1、小升初阅读理解特训卷(二)-小学英语六年级下册人教新起点版一、阅读选择Tomorrow is Sunday. Kevin isnt going to school. He is going to get up early. In the morning, he is going to the science museum. Hes going there by subway. Hes going to have lunch in a restaurant. In the afternoon, he is going to play football with his friends. At a
2、bout 3:30, he is going home to do his homework. Then he is going to clean his bedroom. Hes going to cook dinner for his father and mother in the evening.1What day is it today? ()ASunday.BSaturday.CFriday.2Whats Kevin going to do on Sunday morning? ()AHe is going to the science museum.BHe is going to
3、 clean his bedroom.CHe is going to play football with his friends.3Kevin is going to the science museum by _. ()AtrainBsubwayCbus4Kevin is going to have lunch _. ()Aat homeBin his schoolCin a restaurant5Is Kevin helpful at home? ()AYes, he is.BNo, he isnt.CYes, he does.Dear Mike,I am going to tell y
4、ou something about my life in China. I study in Yueyang. I live near the school. I often go by bike. Because thats good exercise. My mother is an English teacher. My father works in a science museum. I have a new friend, Wu Binbin. He is in Beijing now. I am going to visit him this summer holiday. I
5、 am going to fly there. What are you going to do this summer holiday?Yours,Jack6Jack is in _ now. ()ABeijingBYueyangCChangsha7Jack often goes to school _. ()Aby taxiBby bikeCby bus8Jack father works in _. ()Aa schoolBa hospitalCa science museum9Jack is going to Beijing _. ()Athis summer holidayBthis
6、 winter holidayCthis National Day10Jack is going to Beijing _. ()Aby trainBby shipCby planeMy city is big and beautiful. This is the city map. Look, this is a zoo. Its very big, and its in front of the cinema. Oh, there is a big bookstore. Its between (在中间) the post office and the zoo. We can read i
7、n it. I like it very much. The post office is near the science museum. Where is the hospital? Its behind our school.11Where is the zoo? ()AIts very big.BIts in front of the cinema.CIts next to the park.12Is there a big bookstore between the post office and the zoo? ()ANo, there isnt.BYes, there is.C
8、We dont know.13Where is the post office? ()AIts in front of the park.BIts next to the hospital.CIts near the science museum.14Our school is _ the hospital. ()Ain front ofBbehindCnext to15The author (作者) _ the bookstore. ()AlikeBdont knowCdont likeTomorrow is Saturday. My family are going to have a b
9、usy day. My father is going to visit my uncle in the afternoon. My mother is going to buy some new clothes for me. I am going to have an art lesson and a music lesson in the morning. Im going to play football in the afternoon. What am I going to do in the evening? I am going to do my homework. Then
10、I am going to watch TV. What about your Saturday?16Its _ today. ()AFridayBSaturdayCSunday17My father is going to _. ()Avisit my grandparentsBvisit my uncleCbuy some new clothes for me18I am going to have _ in the morning. ()Aa music lessonBan art lessonCa music lesson and an art lesson19I am going t
11、o _ in the afternoon. ()Awatch TVBplay footballCsee a film20I am going to _ in the evening. ()Ado my homeworkBwatch TVCdo my homework and watch TV二、阅读判断Some children go to school on foot in Munich, Germany. In Alaska, USA, it snows a lot. Some kids go to school by sled. Its fast. Some children in Ji
