1、江西省南昌市2021届高三英语4月教学质量检测卷(含解析)说明:1. 全卷满分150分,考试时间120分钟。2. 全卷分为试题卷和答题卡,答案要求写在答题卡上,不得在试题卷上作答,否则不给分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选取中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.
2、 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the man going to do?A. Turn the music up.B. Turn the music down.C. Change some light music.【答案】B【解析】【原文】W: Im sorry to bother you about this, but could you turn that music down?M: Sorry, I didnt realize you could hear it.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】W
3、here does the conversation take place?A. In a store.B. In an office.C. At the womans【答案】C【解析】【原文】W: Welcome, John. Give me your coat and hat.M: Thank you, Mrs. Turner. W: My husband is waiting for you in the living room.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much did the woman pay for her scarves?A. $40.B. $45.C.
4、 $50.【答案】B【解析】【原文】M: Your new scarf is so beautiful. Was it expensive?W: Not really. One scarf is 25 dollars. But if you buy two, you can save 5 dollars, so I bought two4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats going to happen?A. Its getting drier.B. A storm is on the way.C. The bad smell is getting worse.【答案】B【解析
5、】【原文】M: I think I smell a storm coming.W: I hope so. Its been so dry these days, and the crops need water.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we learn from the conversation?A. Mary wont listen to the man.B. Mary will go to the party.C. Something goes wrong with Marys ears.【答案】A【解析】【原文】W: Tracys birthday pa
6、rty is around the corner. Didnt you tell Mary about it?M: I did. However, whatever I said to her goes in one ear and out of the other.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请
7、去附件查看】6. When was the butter bought?A. Yesterday.B. Two days ago.C. Months ago.7. How is the woman to deal with the butter?A. Eat it up.B. Throw it away.C. Change it.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M: This butter has a funny taste. Perhaps it has gone bad.W: When did you buy it?M: It has been here for only two
8、 days. W: Sometimes supermarkets keep foods on the shelves for months. Give it to me and Ill take it back. Ill ask them to change it for a new package. M: Do you think they will?W: Why not? Food is expensive these days. We cant afford to waste it. But if we eat it, we might get ill. M: Of course. Yo
9、u are right.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats the price for a child ticket of the both exhibitions?A. 3.B. 5.C. 6.9. How will the woman go to the gallery?A. By bus.B. By car.C. By subway.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】M: Hello! The Rainbow Gallery. How can I help you?W: Hello! Is there a photo exhib
10、ition this weekend?M: Yes, there is. W: How much is the ticket?M: Ten pounds each, and half price for children, but this includes the painting exhibition too. If you only want to see the photo exhibition, its six pounds per person, with half price for children too. W: OK. The gallery is on Sunshine
11、Street, isnt it?M: No, we moved to a different place last year. Our present address is 28 Garden Road. Its opposite to theAutumn Square. W: Oh, I see. Can I drive?M: Yes, but I suggest you not drive here. You will be stuck in a traffic jam at weekends. The subway is easy and fast. W: OK. Thank you f
12、or your help.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What does the young man living upstairs often do?A. He plays the violin at night.B. He knocks on the womans door.C. He borrows things from the woman.11. Who is Jennifer?A. The mans sister.B. The womans neighbor.C. Susans former roommate.12. What wi
13、ll the woman do next?A. Give Susan a call.B. Have a good rest.C. Get ready for the exam.【答案】10. A 11. C 12. A【解析】【原文】M: Sara, how do you like your new apartment?W: Well, I wish I hadnt moved into it. The young man who lives upstairs often practices the violin till midnight. I really cant stand it. M
14、: Why dont you ask him to stop?W: Ive tried, but it doesnt work. Whats worse, he isnt the only one that I cannot stand. The woman next door often comes over to borrow things, but she seldom returns anything. M: Then dont lend her anything. W: Now I dont even open the door when she knocks, but it mak
15、es me uncomfortable. Im afraid Ill have to move again. M: I suppose you can move in with my sister Susan. Jennifer once shared her apartment and now she has moved out. There is an extra room now. W: Thats great. Ill call her right now. After all, I need to sleep very well in order to perform well in
16、 the coming exam.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Whats Bill?A. A teacher.B. A tour guide.C. A designer.14. Where is Peter from?A. Italy.B. England.C. France.15. Who did the woman go to Italy with?A. Her friend.B. Her son.C. Her husband.16. What does Bill ask the woman to do at last?A. Teach h
17、im Italian.B. Attend a Christmas party.C. Show him around the department.【答案】13. C 14. B 15. B 16. C【解析】【原文】M: Hello, I am Bill.W: Hello, you are the new designer for our department, right?M: Yes. W: Welcome. I heard we would have a talented young man working with us. M: Thank you! Are you British?W
18、: Well, actually, I am French. But I have been in England for 15 years. M: Such a long time. W: And my husband Peter was born in England. He teaches spoken English in a university. So I always learn English from him. M: No wonder you speak English so fluently. W: Thank you! How about you? Where are
19、you from?M: I am from Rome, Italy. W: Oh, really? I once went there during the Christmas holiday with my son. M: How do you like it?W: Very much. Its the most beautiful city I have ever been to. And the guide there was very nice. M: Thank you. Im very glad to hear that. W: Can you teach me Italian?M
