1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)专题20 家人和亲人Passage 1(2019福建中考真题)One pleasant evening, I was holding Grandpas hand and taking a walk in the park. “Where are the peanuts? Give me now!” He suddenly said. How I wished I had some with me! “William, the monkeys are taking long to come out today. Wait
2、till they smell the peanuts.” I knew he was lost in one of his memories again. I remembered the stories he told me of how he fed the monkeys when he was a kid. Then, he saw the goldfish! He acted as if he was seeing them for the first time.Poor Grandpa! He fell ill with Alzheimers disease (阿尔茨海默症) l
3、ast year. The doctor said it was a progressive brain disorder which could destroy ( 破 坏 ) a persons memory. The patient might also not be able to make reasonable judgments (判断). The saddening part was that it was a lifelong disease. But when my parents invited him to stay with us, he refused and sai
4、d he liked living alone. One day, he forgot to turn off the fire after cooking porridge. Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire could spread.It was then that my parents brought Grandpa to live with us. Often, he would forget my name and ask me who I was and what I was doing i
5、n his house. Each time I would answer softly, “Its me, Ray, Grandpa!” Even if he had forgotten who I was, he would always be my beloved grandfather.1What did Grandpa want to do in the park?AEat peanuts.BSmell flowers.CFeed monkeys.DTell stories.2What would happen to Grandpa according to the doctor?A
6、His brain wouldnt need examinations.BHis memory could get better.CHe might not judge things correctly.DHe had to live by himself.3After getting to Grandpas, the neighbor .Aturned off the fireBcooked porridgeCshared the mealDspread some news4Why did the writers parents bring Grandpa to live with them
7、?ATo make sure of his safety.BTo help him remember their names.CTo answer his questions in time.DTo get his help with the housework.5Which of the following best describes the writer?ASmart.BCaring.CHonest.DBrave.Passage 2(2018山东德州中考真题)When I was a child, I was a tomboy(假小子). I had a cowboy hat and c
8、owboy boots. My brothers were two and four years older than I. We often played games together.Once, my brothers and I fell in love with playing a game called “stealing horses”. Then my parents decided to buy my brothers guns. These were not “real” guns. Because I was a girl, I didnt get a gun. They
9、shot and shot at everything with their new guns. I tried to “fight” them with my bow and arrows (弓和箭). But I was still in the poor position without a gun.One day while I was hiding behind a wall, looking out toward the fields, I felt a terrible blow to my right eye. I looked up just in time to see m
10、y brother lower his gun. Both brothers rushed to my side. My eye felt great pain and I covered it with my hand. “If you tell that to Mummy,” they said, “We will get a whipping(鞭打) from Daddy. You dont want that to happen, do you?” I did not. “Here is a piece of wire(电线),” said the older brother, pic
11、king it up from the floor, “Say you stepped on one end of it and the other flew up and hit you.” “Yes,” I said. To be honest, I didnt want them to be punished. So I did as my brothers told me to do.A week after the “accident” my parents took me to see a doctor. Finally I knew my brothers were worrie
12、d about my eye, so they told our parents what had happened and asked them to take me to see a doctor.6According to the passage, the two brothers were .AstrictBcleverCPolite Dnaughty(淘气的)7What does the underlined(划线的)phrase “in the poor position” mean in Chinese?A处于劣势B在低洼处C处于虚弱状态D处于贫穷状态8The two broth
13、ers asked the writer to tell a lie because they were afraid .Athey would lose their gunsBtheir parents would punish themCthey couldnt play the game any moreDtheir parents would take their sister to see a doctor9Choose the correct order according to the passage.The writer was hurt. The brothers told
14、the truth.The parents bought guns for the brothers. The parents took the writer to see a doctor.ABCD10What can we infer(推断) from the passage?AThe writers parents didnt like herBThe writer and her two brothers loved each otherCThe writers brothers wanted to hurt herDThe two brothers didnt get on well
15、 with each otherPassage 3(2019云南中考真题) One day,an 11-year-old girl asked her dad,“What are you going to get me for my 15th birthday?”The father replied,“Dont worry about that We still have plenty of time.”But on a day after her 14th birthday, she passed out (昏倒)and was rushed to the hospital.The fami
16、ly learned that the girl had a serious heart disease and that she might die.At night, she asked her dad, Daddy, have they told you that I am going to die? The father replied,“No,you will live as long as anyone else.”She wondered and asked, “How can you be sure?”He smiled to her and said,“I just know
