1、江苏省淮安市2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)第卷(选择题,共三大题,满分95分)第一部分:听力(共两节,满分30)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节:听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does this conversation probably take place?A. In a library. B. In a classroom. C. In a bo
2、okstore.2. What does the man think of the rent?A. Reasonable. B. High. C. Low.3. How much will the man pay if his son visits the park now?A. 10. B. 25. C. 50.4. What can we know about Karen?A. She was late for ajob interview.B. She iscareful abouteverything.C. She didnt hear the speakerswords.5. Why
3、 cant Tim speak fluent English?A. He has no time to study.B.Hehardly practices it.C. Hedoesnt go to English classes.第二节:听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. When did the murder happen accordingto Mr. S
4、mith?A.At midnight. B. At about 1:00 a.m. C.At about 1:00 p.m.7. What did Mr. Smith see?A.Awoman waslying on the ground bleeding.B.Aman was lying on the ground unconsciously.C.Awoman was lying on the ground screaming.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. When did the headmasters speech end?A. 8:10. B. 8:30. C. 9
5、:05.9. What is the man going to sign up for?A. Film. B. Music. C. Painting.10. Whats the probable relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Husband and wife.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. How long is that since the womans last visit here?A. Over a year. B. Over half
6、 a year. C. Over a couple of months.12. Whats the womans problem?A. She has a toothache.B. She lost a tooth.C. She feels uncomfortable when eating something cold.13. What will the woman do next?A. Go away.B. Get her teeth fixed.C. Get her teeth further examined.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14. Whats wrong
7、 with the man?A. He has been out of job. B. Hegot a new job. C. He just lost his job.15. What was the man?A.Apainter. B. Alawyer. C.Ateacher.16. What will the woman do?A. Get a new job. B. Share the mans problem. C. Get the man a new job.17. What will the man do most probably?A. Find a hobby. B.Buy
8、some paint. C. Go back to work.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18. How did the man help the old lady?A. He took her to hospital.B. He helped her to find her sons home.C. He carried her bags and took her home.19. When did the mans grandmother die?A. 20 yearsago. B. 25 years ago. C. 30 years ago.20. What did
9、it turn out to be?A. The old lady was the mans fathers aunt.B. The old lady was the mans fathers neighbor.C. The old lady looked after the man as he was two.第二部分 :阅读理解 (共15小题:每小题2.5分,满分37.5分 )阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C和 D 四个选项中,选出最佳选项。AIn the coming months, we are bringing together artists from all over th
10、e globe, to enjoy speaking Shakespeares plays in their language, in our Globe, within the architecture Shakespeare wrote for. Please come and join us.National Theatre Of China BeijingChineseThis great occasion(盛会) will be the National Theatre of Chinas first visit to the UK. The companys productions
11、 show the new face of 21st century Chinese theatre. This production of Shakespeares Richard III will be directed by the Nationals Associate Director, Wang Xiaoying.Date & Time: Saturday 28 April, 2.30 pm & Sunday 29 April, 1.30 pm & 6.30 pmMarjanishvili Theatre TbilisiGeorgianOne of the most famous
12、theatres in Georgia, the Marjanishvili, founded in 1928, appears regularly at theatre festivals all over the world. This new production of As You Like It is helmed(指导) by the companys Artistic Director Levan Tsuladze.Date & Time: Friday 18 May, 2.30 pm & Saturday 19 May, 7.30 pmDeafinitely Theatre L
13、ondonBritish Sign Language(BSL)By translating the rich and humourous text of Loves Labours Lost into the physical language of BSL, Deafinitely Theatre creates a new interpretation of Shakespeares comedy and aims to build a bridge between deaf and hearing worlds by performing to both groups as one au
14、dience.Date & Time: Tuesday 22 May, 2.30 pm & Wednesday 23 May, 7.30 pmHabima National Theatre Tel AvivHebrewThe Habima is the centre of Hebrew-language theatre worldwide. Founded in Moscow after the 1905 revolution, the company eventually settled in Tel Aviv in the late 1920s. Since 1958, they have
15、 been recognized as the national theatre of Israel. This production of Shakespeares The Merchant of Venice marks their first visit to the UK.Date & Time: Monday 28 May, 7.30 & Tuesday 29 May, 7.30 pm1. Which play will be performed by the National Theatre of China?A. Richard.B. Lovers Labours Lost.C.
