1、20202021学年度上学期2020级第一次月考英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman going to do this afternoon? A. Eat out. B. See a doctor. C. Go shopping.2. How
2、 does Henry feel now? A. Proud. B. Tired. C. Grateful.3. What did Fred do? A. He travelled to Italy. B. He offered Kate a ride. C. He bought a new car.4. What does the woman do?A. Shes a salesperson. B. Shes a librarian. C. Shes a bank clerk.5. What did Patrick do last Friday?A. He moved to another
3、place. B. He sold his old apartment. C. He went out with a friend.第二节 (共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the probable relationship between the speakers? A Strangers. B. Classmates
4、. C. Co-workers.7. Why is Sara worried? A. She has problem preparing for a speech.B. She knows nothing about British history.C. She fails to finish her homework on time.听第7段材料,回答第8至10题。8. Who are the speakers? A. Students. B. Secretaries. C. Teachers.9. When will Ms. Kelly probably give the lecture?
5、 A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Friday.10. What will the man probably do next? A. Go on a trip. B. Talk to Dr. Lee. C. Start a research project.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the man doing? A. Asking for directions. B. Touring the city center. C. Talking to a friend.12. What does the man decide
6、 to do? A. Keep walking. B. Get a taxi. C. Wait for the bus.13. How does the man feel at the end of the conversation? A. Annoyed. B. Excited. C. Surprised.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is “People You Meet”?A. An office party. B. A training course. C. A radio program.15. How many people does Marks office
7、 receive every year?A. 100,000. B. 200,000. C. 500,000.16. What do we know about Mark?A. He is a team leader. B. He was born in London. C. He speaks thirteen languages.17. What do Mark and his co-workers usually do to help people?A. Show them around. B. Plan tours for them. C. Teach them English.听第1
8、0段材料,回答第18至20题。18. How long did the speaker and his family live in the downtown apartment? A. 8 years. B. 10 years. C. 30 years.19. What was the reason for the speakers unpleasant childhood? A. Strict family rules. B. Little chance to play outside. C. Too much school work.20. What does the speaker t
9、hink of outdoor activities? A. Colorless. B. Dangerous. C. Enjoyable.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节:(共15小题,每小题2.5分,共37.5分)阅读下列短文,从每题所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ANearly all of us have a bad habit,whether we know it or not. Some people say they want to get rid of(摆脱) it but dont know the proper wa
10、ys. Heres some advice on how to get rid of bad habits.Make a list.Write down why you want to stop a certain behavior,how its hurting you and how to get rid of it. This will help a lot. Look at that list regularly.Join in other activities.Its wise of you to do something else when you want to stop you
11、r bad habits. If you get angry easily,for example,you can practice having a deep breath or going for a walk.Give yourself a present.Before you take action against a bad habit,decide what youll do to celebrate it if you reach your goal.Keep off bad habits.If you are fat and want to lose weight,keep j
12、unk food out of your house. If you are a heavy smoker with coffee,turn to tea and keep away from friends who like smoking.Be patient.Bad habits develop over years,so you probably wont be able to get rid of them quickly. In fact,people often give up several times before being successful,so you should
13、 be patient.Find support.Dont be afraid to ask for support from friends,family or other people who have the same bad habits as you.When you talk to others,they might be able to provide advice or encouragement that you usually wouldnt get from yourself.1. If you want to lose weight,you should.A. drin
14、k more coffeeB. refuse the junk foodC. find support from friendsD. find a heavy smoker2. Which of the following is WRONG according to the passage?A. Its not easy to get rid of bad habits in a short time.B. You can write down the reasons for getting rid of bad habits.C. When talking to others,you can
