1、20232024学年度上期高中2022级期中联考英语考试时间120分钟,满分150分注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的姓名、座位号和准考证号用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,考生考试条形码由监考老师粘贴在答题卡上的“贴条形码区”。2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡上对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再填涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔在答题卡的对应区域内作答,超出答题区域答题的答案无效;在草稿纸上、试卷上答题无效。3.考试结束后由监考老师将答题卡收回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话
2、后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What will Joe probably do before skiing next time?A. Take a training course. B. Wear better equipment. C. Do warm-up exercise.2. Where does the conversation take place?
3、A. At a library. B. At a police station. C. At a bank.3. What does the man need to do with the tall green plant?A. Give enough sunlight. B. Water it every two weeks. C. Keep it away from the window.4. What does the man think of Slow TV?A. Its boring. B. Its inspiring. C. Its relaxing.5. Why did the
4、woman fail to see the match?A. She got the flu.B. She had to work.C. She visited her sick workmate.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What do we know about Michael?A. H
5、e will leave in six months.B. He always gets to the office early.C He often helps workmates with work.7. What does the woman suggest doing tomorrow?A. Giving Michael a call. B. Going to Michaels office. C. Inviting Michael to lunch.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. How much are the brown cookies per kilogram?
6、A. $5. B. $10. C. $15.9. Why does the man buy palm oil-free products?A. To eat healthily. B. To save money. C. To protect rainforests.10. What will the speakers do next?A. Surf the Internet. B. Make payment. C. Continue shopping.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. What is the relationship between the speakers
7、?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Tour guide and tourist.12. When will the speakers go to the art exhibition?A. On Wednesday. B. On Friday. C. On Sunday.13. Which of the following is free of charge?A. The tickets. B. The bus fares. C. Food and drinks.听下面一段对话,回答第14至17四个小题。14. Who will ho
8、ld a party on Saturday?A. Danielle. B. Dave. C. The speakers parents.15. What will the man do on Saturday night?A. Do his homework. B. Pick up his parents. C. Watch a soccer game.16. How long will the woman have the car on Sunday at most?A. About two hours. B. About four hours. C. About eight hours.
9、17. What are the speakers trying to do?A. Prepare for a party. B. Come to an agreement. C. Give their parents a surprise.听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18. Who is the speaker talking to?A. Students. B. Volunteers. C. Teachers.19. What does the speaker say about volunteer jobs?A. Most of them are offered in w
10、inter.B. They are beneficial to the volunteers.C. Schools are badly in need of volunteers.20. What is the talk about?A. A job website. B. A job fair. C. A job description.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWonderfully cheap Beach vocationsLake GenevaLake
11、Geneva is home to golden-sand beaches, and the shoreline is dotted (点缀) with stately and amazing 19th-century buildings. Other highlights in the area include shopping at the stores and galleries downtown, golfing at one of the areas many beautiful courses and, of course, spending time on the lake.Ca
12、mbriaLocated in San Luis Obispo County along the scenic California Highway 1 Discovery Route, Cambria is one of the best-kept secrets on the Pacific Coast. The town takes pride in architecture dating back to the late 1800s5, as well as Moonstone Beach Boardwalk, a mile-long, ADA-accessible path alon
13、g the beach.Puerto RicoIts easier to visit Puerto Rico than you might think. Since this beautiful tropical island is part of the United States, you dont have to pass through customs (海关) or even bring a passport. Puerto Rico is home to many sublime beaches, but whats even better is that those photog
14、enic beaches in San Juan are among the most accessible, since the capital city is home to a major airport. You can make this vacation even more affordable by using your miles to get there and knowing the best time to book a flight.BiloxiBiloxi is not only one of the best beach destinations in Missis
15、sippi一its also one of the most affordable. The highlight here is Biloxi Beach, where the sand is soft and white, and the Gulf of Mexicos barrier islands ensure the warm waters are quiet enough for swimming. Other draws in town include historical sites such as the Biloxi Lighthouse.1. What do Lake Ge
16、neva and Cambria have in common?A. They have old buildings.B. They own narrow beaches.C. They are known for paths.D. They are proud of galleries.2. What is special about Puerto Rico?A. It requires passports.B. It offers you the best flight.C. You can fly to its capital city.D. Its beaches are close
