1、人教版英语八年级上学期期末测试题(一) (时间:60分钟分值:120分)听力部分(共20分)一、 听句子, 选择正确的答语, 句子读一遍(每小题1分, 共5分)1. A. A doctor.B. To visit many places.C. I have a robot. 2. A. Yes, I will.B. Laura.C. No, I wont. 3. A. Because they are tired. B. Because they have more experience than us. C. Because theyre teachers. 4. A. Id like to
2、 buy a T-shirt.B. No, you dont.C. Youre welcome. 5. A. Just now.B. Not very well.C. Thank you. 二、听五段对话, 选出能回答所给问题的最佳答案(每段对话读两遍)(每小题1分, 共5分)6. Which kind of movie does the boy like?A. Cartoons.B. Action movies. C. Soap operas. 7. What does the boys father want him to be?A. A doctor.B. A nurse. C. A c
3、omputer programmer. 8. What are they talking about?A. They are talking about their plan.B. They are talking about their holiday. C. They are talking about the environment. 9. Why isnt the boy available?A. Because he is ill.B. Because he has an exam. C. Because he is busy with his homework. 10. Whats
4、 wrong with the boy?A. He makes many mistakes.B. He is careless in the exam. C. His teacher isnt happy with him. 三、 听两段较长对话, 选出能回答所给问题的最佳答案(每题对话读两遍)(每小题1分, 共5分)听第一段对话, 回答1112题11. What problem does the boy have?A. He passed the exam. B. He didnt pass the exam. C. He lost his wallet. 12. What will hap
5、pen if the boy tells his parents the truth?A. Theyll be upset. B. Theyll be angry. C. Theyll be happy. 听第二段对话, 回答1315题13. Why didnt the girl want Lily to copy the answers?A. Because she thought it was wrong. B. Because she thought it was right. C. Because she thought it was normal. 14. What does the
6、 father think of the matter?A. Lily is right. B. His daughter is right. C. Theyre both right. 15. Whats the fathers advice for his daughter?A. She can call Lily. B. They can chat online. C. She can write a letter to Lily. 四、 听短文, 根据所听内容填空, 短文读两遍(每小题1分, 共5分)Dear Miss Li, Im going to _16 a New Years p
7、arty in our classroom. But Im _17 about several things. First, I dont know when to have it. Next, I dont know _18 we can let students bring potato chips to the party. The last one is what will _19 if we watch a video at the party. You have a lot of experience. Im looking forward to your _20 on solvi
8、ng these problems. Yours, Zhang Li笔试部分(共100分)五、单项选择(每小题1分, 共10分)( )21、-How does Emilio get to school?-He the bus.A. takes B. by C. get D. on( )22、- did you get there ?-By train.A. What B. How C. When D. Why( )23、think playing basketball must more interesting than staying at home. be B. is C. was D.
9、are( )24、 is the zoo from your house? A. How long B. How much C. How far D. How away( )25、I have homework to do today.A. much too B. too much C. too many D. many too( )26、-Happy Birthday!- A. The same to you. B. Yes, Im happy. C. Thanks. D. Thats all right.( )27、Thanks very much me.A. to help B. for
10、 help C. your helping D. for helping( )28、I cant go to the mall with you tomorrow. Maybe A. the other time B. another time C. other time D. all the time( )29、This picture is beautiful than that one.A. much B. more much C. much more D. very( )30、My shoes are cheaper than . A. you B. your C. yours D.