17、 it.”After the girl turned 15, she had a heart transplant(心脏移植手术) .After she came back from the hospital, she found a letter on her bed.It said,“My dearest daughter, one day you asked me what I would give you for your 15th birthday.I wasnt sure then.But now you know that my present to you is my hear
18、t.The father had given his heart to his daughter.Parents are selfless(无私的).They even make great sacrifices to make their children grow up happily.Keep this in mind when you feel angry toward your parents.Always, they re just doing what they think best for you.11The girl had a heart disease when she
19、wasAllB14C15D1612Why did the father say that the girl would live as long as anyone else?ABecause he was a doctor.BBecause he lied to his daughter.CBecause the girls disease was not serious.DBecause he would try his best to save his daughter.13What gift did the father give to his daughter for her 15t
20、h birthday?AHis heart.BA letter.CLots of money.DA birthday party.14The underlined word “sacrifices”means in Chinese.A限制B交易C供给D牺牲15Whats the best title for the passage?AHow to deal with a heart disease.BDont be afraid of death.CA special present from a father.DDeath is not so scary.Passage 4(2020湖北宜昌
21、中考真题) In my early childhood, I was often surprised when I saw my father making a small number of money with difficulty. Being a child, I was unable to understand him. When I was older, my father started doing a part-time job at home. He used to bring some work back and work till late night.I cant fo
22、rget he played with me when I was 3-4 years old. He taught me how to read when I was at the age of 5. He took care of me all night when I was sick. Whenever I felt down, he would cheer me up. He also cared about my lessons and often helped me get ready for examinations. Later he sent me to New Delhi
23、 for the best education. Whenever I needed money, he never refused. He always managed money for my studies.Two years ago, I got a job at a hospital in New Delhi. When I helped my first patient, I got a strong feeling of satisfaction. When I got my first salary(薪水)which was about ten times more than
24、my pocket money, I spent it all on myself.When I returned home one fine morning, I heard my father communicating with one neighbor. He was telling him my success in the job very proudly. He also told him that I had a higher salary than him at the end of his work. A dream, his son should become bette
25、r than himself came true.I was unable to move on my feet. Past 23 years flashed into my mind in a moment. I knew my father loved me very much. I could understand the meaning of my fathers aspirations(愿望). I could understand the decisions my father made in the past. The financial(经济) difficulty he wa
26、s facing was decided by his goalmaking his child more successful than himself.If today I am successful, this is because of my father.16From the first paragraph(段落), we know the writers father is _.AhumorousBhard-workingCseriousDoutgoing17When the writer was young, his father _.Amanaged money for his
27、 studiesBcheered him up all nightChardly bought anything for himDonly cared about his examinations18The right order of the story is _.a. My father sent me to get the best education.b. My father thought his dream came true.c. Being a child I was unable to understand my father. d. I could understand t
28、he meaning of my fathers aspirations. e. I got a higher salary than my father.Ab-d-c-e-aBd-a-c-e-bCc-a-e-b-dDc-a-d-b-e19Which of the following is NOT true according to the passage?AThe writer spent his first salary all on himself.BThe writer heard what his father said to one neighbor.CThe writer sti
29、ll couldnt understand what his father decided in the past.DThe writer finally understood why his father had faced the financial difficulty.20The best title(标题) for this passage may be _.AA successful childBAn unforgettable momentCA difficult timeDA fathers love Passage 5(2020山东济南三模) Policemen do cry
30、. Movies and television show that policemen are tough and hard. But policemen do cry.Ken Knapcik had been a policeman in Chicago for 20 years when one of his fellow policeman was shot during a drug arrest, and died. Shortly after, he returned home after work to find a note from his 15-year-old daugh
31、ter on the dining table.DadThis poem came directly from heart. I love you so much. It scares me that you go out every day and risk everything to provide us with all that we have. I am also very proud of you. I wrote this to express how much I love you and how lost Id be without you.LauraP.S. Hey, be
32、 careful out there.Lauras poem was called The Best Policeman. It was dedicated (献给) To all the policeman in the world who have daughters who love them with all their hearts, especially to my father who had been shot. Part of the poem reads: Daddy, my Daddy, can you hear me? Oh, God, I need my Daddy.