15、 get what you cant get from yourself.D. When you want to stop your bad habits,dont do anything.3. From the passage you can learn.A. why we have some bad habitsB. how to get rid of bad habitsC. what to do to have a bad habitD. where to find some support【答案】1. B 2. D 3. B【解析】这是一篇议论文。文章作者针对如何改掉坏习惯这一问题,
16、给出了自己的一些建议。【1题详解】细节理解题,根据Keep off bad habits部分If you are fat and want to lose weight,keep junk food out of your house.(如果你很胖,又想减肥,那就远离垃圾食品。)由此可知,如果你想减肥,你应该拒绝垃圾食品。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Be patient.部分Bad habits develop over years,so you probably wont be able to get rid of them quickly.(坏习惯已经形成许多年了,所以你可能无法很
17、快改掉它们。)可知短时间内改掉坏习惯是不容易的,排除A;根据Make a list.部分Write down why you want to stop a certain behavior,how its hurting you and how to get rid of it.(写下你为什么想要停止某种行为,它是如何伤害你的,以及如何摆脱它。)可知你可以写下改掉坏习惯的理由,排除B;根据Find support.部分When you talk to others,they might be able to provide advice or encouragement that you us
18、ually wouldnt get from yourself.(当你和别人交谈时,他们可能会给你提供建议或鼓励,而这些你通常不会从自己那里得到。)可知和别人交谈时,你可以得到你自己得不到的东西,排除C;而D选项“当你想改掉坏习惯时,什么都不要做”这明显不符合常理。故选D。【3题详解】细节理解题。根据第一段Heres some advice on how to get rid of bad habits.(这里有一些关于如何摆脱坏习惯的建议。)可知从文章中你可以了解到如何摆脱坏习惯。故选B。BCruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, couldnt ag
19、ree. Were the birds on the ice ducks or geese? There was only one way to find out. So on a cold January evening, the two friends risked onto the frozen pond near their house in Frankfort, Illinois, to get a better look. First they threw a small stone to test it. Then they stepped on it. Believing th
20、e ice would hold their weight, Anthony took a few steps, then. He fell through the seemingly frozen ice.Cruz rushed to help his frightened friendthe pond “ate” him too. Gruz managed to lift himself out of the water and onto a more reliable part. He then carefully made his way to Anthony. But the ice
21、 didnt hold, and he fell in again. This time he couldnt get out. The boys quickly lost feeling in their arms and legs. Cruz was sure he was going to die.Anthonys older sister had seen the boys fall through the ice and started screaming for help. John Lavin, a neighbor driving nearby on his way to th
22、e grocery store, heard her. He quickly pulled over. Seeing the boys, he kicked off his shoes, and run into the freezing water. Lavin made his way to Cruz and Anthony and saved them back to land. They were taken to the hospital, where doctors discovered that their five-minute stay in the water had lo
23、wered their body temperature nearly ten degrees.Fortunately, the boys have fully recovered, though they are still moved by their fearless neighbor. “Just to think,” says Gruz, “if he wasnt there, I could have died.”4. Why did Gruz and Anthony step on the ice?A. To go skating.B. To trap some birds.C.
24、 To settle a disagreement.D. To test the strength of the ice.5. How did Cruz feel when caught in the water?A. Hopeless.B. Puzzled.C. Shocked.D. Calm.6. What basically saved the two boys lives?A. Screaming of an older sister.B. Better care of doctors.C. lowering of their body temperature.D. Brave act
25、 of a neighbor.7. What is the best title for the text?A. Two Boys Falling in the WaterB. A Heroic Man to the RescueC. Duck or Geese, It Is a QuestionD. Curiosity Kills the Cat【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个英勇的救援者。【4题详解】细节理解题。根据第一段中Cruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, couldnt agree. W
26、ere the birds on the ice ducks or geese? There was only one way to find out. So on a cold January evening, the two friends risked onto the frozen pond near their house in Frankfort, Illinois, to get a better look.“11岁的克鲁兹吉内和10岁的安东尼斯科皮克不同意这一观点。冰上的鸟是鸭子还是鹅?只有一个办法可以知道。因此,在一个寒冷的1月的晚上,这两个朋友冒着危险来到他们位于伊利诺斯州
27、法兰克福市的家附近结冰的池塘里,想看得更清楚一些。”可知他们为了解决分歧才踏上了冰面。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第二段最后一句Cruz was sure he was going to die.可知Cruz被困在水里时感到疑惑。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第三段中John Lavin, a neighbor driving nearby on his way to the grocery store, heard her. He quickly pulled over. Seeing the boys, he kicked off his shoes, and run int
