1、温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。十四Unit 5Using language. 单句语法填空1. Long years of hard work made it possible for him to enter a key university in Beijing. 2. I find it a waste of time watching (watch) TV. 3. Employers like it when their employees get along well and get the
2、 job done. 4. We found it very important to keep(keep) the light out of a dark room. 5. Make a point, and make it safe for others to do the same. 6. No matter where he is, he makes it a rule to go for a walk before breakfast. 7. He is so stubborn, which made it no use persuading (persuade) him to ch
3、ange his mind. 8. People in ancient times took it for granted that the sun moved round the earth. 9. He found it useless arguing (argue)with her. 10. Please keep it in mind that only by working hard can we live up to our expectation and choice. . 完成句子1. People make it a rule to buy presents for thei
4、r mothers on Mothers Day. 人们把在母亲节给母亲买礼物当成了一个规矩。2. I dont think it possible to master a foreign language without remembering words. 我认为不记单词掌握一门外语是不可能的。3. I have a good command of English, which makes it easier for me to find a good job. 我精通英语, 这使得我更容易找到一份好工作。4. You can depend on it that China is alwa
5、ys a country to live in harmony with her neighbors. 你可以相信, 中国始终是那个能保持睦邻友好的国家。5. You see to it that the luggage is brought back. 你负责把行李带回来。6. He felt it his duty to fight for human rights and progress. 他感觉为人类的权利和进步而奋斗是他的责任。7. I think it right that you didnt tell him the bad news. 我认为你没有告诉他这个坏消息是正确的。8
6、. Id appreciate it if you could give me a chance. 如果你能给我一个机会, 我将不胜感激。. 阅读理解Humans share Earth with many different kinds of wildlife. However, many of our animal friends may not be around for much longer. According to the Living Planet Report released by the World Wildlife Fund (WWF) in October, the
7、populations of animals including mammals, birds and fish have fallen by an average of 60 percent since 1970. “We are sleepwalking towards the edge of a cliff (悬崖), Mike Barrett, executive director of science and conservation at WWF, told the Guardian. “If there was a 60 percent decline (下降) in the h
8、uman population, that would be equivalent (等于) to emptying North America, South America, Africa, Europe, China and Oceania. ”According to the report, one of the biggest causes of wildlife losses is human activity. Three-quarters of the worlds land is largely affected by human activity. Many natural
9、habitats (栖息地) have been destroyed to create farmland. About 300 mammal species are dying out because we eat them. Another example is the industrial over fishing of the oceans, the Guardian noted. “The astonishing decline in wildlife population. . . is a reminder and perhaps the ultimate (最终的) sign
10、of the pressure we exert (施加) on the planet, ” Marco Lambertini, the director general of the WWF, wrote in the report. These developments lead scientists to believe that there could be a sixth mass extinction, the first to be caused by humans according to the Guardian. There have been five mass exti
11、nction before, the last being 655 million years ago. That time it was the dinosaurs that died out. WWF has called on world governments and businesses to strike a deal to protect people and nature. Neither is the situation in China promising. According to a report by China Daily in November, Chinese
12、paddlefish (白鲟) in the Yangtze River, may have become extinct. And there are now less than 500 green peafowl (孔雀) in the wild, reported CCTV in June. To protect endangered animals, measures have been taken in China and progress has been made. For example, China has banned the use of rhino horn and t
