1、景德镇市20222023学年下学期期中质量检测卷高一英语第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to do?A. Fly a kite. B. Go to the park. C. Play on the Internet.2. What will the girl buy this evening?A. Sung
2、lasses. B. A scarf. C. Gloves.3. What does the man suggest the woman do?A. Take a taxi. B. Walk to the hotel. C. Ask someone else for help4. Who is the woman probably?A. A hotel clerk. B. A police officer. C. The mans wife.5. What are the speakers mainly talking about?A. A birthday party. B. New Yea
3、rs gifts. C. The mans parents.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. How does the man probably feel?A. Excited. B. Nervous. C. Regretful.7. What will the man do next?A. Ta
4、lk to Samantha. B. Dance with the woman. C. Attend a graduation ceremony.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What will the man do with his girlfriend on Qixi Festival?A. Go to a movie. B. Go to a concert. C. Eat at a nice restaurant.9. According to the woman, what would be a special gift?A. A song. B. A poem. C.
5、 Apiece of jewelry.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. How does the man want his haircut?A. All off the back. B. All off the sides. C. A little off the top and sides.11. What did the man complain about?A. The woman cut his hair too short.B. The woman cut his car accidentally.C. The towel was too dirty.12. Why
6、 cant the man complain directly to the manager?A. The manager is on vacation.B. The manager is out to lunch.C. The manager is dealing with another customer.听下面一段对话,回答第14至第16四个小题.13. Who is the woman?A. The boys aunt. B. The boys mother. C. The boys grandmother.14. What did the woman enjoy doing when
7、 she-was young?A. Playing with a cat. B. Doing art projects. C. Taking photographs.15. What does the boy like?A. He is shy. B. He likes to paint. C. He doesnt have many friends.16. What does the woman imply about her husband?A. The boy looks just like him. B. He held the boy before she did.C. He pas
8、sed away.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Where will visitors go on the first day of the tour?A.Arches National Park.B.Temple Square.C.Goblin Valley.18.What do we know about Little WildHorse Canyon?A.Its very narrow.B.Itsin northern Utah.C.It was formed by an earthquake.19. What is included in the tour pri
9、ce?A. Entrance fees. B. Three meals a day. C. Transportation in Utah.20. When can you make a reservation for the tour?A. Two weeks in advance. B. One week in advance. C. Four days in advance.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADont ignore the difference te
10、enagers can make.John Michael Thomas, FloridaWhen John Michael Thomas decided to honor his friend and classmate Elizabeth Buckley, who died from cancer, he remembered how much she loved peacocks(孔雀) .He wanted to build a life-sized peacock fountain in Elizabeths favorite park in the city in memory o
11、f his friend. He thought it could be a place for people to relax and be inspired. John Michael raised $52,000 to build the fountain.Barrett Smith, 13, UtahThe wheels began to turn for Barrett Smith when he heard about Karma Bike Shop, a place where young people can earn free bikes by rending and per
12、forming community service.Barrett visited Karmas owner with his idea: he would collect and repair used bikes and donate them to the shop.He expected to get about 10 donated bikes. In the end, Barrett received 39.Zachary Blohm, 15, WisconsinThe 25-year-old playground at an elementary school near Milw
13、aukee, Wisconsin was so small that only 70 of its 575 students could play on it at a time.Thats when Zachary Blohm saved the day(扭转局面). He and some volunteers wanted to build a huge playground. To raise money, Zachary planned T-shirt and bake sales, sold tickets and more. He held monthly money-raisi
14、ng events for more than a year. Overall, he collected $130, 000 enough to finish his project.Jack Zimmerman, 16, New JerseyFor some people, finding a meal is as simple as opening there the refrigerator. For more than 366,000 hungry kids in New Jersey, its not that easy.That fact didnt sit well with
15、Jack Zimmerman, who organized a drive to lessen childhood hunger in his state. His goal: create 40,000 packaged meals that could be donated to those in need.On game day, Jack and his volunteers started their work. After the final count, the team had packaged 47,124 mealswell above Jacks goal.1. The