16、 As You Like It.D. The Merchant of Venice.2. What is special about Deafinitely Theatre?A. It has two groups of actors.B. It is the leading theatre in London.C. It performs plays in BSL.D. It is good at producing comedies.3. When can you see a play in Hebrew?A. On Saturday 28 April.B. On Sunday 29 Ap
17、ril.C. On Tuesday 22 May.D. On Tuesday 29 May.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。本文主要介绍了莎士比亚的戏剧被翻译成几个国家的语言,并将在这些国家的大剧院上映的事情。【1题详解】细节理解题。根据题干the National Theatre of China可知,定位到National Theatre of China段落处,根据“This production of Shakespeares Richard III will be directed by the Nationals Associate Direc
18、tor,Wang Xiaoying”可知,Richard III将要在中国国家大剧院上映。故选A。【2题详解】细节理解题。根据题干Deafinitely Theatre定位到Deafinitely Theatre,根据“ Deafinitely Theatre LondonBritish Sign Language(BSL)”可知,Deafinitely Thertre的特殊之处在于这个戏剧是用手语表演的。故选C。【3题详解】细节理解题。根据“Date Date&Time:Monday 28May,7.30&Tuesday 29 May,7.30pm”可知,可以在5月29日,星期二这一天,在希
19、伯来观看戏剧。故选D。【点睛】阅读理解旨在考查考生对于文章整体的理解与细节的把握与分析,要在了解整篇文章框架的基础上进行选择。本文属于广告类短文,所考查三题均为细节题中的直接理解题。细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要实事的理解能力。它一般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。这种题难度低,只要学生读懂文章,就能得分,属于低层次题。在阅读中可以使用定位法与跳读法解决直接理解题。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而找出正确答案。跳读法即根据
20、题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行分析和推理等,从而找出正确答案。例如第1题,根据题目“Which play will be performed by the National Theatre of China?”,由题目中出现的关键信息the National Theatre of China,直接定位第一篇宣传广告,在文中找到“This production ofShakespeares Richard III will be directed by the Nationals Associate Director,Wang Xiaoyi
21、ng” 可知,Shakespeares Richard III会在中国国家大剧院上映,故选A。BFor the first time since my open-heart operation, I have the energy to take my harp (竖琴) to the hospital rooms and play for anyone who likes it.I checked in with two nurses and they gave me a list of rooms. The first man I played for was a patient who
22、found it difficult to sleep. He smiled and with his eyes closed, he reached out to my harp. He was not interested in my voice, but he appreciated the harp. In the next room was a woman patient. I played some soft music for her and then she slept soundly.Then I found a lovely elderly woman who was aw
23、ake. There were flowers everywhere and photos of her and her husband at her bedside. She held my hand and talked for some time and was pleased to receive harp music. Playing for her was a special pleasure. She asked me how long I had been playing the harp, how much the harp weighed, how I learned it
24、 and why I wanted to learn it and so on.We talked about books for a bit as well. I played until her grandson came in and he came back from overseas to see her. This woman was deeply lovedyou could see that. She was beautiful and kind. I learn so much from these beautiful people who are brave to face
25、 their illnesses. It is always such a great honor to play for them.4. How many patients did the author play the harp for according to the text?A. Two.B. Three.C. Four.D. Five.5. What do we know about the first man mentioned in the text?A. He disliked the harp.B. He had some difficulty in sleeping.C.
26、 He was not interested in music.D. He played some soft music for the author.6. How did the author feel when playing for the elderly woman?A. Sad.B. Worried.C. Amazed.D. Pleased.7. What did the author say about the elderly woman?A. She had no relatives.B. She had many hobbies.C. She would recover soo
27、n.D. She was loved by her family.【答案】4. B 5. B 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者在心脏直视手术后,身体恢复到能拿起竖琴时,到各个病房里为病友演奏。作者学到了他们勇敢面对疾病的精神,能为他们演奏作者感到无尚的荣誉。【4题详解】细节理解题。第二段中的“The first man”(第一位.),“In the next room was a woman patient.( 隔壁房间里有个女病人。)”和第三段中的“Then I found a lovely elderly woman who was awake.( 然后我发现了一个可
28、爱的老妇人,她醒着。)”可知,作者为三位病友演奏了竖琴,选项B切题,故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段“The first man I played for was a patient who found it difficult to sleep(我为之演奏的第一个人是一个难以入睡的病人。)” 可知,作者为之演奏的第一个病人难以入睡,有睡眠困难。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第三段“Playing for her was a special pleasure”可知,作者觉得为那位老太太演奏是一种特殊的乐趣,由此可知,作者很乐意为她演奏。故选D。【7题详解】细节理解题。根据第四段
29、“her grandson came in and he came back from overseas to see her. This woman was deeply lovedyou could see that.( 她的孙子从海外回来看她了。这个女人被深深地爱着这一点你可以看出来。)”可知,老太太的孙子从国外回来看她,因此可以看出她的家人非常爱她。故选D。CAn international group of coffee experts has considered Ethiopias coffee as the best in the world.Coffee is a top e
30、xport (出口物) of the country. But at home, it is seen as national pride. Ethiopians feel good about their coffee, and enjoying a drink with friends is a long tradition.Some people say the climate produces quality beans. Morton Wennersgarrd is a coffee importer. He said, “Ethiopia has different ancient