33、 Please dont let him die!Knapcik stood alone as he read the poem. It took me several minutes. he said. Id got through part of it and have to stop before I could go on. I was weeping(哭泣). She had never told me she was scared. He took the poem to work the next day and showed it to his fellow officers.
34、 I ve never seen so many grown men cry. Some couldnt even finish reading it.Knapcik keeps Lauras poem in the pocket of his police jacket. He takes it with him every time he leaves the house to go to work. I dont want to be out there without it, he said. Ill probably carry it with me forever.21Accord
35、ing to the writer, the policemen in the movies and television _.Aseldom cryBpretended to cryCdo cry when things are rough and hardDdo cry but no tears in their eyes22What made Ken Knapciks daughter scared?AHer fathers coming home late.BThe news about a policeman being shot.CHer father being a police
36、man for 20 years.DThe policemans hard life and work.23Ken Knapcik brought the poem to work the next day because _.Ahe likes the poems so muchBit would protect him from being harmed at workChe wanted the other policemen to share the loveDthe poem was written by his 15-year-old daughter24Ken Knapcik t
37、akes the poem with him to work in order that _.Ahe wont lose it at any time or any placeBit can bring him good luck at workChe can show it to anyone he meetsDit can remind him of the daughters love and care25The best title for the passage can be _.AThe Best PolicemanBLaura and Her fatherCPoem for a
38、PolicemanDPolicemen do CryPassage 6(2020宁夏盐池一模)From my father I have learned a lot. And Im very thankful to him. I remember when I was a child my father always got up very early, quietly putting on his clothes and going off to work. To arrive in time to open his tiny store at 8:30, he needed to leav
39、e our apartment at 6:30. After all, he had to take a bus and then the subway. The last journey was a long walk through a neighborhood much of which was full of the smell of rubbish. I learned: it is very important to work. No excuse.When I was 12, I would, on some Saturdays, go to my fathers store t
40、o help out. After helping set up the outside clothing display, for the rest of the day, Id watch to make sure no one stole anything. When I noticed someone looking unusual or strange, I would look the person in the eye, smile and say, “May I help you?” Usually that worked, but sometimes, someone wou
41、ld run off with something. The first time, I ran after the thief but my father shouted, “Martin, stop! There is no need to do that.” Its true that safety is more important than money.After 10 years of hard work, he saved up enough money to buy his first car, a cheap onehe wouldnt buy one until he co
42、uld afford to pay for it without borrowing money. I learned: buy only what you can afford. Buying necessary food and clothing wont make us go in debt(债务). The unnecessary things wont give us happiness, which comes from achievement only.26What shop did the authors father own?AA bookshop.BA coffee sho
43、p.CA clothing shop.DA food shop.27Which of the following is NOT true according to the passage?AThe author ran after thieves many times.BThe author thanked his father a lot.CThe authors father worked very hard.DThe authors father made some money.28All the following are talked about in the passage EXC
44、EPT .Athe importance of workingBthe good ways to keep healthyCthat safety comes before moneyDthat its bad to spend more than you make29According to the author, what usually makes people go in debt?ATo rent a house for the family.BTo send their children to school.CTo enjoy something unnecessary.DTo b
45、uy enough food for the family.30What is the passage mainly about?AHow to live a happy life.BWhat makes a person successful.CThe help the author got from his father.DWhat the author learned from his father.Passage 7(2021内蒙古呼和浩特一模) Hardship comes in different shapes and sizes: losing a job, bills over
46、due, illness, injuries or the death of a loved one. Every kind of difficulty takes its toll. But few things in life are as heartbreaking as feeling cut off from the people we love. Recently, while sheltering in place against the coronavirus, Ive started reading to my grandchildren via Face Time befo
47、re they went to sleep. Mostly, I read to them because I love doing it. But I also do it for their parents mental health. Besides having to stay indoors, they are forced to homeschool the kids, who cant go to school or to the park or play with their friends. As a mother, I didnt do everything right.