17、to an airport.3. Which place will attract people who are interested in water sports?A. Cambria.B. Lake Geneva.C. Biloxi.D. Puerto Rico.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍了几个非常便宜的海滩度假地方。【1题详解】细节理解题。根据Lake Geneva中“Lake Geneva is home to golden-sand beaches, and the shoreline is dotted (点缀) with sta
18、tely and amazing 19th-century buildings.”(日内瓦湖是金色沙滩的故乡,海岸线上点缀着庄严而令人惊叹的19世纪建筑。)以及Cambria中“The town takes pride in architecture dating back to the late 1800s5, as well as Moonstone Beach Boardwalk, a mile-long, ADA-accessible path along the beach.”(该镇引以为傲的建筑可以追溯到19世纪晚期,还有月光石海滩木板路,这是一条长达一英里的海滩小径,美国残疾人残
19、疾人协会(ADA)可以沿着海滩通行。)可知,日内瓦湖和坎布里亚的共同之处是它们都有老建筑。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Puerto Rico中“Puerto Rico is home to many sublime beaches, but whats even better is that those photogenic beaches in San Juan are among the most accessible, since the capital city is home to a major airport.”(波多黎各有许多美丽的海滩,但更棒的是,圣胡安的那些上镜的
20、海滩是最容易到达的,因为首都是一个主要机场的所在地。)可知,波多黎各的特别之处是你可以飞到它的首都。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Biloxi中“The highlight here is Biloxi Beach, where the sand is soft and white, and the Gulf of Mexicos barrier islands ensure the warm waters are quiet enough for swimming.”(这里的亮点是比洛克西海滩,那里的沙子柔软而洁白,墨西哥湾的堰洲岛确保温暖的海水足够安静,适合游泳。)可知,比洛克西这
21、个地方会吸引对水上运动感兴趣的人。故选C项。BLeslie Jones is a well-known comedian and actress, best known for her time on “Saturday Night Live” (SNL) and her work in stand-up comedy. Her journey into comedy started unexpectedly.When she was a college freshman, and a friend signed her up for a campus comedy contest. Desp
22、ite having no previous experience in stand-up, she immediately felt comfortable on stage and won the contest. This experience lit her passion for comedy. However, Leslie Jones faced challenges in pursuing (追求) a professional comedy career.At the age of 19, she received advice from Jamie Foxx, who su
23、ggested that she needed more life experiences to draw material from for her comedy. Foxx advised her to go out, live life, work various jobs, and gain a broader range of experiences to enrich her comedy. Jones took Foxxs advice to heart and took on a series of jobs, including working as a justice of
24、 the peace at weddings and even working for a construction company owned by Scientologists. Throughout these experiences, she kept her ultimate goal of becoming a comedian in mind.In her memoir, Leslie Jones, she reflects on her upbringing as a military brat, her journey through the male-dominated (
25、男人主宰的) world of comedy clubs, and her eventual breakthrough when she joined the cast of SNL in 2014 at the age of 47.One unique aspect of Leslie Jones comedy style is her commitment to physical comedy, even if it sometimes results in injury. Shes willing to take risks and use her physicality to get
26、laughs from her audience. Shes known for her energetic and bold performances, which often involve physical performance or exaggerated movements.In summary, Leslie Jones comedy career began unexpectedly in college, and despite facing initial challenges, she pursued a variety of life experiences to en
27、rich her comedy. Her devotion to physical comedy and her unique approach have contributed to her success in the entertainment industry.4. What do we know about Leslie Jones?A. She is afraid of standing on stage.B. She is famous for performing comedy.C. She has challenges in contacting people.D. She
28、starts her comedy career on schedule.5. Why did Leslie Jones do all kinds of work?A. To make her comedy colorful.B. To give some advice on Foxx.C. To remember her ultimate goal.D. To keep her friendship with Foxx.6. What made Leslie Jones successful in comedy?A. Her spirit of taking risks.B. Her exa
29、ggerated eye contact.C. Her unique physical performance.D. Her desire for gaining experiences.7. Which of the following best describes Leslie Jones?A. Responsible.B. Easy-going.C. Self-confident.D. Hard-working.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了著名的喜剧演员Leslie Jones的喜剧经历,以及她独特的喜剧风格。【4题详解】细节
30、理解题。根据第一段中的“Leslie Jones is a well-known comedian and actress (Leslie Jones是一位著名的喜剧演员和女演员)”可知,Leslie Jones以表演喜剧而闻名。故选B项。5题详解】细节理解题。根据第三段中的“At the age of 19, she received advice from Jamie Foxx, who suggested that she needed more life experiences to draw material from for her comedy. Foxx advised her
31、 to go out, live life, work various jobs, and gain a broader range of experiences to enrich her comedy. Jones took Foxxs advice to heart and took on a series of jobs (19岁时,她接受了Jamie Foxx的建议,他建议她需要更多的生活经历来为她的喜剧汲取素材。Foxx建议她走出去,去生活,从事各种工作,获得更广泛的经验,以丰富她的喜剧。Jones把Foxx的建议牢记在心,接受了一系列的工作)”可知,Leslie Jones去从事
32、各种各样的工作是为了积累生活经历,让她的喜剧更加丰富多彩。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Her devotion to physical comedy and her unique approach have contributed to her success in the entertainment industry. (她对身体喜剧的热爱和她独特的方法为她在娱乐界的成功做出了贡献)”可知,Leslie Jones独特的身体表演让自己的喜剧获得成功。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第四段“In her memoir, Leslie Jones, she refl