31、 types of coffee. They are planted in places with perfect soil, perfect altitude (海拔), and climates that are really suitable for coffee processing.”Finding the best quality beans is often an issue of taste. The process is known as cupping tasting and comparing coffee from different roasted beans, gr
32、ading and then pricing them. But before international experts come to taste, coffee beans are studied in small coffee laboratories. Helen Assefa, a lab technician, describes the process, “When the coffee comes to the lab, we assess (评价) its quality first by recording the details.Then we weigh the mo
33、isture (水分) level and we examine the beans for analysis. After that we grind (磨碎) the coffee beans and taste the samples. In the end, we check for defective (有瑕疵的) beans.” Mubarik Abaoli is a lab worker.He says that testing is a very difficult and long process. “We select out the defects by hand. An
34、d we select out the defect according to the defect types.”Ethiopia has got a lot of money by exporting coffee to more than 120 countries. The country has an export revenue (税收) of more than 840 million a year. But not all the best coffee leaves Ethiopia. Forty percent of the coffee grown in the coun
35、try stays there. It remains an important part of everyday life at work, at home and at ceremonies.8. Ethiopians attitude towards coffee may best be described as .A. proudB. relaxedC. braveD. doubtful9. The third paragraph is mainly about_.A. the ways of making coffeeB. the process of assessing the c
36、offeeC. the tips on planting the best coffeeD. the influence of the coffee10. What can we learn from the last paragraph?A. More than 120 countries export coffee to Ethiopia.B. Coffee plays an important role in Ethiopians life.C. 40% of the coffee grown in Ethiopia is exported.D. Ethiopians earn thei
37、r living by exporting coffee.11. What is the main purpose of the passage?A. To advertise the coffee in Ethiopia.B. To comment on coffee experts work.C To introduce the best coffee in the world.D. To recommend tourists activities in Ethiopia.【答案】8. A 9. B 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。一些专家认为埃塞俄比亚的咖啡是世界上
38、最好的。埃塞俄比亚咖啡是这个国家的出口物,也是国家的骄傲。文章介绍了这种咖啡的咖啡豆的评估过程。【8题详解】推理判断题。由第一段But at home, it is seen as national pride. Ethiopians feel good about their coffee,可知,在国内,它被看成是国家的骄傲。埃塞俄比亚人对它们的咖啡感觉很好。所以埃塞俄比亚人对咖啡的态度可以用自豪描述。故选A。【9题详解】主旨大意题。由第三段The process is known as cupping tasting and comparing coffee from different
39、roasted beans, grading and then pricing them.可知,过程包括杯测/品鉴,比较新烘焙的咖啡豆,分级然后定价;由第三段we assess (评价) its quality first by recording the details.可知,我们通过记录细节来评价它的质量。所以这个自然段是关于评价咖啡豆的过程的。故选B。【10题详解】细节理解题。由最后一段Ethiopia has got a lot of money by exporting coffee to more than 120 countries.可知,埃塞尔比亚通过出口咖啡到120多个国家赚
40、了很多钱;由最后一段It remains an important part of everyday life at work, at home and at ceremonies.可知,它在日常生活中,在国内、在庆典中起重要作用。所以从最后一段可以看出咖啡在埃塞尔比亚的生活中起重要作用。故选B。【11题详解】推理判断题。由第一段An international group of coffee experts has considered Ethiopias coffee as the best in the world.可知,一些国际组织的专家认为埃塞尔比亚咖啡是世界上最好的咖啡。所以文章的
41、目的是介绍世界上最好的咖啡。故选C。DLife will probably be very different in 2050. First of all, it seems that TV channels will have vanished by 2050. Instead, people will choose a programme from a “menu” and a computer will send the programme directly to the television. By 2050, music, films, programmes, newspapers
42、and books will come to us in the similar way.In many places, agriculture is developing quickly and people are growing fruit and vegetables for export. This uses a lot of water. Therefore, there could be serious shortages of water. Some scientist predict that water could be the cause of wars if we do
43、nt act now.In the future, cars will run on new, clean fuels (燃料) and they will go very fast. Cars will have computers to control the speed and there wont be any accidents. Today, many cars have computers that tell drivers exactly where they are. By 2050, the computer will control the car and drive i
44、t to your destination. Also, by 2050, space planes will fly people from Los Angeles to Tokyo in just two hours.Some big companies now prefer to use robots that do not ask for pay rises or go on strike, and work 24 hours a day. They are also easy to control. And they never argue with people. They can
45、 be easily used in a variety of placesfactories, schools, offices, hospitals, shops and homes.Scientists will have discovered how to control genes (基因). Scientists have already produced clones (克隆) of animals. By 2050, scientists will be able to produce clones of people and decide how they look and