20、: I will if I am free. Can you show the department to me now?W: OK, lets go.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How did the writer get into the town?A. He turned to locals.B. He followed others.C. He called a driver.18. What does the writer think of the food in Plaka?A. Expensive.B. Wonderful.C. Sp
21、ecial.19. What led to the writers sore throat?A. The weather.B. The food.C. The pollution.20. Whats traffic like in Athens?A. Favorable.B. Terrible.C. Complex.【答案】17. B 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】Greetings, all!I flew to Athens on Sunday and found myself at the airport with no idea where to find a pla
22、ce to stay. Luckily, I met a group of French women, and I got the name of their hotel, and followed them into town. The next couple days were filled with touring the sightsall with walking distance. Im in love with Plaka, although there are many tourists. It is filled with outside dining, and the fo
23、od is incredible. The prices arent bad either, which was a pleasant surprise. The weather has been perfect. This is definitely the time to see Greece. The flowers are all out, the grass hasnt been burned by the sun yet, and the evenings are comfortable. The pollution is an issue, of course, and I ha
24、d a sore throat during my stay there. People warned me about Athens traffic, but I love it! Im free to walk when and where I want, and while the drivers are fast, they are watching where theyre going, so I actually feel much safer. Ive now passed one month on the road, and continue to love it. The c
25、ountryside Ive seen over the last week has been simply beautiful, and the people friendly. Happy Trails,Gavin第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALife Begins on Board Your Next Cruise(邮轮)On a cruise, its all about choices. And never about effort or annoyance. S
26、imply step aboard and float away, as your grand accommodation takes you from port to port, country to country. Maybe you havent been on a cruise yet. Lets see what it might look like.Rise and shineEveryone is a morning person on a cruise. Wake up to find yourself floating joyfully somewhere out on t
27、he horizon, between vast blue skies and rolling oceans. Youve travelled far through the night, and each morning begins with a completely new and foreign destination calling from outside your window. What a way to start your day!Breakfast of championsBefore the morning truly begins, spend some time r
28、elaxing on the top floor with a steaming cup of coffee and warm French pastries, taking in the unbelievable views and the fresh sea air. Or head to one of the many restaurants on the ground floor to find a rich meal fit for a king, then walk to the front of the ship and have some fresh fruit and Ame
29、rican pancakes in the open-air market.Ease into your dayEnergize your morning with a yoga class, strengthening your body on the open-air board, palms stretched to the sea. Hit the gym for a refreshing workout or take a swim that will set you up for the day. If you are not so sporty, simply spend you
30、r morning sitting by the pool reading a book, perhaps losing yourself in the history, culture and legends of your next port of call.21. Where can you enjoy a cup of coffee on the cruise?A. On the top floor.B. On the ground floor.C. In the open-air market.D. In the front of the ship.22. What can you
31、do for a relaxing morning?A. Do yoga outdoors.B. Work out in the gym.C. Take a swim.D. Read by the pool.23. Who is this text intended for?A. Cruise organizers.B. Potential cruise participants.C. Cruise advertisers.D. Experienced cruise travelers.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了乘坐邮轮旅行的体验。
32、【21题详解】细节理解题。根据文章Breakfast of champions部分内容“Before the morning truly begins, spend some time relaxing on the top floor with a steaming cup of coffee and warm French pastries, taking in the unbelievable views and the fresh sea air.(在早晨真正开始之前,花些时间在顶楼放松一下,喝杯热气腾腾的咖啡,吃点热腾腾的法式糕点,欣赏令人难以置信的美景和新鲜的海风。)”可知,在顶楼
33、可以喝到咖啡。故选A项。22题详解】细节理解题。根据文章Ease into your day部分内容“Energize your morning with a yoga class, strengthening your body on the open-air board, palms stretched to the sea. Hit the gym for a refreshing workout or take a swim that will set you up for the day. If you are not so sporty, simply spend your mor
34、ning sitting by the pool reading a book, perhaps losing yourself in the history, culture and legends of your next port of call.(通过瑜伽课给你的早晨注入活力,在露天平台上增强你的身体,手掌伸向大海。去健身房做一次提神的锻炼或者游泳,这会让你一整天都精神抖擞。如果你不是那么爱运动,那就整个早上坐在泳池边看书,也许会沉浸在下一个停靠港的历史、文化和传说中。)”可知,A项“Do yoga outdoors.(在户外做瑜伽)”,B项“Work out in the gym.(
35、在健身房锻炼。)”,C项“Take a swim.(游泳)”三项都是让人精力充沛的活动,D项“Read by the pool.(在泳池边读书。)”是让人放松的,故选D项。【23题详解】推理判断题。根据文章第一段最后一句内容“Maybe you havent been on a cruise yet. Lets see what it might look like.(也许你还没坐过游轮。让我们看看它会是什么样子。)”可知,本文向读者,尤其是没有乘坐过邮轮的人,描述了乘坐邮轮的美妙体验,由此可推知,本文的目的是针对潜在的邮轮参与者。故选B项。BFreshmen at Central Valle
36、y High in Ceres had a busy week of good deeds, tied to Pay It Forward Day, April 30, and an urge to show the world that teens can be awesome. Kids in Success 101 spent first period making sandwiches for the homeless. The classes, taught by Natalie Rowell and Becky Lynch, got to hand 200 bagged sandw
37、iches to the charity giving out the food. “They got to really see what an impact they had. It was inspiring and heartwarming,” Rowell said. Besides, students also made blankets to send to soldiers, and created 45 flower arrangements for senior people at the Hale Aloha Home in Ceres. “They were nervo
38、us going into it. But when they saw how happy the elderly were, the reality of what they did really surfaced,” Rowell said. Rowell said she liked working with children. get to see how they learn. “Its different from how we learn, but were kind of the same because they struggle in some of the subject
