1、四川省雅安市多校联考2023-2024学年高二上学期期中英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题 1. 5分,满分 7. 5分)听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是C。1. What does the man suggest doing?A. Placing an advertisement.B. Reading t
2、he local newspaper. C. Going to the next-door shop. 2. What are the speakers mainly talking about?A. A restaurant. B. An accident. C. A cook. 3. What will the man do tonight?A. Visit Cindy. B. Borrow books. C. Buy steak. 4. When will the man probably get his visa?A. Next Monday. B. Next Tuesday. C.
3、Next Wednesday. 5. How does the woman sound now?A. Pleased. B. Calm. C. Regretful. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who is Jack?A. The womans friend. B. The womans brother. C. The
4、 womans uncle. 7. What does Jack offer to do for the woman?A. Buy some vegetables. B. Repair her car. C. Give her a ride. 听第7段材料,回答第8至10题。8. Who is good at cooking?A. Linda. B. Daniel. C. Steven. 9. What does Steven usually do at home?A. Clean the yard. B. Do the cooking. C. Do the laundry. 10. What
5、 is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Neighbors. C. Colleagues. 听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation probably take place?A. In a university. B. In a library. C. In a laboratory. 12. Why does the woman want to go to the Executive Office?A. To hand in h
6、er lab report. B. To open an account. C. To pay the fees. 13. What can we say about the man?A. He is generous. B. He is helpful. C. He is curious. 听第9段材料,回答第14至16题。14. What will Mia do in May?A. Do her paper. B. Go to New Zealand. C. Visit an old colleague. 15. Why does Betty want a quiet apartment?
7、A. For painting pictures. B. For writing a paper. C. For having a good rest. 16. What will Bill do tonight?A. Eat with Mia. B. Find an apartment. C. Call Thomas. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker doing?A. Having an interview. B. Giving a class. C. Making a speech. 18. How long has the speake
8、r been in this school?A. Four years. B. Three years. C. Two years. 19. What is the speakers greatest strength?A. Being experienced. B. Being well-mannered. C. Being smart. 20. What will the speaker talk about next?A. His plans. B. His weaknesses. C. His academic achievements. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (
9、共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AOur history is rich with remarkable scientists who helped advance the development of our society. Here are some of them. Isaac Newton (1643-1727)Isaac Newton is considered by many to be the greatest scientist of all time. There werent many su
10、bjects that Newton didnt have a significant impact onhe was one of the inventors of calculus (微积分), built the first reflecting telescope, and helped establish the field of classical mechanics(力学). He was the first to divide white light into its component colors and he gave us the three laws of motio
11、n, now known as Newtons laws. Emmy Noether (1882-1935)Emmy Noether was a German mathematician particularly known for Noethers theorem, which establishes a fundamental connection in symmetries (对称) in physics. It is considered a milestone of modern theoretical physics. Her contributions are foundatio
12、nal in various branches of mathematics as well, such as abstract algebra, algebraic geometry and topology. Carl Friedrich Gauss (1777-1855)Carl Friedrich Gauss was born in a poor family in Germany and quickly showed himself to be a brilliant mathematician. He published Disquisitiones Arithmeticae, a
13、 foundational textbook that laid out the principles of number theory. Many of the advancements that weve made in using computers to solve problems are solved using number theory. Gauss was productive, and his work on number theory was just a small part of his contribution to math. John von Neumann (
14、1903-1957)Before 1940, John von Neumann focused primarily on mathematics. Then he turned to its practical use, designing the structure of nearly every single computer today. Right now, whatever device that you are reading this on, whether a phone or computer, is cycling through a series of basic ste
15、ps billions of times over each second, steps that were first thought up by John von Neumann. Remarkably, He proposed a theory of global warming caused by human activity.1. Who put forward a theory about an environmental issue?A. Isaac Newton.B. Emmy Noether.C. Carl Friedrich Gauss.D. John von Neuman
16、n.2. What do the four scientists have in common?A. They showed a gift for physics since young.B. They contributed a lot to the computer field.C. They were highly established in mathematics.D. They were from a similar family background.3. In which part of a newspaper may the text appear?A. Environmen
17、t.B. Figure.C. Culture.D. News.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍了四位推动社会发展的伟大科学家。【1题详解】细节理解题。根据John von Neumann (1903-1957)中“Remarkably, He proposed a theory of global warming caused by human activity.”(值得一提的是,他提出了人类活动导致全球变暖的理论。)可知,是John von Neumann提出了关于环境问题的理论。故选D项。2题详解】推理判断题。根据Isaac Newton中“ T