13、iger bones; and ivory (象牙) trade, reported China Daily. It also emphasizes increasing public, awareness by holding activities when celebrating the World Wildlife Day. But more efforts are still needed to protect wildlife in China and around the world. “We are the first generation to know we are dest
14、roying our planet and the last one that can do anything about it, ” WWF UK Chief Executive Tanya Steele told CNN. 【文章大意】本文是一篇说明文。人类与许多不同种类的野生动物共享地球。然而, 我们的许多动物朋友可能已经不在了。根据世界野生动物基金会(WWF)10月份发布的地球生命力报告, 自1970年以来, 包括哺乳动物、鸟类和鱼类在内的动物数量平均下降了60%, 因此我们应该采取措施保护它们。1. What did the Living Planet Report point ou
15、t? A. The loss of animal populations has sped up over the past decade. B. China is losing more animals than any other country. C. The animal population will decrease by 60 percent in the next decade. D. The animal population has dropped sharply in past decades. 【解析】选D。细节理解题。根据第二段可知, 根据世界野生动物基金会(WWF)
16、10月份发布的地球生命力报告, 自1970年以来, 包括哺乳动物、鸟类和鱼类在内的动物数量平均下降了60%。由此可知, 地球生命力报告指出, 过去几十年动物数量急剧下降。故选D。2. What is a main cause of the loss of the fish population, according to the Guardian? A. Over-hunting. B. Food shortage. C. Climate change. D. Environmental pollution. 【解析】选A。细节理解题。根据第五段中的Another example is the
17、 industrial over fishing of the oceans, the Guardian noted. 可知, 据卫报报道, 另一个例子是海洋渔业的过度捕捞。由此可知, 过度捕捞是造成鱼类数量减少的一个主要原因。故选A。3. What can we learn from the last two paragraphs? A. China provides a model of animal protection for other countries. B. China has made some progress in protecting endangered animal
18、s. C. Experts are not optimistic about the future of wildlife. D. Governments should take the responsibility to protect wildlife. 【解析】选B。细节理解题。根据倒数第二段中的To protect endangered animals, measures have been taken in China and progress has been made. 可知, 在保护濒危动物方面, 中国已经采取了一些措施, 并取得了一些进展。故选B。4. What does t
19、he underlined part mean? A. the last generation to do more things to save our planetB. the last generation that can do anything they want to save the planetC. we should not do anything more to destroy our planetD. we could not care less about the planet【解析】选C。句意猜测题。根据画线词所在句可知, 世界自然基金会英国分会首席执行官Tanya
20、Steele告诉CNN: “我们是第一代知道我们正在破坏我们的星球的人, 也是最后一代对此无能为力的人。” 也就是说, 画线部分的意思是“我们不应该做更多的事情来摧毁我们的星球”。故选C。【点睛】依据逻辑推理猜测词义/句意: 运用逻辑推理猜测词义/句意是使用最广、考查最多也最易失分的猜词/句方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力, 充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境, 从形式和内容上把握语言之间的内在联系, 理顺语言之间的逻辑关系, 进而达到猜词/句的目的。如第4小题, 根据画线部分所在句“We are the first generation to know we are des
21、troying our planet and the last one that can do anything about it, ” WWF UK Chief Executive Tanya Steele told CNN. 可知, 世界自然基金会英国分会首席执行官Tanya Steele告诉CNN: “我们是第一代知道我们正在破坏我们的星球的人, 也是最后一代对此无能为力的人。” 也就是说, 画线部分的意思是“我们不应该做更多的事情来摧毁我们的星球”。故选C。. 完形填空(2021济宁高二检测)A few years ago, I was at the clinic with my fa
22、ther, who was sitting in the waiting room for a routine test. An elderly woman arrived and 1 herself directly across from my dad. Time 2 terribly as we waited. The woman began singing My Heart Will Go Onthe Titanic theme song. I was3 about how my dad would react to it. He had been 4 from Alzheimers(
23、阿尔茨海默症)for several years. Since Alzheimers had a 5 to make people impatient and bad-tempered, I couldnt help but think that the elderly woman was 6 fire. At the beginning, the singing went gently. I glanced over at his7. As expected, he was staring right at her. I couldnt 8 his expression initially,