39、s that we find hard as well.”Success 101 was tailor-made for students with that kind of insight. The first-period class includes study help, speakers on teen subjects and an overall focus on looking past high school, figuring out the steps to create their future. “Some kids need that little push. In
40、 this class, thats what we do, we give them that little push,” Lynch added. “Success would be beneficial for all ninth-grade students. Since the start of the year, I really see a change in them.”Raquel Alfaro, a teen participant who worked with the younger kids, likes the Pay It Forward idea. “This
41、helps us show adults, and also kids, that were doing something different and that were not as mean and selfish as they think we are, Alfaro said.24. How did the kids in Success 101 show their value in the week?A. By studying very hard.B. By doing some good deeds.C. By helping their teachers.D. By in
42、spiring local community.25. What can we infer about Rowell from the text?A. She is in need of some push.B. She tried hard to learn some subjects.C. She understands the kids well.D. She started the Pay It Forward Day.26. Why was Success 101 set up?A. To push students to study harder.B. To educate stu
43、dents to help others.C. To inspire students to make a better change.D. To improve students academic performance.27. What do people usually think of teens, according to Raquel Alfaro?A. Awesome.B. Successful.C. Changeable.D. Selfish.【答案】24. B 25. C 26. C 27. D【解析】【分析】本文为记叙文。文章主要讲述了一些高一学生通过做好事,帮助他人而向更
44、好的自己转变的故事。【24题详解】细节理解题。根据第一段“Freshmen at Central Valley High in Ceres had a busy week of good deeds, tied to Pay It Forward Day, April 30, and an urge to show the world that teens can be awesome.(在谷神星中央谷高中,新生们在4月30日的“Pay It Forward Day”活动中忙碌了一周的善行活动,他们迫切希望向世界展示青少年也可以是了不起的)”和第二段“Kids in Success 101 s
45、pent first period making sandwiches for the homeless. The classes, taught by Natalie Rowell and Becky Lynch, got to hand 200 bagged sandwiches to the charity giving out the food. “They got to really see what an impact they had. It was inspiring and heartwarming,” Rowell said. Besides, students also
46、made blankets to send to soldiers, and created 45 flower arrangements for senior people at the Hale Aloha Home in Ceres. “They were nervous going into it. But when they saw how happy the elderly were, the reality of what they did really surfaced,” Rowell said.( Success 101的孩子们第一节课为无家可归的人做三明治。由Natali
47、e Rowell和Becky Lynch教授的这门课,向慈善机构分发了200袋三明治。“他们必须真正看到他们的影响。这既鼓舞人心又温暖人心,” Rowell说。除此之外,学生们还制作了毛毯送给士兵,并在谷神星的黑尔阿罗哈之家为老人制作了45幅花束。“他们开始时很紧张。但当他们看到老人是多么的快乐时,他们所做的事情才真正浮出水面。”)”可知,Success 101中的孩子们通过在一周内做一些好事来显示他们的价值。故选 B。【25题详解】推理判断题。根据第三段中“Its different from how we learn, but were kind of the same because t
48、hey struggle in some of the subjects that we find hard as well.(这和我们学习的方式不同,但我们有点像,因为他们在一些我们觉得很难的科目上也会挣扎)”可推知,Rowell 很理解学生在学习中碰到的难处,故选 C。【26题详解】推理判断题。根据第四段中“Some kids need that little push. In this class, thats what we do, we give them that little push,” Lynch added. “Success would be beneficial for
49、 all ninth-grade students. Since the start of the year, I really see a change in them.”(Lynch 补充说:“有些孩子需要你的帮助。在这门课上,这就是我们所做的,我们给他们一点推动。成功对所有九年级的学生都是有益的。从今年开始,我真的看到了他们的变化。”)”可推知,设立Success 101是为了激发学生做出更好的改变。故选 C。【27题详解】细节理解题。根据最后一段中“This helps us show adults, and also kids, that were doing something d
50、ifferent and that were not as mean and selfish as they think we are, Alfaro said.( Alfaro说:“这有助于我们向成年人和孩子们表明,我们在做不同的事情,我们不像他们认为的那样吝啬和自私。”)”可知,Raquel Alfaro认为人们认为青少年很自私。故选 D。CPerhaps thousands of people have searched for a bronze chest full of gold and jewels hidden in the Rocky Mountains between San
51、ta Fe and the Canadian border hidden by a millionaire adventurer. At least four people died in their search for the treasure. But its all over now. Fenns Treasure has been found. The 89-year-old adventurer named Forrest Fenn, who created the treasure hunt, announced the news via his website. “I dont
52、 know the person who found it, but the poem in my book led him to the precise spot,” Fenn wrote. “The treasure was confirmed by a photograph the lucky finder sent me.”Forrest Fenn, the man who started the hunt, lives in Santa Fe. He was a pilot in the Vietnam War and later accumulated his wealth as
53、a dealer in art and antiques. Fenn was diagnosed(诊断) with cancer in 1988 and had planned to die peacefully in the woods with his treasure. But when his cancer became less serious, he changed his plan, eventually writing the poem that described his dream resting place, which is where he hid the treas
54、ure. The poem appeared in a memoir called The Thrill of the Chase. Fenn said that the chest wouldnt be found by accident; only a treasure hunter who correctly interpreted the clues(线索) would find it. Several treasure hunters went missing while attempting to find the chest, including hunter Jeff Murp
55、hy and Mike Petersen, both of whom went missing in Yellowstone National Park in 2017. Fenn said that he had never been to the Yellowstone National Park, and that the treasure was not in a dangerous place. It was in the thick forest of the Rocky Mountains and had not been moved from the spot where I
56、hid it more than 10 years ago, Fenn wrote on his website. It is illegal to remove anything from a national park, which would cause trouble in legally claiming the treasure if it was found there.28. What contributed to the finding of the treasure?A Fenns announcement.B. A poem in Fenns book.C. Fenns
57、vivid description.D. A photo on Fenns website.29. What is the third paragraph mainly about?A. Who Forrest Fenn was.B. Where Fenn hid the treasure.C. How the treasure hunt began.D. What Fenn did to find the treasure.30. What can we learn about Fenns Treasure”?A. It was in Yellowstone National Park.B.