18、here werent many subjects that Newton didnt have a significant impact onhe was one of the inventors of calculus (微积分), built the first reflecting telescope, and helped establish the field of classical mechanics (力学).”(牛顿是微积分的发明者之一,制造了第一架反射望远镜,并帮助建立了经典力学领域。)、Emmy Noether中“Emmy Noether was a German ma
19、thematician particularly known for Noethers theorem, which establishes a fundamental connection in symmetries (对称) in physics.”(埃米-诺特是德国数学家,尤其以诺特定理而闻名,该定理建立了物理学中对称的基本联系。)、Carl Friedrich Gauss中“Carl Friedrich Gauss was born in a poor family in Germany and quickly showed himself to be a brilliant math
20、ematician.”(卡尔弗里德里希高斯出生于德国的一个贫困家庭,很快就显示出他是一位杰出的数学家。)以及John von Neumann中“Before 1940, John von Neumann focused primarily on mathematics.”(约翰冯诺依曼主要从事数学研究。)可知,这四位科学家的共同点是:他们在数学方面有很高的造诣。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据第一段中“ Our history is rich with remarkable scientists who helped advance the development of our soci
21、ety. Here are some of them.”(我国历史上有许多杰出的科学家,他们帮助推动了社会的发展。以下是其中的几位。)并结合全文理解可知,这篇文章主要介绍了四位杰出的科学家,因此可能出自关于人物介绍的文章。故选B项。BIn 1999, Rebecca Constantino began doing a study at schools across Los Angeles. She had just completed a PhD in Language, Literacy and Learning, and she was analyzing childrens access
22、 to books in wealthy and low-income communities. One day, she saw something that stopped her in her tracks. “I was at a school in a wealthy community, and they were getting rid of almost brand-new books because they didnt have room in the library, “said Constantino. She put the books in her car and
23、drove them to a school in an underserved community. Shocked by the difference she saw in public school libraries, Constantino became determined to bridge the gap. “School libraries are not funded well, and sometimes not funded at all,” said Constantino. “If youre a child in an underserved community,
24、 youre left with boring, outdated, and uninteresting books. “The word about Constantinos work was spread, and books began piling up. Today, her nonprofit organization, Access Books, has provided more than 1. 5 million books to public-school and community libraries across California. The group has al
25、so redecorated close to 350 libraries in public schools and homeless shelters. Constantino recruits (招募) volunteers who work alongside the community to create a warm, vibrant (充满生机的) and welcoming library space. Students and their families, as well as school staff and teachers, come together to join
26、 in. “Were working together. Its not a gift; its a partnership. It really builds a sense of community,” said Constantino. In addition to book donations and refurbishing (再装修) libraries, the group offers author visits with schools and holds an annual writers conference for kids. Constantino said, “If
27、 we provide high-interest books and a beautiful library space, they do come and they do read. We found that in the schools that we serve, the number of books borrowed increases significantly after our coming. So we know that kids are really interested in the books that we give. My goal is that kids
28、can always have a friend in a book and they can always turn to a book to find comfort and to learn something.”4. Why did Constantino do the study in 1999?A. To prepare for a PhD.B. To reduce the waste of books.C. To donate more books to poor communities.D. To figure out kids ways of gaining reading
29、books.5. How did Constantino bridge the gap?A. By obtaining donated books.B. By raising money on the street.C. By founding a profitable organization.D. By getting support from the local government.6. Which can best describe Constantinos work?A. Challenging.B. Successful.C. Depressing.D. Doubtful.7.
30、What impact does the nonprofit organization have on kids in poor communities?A. They can turn to writers on campus.B. They are more willing to read books.C. They donate their own books to school libraries.D. They think the books on the shelf difficult to read.【答案】4. D 5. A 6. B 7. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。
31、文章主要讲述了Rebecca Constantino为学校和社区图书馆提供书籍和翻新图书馆的故事,以及该项目的目的和成果。4题详解】细节理解题。根据文章第一段“In 1999, Rebecca Constantino began doing a study at schools across Los Angeles. She had just completed a PhD in Language, Literacy and Learning, and she was analyzing childrens access to books in wealthy and low income c
32、ommunities. (1999年,Rebecca Constantino开始在洛杉矶的学校进行一项研究。她刚刚获得了语言、读写和学习的博士学位,她正在分析富裕和低收入社区的儿童获得书籍的机会。)”可知,Rebecca Constantino在1999年进行研究是为了分析富裕和低收入社区的儿童获得书籍的机会。故选D。【5题详解】细节理解题。根据文章第四段“The word about Constantinos work was spread, and books began piling up. Today, her nonprofit organization, Access Books,
33、 has provided more than 1.5 million books to public- school and community libraries across California. (关于Constantino工作的消息传开了,书籍开始堆积起来。如今,她的非营利性组织“获取图书”已经为加州的公立学校和社区图书馆提供了150多万本书。)”可知,为了弥补公立私立学校图书馆之间的差异,她为公立学校和社区图书馆提供捐赠的书。故选A。【6题详解】推理判断题。根据文章第四段“The group has also redecorated close to 350 libraries
34、in public schools and homeless shelters. (该组织还重新装修了公立学校和无家可归者收容所的近350个图书馆。)”、第五段“Constantino recruits (招募)volunteers who work alongside the community to create a warm, vibrant (充满生机的) and welcoming library space. (Constantino招募志愿者与社区一起工作,创造一个温暖、充满活力和热情的图书馆空间。)”以及最后一段“In addition to book donations an