33、ects on her upbringing as a military brat, her journey through the male-dominated (男人主宰的) world of comedy clubs, and her eventual breakthrough when she joined the cast of SNL in 2014 at the age of 47. (在她的回忆录Leslie Jones中,她回顾了自己作为一名军人子女的成长经历,她在男性主导的喜剧俱乐部世界中的经历,以及她在2014年以47岁的年龄加入周六夜现场时取得的最终突破)”和最后一段中
34、的“In summary, Leslie Jones comedy career began unexpectedly in college, and despite facing initial challenges, she pursued a variety of life experiences to enrich her comedy. (综上所述,Leslie Jones的喜剧生涯意外地在大学开始,尽管最初面临挑战,但她追求各种各样的生活经历来丰富她的喜剧)”可知,Leslie Jones并非科班出身的喜剧演员,最初面临挑战,她通过不同的生活经历丰富自己的喜剧,在这一男性主导的行业
35、中努力坚持,最终获得突破。由此推知,她是非常努力的人。故选D项。CDisastrous floods in eastern Libya killed at least 5,100 people, according to local authorities. The disaster comes after a series of deadly floods around the world this month, from China to Brazil to Greece. In every case, extremely heavy rain was to blame.The enorm
36、ous loss of life on many continents strengthens the extreme danger caused by climate-driven rainstorms, and the need for better warning systems and basic facilities to protect the most vulnerable (脆弱的) populations.Climate change makes heavy rain more common, even in dry places where the total amount
37、 of rainfall is small. Thats because a hotter atmosphere can hold more moisture. Everyday rainstorm, as well as bigger storms such as hurricanes, are increasingly dangerous as a result. In Libya, a storm called Daniel swept in from the Mediterranean over the weekend and resulted in a jaw-dropping 16
38、 inches of rain in just 24 hour, according to the World Meteorological Organization. That is far too much water for the ground to absorb, especially in a dry climate where the soil is dry and is less able to suck up water quickly.The massive amount of rain caused widespread flash flooding, and damag
39、ed at least one dam near the coastal city of Derna. That released torrents of water powerful enough to sweep away entire neighborhoods. In Brazil, flooding from a hurricane last week killed more than 20 people and left a large piece of southern Brazil underwater. Cities around the world are hurrying
40、 to improve their basic facilities to handle increasingly common heavy rain.The disasters in the last two weeks also stress the vulnerability to climate change of people who are not wealthy or who live in places that are at war. While extreme rain has caused floods around the world recently, the num
41、ber of the death is significantly higher in places where there isnt money or political will to maintain basic facilities and enough weather warning systems.8. What led to the floods in Libya?A. Extreme rainfall.B. Wet climate.C. Severe hurricane.D. Broken facilities.9. What does the underlined phras
42、e “suck up” in paragraph 3 probably mean?A. Separate.B. Supply.C. Store.D. Absorb.10. How do the floods affect people?A. They lead to peoples union.B. They cost people their lives.C. They inspire people to struggle.D. They make people become strong.11. What is the text mainly about?A. Floods linked
43、to climate change.B. Floods in Libya and their causes.C. The needs of disaster preparedness.D. Climate change impact on poor areas.【答案】8. A 9. D 10. B 11. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了气候变化导致暴雨更频繁,造成了洪水泛滥,给世界各地带来了巨大的破坏和生命损失,我们需要建立更好的预警系统和基本设施来保护这些最脆弱的人群。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“Disastrous floods in eastern Liby
44、a killed at least 5,100 people, according to local authorities. (据当地政府称,利比亚东部的灾难性洪水造成至少5100人死亡)”和“In every case, extremely heavy rain was to blame. (每一种情况都是极端暴雨造成的)”可知,利比亚的洪水是由极端降雨引起的。故选A项。【9题详解】词句猜测题。根据画线词的上文“That is far too much water for the ground to absorb, especially in a dry climate where the
45、 soil is dry (这对土壤来说是太多的水,以至于无法吸收,尤其是在干燥气候下,干燥的土壤)”可推知,极端降雨带来的大量的雨水本身就无法被土壤吸收,此处在进一步说明干燥气候下的土壤更难吸收这些雨水,因此suck up意思应该是“吸收”,与absorb意思接近。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据第二段中的“The enormous loss of life on many continents strengthens the extreme danger caused by climate-driven rainstorms (许多大陆上生命的巨大损失加剧了气候驱动的暴雨造成的极端
46、危险)”以及倒数第二段“In Brazil, flooding from a hurricane last week killed more than 20 people”(在巴西,上周飓风引发的洪水造成20多人死亡)可知,洪水夺去了人们的生命。故选B项。【11题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第二段“The enormous loss of life on many continents strengthens the extreme danger caused by climate-driven rainstorms, and the need for better warning sy
47、stems and basic facilities to protect the most vulnerable (脆弱的) populations. (许多大陆上生命的巨大损失加剧了气候驱动的暴雨造成的极端危险,需要更好的预警系统和基本设施来保护最脆弱的人群)”可知,文章主要围绕气候变化带来的更频繁的暴雨造成的洪水展开,说明洪水给世界各地带来了巨大的破坏和生命损失,而我们需要建立更好的预警系统和基本设施来保护这些最脆弱的人群。因此,A项“与气候变化有关的洪水”符合文章大意。故选A项。DPeople are motivated to try a vegetarian (素食的) diet f
48、or different reasons from ethical and religious, to potential health and environmental benefits. But many people have a hard time sticking to it. In fact studies show many self-reported vegetarians actually do consume some animal products.“A lot of people who want to be vegetarian are perhaps not ab