58、 It was found by someone by chance.C. It was moved from one place to another.D. It was in Fenns chosen resting place.31. What does the underlined word “claiming” in the last paragraph probably mean?A. Taking.B. Burying.C. Protecting.D. Acknowledging.【答案】28. B 29. C 30. D 31. A【解析】【分析】这是一篇记叙文,讲述了众多寻宝
59、人寻找多年的宝藏最终被找到了,藏宝人Fenn通过自己的网页发布了这个消息。【28题详解】细节理解题。根据第二段“I dont know the person who found it, but the poem in my book led him to the precise spot,” Fenn wrote.( Fenn写道:“我不认识找到宝藏人,但是我书里的诗引导他找到了精确的地点。”)可知,是Fenn书里面的一首诗促成了宝藏的发现。故选B项。【29题详解】段落大意题。通读第三段,结合本段前两句“Forrest Fenn, the man who started the hunt, l
60、ives in Santa Fe.He was a pilot in the Vietnam War and later accumulated his wealth as a dealer in art and antiques.( 开启寻找之旅的人Forrest Fenn住在Santa Fe。他在越南战争中是一名飞行员,后来作为一名艺术品和古董商人积累了财富。)”以及最后一句“ Fenn said that the chest wouldnt be found by accident; only a treasure hunter who correctly interpreted the
61、 clues(线索) would find it.( Fenn说,这个箱子不会被偶然发现,只有正确解读线索的寻宝人才能找到它。)”可知,第三段主要讲述了Forrest Fenn的个人经历及他是如何把宝藏隐藏起来让别人寻找的,故选C项。【30题详解】细节理解题。根据第三段中“But when his cancer became less serious, he changed his plan, eventually writing the poem that described his dream resting place, which is where he hid the treasur
62、e.(但当他的癌症不那么严重时,他改变了他的计划,最终写了一首描述他梦中的安息之所的诗,那是他藏宝的地方。)”可知,Fenn的宝藏在他选择的安息之所。故选D项。【31题详解】词义猜测题。根据划线词前文“It is illegal to remove anything from a national park”可知,从国家公园带走任何东西都是违法的,因此“which would cause trouble in legally claiming the treasure if it was found there”应是指如果宝藏在国家公园被发现的话,想要合法地“带走”宝藏就会引起不少麻烦,所以划
63、线词的意思为“带走”。故选A项。DBeethoven is a giant of classical music. And the most influential, tooat least, when it comes to piano compositions. Thats according to a study in the journal EP J Data Science. If youre wondering how data analysis could determine something as abstract as cultural influence, its wor
64、th remembering this: Music is the most mathematical of the art form, a lot of which is symbolic. The music is written in symbols that are connected in time.Juyong Park is a theoretical physicist in South Korea. Park and his colleagues collected 900 piano compositions by 19 composers from 1700 to 191
65、0. Then they used that mathematical quality to their advantage by dividing each composition into what they called “code words”, in other words, a chord. They then compared each chord to the chord or note that came after it, which allowed them to determine how creative composers were at coming up wit
66、h novel transitions.The composer with top marks for novelty was Rachmaninoff. But when the researchers looked at those chord transitions across all 19 composers, it was Beethoven who was most heavily borrowed frommeaning at least among the composers in this analysis, his influence was the largest. T
67、heir study comes with some drawbacks. For example, the researchers only considered piano compositions in this work, and by only studying chord transitions, so their conclusions wouldnt relate to artists who were influential in other ways like Bach or Mozart. Park explained, “Its well understood that
68、 Mozarts contribution to music comes from the musical forms that he designed. That was not very well reflected by our mathematical modeling.”As for Park, the results convinced him he has some listening to do. “Of course I listen to music. I like Rachmaninoffs music, but I have to say I have listened
69、 to Beethoven way more than Rachmaninoff. So after this work came out, I ended up buying his whole complete collection.32. What makes it possible to determine musical influence?A. The symbolic nature of music.B. The analytical function of piano music.C. The abstract feature of culture.D. The rapid d
70、evelopment of technology.33. Who is the most creative composer in the study?A. Rachmaninoff.B. Beethoven.C. Bach.D. Mozart.34. Why did Park make the explanation in paragraph 5?A. To express his admiration for Mozart.B. To compare Mozart with other musicians.C. To introduce a way to design musical fo
71、rms.D. To show certain limitations of the study.35. Which of the following can be the best title of this text?A. Beethoven: a Genius in Classical MusicB. Beethovens Influence: Proved by ScienceC. Chords: a New Way to Determine MusicD. The Art Form of Music : Written in Symbols【答案】32. A 33. A 34. D 3
72、5. B【解析】【分析】这是一篇说明文。研究表明贝多芬在钢琴作曲方面是最具有影响力的,文章介绍了研究开展的过程和发现以及研究仍然存在的一些问题。【32题详解】细节理解题。根据第二段“If youre wondering how data analysis could determine something as abstract as cultural influence, its worth remembering this: Music is the most mathematical of the art form, a lot of which is symbolic. The mus
73、ic is written in symbols that are connected in time. (如果你想知道数据分析是如何确定像文化影响这样抽象的东西的,那么有必要记住:音乐是最数学化的艺术形式,很多都是象征性的。音乐是用时间相连的符号写成的)”可知,是音乐的象征性使确定音乐影响成为可能。故选 A。【33题详解】细节理解题。根据第四段中“The composer with top marks for novelty was Rachmaninoff.(在创新方面得分最高的作曲家是Rachmaninoff)”可知,Rachmaninoff是研究里最有创造力的作曲家。故选A。【34题详
74、解】推理判断题。根据第五段中“Park explained, “Its well understood that Mozarts contribution to music comes from the musical forms that he designed. That was not very well reflected by our mathematical modeling.”(Park解释说:“众所周知,莫扎特对音乐的贡献来自于他设计的音乐形式。我们的数学模型并没有很好地反映这一点。”)”可推知,Park在第5段中作出解释是为了显示研究的某些局限性。故选D。【35题详解】主旨大
75、意题。根据第一段“Beethoven is a giant of classical music. And the most influential, tooat least, when it comes to piano compositions. Thats according to a study in the journal EP J Data Science.(贝多芬是古典音乐的巨匠。也是最具影响力的至少在钢琴作品方面是如此。这是根据数据科学杂志上的一项研究得出的结论)”结合文章说明了研究表明贝多芬在钢琴作曲方面是最具有影响力的,文章介绍了研究开展的过程和发现以及研究仍然存在的一些问
