1、成都外国语学校高2024届高二下学期期末模拟检测试题英语注意事项:1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节, 满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小
2、题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是 C。1. When does the mans plane take off?A. At 5:00. B. At 5:30. C. At 7:00. 2. What sport are the speakers talking about?A. Skiing. B. Swimming. C. Surfing. 3. Where does th
3、e man think the book is?A. On the dressing table. B. Under the bed. C. In a taxi. 4. What is Mr. Mathew busy with?A. A research project. B. A phone call. C. A meeting. 5. What does the woman mean?A. The screen doesnt need cleaning. B. The keyboard should also be cleaned. C. The man should clean the
4、computer later. 第二节(共15小题;每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。6. What is the relationship between the two speakers?A. Clerk and customer B. Boss the secretary C. Doctor and patient7. Where i
5、s the recreation centre?A. On the third floor B. On the second floor C. On the ground floor听第7段材料, 回答第8、9题。8. What is the man doing?A. Showing the woman around by car. B. Looking for an apartment for himself. C. Promoting a flat to the woman. 9. What is the advantage of the first flat?A. It is good
6、but cheap. B. It has a classical kitchen. C. It is convenient for shopping. 听第8段材料, 回答第10至12题。10. What are the speakers talking about?A. Shopping for Christmas. B. Performing on Christmas. C. Selecting Christmas lights. 11. Why will the event get press attention?A. The lead actors are well known. B.
7、 The market is in a famous location. C. The new actors have good images. 12. How does the woman feel about the opportunity?A. Excited. B. Uninterested. C. Worried. 听第9段材料, 回答第13至16题。13. What is the relationship between the speakers?A. Neighbors. B. Roommates. C. Host and guest. 14. What did Diane se
8、e the cat do?A. Go outside. B. Run past her quickly. C. Get behind the bookcase. 15. Where was the cat hiding?A. In the bedroom. B. In the living room. C. In the laundry room. 16. What does the man imply about the cat?A. She never tries to go outside. B. She is afraid of the outside world. C. She al
9、ways comes back by herself. 听第10段材料, 回答第17至20题。17. What can the listeners read in the No. 2 Reading Room?A. Books in Chinese. B. Books in foreign languages. C. Newspapers and magazines. 18. Where is the No. 4 Reading Room?A. On the first floor. B. On the second floor. C. On the third floor. 19. Whic
10、h is for teachers only?A. The Reference Materials Center. B. The No. 3 Reading Room. C. The No. l Reading Room. 20. How many cards can be used to borrow works of history?A. Five. B. Two. C. One. 第二部分 阅读理解(共两节, 满分040分)第一节(共15小题;每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。ARMIT (墨尔本皇家理工大学) is host
11、ing interactive events across a range of topics and disciplines. Look through our events to find one you might be interested in.Free bike tuning Time: 9 a.m.-12 noon, 7 June 2023Location: Bike Hub, Cardigan StreetRoll up here to get a 15-minute tune for free, no booking needed.Expressions of interes
12、tTime: 6:45 p.m. till late, 8 June, 2023Location: Arts Centre, Victoria StreetArtist and performer Rupi Kaur is set to attract Melbourne audiences with her World Tour. Because there will be high demand for this event and only 17 Student Tickets available, there is an expression-of-interest form stud
13、ents will have to fill out and get selected from.City campus walking tour Time: 9:00 a.m.-11:30 p.m., 9 June 2023Location: Building 10, City Campus Take a walk around campus. Highlights include:Green Star accredited buildingsSolar panel rooftopHeritage and architectureCommunity clothing repair Time:
14、 3:00 p.m.-5:00 p.m., 6 June 2023Location: Place Lab, St. BrunswickBring along clothing in need of fixing for a mending session to launch Community clothing repair series, with the aim of building a local response towards a sustainable fashion system. Capacity for this event is limited to 18.Disclai
15、mer: To give all students the opportunity to join our events, each person can only sign up for a maximum of 2 events each month. If you have signed up for more than 2 events in a given month, we will contact you via email to arrange to give your spot to another student.1. How many students will be s
16、elected to watch the performance by Rupi Kaur at most?A. 10.B. 15.C. 17.D. 18.2. What will happen if you have registered for more than 2 events in a given month?A. You will be given an opportunity to have a tour.B. You will be arranged to join in unlimited events.C. You will be asked to fill out an
17、application form.D. You will be informed to hand over your position.3. Which of the following starts earliest?A. Free bike tuning.B. Expressions of interest.C. City campus walking tour.D. Community clothing repair.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了RMIT正在举办的一系列主题和学科的互动活动。【1题详解】细节理解题。由Expressions