48、Far from it. But when my three children were small, most nights before bed, I would read to them. There is something important something comforting and healing about the age-old ritual of reading to each other. Sometimes the words we read are so powerful that they will never be forgotten. But hearin
49、g them read is a different experience. When we read to ourselves, we see the words with our eyes. But when someone reads to us, we just need to be still and listen. Sometimes, the voice and the love it carries mean far more than the words. Today, I read the Tales of a Fourth Grade Nothing by Judy Bl
50、ume, a book my kids loved long ago. Randy, 9, and Wiley, 7, thought it was funny. Elle, whos 5, usually prefers to read to me, but this time she just wanted to talk. Next, Randy played a song for us on his guitar, the very first song he has written. Finally, I Face Timed with Jonah, who is almost a
51、year old. I read MOO, BAA, LA LA LA! He liked it so much that he gave me kisses over the phone, then we said goodnight. Now, more than ever, while keeping a safe distance, we all need to hold on to each other. Word Banktake its roll造成重大损失 sheltering in place就地避难 via通过 healing能治愈的 ritual惯例31Which is
52、not the reason why the author reads to the kids?AShe loves reading to kids.BShe wants to hold on to her family.CShe wants to help the kids parents.DShe wants to homeschool the kids.32According to the article, which kid is the youngest?AJudy.BJonah.CRandy.DElle.33Which of the following words best des
53、cribes the grandma?ASerious.BHealthy.CLoving.DTalkative.34What can we infer from the article?AThe author has been a good mother who always does things right.BThe kids parents are under great pressure to help them study at home.CWiley loves reading and usually reads to her grandma.DRandy will be a mu
54、sician when he grows up.35Whats the best title for the text?ABedtime Reading.BSpecial Homeschooling.CSafe Distance.DKisses over the Phone.Passage 8(2020湖北武汉三模) The first time my wife Linda gave birth was in a hospital.When Linda got pregnant ( 怀孕) for the second time, we wanted a home birth, not jus
55、t for ourselves, but for our daughter. We are very open with our daughter. We want to teach her respect and awe(敬畏) for the things of bodies. So she was part of the process from the very beginning.In the morning the midwives came just as Linda was climbing into the birth tub(盆).Our daughter offered
56、her mom water and food while she rested. When she found the noise and activity of birth, she was too nervous to stay long, so she spent a few minutes next to the tub, then went into another room to play. The midwives called her back in time to see her brother come into the world. As Linda pulled our