16、peacock fountain was built in a park .A. to encourage people.B. to cure a cancer sufferer.C. to protect the animals.D. to cherish the memory of a teenager.2. What did Barrett do for Karma Bike Shop?A. He repaired bikes there.B. He donated bikes to it.C. He helped it win customers.D. He offered a rea
17、ding service there.3. What do the four people have in common?A. Theyre top students.B. They like various public activities.C. They are concerned about others.D. They are money raisers for the poor.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了四位青少年的善举。【1题详解】细节理解题。根据John Michael Thomas, 14,Florida部分的“When
18、 John Michael Thomas decided to honor his friend and classmate Elizabeth Buckley, who died from cancer, he remembered how much she loved peacocks (孔雀). He wanted to build a life-sized peacock fountain in Elizabeths favorite park in the city.”(当John Michael Thomas决定纪念死于癌症的朋友兼同学Elizabeth Buckley时,他想起了
19、她是多么地爱孔雀。他想在Elizabeth最喜欢的公园里建一个真人大小的孔雀喷泉。)可知,孔雀喷泉建在一个公园里,是为了纪念朋友兼同学的Elizabeth Buckley。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据Barrett England, 13, Utah部分的“Barrett visited Karmas owner with his idea: He would collect and repair used bikes and donate (捐献) them to the shop.”(Barrett拜访了Karma的主人,提出了他的想法:他会收集和修理二手自行车,并将它们捐赠给商
20、店。)可知,Barrett为Karma自行车商店捐赠自行车。故选B项。【3题详解】推理判断题。由文中所提供的关于四个人物的事迹(John Michael Thomas为纪念朋友建造孔雀喷泉;Barrett England为车店捐赠自行车;Zachary Blohm为建大操场筹集资金;Jack Zimmerman为减少饥饿儿童而组织活动)可推断出,这四个人物都很有爱心,他们的共同点是关心他人。故选C项。BWalking through an airport is never easy. Now imagine doing it if you were blind. Thats the probl
21、em faced by Chieko Asakawa, a computer scientist and IBM researcher. Asakawa often flies between the US and Japan, making the journey monthly. If traveling alone she has to be helped at both ends of the flight, which sometimes includes endless waiting. Searching for a better replacement led Asakawa
22、to invent a high-tech suitcase that helps get her to the place she wants to go safely.“I never relax when I travel alone,” she says. “I always think about what technology will help me travel easier, quicker and more comfortably.” It was this restlessness that led to the AI suitcase.The idea has been
23、 in development since 2017 through research between IBM, other Japanese companies, and Carnegie Mellon University in Pennsylvania. Asakawa says there are hopes to commercialize the suitcase and a pilot scheme(试验计划)is planned to use it in an airport,a shopping mall and other public spaces. Though the
24、 suitcase is too full of tech to hold any clothes, that could change in the future, she says.A runner, Asakawa held Olympic dreams as a child, but a swimming accident at age 11 caused her to gradually lose her sight until, aged 14, she became totally blind. As a grown-up she has paid attention to de
25、veloping accessibility technology. Among her creations is “a Designer,” whose aim is to make designers websites more user-friendly, and “IBM Home Page Reader”, the first voice browser(浏览器)to allow Internet access for blind people. Asakawa has won industry and government awards and been introduced in
26、to the US National Inventors Hall of Fame.“The blind people usually use a white cane (手杖)or a guide dog. It will open up many doors for blind people, because wed be able to go anywhere by ourselves. Without new technology, we cannot make our society more inclusive,” Asakawa says. “A smart suitcase i
27、s a great showcase for how AI and technology can change the lives of the blind.”4. What drove Asakawa to invent the suitcase?A. The suggestion from an international airport.B. The wish to finish her trip without any help.C. The huge business advantages of the suitcase.D. The experience of keeping th
28、e blind company5. What can we say about the suitcase?A. It can hold clothes.B. It has yet to be widely used.C. It has proved unhelpful for the blind.D. It is ready to be commercially produced.6. What does Asakawa think of the suitcase?A. It will encourage more scientists to help the blind.B. It will
29、 make the public care for the blind more.C. It will hugely free up the blinds movements.D. It will change peoples way of traveling.7. What is the best title for this text?A. Technology is changing peoples lives rapidly.B. A robot suitcase makes traveling easy and popular.C. Traveling alone requires