18、 of interest中的“Because there will be high demand for this event and only 17 Student Tickets available, there is an expression-of-interest form students will have to fill out and get selected from. (因为这项活动的需求量很大,而且只有17张学生票,所以学生们必须填写一份意向表并从中挑选)”可知,最多有17位学生被选中观看Rupi Kaur的表演。故选C项。【2题详解】细节理解题。由最后一段中的“If
19、you have signed up for more than 2 events in a given month, we will contact you via email to arrange to give your spot to another student. (如果您在一个月内报名参加了两次以上的活动,我们将通过电子邮件与您联系,安排将您的名额让给另一名学生)”可知,如果你在一个月内注册了两个以上的活动,你将被通知让出你的活动名额。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Free bike tuning中的“Time: 9 a.m.-12 noon, 7 June 2023 (时
20、间:2023年6月7日上午9点至中午12点)”,Expressions of interest中的“Time: 6:45 p.m. till late, 8 June, 2023 (时间:2023年6月8日下午6:45至晚些时候)”,City campus walking tour中的“Time: 9:00 a.m.-11:30 p.m., 9 June 2023 (时间:2023年6月9日上午9:00至下午11:30)”和Community clothing repair中的“Time: 3:00 p.m.-5:00 p.m., 6 June 2023 (时间:2023年6月6日下午3:00
21、至5:00)”可知,Community clothing repair最早开始。故选D项。BA childs early years of language development are important for the basics of school readiness, such as literacy (读写) skills and social and emotional growth. In a recent study, University of Miami Assistant Professor of Psychology Lynn Perry and a team of
22、 fellow researchers who examined child speech communications over the course of a year found that children benefit from conversations with their peers (同龄人) and their teachers. The study examined how language use and development in 2-and 3-year-old children was influenced by what they heard from the
23、ir teachers and their peers.“Previous research on language development looked mostly at the role of parent-child communication within a home setting or a lab environment, which means were missing a big part of a childs everyday life the classroom,” said Perry. “We know that parent language is import
24、ant for childrens development and their academic achievement, but we dont have much research on what happens in the kindergarten or preschool setting.”Using a device (设备) called a Language Environment Analysis (LENA) recorder, Perry collected hundreds of hours of audio recordings. Children wore the
25、LENA recorder once a week. LENA software then assessed whether the recorded audio was speech or not, and whether the speech came from the child wearing the recorder or from an adult or another child talking to them.After studying the audio data, Perry found that the speech children heard from other
26、children was positively related to their own language use, meaning children who heard the most from their peers learn more new words and vocalize more during the course of the year. Additionally, there was a positive association between a teacher talking and childrens language use and development bu
27、t only when that teacher talked to the child in a back-and-forth conversation, rather than just talking to the child with no opportunity for the child to respond.“One important aspect of the study that stands out to me is how important it was to see those conversational turns with teachers, and that
28、 back-and-forth conversation with the child is very beneficial. We talked to the teachers about the results, and they are very excited about this finding and currently brainstorming additional opportunities to have conversations with children,” adds Perry.4. What does the new study focus on?A. The b
29、asics of school readiness for preschool children.B. The parent-child communication at home or in the lab.C. The influence of conversations in the kindergarten on children.D. The ways to improve preschool childrens healthy growth.5. How did the researchers perform their new study?A. By observing the
30、children in class .B. By conducting a survey of teachers.C. By communicating with the children.D. By recording the childrens speech in class.6. What does the underlined word “vocalize” in paragraph 4mean?A. Listen.B. Speak.C. Read.D. Write.7. What do teachers plan to do to develop childrens speech a
31、bility according to the text?A. Have more back -and- forth conversations with children.B. Encourage children to listen more to their own speech.C. Inform parents of the importance of conversational turns.D. Add more brainstorming activities to their daily teaching.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【导语】这是一篇
32、说明文。文章指出儿童早期的语言发展对他们将来的读写技能以及社会和情感发展具有重要的作用。一项研究表明,教室内的语言交流有助于学龄前儿童语言能力的发展。【4题详解】推理判断题。根据第一段中“The study examined how language use and development in 2- and 3-year-old children was influenced by what they heard from their teachers and their peers.(这项研究测试了2岁和3岁儿童的语言使用和发展是如何受到老师和同龄人所说的话的影响的)”可推知,这项研究测试
