点儿关于神舟十二号的信息。请告诉我关于它的更多的事情吧。I just know information about Shenzhou.Please tell me something more about it.2.在世界环境日那天,我们发放宣传册帮助人们养成垃圾分类
8、的习惯。On,we hand out brochures to help people form a habit of sorting the waste.3.李雷捡起了一个空瓶子并把它扔到了垃圾桶里面。Li Leian empty bottle and threw it into the garbage bin.答案1.a bit of2.World Environment Day3.picked up4.原创5G技术引起了公众的注意。每个人都想要体验一下。5G technology has the publics.Everyone would like to experience it.5
9、.我们将在半小时内打扫完整个操场。We willthe whole playground in half an hour.答案4.drawn;attention5.clean up/finish cleaning二、同义句转换(每空一词)1.What is the meaning of this word in the passage?What the word in the passage?2.Bike-sharing is a kind of green transport.Bike-sharing is green transport.3.How about going for a pi
10、cnic to relax ourselves?for a picnic to relax ourselves?4.I spend half an hour to do my homework every day.It half an hour to do my homework every day.答案1.does;mean2.a type of3.What about going4.takes me 三、根据短文内容及所给提示,在文中的空白处填写一个正确的单词2021湖北宜昌中考改编 When we say we threw something out,what do we really
11、mean?After all,our waste doesnt just disappear even if it is taken 1.a.So why not recycle it?Have you ever used newspapers when you clean the windows?If you havent,please try!I didnt believe it when I 2.(hear)and read that.I thought that they would certainly leave ink(墨汁)or bits of paper behind.Actu
12、ally,I was so wrong.I have had 3.(clear)windows than before since I tried it.When we mention cleaning products,we have to talk about paper towels(厚纸巾).I used to think more paper towels 4.(mean)a cleaner home.I loved the idea of cleaning 5.the fresh white paper and then throwing it out.But now I know
13、 that I have to 6.susing paper towels,because paper towels are a huge waste problem.Cutting out paper towels would save 7.(tree),water,air and our money.Recently,my family and I have started collecting all old clothes,8.then cut them into pieces.Getting one piece to do some cleaning has become our n
14、ew habit.I thought that it would be such 9.uneasy thing to break a 30-year-old habit.Whatever,it 10.(real)is the most meaningful thing that I have done during a long time.答案1.away2.heard3.clearer4.meant5.with6.stop7.trees8.and9.an10.really 阅读理解 素养:思维品质 话题:环境保护 难度:中 建议用时:7分钟2021四川泸州中考 Boyan Slat has
15、been dreaming of cleaning up the worlds oceans for a long time.In 2011,he went on a diving(潜水)vacation in Greece and was shocked.I saw more plastic bags than fish in the water,he said.From then on,Slat began to pay more attention to ocean pollution.He decided to give up higher education and set up t
16、he Ocean Cleanup,a non-government organization.Its purpose is to clean up ocean rubbish.He has set up the worlds first ocean cleanup system(系统)with his team.Every year,over 8 million tons of plastics ends up in our oceans,and it can take up to 500 years to break down.In 2016,the World Economic Forum
17、 predicted that the weight of ocean plastic would be more than that of all the fish in our oceans by 2050.Sea animals easily get caught in plastic.They cant move.They can even die if they eat it.Smaller plastic pieces can also enter the food chain(链)and end up in our bodies.Slats plan was to create
18、an environmentally friendly,large system to clear out plastic rubbish from the ocean.After seven years of tests,on October 2nd,2019,a machine called System 001/B came out.It successfully caught and collected a large amount of plastic rubbish floating in the ocean.Slat and his team are working to imp
19、rove System 001/B.Their dream is to clear out 90 percent of all the ocean plastic by 2040.1.What did Boyan Slat care more about after his vacation in Greece?A.Diving.B.Plastic bags.C.Ocean pollution.D.Higher education.2.How long does it take to break down 8 million tons of plastic?A.More than 7 year
20、s.B.Up to 30 years.C.Less than 40 years.D.Up to 500 years.3.From the prediction of the World Economic Forum in 2016,we can learn.A.little pollution ends up in the ocean B.ocean plastic pollution is seriousC.animals prefer plastic D.people like seafood4.How did System 001/B work?A.It collected much p
21、lastic rubbish in the ocean.B.It dealt with all the rubbish in the ocean.C.It cleared out rubbish everywhere.D.It cleared out 90%of the plastic.5.Whats the main idea of the passage?A.Animals and humans.B.Plastic problems.C.Life in the future.D.Ocean cleanup.答案【解题导语】本文主要讲述了Boyan Slat为清理海洋中的塑料垃圾所做的努力。
22、1.C 细节理解题。根据第三段中的From then on,Slat began to pay more attention to ocean pollution可知,从此Slat开始更加关注海洋污染的问题。2.D 细节理解题。根据第四段中的Every year,over 8 million tons of plastic ends up in our oceans,and it can take up to 500 years to break down可知选D。3.B 细节理解题。根据第四段中的In 2016,the World Economic Forum predicted that the weight of ocean plastic would be more than that of all the fish in our oceans by 2050可知,海洋塑料污染严重,故选B。4.A 细节理解题。根据倒数第二段中的It successfully caught and collected a large amount of plastic rubbish floating in the ocean可知,它成功捕获并收集了大量漂浮在海洋中的塑料垃圾。5.B 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了Boyan Slat为清理海洋中的塑料垃圾所做的努力。故选B。