30、much courage for the blind.D. A smart suitcase could replace canes and guide dogs for the blind.【答案】4. B 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲了Asakawa为盲人发明了一款手提箱,这种智能行李箱可以代替盲人的拐杖和导盲犬,使盲人在没有任何帮助的情况下完成自己的旅行。【4题详解】细节理解题。根据第一段“If traveling alone she has to be helped at both ends of the flight, which somet
31、imes includes endless waiting. Searching for a better replacement led Asakawa to invent a high-tech suitcase that helps get her to the place she wants to go safely.”(如果独自旅行,她必须在飞行的两端得到帮助,这有时包括无尽的等待。 为了寻找更好的替代品,Asakawa发明了一种高科技行李箱,可以帮助她安全地到达想去的地方)和第二段“I never relax when I travel alone,” she says. “I a
32、lways think about what technology will help me travel easier, quicker and more comfortably.” It was this restlessness that led to the AI suitcase.”(“当我独自旅行时,我从不放松,”她说。 “我总是在想,什么样的技术能让我的旅行更轻松、更快、更舒适。” 正是这种坐立不安导致了人工智能行李箱的出现)可知,希望在没有任何帮助的情况下完成自己的旅行驱使Asakawa发明了手提箱。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第三段“Asakawa says ther
33、e are hopes to commercialize the suitcase and a pilot scheme(试验计划)is planned to use it in an airport,a shopping mall and other public spaces.”(Asakawa说,有希望将这种行李箱商业化,并计划在机场、购物中心和其他公共场所使用它)可推知,这种行李箱还没有被广泛使用。故选B。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“The blind people usually use a white cane (手杖)or a guide dog. It will op
34、en up many doors for blind people, because wed be able to go anywhere by ourselves. Without new technology, we cannot make our society more inclusive,” Asakawa says. “A smart suitcase is a great showcase for how AI and technology can change the lives of the blind.”(“盲人通常使用白色手杖或导盲犬。 它将为盲人打开许多扇门,因为我们可
35、以自己去任何地方。 没有新技术,我们就无法让我们的社会更具包容性,” Asakawa说, “智能手提箱是人工智能和技术如何改变盲人生活的一个很好的展示。” )可推知,Asakawa认为这款行李箱将极大地解放盲人的活动。故选C 。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“The blind people usually use a white cane (手杖)or a guide dog. It will open up many doors for blind people, because wed be able to go anywhere by ourselves. Without new
36、 technology, we cannot make our society more inclusive,” Asakawa says. “A smart suitcase is a great showcase for how AI and technology can change the lives of the blind.”(“盲人通常使用白色手杖或导盲犬。 它将为盲人打开许多扇门,因为我们可以自己去任何地方。 没有新技术,我们就无法让我们的社会更具包容性,” Asakawa说, “智能手提箱是人工智能和技术如何改变盲人生活的一个很好的展示。” )结合全文内容,可知这篇文章主要讲
37、了Asakawa为盲人发明了一款手提箱,这种智能行李箱可以代替盲人的拐杖和导盲犬,使盲人在没有任何帮助的情况下完成自己的旅行。“一种智能行李箱可以代替盲人的拐杖和导盲犬”最适合作文章标题。故选D。CMore than two thirds of the worlds polar bears will be wiped out by 2050,according to a shocking new study. By then,scientists say,global warming will have melted 42 percent of the Arctic sea ice. By 2
38、100,only a very few of these important creatures will be left.The report has been produced by the US Geological Survey. The scientists have publicized their findings in the hope of influencing US Interior Secretary Dirk Kempthorne,who has been asked to put polar bears on the US endangered species li
39、st.Polar bears depend on floating sea ice as a platform for hunting seals,which are their main food. Without enough ice,polar bears would be forced to go onto the land,where they are poorly skilled hunters,and would be unlikely to adapt to the life on the land in time. Experts say few little bears w
40、ould survive and the stress could make many females unable to get pregnant.The team of American and Canadian scientists spent six months studying bears,on the ground,from spotter planes and in the lab,using computer models.Some team members fear the result is even worse for the bears than what their
41、 report says. They say the Arctic is warming faster than anywhere in the world and much faster than their computer had been forecasting. Satellite observations have showed that the ice has decreased to an alltime low.However,not everyone in the scientific community believes that global warming is ha
42、ppening on such an alarming scale. Another investigation has found that polar bears are still being hunted by wealthy “sportsmen” who want their skins and heads. At least ten international companies offer bearhunting trips.8. What do we know about Dirk Kempthorne according to the passage?A. He is an
43、 animal scientist.B. He is a protector of animals working for the US government.C. He was asked to put polar bears on the US endangered species list.D. He offered to put polar bears on the endangered species list.9. Why will polar bears die out if there is not enough sea ice?A. Because polar bears c
44、ant catch enough food without ice.B. Because polar bears eat ice when they feel thirsty.C. Because polar bears will be easily found by hunters without ice.D. Because most female bears are used to giving birth under ice.10. After a sixmonth study,some scientists fear that _A. there is something wrong