11、your ones六、完形填空(每小题1. 5分, 共15分)“Problems and worries are normal(正常)in life. ” says Laura. “But I think talking to someone helps a lot. If we dont talk to someone, well certainly feel_31. ”Laura once lost her _32,_and worried for days. She was afraid to tell her parents about it. She even walked thre
12、e miles to school each day because she didnt have any money. She just kept _33of the problem again and again in her mind. “If I tell my parents, theyll be angry! ” But in the end, she talked to her parents and they were really_34. Her dad said that he_35made careless mistakes himself. They got her a
13、 new wallet and asked her to be more careful. “I will always remember to_36my problems in the future! ” Laura says. Robert Hunt advises students about common_37. He feels the same way as Laura. “It is best not to avoid our problems. We should always try to solve them. ” He thinks that you can find s
14、omeone to talk to first. This person doesnt need to be an expert(专家)like himself. Students often forget that their parents have more_38than them, and are always there to_39them. In English, we say that sharing a problem is like cutting it in half. So youre halfway to solving a problem if you talk to
15、_40about it. 31. A. betterB. happierC. worseD. cleverer32. A. walletB. bikeC. moneyD. phone33. A. hopingB. thinkingC. wishingD. expecting 34. A. seeingB. knowingC. learningD. understanding35. A. sometimesB. alwaysC. neverD. seldom36. A. coverB. shareC. guessD. stop37. A. habitsB. answersC. ideasD. p
16、roblems38. A. friendshipB. loveC. truthD. experience39. A. helpB. beatC. hurtD. fail40. A. noneB. someoneC. eachD. no one七、阅读理解(每小题2分, 共30分) AI had a summer camp with my classmates last year. Early in the morning we met at the bus station. After saying goodbye to our parents, we got on the buses. It
17、 took us more than two hours to arrive at the campground. We got off the buses cheerfully. Laughing and shouting. We jumped and ran all over the place. It was the first time for us to be away from parents. Some of us started to feel homesick(想家). However, when the night party and dances began, the h
18、omesickness was gone. The next day, everybody rushed to the boating class, hoping to be at the head of the others. At first, my friends and I worked hard, but the boat wouldnt listen to us and kept going round and round. Then the teacher taught us how to work together. After many tries, we did much
19、better. The swimming class was my favorite. It was about the hottest time of a day and the best time to stay in the cool water. The swimming teacher was a funny man, and during the class he often made us laugh happily. During the week I learned a lot of new things and made many new friends. I also l
20、earned how to take care of myself. 41. They got to the campground _. A. on foot B. by bike C. by bus D. by plane42. The campground was _ from their homes. A. quite near B. not far C. very long D. quite far43. Why was the swimming class the writers favorite? A. Because it was good to stay in the cool
21、 water when the weather was hot. B. Because the writer felt quite relaxed during the class. C. Because the swimming teacher was a funny man. D. All of the above. 44. Which statement is NOT true?A. It was the first time for the children to be away from parents. B. Their homesickness lasted for long.
22、C. It was teamwork(配合) to boat. D. They camped for a week. 45. Which is the best title of the passage? A. I Learnt a LotB. Boating and SwimmingC. On the CampgroundD. My First Summer CampBDo you want to be in good health? Try to do the following things! You can become stronger. Drink eight cups of wa
23、ter every day. Water helps your body in many ways. If you feel thirsty, just have a cup of water. Dont forget to eat your breakfast. Breakfast gives you everything your body needs for the morning, so do not forget your breakfast. Get enough calcium(钙). Your bones need it. Milk has more calcium. You
24、may also drink soya milk. Go for a walk every day after meals. Walking is good exercise, and people need exercise for good health. Its better to walk after meals. Stretch for five minutes after sitting for one or two hours. Stretching your arms and legs is good for your body. Use your brain every da
25、y. For example, you can do stand crossword puzzle or read a new book. Have a rest for about twenty minutes when you are tired. You may do something different to have a break. For example, stand up and walk. Or sit down to listen to music. 46. How many things does this passage mention for you to do i
26、f you want to keep healthy? A. Five. B. Six. C. Seven. D. Eight. 47. Which meal can provide what your body needs for the morning?A. Breakfast. B. Lunch. C. Dessert. D. Dinner. 48. Its better to take a walk after meals, isnt it?A. No, it isnt. B. Yes, it is. C. No, it doesnt.D. Yes, it was. 49. What
27、does the underlined word “Stretch” mean in Chinese?A. 锻炼 B. 跳跃 C. 跑步 D. 伸展50. What is the best title of this passage?A. Its Important to Keep HealthyB. Ways to Keep HealthyC. Why People Do ExerciseD. Take Care of YourselfCFamily traditions are special habits or customs that your family have. For exa
28、mple, in the family of Bill Gates, his parents keep the tradition of reading with children. And whats the tradition in your family?Nick, 15, EnglandOn every family members birthday, we give him or her a surprise. Last Sunday, it was my mothers birthday. And I knew that she wanted to see a film. So I
29、 bought a ticket without telling her first. This made her really happy. Jack, 15, CubaEvery weekend, my parents and I go to my grandparents home. My grandparents cook delicious food. I meet all my cousins. We talk about interesting things at school. Sometimes my parents also join us in playing games
30、. Yu Xin, 14, ChinaDuring every summer or winter holiday, we have a family trip across the country. Im always the one who chooses where to go. We have visited Qingdao, Xiamen and Beijing. I enjoy the trips. 51. The family of Bill Gates keeps the tradition of _ with children. A. playingB. reading C.
