1、Unit 1 Science Fiction一、阅读理解A2023山西运城二模On February 20, the science fiction magazine Clarkesworld was forced to stop accepting any new articles from writers after it was flooded with AI-written stories.By the time we closed on the 20th, we had received 500 human-written stories and 700 AI-written one
2、s, said editor-in-chief Neil Clarke. It was increasing at such a speed that we figured that by the end of the month, we would have doubled the number of articles we normally have. The rate had been growing from previous months, and we were concerned that we had to do something to stop it.Worries abo
3、ut AI misuse have frequently appeared in headlines recently, particularly since the launch of ChatGPT in November 2022, which can not only answer a broad range of questions, but also create original poems and stories.Clarke said magazines like his, which pay contributors for their work,were being ta
4、rgeted by people trying to make quick money. He said he had already spoken to editors of other magazines and that all of them had agreed to stop accepting AI-written articles. He also admitted that the humor of his sci-fi magazine being targeted by AI robots is not lost on him.You know, our mascot(吉
5、祥物) is a robot. So we see the irony, he said. But the thing is that science fiction is often intended to give a warning to people. We dont celebrate technology just because it exists. We want to make sure that were using it right. And there are some significant legal and moral issues around this tec
6、hnology that were not ready to accept.Clarke said the magazine didnt know how to deal with the issue, and part of the motivation to speak out was in the hope of finding some solutions. He also said the quality of the AI-written stories was very poor.本文是一篇新闻报道。享誉全球的科幻杂志Clarkesworld最近受AI作品的影响,不得不暂停接受新
7、稿件。1. Whats the matter with the magazine Clarkesworld?A. It will close down forever.B. It was targeted by AI writers.C. It stopped paying contributors.D. It has lost many good authors.解析B细节理解题。由On February 20, the science fiction magazine Clarkesworld was forced to stop accepting any new articles fr
8、om writers after it was flooded with AI-written stories可知,Clarkesworld是被AI写手逼得不得不暂停接受新稿件,故选B。2. What can we infer about other magazines attitude to the AI-written stories?A. Disapproving.B. Favorable.C. Unknown.D. Tolerant.解析A推理判断题。由第四段中的He said he had already spoken to editors of other magazines an
9、d that all of them had agreed to stop accepting AI-written articles可推知,其他杂志对AI生成的作品持否定态度,故选A。3. What does Neil Clarke say about science fiction?A. It often intends to find some solutions.B. It welcomes the existing new technologies.C. It will accept AI-written stories in the near future.D. It often
10、tries to warn of the dark side of technologies.解析D细节理解题。由第五段中的But the thing is that science fiction is often intended to give a warning to people. We dont celebrate technology just because it exists. We want to make sure that were using it right. And there are some significant legal and moral issues
11、 around this technology that were not ready to accept可知,Neil Clarke认为科幻作品经常试图提醒人们技术的黑暗面,故选D。4. Where is this text most likely from?A. A notice.B. A science fiction work.C. A news report.D. A book review.解析C推理判断题。文章第一段清楚地交代了时间、事件等信息,下文对事件进行了展开。再结合文章的写作风格和明显的时效性不难得知,本文应该是一篇新闻报道,故选C。B2023广西柳州开学考 Its th
12、e year 2140 and two kids ride their surfboards in the heart of Manhattan, near the point where Sixth Avenue meets Broadway. If you are familiar with this junction you will know it is far from the USs current coastline. But in Kim Stanley Robinsons novel NewYork2140, Manhattan is flooded after contin
13、uous climate change causes the sea level to rise by 15.25m.Robinsons 2017 climate fiction novel belongs to a new kind of novel, which tells the story of the next century. It might be helping readers across the world comprehend the situation in which we currently find ourselves.Climate change is an i
14、ndescribable crisis to make sense of. Drop some poisonous chemicals in a river now and you will see dead fish within days, but what do you witness when you release carbon dioxide (CO2)?This is where fiction comes in: It brings the abstract data closer to home by focusing on the faces and stories in
15、these futures. Show readers a detailed account of a climate-changed future, says Robinson, and they have an easier time imagining it. Science fiction gets people thinking in a way that another report on climate change doesnt, says Shelley Streeby, a professor of Literature and Ethnic Studies at UC S