12、angxi, China, go to school by ferry every day. In Papa Westray, Scotland, the children go to school by ferry, too. But in 2009, they went to school by plane because the ferry didnt work.21The passage (短文) is about different ways to go to school. ( )22Some kids in Alaska, USA go to school by sled. (
13、)23All Chinese children go to school by ferry every day in Jiangxi, China. ( )24In Papa Westray, the children went to school by plane in 2009. ( )25If you go to school by sled, you must drive fast. ( )The Spring Festival is an important festival in China. Before the Spring Festival, people often cle
14、an their houses and buy some food, fruit and drinks for the big dinner. At the Spring Festival, people often buy some flowers and put them in their houses. And children can get some red packets from their grandparents. They can see lion dances. Its very interesting.26The Spring Festival is an import
15、ant festival in China. ( )27People always clean their houses during the Spring Festival. ( )28People often buy some flowers at the Spring Festival. ( )29Children can get some red packets from their grandparents. ( )30Children can see lion dances at the Mid-Autumn. ( )The Spring Festival is the Chine
16、se new year. It comes in January or February. Chinese people have a long holiday. They go back home and have a big family dinner. Children play with the fireworks for the Festivals. They get “lucky money” from their parents and grandparents. On the first day of the Spring Festival, people often get
17、up early. They go from door to door and say “Happy New Year.” They give each other the best wishes for the coming year.31The Spring Festival is the Chinese New Year. ( )32People dont have a big family dinner. ( )33Children play with the fireworks on the Mid-Autumn Festival. ( )34Children get “lucky
18、money” from their friends. ( )35People go from door to door and say “Happy New Year” on the first day of the Spring Festival. ( )Hi. Im Mike. Im a clever student. Usually I go to school on foot. Because my home is near the school. Tom is my good friend. We often go to school together. My father is a
19、 doctor and he often goes to work by car. My mother is a teacher. She often goes to work by bus, but sometimes by bike. On weekends, I often go to the park with my parents. In the afternoon, I often go to the library by bike. After dinner I like drawing.36Mikes father is a driver. ( )37Tom often goe
20、s to school on foot. ( )38On weekends, Mike often goes to the park with his father and mother. ( )39Mikes mother often goes to work by bike. ( )40After dinner, Mike likes drawing. ( )三、任务型阅读“Well, were in our new house. Lets get a new pet,” Mrs Brown said to her husband. “That sounds a good idea,” h
21、e answered. “Lets go to the animals shelter. Many pets there need homes. we can go together tomorrow,” she said. The next morning, the Browns met Mr Snow at the animal shelter. “We want to be sure that the pets here go to good homes,” Mr Snow said, “So I need to ask you some questions. ”After they t
22、alked for a while, the Browns planned to get a small dog. It wouldnt need a big house or a big yard. A small dog would bark and warn(警告) them if someone tried to come into their house. After Mr Snow gave the Browns a book on pet care, they chose one and wanted to take her home at once. But the anima