24、 but it 9 to be something like confusion(困惑). Her singing 10 got louder, every corner of the waiting room ringing with her voice. Now dad looked a little astonished. Still, I watched 11, ready to act for any 12 of my fathers annoyed outburst. However, he was starting to look a bit entertained. His f
25、ace 13, and the tension eased in his forehead. When her song14, the words “That was beautiful” escaped my dads lips. For so many years, my dad had been lost somewhere deep in his own mind, no smile, no acknowledgement of any kind. But right now, the woman really15 my dads day. 【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述作
26、者父亲患有阿尔茨海默症, 有一次, 作者和父亲到诊所的候诊室做常规检查, 一位女士所唱的泰坦尼克号的主题曲我心永恒让父亲很开心。1. A. appliedB. buriedC. seatedD. enjoyed【解析】选C。考查动词词义辨析。句意: 一位上了年纪的妇女来了, 坐在我爸爸的正对面。applied应用; buried埋; seated就坐; enjoyed享受。seat oneself就坐。根据“A few years ago, I was at the clinic with my father, who was sitting in the waiting room for a
27、 routine test. ”可知, 这位妇女坐在作者父亲的对面。故选C。2. A. draggedB. flewC. slippedD. wasted【解析】选A。考查动词词义辨析。句意: 我们等待着, 时间过得很慢。dragged拖; flew飞; slipped滑倒; wasted浪费。根据“as we waited”可知, 时间拖了很久。故选A。3. A. enthusiasticB. embarrassedC. puzzledD. concerned【解析】选D。考查形容词词义辨析。句意: 我担心我爸爸会有什么反应。enthusiastic热心的; embarrassed尴尬的;
28、puzzled困惑的; concerned担心的。be concerned about对担心。根据“Since Alzheimers had a _to make people impatient and bad-tempered, I couldnt help but think that the elderly woman was _fire. ”可知, 作者的父亲因为患阿尔茨海默症而脾气暴躁, 所以作者很担心。故选D。4. A. sufferingB. recoveringC. learningD. escaping【解析】选A。考查动词词义辨析。句意: 他多年来一直受阿尔茨海默症的折磨
29、。suffering遭受; recovering恢复; learning学习; escaping逃离。suffer from患病。根据“Alzheimers for several years”可知, 作者的父亲患有阿尔茨海默症。故选A。5. A. standardB. backgroundC. tendencyD. reward【解析】选C。考查名词词义辨析。句意: 由于阿尔茨海默症容易使人失去耐心和脾气暴躁, 我不禁认为这位老妇人是在玩火。standard标准; background背景; tendency趋势; reward报答。have a tendency to do sth. 有做
30、某事的倾向。根据“make people impatient and bad-tempered, ”可知, 阿尔茨海默症容易使人失去耐心和脾气暴躁。故选C。6. A. putting outB. dancing toC. playing withD. adding to【解析】选C。考查动词短语词义辨析。句意: 由于阿尔茨海默症容易使人失去耐心和脾气暴躁, 我不禁认为这位老妇人是在玩火。 putting out熄灭; dancing to跟着(音乐)跳舞; playing with和一起玩; adding to增加。根据“Since Alzheimers had a _to make peop
31、le impatient and bad-tempered, ”可知, 作者因为担心患有阿尔茨海默症的父亲脾气爆发, 所以作者认为这位老妇人是在玩火。故选C。7. A. appearanceB. responseC. presenceD. shadow【解析】选B。考查名词词义辨析。句意: 我瞥了一眼他的反应。appearance出现; response反应; presence存在; shadow影子。根据“As expected, he was staring right at her. ”可知, 作者在观察父亲的反应。故选B。8. A. observeB. copyC. hideD. re
32、ad【解析】选D。考查动词词义辨析。句意: 一开始我看不懂他的表情, 但那似乎是一种困惑。observe观察; copy复制; hide隐藏; read读。根据“but it _to be something like confusion”可知, 作者读不懂父亲的表情。故选D。9. A. usedB. seemedC. happenedD. pretended【解析】选B。考查动词词义辨析。句意: 一开始我看不懂他的表情, 但那似乎是一种困惑。used使用; seemed看起来; happened发生; pretended假装。seem to be看起来像。根据“something like
33、confusion”可知, 作者父亲的表情看起来很困惑。故选B。10. A. graduallyB. frequentlyC. consistentlyD. particularly【解析】选A。考查副词词义辨析。句意: 她的歌声渐渐响亮起来, 候诊室的每个角落都回荡着她的声音。gradually逐渐地; frequently频繁地; consistently始终如一地; particularly特别。根据“every corner of the waiting room ringing with her voice”可知, 老妇人的歌声渐渐响亮起来。故选A。11. A. impatientl
34、yB. eagerlyC. uneasilyD. aimlessly【解析】选C。考查副词词义辨析。句意: 尽管如此, 我还是局促不安地看着, 随时准备对父亲恼怒的爆发采取行动。impatiently不耐烦地; eagerly渴望地; uneasily不安地; aimlessly漫无目的地。根据“ready to act for any _of my fathers annoyed outburst”可知, 作者局促不安地看着父亲。故选C。12. A. doubtB. controlC. announcementD. sign【解析】选D。考查名词词义辨析。句意: 尽管如此, 我还是局促不安地
35、看着, 随时准备对父亲恼怒的爆发采取行动。doubt怀疑; control控制; announcement宣告; sign迹象。作者观察父亲生气爆发的任何迹象, 随时准备采取行动。故选D。13. A. softenedB. frozeC. fellD. reddened【解析】选A。考查动词词义辨析。句意: 他的脸变得柔和起来, 额头上紧张的神情也缓和下来。softened软化, 变柔和; froze冻结; fell倒下; reddened变红。根据“and the tension eased in his forehead”可知, 作者父亲的脸变得柔和起来。故选A。14. A. spread