45、 with their computersB. polar bears will disappear even faster than they ever expectedC. their computer models are not as accurate as they expectedD. global warming will destroy everything in the Arctic11. What does the writer want to tell us in the last paragraph?A. The forecast about the future of
46、 polar bears is not correct.B. Global warming wont have any effect on hunting trips in the Arctic.C. Polar bears are an endangered species as a result of bearhunting.D. People dont pay enough attention to the protection of endangered species.【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】【导语】本文是说明文。本文通过北极变暖导致北极熊急剧减少的
47、例子来呼吁人们关注全球变暖,同时提高对濒危动物的保护意识。【8题详解】细节理解题。根据第二段“The report has been produced by the US Geological Survey. The scientists have publicized their findings in the hope of influencing US Interior Secretary Dirk Kempthorne,who has been asked to put polar bears on the US endangered species list.(这份报告是由美国地质调
48、查局制作的。科学家们公布了他们的发现,希望能影响美国内政部长德克肯普索恩,他已被要求将北极熊列入美国濒危物种名单。)”可知德克肯普索恩被要求将北极熊列入美国濒危物种名单。故选C。【9题详解】推理判断题。由文章第三段第一句“Polar bears depend on floating sea ice as a platform for hunting seals,which are their main food.(北极熊依靠漂浮的海冰作为捕食海豹的平台,海豹是它们的主要食物。)”可知,北极熊依靠海冰捕食,如果没有足够的海冰,他们将会灭绝。故选A。【10题详解】细节理解题。由文章第四段的“Som
49、e team members fear the result is even worse for the bears than what their report says.(一些团队成员担心,对熊来说,结果甚至比他们报告中所说的还要糟糕。)”可知,一些科学家担心北极熊甚至比他们认为更快的消失。故选B。【11题详解】推理判断题,根据最后一段内容“However,not everyone in the scientific community believes that global warming is happening on such an alarming scale. Another
50、investigation has found that polar bears are still being hunted by wealthy “sportsmen” who want their skins and heads. At least ten international companies offer bearhunting trips.(然而,并不是科学界的每个人都相信全球变暖正在以如此惊人的规模发生。另一项调查发现,有钱的“运动人”仍然在猎杀北极熊,他们想要北极熊的皮和头。至少有十家国际公司提供猎熊旅行。)”可知人们对濒危物种的保护重视程度不够。故选D。DA new s
51、tudy suggests that dark markings on the planet Mars represent sand not water. The research in 2015 suggested that lines on some Martian hills were evidence of water. Yet American scientists now say these lines appear more like dry, flows of sand. If water is present, it is likely to be a small amoun
52、t. Water in liquid form would be necessary for microbial (微生物的) life. NASA, the American space agency, said more research is needed. Michael Meyer is the lead scientist for NASAs Mars exploration programme. He noted that the latest study does not reject the presence of water. But he admitted, “It ju
53、st may not be as exciting as the idea of rivers going down the sides of cliffs (悬崖). ”The new findings come from a team led by Colin Dundas of the United States Geological Survey. His team measured 151 of these lines in 10 areas. Most of the lines end with slopes between 28 degrees and 35 degrees. T
54、hese measurements are similar to active sand dunes (沙丘) on both Mars and Earth. A small covering of dust that moves and sometimes becomes lighter might help explain the markings. They usually appear in the Martian summertime, and then disappear until the next year. If these lines are dry, this sugge
55、sts that recent Mars has not had large volumes of liquid water. Dundas and his research team say that many questions remain. “I still think that Mars has a great potential for having had life early on in its history, ” Meyer said. “As long as thats true, we also have a reasonable possibility of life
56、 still being on Mars. It just happens to be cryptic or well hidden. ”NASA currently has no robotic vehicle either on Mars or in development with the ability to climb steep slopes. The lack of such equipment has engineers coming up with ideas like Martian helicopters or planes without pilots.12. What
57、 do American scientists find on Mars now according to their study?A. A lot of little life.B. An amount of water.C. Some Martian hills.D. Dark markings are sand.13. When do the markings come out?A. In Martian spring.B. In Martian summer.C. In Martian autumn.D. In Martian winter.14. Whats Meyers opini
58、on about having life on Mars?A. Doubtful.B. Trustful.C. Indifferent.D. Objective.15. What does the underlined word “cryptic” in Paragraph 4 mean?A. Undiscovered.B. Strange.C. Magical.D. Icy.【答案】12. D 13. B 14. B 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国科学家的一项新的研究发现: 火星上黑色的标记是沙子而不是水。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段第一句“A n