23、l doctor needed to check her. So Mr Snow told them to come again the next day. On Sunday afternoon the Browns went to the animal shelter. The animal doctor said, “Shadow has all of the shots(预防针). She will be healthy.” The Browns thanked the doctor and went home with the dog.41Shadow is the _ of a s
24、mall dog.42The Browns met Mr Snow on _ morning.43The “Animal shelter” is a place to keep animals that have _ homes.44The Browns think a small dog can help them keep their house _.45The Browns _ the dog home on Sunday afternoon.One day Mr and Mrs White go shopping by car. They stop their car near a s
25、tore. They buy a lot of things and they want to put the things in the car. But Mr White cant open the door of the car, so they ask a policeman to help them. The policeman is very friendly to help them. Just then a man comes up and shouts, “What are you doing with my car?”Mr and Mrs White take a look
26、 at the cars number and they are frozen there. It isnt their car.46How do Mr. And Mrs. go shopping?_47Where do they stop their car?_48Who helps them to open the car?_49Is this their car?_Yesterday was Sunday. Mr Green and Mrs Green went to the park with their children, Jim and May. They got up early
27、 and had their breakfast quickly. After that Mr Green drove a car. The children were very excited(兴奋) in the car. They arrived there at a quarter(一刻钟) past nine. There were so many people in the park. Jim and May went boating. Mr Green went fishing and Mrs Green read her favorite book under a big tr
28、ee. They all had a good time.50What day was yesterday?_51What did the Green family do yesterday?_52How did they go there?_53Did Mr Green go boating, too?_54Where did Mrs Green read the book?_Do you know the two lovely mascots (吉祥物)? Look at the panda! It looks like an astronaut. It wears an ice shel
29、l and looks fat. we call it “BingDwenDwen”. It likes ice sports very much. The red mascot looks like a lantern (灯笼). we call it“ShueyRhonRhon”. Red is the colour of hope and good luck, so people think their dreams will come true. In the 2022 Beijing Olympic Games and Winter Paralympic Games, many pe
30、ople in different countries like the two mascots very much, and they show their love for them on the Internet.55What is BingDwenDwen? ()AA panda.BA mascot.CAn astronaut.56What does BingDwenDwen wear? ()AAn ice shell.BA white coat.CA hat.57What does ShueyRhonRhon look like? ()AIce sport.BA lantern.CL
31、ove.58Do many people in different countries like the two mascots very much? ()ANo, they arent.BYes, they are.CYes, they do.59ShueyRhonRhon is _ and good luck. (在横线上填上合适的词)参考答案:1B 2A 3B 4C 5A【导语】本文主要讲述了凯文的周日计划。1句意:今天是星期几?A星期日,B星期六,C星期五。根据“Tomorrow is Sunday.”可知今天是星期六,故选B。2句意:凯文星期天早上打算做什么?A他要去科学博物馆。B他
32、打算打扫卧室。C他打算和朋友们踢足球。根据“In the morning, he is going to the science museum.”可知凯文打算去科学博物馆,故选A。3句意:凯文打算_去科学博物馆。A坐火车,B坐地铁,C坐公共汽车。根据“Hes going there by subway.”可知他打算坐地铁去那儿,故选B。4句意:凯文打算_吃午餐。A在家,B在学校,C在餐馆。根据“Hes going to have lunch in a restaurant.”可知他打算去餐馆吃午餐,故选C。5句意:凯文在家是有帮助的吗?根据“Hes going to cook dinner f
33、or his father and mother in the evening.”可知凯文在家帮助父母做家务,作肯定回答,故选A。6B 7B 8C 9A 10C【导语】本文是杰克给迈克的一封信,信中介绍了杰克在中国的生活。6句意:现在杰克在_。根据“I study in Yueyang.”可知他在岳阳。故选B。7句意:杰克经常_去上学。A乘出租车,B骑自行车,C乘公共汽车,根据“I often go by bike.”可知是骑自信车。故选B。8句意:杰克的爸爸在_工作。A一所学校,B一家医院,C一个科学博物馆,根据“My father works in a science museum.”可知