35、d refurbishing(再装修)libraries,the group offers author visits with schools and holds an annual writers conference for kids. (除了捐赠书籍和翻新图书馆外,该组织还组织作者访问学校,并为儿童举办年度作家会议。)”可知,Constantino的工作非常成功,给学校、社区、学生带来了深远的影响。故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Constantino said, “If we provide high-interest books and a beautiful l
36、ibrary space, they do come and they do read. We found that in the schools that we serve, the number of books borrowed increases significantly after our coming. So we know that kids are really interested in the books that we give. My goal is that kids can always have a friend in a book and they can a
37、lways turn to a book to find comfort and to learn something.” (Constantino说:“如果我们提供高兴趣的书籍和美丽的图书馆空间,他们就会来读书。我们发现,在我们服务的学校里,我们来了之后,借书的数量显著增加。所以我们知道孩子们对我们提供的书很感兴趣。我的目标是孩子们总能在书中找到一个朋友,他们总能从书中找到安慰,学到一些东西。”)”可知,Constantino所创建的这个非营利组织让贫困社区的孩子对读书感兴趣。故选B。CIf you feel that making friends as a kid is easy, you
38、re right. “They have a break between lessons and gym classes. They can let their guard down,” says Marisa G. Franco, a sought-after friendship & belonging expert. However, its not the case for adults. Even though they see their colleagues every day, they still find it never easy to be friends with t
39、hem. In the US, for example, a 2021 survey by the American Enterprise Institute, found that the number of adults who said they had no close friends had increased four times since 1990, going from 3 percent to 12 percent. “Weve never been more disconnected,” says psychologist and author Jody Carringt
40、on. Although adults spend time together from 9: 00 am to 6: 00 pm and even late into the night, the fast paced work pattern dictates that communication is limited to the content of the work, and after work, they immediately go back to homes, leaving no extra energy to have unplanned interactions to
41、develop further friendship. Research by Brigham Young University psychologist Julianne Holt-Lunstad has shown that loneliness is a major threat to longevity (长寿), same as smoking 15 cigarettes a day or being an alcoholic. People who are lonely or socially cut off have a higher risk of having disease
42、s like depression, dementia and cardiac death. On the another side, healthy friendships can help us a lot, doing better with stress and living happier and longer. Plus, happiness is contagious. Harvard researchers found that when an individual becomes happy, his or her friends who live in a 1.6-kilo
43、metre radius have a 25 percent higher chance of getting a boost in happiness, too. Hence, making and deepening friendships matters more than we imagine. You might think making friends is an inherent skill that doesnt need to be taught. Its not the case. We can all get better at connection if we try.
44、 Some experts offer some tricks to make finding connection a little easier.8. How does the author lead in the topic of the text?A. By listing a lot of figures.B. By drawing a conclusion.C. By making a comparison.D. By showing a conversation.9. What makes an adult difficult to be friends with others
45、according to paragraph 2?A. Lack of breaks in the workplace.B. Worry about being deeply hurt.C. Unwillingness to communicate.D. Lack of unplanned interactions.10. What does the author want to convey in paragraph 3?A. The necessity of staying connected.B. The approach to leading a happy life.C. The c
46、onsequences of getting into bad habits.D. The relationship between happiness and habits.11. What does the underlined word “contagious” in paragraph 3 mean?A. Unrealistic.B. Influential.C. Flexible.D. Unique.【答案】8. C 9. D 10. A 11. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了成年人不容易建立联系的原因,强调了建立联系的重要性并提出建议。【8题详解】推理判断题。根据文章
47、第一段“If you feel that making friends as a kid is easy, youre right. “They have a break between lessons and gym classes. They can let their guard down,”(如果你觉得小时候交朋友很容易,那你是对的。“他们在上课和体育课之间有休息时间。他们可以放松警惕。”)” 和“However, its not the case for adults. Even though they see their colleagues every day, they sti
48、ll find it never easy to be friends with them.(然而,成年人却不是这样。即使他们每天都能见到他们的同事,他们仍然觉得和他们成为朋友从来都不容易。)”可知,作者在第一段通过对比的方式引出话题。故选C。9题详解】细节理解题。根据文章第二段“Although adults spend time together from 9: 00 am to 6: 00 pm and even late into the night, the fast paced work pattern dictates that communication is limited
49、to the content of the work, and after work, they immediately go back to homes, leaving no extra energy to have unplanned interactions to develop further friendship.(虽然成年人从早上9点到下午6点,甚至到深夜都在一起,但快节奏的工作模式决定了交流仅限于工作内容,下班后,他们立即回家,没有多余的精力进行计划外的互动,以发展进一步的友谊。)”可知,根据第2段,缺乏计划外的互动使成年人很难与他人成为朋友。故选D。【10题详解】推理判断题。
50、根据文章第三段“Research by Brigham Young University psychologist Julianne Holt-Lunstad has shown that loneliness is a major threat to longevity (长寿), same as smoking 15 cigarettes a day or being an alcoholic. People who are lonely or socially cut off have a higher risk of having diseases like depression, d