31、singingD. traveling52. _ bought a film ticket for his mother. A. BillB. Jack C. NickD. Yu Xin53. Sometimes Jacks parents _ when the family get together. A. cook foodB. talk about interesting thingsC. meet cousinsD. play games with the children54. Yu Xin has visited some places EXCEPT_. A. XiamenB. H
32、angzhouC. BeijingD. Qingdao55. The three children are talking about their _. A. school lifeB. birthday partiesC. holiday plansD. family traditions八、词汇运用(每小题1分, 共10分)A)根据句意及首字母提示完成句子。56. Teenagers should take part in all kinds of school a_. 57. The joke made all of us l_. 58. Dont ask other people qu
33、estions about their p_ life. 59. I think traveling by train is more c_ than by bus. 60. We are p_ for the final exam. B)用所给词的适当形式填空61. Mo Yan is a_(success) writer. He once won the Nobel Prize. 62. It is_ (good) to listen than to speak. 63. _(final), we solved the problem together. 64. Would you min
34、d_(write)down your name on the paper?65. Thanks for your_(invite). But Im afraid I cant go. 九、补全对话(其中有两项为多余选项)(每小题2分, 共10分)W: Hello, Xiao Hua. M: Hello, Han Lin. W:_66M: Im reading todays newspaper. It says every week students in primary schools have a day without homework. _67W: I think its great.
35、_68M: Thats impossible. But after the exam, well also have a long summer vacation and we neednt do any homework. W: Im looking forward to it. Have you made any plans for it?M:_69 Im going travelling. But I havent decided where to go. W:_70M: Good idea. I also hear Taiwan is a nice place. Ill think a
36、bout it. Thank you for your advice. W: Its a pleasure. A. Why not go to Taiwan?B. We can have more time to enjoy ourselves. C. No, not yet. D. How do you feel about it?E. What are you doing?F. Yes, of course. G. I wish I were still in primary school. 十、选择合适的单词填空。每空限用一词(每小题1分, 共10分)becauserobotsoverh
37、umansdangerousourfuturecarsrunandWhat will our world be like in 2050? We asked a group of experts to make their predictions(预测)about our_71. By 2050 we will have “clever”_72. We wont have so many accidents, _73 they will be able to talk with each other. Cars will slow down by themselves or stop in_7
38、4situations. Also, our cars will_75on electricity. By 2050 our homes will be more ecofriendly (环保). We will use solar (太阳的) energy, and we will recycle (回收) water. There will be more people in the world_76our houses will be smaller. Many houses will be underground and we will have_77to help clean, c
39、ook and do_78home shopping. We wont die! The computers in the future wont look like machines. Theyll look like_79. By 2050 there will be too many people on the earth and_80100 million people will be living on the moon and other planets. We will be able to travel to Mars and back in just three days.
40、十一、书面表达(15分)Julie根据提示,以“My Sunday”为题目,写一段80词左右的短文。开头结尾已给出,不计入词数之内。参考词汇:get up late, after breakfast, help, do housework, wash dishes, clean, have lunch, go to the zoo, by bike, go home, after supper, do my homework, watch TV, go to bed Its Sunday today Sunday is my holiday. I like it very much. 期末测试
41、听力材料:一、1. What do you want to be in the future?2. Who will you go to the party with?3. Why can our parents give us good advice about our problems?4. Can I help you?5. This shirt is really nice on you.二、6. W: Which kind of movie do you like?M: I like action movies. They are exciting.7W: What do you w
42、ant to be when you grow up?M: A computer programmer. But my father wants me to be a doctor.8W: The pollution is less serious these days.M: Yes. The environment is getting better.9W: Would you like to come to my party tomorrow?M: Id love to, but Im not available. I have an exam. 10W: You look upset.