34、是科学博物馆。故选C。9句意:杰克打算_去北京。A今年暑假,B今年寒假,C今年国庆节,根据“He is in Beijing now. I am going to visit him this summer holiday.”可知是今年暑假。故选A。10句意:杰克要_去北京。A乘火车,B乘轮船,C乘飞机,根据“I am going to fly there.”可知是乘飞机。故选C。11B 12B 13C 14A 15A【导语】本文主要写了我的城市的一些大地点的位置。11句意:动物园在哪里?A它非常大。B它在电影院的前面。C它在公园旁边。根据文中句子“Look, this is a zoo. I
35、ts very big, and its in front of the cinema.”可知动物园在电影院前面,故选B。12句意:在邮局和动物园之间有一个大书店吗?根据文中句子“Oh, there is a big bookstore. Its between (在中间) the post office and the zoo.”可知邮局和动物园之间有一个大书店,所以做肯定回答,故选B。13句意:邮局在哪里?A它在公园的前面。B它紧挨着医院。C它在科学博物馆附近。根据文中句子“The post office is near the science museum.”可知邮局在科学博物馆附近,故
36、选C。14句意:我们的学校在医院_。A在前面,B在后面,C在旁边,根据文中句子“Where is the hospital? Its behind our school.”可知医院在我们学校后面,所以学校在医院前面,故选A。15句意:作者_书店。A喜欢,B不知道,C不喜欢。根据文中句子“Oh, there is a big bookstore. I like it very much.”可知作者很喜欢书店,故选A。16A 17B 18C 19B 20C【导语】本文讲述了作者一家人的周六计划。16句意:今天是_。A星期五,B星期六,C星期日,根据“Tomorrow is Saturday. ”可
37、知明天是星期六,故今天是星期五。故选A。17句意:我爸爸要去_。A看望我的的祖父母,B看望我的叔叔,C给我买新衣服,根据“My father is going to visit my uncle in the afternoon.”可知他要去看我的叔叔。故选B。18句意:我将在上午上_。A一节音乐课,B一节美术课,C一节音乐课和一节美术课,根据“I am going to have an art lesson and a music lesson in the morning.”可知是上音乐课和美术课。故选C。19句意:我将在下午_。A看电视,B踢足球,C看电影,根据“Im going to
38、play football in the afternoon.”可知要踢足球。故选B。20句意:我将在晚上_。A做作业,B看电视,C做作业和看电视,根据“I am going to do my homework. Then I am going to watch TV.”可知是写作业和看电视。故选C。21T 22T 23F 24T 25T【导语】本文讲了一些不同的地方孩子们上学的交通方式。21句意:这篇短文讲述了上学的不同方式。根据全文可知题干描述正确,故答案为T。22句意:美国阿拉斯加州的一些孩子坐雪橇上学。根据“In Alaska, USA, it snows a lot. Some ki
39、ds go to school by sled.”,可知题干描述正确,故答案为T。23句意:在中国江西,所有中国孩子每天都乘坐渡轮上学。根据“Some children in Jiangxi, China, go to school by ferry every day.”,可知在中国江西,一些中国孩子每天乘坐渡轮上学,故答案为F。24句意:在帕帕韦斯特雷,孩子们于2009年乘飞机上学。根据“In Papa Westray, Scotland, the children go to school by ferry, too. But in 2009, they went to school b
40、y plane because the ferry didnt work.”,可知题干描述正确,故答案为T。25句意:如果你坐雪橇上学,你一定很快。根据“Some kids go to school by sled. Its fast.”,可知题干描述正确,故答案为T。26T 27F 28T 29T 30F【导语】本文介绍的是春节时的一些活动。26句意:春节在中国是一个重要的节日。根据文章“The Spring Festival is an important festival in China. ”得知春节在中国是一个重要的节日。句意与原文意思相符,故答案为T。27句意:在春节期间人们总是清
41、扫他们的房子。根据文章“Before the Spring Festival, people often clean their houses and buy some food, fruit and drinks for the big dinner. ”得知在春节之前,人们经常清扫他们的房子,为丰盛的晚餐买食物,水果和饮料。句意与原文意思不符,故答案为F。28句意:人们经常在春节的时候买花。根据文章“ At the Spring Festival, people often buy some flowers and put them in their houses.”得知人们经常在春节的时
42、候买花。句意与原文意思相符,故答案为T。29句意:孩子们能从他们的祖父母那里收到红包。根据文章“And children can get some red packets from their grandparents. ”得知孩子们能从他们的祖父母那里收到红包。句意与原文意思相符,故答案为T。30句意:孩子们可以在中秋看到舞狮。根据文章“They can see lion dances. ”得知孩子们可以在春节的时候看到舞狮子。句意与原文意思不符,故答案为F。31T 32F 33F 34F 35T【导语】本文介绍了中国的传统节日春节,包括春节的时间和习俗等。31句意:春节是中国的新年。根据文
43、中“he Spring Festival is the Chinese new year.”可知春节是中国的新年,故答案为T。32句意:人们没有盛大的家庭晚餐。根据文中“They go back home and have a big family dinner.”可知人们有盛大的家庭晚餐,故答案为F。33句意:孩子们在中秋节玩烟花。根据文中“Children play with the fireworks for the Festivals.”可知孩子们在春节玩烟花,故答案为F。34句意:孩子们从朋友那里得到“压岁钱”。根据文中“They get lucky money from their
44、 parents and grandparents.”可知孩子们从父母那里得到“压岁钱”,故答案为F。35句意:在春节的第一天,人们挨家挨户地说“新年快乐”。根据文中“On the first day of the Spring Festival, people often get up early. They go from door to door and say Happy New Year.”可知在春节的第一天,人们挨家挨户地说“新年快乐”,故答案为T。36F 37T 38T 39F 40T【导语】本文主要讲述了迈克及家人的交通方式。36句意:迈克的父亲是一名司机。根据原文“My fa