76、题。故B选项“科学证明了贝多芬的影响”最符合文章标题。故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项. Dangerous Driving HabitsApproximately 1. 3 million people around the world die in road accidents every year, making it one of the top ten causes of deaths. _36_To prevent these consequences, here are some d
77、angerous driving habits you should avoid. _37_Were you actually surprised by this one? Heres the truth youre 23 times more likely to crash if you text while driving. _38_Disturbingly, 77 percent of young adult drivers say they can safely drive while texting. Actually, distracted driving accidents, i
78、ncluding those caused by the use of handheld devices, form the No. 1 killer of teens, according to the NHTSA and others. Drive when youre tired. Avoid driving when youre tired, since you will have slower reaction times and you are very likely to fall asleep at the wheel. If youre exhausted and your
79、body needs sleep, it is going to get it, one way or another. _39_If youre already in the car, pull over and take a nap and then continue when youve woken up. Having someone with you in the car can help prevent accidents, since you are more likely to be alert if you have company. Keep an eye on the k
80、ids. According to the AAA Foundation for Traffic Safety, passengers are ranked by drivers as among the most frequent causes of distraction(分心). Young children are four times as distracting as adults, while infants can be eight times more distracting, the AAA Foundation reports. _40_.A. Talk on the p
81、hone.B. Text and update social media.C. Therefore, keep an eye on the kids if you drive fast.D. It takes about five seconds of attention to send a brief text.E. If youre very tired, avoid driving home and take a cab instead.F. So think twice before glancing at your little one at the backseat.G. Anot
82、her 20-50 million people are injured due to road accidents every year.【答案】36. G 37. B 38. D 39. E 40. F【解析】【分析】本文为说明文。文章列举了一些危险的驾驶习惯,告诫人们要小心驾驶,注意安全。【36题详解】空前一句提到“Approximately 1. 3 million people around the world die in road accidents every year, making it one of the top ten causes of deaths.(全世界每年有
83、大约1300万人死于交通事故,使其成为十大死亡原因之一)”;G项“Another 20-50 million people are injured due to road accidents every year. (每年还有2000万到5000万人因交通事故受伤)”,其中“are injured due to road accidents”与空前一句中的“die in road accidents”语义相关,分别说明很多人由于交通事故死亡和受伤。G项是顺承空前一句的话题。故选G。【37题详解】该空是此段的小标题;下文提到“youre 23 times more likely to crash
84、 if you text while driving.(如果你开车时发短信,你发生车祸的可能性会高出23倍)”说明由于发短信会导致交通事故;B项“Text and update social media.(发短信并更新社交媒体)”,其中“text”与下文中“if you text while driving”“drive while texting”中的“text ”“texting”是词汇复现。该段是说明发短信会引起交通事故。B项可以概括该段的内容。故选B。【38题详解】D项“It takes about five seconds of attention to send a brief t
85、ext. (发送一条简短的短信需要大约5秒钟的注意力)”是对上文中“more likely to crash if you text while driving”的进一步说明,同时也呼应下文“distracted driving accidents(分心引起的驾驶事故)”。故选D。【39题详解】此段的小标题是“Drive when youre tired.(疲惫时开车)”; 空前一句提到“If youre exhausted and your body needs sleep(如果你很累,你的身体需要睡眠)”说明疲劳驾驶是引起交通事故的原因;E项“If youre very tired, av
86、oid driving home and take a cab instead.(如果你很累,避免开车回家,改坐出租车)”,其中“If youre very tired,avoid driving”与上文的“Avoid driving when youre tired”语义相同。E项是对如何避免疲劳驾驶提出的建议。故选E。【40题详解】此段的小标题是“Keep an eye on the kids.(留意孩子)”;空前一句提到“Young children are four times as distracting as adults, while infants can be eight t
87、imes more distracting.(小孩子的分心力是成年人的四倍,而婴儿的分心力是成年人的八倍)”; F项“So think twice before glancing at your little one at the backseat. (所以,在看你坐在后座上的小宝宝之前,请三思)”,其中“your little one”指代空前一句中的“young children”“infants”;空前一句提到“distracting”,是说明原因;F项“think twice”是说明结果,so 表示因果关系。F项是顺承空前一句的话题。故选F。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
88、第一节(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳选项. One month ago my kind grandmother, Nonie, was put into hospice(临终安养院). This was as much a (n) _41_ as anything, since it _42_ her to go home with what she needed, rather than being _43_ in the hospital. It wasnt clear whether or
89、not she was all that close to _44_ . My mother said it could be a _45_ still or it could be any time. My parents _46_ I should pick a proper time to visit her in New York. Three weekends were possible for me to make a _47_ in the coming months : October 20th, November 10th, or December 1st. The _48_
90、 in October was certainly the least convenient as I was pretty _49_, and Id have to get all the arrangements in order very _50_. But I chose it because if I waited just out of_51_, and Nonie died before I saw her, Id never _52_ myself. It turns out I did the _53_ thing. When her driver came to pick
91、her up today around noon, Nonie passed out, and never_54_ . My trip was a _55_ one, but I got to spend a full day and a half _56_ next to her and asking her questions. Some questions got more _57_ answers. I wanted to know more about her and my grandpas love story and how they can stay happily _58_
92、for nearly 70 years , dedicated to each other until the very end. My grandpa got dementia(痴呆),and he almost_59_ everything slowly. _60_, for years he still remembered Nonie. He died two years ago, and Nonie told me shed been asking the Lord to take her ever since.41. A. businessB. decisionC. discuss
93、ionD. exchange42. A. advisedB. promisedC. requiredD. allowed43. A. stuckB. settledC. stoppedD. put44. A. dangerB. deathC. existenceD. nature45. A. minuteB. dayC. whileD. decade46. A. orderedB. commandedC. appealedD. suggested47. A. routineB. scheduleC. tripD. design48. A. workdayB. termC. weekendD.
