收藏 分享(赏)

备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx

上传人:a**** 文档编号:960697 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:7 大小:35.71KB
下载 相关 举报
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第1页
第1页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第2页
第2页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第3页
第3页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第4页
第4页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第5页
第5页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第6页
第6页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Let’s celebrate 外研版必修第二册.docx_第7页
第7页 / 共7页
亲,该文档总共7页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、Unit 2 Lets celebrate一、阅读理解A中华传统/2024云南开远开学考Elaine Su shared her experience of asking her neighbors to put up Chinese Lunar New Year decorations to help her two-year-old son experience the festival as part of the large community. In a neighborhood mostly consisting of non-Chinese residents, more tha

2、n half of the households observed the tradition as well.Interviewing her about the story provoked my own memories of celebrating Chinese Lunar New Year. The holiday was a big deal for me as a kid growing up in Jiangsu.Legend says the holiday originated with the fight against a mythical beast called

3、Nian, who came down from the mountains to hunt people on New Years Eve. Villagers discovered that Nian feared the colour red, candle light and loud noise. So they began to decorate with the vibrant hue, light their homes with lanterns and set off firecrackers to prevent its return.On New Years Eve,

4、my family would come together to celebrate with food prepared by my grandma. Moments before the countdown, the sound of firecrackers would fill every corner of our apartment and the celebrations continued into the next day.For breakfast, we would eat yuanxiao, a kind of glutinous rice ball, which sy

5、mbolizes the idea of reunion. Then, it was off to visit my grandparents, who were already awaiting us and my other extended family with lucky money and more traditional delicacies!My favourite part of the holiday came when the adults were playing mahjong. My cousins and I were finally freed from our

6、 parents. With all the lucky money, we hit the streets and bought more snacks and firecrackers!Having been in Canada for years, I further lost touch with my Chinese culture as I gradually dived into my new life in a new country. Maybe its time for me, like her, to reclaim Chinese Lunar New Year.本文主要

7、讲述了作者通过采访Elaine Su在另一个国家庆祝中国农历新年,回忆起了自己庆祝中国农历新年的事情。1.What can we infer about Elaine Su from paragraph 1?A. She missed her family in China very much.B. She forced her son to accept Chinese customs.C. She shared her happy memories with her neighbors.D. She celebrated Chinese Lunar New Year in another

8、country.解析D推理判断题。由第一段Elaine Su shared her experience of asking her neighbors to put up Chinese Lunar New Year decorations to help her two-year-old son experience the festival as part of the large community. In a neighborhood mostly consisting of non-Chinese residents, more than half of the household

9、s observed the tradition as well可推知,Elaine Su在另一个国家庆祝中国农历新年,故选D。2.What does the underlined word provoked in paragraph 2 probably mean?A. Stirred up.B. Wiped out.C. Took after.D. Set down.解析A词义猜测题。结合画线词所在句以及下文作者对自己过年的经历的描述可知,Elaine Su的故事让作者忆起了自己庆祝中国农历新年的经历,再结合选项不难得知,画线词的意思应是激起,所以本题选A。3.How does the a

10、uthor develop the text?A. By analyzing studies.B. By answering questions.C. By explaining factors.D. By sharing experiences.解析D写作手法题。由第二段中的Interviewing her about the story provoked my own memories of celebrating Chinese Lunar New Year,第四段中的On New Years Eve, my family would come together to celebrate

11、 with food prepared by my grandma,第五段中的For breakfast, we would eat yuanxiao, a kind of glutinous rice ball, which symbolizes the idea of reunion以及第六段中的My favourite part of the holiday came when the adults were playing mahjong可推知,作者是通过分享自己的经历来展开文章的,故选D。4.What can be the best title for the text?A. The

12、 Origin of Chinese Lunar New YearB. The Spring Festival Stored in My MemoryC. An Unforgettable Interview on New Years EveD. A Chinese Celebrating the Spring Festival Abroad解析B标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了作者通过采访Elaine Su在另一个国家庆祝中国农历新年,回忆起了自己庆祝中国农历新年的事情。由此可知,B项(记忆中的春节)做文章的标题最佳。B2023陕西安康质量监测Immersed(沉浸) in folk

13、, tradition, culture, religion, and digital arts, the Dn Laoghaire-Rathdown(DLR)Festival of World Cultures presented a various program of concerts & club nights, fairs & markets, performances, street events, workshops, and was Irelands first Global Carnival.The Festival was committed to presenting a

14、 wide mix of world artists as well as offering a passport to the world program of events, many of which were free to all. Staged throughout the historic port town of Dn Laoghaire, the DLR Festival of World Cultures was an annual international arts festival celebrating cultural diversity.New this yea

15、r, are an exciting range of themed events, which include the anticipated Feast Americana that offers a banquet of live music and food in celebration of the typical American country fair. The new Health and Harmony fair offers a chance to regain control of your well-being, while Salon Culture offers