49、le to,” says Dr. Nabeel Yaseen, of Northwestern University Feinberg School of Medicine. “We wanted to know if genetics (遗传学) is part of the reason,” he says.Yaseen and his team members compared the DNA of about 330,000 people. They found 34 genes that may play a role in sticking to a strict vegetari
50、an diet. And they identified 3 genes that are more tightly linked to the feature.“What we can say is that these genes (基因) have something to do with vegetarianism,” Yaseen says. “Perhaps vegetarians have different variants of these genes that make them able to choose a strict vegetarian diet,” he ex
51、plains. The study is published in PLOS ONE, a peer-reviewed science journal.Interpreting the genetic role is not exactly an easy task to finish. Humans have thousands of genes and there are millions of tiny variations (变异) in DNA building blocks, known as single nucleotide polymorphisms (SNPs), wher
52、e you can see differences between individuals.To identify SNPs that are connected with the particular feature of sticking to a vegetarian diet, Yaseen and his workmates did a genome-wide connection study. When they found a SNP connected with vegetarianism, they looked to see the genes around it in t
53、he same area.Of the three genes most strongly connected with vegetarianism, the authors say two of them (known as NPC1 and RMC1) have important functions in lipid- or fat- metabolism. The study cant answer exactly how genetic differences could shape or influence vegetarians, but Dr. Yaseen has some
54、ideas. His research has disclosed many unknown aspects of genetics.12. Why did Dr. Nabeel Yaseen research vegetarians?A. To understand health benefits of vegetarianism.B. To investigate genetics in vegetarian devotion.C. To study environmental impact of vegetarianism.D. To explore the cultural aspec
55、ts of vegetarianism.13. What can we learn about genes from Yaseens study?A. They have the same variations.B. They determine vegetarian fat.C. They may influence vegetarianism.D. They play no role in dietary choices.14. What is the authors attitude to Yaseens findings?A. Critical.B. Appreciative.C. U
56、nconcerned.D. Doubtful.15. What is the best title for the text?A. The Benefits of VegetarianismB. The Diet Research on VegetariansC. Challenges in Maintaining a Vegetarian DietD. The Role of Genetics in Vegetarian Devotion【答案】12. B 13. C 14. B 15. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了有些人想尝试素食主义,但是往往无法坚持,一项研究显示,有些
57、基因可能与能否坚持严格素食饮食有关,虽然该研究目前无法准确解释基因与素食者之间的关联,但是它揭示了遗传学的未知面。【12题详解】细节理解题。根据第二段中Nabeel Yaseen博士所说的话“A lot of people who want to be vegetarian are perhaps not able to (很多想成为素食主义者的人可能做不到)”和“We wanted to know if genetics (遗传学) is part of the reason (我们想知道遗传学是否是部分原因)”可知,Nabeel Yaseen博士研究素食主义者是为了调查基因是否对人们可以忠
58、诚地吃素食有影响。故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“They found 34 genes that may play a role in sticking to a strict vegetarian diet. And they identified 3 genes that are more tightly linked to the feature. (他们发现34个基因可能在坚持严格素食饮食方面发挥作用。他们确定了3个与这一特征联系更紧密的基因)”可知,根据Yaseen博士的研究,有些基因与坚持严格素食饮食有关。由此可知,基因可能影响素食主义。故选C项。【14题详解】
59、推理判断题。根据最后一段中“The study cant answer exactly how genetic differences could shape or influence vegetarians, but Dr. Yaseen has some ideas. His research has disclosed many unknown aspects of genetics. (这项研究无法准确回答基因差异是如何塑造或影响素食者的,但Yaseen博士有一些想法。他的研究揭示了遗传学的许多未知方面)”可知,虽然研究目前无法准确解释基因与素食者之间的关联,但是作者肯定了Yaseen
60、博士的研究揭示了遗传学的未知面。由此推知,作者对其研究发现持欣赏赞许的态度。故选B项。【15题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中的“We wanted to know if genetics (遗传学) is part of the reason (我们想知道遗传学是否是部分原因)”可知,文章围绕为什么有些人无法坚持素食主义展开,介绍了一项研究显示,有些基因可能与能否坚持严格素食饮食有关。因此,D项“基因在素食忠诚中的作用”契合文章大意,最适合作为标题。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多
61、余选项。Habits to live a healthier lifeAt a time when life expectancy in the US has fallen and diet-related disease is a leading cause of death, its no wonder that Dan Buettners decades-long exploration of centenarians (百岁老人) is attracting lots of attention. He says they have unconsciously created a lon
62、g-lived environment through their habit. _16_.Change social media to make friendsThe best longevity secret is to manage your immediate social circle. _17_. If youre happy and engaged, positive emotions can spread. If you aim to live a healthier life, your odds improve if those around you are committ
63、ed to it. So, try this principle of human behavior to help align (使协调) yourself with people who can serve as a sounding board to help you live with purpose.Trade the La-Z-Boy for a garden_18_. For those of you who dont like the gym, you may be inspired by the way people in the long-lived zones put m
64、ovement into their everyday routines. Plant a garden in your backyard. It pushes you to weed and water almost every day and that keeps you moving. _19_The nap (小睡) is an age-old tradition, of course. And though modem life has pushed it to near extinction, the most recent science shows that a 20-minu