46、how they behave. Scientists will be able to do these things, but should3hey?12. Which of the following best explains “vanished” underlined in paragraph 1?A. Settled.B. Spread.C. Disappeared.D. Decreased.13. What does paragraph 4 intend to show?A Robots can work in different places.B. Robots have muc
47、h to be improved.C. Robots work for humans for free.D. Robots have many advantages.14. What does the author want to express in the last paragraph?A. He probably disagrees with the idea of human cloning.B. He is looking forward to using of cloning technology.C. The scientists have already discovered
48、how to control genes.D. The scientists will face many difficulties of controlling genes.15. What is the best title for the text?A. High-tech CarsB. Life in the FutureC. Is Cloning Really Good?D. Are You Ready for the Future?【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章作者介绍了可能会与现在大不相同的2050年的生活。【12题详解
49、】词义猜测题。下文Instead, people will choose a programme from a “menu” and a computer will send the programme directly to the television.说相反,人们将从“菜单”中选择节目,电脑将直接把节目发送到电视上。由此可知,上文First of all, it seems that TV channels will have vanished by 2050.的意思是首先,电视频道似乎将在2050年消失。“vanished”的意思是消失,A. Settled. 解决;B. Spread
50、.传播;C. Disappeared.消失;D. Decreased.减少,故选C。【13题详解】推理判断题。第四段Some big companies now prefer to use robots that do not ask for pay rises or go on strike, and work 24 hours a day. They are also easy to control. And they never argue with people. They can be easily used in a variety of placesfactories, scho
51、ols, offices, hospitals, shops and homes.说一些大公司现在更喜欢使用机器人,不要求加薪或罢工,一天24小时工作。它们也很容易控制。它们从不和人争论。它们可以很容易地用于各种场所工厂、学校、办公室、医院、商店和家庭。由此推断出,第四段说明了机器人的诸多好处,故选D。【14题详解】推理判断题。答案定位在最后一段Scientists will be able to do these things, but should they?(科学家将能够做这些事情,但他们应该做吗?)由此推断出,作者可能不同意克隆人的想法,故选A。【15题详解】主旨大意题。第一段Life
52、 will probably be very different in 2050.是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了未来的生活,故选B。【点睛】推理判断题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意义和深层意义。推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题,做这类题目时,同学们应严格依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气等,找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词语,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。小题2,推理判断题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意
53、义和深层意义。推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题,做这类题目时,同学们应严格依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气等,找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词语,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。小题3,答案定位在第三段Tourism from India to the West is a trickle compared with the flood from China.(与来自中国去西方旅游的洪水相比,印度到西方的旅游只是涓涓细流。)由此可知,印度对圣母院大火漠不关心是因为印度人对巴黎圣母院不太熟悉,故选C。第三部分:完形填空(共15小
54、题 :每小题 1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最性选项,并在答题卡上将该项涂黑。Years ago I was _16_in the Himalayas and had made the mistake of changing a large amount of money into the local currency(货币)._17_I walked through the villages of the Annapurna, it soon became clear that the people were too_
55、18_to supply even the simplest goods. They had nothing. This meant that it was no use carrying the wad(捆) of_19_ in my pack and I was a virtual(虚拟的) walking millionaire compared to the local people. I grew to_20_the money and it was embarrassing to have it in my bag. This resulted _21_ a remarkable
56、experience that _22_ me deeply and its effect has never left me.On this particular day I was left behind by fellow hikers and found myself in a valley. As I made myself down, I noticed a young girl around _23_ some sheep.Like so many of the children of the amazing Nepalese people, she was very beaut
57、iful.I couldnt_24_looking at her and she looked at me. As I approached her she suddenly rushed over to me, and without a_25_, handed me a flower. She_26_at me for a tiny moment and then she ran away.The spirit in this lovely child had responded to something she saw in me and her first idea was to fi
58、nd something to_27_.Because of her_28_, there was nothing she had_29_ a single flower.The weight of my bag was never heavier than at this moment and I had just received one of themost valuable_30_ I had ever had in my life.16. A. campingB. travellingC. hikingD. cycling17. A. WhenB. BecauseC. ThoughD
59、. Before18. A. richB. poorC. wiseD. honest19. A. clothesB. flowersC. moneyD. bricks20. A. likeB. dislikeC. adoreD. admire21. A. inB. fromC. toD. for22. A. encouragedB. hurtC. persuadedD. impressed23. A. hurtingB. gatheringC. caringD. feeding24. A. waitB. helpC. bearD. tolerate25. A. pauseB. smileC.