51、ementia and cardiac death. On the another side, healthy friendships can help us a lot, doing better with stress and living happier and longer.(杨百翰大学心理学家Julianne Holt-Lunstad的研究表明,孤独是长寿的主要威胁,就像每天吸15支烟或酗酒一样。孤独或与社会隔绝的人患抑郁症、痴呆和心脏性死亡等疾病的风险更高。另一方面,健康的友谊可以帮助我们更好地应对压力,活得更快乐、更长久。)”可知,孤独不好,人们应该与他人保持联系,作者在第三段想
52、要传达保持联系的必要性。故选A。【11题详解】词句猜测题。根据下文“Harvard researchers found that when an individual becomes happy, his or her friends who live in a 1.6-kilometre radius have a 25 percent higher chance of getting a boost in happiness, too.(哈佛大学的研究人员发现,当一个人变得快乐时,他或她住在1.6公里半径内的朋友也有25%的机会获得快乐。)”可知,快乐是有感染力的。由此可知,contagi
53、ous意为“有感染力的”,和B项:Influential (有影响力的)意思接近。故选B。DCoral reefs(珊瑚礁) are a unique ocean ecosystem consisting of rocky structures mainly formed by coral animals and some other ocean life. Despite only covering 0. 2 percent of the ocean floor, coral reefs support at least 25 percent of marine species, as we
54、ll as providing food and economic security for hundreds of millions of people. However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching(漂白). It happens when the corals lose colored algae(海藻) living in their bodies and turn completely white. Without the alga
55、e, the corals lose their main food source and can die. In addition, as oceans become more acidic(酸性的) from absorbing CO, corals in acidic conditions become weak in forming reefs. In 2021, the United Nations reported a 14 percent loss of corals across the world largely from rising sea temperatures in
56、 the previous 13 years. Australia declared mass bleaching events in 2022 across large parts of the Great Barrier Reef, four times since 2016. Data from the Philippines showed higher than usual ocean temperatures between 2015 and 2017 had caused a serious three-year bleaching events in reefs across t
57、he planet. Scientists have been cooperating to see how coral reefs can be protected. Thankfully, they find those coral reefs in the hot parts of the globe are the worst affected. They contain corals with better heat resistance. So their research focus on finding genes(基因) for heat tolerance so that
58、they can be passed on to future generations. Biologists also mix corals that are more resilient to higher temperatures with those that are not and the resulting generation has a better chance of survival. Ultimately, scientists add that without a serious decline in greenhouse gas, 99 percent of the
59、worlds coral reefs will be gone by the end of the century. There is a limit to how quickly corals can adapt warm climate, but if temperatures rise rapidly, then extinction is certain.12. Which is the main threat to coral reefs?A. Declining ocean acidification.B. Loss of colored algae.C. Increasing s
60、ea temperatures.D. Lack of food source.13. What do we know from paragraph 3?A. No actions are taken to protect coral reefs.B. Coral bleaching is the worst in Australia.C. Coral reefs have grown rapidly for years.D. Coral reefs receive impacts globally.14. What can be the basic way to protect coral r
61、eefs?A. Reducing greenhouse gas emission.B. Transplanting them to the hot parts.C. Relying on genes science.D. Limiting their spread.15. Which can be the best title for the text?A. Where Are Coral Reefs Spread?B. How Can Coral Reefs Survive?C. Coral Reefs, A New Threat To Ocean LifeD. Coral Reefs A
62、Busy Underwater Community【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了珊瑚礁的重要性,以及目前面临气温上升的危险处境,强调了减少温室气体的排放的必要性。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“ However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching.”(然而,世界各地的珊瑚礁正受到威胁。海洋变暖会导致珊瑚漂白。)可知海洋温度上升是珊瑚礁的主要威胁。故选C项。【13题详解】段落大
63、意题。根据第三段中“ In 2021, the United Nations reported a 14 percent loss of corals across the world largely from rising sea temperatures in the previous 13 years.”(2021 年,联合国报告称,全球珊瑚减少了 14%,主要原因是过去 13 年海水温度上升。)以及“ Data from the Philippines showed higher than usual ocean temperatures between 2015 and 2017 h
64、ad caused a serious three-year bleaching events in reefs across the planet.”(来自菲律宾的数据显示,2015年至2017年期间海洋温度高于平常,导致全球珊瑚礁发生了长达三年的严重白化事件。)可知第三段主要讲述的是珊瑚礁受到的影响是全球性的。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“ Ultimately, scientists add that without a serious decline in greenhouse gas, 99 percent of the worlds coral reefs w
65、ill be gone by the end of the century.”(最终,科学家补充说,如果温室气体排放量不大幅减少,到本世纪末,世界上 99% 的珊瑚礁将消失。)可推知减少温室气体的排放是保护珊瑚礁的根本办法。故选A项。【15题详解】标题归纳题。根据第二段中“ However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching.”(然而,世界各地的珊瑚礁正受到威胁。海洋变暖会导致珊瑚漂白。)以及最后一段中“There is a limit to ho
66、w quickly corals can adapt warm climate, but if temperatures rise rapidly, then extinction is certain.”(珊瑚礁适应温暖气候的速度是有限的,但如果温度迅速上升,那么灭绝是肯定的。)并结合全文理解可知,这篇文章讲述了珊瑚礁的现状和处境,只有减少温室气体排放才可以让珊瑚存活。B项How Can Coral Reefs Survive?(如何让珊瑚礁存活?)符合主旨。故选B项。【点睛】第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
67、选项中有两项为多余选项。Everyone feels a little jealous (妒忌的) once in a while. But when the feeling begins to ruin your relationship and cause you stress, its probably time to start looking for ways to get rid of it. Here are some tips to help you along the way. _16_ Sometimes there are deeper underlying (潜在的)