36、B. endedC. changedD. repeated【解析】选B。考查动词词义辨析。句意: 当她的歌结束时, “那太美了”这句话从我爸爸的嘴里说出。spread传播; ended结束; changed改变; repeated重复。根据“the words That was beautiful escaped my dads lips”可知, 作者的父亲对老妇人唱歌结束后发表评价。故选B。15. A. ruinedB. arrangedC. madeD. questioned【解析】选C。考查动词词义辨析。句意: 但现在, 那个女人让我爸很开心。ruined毁坏; arranged安排;
37、made使得; questioned怀疑。make ones day让某人高兴。根据“For so many years, my dad had been lost somewhere deep in his own mind, no smile, no acknowledgement of any kind. ”和But可知, 那个女人的歌声让作者的父亲很开心。故选C。【补偿训练】阅读填句Time ManagementWhat time is it? Most people are pretty accurate in their answer. And if you dont know f
38、or sure, its very likely that you can find out. 1; there may be clock on the wall, desk, or computer screen; or maybe youre riding in a car that has a clock in the dashboard (仪表板). 2, even if you dont have a timepiece of some sort nearby. Humans have an internal clock that regulates the beating of o
39、ur heart, the pace of our breathing, the discharge of chemicals within our bloodstream, and many other bodily functions. 3. Even if we ignore it, its still going by ticking away, second by second, minute by minute, hour by hour. So the main issue in using your time well is, “Whos in charge? ” 4. Or
40、we can take control of it and make it our partner. By taking control of how you spend your time, youll increase your chances of becoming a more successful student. Perhaps more importantly, the better you are at managing the time you devote to your studies, the more time you will have to spend on yo
41、ur outside interests. The aim of time management is not to schedule every moment so we become slaves of timetable that governs every waking moment of the day. 5. Rather than letting the day go by, largely without our awareness, what we are going to discuss next can make us better able to control tim
42、e for our own purposes. A. We are the master of timeB. Your body keeps its own beatC. You can find timepiece everywhereD. There may be a watch on your wristE. Time is something from which we cant escapeF. Instead, the aim is to inform us how we use timeG. We can allow time to slip by and let it be o
43、ur enemy【文章大意】文章主要讲述了通过时间管理让时间成为我们的朋友, 并介绍了管理好时间的重要性与好处。1. 【解析】选D。下文there may be clock on the wall, desk, or computer screen; or maybe youre riding in a car that has a clock in the dashboard(或许墙上、桌子上或电脑屏幕上有时钟; 也或许你正在开的车的仪表盘上有时钟)与D. There may be a watch on your wrist(你手腕上或许有一只手表)承接自然, 上下文形式明显的并列结构, 而
44、且话题一致, clock是关键词, 故选D项。2. 【解析】选B。下文even if you dont have a timepiece of some sort nearby(即使你身边没有某种钟表)与B. Your body keeps its own beat(你的身体保持自己的节奏)承接自然, 因为身体有自己的节奏, 所以即使身边没有钟表它也会有规律地自动运转, 故选B项。3. 【解析】选E。下文Even if we ignore it, its still going by ticking away, second by second, minute by minute, hour
45、by hour. (即使我们忽略它, 它仍然在滴答走着, 一秒一秒, 一分钟一分钟, 一小时一小时)与E. Time is something from which we cant escape(时间是我们不能逃避的东西)承接自然, escape和ignore是关键词, 故选E项。4. 【解析】选G。下文Or we can take control of it and make it our partner. (或者我们可以控制它, 让它成为我们的伙伴)与G. We can allow time to slip by and let it be our enemy(我们可以让时间流逝, 让它成
46、为我们的敌人)承接自然, 上下文构成明显的并列关系, 都讲述了对时间的控制, let和make是关键词, 故选G项。5. 【解析】选F。上文The aim of time management is not to schedule every moment so we become slaves of timetable that governs every waking moment of the day. (时间管理的目的不是安排每一个时刻, 然后成为支配着一天中每一个醒着时刻的时间表的奴隶) F. Instead, the aim is to inform us how we use time(相反, 它的目的是告诉我们如何使用时间)承接自然, 上下文构成明显的转折关系, aim是关键词, 故选F项。关闭Word文档返回原板块