28、o the freezing water. Lavin made his way to Cruz and Anthony and saved them back to land.“开车去杂货店的邻居约翰拉文(John Lavin)听到了她的声音。他迅速靠边停车。看到孩子们,他脱掉鞋子,跑进冰冷的水里。拉文找到克鲁兹和安东尼,把他们救回了陆地。”可知,一个勇敢的邻居救了这两个男孩的命。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第三段中John Lavin, a neighbor driving nearby on his way to the grocery store, heard her. He
29、quickly pulled over. Seeing the boys, he kicked off his shoes, and run into the freezing water. Lavin made his way to Cruz and Anthony and saved them back to land.“开车去杂货店的邻居约翰拉文(John Lavin)听到了她的声音。他迅速靠边停车。看到孩子们,他脱掉鞋子,跑进冰冷的水里。拉文找到克鲁兹和安东尼,把他们救回了陆地。”可知本文讲述了一个英勇的救援者。故选B。CHave you ever wondered what wild
30、 animals do when no one is watching?Low cost, dependable and small modern cameras offered a big help. Cameras placed in hard-to-reach places have shot everything from small desert cats to larger snow-lowing cats in the northern Rocky Mountains. Scientists have been able to document the “private” mom
31、ents of wildlife with leading technology.Grant Harris is a government biologist with the United States Fish and Wildlife Service in Albuquerque, New Mexico. In his words, “theres no doubt that these wild cameras are important tools to learn new information on wildlife.” Harris said some images help
32、scientists see the eflects of climate change.Researchers with the Wyoming Migration Initiative, or WMI, are among those using wild cameras along with global positioning systems, or GPS. But WMI director Matthew Kauffman says as those devices are limited, so is the amount of information they can gath
33、er from GPS. However, cameras can be left in very wild areas for days, weeks or even months. They can provide information on how many animals are moving over a given period of time.Putting those cameras in place requires careful planning. Wild video can show details about animal behavior. However, w
34、ild cameras have their problems too. Animals such as wolverines and bears sometimes attack them. Scientists do not know if the attacks are the result of anger or interest. Also, the devices have become popular tools to help hunters look for animals. Some people argue that it is unfair to use the cam
35、eras that way.Even with such problems, wild cameras are clearly an important scientific tool in researching wild animals.8. What does the underlined word “document” in paragraph 2 mean?A. Remind.B. Enrich.C. Appreciate.D. Record.9. Which is a disadvantage of wild cameras?A. They cannot be left in th
36、e wild over a long period.B. They cannot be placed in hard-to-reach areas.C. They provide limited information.D. They might be stolen by people.10. Why do some people argue against using wild cameras?A. It is difficult to fix the cameras.B. It helps hunters find animals easily.C It is hard to achiev
37、e careful planning.D. It makes animals interested in the cameras.11. What is the authors attitude towards wild cameras?A. Doubtful.B. Positive.C. Uncertain.D. Uncaring.【答案】8. D 9. C 10. B 11. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍野生照相机以及它的优势和劣势。【8题详解】词义猜测题。根据第二段中Scientists have been able to document the “private” momen
38、ts of wildlife with leading technology.“科学家们已经能够用先进的技术记录下野生动物的“私人”时刻。”由此推知划线词的意思是“记录”。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第四段中are among those using wild cameras along with global positioning systems, or GPS. But WMI director Matthew Kauffman says as those devices are limited, so is the amount of information they can
39、gather from GPS.“包括那些使用野生相机和全球定位系统(GPS)人。但是WMI主任Matthew Kauffman说,由于这些设备是有限的,所以他们可以从GPS上收集到的信息也是有限的。”可知野生照相机提供了有限的信息。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第五段中the devices have become popular tools to help hunters look for animals. Some people argue that it is unfair to use the cameras that way.“这些设备已经成为帮助猎人寻找动物的流行工具。有
40、些人认为那样使用照相机是不公平的。”可知,它帮助猎人很容易地找到动物。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段Even with such problems, wild cameras are clearly an important scientific tool in researching wild animals.“即使有这样的问题,野生相机显然是研究野生动物的重要科学工具。”可知,作者对野生相机持“积极的”态度。故选B。DHave you ever thought about why malls, restaurants, and even theaters have musi