33、的是在幼儿园环境里与老师和同学的交流对幼儿语言的使用和发展的影响,所以C项“幼儿园交流对幼儿的影响”是研究的重点。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Previous research on language development looked mostly at the role of parent-child communication within a home setting or a lab environment, which means were missing a big part of a childs everyday lifethe classroom,
34、 said Perry.(以前关于语言发展的研究大多着眼于家庭环境或实验室环境中亲子沟通的影响,这意味研究者错过了孩子日常生活的很大一部分环境课堂, Perry说)”和第三段中“Using a device (设备) called a Language Environment Analysis (LENA) recorder, Perry collected hundreds of hours of audio recordings. (佩里使用一种叫做“语言环境分析记录器”的设备,收集了数百小时的音频录音)”可知,这项研究主要是通过录下孩子们在课堂上所说的话这一方式进行的。故选D项。【6题详
35、解】词句猜测题。根据划线词所在句中的“the speech children heard from other children was positively related to their own language use(孩子们从其他孩子那里听到的语言与他们自己的语言使用呈正相关)”可知,研究了音频数据后,Perry发现孩子们从其他孩子那里听到的话语与他们自己的语言使用呈正相关,结合第一段中的“examined child speech communications(测试孩子的语言交流)”和划线词所在句中的heard可知,这项研究主要是关于孩子的语言交流能力,由此可推知,此处应指从同龄人
36、那里听到最多话语的孩子,能学习到的新词更多,也会说得更多,故vocalize意为“说话”。故选B项。7题详解】推理判断题。根据第四段最后一句“Additionally, there was a positive association between a teacher talking and childrens language use and development but only when that teacher talked to the child in a back-and-forth conversation, rather than just talking to the
37、child with no opportunity for the child to respond.(此外,教师的交谈与儿童的语言使用和发展之间存在着积极的联系但只有当教师与孩子进行来回交谈时,而不是只与孩子交谈,孩子没有机会回应时才会这样)”和最后一段的“back-and-forth conversation with the child is very beneficial.We talked to the teachers about the results, and they are very excited about this finding and currently brai
38、nstorming additional opportunities to have conversations with children(与孩子的来回对话是非常有益的。我们与老师讨论了结果,他们对这一发现非常兴奋,目前正在集思广益,寻找更多与孩子对话的机会)”推知,为了发展孩子的语言能力,教师应反复鼓励孩子多说话,并与他们互动。故选A项。CA fourth color might be added to traffic lights to better realize the potential of self-driving vehicles, as stated in a recent
39、 paper by researchers at North Carolina State University in the US.Autonomous vehicles can do more than just drive-they are able to sense their surroundings and upload information. A shared network gives orders to stop at a crossing based on traffic conditions.The added white lights would be used to
40、 signal to human drivers that autonomous vehicles are managing the upcoming traffic flow intelligently. Drivers dont have to check the traditional lights if the white one is on. “The white lights will tell human drivers to simply follow the car in front of them,” one of the study authors Ali Hajbaba
41、ie told the universitys website.Simulated (模拟的) models showed that autonomous vehicles were able to improve traffic flow on their own. Introducing the white light also has a positive effect on reducing fuel consumption. The higher the percentage of autonomous vehicles at a crossing, the faster the t
42、raffic moves, reducing about 40 to 99 percent of the total delay time.What kind of infrastructure (基础设施) is needed as self-driving technology thrives? In an interview with China Surveying and Mapping magazine, Liu Jingnan at the Chinese Academy of Engineering shared his answers.To begin with, the ve
43、hicles network that collects data about the environment and shares the data with other vehicles needs to be intelligent. High-precision maps are needed for autonomous vehicles to plan routes in detail. They can provide both updated information on traditional maps and real-time changes, such as accid
44、ents.For example, when driving around a curve, the navigation (导航) system in the vehicle needs to calculate the safe speed based on the maps information. And if the area is foggy, the network has to alarm the other cars to slow down.Other elements on the road need to be upgraded too. For example, ro
45、ad markings should be precise and readable for machines. Sensors should be built on sidewalks and roads to allow vehicles to predict potentially dangerous situations.8. What is the purpose of adding a white light to traffic lights?A. To signal to self-driving cars when to stop.B. To help driverless
46、cars assess traffic conditions.C. To tell human drivers to go after the cars in front.D. To signal to human drivers to pass the cars ahead.9. According to the article, what effect would the introduction of self-driving cars bring about?A. Increased road safety.B. Reduced fuel efficiency.C. Less time
47、 stuck in traffic.D. Unpredictable traffic patterns.10. What is a function of high-precision maps in self-driving technology?A. To calculate a safe speed for vehicles.B. To provide real-time weather updates.C. To plan routes for autonomous vehicles.D. To offer real-time data on road conditions.11. W
48、hat does the author intend to prove in the second-to-last paragraph?A. The advantages of autonomous vehicles.B. The role of the navigation system in self-driving cars.C. The application of the infrastructure in self-driving cars.D. The efficiency of self-driving cars handling emergencies.【答案】8. C 9.