57、 tiny newborn son up, our daughter and I rushed to her side,all four of us hugging and crying and very excited, That night, and many times since then, our daughter said. “Im so proud of Mom for having a baby.” She has seen and admired the effort it takes to bring a new person into the world. Its a p
58、art of her life, something that can happen in the same room where she colors and watches movies.It was crucial that our daughter was part of that experience, not just for her, but for Linda and me as well. Everything we wanted for her trusted care providers; a very familiar environment; continuing s
59、upport; good food were things we needed but didnt have the first time Linda gave birth. We crossed this threshold(门槛) together, as a family, and it was messy and scary and painful and unusual and mysterious and really perfect.36The writer of this passage is probably .Aa fatherBa motherCa daughterDa
60、son37What does the underlined word “ midwives” probably mean .Acarefully hardworking cooksBspecially trained nursesCtruly talented singersDvery friendly drivers38From the last paragraph, we can see in fact the writer .Adidnt warn her wife Linda to give birth in the familyBdidnt want their family to
61、cross the threshold togetherCthought it was crucial that their daughter was not part of the experienceDwanted her daughter to know that she was trusted and needed in the family39According to the passage we can see .Athe writers first child is a sonBthere are five people in the writers family nowCthe
62、 writers daughter saw her brother come into the worldDthe writer wanted a home birth. only just for their daughter40Which is the best title(标题) for this passage?AMy First Child Was Born in a Hospital.BThe Second Child in My Happy Family.CA Messy and Painful and Unusual Family.DWhy Did We Choose a Ho
63、me Birth for Our Second Child? 试卷第11页,共11页学科网(北京)股份有限公司学科网(北京)股份有限公司参考答案1C2C3A4A5B【分析】本篇文章难度适中,主要讲述爷爷得了阿尔兹海默症和我们住在一起时我和爷爷之间的事情。1细节理解题。根据William, the monkeys are taking long to come out today. Wait till they smell the peanuts可知,威廉姆,猴子今天花了很长时间才出来,等到他们闻到花生的味道,所以爷爷想在公园里喂猴子。故选C。2细节理解题。根据The doctor said i
64、t was a progressive brain disorder which could destroy ( 破 坏 ) a persons memory. The patient might also not be able to make reasonable judgments可知,医生说这是一种进步性的大脑紊乱,能够破坏一个人的记忆,患者也不能做出合理的判断。所以他不能正确地判断事情,故选C。3细节理解题。根据One day, he forgot to turn off the fire after cooking porridge. Luckily, one of the nei
65、ghbors came to help him before the fire could spread可知,一天,在煮完粥后他忘记关火,幸运地是,在大火蔓延前,一个邻居帮助了他。所以,邻居到他家帮他关了火。故选A。4推理判断题。根据One day, he forgot to turn off the fire after cooking porridge. Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire could spread可知,一天,在煮完粥后他忘记关火,幸运地是,在大火蔓延前,一个邻居帮助了他。所以,邻居到
66、他家帮他关了火。所以作者的父母将爷爷带来和他们住在一起是为了确保他的安全,故选A。5推理判断题。根据Often, he would forget my name and ask me who I was and what I was doing in his house. Each time I would answer softly, “Its me, Ray, Grandpa!” Even if he had forgotten who I was, he would always be my beloved grandfather可知,他经常忘记我的名字并且问我是谁,为什么在他的家里,每