41、c? Well, to understand this, you simply just look back at how you felt when you heard music in these places. Music is known to improve the mood of people. Often music helps us pay attention to what we are doing. Music helps patients feel good and helps them recover faster and better.Depression(沮丧) i
42、s a state of mind that most of us experience at some point of time. There are some periods in our life when everything seems difficult. It seems that everything is getting worse and we have no control over our life. Studies have shown that music can be an important mood lifter in such situations. Mu
43、sic also plays a great role in making us feel less nervous or worried. Anxiety(焦虑) can often cause loss of sleep and other illnesses.Music is often known as an international language. We may not know the language another person is speaking, but most of us respond to music in the same way. Music can
44、often be the best way to connect with someone.Music is one of the best ways to improve your moods, but this can depend largely on the kind of music you listen to. While happy music can certainly make you feel better, sad music can further lower your spirits. Listening to classical music can often ma
45、ke you feel a lot more powerful, while soft music can be the perfect way to relax at the end of a long way. If you want to use music to change the way how you are feeling, you need to understand the role of it, learn to recognize the kind of music that lifts your mood and helps you feel better. Once
46、 you realize the kind of music you can use, you can use it to change the way you feel. The right kind of music can be the perfect way to help us feel happier.12. The passage is mainly about _.A. what meanings music hasB. how we control our moodsC. how music affects our moodsD. what kind of music we
47、listen to13. According to the passage, playing music in restaurants is to _.A. welcome the customersB. make customers feel goodC. make customers danceD. make customers feel powerful14. From the passage, we can know that _.A. most of us suffer depression all the timeB. most of us respond to music in
48、different waysC. music can be a good way to connect with othersD. any kind of music will help us improve our moods15. According to the passage, which kind of music can relax ourselves from a long days work?A. Soft music.B. Classical music.C. Sad music.D. Rock music.【答案】12. C 13. B 14. C 15. A【解析】这是一
49、篇说明文。主要写的是听音乐带给人的好处和音乐对人情绪的不同影响。作者借此告诉读者要学会听音乐,要听懂音乐,让音乐使自己变得更好,活的更开心。【12题详解】主旨大意题。根据第一段的Music is known to improve the mood of people. Often music helps us pay attention to what we are doing. Music helps patients feel good and helps them recover faster and better.以及下文内容可知,文章主要讲述音乐能改善人们的情绪。音乐经常帮助我们关注
50、我们正在做的事情。音乐帮助病人感觉良好,帮助他们更快更好地康复。因此推断全文主要写的是音乐对人情绪的影响。故选C。【13题详解】推理判断题。由第一段最后一句“Music helps patients feel good”可知,音乐可以使患者感觉舒服。所以在餐厅放音乐是为了使顾客感到舒服。故选B。【14题详解】推理判断题。由第二段第一句“Depression(沮丧) is a state of mind that most of us experience at some point of time.”可知,沮丧是一种我们大多数人都在某些时间点经历过的情绪,而并非是“all the time”所
51、有的时间。故选项A排除。由第三段第二句“but most of us respond to music in the same way.”可知,我们大多数人对音乐的反应是一样的。故选项B排除。由最后一段第一句“Music is one of the best ways to improve your moods, but this can depend largely on the kind of music you listen to.”可知,音乐是使我们情绪变好的最好方法之一,但是这大多数取决于你所听得音乐类型,而不是所有的音乐都能使人情绪变好。故选项D排除。由第三段最后一句“Music
52、can often be the best way to connect with someone. “可知,音乐经常是连接人与人的最好方法。故选C。【15题详解】推理判断题。由最后一段第三句“soft music can be the perfect way to relax at the end of a long way.“可知,轻柔的音乐是在很长的活动结束后用来放松的最好选择。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。It is back to school time in much of
53、 the world. Calm, easy mornings are replaced with busy, hurried ones. Children wake up early and get ready for school. Many parents are also getting ready for work, helping their children and preparing food for lunches. _16_. But that may be a big mistake for students, whether at home, on the way to