16、traditional decoration techniques!A definite highlight will be the spectacular audio-visual show HotelKiev, a night time visual montage(蒙太奇) projected onto the front wall of the Royal Marine Hotel. The show features a live performance by the fascinating Ukrainian quartet(四重奏乐团) DakhaBrakha,who last

17、year received standing applause on the main stage.The Festival would not be complete without the Global Village, in association with Oxfam Ireland, the World Dance Plaza and the Mela festival in celebration of South Asian Arts. Now in its 9th year, the Festival attracts over 250,000 people, making i

18、t Irelands largest intercultural celebration. With a diverse world music line-up, food fairs, art exhibitions, workshops and cultural demonstrations as well as a Festival newspaper and nightly Festival Club where Irish artists jam with world musicians, this family-friendly celebration is a round-tri

19、p ticket to a world of culture.And, with over 90 of the events free of charge, the Festival is the top value-for-money event on the summer calendar, appealing to all the senses as well as to the wallet.本文为说明文,主要介绍了爱尔兰的节日DLR世界文化节。1. Which can best describe the DLR Festival of World Cultures?A. Divers

20、e.B. Free.C. Crowded.D. Valuable.解析A推理判断题。由第一段内容不难得知,DLR世界文化节是丰富多彩的,故本题选A。2. Which is probably the most eye-catching event?A. The Feast Americana.B. The Health and Harmony fair.C. Salon Culture.D. The HotelKiev show.解析D细节理解题。由第四段中的A definite highlight will be the spectacular audio-visual show HotelK

21、iev, a night time visual montage(蒙太奇) projected onto the front wall of the Royal Marine Hotel可知,本题选D。3. What can we know about the Festival from the text?A. It has a history of several decades.B. Sports and health are involved in it.C. It is worthwhile to attend it.D. The heavy traffic jam is part o

22、f the large celebration.解析C推理判断题。由最后一段And, with over 90 of the events free of charge, the Festival is the top value-for-money event on the summer calendar, appealing to all the senses as well as to the wallet可推知,该节日值得参加,故本题选C。4. What is the purpose of the text?A. To introduce the Festival to the wor

23、ld.B. To encourage artists to visit and stay in Ireland.C. To attract live performances to the Royal Marine Hotel.D. To promote the cultures of South Asian Arts.解析A意图推断题。文章介绍了爱尔兰DLR世界文化节的举办地、特点、内容、影响以及今年的亮点等,这些都是对该文化节的介绍和宣传,所以文章的目的自然是介绍这个节日,故选A。二、七选五2024重庆一中10月阶段考 Celebrations, after the pattern of

24、Thomas Alva Edisons famous quote, often appear to be one percent inspiration and 99 percent preparation. 1 Many of them are willing to go to great effort and expense to plan and attend public celebrations.2 Logic suggests the first public celebrations were related to the patterns of existence. In hu

25、nter-gatherer societies, success in the search for food and shelter must have triggered the need to celebrate together. The earliest parades may have been processions of successful hunters returning to a joyful welcome by their thankful families. 3 And they served a broader social purpose.Parades an

26、d other public celebrations have also become important economic events worldwide. In some places, the commercial aspect has made us forget the original reason for the celebration.4 It was a festival on the day before the solemn six-week religious period known as Lent. Now lots of visitors attend the

27、 celebrations in Venice. Most of the citys inhabitants would leave the citys public areas to the crowds of tourists. But their purchases of meals, accommodations, and Carnival masks bring great sums of money into the economy of the city. One cant blame the tourists. 5Throughout history, the experien

28、ce of a heartfelt celebration is always worth the time and money spent planning, preparing, organizing, and carrying out an event. The priority given to celebrating seems to put it alongside food, shelter, love, and freedom as a fundamental need of humanity.A. Take the Carnival celebrations in Venic

29、e for example.B. People around the world take celebrating seriously.C. Gradually, such celebrations became more regular and formal.D. They are attracted by Venices unique and undeniable magic.E. This does not mean modern celebrations are not socially conscious.F. Exactly when and where humans began

30、celebrating as a group is unknown.G. There are records of religious parades and processions dating back to 3000 BC. 本文是一篇说明文,主要介绍了庆祝活动的起源、经济作用以及组织庆祝活动的意义。 1.BMany of them are willing to go to great effort and expense to plan and attend public celebrations是B项(People around the world take celebrating

31、seriously)的具体表现。 2.F第二段空后的部分是针对庆祝活动起源于何时、何地展开的,所以F项填在此处符合语境。 3.C空前的句子提及了最早的公开庆祝活动,而C项指出了庆祝活动变得越发频繁和正式,C项放在此处的话,前后句子之间能体现出庆祝活动的发展;而空后的句子应是对C项的进一步说明。 4.AA项放在此处能起到承上启下的作用,它承接In some places, the commercial aspect has made us forget the original reason for the celebration而来,是针对该句举的例子;而空后的内容是对A项的进一步说明。 5.