67、次我都轻声地说“爷爷,是我,雷”。尽管他已经忘了我是谁,但是他永远都是我挚爱的爷爷,所以可以推断出我是体贴的,故选B。【点睛】细节理解题是考试时经常考查的一个题型。做细节理解题时,首先要先读题干,划题干中的关键词,再根据关键词定位至文中即可找到正确答案。例如第2题,题干关键词为according to the doctor定位至The doctor said it was a progressive brain disorder which could destroy ( 破 坏 ) a persons memory. The patient might also not be able to
68、 make reasonable judgments可知,医生说这是一种进步性的大脑紊乱,能够破坏一个人的记忆,患者也不能做出合理的判断。所以他不能正确地判断事情,故选C。6D7A8B9B10B【分析】本文介绍了发生在我和两个哥哥之间的故事。小时候经常在一起玩。并且爱上了一种名叫“偷马” 的游戏。因此妈妈给他们买了假手枪,自己却用弓和箭与他们对抗。在一次玩耍中哥哥用枪伤了我的右眼,由于害怕被妈妈惩罚,我对父母撒了谎。但是哥哥们很担心我的眼睛,把这件事告诉了父母,然后父母带我去看眼睛。在文中体现了亲情。6推理判断题。A. strict 严格的;B. clever 聪明的;C. polite 有礼
69、貌的;D. naughty(淘气的)。由句子One day while I was hiding behind a wall, looking out toward the fields, I felt a terrible blow to my right eye. I looked up just in time to see my brother lower his gun. Both brothers rushed to my side. My eye felt great pain and I covered it with my hand.可知,在一次玩耍中,哥哥用枪伤了我的眼睛,
70、说明他们是很淘气的。故选D。7词意猜测题。由第二段最后一句They shot and shot at everything with their guns .I tried to “fight”them with my bow and arrows.(他们用枪射击,我尽力用弓和箭与他们“对抗”)But “但是”表示转折关系可以推断后面I was still in the poor position without a gun(没有枪我仍然处于劣势)。故选A。8推理判断题。由第三段第三行“If you tell that to mummy”,they said,“We will get a wh
71、ipping from Daddy. You dont want that to happen, do you?”(他们说“如果你把那件事告诉妈妈,我们会受到爸爸的鞭打,你不想发生那样的事情,对不对?”)可知后面哥哥让我说谎(tell a lie)因为他们害怕(were afraid)父母会惩罚(punish)他们,故答案选B9细节理解题。排序题。根据文章选择事件发生的正确顺序。文章第二段“父母给哥哥买了枪”;第三段第三行My eye felt great pain知道作者受伤(was hurt了;文章最后一段“几个周后父母带我去看医生,最后我知道我哥哥很担心我的眼睛,所以他们告诉父母发生的事
72、情,并让父母带我去看医生。”可知先是哥哥说了实话(told the truth);然后父母带作者去看医生 。因此事件的正确顺序是选择B。10推理判断题。由文章可知哥哥并不想伤害她,受伤之后,哥哥也很担心,告诉父母实情,表明哥哥们和作者之间是彼此关心爱护的,故选B。11B12D13A14D15C【解析】【分析】短文大意:本文通过父亲捐赠心脏作为女儿15岁的生日礼物这件事,赞美了父母的无私。为了让孩子们快乐地成长,他们甚至做出了巨大的牺牲。当你对父母生气时,请记住这一点。他们总是在做他们认为对你最好的事情。11题意:这个女孩14岁时得了心脏病。考查细节理解。根据But on a day after
73、 her 14th birthday, she passed out and was rushed to the hospital. The family learned that the girl had a serious heart disease and that she might die.可知她得心脏病时刚过14岁生日,故选B。12题意:为什么父亲说女孩会和其他人一样长寿?考查细节理解。根据父亲的信But now you know that my present to you is my heart.可知为了让女儿活下去父亲把心给了女儿,Because he would try h
74、is best to save his daughter.符合题意,故选D。13题意:父亲在女儿15岁生日时给了她什么礼物?考查细节理解。根据The father had given his heart to his daughter.可知选A。14题意:下划线的“sacrifices”在中文中是“ ”的意思。考查词义理解。根据目的to make their children grow up happily结合上文父亲捐赠心脏的举动,可知父母做出了巨大的牺牲,ABC三项意思不合语境,故选D。15题意:这篇文章最好的题目是什么?考查标题归纳。根据短文内容可知15岁的生日礼物贯穿全文,是本文的叙事
75、线索,结合爸爸的话But now you know that my present to you is my heart.可知这是一份特别的礼物,A special present from a father.符合题意,故选C。【点睛】阅读理解是最能体现学生英语能力的题型,做这类题目,首先要准确理解题意,然后根据题意结合短文内容选出正确答案。主要考查四种题型:(1)细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)词义猜测能力,要根据上下文意思准确猜出词意。3)推理判断能力,难度较大,需准确理解题意,在文中找出相关的内容做出合理的推断。(4)主旨理解能力,需通读全文,整体