65、te nap in the afternoon can make up for an hour of lost sleep and helps keep you sharp later in the day.On the whole, wed be wise to stop and take notes. _20_: Good food, good sleep, good friends, plenty of movement and a sense of purpose are a recipe for living better.A. Take a nap in the afternoon
66、B. Build movement into your dayC. Make yourself become a joinerD. Find people who can inspire youE. Theres no single change to create a culture of healthF. Scientific research confirms the centenarians way of lifeG. Here are my opinions on ways to change old habits for new ones【答案】16. G 17. D 18. B
67、19. A 20. F【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了改变旧习惯、养成新习惯的一些方法。【16题详解】前文“He says they have unconsciously created a long-lived environment through their habit. (他说,他们无意识地通过自己的习惯创造了一个长寿的环境)”引入长寿老人无意识地创造了长寿环境的话题,后文具体介绍了三个关于健康生活的习惯,因此G项“Here are my opinions on ways to change old habits for new ones (以下是我对改变旧习惯、养成新习惯
68、的一些看法)”符合语境,起到过渡的作用,引出后文的具体介绍。故选G。【17题详解】前文“The best longevity secret is to manage your immediate social circle. (最好的长寿秘诀是管理好你的直接社交圈)”建议通过社交圈来变得长寿,后文“If youre happy and engaged, positive emotions can spread. If you aim to live a healthier life, your odds improve if those around you are committed to
69、it. (如果你感到快乐和投入,积极的情绪就会传播。如果你的目标是过一种更健康的生活,如果你周围的人都致力于此,你的几率就会提高)”说明朋友之间积极情绪会相互影响,因此D项“Find people who can inspire you (寻找能激励你的人)”符合语境,承前启后,后文的说明支撑了该项内容。故选D。【18题详解】空处位于段首,需引出段落内容。后文“For those of you who dont like the gym, you may be inspired by the way people in the long-lived zones put movement int
70、o their everyday routines. (对于那些不喜欢健身房的人来说,你可能会受到长寿区人们将运动融入日常生活的方式的启发)”说明可以学习长寿区的人们,将运动融入日常生活,因此B项“Build movement into your day (让运动融入你的一天)”符合语境,引出后文,其中的movement与后文的movement是同词复现。故选B。【19题详解】空处是段落标题,需统领段落内容,且和其他段落标题一致,使用祈使句的形式。后文“The nap (小睡) is an age-old tradition, of course. And though modem life
71、has pushed it to near extinction, the most recent science shows that a 20-minute nap in the afternoon can make up for an hour of lost sleep and helps keep you sharp later in the day. (当然,午睡是一个古老的传统。虽然现代生活已经把它推向了灭绝的边缘,但最新的科学研究表明,下午小睡20分钟可以弥补少睡的一个小时,让你在一天的晚些时候保持清醒)”说明午睡对人体的好处,因此A项“Take a nap in the af
72、ternoon (下午打个盹)”符合语境,契合段落内容。故选A。【20题详解】前文“On the whole, wed be wise to stop and take notes. (总的来说,我们停下来做笔记是明智的)”进行总结,后文“Good food, good sleep, good friends, plenty of movement and a sense of purpose are a recipe for living better. (好的食物,好的睡眠,好的朋友,充足的运动和使命感是生活得更好的秘诀)”总结了前面的段落内容,因此F项“Scientific resear
73、ch confirms the centenarians way of life (科学研究证实了百岁老人的生活方式)”符合语境,起到过渡的作用,呼应文章开头的内容,其中的the centenarians way of life统领后文的Good food, good sleep, good friends, plenty of movement and a sense of purpose。故选F。第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。One Januar
74、y evening in 2008, Rachel Lapierre bought a $4 lottery (彩票) ticket at the grocery store. The 46-year-old mother of four was wearing herself thin as a full-time _21_ and part-time volunteer aid worker. After an exhausting day, she needed something to _22_ her spirits.For years, Lapierre longed to be
75、able to _23_ her nursing job and focus on the volunteer work she found most _24_. She promised that if she ever won the lottery, thats what she would do._25_, the next day, the lottery office informed her that she had won a sum of $675,000. Staying _26_ to her word, Lapierre devoted her life to her
76、passion project Le Book Humanitaire, which has since become a non-profit _27_ .Le Book as Lapierre, now 62, affectionately calls it, _28_ as a simple list of good deeds she wrote down in a notebook to _29_ what she had done to help others. To her, the deeds were just small acts of _30_ that anyone e
77、lse might have done. But word started _31_, her phone began ringing and a Facebook page she created for the project became an effective way to deal with _32_ from those in need and those who wanted to help.Le Book Humanitaire now has a team of 80 volunteers, _33_ local emergency support, medical out
78、reach and food delivery to seniors.“When you do a good deed, it has a butterfly effect,” says Lapierre. “One good deed can _34_ ten people. So if we all do a good deed? That can _35_ the world.”21. A. cleanerB. nurseC. chemistD. doctor22. A. lowerB. captureC. breakD. lift23. A. quitB. findC. acceptD
79、. keep24. A. stressfulB. meaningfulC. painfulD. challenging25. A. UnexpectedlyB. HopefullyC. SuddenlyD. Gradually26. A. fairB. strangeC. trueD. open27. A. storeB. hospitalC. companyD. organization28. A. expandedB. developedC. beganD. changed29. A. keep track ofB. make sureC. deal withD. reflect on30
80、. A. politenessB. kindnessC. rudenessD. wickedness31. A. arrivingB. leakingC. gatheringD. spreading32. A. requestsB. suggestionsC. ordersD. thoughts33. A. explainingB. passingC. offeringD. introducing34. A. encourageB. attractC. interestD. affect35. A. surviveB. saveC. createD. protect【答案】21. B 22.