16、an Diego. It helps people feel not only about what might be coming, but also about the present. It is about taking certain conditions that exist nowadays, extending them into the future and throwing a bunch of characters into their midst.In the search to adopt climate change as a topic, writers are
17、doing what they do best: trying to tell a good story. Sometimes they write with a touch of optimism as they negotiate the current crisis. But even with this optimism, these writers want to make sure the world knows they, at least, are paying attention.本文是一篇说明文。文章通过Robinson的小说纽约2140中的故事情节,介绍了气候小说这一新的
18、小说类型,这一类小说从更加生动的角度向人们展示未来气候变化带来的问题,帮助人们理解气候变化。1.What is the function of the first paragraph?A. To give background on a story.B. To promote the novel NewYork2140.C. To lead to the topic of climate fiction.D. To show the influence of climate change.解析C推理判断题。通读第一段内容可知,本段主要描绘了Robinson的小说纽约2140中的故事情节,再结合
19、第二段首句Robinsons 2017 climate fiction novel belongs to a new kind of novel, which tells the story of the next century及下文对气候小说的描述可推知,作者主要借助纽约2140的故事情节引出气候小说这一话题,故选C项。2.How does the author show the climate change crisis is indescribable?A. By inferring.B.By comparing.C. By analyzing.D. By imagining.解析B推
20、理判断题。由第三段Climate change is an indescribable crisis to make sense of. Drop some poisonous chemicals in a river now and you will see dead fish within days, but what do you witness when you release carbon dioxide (CO2)?可知,为了说明气候变化带来的危机是难以描述的,作者对比了释放有毒化学物质和释放二氧化碳的情况,前者的后果可见,而后者的后果不可见,故选B项。3.Whats Streeb
21、ys attitude toward science fiction?A. Approving.B. Cautious.C. Negative.D. Doubtful.解析A推理判断题。由第四段中Shelley Streeby的话Science fiction gets people thinking in a way that another report on climate change doesnt和It helps people feel not only about what might be coming, but also about the present可知,Streeby
22、认为科幻小说让人们以另一种方式思考气候变化,让人们感知未来和当下。由此推知,Streeby对科幻小说是持赞成(approving)态度的,故选A项。4.Which is the best title for the text?A. Climate Crisis: No Longer a ForecastB. The Future World: More PromisingC. NewYork2140: a New Type of NovelD. Climate Fiction:a Reminder of Climate Change解析D标题归纳题。通读全文可知,气候小说从更加生动的角度向人们
23、展示未来气候变化带来的问题,从而帮助人们更好地理解气候变化的后果,引导人们更加关注当前的环境。因此,D项最适合做本文的标题。CThis month, science fiction magazine Lightspeed changed its normal publishing schedule to bring readers a special issue: Women Destroy Science Fiction! Its more than just a collection of stories entirely edited and written by women. Its
24、an exhibition of all the ways in which women are writing and have written.Many of the stories will be considered the best hard science fiction even by the pickiest critics(评论家). For example, Tananarive Dues LikeDaughter deals with what happens when humans have easy access to cloning. TheUnfathomable
25、SisterhoodofIck by Charlie Jane Anders takes place in a future where changing brain chemistry is as common as taking vitamins now.However, it is also true that the authors are more focused on the relations between people, or between people and society, or changing cultural and gender roles. There ar
26、e stories that refuse to stay firmly within science fiction borders. For example, James Tiptree Jr.s LoveIsthePlanandthePlanIsDeath is a mixture of horror, mystery and even love, something not commonly seen in science fiction.So are women destroying science fiction?If your idea of science fiction is
27、 limited to the concept formed by works like Isaac Asimovs NightFall and Arthur Charles Clarkes ChildhoodsEnd, then many of the stories within these pages may well seem like devastation.But the stories we read and the stories we tell shape who we are, Pat Murphy once said in a famous speech back in
28、1991. They also shape the culture theyre born into. Thus, if women keep writing such kind of science fiction, and keep calling it science fiction, the room for science fiction will expand. They will exist nicely beside other kinds of science fiction.I cannot agree more. Women have the right to creat
29、e a space for themselves within science fiction, one filled with their dreams, experiences and realities.文章主要探讨了女性写的感性十足的科幻小说能否被称为科幻小说。1.What is special about the latest edition of Lightspeed?A. All the stories are written by female novelists.B. It is a collection of the published love stories.C. It
30、 has been well received by most of the critics.D. Every story in it belongs to hard science fiction.解析A细节理解题。由第二段中的Its more than just a collection of stories entirely edited and written by women可知,本题选A项。2.Which of the following can be considered non-science-fiction in a strict sense?A. LikeDaughter.