32、DOne cant blame the tourists与D项(They are attracted by Venices unique and undeniable magic)之间是因果关系。三、完形填空2024黑龙江哈尔滨三中开学考Its said that Mothers Day was first suggested in the United States by Julia Ward Howe in 1872 as a day dedicated to peace after the Franco Prussian War. The holiday gained its 1 mai

33、nly due to the efforts of Anna M. Jarvis.Anna began a letter-writing 2 to gain support for a national Mothers Day holiday when her mother passed away in 1905. 3 influential leaders, including William Taft, Theodore Roosevelt, and John Wanamaker, Anna poured out a stream of requests for support of th

34、e idea. She believed, mothers 4 their own special day and that it would help strengthen family bonds.She 5 a religious organization in West Virginia to celebrate Mothers Day on the second anniversary of her mothers 6, the 2nd Sunday of May. By 1911, Mothers Day was celebrated in almost every state,

35、and flowers quickly became a lasting 7 to express love on the occasion. In 1914, Congress 8 a law designating the second Sunday in May as Mothers Day, a public 9 of love and respect for the mothers of our country. President Woodrow Wilson issued the statement, making it a(n)10 US holiday.But Annas a

36、ccomplishment soon turned 11 for her. Annoyed by the 12 of the holiday, she filed a lawsuit(诉讼) to stop a 1923 Mothers Day festival and was even arrested for 13 the peace at a war mothers conference where women sold white carnations(康乃馨) Annas symbol for mothers to raise money, This is not what I 14

37、, Jarvis said. I wanted it to be a day of sentiment, not 15!Today Mothers Day has become a very popular holiday in the USA.本文为记叙文,主要讲述了安娜在母亲去世后通过努力使母亲节在美国流行并成为官方节日的故事。1. A. libertyB. freedomC. independenceD. popularity解析D该节日的流行(popularity)主要是因为安娜的努力。liberty自由,freedom自由,independence独立。2. A. plotB. ca

38、mpaignC. attemptD. trip 解析B1905年,安娜的母亲去世后,安娜开始了一场写信运动(campaign),以争取支持将母亲节定为全国性的节日。plot情节,attempt尝试,trip旅行。3.A. Reaching out toB. Giving in toC. Coming up withD. Breaking away from 解析A安娜联系(Reaching out to)了包括威廉塔夫脱、西奥多罗斯福和约翰奥纳梅克在内的有影响力的领导人,提出了一系列支持这一想法的请求。4. A. observedB. markedC. spentD. deserved解析D她

39、认为,母亲们值得(deserved)拥有她们自己的特殊节日,这有助于加强家庭纽带。observe观察,mark标记,spend花费。5. A. expectedB. persuadedC. orderedD. begged解析B她说服(persuaded)西弗吉尼亚州的一个宗教组织在她母亲去世两周年的纪念日,即5月的第二个星期天庆祝母亲节。expect期盼,预计;order命令;beg乞求。6. A. illnessB. deathC. recoveryD. operation 解析B参见上题解析。death死亡。7. A. habitB. mannerC. modeD. tradition解

40、析D到1911年,几乎每个州都庆祝母亲节,鲜花很快成了在这个场合表达爱的持久传统(tradition)。habit习惯,manner方式,mode模式。8.A. passedB. declinedC. deniedD. received解析A1914年,国会通过(passed)了一项法律,将5月的第二个星期日定为母亲节,以公开表达对母亲的爱和尊重。decline拒绝,deny否认,receive收到。9. A. impressionB. expressionC. discussionD. conclusion解析B参见上题解析。expression表达,表示。10. A. naturalB.

41、physicalC. officialD. racial解析C伍德罗威尔逊总统发表了这一声明,使其成为美国的官方(official)节日。natural自然的,physical身体的,racial种族的。11.A. bitterB. sweetC. ripeD. joyful解析A但安娜的成就很快让她感到痛苦(bitter)。12. A. globalizationB. organizationC. civilizationD. commercialization解析D由于对这个节日的商业化(commercialization)感到不满,她提起诉讼,要求停止1923年的母亲节庆祝活动,甚至还因

42、扰乱(disturbing)和平而被捕。13.A. disturbingB. creatingC. makingD. designing解析A参见上题解析。14. A. purchasedB. cherishedC. intendedD. evaluated解析C在那次会议上,妇女们出售白色康乃馨来筹集资金。贾维斯说:这不是我的本意。purchase购买,cherish珍视,intend想要,evaluate评估。C项符合语境。15.A. profitB. victoryC. sadnessD. labor解析A我希望这是一个充满感情的日子,而不是赚钱的日子。profit利润,收益;victory胜利;sadness悲伤,难过;labor劳动。A项符合语境。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1