60、voiceD. word26. A. recognizedB. shoutedC. staredD. ignored27. A. eatB. organizeC. offerD. schedule28. A. anxietyB. povertyC. mindD. kindness29. A. apart fromB. besidesC. rather thanD. more than30. A. experiencesB. presentsC. changesD. fortune【答案】16. C 17. A 18. B 19. C 20. B 21. A 22. D 23. D 24. B
61、25. D 26. C 27. C 28. B 29. A 30. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了作者在喜马拉雅山徒步旅行时,来到了一个非常贫穷的村庄,遇到了一个喂羊的小女孩,女孩虽然一无所有却提供了自己可以提供的东西递给了作者一朵花,作者觉得自己收到了一生中有过的最珍贵的礼物之一。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:几年前,我在喜马拉雅山徒步旅行,犯了一个错误,把一大笔钱换成了当地货币。A. camping露营;B. travelling旅行;C. hiking徒步旅行,远足;D. cycling骑行。根据后文“On this particular day I was left
62、behind by fellow hikers”可知作者当时在喜马拉雅山徒步旅行。故选C。【17题详解】考查连词词义辨析。句意:当我走过安纳布尔纳的村庄时,很快就发现那里的人们太穷了,连最简单的商品都无法供应。A. When当时候;B. Because因为;C. Though虽然;D. Before在之前。引导时间状语从句,表示“当时候”应用when。故选A。【18题详解】考查形容词词义辨析。句意:当我走过安纳布尔纳的村庄时,很快就发现那里的人们太穷了,连最简单的商品都无法供应。A. rich富有的;B. poor贫穷的;C. wise明智的;D. honest诚实的。根据后文“to supp
63、ly even the simplest goods”当地人连最简单的商品都无法供应,可推测很贫穷。故选B。【19题详解】考查名词词义辨析。句意:这意味着我的背包里装着这叠钱是没有用的,与当地人相比,我已经是一个虚拟的行走百万富翁了。A. clothes衣服;B. flowers花;C. money金钱;D. bricks砖块。根据上文中“changing a large amount of money into the local currency”可知作者当时换了大量的现金在包里。故选C。【20题详解】考查动词词义辨析。句意:我越来越不喜欢这些钱了,把它放在包里真让人难为情。A. like
64、喜欢;B. dislike不喜欢;C. adore崇拜;D. admire钦佩。根据后文“it was embarrassing to have it in my bag”可知作者觉得包里装着这些钱难为情,推测作者不喜欢这些钱。故选B。【21题详解】考查介词词义辨析。句意:这导致了一个非凡的经历,给我留下了深刻的印象,它的影响从未离开我。A. in在里面;B. from来自;C. to朝着;D. for为了。根据前后文“This resulted a remarkable experience”可知为短语result in“导致”。故选A。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:这导致了一个非凡
65、的经历,给我留下了深刻的印象,一直影响着我。A. encouraged鼓励;B. hurt损害;C. persuaded说服;D. impressed使印象深刻。根据后文“its effect has never left me”可知这次经历一直影响着作者,说明给作者留下了深刻印象。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:当我蹲下来时,我注意到一个小女孩在周围喂羊。A. hurting伤害;B. gathering聚集;C. caring关心;D. feeding饲养。根据后文“some sheep”可知小女孩在喂羊,feed符合语境。故选D。24题详解】考查动词词义辨析。句意:我情不自
66、禁地看着她,她也看着我。A. wait等待;B. help帮助;C. bear承担;D. tolerate忍受。结合前后文“I couldnt looking at her and she looked at me”可知为短语couldnt help doing sth.表示“情不自禁做某事”。故选B。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:当我走近她时,她突然向我冲了过来,一言不发地递给我一朵花。A. pause暂停;B. smile微笑;C. voice嗓音;D. word单词,话语。根据上文“she suddenly rushed over to me, and without a”可知女
67、孩冲向作者,一言不发地递给作者一朵花,without a word“一言不发”。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:她盯着我看了一会儿,就跑开了。A. recognized识别;B. shouted叫喊;C. stared凝视;D. ignored忽视。根据后文“at me for a tiny moment and then she ran away”可知表示“凝视某人”短语为stare at sb.。也与上文“she looked at me”相呼应。故选C。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:这个可爱的孩子对她在我身上看到的东西做出了反应,她的第一个想法就是找到可以提供的东西
68、。A. eat吃;B. organize组织;C. offer提供;D. schedule安排。结合上文“handed me a flower”女孩递给作者花,可知她提供了自己可以提供的东西。故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:由于贫穷,她除了一朵花之外一无所有。A. anxiety焦虑;B. poverty贫困;C. mind思维;D. kindness善良。根据后文“there was nothing she had”结合上文提到当地人很穷,可知女孩一无所有,很贫穷。故选B。【29题详解】考查固定短语辨析。句意:由于贫穷,她除了一朵花之外一无所有。A. apart from除了之
69、外;B. besides此外;C. rather than而不是;D. more than超过。结合前后文“there was nothing she hada single flower”指“除了一朵花之外一无所有”应用apart from。故选A。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我的包的重量从来没有比此刻更重,我刚刚收到了我一生中有过的最珍贵的礼物之一。A. experiences经历;B. presents礼物;C. changes改变;D. fortune运气。根据上文“The weight of my bag was never heavier than at this mom
70、ent”可知作者觉得自己的背包重量从来没有比此刻更重,可推测作者觉得自己收到的女孩的花是最珍贵的礼物,故选B。第四部分: 七选五 (共5小题 :每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Every child should know some basic first aid skills. This is true whether your child is four or fourteen._31_Calling for helpOnce your child reaches the age of four, he sh
71、ould know all about calling 911 in the event of an emergency. _32_For example, he should call 911 if an adult asks him to, if an adult passes out and cannot be woken, if there is a fire and he cant findan adult, or if people are hurt.As I am typing this, I just realized that although my kids are tau
72、ght about 911, the telephones inthe house are out of reach for all but my oldest child (to prevent the other two from playing with the phone). Dont make this mistake yourself. You do hope your children can get in touch with the police intime._33_Teach children about basic care for cuts and scrapes.
73、In my house, the kids all know that cuts must be cleaned and know where the bandages are. _34_ Asking an adult for help is necessary. Also they should know a bit about self-care. Believe it or not, I had to help a teenage neighbor once who had no idea what todo when he cut his hand on broken glass.