68、issues that fuel jealousy. Once you admit that youre struggling with jealousy, its time to start looking into why youre feeling that way. _17_. When you feel like youre falling behind everyone else, its easy to become jealous when you see other peoples success. Use your jealousy to motivate yourself
69、_18_. While people often view jealousy as a bad thing, being jealous can actually provide you with a valuable learning opportunity. When youre jealous, its usually because youve found something you want but you dont have. So instead of stewing (担忧) in these jealous feelings, make an effort to go out
70、 and get whatever you want. Focus on your positive qualitiesSometimes jealousy is rooted in feelings of insecurity and a lack of self-confidence. _19_. When you start feeling those tell-tale signs of jealousy, remind yourself of all the things that make you amazing, such as your relationships, your
71、job, or how much youve grown in the past few years. All of these help to beat your feelings of jealousy. Stop comparing yourself to othersConstantly comparing yourself to others can fuel feelings of insecurity. It can be tempting to compare yourself to others and want to compete against them. Howeve
72、r, constantly setting yourself up against others can just make your jealousy and feelings of insecurity worse. Stop doing that. _20_.A. Find the root of your jealousyB. Engage yourself in meaningful activitiesC. Focus on yourself and how youre doing insteadD. They are able to help you with increasin
73、g your confidenceE. However, its important to find your own unique strengthsF. For example, low self-confidence is often a cause of jealousyG. Your jealousy might be just what you need to seek what you want【答案】16. A 17. F 18. G 19. E 20. C【解析】【导语】这是一篇说明文,主要介绍了克服妒忌的方法。【16题详解】根据空后内容“Sometimes there ar
74、e deeper underlying (潜在的) issues that fuel jealousy. Once you admit that youre struggling with jealousy, its time to start looking into why youre feeling that way. (有时会有更深层次的潜在问题引发嫉妒。一旦你承认你在与嫉妒作斗争,是时候开始看看你为什么会有这种感觉了)”可知本段主要讲述要发掘嫉妒背后的原因,所以A选项“Find the root of your jealousy (找到你嫉妒的根源)”符合本段小标题。故选A。【17题
75、详解】空前“Sometimes there are deeper underlying (潜在的) issues that fuel jealousy. Once you admit that youre struggling with jealousy, its time to start looking into why youre feeling that way. (有时会有更深层次的潜在问题引发嫉妒。一旦你承认你在与嫉妒作斗争,是时候开始看看你为什么会有这种感觉了)”描述要发掘出嫉妒背后的原因,F选项“For example, low self-confidence is often
76、 a cause of jealousy (例如,缺乏自信往往是嫉妒的原因)”举例说明具体的原因,承接前文,同时“cause”呼应小标题的“root”。故选F。【18题详解】空后“While people often view jealousy as a bad thing, being jealous can actually provide you with a valuable learning opportunity. (虽然人们通常认为嫉妒是一件坏事,但嫉妒实际上可以为你提供一个宝贵的学习机会)”介绍了嫉妒心理可产生的积极影响,G选项“Your jealousy might be j
77、ust what you need to seek what you want (你的嫉妒可能正是你寻求你想要的东西所需要的)”描述嫉妒可能是自己所需要的东西,也是其积极方面,承接下文。故选G。【19题详解】空后“When you start feeling those tell-tale signs of jealousy, remind yourself of all the things that make you amazing, such as your relationships, your job, or how much youve grown in the past few
78、years. All of these help to beat your feelings of jealousy. (当你开始感觉到嫉妒的迹象时,提醒自己所有让你变得出色的事情,比如你的人际关系,你的工作,或者你在过去的几年里成长了多少。所有这些都有助于战胜你的嫉妒心)”通过举例的方式,介绍了通过提醒自己的种种优点来去战胜自己的嫉妒心。E选项“However, its important to find your own unique strengths (然而,重要的是要找到自己独特的优势)”也在强调要找到自己的优点,同时选项的“unique strengths”呼应标题“Focus o
79、n your positive qualities (关注自己积极的品质)”中的“positive qualities”。故选E。【20题详解】空前“However, constantly setting yourself up against others can just make your jealousy and feelings of insecurity worse. Stop doing that.(然而,不断地把自己和别人对立起来只会让你的嫉妒和不安全感更糟。别再这样做了)”强调不要总和他人对比,C选项“Focus on yourself and how youre doing
80、 instead (反而把注意力集中在你自己和你做得怎么样)”和前文构成对比,不要和他人对比,反而要更多地关注自己。故选C。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15 小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Romero is an 84-year-old man. He owes his _21_ to his pet dog, Palomo, who took _22_ to him after he got lost in the desert for a week. On November 27, R
81、omero left his home for a short trip, but he didnt come back _23_. His family wasnt _24_ at first as he used to visit nearby villages in the area and would be back a few days later. However, after four days, the mans niece, Ramona, panicked and _25_ it to the local authorities. The police with train
82、ed dogs were brought in to _26_ Romero. They searched the area around but a week after his _27_, Romero was nowhere to be found. Thats when the old mans faithful dog, Palomo, was brought in as the last _28_.According to one member of the search team, the brown dog _29_ them through hills and valleys
83、 and finally to the place in the desert where Romero had been _30_. His niece told the authorities that Romero sometimes had poor memory and that _31_ his getting lost on his trip. The _32_ weak man was rushed to the hospital where he spent two days getting back on his feet. One officer posted onlin
84、e that “Palomo _33_ by the hospital door day and night waiting for the _34_ of its beloved Romero. The unconditional love of his pet allowed Romero to be _35_ with his family”. A photo of Palomo staying by Romeros side after he carne back home was along with these words.21. A. promotionB. povertyC.