81、D 23. A 24. B 25. A 26. C 27. D 28. C 29. A 30. B 31. D 32. A 33. C 34. D 35. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了彩票中奖的Lapierre遵循自己的承诺,辞去了护士的工作,致力于志愿者工作,通过她的项目Le Book Humanitaire去做好事,帮助他人。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:46岁的她是四个孩子的母亲,是一名全职护士,也是一名兼职的志愿救援人员,她在逐渐失去耐心。A. cleaner清洁工;B. nurse护士;C. chemist化学家;D. doctor医生。根据下文“her n
82、ursing job”可知,Lapierre是一名全职护士。故选B。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:劳累了一天之后,她需要点东西来提提神。A. lower降低;B. capture捕获;C. break打破;D. lift使高兴起来。根据上文“After an exhausting day”可知,劳累了一天,因此会需要买彩票来提神,lift ones spirits为固定短语,意为“提振精神”。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:多年来,Lapierre一直渴望能够辞去她的护理工作,专注于她认为最有意义的志愿者工作。A. quit辞职;B. find找到;C. accept接受
83、;D. keep保持。根据下文“focus on the volunteer work”可知,Lapierre想专注于志愿者工作,因此会想辞去护理工作。故选A。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:多年来,Lapierre一直渴望能够辞去她的护理工作,专注于她认为最有意义的志愿者工作。A. stressful有压力的;B. meaningful有意义的;C. painful痛苦的;D. challenging有挑战性的。根据上文“focus on the volunteer work”可知,Lapierre想专注于志愿者工作,由此推知,她应该是认为志愿者工作最有意义。故选B。【25题详解】考
84、查副词词义辨析。句意:出乎意料的是,第二天,彩票办公室通知她,她赢得了67.5万美元的奖金。A. Unexpectedly出乎意料地;B. Hopefully有希望地;C. Suddenly突然地;D. Gradually逐渐地。根据上文“After an exhausting day, she needed something to _2_ her spirits.”和下文“the next day, the lottery office informed her that she had won a sum of $675,000”可知,原本Lapierre买彩票是为了在劳累一天后提神,结
85、果第二天发现真的中了大奖,由此可知,这是出乎意料的事情。故选A。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:Lapierre信守诺言,把她的一生都奉献给了她热爱的Le Book Humanitaire项目,该项目后来成为了一个非营利组织。A. fair公平的;B. strange奇怪的;C. true忠实的;D. open开放的。根据上文“She promised that if she ever won the lottery, thats what she would do.”和下文“Lapierre devoted her life to her passion project Le Boo
86、k Humanitaire”可知,Lapierre之前承诺彩票中奖的话,就专注于志愿者工作,中奖之后她真的这样做了,因此是信守之前的诺言,stay true to是固定短语,意为“忠于,坚持”。故选C。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:Lapierre信守诺言,把她的一生都奉献给了她热爱的Le Book Humanitaire项目,该项目后来成为了一个非营利组织。A. store商店;B. hospital医院;C. company公司;D. organization组织。根据下文“Le Book Humanitaire now has a team of 80 volunteers, _
87、13_ local emergency support, medical outreach and food delivery to seniors.”可推知,Le Book Humanitaire后来发展成了一个非营利组织,有志愿者团队来做各种善事。故选D。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:现年62岁的Lapierre亲切地称它为Le Book,它由她在笔记本上写下的一份简单的善行清单开始,用来记录她为帮助他人所做的事情。A. expanded扩大;B. developed发展;C. began开始;D. changed改变。根据下文“as a simple list of good d
88、eeds”可推知,Le Book是从Lapierre写下的善行清单开始的,后来逐渐壮大了。故选C。【29题详解】考查动词短语辨析。句意:现年62岁的Lapierre亲切地称它为Le Book,它由她在笔记本上写下的一份简单的善行清单开始,用来记录她为帮助他人所做的事情。A. keep track of记录;B. make sure确保;C. deal with处理;D. reflect on反思。根据上文“a simple list of good deeds”和下文“what she had done to help others”可推知,这份善行清单是为了记录她已经帮助他人所做的事情。故选
89、A。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:对她来说,这些行为只是任何其他人可能会做的小善举。A. politeness礼貌;B. kindness善良;C. rudeness粗鲁;D. wickedness邪恶。根据上文“what she had done to help others”可知,她一直在帮助他人,因此这些行为是善举。故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:但消息开始传开,她的手机开始响起,她为这个项目创建的Facebook页面成为处理那些有需要和想要帮助的人的请求的有效方式。A. arriving到达;B. leaking泄露;C. gathering聚集;D. sprea
90、ding传播。根据下文“her phone began ringing”可知,她的手机开始响起,有许多人联系她,由此推知,她在做善举的消息开始传开了。故选D。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:但消息开始传开,她的手机开始响起,她为这个项目创建的Facebook页面成为处理那些有需要和想要帮助的人的请求的有效方式。A. requests请求;B. suggestions建议;C. orders命令;D. thoughts想法。根据下文“from those in need”可推知,那些有需要的人发出的是请求,希望得到帮助。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:Le Book Huma
91、nitaire现在有一个由80名志愿者组成的团队,为当地提供紧急支持、医疗服务,向老年人提供食品。A. explaining解释;B. passing传递;C. offering提供;D. introducing介绍。根据下文“local emergency support, medical outreach and food delivery to seniors”可推知,紧急支持、医疗服务、给老年人的食品都是Le Book Humanitaire的团队提供的东西。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:一个善举可以影响十个人。A. encourage鼓励;B. attract吸引;C
92、. interest使感兴趣;D. affect影响。根据上文“When you do a good deed, it has a butterfly effect”可知,Lapierre认为善举有蝴蝶效应,由此可知,她认为善举可以影响更多的人。故选D。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:这可以拯救世界。A. survive生存;B. save拯救;C. create创造;D. protect保护。根据上文“So if we all do a good deed?”可知,Lapierre在假设如果人人都做善举,由此推知,这样应该可以拯救世界。故选B。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分1
93、5分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Around 160 experts attended the International Forum on Cave Temple Conservation in Chongqing _36_ August 19 to 21 to explore opportunities for cooperation and methods to protect rock carvings in cave temples around the world.The carvings run the risk of damage over
94、 time as a result of weathering and climate change. Li Qun, director of the National Cultural Heritage Administration, _37_(say) in the opening ceremony that Chinese cave temples displayed remarkable characteristics in terms of their subject matter, and artistic style, which reflected the _38_(peace