49、 C 10. D 11. C【解析】【导语】这是一篇说明文。美国北卡罗莱纳州立大学的研究人员在最近的一篇论文中指出,交通信号灯可能会增加第四种颜色,以更好地发挥自动驾驶汽车的潜力。文章介绍了第四种颜色的作用以及自动驾驶汽车对交通的影响。【8题详解】细节理解题。根据第三段“The white lights will tell human drivers to simply follow the car in front of them,” one of the study authors Ali Hajbabaie told the universitys website.(该研究的作者之一Al
50、i Hajbabaie在接受该大学网站采访时表示:“白灯会告诉司机,只要跟着前面的车走就行了。”)”可知,交通灯加白灯的目的是告诉人类司机跟上前面的车。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段“The higher the percentage of autonomous vehicles at a crossing, the faster the traffic moves, reducing about 40 to 99 percent of the total delay time.(自动驾驶车辆在十字路口的比例越高,交通移动速度越快,可以减少大约40%到99%的总延误时间)”可知,自
51、动驾驶汽车的引入会减少堵在路上得时间。故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段“To begin with, the vehicles network that collects data about the environment and shares the data with other vehicles needs to be intelligent. High-precision maps are needed for autonomous vehicles to plan routes in detail. They can provide both updated inf
52、ormation on traditional maps and real-time changes, such as accidents.(首先,收集环境数据并与其他车辆共享数据的车辆网络需要是智能的。自动驾驶汽车需要高精度地图来详细规划路线。它们既可以提供传统地图上的最新信息,也可以提供事故等实时变化)”可知,高精度地图在自动驾驶技术中的作用是提供道路状况的实时数据。故选D。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段“For example, when driving around a curve, the navigation (导航) system in the vehicle need
53、s to calculate the safe speed based on the maps information. And if the area is foggy, the network has to alarm the other cars to slow down.(例如,当行驶在弯道上时,车内的导航系统需要根据地图上的信息计算出安全速度。如果该地区有雾,网络必须警告其他车辆减速)”可推知,作者想在倒数第二段证明基础设施在自动驾驶汽车中的应用。故选C。DHospice (临终安养院) services benefit only about one person in three
54、who dies in the US. “There are still over one million Americans who die each year without receiving hospice services,” according to a report produced in 2003. And for most who do get hospice care, their time in hospice is so short that staff members often lack the opportunity to provide the best car
55、e for their physical and emotional needs.There are several reasons that more patients do not go into hospice care earlier. One is that Medicare (医疗保险) doesnt cover the cost of patients life-extending treatment if they enter hospice. Medicare also requires that the doctor referring someone for hospic
56、e care must declare that the patient is expected to die within six months. As a result, some doctors hesitate about making an early referral to avoid being accused of cheating. Finally, there are simply not enough hospice centers and services available to meet the needs of dying patients throughout
57、the country.Many patients still have some concern over how hospice works. The philosophy of hospice is to neither accelerate nor postpone death. As Dr. Matt Kestenbaum, a hospice director, put it: “We let nature take its course, and we give patients all the things they need to be comfortable.”Dying
58、“naturally” in hospice does not deny patients the treatment for common diseases like blood clots. Hospice expenses are automatically covered by Medicare and most insurers provide hospice coverage as well.Choosing hospice care does not mean patients lose the services of their personal doctors. They c
59、an return to regular insurance benefits when they leave hospice care because their condition improves or they want a therapy the hospice does not provide.One thing bothering doctors is that patients will lose hope if they go into hospice. But the goal should be to refocus hope on what might be reali