76、把握,根据文本主要内容选择合适的选项。16B17A18C19C20D【分析】文章大意:本文主要讲作者小时候不理解父亲为什么为赚很少的钱而极其努力,父亲送作者去学校受最好的教育,作者后来得到了一份好工作,钱比父亲赚得多,偶然的机会听到父亲对邻居说的话,才明白父亲的经济困难都是因为他想要自己的孩子比自己更成功。16细节理解题。根据第1段中“. saw my father making a small number of money with difficulty. . my father started doing a part-time job at home. He used to bring
77、 some work back and work till late night.”可知爸爸一开始很艰难地赚小钱,后来开始在家做兼职,工作到深夜,由此可知父亲是努力工作的。故选B。17推理判断题。根据第2段中“He always managed money for my studies.”可知父亲总是能拿出作者学习用的钱。故选A。18排序题。根据第1段中“Being a child, I was unable to understand him. ”可知作为一个孩子,作者无法理解父亲,c排第一,排除AB;根据第2段中“Later he sent me to New Delhi for the
78、best education. ”可知父亲送作者受最好的教育,a排第二;根据第3段中“When I got my first salary which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.”可知作者的薪水比父亲高,e排第三,排除D。故选C。19细节理解题。根据第3段中“When I got my first salary which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.”可知作者把
79、赚到的第一笔薪水全花在了自己身上,A项正确;根据第4段中“When I returned home one fine morning, I heard my father communicating with one neighbor.”及下文讲到父亲说了什么,可知作者听到了父亲对一个邻居说的话,B项正确;根据倒数第2段中“I could understand the decisions my father made in the past.”可知作者能够理解父亲过去做的决定,C项错误;根据倒数第2段中“The financial difficulty he was facing was de
80、cided by his goalmaking his child more successful than himself.”可知作者最后明白了父亲为什么会面临经济困难,D项正确。故选C。20标题归纳题。本文主要讲父亲想要自己的孩子比自己更成功,努力赚钱送孩子受最好的教育,且在孩子的成长中尽职尽责,体现了一名父亲对孩子的爱,用“A fathers love”做标题最合适。故选D。21A22B23C24D25C【分析】本文是一篇记叙文,讲述的是一个女儿写给警察父亲的一封信,充满温情,让父亲了解到女儿的真实想法。21A细节理解题。根据短文开头的句子“Policemen do cry. Movie
81、s and television show that policemen are tough and hard. But policemen do cry.” 可知,电影和电视中的警察很坚强,后文又提到但是警察确实会哭。说明作者认为电影和电视中警察很少哭,比较坚强。答案为A。22B细节理解题。短文第二段提到一名警察在禁毒抓捕中牺牲,再根据第四段的内容可知,警察的牺牲让劳拉很恐惧,为身为警察的爸爸感到担心,故答案为B。23C细节理解题。根据短文第三段Lauras poem was call “The Best Policeman”. It was dedicated to all the pol
82、icemen in the world” 和第四段“He took the poem to work the next day and showed it to his fellow officers.”我们可以得知在Ken读完这封信时自己感动得哭了,这封信不仅仅是给自己爸爸的,内容也是给所有的警察的,所以Ken也想让同事分享这样一份爱和感动,所以选C。24D推理判断题。题干是问Ken把诗歌随身携带是为了什么。 A说他不会在任何时候任何地点丢失掉它;B. 说这封信在工作中能带给他好运气;C说他可以向任何遇到的人展示这封信。D是说这封信能时刻提醒他女儿对他的爱和关心。从原文可以看得出,这封信给他
83、带来爱和关心,故答案选D。25C标题归纳题。通过对文章的整体理解,短文讲述的是一个女儿写给警察父亲的一封信,充满温情,可以确定答案应为C选项。26C27A28B29C30D【分析】试题分析:这篇短文讲述的是作者从自己的父亲身上学到了很多东西,他对父亲非常的感激。作者在文中举了三个例子告诉我们他从父亲身上学到了什么。26推理判断题。根据短文第二段中When I was 12, I would, on some Saturdays, go to my fathers store to help out. After helping set up the outside clothing displ
84、ay,可知,在作者12岁的时候,星期六的时候他会去爸爸的店里帮忙,他帮着照看外面展示的衣服。由此我们推断出,作者的父亲是拥有一个服装店。故选C。27推理判断题。根据From my father I have learned a lot. And Im very thankful to him可知B是正确的;根据After 10 years of hard work,可知C是对的;根据he saved up enough money to buy his first car,可知D是正确的;根据The first time, I ran after the thief but my father