59、ew study suggests that dark markings on the planet Mars represent sand not water.(一项新的研究表明,火星上的黑色标记代表的是沙子,而不是水。)”可知,科学家发现火星上的黑色标记是沙子不是水。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段“They usually appear in the Martian summertime, and then disappear until the next year.(它们通常在火星的夏季出现,然后直到第二年才消失。)”可知,这样的标记会出现在火星的夏季。故选B项。【1
60、4题详解】推理判断题。根据文章第四段“I still think that Mars has a great potential for having had life early on in its history, ” Meyer said. “As long as thats true, we also have a reasonable possibility of life still being on Mars. It just happens to be cryptic or well hidden. ”( Meyer说:“我仍然认为,火星在其历史早期存在生命的潜力很大。”“只要
61、这是真的,生命仍然存在于火星上也有合理的可能性。只是它很神秘,或者说很隐蔽。”)”可推知,Meyer还是相信火星上有生命。故选B项。【15题详解】词句猜测题。通过划线词所在句的句意“It just happens to be cryptic or well hidden.(只是它很神秘,或者说很隐蔽。)”结合本句中的“or well hidden”可知,cryptic的意思是“隐藏的,没被发现的”。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Top Tips for the Flu SeasonI
62、ts coming. I can feel it in the air. On the subway every time someone coughs, I look up to see if I can move a little further. As I exit the train, I immediately reach for hand wash to remove any of the dirt on my hands. _16_If you are young and healthy, its most likely that you will just feel uncom
63、fortable for a week or two, miss some work or study. If you are elderly, have medical problems, or are a young child, you may not be so lucky. _17_ Depending on the year, between 3,000 and 49,000 people die.The best way to prevent the flu is to get vaccinated (接种疫苗). _18_ However, it still offers co
64、nsiderable protection. In adults , the vaccine is 59 percent protective on average. For children the story is better. Clearly, we need better vaccines but its still a really good idea to get vaccinated.Can the flu shot give you the flu? You may have an arm pain or a little fever, but the injection d
65、oes not contain a live virus and cannot give you the flu._19_ It isnt clear how long protection lasts and if the vaccine protects against different flus for only one year.Finally, here is some advice for what to do if you get the flu. _20_ Stay at home until your fever has been gone for at least 24
66、hours. That will reduce the number of people you give this to. Cover your coughs and sneezes. Keep your hands clean. Use soap and water or hand wash frequently, especially after coughing or sneezing. Drink plenty of water.Best wishes for a happy flu season!A. Flu season is here, and I take it seriou
67、sly.B. If you got the flu shot last year, do you need it this year?C. Each year more than 200,000 people are staying in hospital due to the illness.D. If you have the symptoms, call your doctor early to see if he wants to prescribe some medicine.E. Flu symptoms usually come on suddenly and frequentl
68、y and include high fever, cough, sore throat and body aches.F. Oftentimes doctors offices have special rooms set up in the fall just for giving flu shots, so its fast , easy and effective.G. You may have heard about a new study on flu vaccines, and it found that the flu vaccine didnt work as well as
69、 we thought or would like.【答案】16. A 17. C 18. G 19. B 20. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了流感季节来临时的一些防治小贴士。【16题详解】根据On the subway every time someone coughs, I look up to see if I can move a little further. As I exit the train, I immediately reach for hand wash to remove any of the dirt on my hands.可知,在地铁上别人
70、咳嗽,作者会离远一点,下了火车会立刻洗手。这些都说明了,在流感季节到来的时候,作者非常重视。故A选项“流感季节到了,我很重视”切题。故选A。【17题详解】根据前句If you are elderly, have medical problems, or are a young child, you may not be so lucky. 老人和小孩容易感染,和后句Depending on the year, between 3,000 and 49,000 people die.流感死亡的人数,可知,此句是列出每年因流感而住院的数据。故C选项“每年有超过20万人因为这种疾病而住院”切题。故选
71、C。【18题详解】根据前句The best way to prevent the flu is to get vaccinated (接种疫苗). 和后句However, it still offers considerable protection.中的关键词get vaccinated和后面的转折词However提示可知,虽然流感疫苗并不像我们想的那样有效,但它仍然提供了相当大的保护。故G选线“你可能听说过一项关于流感疫苗的新研究,它发现流感疫苗并不像我们想的那样有效 ”切题。故选G。【19题详解】根据后句It isnt clear how long protection lasts an
72、d if the vaccine protects against different flus for only one year. (目前还不清楚这种保护能持续多久,以及这种疫苗是否只能预防不同的流感仅一年。)可知,此回答是针对问题的回答。故B选项“如果你去年打过流感疫苗,今年还需要吗?”切题。故选B。【20题详解】根据上文Finally, here is some advice for what to do if you get the flu.(最后,这里有一些建议,如果你得了流感怎么办)可知,此处是得了流感,作者的一些建议。故D选项“如果你有这些症状,早点打电话给你的医生,看看他是否