43、Whats wrong?M: I am careless and make many mistakes in my homework.三、Text 1W: Why are you upset?M: I have a problem.W: Whats that?M: I failed the English exam. Im afraid to tell my parents about it.W: What will happen if you tell them?M: If I tell them, theyll be angry. But if I dont tell them, Ill
44、feel sorry. What should I do?W: I think theyll be angrier if you dont tell the truth. They would like an honest boy.Text 2W: Can you give me some advice, Dad?M: About what?W: My best friend Lily wanted to copy my answers in the exam. I refused because I thought it was wrong to do that. But she was a
45、ngry with me.M: Youre right. She shouldnt copy others answers in the exam. You can write a letter to tell her if she has problems, you may help her, but not just let her copy your answers. I think shell understand you in the end.W: OK, let me try. Thank you, Dad.四、Dear Miss Li,Im going to organize a
46、 New Years party in our classroom. But Im worried about several things.First, I dont know when to have it. Next, I dont know if we can let students bring potato chips to the party. The last one is what will happen if we watch a video at the party. You have a lot of experience. Im looking forward to
47、your advice on solving these problems.Yours,Zhang Li听力答案:一、15ABBAC二、610BACBA三、1115BBABC四、16. organize17. worried 18. if19. happen20. advice五、21.A 22.B 23.A 24.C 25.B 26.C 27.D 28.B 29.C 30.C六、31.C点拨:用上下文联系法。句意:如果我们不和别人交谈,我们无疑会感到_。better更好的;happier更开心的;worse更糟的;cleverer更聪明的。根据第一段内容,交谈帮助我们很多,可知选C。32A3
48、3B点拨:由此段第二句话:她害怕告诉她父母。可推测她不敢把丢钱包的事告诉父母,只是自己想来想去。故选B。34D点拨:由下一句她爸爸说自己有时会犯粗心的错,可知,他父母对于她的错误是理解的。understanding理解的,故选D。35A36B点拨:此段讲述了劳拉因为分享问题而最终解决问题的故事,所以她应是有问题时记得“分享”,故选B。37D点拨:句意:Robert Hunt建议学生关于普遍的_。answer答案;idea主意;habit习惯;problem(强调问题困难)。此段第二句说他和劳拉有相同的感觉,可知他建议的是普遍的问题。故选D。38D39A点拨:由上句父母比孩子有经验,可知:他们(
49、父母)总会在那帮助他们(孩子)。故选A。40B点拨:句意:因此如果和_交谈你的问题就解决了一半。根据第一段中But I think talking to someone helps a lot. 可推知作者认为和某人交谈很有帮助,故空白处表达“某人”,故选B。七、A41. C 点拨:用关键句定位法。根据Early in the morning we met at the bus station. 得知他们是乘公交车去的。42. D点拨:用语境法。根据It took us more than two hours to arrive at the campground.得知野营地离家很远。43.
50、D44B点拨:用细节定位法。根据However, when the night party and dances began, the homesickness was gone.得知想家的感觉持续时间不长。45. D B46. C点拨:用总结归纳法。根据第28段得知是7个建议。47. A点拨:用细节定位法。根据Breakfast gives you everything your body needs for the morning,so do not forget your breakfast.得知答案。 48. B点拨:用细节定位法。根据Its better to walk after
51、meals.得出答案。49. D50. B点拨:用主旨归纳法。根据文章内容和第一段推测出文章主题是“保持健康的方法”。C51. B点拨:细节理解题。根据第一段的第二句For example, in the family of Bill Gates, his parents keep the tradition of reading with children.可知选B。52. C点拨:细节理解题。根据第二段的倒数第二句So I bought a ticket without telling her first. 可知选C。53. D点拨:细节理解题。根据第三段的最后一句Sometimes my
52、 parents also join us in playing games.可知选D。54. B点拨:理解判断题。根据最后一段的倒数第二句We have visited Qingdao, Xiamen and Beijing.可知没去过杭州,故选B。55. D点拨:主旨大意题。通读全文可知文章介绍的是三个孩子谈论自己的家庭传统,故选D。八、A)56. activities57. laugh58. personal 59. comfortable60. preparingB)61. successful62. better63. Finally 64. writing65. invitation九、 6670EDGFA十、71. future72. cars73. because74. dangerous 75. run76. and77. robots 78. our79. humans80. over十一、范文:略