95、) nature of Chinese civilization.The Chongqing forum was held to improve the preservation of cave temples and uncover their value and historical significance, _39_(contribute) to the preservation of humanitys intellectual achievements.Experts agreed _40_(promote) the protection of cave temples in li
96、ght of global climate change, develop new materials, build early warning systems, and create a global database of historical images, _41_ they hope would help future generations appreciate their beauty.“Water and wind are the primary factors causing damage to the cave temples and stone carvings _42_
97、(global),” said an expert, adding that climate change had led to the increasing uncertainty _43_(cause) by natural threats. He called for in-depth _44_(study) on core factors such as water-related damage and the geological environment. Moreover, efforts should be directed toward strengthening archae
98、ological investigations _45_ exploring the values of these sites, as well as managing tourism.【答案】36. from 37. said 38. peaceful 39. contributing 40. to promote 41. which 42. globally 43. caused 44. studies 45. and【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道了石窟寺保护国际论坛在重庆进行,多名专家参会,共同探讨合作机会和保护石窟寺中石刻的方法。【36题详解】考查介词。句意:8月19日
99、至21日,约160名专家参加了在重庆举行的石窟寺保护国际论坛,探讨合作机会和保护世界各地石窟寺中石刻的方法。根据空后的“August 19 to 21”可推知,此处介绍论坛的持续时间,表示“从8月19日至21日”,因此空处应用介词from,构成固定短语from to。故填from。【37题详解】考查时态。句意:国家文物局局长李群在开幕式上表示,中国石窟寺在主题和艺术风格方面表现出显著的特点,反映了中国文明的和平本质。分析句子可知,空处作句子的谓语,结合从句时态推断此处在叙述过去发生的事情,时态应用一般过去时。故填said。【38题详解】考查形容词。句意:国家文物局局长李群在开幕式上表示,中国石
100、窟寺在主题和艺术风格方面表现出显著的特点,反映了中国文明的和平本质。分析句子可知,空处是修饰nature的定语,peace的形容词形式peaceful符合题意,意为“和平的”。故填peaceful。【39题详解】考查非谓语动词。句意:重庆论坛的召开是为了改善石窟寺的保护,揭示它们的价值和历史意义,为保护人类的智力成果做出贡献。分析句子可知,句子主干成分完整,空处表示随着句子行为自然发生的结果,作结果状语,因此应用contribute的现在分词形式。故填contributing。【40题详解】考查非谓语动词。句意:专家们同意在全球气候变化的背景下促进石窟寺的保护,开发新材料,建立早期预警系统,创
101、建一个全球历史图像数据库,他们希望这些能帮助后代欣赏它们的美。根据“agreed”可推知,此处用固定短语agree to do sth.,意为“同意做某事”,因此空处应用promote的不定式形式作宾语。故填to promote。【41题详解】考查定语从句。句意:专家们同意在全球气候变化的背景下促进石窟寺的保护,开发新材料,建立早期预警系统,创建一个全球历史图像数据库,他们希望这些能帮助后代欣赏它们的美。分析句子可知,空处引导非限制性定语从句,对前面提到的各种行动作补充说明,这些行动指物,在从句中作主语,因此应用关系代词which作引导词。故填which。【42题详解】考查副词。句意:水和风是
102、造成全球范围内石窟寺和石刻破坏的主要因素。分析句子可知,空处修饰动词短语causing damage to,因此应用global的副词形式globally,意为“全球地”。故填globally。【43题详解】考查非谓语动词。句意:一名专家补充说,气候变化导致自然威胁造成的不确定性增加。分析句子可知,空处作uncertainty的后置定语,是非谓语动词,cause“造成”和uncertainty逻辑上是被动关系,且动作已完成,因此应用cause的过去分词形式。故填caused。【44题详解】考查名词短语。句意:他呼吁对诸如与水有关的破坏和地质环境等核心因素进行深入研究。study“研究”为可数名
103、词,此处表示泛指,因此study应用复数形式。故填studies。【45题详解】考查连词。句意:此外,应努力加强考古调查,探索这些遗址的价值,以及管理旅游业。分析句子可知,空处连接前后两个动名词短语strengthening和exploring,两者之间是并列的关系,因此应用并列连词and。故填and。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 你校英文报正举办主题为“Person of the Year”征文活动。请你选择一位名人或者身边熟悉的人写一篇短文投稿,内容包括:1 人物简介及事迹;2. 推荐他/她的理由。注意:1. 词数80左右;2. 题目已为你写好。Perso
104、n of the Year_【答案】One possible version:Person of the YearI would like to nominate my friend Emily as the Person of the Year. She is a selfless individual who has dedicated countless hours to volunteering in our community.Despite her busy schedule, Emily always finds time to help others. One particul
105、ar story that stands out is Emilys involvement in a local food drive. Not only did she help gather donations, but she also took the initiative to deliver the collected food to families in need. Her dedication and determination were evident as she tirelessly spread kindness and supported those facing
106、 hardships.I recommend Emily for this prestigious title because of her unwavering commitment to helping others. She is a role model for us and serves as a reminder that a single individual can make a significant difference.【解析】【导语】本篇书面表达属于开放性作文。题目要求考生选择一位名人或者身边熟悉的人写一篇短文参加主题为“Person of the Year”的征文活动
107、,需给出人物简介,描述其事迹,并说明推荐他或她的理由。【详解】1. 词汇积累提名:nominateput forward, propose奉献:dedicationcommitment清楚的:evidentclear, obvious面临:faceencounter, be faced with因为:because ofdue to, on account of2. 句式拓展简单句变复合句原句:Despite her busy schedule, Emily always finds time to help others.拓展句:Despite the fact that she has a
108、 busy schedule, Emily always finds time to help others.【点睛】高分句型1 She is a selfless individual who has dedicated countless hours to volunteering in our community. (运用了who引导限制性定语从句修饰先行词individual)高分句型2 She is a role model for us and serves as a reminder that a single individual can make a significant
109、difference. (运用了that引导名词性从句作reminder的同位语)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成篇完整的短文。Oh, Brother!A few months ago, my mom got remarried, making Drew my stepbrother. She hoped wed get along. But he was like a headache I couldnt get rid of. Mom thought inviting Kendall, my best friend, for a sle
110、epover would take my mind off Drew. So far, that wasnt working.Later in my room, Kendall and I were doing our nails when Drew came in, with a bowl of popcorn in his hands. “Does anyone want popcorn?” asked Drew.“Mom doesnt like food in here, and you got into my room without asking!” I said angrily.