60、stically achieved in the time remaining. A patient who enters hospice can have the opportunity to spend quality time with family and friends and settle unfinished business.12. Why dont many patients go to hospice earlier?A. Because patients have to stay in hospice for a long time.B. Because Medicare
61、 requirements arent in favor of hospice.C. Because doctors cant predict how long patients will live.D. Because most hospice services are far away from patients.13. What is the aim of hospice services?A. To extend patients life.B. To ease patients sufferings.C. To reduce patients costs.D. To settle p
62、atients business.14. What concern might patients have about entering hospice?A. They will lose treatment for common diseases.B. Hospice cant provide the treatment they need.C. Doctors may give them unrealistic hope.D. They will be separated from their family.15. What is the purpose of the author in
63、writing this passage?A. To criticize Americas Medicare system.B. To explain why hospice is unpopular.C. To introduce the way hospice works.D. To popularize hospice services.【答案】12. B 13. B 14. A 15. D【解析】【导语】本文一篇议论文。文章提出在美国有三分之一的人没有享受到临终关怀这一现象,分析了其原因以及对病人的顾虑进行了解惑。【12题详解】细节理解题。根据第二段“One is that Medic
64、are (医疗保险) doesnt cover the cost of patients life-extending treatment if they enter hospice. Medicare also requires that the doctor referring someone for hospice care must declare that the patient is expected to die within six months. (一个原因是,如果病人进入临终关怀医院,医疗保险不包括他们延长生命的治疗费用。医疗保险还要求医生在转介病人接受临终关怀时,必须声明
65、病人预计将在六个月内死亡。)”可知,很多病人不早点去临终关怀医院是因为医疗保险的要求不支持临终关怀。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段“The philosophy of hospice is to neither accelerate nor postpone death. As Dr. Matt Kestenbaum, a hospice director, put it: “We let nature take its course, and we give patients all the things they need to be comfortable.” (临终关怀的
66、理念是既不加速也不推迟死亡。正如临终关怀主任马特凯斯滕鲍姆博士所说:“我们顺其自然,我们给病人提供他们需要的一切让他们感到舒适的东西。”)”可知,临终关怀服务的目的是减轻病人的痛苦。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段“Dying “naturally” in hospice does not deny patients the treatment for common diseases like blood clots. (在临终关怀中“自然”死亡并不会剥夺病人对血块等常见疾病的治疗。)”可知,病人对进入临终关怀医院的顾虑是他们将失去对常见疾病的治疗。故选A。【15题详解】推理判断题
67、。作者通过提出问题、分析原因、打消病人的顾虑,推广临终关怀这项服务。作者只在第二节分析了临终关怀医院不受欢迎的原因,所以选项B不是写作目的。所以作者写这篇文章的目的是推广临终关怀服务。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Personal ForgivenessTaking responsibility for mistakes is a positive step, but dont beat yourself up about them. To err (犯错) is human. _16_ Yo
68、u can use the following writing exercise to help you do this.In a journal or on a piece of paper, put the heading “Personal strengths.” _17_ Are you caring? Creative? Generous? A good listener? Fun to be around? They dont have to be world-changing, just aspects of your personality that youre proud o
69、f.At the top of a second page, put the heading “Acts of kindness.” On this one, list all the positive things youve done for others. It might be the time when you helped a friend with their homework, when you did the ironing without being asked, or when you baked cookies after the family had had a ti
70、ring day. _18_You could ask a friend or family member to help add to your list. _19_ That way, you could exchange thoughts on what makes each of you special and the aspects of your personality that shine through. In fact, dont wait until youve made a mistake to try this its a great way to boost self
71、-confidence at any time.Its something of a clich (陈词滥调) that most people learn not from their successes but their mistakes. The thing is, its true. _20_ We re all changing and learning all the time and mistakes are a positive way to develop and grow.A. A little self-forgiveness also goes a long way.