54、 school or at school, eating something healthy for breakfast may help a student get better grades._17_? The answer is yes. Experts at Healthy Children org. say that in the United States about 8 to 12 percent of all students in grade school (Kindergarten through 8th grade) do not eat breakfast. By th
55、e time students are in high school (grades 9-12), 20 to 30 percent of them ignore the morning meal._18_. This gives your body the energy it needs to think clearly and to remember what it learns. When it comes to giving the brain what it needs to work at its highest level, not all breakfasts are crea
56、ted equal. The best breakfast should include complex sugar that slowly releases energy to the body._19_.A good breakfast is not just helpful for school-aged children._20_.A. Do many children hate breakfastB. Some people ignore breakfast to save timeC. Lunches are also important for students healthD.
57、 Whole grain bread and low-sugar cakes are examplesE. The best breakfast is a combination of sugar, protein and fatF. Are there really so many children who do not eat breakfastG. We all may gain from eating something healthy in the morning【答案】16. B 17. F 18. E 19. D 20. G【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了健康早餐的重要
58、性。【16题详解】根据下文“But that may be a big mistake for students, whether at home, on the way to school or at school, eating something healthy for breakfast may help a student get better grades.”(这对于学生来说可能是一个大错误,无论是在家里,在上学的路上还是在学校,吃一些健康的早餐可以帮助学生获得更好的成绩)可知, B项中的“有些人为了节省时间不吃早餐”与下文转折的描述相吻合,下文中的代词that指的是“不吃早餐”,
59、这对于学生来说可能是一个大错误。故选B项。【17题详解】根据下文“The answer is yes. Experts at Healthy Children org. say that in the United States about 8 to 12 percent of all students in grade school (Kindergarten through 8th grade) do not eat breakfast. By the time students are in high school (grades 9-12), 20 to 30 percent of t
60、hem ignore the morning meal.(答案是肯定的。健康儿童组织的专家说在美国大约有8% 到12% 的小学生(从幼儿园到八年级)不吃早餐。到了学生们上高中的时候(9-12年级) ,20% 到30% 的学生忽略了早餐。)”以及空格句末问号可知,此处空格为疑问句,F项一般问句“真的有那么多的孩子不吃早餐吗?”符合题意。“有那么多孩子不吃早餐”,与下文描述的“约有8% 到12% 的小学生不吃早餐和约20% 到30%高年级学生忽略早餐”相吻合。故选F项。【18题详解】根据上面前两段内容,可知文章主题是健康早餐的重要性,第三段应继续阐述早餐的重要性。再据下文“This gives y
61、our body the energy it needs to think clearly and to remember what it learns.”(这给了你的身体清晰思考和记忆所需的能量。)可知,句中代词This应该指的是健康早餐 。E项“最好的早餐是糖、蛋白质和脂肪的混合物”是给“最好早餐”定一个概念,下文是解释E项“最好早餐”概念的作用。故选E项。【19题详解】根据上文“The best breakfast should include complex sugar that slowly releases energy to the body. ”(最好的早餐应该包括缓慢释放能量
62、到身体的复合糖。)可知,D项中的“全麦面包和低糖蛋糕是例子”是指“包含复合糖”的例子,“全麦面包和低糖蛋糕”与上文“复合糖”相关联。故选D项。【20题详解】根据上文“A good breakfast is not just helpful for school-aged children. ”(一顿丰盛的早餐不仅仅对学龄儿童有益,对其他人也有益。)可知, G项中的“早上吃点健康的东西对我们都有好处”是对上文的概括总结和进一步说明。故选G项。【点睛】七选五题型要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征有较强的意识和熟练的把握。所
63、以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。如本文第5小题,分析本文的语篇结构,可以知道最后一段是文章的主题句。空格前文A good breakfast is not just helpful for school-aged children.是讲一顿丰盛的早餐不仅仅对学龄儿童有益,只有G项是有关早餐给我们带来的好处,故选G。第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I remember sitting in an airport one day,
64、waiting for my flight. 1 was_21_because I had a first-class(头等的)ticket. And in first class, the seats are_22_and the food is more delicious. Actually, I had the best seat on the whole plane! Seat 1A. Before boarding, I_23_a young lady who had a big suitcase(手提箱)and several carry-on bags was holding
65、a crying baby. _24_,the handle(把手)of her suitcase broke and the suitcase fell to the floorShe tried_25_the case and her bags landed on the floor, too.“Let me help,”I said to her._26_ her suitcase over my left shoulder,put her bags on my right and asked, Where to?”“Gate 20, ”she said, and showed me h
66、er ticket. Seat 24B.“Oh, we are on the same flight.Boarding started, and I_27_that she needed the firstclass ticket. It looks like you could use this first-class ticket more than me. I know how_28_it can be flying with a kid. Why dont we trade tickets?“Are you sure?”she asked.“Yes, just take my tick
67、et and give me yours. I really dont_29_. Im just going to be working the whole time, anyway.“Thats very kind of you,”she said, and expressed her_30_as we traded our tickets.Then we boarded the plane.I was surprised at the good_31_it gave me while watching her sit down in seat l A. In fact, seat 24B