85、survivalD. identity22. A. rescuersB. strangersC. fightersD. hunters23. A. by turnB. at timesC. in advanceD. as usual24. A. inspiredB. concernedC. satisfiedD. confused25. A. reportedB. exposedC. transportedD. introduced26. A. employB. assessC. convinceD. seek27. A. disappearanceB. competitionC. gradu
86、ationD. consumption28. A. conclusionB. suggestionC. attemptD. defence29. A. spottedB. draggedC. pointedD. guided30. A. defeatedB. trappedC. cheatedD. permitted31. A. accounted forB. made outC. cared aboutD. resulted from32. A. strangelyB. equallyC. suddenlyD. obviously33. A. hesitatedB. remainedC. s
87、houtedD. whispered34. A. responsibilityB. cooperationC. recoveryD. arrival35. A. comparedB. associatedC. reunitedD. pleased【答案】21. C 22. A 23. D 24. B 25. A 26. D 27. A 28. C 29. D 30. B 31. A 32. D 33. B 34. C 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一只名为Palomo的宠物狗带着救援人员在沙漠中救了主人Romero的故事。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:他把自己
88、的幸存归功于他的宠物狗帕洛莫,在他在沙漠中迷路一周后,帕洛莫带着救援人员找到了他。A. promotion促进,提升;B. poverty贫穷;C. survival幸存;D. identity身份,认同。根据“after he got lost in the desert for a week”和“A photo of Palomo staying by Romeros side after he carne back home was along with these words.”可知,Romero在沙漠中迷路一周后存活下来。故选C。【22题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. res
89、cuers救援者;B. strangers陌生人;C. fighters斗争者;D. hunters猎人。根据下文“According to one member of the search team,”可知,此处指救援人员。故选A。【23题详解】考查介词短语辨析。句意:11月27日,罗梅罗离开家去短途旅行,但他没有像往常一样回来。A. by turn轮流地;B. at times有时候;C. in advance提前;D. as usual像往常一样。根据“Romero left his home for a short trip, but”可知,他没有像往常一样回来。故选D。【24题详解】
90、考查形容词词义辨析。句意:他的家人一开始并不担心,因为他经常去附近的村庄,过几天就会回来。A. inspired受鼓舞的;B. concerned担心的;C. satisfied感到满意的;D. confused困惑的。根据“as he used to visit nearby villages in the area and would be back a few days later.”可知,因为知道他的习惯,所以他的家人一开始并不担心。故选B。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,四天后,这名男子的侄女拉蒙娜惊慌失措,向当地政府报告了此事。A. reported报告;B. expo
91、sed暴露,揭露;C. transported运输;D. introduced介绍。根据“However, after four days, the mans niece, Ramona, panicked”可知,四天还没回来,家人报警了。故选A。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:带着训练有素的警犬的警察被派来寻找罗梅罗。A. employ雇佣;B. assess评价,评定;C. convince使相信;D. seek寻求。根据下文“They searched the area around”可知,警察带着警犬寻找Romero。故选D。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:他们搜索了周围地
92、区,但在他失踪一周后,罗梅罗无处可寻。A. disappearance消失;B. competition竞争,比赛;C. graduation毕业;D. consumption消费。根据“after he got lost in the desert for a week.”可知,Romero消失了一周。故选A。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:就在这时,老人忠实的狗帕洛莫被带了进来,作为最后的尝试。A. conclusion总结,结束;B. suggestion建议;C. attempt尝试;D. defence防御。根据“They searched the area around, b
93、ut a week after his _7_, Romero was nowhere to be found.”可知,寻找了一段时间没有找到Romero,准备让他的宠物狗作最后的尝试。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:据搜救队的一名成员说,这只棕色的狗带着他们穿过山丘和山谷,最终到达了罗梅罗被困的沙漠地方。A. spotted看见,发现;B. dragged拖;C. pointed指向;D. guided引导。根据“his pet dog, Palomo, who took _2_ to him after he got lost in the desert for a week
94、.”可知,狗带着救援人员寻找Romero。故选D。【30题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. defeated打败;B. trapped困住,使陷入困境;C. cheated欺骗;D. permitted允许。根据“finally to the place in the desert where Romero”可知,最终到达了Romero被困的地方。故选B。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:他的侄女告诉当局,罗梅罗有时记忆力不好,这就是他在旅行中迷路的原因。A. accounted for解释,说明的原因;B. made out理解,辨认出;C. cared about关心;D. re
95、sulted from由于。根据“that Romero sometimes had poor memory”可知,他的侄女向当局解释Romero迷路的原因。故选A。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:这个明显虚弱的人被紧急送往医院,在那里他花了两天时间才站起来。A. strangely奇怪地;B. equally平等地;C. suddenly突然;D. obviously明显地。根据“the hospital where he spent two days getting back on his feet.”可知,很明显Romero很虚弱。故选D。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:一名
96、官员在网上发帖称:“帕洛莫日夜守在医院门口,等待它心爱的罗梅罗的康复。”A. hesitated犹豫;B. remained剩余,停留;C. shouted喊叫;D. whispered低声说。根据“by the hospital door day”可知,帕洛莫停留在医院门口。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. responsibility责任;B. cooperation合作;C. recovery恢复;D. arrival到达。根据“Palomo _13_ by the hospital door day and night waiting for”可知,Palomo守
97、在医院等待主人恢复健康。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:他对宠物无条件的爱让罗梅罗得以与家人团聚。A. compared比较;B. associated联系;C. reunited重聚;D. pleased使高兴。根据“He owes his _1_ to his pet dog, Palomo, who took _2_ to him after he got lost in the desert for a week.”可知,Romero获救了,因此得以与家人重聚。故选C。第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15 分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单