31、B. TheUnfathomableSisterhoodofIck.C. ChildhoodsEnd.D. LoveIsthePlanandthePlanIsDeath.解析D细节理解题。由第四段中的There are stories that refuse to stay firmly within science fiction borders. For example, James Tiptree Jr.s LoveIsthePlanandthePlanIsDeath is a mixture of horror, mystery and even love, something not
32、 commonly seen in science fiction可知,从严格意义上讲,LoveIsthePlan and thePlanIsDeath不能算科幻小说,故选D项。3.What does the underlined word devastation in paragraph 6 mean?A. Destruction.B. Progress.C. Contribution.D. Reward.解析A词义猜测题。由第五段So are women destroying science fiction? 和第六段If your idea of science fiction is l
33、imited to the concept formed by works like Isaac Asimovs NightFall and Arthur Charles Clarkes ChildhoodsEnd, then many of the stories within these pages may well seem like devastation可推知,画线词在意义上与destroying对应,故选A项。4.What did Pat Murphy mean in his speech?A. Science fiction is an important part of our
34、 life.B. Women are unsuitable to write science fiction.C. The definition of science fiction should be expanded.D. Science fiction should focus mainly on future technologies.解析C推理判断题。由第七段中的Thus, if women keep writing such kind of science fiction, and keep calling it science fiction, the room for scie
35、nce fiction will expand. They will exist nicely beside other kinds of science fiction可推断,Pat Murphy 认为存在的就是合理的。我们应该拓展科幻小说的定义,接纳感性味较重的作品,故选C项。二、语法填空2023四川广安一诊The Japanese branch of the Chinese Literature Readers Club was established at the China Cultural Center in Tokyo 1 September 2022.The event had
36、 Chinese sci-fi writers Wang Jinkang, Bao Shu, and Qi Yue, alongside Japanese sci-fi writer Taiyo Fujii and Nozomi Oomori, the Japanese 2(translate) of Liu CixinsTheThree-BodyProblem, as guest speakers to talk about their sci-fi creations 3 the development trend of sci-fi.Shi Yongjing, cultural coun
37、selor(参赞) at the Chinese embassy in Japan, said that both China and Japan have a long history of translating each 4(other) cultural works. The club will provide a new platform for Japanese readers 5(learn) about contemporary China, she said.During the event,6 ran for more than two hours, three Chine
38、se writers shared stories about how they became sci-fi writers. 7(start) from Chinese writer Lao Shes CatCountry, Japanese guest speakers talked about their 8(joy) experiences of reading Chinese science fiction. For them, Chinese sci-fi literature 9(develop) quickly in the last 10 years, and works l
39、ike TheThree-BodyProblem have attracted many Japanese readers.In recent years, on average, China has 10(annual) published more than 500 sci-fi novels. In 2023, Chengdu in Southwest Chinas Sichuan Province hosted the 81st World Science Fiction Convention.本文介绍的是中国文学读者俱乐部日本分会在东京中国文化中心成立的情况,在会上三位受邀的中国作家
40、分享了中国科幻小说的发展情况。1.in考查介词。表示具体的月份的时候,通常用介词in。2.translator考查名词。所填词作Nozomi Oomori的同位语,意为翻译家,译员,故用单数名词translator。3.and考查连词。分析句子结构可知,所填词连接两个并列的名词性短语,表示和,故填并列连词and。4.others考查代词的格。each others意为彼此的。5.to learn考查非谓语动词。此处应用不定式的一般主动式表示目的和主动关系,故填to learn。6.which考查定语从句。分析句子结构可知,所填词引导非限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词为the event,
41、故填which。7.Starting考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处应用非谓语动词。start与Japanese guest speakers为主谓关系,且此处表示伴随状况,故用现在分词Starting。8.joyful考查形容词。分析句子结构可知,所填词作定语,意为快乐的,故填joyful。9.has developed考查时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,所填词充当谓语。由时间状语 in the last 10 years可知,此处用现在完成时,且Chinese sci-fi literature与develop之间为主谓关系,故填has developed。10.annually考查副词。分析句子结构可知,所填词作状语,修饰谓语动词has published,故用副词annually。