73、需要开一些药”切题。故选D。第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Have you experienced a condition when listening to a very loud music makes your heartbeat so fast that you can actually feel the_21_beating? From this experience, we can conclude that loud and
74、fast music increases the heart rate. Therefore, we have a feeling of high_22_and stress when we listen to loud and fast music. On the contrary, soft music is _23_tons lower heart rate. People who listen to relaxing music have as lower heart rate,_24_to those listening to loud and fast music, or thos
75、e not listening to music at all.But why does this happen? Experiments found that the _25_of music on the heart is based on the functioning of the brain. When we hear music, the sound waves are _26_into electrical impulses(神经冲动) by the brain. As it can increase and decrease the heart rate, the relate
76、d effect is produced. Now, is it that only soft music _27_this effect? Well, listening to soft or relaxing music is surely more _28_.However, listening to any type of music you like can be _29_, rather than not listening to any music at all.It is believed that people who havens lower heart rate have
77、 a longer life._30_, people having a faster heart rate are at a greater_31_of suffering from cardiovascular (心血管的) diseases. Therefore, having a slower heart rate makes you live a longer and healthier life. When music_32_the heart rate, there is a feeling of_33_Therefore, it is used as a_34_techniqu
78、e, We can conclude by saying that the phrase “Music_35_the heart” is not just a saying, but a(n) fact!21. A. lightB. shallowC. heavyD. mild22. A. natureB. anxietyC. respectD. security23. A. integratedB. changedC. linkedD. marked24 A. comparedB. adaptedC. exposedD. opposed25. A. styleB. beautyC. fant
79、asyD. effect26. A. formedB. developedC. translatedD. made27. A. brings outB. brings upC. brings aboutD. brings in28. A. enjoyableB. unbearableC. unforgettableD. beneficial29. A. helpfulB. joyfulC. gratefulD. doubtful30. A. InterestinglyB. SimilarlyC. AbsolutelyD. Unbelievably31. A. limitB. competiti
80、onC. fameD. risk32. A. speeds upB. holds upC. slows upD. puts up33. A. selflessnessB. calmnessC. lonelinessD. restlessness34. A. learningB. relaxationC. permissionD. cooperation35. A. hardensB. touchesC. saddensD. heals【答案】21. C 22. B 23. C 24. A 25. D 26. C 27. A 28. D 29. A 30. B 31. D 32. C 33. B
81、 34. B 35. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了响亮而快速的音乐能加快心率,因此,当我们听声音大、速度快的音乐时,我们会感到高度焦虑和压力。而轻柔的音乐与较慢的心率有关,听轻松音乐的人心率较慢,更有助于放松。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:你是否经历过这样的情况:听非常大声的音乐会让你的心跳太快,以至于你真的能感觉到沉重的跳动?A. light轻的;B. shallow浅的;C. heavy重的;D. mild温和的。根据“a very loud music makes your heartbeat so fast”可知,心跳加速时会感觉到沉重的心跳。故选C。【2
82、2题详解】考查名词词义辨析。句意:因此,当我们听声音大、速度快的音乐时,我们会感到高度焦虑和压力。A. nature自然;B. anxiety焦虑;C. respect尊重;D. security安全。根据后文“and stress”指声音大、速度快的音乐令人感到高度焦虑和压力。故选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:相反,轻柔的音乐与较慢的心率有关。A. integrated合并;B. changed改变;C. linked连接;D. marked标记。根据后文“to a slower heart rate”和常识可知,指轻柔的音乐与较慢的心率有关,短语be linked to表示“与
83、有关”。故选C。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:与那些听声音大、节奏快的音乐或根本不听音乐的人相比,听轻松音乐的人心率较慢。A. compared比较;B. adapted改编,适应;C. exposed接触;D. opposed反对。根据后文“to those listening to loud and fast music, or those not listening to music at all”这里将听轻松音乐的人和那些听声音大、节奏快的音乐或根本不听音乐的人进行比较。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:实验发现,音乐对心脏的影响是基于大脑的功能。A. style风
84、格;B. beauty美丽;C. fantasy幻想;D. effect影响。根据后文“of music on the heart”以及上文提到音乐快慢与心率有关,即音乐对心脏有影响。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:当我们听到音乐时,声波被大脑转化为电脉冲。A. formed形成;B. developed发展;C. translated翻译,转化;D. made制作。根据“electrical impulses(神经冲动) by the brain”可知,声波被大脑转化为电脉冲。故选C。【27题详解】考查动词短语辨析。句意:那么,是不是只有轻柔的音乐才能产生这种效果呢?A. br
85、ings out生产,说明,公布;B. brings up抚养;C. brings about造成,引起;D. brings in引进。根据“As it can increase and decrease the heart rate, the related effect is produced.”可知,此处表示产生效果。故选A。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:嗯,听柔和或放松的音乐肯定更有益。A. enjoyable令人愉快的;B. unbearable难以忍受的;C. unforgettable难忘的;D. beneficial有益的。结合上文可知,听柔和的音乐可以减慢心率,即更
86、有益。故选D。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,听你喜欢的任何类型的音乐都是有帮助的,而不是什么音乐都不听。A. helpful有帮助的;B. joyful快乐的;C. grateful感谢的;D. doubtful怀疑的。上文however表示转折,结合后文“rather than not listening to any music at all”可知,比起什么音乐都不敢,听你喜欢的任何类型的音乐都是有帮助的。故选A。【30题详解】考查副词词义辨析。句意:类似地,心率较快的人患心血管疾病的风险也更大。A. Interestingly有趣地;B. Similarly相似地;C.