68、or_32_I was sitting didn1 seem that bad at all. At one point during the flight I really wanted to see how she was doing. So I_33_, walked to the firstclass section, and had a look. There she was with her baby, _34_asleep. Seeing they were sleeping in big and_35_seat l A, I felt like a million bucks.
69、 Ive got to keep doing this kind of thing.21. A. excitedB. boredC. sadD. worried22. A. smallerB. biggerC. dirtierD. shorter23. A. askedB. learnedC. noticedD. thought24. A. SeriouslyB. SuccessfullyC. SecretlyD. Suddenly25. A. findingB. 1iftingC. puttingD. changing26. A. knockedB. threwC. pulledD. hun
70、g27. A. hopedB. regrettedC. realizedD. suggested28. A. strangeB. easyC. hardD. funny29. A. mindB. understandC. wantD. stand30. A. pityB. fearC. adviceD. thanks31. A. tasteB. chanceC. memoryD. feeling32. A. howeverB. whateverC. whereverD. whoever33. A. got upB. put upC. turned upD. took up34. A. allB
71、. bothC. eitherD. neither35. A. popularB. terribleC. straightD. comfortable【答案】21. A 22. B 23. C 24. D 25. B 26. B 27. C 28. C 29. A 30. D 31. D 32. C 33. A 34. B 35. D【解析】本文是一篇记叙文。作者在航班上把头等舱交换给一个带孩子的女士,作者看到她们睡在又大又舒服的座位上,为自己的善举感觉很好。【21题详解】考查形容词。句意:我很兴奋,因为我有一张头等舱的票。A. excited感激的;B. bored 感到厌烦的;C. sad
72、伤心的;D. worried担忧的。因为有头等的票所以很兴奋。故选A。【22题详解】考查形容词。句意:在头等舱,座位更大,食物更美味。A. smaller更小的;B. bigger更大的;C. dirtier 更脏的;D. shorter更短的。因为是头等舱所以座位更大。故选B。【23题详解】考查动词。句意:登机前,我注意到一位年轻女士提着一个大行李箱和几个随身行李,怀里抱着一个哭闹的婴儿。A. asked问;B. learned学习;C. noticed注意到;D. thought想,认为。一位年轻女士提着一个大行李箱,抱着一个婴儿,所以这应该是作者注意到。故选C。【24题详解】考查副词。句
73、意:突然,她的手提箱的把手断了,箱子倒在地板上。A. Seriously 认真地,严重地;B. Successfully成功地;C. Secretly秘密地;D. Suddenly突然地。“手提箱的把手断了”这是应该是突然的事。故选D。【25题详解】考查动词。句意:她试着拿起箱子,结果她的包也掉在地上了。A. finding发现;B. 1ifting举起,拿起;C. putting放;D. changing改变。箱子掉到地上所以应该是试着拿起箱子。故选B。【26题详解】考查动词。句意:把她的手提箱抛到我的左肩,把她的包放在我右肩,并问道,“去哪儿?”A. knocked敲,撞击;B. thre
74、w抛,扔;C. pulled拉;D. hung悬挂。此处指把她的背包抛到我的肩上。故选B。【27题详解】考查动词。句意:登机开始了,我意识到她需要头等舱的票。A. hoped希望;B. regretted遗憾,后悔;C. realized意识到;D. suggested建议。根据下文It looks like you could use this first-class ticket more than me.可知意识到她需要头等舱的票。故选C。【28题详解】考查形容词。句意:我知道带着孩子飞行有多难。A. strange奇怪的;B. easy容易的;C. hard努力的,困难的;D. fun
75、ny有趣的。带着孩子坐飞机应该是“困难的”。故选C。【29题详解】考查动词。句意:我真的不介意。A. mind介意,注意到;B. understand明白,理解;C. want想要;D. stand站立。根据下文Im just going to be working the whole time, anyway.可知作者和抱孩子的年轻女士换票真的不介意。故选A。【30题详解】考查名词。句意:“你真是太好了,”她说,并在我们交换机票时表达了她的谢意。A. pity同情;B. fear害怕;C. advice建议;D. thanks感谢。交换到了头等舱的票自然是“感谢”对方。故选D。【31题详解】
76、考查名词。句意:当我看着她在l A座位上坐下时,我对这种感觉感到很惊讶。A. taste品味;B. chance 机会;C. memory记忆;D. feeling感觉。此处指把头等舱的票让给别人时的“感觉”。故选D。【32题详解】考查连词。句意:事实上,24B座或无论我坐在哪里看起来都没有那么糟糕。A. however无论如何;B. whatever无论什么;C. wherever无论哪里;D. whoever无论谁。此处是wherever引导的状语从句。故选C。【33题详解】考查动词词组。句意:于是我站起来,走到头等舱,看了看。A. got up起床;B. put up提供,建造;C. t
77、urned up出现,露面,调大;D. took up拿起,从事。在飞机上自然是坐着,再跟据下文walked to the firstclass section, and had a look.可知,站起来走向头等舱。故选A。【34题详解】考查不定代词。句意:她和孩子都睡着了。A. all全部;B. both两个都;C. either两者中的任何一个;D. neither两者都不。这位女士和孩子都睡着了,应该用both“两个都”,故选B。【35题详解】考查形容词。句意:看到他们都睡在又大又舒服的座位上,我感觉好极了。A. popular受欢迎的;B. terrible可怕的;C. straig
78、ht直接的;D. comfortable舒适的。因为是头等舱所以座位很舒服。故选D。第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。(原创)When the Lebanese director NadineLebaki was doing research for her filmCapernaum (何以为家), she interviewed many children_36_(struggle) for survival in Beirut and asked them one question_37_the end of th
79、e conversations.The question was, “ Are you happy to be alive?” Sadly , the_38_(true) is that most of the answers were in the negative. The children from poverty-stricken_39_(family) talked about their miserable situations_40_they were abused (辱骂) and badly treated.The 2-hour film begins with a stor
80、y about Zain,_41_12-year-old boy who asks the parents why heis brought to the world with flashback shots about his sufferings appearing constantly. He is indeed a strong and wise character, although_42_(physical) smaller than his real age.Besides, most of the other actorsfound it easy for them_43_(a