45、ther is a doctor and he often goes to work by car.”可知迈克的父亲是医生,句子与原文不符,故答案为F。37句意:汤姆经常步行上学。根据原文“Usually I go to school on foot. Because my home is near the school. Tom is my good friend. We often go to school together. ”可知汤姆和我走路上学,句子符合原文,故答案为T。38句意:周末,迈克经常和爸爸妈妈一起去公园。根据原文“On weekends, I often go to th
46、e park with my parents.”可知句子符合原文,故答案为T。39句意:迈克的妈妈经常骑自行车去上班。根据原文“She often goes to work by bus, butsometimes by bike.”可知迈克的妈妈经常乘公共汽车上班,句子与原文不符,故答案为F。40句意:晚饭后,迈克喜欢画画。根据原文“ After dinner I like drawing.”可知句子符合原文,故答案为T。41name 42Saturday 43good 44safe 45took【导语】本文讲了布朗夫妇领养了一只小狗来看家护院。41题干句意:影子是小狗的_。根据“Shado
47、w has all of the shots(预防针). She will be healthy.” The Browns thanked the doctor and went home with the dog.”可知是狗的名字,故答案为name。42题干句意:布朗一家_早上遇到了斯诺先生。根据“The next morning, the Browns met Mr Snow at the animal shelter. So Mr Snow told them to come again the next day. On Sunday afternoon the Browns went
48、to the animal shelter.”可知是周六,故答案为Saturday。43题干句意:动物收容所”是一个地方让动物有_家。根据“We want to be sure that the pets here go to good homes.”可知是好的,故答案为good。44题干句意:布朗一家认为小狗可以帮助让他们的房子保持_。根据“A small dog would bark and warn(警告) them if someone tried to come into their house. ”可知是保持安全,故答案为safe。45题干句意:星期天下午,布朗夫妇把狗_回家。根据
49、“The Browns thanked the doctor and went home with the dog.”可知是带回家,带take,句子是一般过去时,take用过去式took,故答案为took。46By car. 47They stop their car near a store. 48The policeman helps them open the car. 49No, it isnt.【导语】本文讲了怀特夫妇去购物认错车的事情。46句意:怀特夫妇怎样去购物?根据“One day Mr and Mrs White go shopping by car.”,可知怀特夫妇开车去购
50、物,故答案为By car.47句意:他们在哪里停车?根据“They stop their car near a store.”,可知他们把车停在一家商店附近,故答案为They stop their car near a store.48句意:谁帮他们打开汽车?根据“The policeman is very friendly to help them.”,可知警察帮他们打开车,故答案为The policeman helps them open the car.49句意:这是他们的车吗?根据“It isnt their car.”,可知不是他们的车,答语为否定回答,故答案为No, it isnt
51、.50It was Sunday. 51They went to the park with their children, Jim and May. 52They went there by car. 53No, he didnt. 54Under a big tree.【导语】本文介绍了昨天周日,格林一家开车去公园做的事。50题干句意:昨天是星期几?根据“Yesterday was Sunday.”可知是周日,故答案为It was Sunday.51题干句意:格林一家昨天做了什么?根据“Mr Green and Mrs Green went to the park with their c
52、hildren, Jim and May.”可知跟孩子去公园了,故答案为They went to the park with their children, Jim and May.52题干句意:他们是怎么去那里的?根据“After that Mr Green drove a car. The children were very excited(兴奋) in the car.”可知是开车去的,故答案为They went there by car.53题干句意:格林先生也去划船了吗?根据“Mr Green went fishing and Mrs Green read her favorite
53、 book under a big tree.”可知没有划船,故答案为No, he didnt.54题干句意:格林夫人在哪里读的这本书?根据“Mr Green went fishing and Mrs Green read her favorite book under a big tree.”可知在一棵大树下,故答案为Under a big tree.55B 56A 57B 58C 59hope【导语】本文介绍了2022年北京冬奥会吉祥物冰墩墩和雪容融。55题干句意:什么是冰墩墩?A一只熊猫。B一个吉祥物。C一位宇航员。根据“Do you know the two lovely mascot
54、s (吉祥物)? we call it “BingDwenDwen”.”可知是吉祥物,故选B。56题干句意:冰墩墩穿什么?A冰壳。B白色外套。C一顶帽子。根据“It wears an ice shell and looks fat. ”可知穿冰壳,故选A。57题干句意:雪容融长什么样?A冰上运动。B灯笼。C爱。根据“The red mascot looks like a lantern (灯笼).”可知像灯笼,故选B。58题干句意:不同国家的很多人都很喜欢这两个吉祥物吗?A不,他们不是。B是的,他们是。C是的,他们喜欢。根据“many people in different countries like the two mascots very much”可知喜欢,do问do答,故选C。59题干句意:雪容融是_和好运。根据“Red is the colour of hope and good luck”可知是希望和好运,故答案为hope。