94、date49. A. busyB. freeC. easyD. flexible50. A. constantlyB. endlesslyC. graduallyD. quickly51 A. arrangementB. convenienceC. connectionD. requirement52. A. expressB. devoteC. forgiveD. support53. A. rightB. normalC. reliableD. wrong54. A. turned upB. stood upC. made upD. woke up55. A. shortB. unique
95、C. gratefulD. casual56. A. standingB. lyingC. sittingD. resting57. A. usualB. popularC. curiousD. fruitful58. A. marriedB. movedC. unitedD. determined59. A. confirmedB. forgotC. doubtedD. witnessed60. A. ThereforeB. OtherwiseC. MoreoverD. However【答案】41. B 42. D 43. A 44. B 45. C 46. D 47. C 48. C 49
96、. A 50. D 51. B 52. C 53. A 54. D 55. A 56. C 57. D 58. A 59. B 60. D【解析】【分析】本文为记叙文,叙述了祖母 Nonie 在临终之前最后的时光和作者对祖母的敬爱之情。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:这是一个非常重要的决定,因为这让她可以带着她需要的东西回家,而不是必须留在医院里。A. business商业,生意;B. decision决定;C. discussion讨论;D. exchange交换。根据第1空前的“my kind grandmother, Nonie, was put into hospice(临终安养
97、院).”可知,将祖母 Nonie送进临终安养院,是作者家人做出的决定。故选B。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:这是一个非常重要的决定,因为这让她可以带着她需要的东西回家,而不是必须留在医院里。A. advised建议;B. promised许诺;C. required需要;D. allowed允许。根据第2空后的“her to go home with what she needed,”可知,在临终安养院,祖母可以随时回家。故选D。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:这是一个非常重要的决定,因为这让她可以带着她需要的东西回家,而不是必须留在医院里。A. stuck 粘住;B. sett
98、led解决;C. stopped停止;D. put放。根据第3空前后“rather than being _3_ in the hospital”可知,这样祖母不必留在医院,故选A。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:目前还不清楚她是否已经离死亡多近。A. danger危险;B. death死;C. existence存在;D. nature自然。根据“One month ago my kind grandmother, Nonie, was put into hospice(临终安养院)”可知,在临终安养院的病人随时有可能去世。目前还不清楚她是否已经离死亡多近。故选B。【45题详解】考查名
99、词词义辨析。句意:我妈妈说可能是一段时间,也可能是任何时候。A. minute分钟;B. day天;C. while一段时间;D. decade十年。根据第5空前后“ it could be any time.”可知,作者母亲认为祖母 Nonie 的离去是不定的,可能要一段时间,也可能是最近的某一天。故选C。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:我父母建议我选一个适当的时间到纽约去看她。A. ordered命令,要求;B. commanded命令;C. appealed呼吁;D. suggested建议。根据第6空后面的“I should pick a proper time to visit
100、 her in New York.”可知,作者母亲建议作者尽早去看望一下祖母。故选D。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:下个月我有三个周末可以去旅行。A. routine惯例;B. schedule计划;C. trip 旅行;D. design设计。此处指安排看望祖母的行程。故选C。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:10月份的周末肯定是最不方便的,因为我很忙,必须很快把一切安排妥当。A. workday工作日;B. term学期;C. weekend 周末;D. date日期。根据第7空前的“Three weekends were possible for me”可知,上文提到三个周末
101、可以用于安排行程,此处应该是说最近的十月份的这个周末事情繁杂,最不方便。故选C。【49题详解】考查形容词词义辨析。句意:10月份的周末肯定是最不方便的,因为我很忙,必须很快把一切安排妥当。A. busy忙碌的;B. free 自由的;C. easy容易的;D. flexible灵活的。根据第9空后文“Id have to get all the arrangements,”可知,从后文知道这个周末作者非常忙碌。故选A。【50题详解】考查副词词义辨析。句意:10月份的周末肯定是最不方便的,因为我很忙,必须很快把一切安排妥当。A. constantly不断地;B. endlessly无穷无尽地;C
102、. gradually逐步地;D. quickly讯速地。根据第10空前“Id have to get all the arrangements in order very _10_.”可知,这个周末要尽快将一些工作安排有序。故选D。【51题详解】考查名词词义辨析。句意:但我选择这样做是因为如果我只是为了方便而等待,诺妮在我见到她之前就去世了,我永远不会原谅自己。A. arrangement整理;B. convenience方便;C. connection连接;D. requirement要求。根据第11空前“But I chose it because if I waited just ou
103、t of,”可知,尽管这个周末非常忙,作者还是选择这个时间看望祖母,因为如果出于方便考虑将行程延后,作者可能错失最后一次看望祖母的机会。故选B。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:但我选择这样做是因为如果我只是为了方便而等待,诺妮在我见到她之前去世了,我永远不会原谅自己。A. express表达;B. devote致力于;C. forgive原谅;D. support支持。根据第12空前后“Nonie died before I saw her, ”可知,作者认为,如果没能在祖母临终前看望一下她,将不能原谅自己。故选C。【53题详解】考查形容词词义辨析。句意:事实证明我做的是对的。A. ri