81、ct) because similar experiences even happened in_44_(they) real life. So far, the film which premiered (首映) at the film festival_45_(receive) a lot of praise.【答案】36. struggling 37. at 38. truth 39. families 40. where 41. a 42. physically 43. to act 44. their 45. has received【解析】【分析】本文为说明文。文章讲述了黎巴嫩电影
82、何以为家反其道而行之男主角12岁赞恩开场就在法庭上陈述:“我要起诉我的父母,因为他们生下了我。”是什么样的经历让一个孩子做出了如此不可思议的举动呢?虽然这个故事发生在战乱的黎巴嫩,但相关的现实主义话题,即“生而不养”、“父母是否需要拥有资格证”等,都让现场观众热烈讨论起来,引发了很多人共鸣。【36题详解】考查非谓语动词。句意:她采访了很多在黎巴嫩挣扎的孩子。本句中interview是谓语动词,挣扎是第二个动词,两个动词之间没有连词,表示主动用现在分词,故填struggling。【37题详解】考查介词。句意:在对话结束时,她问了一个问题。at the end of表示在末尾,故填 at 。【38
83、题详解】考查名词。句意:令人伤心的是,回答的真相是否定的。冠词后用名词。故填truth 。【39题详解】考查名词。句意:来自贫困家庭的孩子们说他们经常遭到辱骂和虐待。表示来自很多家庭的孩子们,家庭用名词复数。故填families 。【40题详解】考查定语从句。句意:来自贫困家庭的孩子们说他们经常遭到辱骂和虐待。先行词是situation,在定语从句中做状语,用where,故填where。【41题详解】考查冠词。句意:电影讲述了12岁男孩赞恩在黎巴嫩的艰难成长历程,用倒叙的镜头不断地描述他的痛苦他起诉控告自己的父母为什么生下他,用冠词修饰名词。故填 a 。【42题详解】考查副词。句意:尽管比同龄
84、孩子瘦小。副词修饰形容词,故填physically 。【43题详解】考查非谓语动词。句意:另外很多其他的演员发现他们表演起来很容易。find+it +形容词for somebody to do,是固定句式,表示“发现对某人来说做某事怎样”, it是形式宾语,真正的宾语是动词不定式。故填to act。【44题详解】考查代词。句意:因为相似的经历甚至在他们的真实生活中发生过。形容词物主代词修饰名词,故填 their 。【45题详解】考查动词时态。句意:到目前为止,这部电影在电影节首映中受到了高度赞扬。so far到目前为止,是现在完成时的标志,故填has received。【点睛】一个句子中,已经
85、存在一个主句(谓语动词),又没有连词的情况下,若还有其他动词出现,该动词则充当了非谓语动词。第1题中已经存在谓语动词interview,而且没有连词,挣扎这个动词就是非谓语动词。挣扎和孩子们是主动关系,用现在分词,因此填struggling。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作 (满分15分)46. 假如你是李华,你的笔友Mike写信告诉你,由于学习压力过大,他经常不吃饭,也不锻炼,导致身体虚弱,学习状态欠佳。请你给他回信。内容要点:(1) 对他的现状表示担忧; (2) 提出一些健康生活方式的建议。注意事项:(1) 词数80左右; (2) 可以适当增加细节,以使行文连贯。De
86、ar Mike,I was overwhelmed with worry and concern when I heard your present situation._【答案】Dear Mike,I was overwhelmed with worry and concern when I heard your present situation. Therefore, Im writing to offer you some suggestions of a healthy life, aiming to kick your bad habits which are harmful to
87、 your health. My suggestions are listed as follows.First of all, keep a balanced diet and have meals regularly, which will not only recover your strength but offer sufficient nutrients for your body and mind. Secondly, it is advisable to spend more time taking exercise. Only after you take more exer
88、cise can you feel refreshed and energetic, thus enabling you to devote more time to your study. Last but not least, you are supposed to strike a balance between work and leisure. As the saying goes, all work and no play makes Jack a dull boy.I hope you can take my suggestions, build up your body and
89、 make steady progress with your study.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文, 要求写一封建议信。【详解】第一步:审题:信件 提出建议人称:第二人称 时态:一般现在时 结构:总分法,分三部分,第一部分表示对他的现状的担忧以及写信目的,第二部分提出一些健康生活方式的建议,第三部分希望他采纳你的建议。要点:1. 表示对他的现状的担忧,以及写信的目的2提出一些健康生活方式的建议 保持均衡饮食,饮食要有规律花更多的时间锻炼以保证精力充沛 注意学习和休闲的平衡 3希望你的建议被采纳 第二步:列提纲(重点词汇、短语)be overwhelmed
90、 with;present situation;offer sb. suggestions;aim to do;kick bad habits;be harmful to;keep a balanced diet;recover;spend time doing;take exercise; feel refreshed;enable sb. to do;devote time to ;strike a balance between and;take ones suggestions;build up ones body;make progress 第三步:连词成句(1)I was over
91、whelmed with worry and concern when I heard your present situation. (2) Im writing to offer you some suggestions of a healthy life.(3) It aims to kick your bad habits which are harmful to your health. (4)Keep a balanced diet and have meals regularly(5) It will recover your strength and offer suffici
92、ent nutrients for your body and mind. (6) Spend more time taking exercise. (7) You can feel refreshed and energetic only after you take more exercise.(8)This enables you to devote more time to your study. (9)You are supposed to strike a balance between work and leisure. (10)As the saying goes, all w
93、ork and no play makes Jack a dull boy.(11)I hope you can take my suggestions, build up your body and make steady progress with your study.根据提示和关键词进行遣词造句,适当地运用句型,注意时态和主谓一致问题。第四步:连句成篇(衔接词)表示时间顺序: first of all; to begin/start with , in the beginning firstly. secondly . lastly / finally/in the end 表示并列或
94、补充关系: what is more; besides, moreover, apart from;in addition, as well as;not onlybut(also), meanwhile, in the meantime, some.someothers表示转折对比关系:but, however, although, though, yet, whileon one handon the other hand ., 表示因果关系:because, as, therefore, as a result, as a consequence, consequently, thus