85、 shouted, “Martin, stop! There is no need to do that.” Its true that safety is more important than money.可知,作者只追过一次小偷,他的爸爸告诉他,没有必要那样做,安全比钱更重要,因此以后作者不会再去追小偷了。故A是错误的。28推理判断题。这篇短文作者说他从爸爸身上学到了很多东西,这里第一段中提到了工作很重要;第二段中提到了安全比钱更重要;第三段中提到了买你能负担得起的东西。没有提到的是B选项,保持健康的方法。故选B。29细节理解题。根据短文最后一段中I learned: buy only
86、what you can afford. Buying necessary food and clothing wont make us go in debt(债务).可知,作者从父亲身上学到了:只去买你能负担得起的东西,如买必要的食物和衣服,这并不会使我们负债。因此我们可知,买一些不必要的东西有可能会使我们负债。故选C。30主旨大意题。这篇短文的开头第一段作者就告诉我们,他从父亲身上学到了很多东西,因此他对父亲非常的感激。下面作者分别举了三个例子告诉我们他从父亲身上学到了什么。故D选项:作者从父亲身上所学到的东西这个概括最符合文意。故选D。31D32B33C34B35A【分析】文章讲述了新冠
87、肺炎疫情期间,作者开始通过视频电话给孙子孙女们读书,阅读对孩子们产生了许多积极的影响。31细节理解题。根据第四段中“Mostly, I read to them because I love doing it.”可知,作者喜欢这样做,排除选项A;根据最后一段中“we all need to hold on to each other.”可知,作者想守住她的家人,排除选项B;根据第四段中“But I also do it for their parents mental health.”可知,作者想帮助孩子们的父母,排除选项C。故选D。32细节理解题。根据倒数第二段“Today, I read
88、the Tales of a Fourth Grade Nothing by Judy BlumeRandy, 9, and Wiley, 7, thought it was funny. Elle, whos 5, I Face Timed with Jonah, who is almost a year old.”可知,Judy是一位作家,Jonah将近一岁,Randy 9岁,Elle 5岁,所以年纪最小的是Jonah,故选B。33推理判断题。从本文的字里行间可以看出,作者是一位充满爱的老奶奶,当她自己的孩子年幼的时候,她总是睡前为他们读书,在疫情期间,她又通过视频通话给孙子孙女们读书,故
89、选C。34推理判断题。根据第四段中“Besides having to stay indoors, they are forced to homeschool the kids”可知,孩子们的父母不得不在家里帮助孩子们学习,他们有可能承受很大的压力,故选B。35最佳标题题。本文主要是讲在疫情期间,孙子孙女们睡觉前,作者总是通过视频电话给他们读书,并由此产生了许多感想,所以选项A“Bedtime Reading睡前阅读”最适合为本文标题,故选A。36A37B38D39C40D【分析】短文大意:本文是一篇记叙文,讲述了妻子的第二次分娩为什么会在家里进行;作者为了教女儿尊重和敬畏身体,让她见证了弟弟
90、的出生,感受到了母亲为把一个新人带到这个世界所付出的辛苦,让女儿知道她在家庭中是被信任和需要的。36题意:这篇文章的作者可能是一位父亲。考查细节推断。根据When Linda got pregnant for the second time, we wanted a home birth, not just for ourselves, but for our daughter. We are very open with our daughter.可知作者是一位父亲,故选A。37题意:带下划线的“midwives”一词可能是什么意思?考查词义理解。A.认真努力的厨师;B.受过专门训练的护士;
91、C.真正有才华的歌手;D.非常友好的司机。根据下文just as Linda was climbing into the birth tub可知来的是助产士,故选B。38题意:从最后一段,我们可以看到,事实上作者想让她的女儿知道,她在家庭中是被信任和需要的。考查细节理解。A. 没有提醒她的妻子琳达在家里生孩子;B. 不想让他们全家一起跨过这个门槛;C. 他们认为至关重要的是,他们的女儿不能参与其中;D. 希望她的女儿知道她在家庭中是被信任和需要的。根据It was crucial that our daughter was part of that experience, not just f
92、or her, but for Linda and me as well.和We crossed this threshold together, as a family,联系开头So she was part of the process from the very beginning.可知,女儿在家里是被信任和需要的,ABC三项不合文意,故选D。39题意:从这篇文章我们可以看到作者的女儿看到她的弟弟来到这个世界上。考查细节理解。根据The midwives called her back in time to see her brother come into the world.可知选C
93、。40题意:这篇文章最好的题目是什么?考查标题归纳。根据When Linda got pregnant for the second time, we wanted a home birth, not just for ourselves, but for our daughter. We are very open with our daughter. We want to teach her respect and awe for the things of bodies. So she was part of the process from the very beginning.(当琳达第二次怀孕的时候,我们想在家生产,不仅是为了我们自己,也是为了我们的女儿。我们对女儿很开放。我们想教她尊重和敬畏身体。所以她从一开始就是这个过程的一部分。)结合最后作者的议论,可知解释了我们选择在家里生第二个孩子的原因,Why Did We Choose a Home Birth for Our Second Child?符合文意,故选D。答案第9页,共9页