72、B. Now list all the characteristics you like about yourself.C They might even like to have a go at doing the exercise.D. Its just as important to show yourself some forgiveness.E. It doesnt mean you have to ignore whats happened or forget it.F. Whatever it is, no matter how small it might seem, writ
73、e it down.G. Whatever the mistake, remember it isnt a fixed aspect of your personality.【答案】16. D 17. B 18. F 19. C 20. G【解析】【导语】本文为一篇说明文。文章鼓励人们练习自我宽恕,并提供了一个简单的写作练习来增强自信。通过列出个人的优点和善良的行为,人们可以学会原谅自己的错误,并从中成长。【16题详解】根据空前内容“Taking responsibility for mistakes is a positive step, but dont beat yourself up
74、about them. To err (犯错) is human. (为错误承担责任是积极的一步,但不要因此而自责。人孰能无过)”可知,作者认为人都会犯错,勇于承担责任固然重要,但是也不要因此而过于自责。结合空后“You can use the following writing exercise to help you do this. (你可以使用下面的写作练习来帮助你做到这一点)”中的“do this”以及下文内容可推断,空处应该内容和“不要太自责”相似。选项D“Its just as important to show yourself some forgiveness. (宽恕自己也
75、同样重要)”与“不要太自责”语意相近,起承上启下的作用。故选D。【17题详解】根据空前内容“In a journal or on a piece of paper, put the heading “Personal strengths. ” (在日记或纸上写上“个人优点”)”以及空后内容“Are you caring? Creative? Generous? A good listener? Fun to be around? They dont have to be world-changing, just aspects of your personality that youre pr
76、oud of. (你有爱心吗?有创造力吗?你慷慨吗?是一个好的倾听者?与人相处很有趣吗?它们不一定要改变世界,只要你个性中让你感到自豪的方面就行)”可知,空处指的是列出一些你个性中的优点。选项B“Now list all the characteristics you like about yourself. (现在列出所有你喜欢的自己身上的特点)”符合上下文内容,下文内容具体解释那些是优点。故选B。【18题详解】根据上文内容“At the top of a second page, put the heading “Acts of kindness.” On this one, list a
77、ll the positive things youve done for others. It might be the time when you helped a friend with their homework, when you did the ironing without being asked, or when you baked cookies after the family had had a tiring day. (在第二页的顶部,写上“善举”的标题。在这张单子上,列出你为别人做过的所有积极的事情。它可能是当你帮助朋友做作业的时候,当你没有被要求却主动熨衣服的时候
78、,或者当你在家人累了一天之后烤饼干的时候)”可知,本段主要讲述的是列出一些自己所做的好事。选项F“Whatever it is, no matter how small it might seem, write it down. (不管是什么,不管它看起来有多小,都要把它写下来)”与上文内容一致,讲述的是不管你所做的事情不管有多小,只要是好的事情,都记下来。故选F。【19题详解】根据空后内容“That way, you could exchange thoughts on what makes each of you special and the aspects of your person
79、ality that shine through. (这样,你们就可以交换意见,谈谈是什么让你们每个人都与众不同,以及你们个性中闪光的方面)”可知,空处提到了某种方式,这种方式会使得你和朋友们一起交换意见等。选项C“They might even like to have a go at doing the exercise. (他们甚至可能想试一试做练习)”符合语境,C项中的“they”与空前的“You could ask a friend or family member to help add to your list. (你可以让朋友或家人帮你增加你的列表内容。)”中的“a frien
80、d or family member”保持一致,同时选项C和下文“In fact, dont wait until youve made a mistake to try this its a great way to boost self-confidence at any time. (事实上,不要等到你犯了错误才去尝试这个这是一个在任何时候都能增强自信的好方法)”中的“this”一致。故选C。【20题详解】根据空前内容“Its something of a clich (陈词滥调) that most people learn not from their successes but t
81、heir mistakes. The thing is, its true. (大多数人不是从他们的成功中学习,而是从他们的错误中学习,这是陈词滥调。但事实是,这是真的)”可知,作者认为人是从错误中学习。选项G“Whatever the mistake, remember it isnt a fixed aspect of your personality. (不管你犯了什么错误,记住这不是你性格中固定的一面)”符合语境,G项中的“isnt a fixed aspect of your personality”和空后内容“We re all changing and learning all
82、the time and mistakes are a positive way to develop and grow. (我们一直在改变和学习,错误是一种积极的发展和成长的方式)”保持一致,指的都是犯错并不是性格中固有的一面,我们是通过错误来成长。故选G。【点睛】第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Maria Andrejczyk went through serious struggles before reaching the platform