74、He just ran around in a circle.BurnsTell your child that ifhe ever gets aburn, he should immediately call for help. Meanwhile, he should run the cool but not cold water for the burn. Getting a burn cooled down quickly can reduce the damage to the skin. _35_A. Cuts and scrapesB. Tell them what 911 is
75、 about.C. Set an example for your children.D. Explain all about what a real emergency is.E You should teach your children something useful.F. This is important if no adult is with your child when a burn occurs.G. They also know how to put pressure on a cut to make it stop bleeding.【答案】31. E 32. D 33
76、. A 34. G 35. F【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些应该交给孩子的基本的急救技能。【31题详解】根据上文“Every child should know some basic first aid skills. This is true whether your child is four or fourteen.(每个孩子都应该知道一些基本的急救技能。无论你的孩子是4岁还是14岁,这都是正确的)”和下文介绍的各种急救知识,可知,E项:You should teach your children something useful.(你应该教你的孩子一些有用的东西)符
77、合语境。故选E。【32题详解】空处为段落主题句。根据下文“For example, he should call 911 if an adult asks him to, if an adult passes out and cannot be woken, if there is a fire and he cant findan adult, or if people are hurt.(例如,如果一个成年人要求他拨打911,如果一个成年人昏倒了不能被叫醒,如果有火灾,他不能找到一个成年人,或者如果有人受伤了,他应该拨打911)”可知,本段主要介绍真正的紧急情况是什么样子的。D项:Expl
78、ain all about what a real emergency is(解释一下什么是真正的紧急情况)符合语境。故选D。【33题详解】空处为段落小标题。下文“Teach children about basic care for cuts and scrapes.(教孩子们关于割伤和擦伤的基本护理)”与小标题形成解释说明关系,A项:Cuts and scrapes(割伤和擦伤)符合语境。故选A。【34题详解】根据上文“In my house, the kids all know that cuts must be cleaned and know where the bandages a
79、re.(在我家里,孩子们都知道伤口必须清洗,知道绷带在哪里)”可知,空处进一步说明孩子们直到如何处理割伤。G项中的“they”和“the kids”对应。G项:They also know how to put pressure on a cut to make it stop bleeding.(他们也知道如何按压伤口来止血)符合语境。故选G。【35题详解】根据段落小标题“Burns(烫伤)”可知,本段内容和如何处理“烫伤”有关。F项:This is important if no adult is with your child when a burn occurs.(如果烧伤发生时没有大
80、人陪伴,这一点很重要)符合语境。故选F。第卷(非选择题,共三大题,满分 55分)第五部分 语法填空(共 10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。In the field of sports, there _36_ (be) some famous living legends, such as Lang Ping, and Michael Jordan.As a player, Lang Ping brought not _37_ honour but also glory to her country. As a coach,
81、 she led the China Womens volleyball team to medals at world championships as well as the Olympic Games. As a person, she _38_(love) by fans at home and abroad. Before the 2015 World Cup, she faced a great_39_ (challenge).Two important players had to leave because _40_ health problems. However , Lan
82、g Ping didnt lose heart and she _41_ (lead)her volleyball team to win the championship._42_(know) as “Air Jordan”, Michael Jordan changed basketball with his graceful moves and jumps. Jordans skills were_43_ (impress), but the mental strength made him unique. The secret _44_ his success is learning
83、from his _45_ (fail). In life, Jordan has learnt to share his success with others by starting a club to help young.【答案】36. are 37. only 38. is loved 39. challenge 40. of 41. led 42. Known 43. impressive 44. to 45. failure【解析】【分析】本文是一篇人物传记。文章介绍体育界的传奇人物郎平和乔丹及在各自的领域做出的贡献。【36题详解】考查一般现在时和主谓一致。句意:在体育领域,有一
84、些著名的传奇人物,如郎平,迈克尔乔丹。这里在描述一个目前的客观事实,句子用一般现在时,且主语是名词复数legends,谓语动词用复数形式。故填are。【37题详解】考查关联词组。句意:作为一名运动员,郎平不仅为她的国家带来了荣誉,而且也为她的国家带来了荣耀。关联词组:not onlybut also“不但而且”,用于连接两个表示并列关系的成分,着重强调后者。故填only。【38题详解】考查一般现在时的被动语态。句意:作为一个人,她受到国内外粉丝的喜爱。句子主语she和love之间是被动关系,且指目前的客观事实,所以句子用一般现在时的被动语态。故填is loved。【39题详解】考查单数名词。句
85、意:在2015年世界杯之前,她面临着一个巨大的挑战。根据前面的a可知,此处指“一次挑战”,所以用名词单数。故填challenge。【40题详解】考查复合介词。句意:两名重要球员因健康问题被迫离开。because后面跟完整句子,引导原因状语从句;复合介词because of后面跟名词词组、代词宾格或动名词。此处health problems是名词词组。故填of。【41题详解】考查一般过去时。句意:然而,郎平没有失去信心,她带领她的排球队赢得了冠军。此处是并列句,描述2015年的事情,句子用一般过去时。故填led。【42题详解】考查过去分词作原因状语。句意:被称为“飞人乔丹”的迈克尔乔丹以他优美的
86、动作和跳跃改变了篮球。固定搭配:be known as“作为而闻名”,此处是过去分词作原因状语。置于句首,首字母大写。故填Known。【43题详解】考查形容词作表语。句意:乔丹的技巧令人印象深刻,但他的精神力量使他独一无二。句中be动词were后面用形容词作表语,所给词impress是动词,其形容词是impressive。故填impressive。【44题详解】考查介词。句意:他成功的秘诀就是从失败中学习。固定搭配:the secret to“的秘密”,其中介词to表示“的”。故填to。【45题详解】考查名词。句意:他成功的秘诀就是从失败中学习。句中his是形容词性物主代词,后面用名词,所给词