95、连句成文,运用恰当的衔接词进行句子之间的衔接与过渡,使句与句之间逻辑性更强、段与段之间结构清晰。【点睛】范文要点全面,结构清晰,层次分明,上下文连贯,在表达时用到了很多高级词汇,如 be overwhelmed with;offer sb. suggestions;aim to do;kick bad habits;be harmful to;keep a balanced diet;feel refreshed;enable sb. to do;devote time to ;strike a balance between and;take ones suggestions;build u
96、p ones body;make progress 等;复杂句式的运用提升了文章层次,如非限制性定语从句的运用 which will not only recover your strength but offer sufficient nutrients for your body and mind;it作形式主语句式的运用 it is advisable to spend more time taking exercise;倒装句式的运用Only after you take more exercise can you feel refreshed and energetic;现在分词作结
97、果状语的运用 thus enabling you to devote more time to your study;俗语的运用 As the saying goes, all work and no play makes Jack a dull boy等。第二节 读后续写(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。A farmer grew some vegetables in his garden. One day his wife was ill and he had no money. He had to s
98、ell some cabbages and carrots in the market. The next morning he took two baskets of vegetables to town. But it was raining hard that afternoon and there were few people in the street. When his vegetables were sold out, it was dark. He bought some medicine and hurried to his village. On his way home
99、 he saw a person lying on the snow. He placed his baskets on the ground and was going to help the person to get up. At that time he found it was a dead man and there was much blood on his body. He was so afraid that he ran away quickly, without taking the baskets with him.The next afternoon the farm
100、er was sent to the police station. Having shown the baskets, an officer asked, “Are these yours” “Yes, sir.” the farmer answered timidly(胆怯地). “Have you killed the man” “No, no, sir.” the farmer said in a hurry. “When did you see the dead man” “About seven last evening.” “Did you see who killed the
101、man” “No, sir.” The officer brought out a knife and asked, “Have you seen it yet” “No, sir.” The officer became angry and told the policemen to beat him up and sent him into prison. the officer wanted to trap the farmer into the confession(供认), but the farmer didnt admit he was the murderer.Paragrap
102、h 1:The officer was so angry that he asked the policeman to beat him up again._Paragraph 2:The farmer was lucky. A few days later _【答案】The officer was so angry that he asked the policeman to beat him up again. Again the farmer refused to admit committing the murder. He was quite aware of the consequ
103、ence if he gave in for fear of being treated badly. He would be sentenced to death or in jail for his whole life. Not having trapped the farmer into confession, the officer left him in a cell, leaving no food or water.The farmer was lucky. A few days later, a young man in another city went to the po
104、lice to confess he had killed his best friend accidentally while traveling in the farmers village. They turned a joke into a quarrel and a quarrel into a fight, and finally a tragedy happened with one of them being killed. The young man was so scared and guilty that he ran away. In nature he was hon
105、est. He wanted to apologize to his friends family and get the innocent farmer out of trouble. The young man was in jail and the rude officer got due punishment. The innocent farmer was released finally.【解析】【分析】这是一篇读后续写作文。【详解】读后续写首先要读懂所给的材料,一般读后续写为记叙文,根据前面事情发展的情节和所给的两个段落的第一句话来续写后面的情节。这篇文章描述了一位卖菜的农民在回
106、家的路上看到一个死人,非常害怕,把菜篮子丢在旁边跑回家,第二天警察根据菜篮子找到他,农民因此而蒙冤。读懂文章后,考虑每一段给出的第一句,我们后面的续写情节要以第一句为基础:本文第一段的第一句:The officer was so angry that he asked the policeman to beat him up again.警官非常生气以至于让一位警察把农民痛打一顿,后面续写我们可以进一步描述农民在警察局受到的威胁,虐待等,但是农民还是没有承认他杀了人。农民不承认杀人一定要表达出来,因为第二段的第一句为:The farmer was lucky. A few days later
107、,农民是幸运的,几天后想象出一个农民获救,剧情反转的理由。最后的结尾,真正的杀人凶手被逮住,警官为自己的暴力付出代价,农民被释放回家。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:refuse to,commit the murder,apologize to等高级词汇;He was quite aware of the consequence if he gave in for fear of being treated badly.条件状语从句;The young man was so scared and guilty that he ran away.结果状语从句等高级句式。