111、“Time to leave, Drew,” I pointed to the door.I decided an ice cream would cool me down. In the kitchen, Kendall and I had hardly started eating when I heard Drew hurrying down the stairs. “Hey, who wants to have a pillow fight?” he asked.“I do!“ cried Kendall, sticking her ice cream in the freezer.
112、She and Drew ran upstairs, leaving me alone with my bad attitude.I wasnt about to follow them like a puppy. There was something I had to do. I took the cream and slipped into Drews room. I found his slippers, and stuck the cream inside them. Satisfied, I grabbed a pillow, ready to fight him.I ran in
113、to my room and hit Drew with the pillow. He countered with a blow to my legs. Kendall threw her pillow into his side. Before long, we were all laughing. I lifted my pillow over my head to give Drew a final blow. But I missed. It crashed into the popcorn bowl left on the dresser. The corns rained eve
114、rywhere just as mom walked into the room.“Stop! You kids are being too wild,” she cried. “And, Sarah, you know I dont like food in here.”注意:1. 所续写短文的词数应为120左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1:I froze, not knowing what to say._Paragraph 2:I cornered Drew to tell me why he took the fall (承担责任)._【答案
115、】One possible version:Paragraph 1:I froze, not knowing what to say. Silence swallowed the whole room. My heart beating wildly, I tried to come up with some reasonable explanations but in vain. “I am sorry,” I said. Then Drew spoke up, “Its all my fault. The pillow fight was my idea, and I brought in
116、 the popcorn. Ill clean it up.” I couldnt believe what I had heard. I should have been grateful to him. Instead, I was suspicious. A random act of kindness? That wasnt like Drew. Paragraph 2:I cornered Drew to tell me why he took the fall (承担责任). “It was my fault, and I didnt want you to get in trou
117、ble. Besides, shouldnt brothers and sisters stick up for each other? ”He shrugged. I suddenly realized that he was just trying in his own way to be my brother. Maybe even my friend. I didnt know if it would last, but for now, my headache was gone. We invited Drew to watch a movie in the living room.
118、 He agreed and went to get his slippers. Then I remembered, “Drew, wait!”【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者的母亲几个月前再婚了,Drew成为作者的继兄,虽然母亲希望两人能和平相处,但作者只想摆脱他。这天作者的好朋友Kendall受邀来到家里玩,Drew询问两人是否吃爆米花,但作者很生气他未经允许进入自己的房间。作者和Kendall在厨房吃冰激凌时,Drew又邀请两人玩枕头大战,Kendall加入了,作者生气之下,悄悄地把奶油放进Drew的拖鞋里。之后作者加入了枕头大战,三个人玩得很高兴,但是作者不小心打翻了
119、爆米花碗,恰巧这时母亲走进了房间,准备批评作者。【详解】1. 段落续写:由第一段首句内容“我僵住了,不知道说什么好。”可知,第一段可描写作者此时紧张的心理活动,以及Drew站出来承担责任。由第二段首句内容“我把Drew逼到墙角,让他告诉我他为什么承担责任。”可知,第二段可描写Drew向作者说出真实想法,以及作者和Drew关系转好,告诉他自己的拖鞋恶作剧。2. 续写线索:作者僵住作者的心理活动Drew承担责任作者逼问DrewDrew说出真实想法两人关系转好3. 词汇激活行为类尝试:try/attempt想出:come up with/think of/put forward意识到:realize
120、/be aware of/be conscious of同意:agree/consent/assent拿:get/fetch情绪类感激的:grateful/thankful怀疑的:suspicious/doubtful/dubious【点睛】高分句型1 I couldnt believe what I had heard. (运用了what引导的宾语从句)高分句型2 I suddenly realized that he was just trying in his own way to be my brother. (运用了that引导的宾语从句)听力答案:15:ACACB 610:CACCB 1115:BBCAA 1620:BBABA