98、词的正确形式。Zhang Xuehua is _36_ artist of paper cutting, who works attentively in her workshop in Maanshan city, east Chinas Anhui Province. As she turns the paper, her scissors fly and a paper-cut work is “born”. _37_ (normal), paper cutting craftsmen first draw patterns on paper and then cut them into
99、 outlines, but Zhang has a special _38_(capable) to cut without sketching (画素描) patterns ahead of time. She can turn a piece of paper the size of a handkerchief _39_ a lifelike paper cutting work in less than one minute. Her works show a mixture of paper cutting styles in northern and southern China
100、. Zhang _40_(learn) the craft from her grandmother. “In the beginning, I was not able to cut well, but in time I could create little frogs, butterflies, flowers and other works,” Zhang said. “Paper cutting created countless beautiful childhood _41_(memory) for me. ”The walls of Zhangs studio are cov
101、ered with work, large and small, with subjects _42_(range) from the twelve zodiac signs to daily items. The work Zhang remains proudest of is the Folk Girl series, _43_ now sits in the National Art Museum of Chinas permanent collection. _44_(carry) forward the traditional craft of paper cutting, Zha
102、ng often offers paper cutting classes for free at residential communities, schools and museums, well _45_(recognize) by young people who want to understand the living heritage.【答案】36. an 37. Normally 38. capacity 39. into 40. learned 41. memories 42. ranging 43. which 44. To carry 45. recognized【解析】
103、【导语】这是一篇说明文。主要介绍了艺术家张雪华为传统剪纸艺术带来新生。【36题详解】考查冠词。句意:张雪华是一位剪纸艺术家,她在中国东部安徽省马鞍山市的工作室里专心地工作。空后是可数名词artist,所以空处填不定冠词,泛指表示“一名剪纸艺术家”。artist发音以元音音素开头,所以填an。故填an。【37题详解】考查副词。句意:通常情况下,剪纸工匠先在纸上画出图案,然后把它们剪成轮廓,但张有一种特殊的能力,不用提前画出图案。分析句子成分,该空在句中作状语,修饰整个句子,所以填副词normally,表示“通常”。空格置于句首,首字母要大写。故填Normally。【38题详解】考查名词。句意:通
104、常情况下,剪纸工匠先在纸上画出图案,然后把它们剪成轮廓,但张有一种特殊的能力,不用提前画出图案。空前是形容词special,所以空处填名词,根据冠词a可知,此处填可数名词单数,即capacity,表示“能力”。故填capacity。【39题详解】考查介词和固定短语。句意:她可以在不到一分钟的时间内将手帕大小的一张纸变成栩栩如生的剪纸作品。由句意可知,此处表示把手帕大小的一张纸“变成”栩栩如生的剪纸作品,所以填介词into,构成短语turn.into.表示“把变成”。故填into。【40题详解】考查动词时态。句意:张从她祖母那里学的手艺。分析句子成分,该空作句子的谓语动词。由句意可知,此处表示过
105、去发生的事情,用一般过去时,即learned。故填learned。【41题详解】考查名词的数。句意:“剪纸给我留下了无数美好的童年回忆。”根据空前提示词beautiful可知,空处填名词;countless表明要填名词复数,即memories,构成名词短语childhood memories,表示“童年回忆”。故填memories。【42题详解】考查非谓语动词。句意:张工作室的墙上挂满了大大小小的作品,主题从十二生肖到日常用品不等。分析句子成分,该句子谓语动词是are covered,所以空处填非谓语动词。range是不及物动词,此处填现在分词ranging,构成“with+n+doing”结
106、构。故填ranging。【43题详解】考查定语从句。句意:张最引以为傲的作品是民间女孩系列,现为中国美术馆永久收藏。分析句子结构,此处考查非限制性定语从句,修饰先行词 the Folk Girl series,在从句中作主语,所以用关系代词which引导。故填which。【44题详解】考查非谓语动词。句意:为了弘扬传统的剪纸技艺,张老师经常在社区、学校和博物馆提供免费的剪纸课程,受到想要了解活态遗产的年轻人的认可。分析句子成分,该句子的谓语动词是offers,所以空处填非谓语动词。由句意可知,此处表示“为了弘扬传统的剪纸技艺”,所以填不定式to carry,作目的状语。空格主语句首,首字母要大
107、写。故填To carry。【45题详解】考查非谓语动词。句意:为了弘扬传统的剪纸技艺,张老师经常在社区、学校和博物馆提供免费的剪纸课程,受到想要了解活态遗产的年轻人的认可。分析句子成分,该句子的谓语动词是offers,所以空处填非谓语动词。由空后提示介词by可知,此处填过去分词recognized表被动。故填recognized。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)46. 假定你是李华,你校英语报正在举办主题为“An Unforgettable Sports Meet”的征文比赛。请你写一篇短文参赛,内容包括:1. 你的经历;2. 你的感受。注意:1. 写作词数应为80左
108、右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。An Unforgettable Sports Meet_【答案】One possible version:An Unforgettable Sports MeetThe annual sports meet in our school just ended up with great success last week, which deeply impressed me.As a sports lover, I participated actively in it. Having signed up for relay race, I spa
109、red no efforts to prepare myself for the race. When the day finally arrived, I stood on the start line with confidence. In the process, I did make a breakthrough and ran far ahead. I was about to reach the finish line when suddenly a runner fell and got injured. Without any hesitation, I stopped to
110、give him a hand. Consequently, I was the last to arrive at the finish line. Unexpectedly, I won the warmest applause at the scene.Through the sports meet, not only did I experience the sports spirit, but also I did the right deed, helping people in need.【解析】【导语】本篇书面表达属于开放性作文。题目要求考生写一篇主题为“An Unforget
111、table Sports Meet”的短文,参加征文比赛,需描述自己的经历,分享自己的感受。【详解】1.词汇积累每年的:annualyearly使留下深刻印象:impressleave an impression on, make an impression on参加:participate intake part in因此:consequently as a result2.句式拓展合并简单句原句:Without any hesitation, I stopped to give him a hand. Consequently, I was the last to arrive at th
112、e finish line.拓展句:Without any hesitation, I stopped to give him a hand, as a result of which, I was the last to arrive at the finish line.【点睛】【高分句型1】The annual sports meet in our school just ended up with great success last week, which deeply impressed me. (运用了which引导的非限制性定语从句)【高分句型2】When the day fi