104、ght正确的;B. normal正常的;C. reliable可靠的;D. wrong错误的。由下文可知作者的选择是对的。故选A。【54题详解】考查动词短语辨析。句意:当她司机今天中午来接她的时候,诺妮昏倒了,再也没有醒来。A. turned up出现;B. stood up站起来;C. made up构成;D. woke up醒来。根据第14空前“ Nonie passed out”可知,祖母再没有“醒来”。故选D。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的旅程很短,但我花了整整一天半的时间坐在她旁边,问她问题。A. short短的;B. unique独一无二的;C. grateful感激
105、的;D. casual随便的。根据第15空前后“My trip was a _15_ one, but I got to spend a full day”可知,看望临终祖母的时间是短暂的。故选A。【56题详解】考查动词词义辨析。句意:我的旅程很短,但我花了整整一天半的时间坐在她旁边,问她问题。A. standing站立;B. lying躺;C. sitting坐;D. resting休息。根据第16空下文“next to her and asking her questions.”可知,作者陪伴祖母,坐在她身边。故选C。【57题详解】考查形容词词义辨析。句意:有些问题得到了富有成效的答案。A
106、. usual通常的;B. popular普遍的;C. curious好奇的;D. fruitful富有成效的。根据后文“I wanted to know more about her and my grandpas love story and how they can stay happily 18 for nearly 70 years , dedicated to each other until the very end.”可知,作者从祖母那里了解许多东西,收获满满。有些问题得到了富有成效的的答案。故选D。【58题详解】考查动词词义辨析。句意:我想知道更多关于她和我爷爷的爱情故事,以
107、及他们是如何在近70年的婚姻生活中保持幸福,相濡以沫直到生命的最后。A. married结婚;B. moved移动;C. united联合;D. determined下决心。根据第18空前后“ for nearly 70 years ,”可知,祖母与祖父结婚七十年。故选A。【59题详解】考查动词词义辨析。句意:我爷爷得了痴呆症,他几乎慢慢地忘记了一切。A. confirmed确证;B. forgot 忘记;C. doubted怀疑;D. witnessed目的。根据第19空前后“My grandpa got dementia(痴呆)”可知,由于老年痴呆而忘了所有事。故选B。【60题详解】考查副
108、词词义辨析。句意:然而,多年来他仍然记得诺尼。A. Therefore因此;B. Otherwise 否则;C. Moreover另外;D. However然而。根据第20空后“for years he still remembered Nonie.”可知,与前面的“忘记”构成转折关系。故选D。第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Living in a city can be stressful. But people in Bogota, Colombia have found a place to help ea
109、se stress and get a_61_(peace) break from busy life. The place is a _62_(protect) park for hummingbirds(蜂鸟). The park is at the top of Montserrat Hill. The area_63_ (contain) a forest which has turned into a quiet place for both people and birds. As the hummingbirds fly from flower to flower, some p
110、eople take pictures with cameras or phones. “Sometimes it doesnt seem real because we are close to_64_ city with the population of 8 million,_65_ create noise every day, said Camino Carter, a caretaker in the park. His job is_66_(mix) water and sugar that is put in bird feeders. _67_(visitor) to the
111、 park can see between 25 to 35 different species of birds. But ten years ago, the hill was _68_ (complete) destroyed, and no trees _69_(leave) on it. Luckily, measures were taken by the government. Workers began to replant local trees and flowers to bring the forest back_70_ life. Presently, there a
112、re 115 species of birds, including 18 kinds of hummingbirds in the park.【答案】61. peaceful 62. protected 63. contains 64. a 65. who 66. to mix/mixing 67. Visitors 68. completely 69. were left 70. to【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍蜂鸟公园。它为忙碌的哥伦比亚人带来宁静,帮助人们缓解压力,从繁忙的生活中得到平静的休息。【61题详解】考查形容词。句意:哥伦比亚找到了一个地方,可以帮助缓解压力,从繁
113、忙的生活中得到平静的休息。此处break是名词,由形容词修饰,所给词peace是名词,其形容词是peaceful,在句中作定语。故填peaceful。【62题详解】考查非谓语动词。句意:这里是蜂鸟的保护区。过去分词作定语,修饰 park,有被动之意。故填protected。【63题详解】考查动词时态。句意:这个地区有一片森林,那里已经变成了一个安静的地方,适合人类和鸟类居住。这里在描述一个客观事实,句子用一般现在时,第三人称单数The area作主语,谓语动词用动词的第三人称单数形式。故填contains。【64题详解】考查冠词。句意:有时它似乎不真实,因为我们离一个拥有800万人口的城市很近
114、,这个城市每天都在制造噪音。此处表示泛指,用不定冠词,且city是以辅音音素开头的词,前面加a。故填a。【65题详解】考查定语从句。句意:有时它似乎不真实,因为我们离一个拥有800万人口的城市很近,这个城市每天都在制造噪音。句中the population of 8 million是先行词,指人,在后面的非限制性定语从句中作主语,由关系代词who引导定语从句。故填who。【66题详解】考查非谓语动词。句意:他的工作是将放入鸟饲料中的水和糖混合起来。动词不定式或-ing 形式作表语。故填to mix/mixing。【67题详解】考查名词。句意:游客在公园可以看到25到35种不同的鸟类。此处vis
115、itor是可数名词,用名词复数表示“类指”公园里的游客,在句中作主语。故填Visitors。【68题详解】考查副词。句意:但是十年前,这座山被完全摧毁了,山上没有一棵树。修饰过去分词destroyed用副词,在句中作状语,所给词complete是形容词,其副词是completely。故填completely。【69题详解】考查动词。句意:那里没有一棵树。句子主语trees是复数形式,和谓语动词leave之间是被动关系,再根据ten years ago可知,此处用一般过去时的被动语态。故填were left。【70题详解】考查介词。句意:工人们开始重新种植当地的树木和鲜花,使森林恢复生机。固定搭