87、Absolutely绝对;D. Unbelievably难以置信地。根据上文“It is believed that people who have a slower heart rate have a longer life.(人们认为心率较慢的人寿命更长)”可知,心率较慢的人寿命更长,故类似地,心率较快的人患心血管疾病的风险也更大。故选B。【31题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. limit限制;B. competition比赛;C. fame名誉;D. risk风险。根据后文“of suffering from cardiovascular diseases”可知,这里指患心血管疾
88、病的风险。故选D。【32题详解】考查动词短语辨析。句意:当音乐减慢心率时,会有一种平静的感觉。A. speeds up加速;B. holds up举起,阻挡;C. slows up减缓,减速;D. puts up搭建,张贴。根据“Therefore, having a slower heart rate makes you live a longer and healthier life.”可知,此处指音乐减慢心率。故选C。【33题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. selflessness无私;B. calmness平静;C. loneliness孤独;D. restlessness烦躁
89、不安。根据上文“Therefore, having a slower heart rate makes you live a longer and healthier life. ”可知,音乐减慢心率时会带来一种平静的感觉。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:因此,它被用作一种放松技巧。A. learning学习;B. relaxation放松;C. permission允许;D. cooperation合作。根据上文中“Well, listening to soft or relaxing music”可知,慢速音乐可以是一种放松技巧。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:
90、我们可以这样总结:“音乐治愈心灵”这句话不仅仅一句谚语,而是一个事实!A. hardens使变硬;B. touches触摸;C. saddens使悲伤;D. heals治愈。根据上文内容可知,科学研究证实了“音乐治愈心灵”这句话。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。A number of major protection programs,_36_ (cover) world cultural heritage, grottoes, stone carvings and ancient buildings wi
91、ll be carried_37_.Major archaeological programs will continue to be promoted,_38_(especial) studies of the Erlitou site, the Yinxu site, Nanhai No 1a shipwreck off the coast of Guangdong province in the Southern Song period_39_ran from 1127 to 1279, and Changjiang kou No 2.The plan calls for _40_(im
92、prove) the monitoring and evaluation system of national archaeological site parks. The plan also points to the need to build more first-rate museums with Chinese characteristics. The collection management system in museums will _41_(upgrade) to standardize the ranking and categorization of cultural
93、relics.Other efforts will include promotion of cultural relics, developing_42_(relate) technologies and deepening _43_ (cooperate) with other countries to carryout key programs.“We need to allow the achievements of cultural relic protection _44_(serve) economic and social development better and writ
94、e _45_new chapter in cultural heritage development,” said Hu.【答案】36. covering 37. out 38. especially 39. which#that 40. improving 41. be upgraded 42. related 43. cooperation 44. to serve 45. a【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了几个文化遗产保护项目。【36题详解】考查非谓语动词。句意:包括世界文化遗产、石窟、石刻和古建筑在内的一系列重大保护项目将被实施。分析句子结构可知,已有谓语动词“will be
95、 carried_2_”,空处需填非谓语动词作后置定语,主语A number of major protection programs和cover为逻辑主谓关系,需用现在分词形式。故填covering。【37题详解】考查固定短语。句意同上。carry out为固定短语,意为“执行,实施”。故填out。【38题详解】考查副词。句意:重大考古项目将继续推进,特别是对二头遗址、殷墟遗址、南海一号(南宋时期广东沿海的沉船,1127年至1279年)和长江口二号的研究。空处需填副词especially,作状语。故填especially。【39题详解】考查定语从句。句意同上。空处引导定语从句,先行词the
96、Southern Song period,指物,定语从句中作主语,需用关系代词which/that引导。故填which/that。【40题详解】考查非谓语动词。句意:该计划要求完善国家考古遗址公园的监测和评估体系。介词for后面需填动名词improving作宾语。故填improving。【41题详解】考查被动语态。句意:博物馆的收藏品管理系统将升级到规范文物的排名和分类。The collection management system和upgrade为被动关系,结合空前的助动词will可知,此处为一般将来时的被动语态。故填be upgraded。【42题详解】考查形容词。句意:其他工作还包括促
97、进文物保护,发展相关技术,深化与其他国家的合作,实施重点项目。空处需填形容词related作定语,修饰名词technologies。故填related。【43题详解】考查名词。句意同上。空处需填名词cooperation,作宾语,表抽象概念,不可数。故填cooperation。【44题详解】考查非谓语动词。句意:他说:“我们要让文物保护成果更好地服务于经济社会发展,谱写文化遗产发展的新篇章。”allowto do sth.为固定用法,空处需填动词不定式作宾语补足语。故填to serve。【45题详解】考查冠词。句意同上。chapter为可数名词,此处表示泛指,且new发音以元音音素开头,需用不
98、定冠词a修饰。故填a。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你校英语社团(English Club)计划下周末举行一次关于垃圾分类的讲座,请你代表社团写一封公开邀请信,内容包括:1 .垃圾分类的好处;2.讲座具体时间和地点;3.邀请学生参加。注意:1. 词数 100 左右,开头和结尾已经给出,不计入总词数;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:垃圾分类 garbage classificationDear students,_Yours,English Club【答案】Dear students,Im writing this letter to
99、 call on attention to the lecture concerning garbage classification. Considering that most students fail to classify garbage properly though they really try to, our club will organize this lecture in an attempt to guide this deed.Garbage classification is of great significance. Firstly, not only can
100、 it cope with pollution issue effectively but more space originally occupied by wasteland will be spared. Secondly, we can undoubtedly make a difference by taking advantage of recyclable garbage.To fulfill your obligation to live an eco-life, come and join in the lecture to be given at 3 p. m. next
101、Sunday on the playground of our school. Only with combined efforts can we make our life better.Yours,English club【解析】【详解】【分析】本篇书面表达属于应用文邀请信,假定你是李华,你校英语社团(English Club)计划下周末举行一次关于垃圾分类的讲座,请你代表社团写一封公开邀请信,内容包括:1 .垃圾分类的好处;2.讲座具体时间和地点;3.邀请学生参加。【详解】1词汇积累尝试:make an attempt to in an attempt to 很重要:be of grea