113、nally arrived, I stood on the start line with confidence. (运用了when引导的时间状语从句)第二节 (满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Brianna Kemps father had to move her entire family from Chicago to a small town in Maryland after his business went bankrupt. He didnt lose faith in life, though, and decid
114、ed to start his familys new life there. Along with the move came a new school for Brianna, who was 14 years old. She had a difficult time accepting the move, as she was a popular cheerleader at her school in Chicago. She also had a good set of friends, and she didnt exactly like meeting new people.
115、When it was time to go to school, her father drove her there to wish her well. “Good luck, sweetheart. I know this is going to be difficult for you, but you can do it. I know you can!” he said, giving her a kiss on the forehead. “Thanks, Dad,” Brianna said quietly before leaving the car. While she w
116、as sad, Brianna didnt want her dad to worry even more, so she put on a brave smile and waved before her father drove away. When she got to the school, she was greeted by the school secretary, Mrs. Keppler. “Hello, welcome to Chester Middle School! Im going to give you a quick tour of the school,” sh
117、e said. “Thank you,” Brianna responded shyly and nervously. Mrs. Keppler showed Brianna around, pointing her to the cafeteria, the school auditorium, and the gym. They also passed through the art and music rooms, the science laboratories, and the kitchen. Finally, Brianna was led to the classroom an
118、d started her suffering first school day. Faced up with so many new faces, she made a brief self-introduction, still nervous. Then she was guided to sit in the back row alone. During the breaks, all the students seemed so familiar with each other. Brianna found it hard to start a conversation with a
119、ny one of them, as they were always busy with their own friends. She felt like she was an outsider and didnt belong. What a suffering the first school day was! So were the following weeks. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。When the day was finally over, Brianna shared her day with her father._O
120、ver the next few weeks, things changed beyond Briannas imagination._【答案】One possible version:When the day was finally over, Brianna shared her day with her father. Hearing what Brianna said, her father smiled, “New life means not only new challenges but also opportunities. It all depends on you. ” I
121、nspired by what her father said, Brianna was determined to adjust herself to fit in here. She knew that it wasnt easy, and she needed to make an effort. During the breaks, she encouraged herself to reach out to some of those who were talkative, actively involved in their conversations. To her surpri
122、se, most of them were easy to get along with. Over the next few weeks, things changed beyond Briannas imagination. Brianna got to know more classmates and even befriended them. They started spending time together outside of school. They chatted about their interests and had fun together after school
123、, and supported each other during tough times. Thanks to her courage, Brianna was finally able to break into her classs social circle at the new school. She was delighted that she took the initiative to reach out first, which made her high school experiences much more enjoyable.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述
124、了Brianna Kemp在新学校举步维艰,感觉自己像个局外人。在父亲的鼓励下,她在课间休息时勇敢地与同学接触,最终结下了深厚的友谊。在父亲话语的激励下,Brianna改变了自己的高中生活,认识到新的挑战会带来新的机遇。她的勇气得到了回报,打入了班级的社交圈,使她的高中生活变得愉快的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“这一天终于结束了,Brianna与父亲分享了她的一天。”可知,第一段可描写父亲安慰并鼓励Brianna,Brianna受到启发后决定积极参与大家谈话。由第二段首句内容“在接下来的几周里,事情的变化超出了Brianna的想象。”可知,第二段可描写Brianna的转变,她不
125、再孤单一人的状态。2.续写线索:分享学校生活鼓励受到启发下决心转变3.词汇激活行为类决心:be determined to do/decide to do适应:fit in/get accustomed to参加:involve in/join in情绪类开心:delighted/pleasure令她吃惊的是:to her surprise/to her amazement【点睛】高分句型1Inspired by what her father said, Brianna was determined to adjust herself to fit in here. (运用了由过去分词形式做
126、伴随状语和what引导宾语从句)高分句型2During the breaks, she encouraged herself to reach out to some of those who were talkative, actively involved in their conversations.(运用了由关系代词who引导定语从句)高分句型3 She was delighted that she took the initiative to reach out first, which made her high school experiences much more enjoyable.(运用了由that引导的宾语从句和关系代词which引导非限定性定语从句)