116、配:bring back to life“使复活”。故填to。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)71. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有 10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。We students have had many
117、 tests or exams. We have both achieved success and suffer from failure, but different students has different attitudes towards failure. Some fall in low spirit when they dont do well in the exams. Whats worse, some even lose their heart and no longer study as harder as before. However, most students
118、 take an active attitude on failure. They find out the causes so that they will avoid made the same mistake. In my opinion, failure is the mother of success, that can teach us a lot in the process of reaching our finally goals. Only by tasting failure can we enjoy fruit of success.【答案】1.suffersuffer
119、ed2.hashave3.spiritspirits4.去掉their5.harderhard6.onto/towards7.mademaking8.thatwhich9.finallyfinal10.enjoy后添加the【解析】【分析】这是一篇议论文。不同的学生对失败有不同的态度,一些人会情绪低落,而另一些人对失败采取积极的态度。作者认为失败是成功之母,可以教会我们很多事情。只有品尝失败,才能尝到成功的果实。【详解】1.考查动词时态。句意:我们既取得了成功,也遭受了失败,但不同的学生对失败有不同的态度。结合上文“We have both achieved success and”可知为现在
120、完成时,suffer应用过去分词形式。故suffer改为suffered。2.考查主谓一致。句意:我们既取得了成功,也遭受了失败,但不同的学生对失败有不同的态度。此处主语为“different students”,助动词应用have。故has改为have。3.考查固定短语。句意:当他们在考试中表现不好时,有些人会情绪低落。结合句意表示“情绪低落”可知短语为fall in low spirits。故spirit改为spirits。4.考查固定短语。句意:更糟糕的是,一些人甚至失去了信心,不再像以前那样努力学习。结合句意表示“失去信心”可知短语为lose heart。故去掉their。5.考查形容
121、词。句意:更糟糕的是,一些人甚至失去了信心,不再像以前那样努力学习。短语asas表示“像一样”,中间应用形容词原形hard。故harder改为hard。6.考查介词。句意:然而,大多数学生对失败采取积极的态度。结合句意表示“对采取积极的态度”可知短语为take an active attitude to/towards。故on改为to/towards。7.考查非谓语动词。句意:他们找出原因,这样他们就会避免犯同样的错误。结合句意表示“避免做某事”可知短语为avoid doing sth.。故made改为making。8.考查定语从句。句意:在我看来,失败是成功之母,在我们达到最终目标的过程中,
122、失败可以教会我们很多。此处为非限制性定语从句修饰先行词failure,先行词在从句中作主语,指物,故应用关系代词which引导,that不能引导非限制性定语从句。故that改为which。9.考查形容词。句意:在我看来,失败是成功之母,在我们达到最终目标的过程中,失败可以教会我们很多。修饰名词goals应用形容词final,作定语。故finally改为final。10.考查冠词。句意:只有品尝失败,才能尝到成功的果实。fruit此处特指成功的果实,前面应用定冠词the。故enjoy后添加the。第二节书面表达(满分25分)72. 你校正在组织英语演讲比赛。请以“我的家训”为主题,写一篇演讲稿参
123、赛,内容包括:1. 介绍家训;2. 家训对你的影响。注意:1. 词数100左右;2. 开头和结尾已给出,不计入总字数。提示词:家训family mottoLadies and gentlemen,_Thank you for your listening!【答案】Ladies and gentlemen,At a young age, I repeatedly heard a sentence from my grandparents: “Honesty is the best policy. ” I didnt truly understand it until I was nine, wh
124、en I broke a window of my class after school. As no one saw it, I happily told my family about my “good luck”. My father seriously said to me, “You know our family motto: Honesty is the best policy. You broke the window, and you should be responsible for it.” The next day, I apologized to my teacher
125、, who, instead of blaming me, praised me for my honesty. Be honest, and youll benefit from it!Thank you for your listening!【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生以“我的家训”为主题,写一篇演讲稿参赛。【详解】1.词汇积累重复:constantlyrepeatedly懂得:knowunderstand开心地:gladlyhappily道歉:say sorry toapologize to2.句式拓展简单句变复合句原句:You broke the window, a
126、nd you should be responsible for it.拓展句:You broke the window, for which you should be responsible.【点睛】高分句型1 I didnt truly understand it until I was nine, when I broke a window of my class after school. (运用了when引导非限制性定语从句)高分句型2 The next day, I apologized to my teacher, who, instead of blaming me, praised me for my honesty. (运用了动名词作宾语)25