102、t importance be of great significance 利用:make use of take advantage of 处理:deal with cope with2.句式拓展合并简单句原句:Considering that most students fail to classify garbage properly though they really try to, our club will organize this lecture in an attempt to guide this deed.拓展句:Our club will organize this
103、lecture in an attempt to guide this deed that most students fail to classify garbage properly though they really try to.【点睛】高分句型1 Considering that most students fail to classify garbage properly though they really try to, our club will organize this lecture in an attempt to guide this deed.(运用了现在分词作
104、状语)高分句型2 Only with combined efforts can we make our life better.(运用了倒装句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落的开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Steve grabbed his bat and glove. “See you later, Mom. Im going to Pauls.” He raced out the door and slammed it behind him. Summer vacation just began. The boys planned to play
105、baseball every day so they could make the freshman team.Paul was waiting outside for Steve. “What are you doing? Wheres your stuff?” Steve lifted his bat onto his shoulder when catching sight of Paul.Paul shook his head unhappily. “I have to clean Mr Thompsons garage before I can go. With his broken
106、 arm, he cant do it himself. My mom always volunteers me to help the Thompsons. Theyre kind of old.”“OK” said Steve. “Ill help you. Well get done quicker working together.”The boys went down the block to the Thompsons and got started. They found a couple of brooms and shovels(铲). Before they swept,
107、they put boxes that were strewn(遍布) around the garage floor on shelves. As Paul put a big box on a shelf, it fell off and with it fell an envelope. He picked it up. It wasnt sealed, so he opened it. There were lots of one-hundred-dollar bills.“Youve got to see this.” He pulled out a handful of bills
108、 and showed Steve with his eyes lit up. “Where did you get that?” said Steve. Paul pointed to the shelf. “It just fell down when the box fell. Theres got to be a couple of thousand box fell. Theres got to be a couple of thousand dollars here. If we take some, I bet no one will ever know.”Steve furro
109、wed his brow(皱眉) and shook his head. “Are you crazy? Thats stealing.” “Well I do a lot of chores for them and dont get paid. Its not really stealing; its a kind of payment for my hard work,” Paul insisted. At that time, Steve was about to grab the money from Pauls hand when they heard a sound.注意:1.
110、所续写短文的词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:“Boys, I baked a chocolate cake,” Mrs Thompson walked into the garage._Paragraph 2:When they were about to leave, Mrs Thompson handed Paul a brand-new bat and glove. _【答案】One possible version:“Boys, I baked a chocolate cake,” Mrs Thompson walked into
111、the garage. Catching sight of Mrs Thompson, the two froze with fear and followed her step with racing hearts. A few minutes later, they were served with large slices of cake. Delicious as the cake was, they didnt have any appetite. Mrs Thompson seemed to notice something was wrong, “Boys, do you lik
112、e the cake?” Paul nodded with his eyes dropping to avoid any eye contact and growing guilt crept into his heart.When they were about to leave, Mrs Thompson handed Paul a brand-new bat and glove. Paul looked at them, his face blushing with shame. “Th. thanks so much.” Voice trembling, Paul then brave
113、ly poured out everything about the envelope and gave back the money he hid before, apologizing for his stealing. However, Mrs Thompson, instead of boiling with anger, came up to Paul, and said gently: “Oh, thank you for helping me find the envelope. I totally forgot where I had put it.” In that spli
114、t time, it dawned on him that what really matters is simple honesty and simple kindness.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Steve邀约Paul外出打棒球,而Paul答应妈妈帮Thompson夫妇打扫车库卫生,之后Steve提议一同干活然后再去玩。在打扫卫生时有信封掉落,孩子们发现大量现金,在Paul想据为己有时,Steve极力打消Paul的想法,之后Thompson太太为感谢孩子们的劳动送来了蛋糕,这让孩子们感到很羞愧,在即将离开时Thompson太太送给Paul一只崭新的球棒和手套来表达感谢,
115、而Paul也终于意识到自己的错误从而还了钱。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“孩子们,我烤了一个巧克力蛋糕,”汤普森太太走进车库。”可知第一段可描写Thompson和孩子们的对话以及两个孩子见到Thompson太太后的反应。由第二段首句内容“当他们准备离开时,汤普森夫人递给Paul一只崭新的球棒和手套。”可知第二段可描写Paul看到崭新的球棒和手套时的反应、还钱后Thompson太太的反应和对孩子们的感谢,最后是Paul的思想认识。2.续写线索:做蛋糕送蛋糕孩子的担心Thompson太太的反应Paul的愧疚送手套和棒球还钱感谢认识3.词汇激活行为类看见:catch sight of/gl
116、impse at/see 呆住:freeze/be shocked倒出:pour out/empty情绪类温柔地:gently/softly/mildly脸红:blush/go red【点睛】【高分句型1】Delicious as the cake was, they didnt have any appetite.(使用了as引导的让步状语从句)【高分句型2】Voice trembling, Paul then bravely poured out everything about the envelope and gave back the money he hid before, apologizing for his stealing.(使用了独立主格结构)听力答案:1-5 CACBA 6-10 BACBC 11-15 AACBB 16-20 CBACA