87、fail是动词,其名词是failure,不可数。故填failure。第六部分 用所学课文语段中的原词填空(每小题1分,满分5分)根据句意填空Another _46_ of the Internet is the way_47_ it is affecting peoples private lives.Now, instead of spending time together in the evening, some families spend their time_48_because one or more members are using the computer or are i
88、n a booth at an Internet cafe. In fact, some young spend so much time playing computer games on the Internet that they have become addicted _49_ them. To help _50_ this problem, a special clinic was opened in Beijing in 2005.【答案】46. disadvantage 47. that 48. apart 49. to 50. solve【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介
89、绍了互联网的一个缺点是它影响人们的私人生活的方式。因为互联网,家庭成员在一起的时间少了,甚至有一些人网络成瘾,因此为了解决这个问题,2005年在北京开设了一家专门的诊所。【46题详解】考查名词。句意:你互联网的另一个缺点是它影响了人们的私人生活。根据本段第二句“Now, instead of spending time together in the evening, some families spend their time3because one or more members are using the computer or are in a booth at an Internet
90、 cafe.”可知,互联网给人们产生了一些不好的影响,这就是上句要提到的互联网的缺点。故填disadvantage。【47题详解】考查定语从句。句意:你互联网的另一个缺点是它影响了人们的私人生活。根据空前先行词“way”,表示方式,在句中作状语,应用that或in which,也可以省略关系词。故填that。【48题详解】考查副词。句意:现在,一些家庭在晚上不是花时间在一起,而是花时间分开,因为一个或多个成员在使用电脑或在网吧的一个隔间里。根据本句“Now, instead of spending time together in the evening, some families spen
91、d their time3because one or more members are using the computer or are in a booth at an Internet cafe.”可知,家人们因为互联网的原因饭后不呆在一起,都是分开的。因此用副词apart修饰前面的动词spend。故填apart。【49题详解】考查介词。句意:事实上,一些年轻人花太多的时间在网上玩电脑游戏,以至于他们已经上瘾了。 根据上文“become addicted”可知,此处为短语“become addicted to”意为“对上瘾,沉迷于”。故填to。【50题详解】考查动词。句意:为了解决这个
92、问题,2005年在北京开设了一家专门的诊所。根据本句“To help 5 this problem, a special clinic was opened in Beijing in 2005.”可知,此处是为了帮助解决问题,应用动词solve,固定搭配:help do sth.“帮助做某事”。故填solve。第七部分、根据所给内容在空白处填入一个恰当的单词或括号内单词的正确形式单词(每小题1分,满分10分)51. Many diseases _(由引起) from water pollution.(根据汉语意思单词拼写)【答案】arise【解析】【分析】【详解】考查动词。句意:许多疾病是由
93、水污染引起的。根据汉语提示可知,arise由引起,动词作谓语,符合题意;本句陈述事实,谓语动词需用一般现在时态,主语是复数diseases,所以空处动词需用原形。故填arise。52. This company has _(扩大) its business quickly in the past three years. (根据汉语意思单词拼写)【答案】enlarged【解析】【分析】【详解】考查动词。句意:这家公司在过去的三年中迅速扩大了业务。根据汉语提示可知,enlarge扩大,动词作谓语,符合题意;由时间状语 in the past three years和句子结构可知,空处谓语动词需用
94、现在完成时态的主动语态:has done。故填enlarged。53. The information they provided for us was_(虚假的) (根据汉语意思单词拼写)【答案】false【解析】【分析】【详解】考查形容词。句意:他们提供给我们的信息是虚假的。根据汉语提示可知,false虚假的,形容词作表语,符合题意。故填false。54. Since there is no ground in space for your feet to walk on, you are _(不能够) to walk there. (根据汉语意思单词拼写)【答案】unable【解析】分析
95、】【详解】考查形容词。句意:因为在太空里没有你的脚可以行走的地面,你就不能在那里行走。分析句子结构可知,空处需用形容词作表语;根据汉语提示可知,unable不能的,形容词,符合题意,be unable to do sth.不能做某事,固定搭配。故填unable。55. As an_(发明家), Thomas Edison tried 1,000 times to create the light bulb. (根据汉语意思单词拼写)【答案】inventor【解析】【分析】【详解】考查名词。句意:作为发明家,托马斯爱迪生尝试了1000次来制造灯泡。根据汉语提示可知,inventor发明家,名词,
96、符合题意;不定冠词an后需接可数名词单数。故填inventor。56. Even after university graduation, a persons _(educate) never really ends. (所给词的适当形式填空)【答案】education【解析】【分析】【详解】考查名词。句意:即使在大学毕业后,一个人的教育永远不会真正结束。名词所有格persons后需接名词,educate的名词为education“教育”,不可数名词。故填education。57. As the patients heartbeat was_ (normal), the doctor chec
97、ked her into the hospital. (所给词的适当形式填空)【答案】abnormal【解析】【分析】【详解】考查形容词。句意:由于病人的心跳不正常,医生把她送进了医院。分析句子结构可知,空处需用形容词作表语;由后半句“the doctor checked her into the hospital.( 医生把她送进了医院。)”可知,空处需用形容词abnormal“不正常的”,表示心跳不正常。故填abnormal。58. The _ (construct) of the new train station took 2 years. (所给词的适当形式填空)【答案】constr
98、uction【解析】【分析】【详解】考查名词。句意:新火车站的建设花了两年时间。分析句子结构可知,空处需用名词作主语;construct的名词为construction“建造,建设”,不可数名词。故填construction。59. He _ (undertake) arrangements for everything the other day. (所给词的适当形式填空)【答案】undertook【解析】【分析】【详解】考查动词时态。句意:前几天他把一切都安排好了。由时间状语the other day可知,空处谓语动词需用一般过去时,undertake的过去式为undertook。故填un
99、dertook。60. There are many_ (theory) to explain the existence of UFOs. (所给词的适当形式填空)【答案】theories【解析】【分析】【详解】考查名词复数。句意:有许多理论可以解释不明飞行物的存在。many后需接可数名词复数。故填theories。第八部分书面表达 (满分25分)61. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。“Im going to miss you so much, Poppy,” said the tall, thin teenager. H
100、e bent down to hug his old friend goodbye. He stood up, hugged his parents, and smiled, trying not to let his emotions get the better of him.His parents were not quite able to control theirs. They had driven their son several hours out of town to the university where he would soon be living and stud
101、ying. It was time to say goodbye for now at least. The family hugged and smiled through misty eyes and then laughed.The boy lifted the last bag onto his shoulder, and flashed a bright smile. “I guess this is it,” he said. “Ill see you back home in a month, okay?” His parents nodded, and they watched
102、 as he walked out of sight into the crowds of hundreds of students and parents. The boys mother turned to the dog, “Okay, Poppy, time to go back home.”The house seemed quiet as a tomb without the boy living there. All that week, Poppy didnt seem interested in her dinner, her favorite toy, or even in
103、 her daily walk. Her owners were sad too, but they knew their son would be back to visit. Poppy didnt.They offered the dog some of her favorite peanut butter treats. They even let her sit on the sofa, but the old girl just wasnt her usual cheerful self. Her owners started to get worried. “What shoul
104、d we do to cheer Poppy up?” asked Dad. “Weve tried everything.”“I have an idea, but it might be a little crazy,” smiled Mom. “Without anybody left in the house but us, this place could use a bit of fun. Lets get a little dog for Poppy.It didnt take long before they walked through the front door carr
105、ying a big box. Poppy welcomed them home as usual but when she saw the box, she stopped. She put her nose on it. Her tail began wagging (摆动) ever so slowly, then faster as she caught the smell.注意:Para 1:Dad opened the box and a sweet little dog appeared._Para 2:A few weeks later, the boy arrived hom
106、e from university. _【答案】Dad opened the box and a sweet little dog appeared. She was all white with shining big eyes, a black spot on its forehead making it more attractive. Her new owners gave her a new name, Spotty. Mom took her out of the box carefully, putting her beside Poppys feet. Poppys eyes
107、were first filled with surprise and curiosity and then brightened with joy. Looking at this, the parents relieved because Poppy accepted Spotty and their plan worked.A few weeks later, the boy arrived home from university. The first thing that caught his attention was the happy noise made by Poppy a
108、nd another dog.When finding the boy back home from university, Poppy was overjoyed and introduced Spotty to him. The three, immediately became just one solid alliance. From their story we can see the fact that happiness between three is much more than between two or just having it alone.【解析】【分析】这是一篇
109、读后续写文章。文章讲述了男孩要去上大学,和自己的狗Poppy道别。而没有了男孩在家里,Poppy也非常想念男孩,于是男孩父母决定给Poppy买一条小狗作伴。【详解】1. 第一步理解整篇文章,包括一些细节:一位少年去上大学,父母送他到大学里,他与家人和狗狗Poppy伤心地告别。他们约定一个月后回家见面。男孩走后,狗狗Poppy对一切都失去了兴趣:最爱的食物,最爱的玩具,甚至是出门散步,少年的父母为了让狗狗振作起来用尽办法,但是事情没有好转。少年的父母知道孩子会回来,而狗狗并不明白。后来妈妈想出一个主意:再养一只小狗,给Poppy作伴,poppy当时的反应:当她看到盒子时,她停下了。她把鼻子放在上
110、面。她的尾巴开始摆动得越来越慢,然后越来越快,因为她闻到了气味。2. 续写思路,第一段的首句Dad opened the box and a sweet little dog appeared.注意句子中的一个形容词sweet, little,盒子里的狗狗小小的,非常可爱,后面续写可以描述两只狗狗很快建立起友谊,Poppy不再情绪低落,小狗狗也很快融入这个家庭。第二段首句为A few weeks later, the boy arrived home from university. 可以续写为男孩加入到两个狗狗的友谊中,一人两狗相处的非常愉快,最后主题升华为:一人不能独享快乐,两人分享才能快
111、乐,三人分享会有加倍的快乐。3. 文本中划线的单词,Poppy, university, parents, back, cheerful 都是续写中必需的单词,其他划线单词根据续写情节选择使用。整体为一般过去时,注意句式的变化,各类从句和非谓语动词的使用。4. 第一段续写可以细节描述小狗狗的可爱,粘人,以至于伤心的Poppy不得不喜欢上了他,忘记了自己的悲伤,男孩的父母也高兴地松了一口气。字数约70-80单词。第二段续写可以描述少年回家之后,见到Poppy和小狗狗之后的兴奋,原先两个伙伴分享的乐事变成了三个伙伴一起分享。【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连
112、贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:The first thing that caught his attention was the happy noise made by Poppy and another dog.这句话运用了that引导的定语从句;From their story we can see the fact that happiness between three is much more than between two or just having it alone.这句话运用了that引导的同位语从句;文章也使用了一些固定词组,如be filled with; takeout of等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。