83、 for Olympic medalists. The Polish athlete _21_ her chance at the 2016 Olympic Games by just 2 centimeters. Sidelined by a shoulder injury in 2017, she then learned she had bone cancer. Showing true _22_ spirit, Maria powered through her recovery in time to _23_ for the 2020 Games in Tokyo, Japan. A
84、ll of her effort was worth it when she earned her first Olympic medal ever, a silver! Back at home, she heard about an 8-month-old baby named Miloszek Maysa, who _24_ needed to go to the U.S. for a _25_ that could save his life.Baby Miloszek was born with a heart defect. His condition is too _26_ to
85、 be treated in Poland, but doctors at Stanford University Medical Center are able to take his case. _27_, they require 80 percent of the payment up front, a sum the family simply could not _28_. Thats when Maria _29_ to help!Just a week after _30_ her first Olympic medal ever and returning from Japa
86、n, Maria posted a _31_ on a social media platform announcing that she would be auctioning (拍卖) off her silver medal to raise money for Miloszeks surgery.Days later, a Polish convenience store called Zabka _32_ the medal for $125,000, which was more than Maria had _33_ to get. Not only that, but when
87、 her _34_ broke, more people began donating to the fundraiser. Finally, they pulled in more than enough cash to _35_ Miloszeks trip to America! And the _36_ doesnt end there. Zabka announced that they would let Maria keep her _37_ after all!“We were very touched by the extremely _38_ gesture of our
88、Olympian, so we decided to support the _39_ for Miloszek,” the company wrote. “We decided that the silver medal from Tokyo will stay with Maria! We are glad that we were able to _40_.”21. A. missedB. gaveC. foundD. seized22. A. teamB. fightingC. lowD. delicate23. A. lookB. careC. qualifyD. pay24. A.
89、 delightedlyB. probablyC. previouslyD. desperately25. A. visitB. surgeryC. weddingD. donation26. A. idealB. optimisticC. seriousD. common27. A. UndoubtedlyB. UnfortunatelyC. AdditionallyD. Absolutely28. A. demandB. permitC. ensureD. afford29. A. crowded inB. turned inC. brought inD. stepped in30. A.
90、 defeatingB. earningC. battlingD. declaring31. A. parcelB. messageC. cardD. list32. A. soldB. returnedC. purchasedD. saved33. A. expectedB. refusedC. acceptedD. commanded34. A. healthB. dreamC. heartD. story35. A. transportB. provideC. coverD. cost36. A. kindnessB. newsC. sympathyD. gratitude37. A.
91、secretB. reputationC. moneyD. medal38. A. nobleB. dramaticC. amusingD. awkward39. A. fansB. requestC. fundraiserD. award40. A. contributeB. doubtC. fightD. deliver【答案】21. A 22. B 23. C 24. D 25. B 26. C 27. B 28. D 29. D 30. B 31. B 32. C 33. A 34. D 35. C 36. A 37. D 38. A 39. C 40. A【解析】【导语】本文是一篇记
92、叙文。波兰运动员玛利亚在获得奥运奖牌之后,为了帮助8个月大的Miloszek治病,决定卖掉奖牌为Miloszek筹集资金。Zabka公司买下了奖牌,来支持玛利亚的筹款活动,但还是让玛利亚自己保留奖牌。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:这位波兰运动员以2厘米只差错过了参加2016年奥运会的机会。A. missed错过;B. gave给予;C. found找到;D. seized抓住。根据第一句“Maria Andrejczyk went through serious struggles before reaching the platform for Olympic medalists.”
93、和第四句“Showing true 2spirit, Maria powered through her recovery in time to 3for the 2020 Games in Tokyo, Japan.”可知,玛利亚在2020年才获得了参加日本东京奥运会的资格,所以2016年时,她一定是错过了参加奥运会的机会。故选A项。【22题详解】考查名词(形容词)词义辨析。句意:玛丽亚展现出了真正的战斗精神,她及时康复,获得了参加2020年日本东京奥运会的资格。A. team团队;B. fighting战斗;C. low低的;D. delicate精致的。根据上一句“Sidelined b
94、y a shoulder injury in 2017, she then learned she had bone cancer.”和下文的“. Maria powered through her recovery in time to3for the 2020 Games in Tokyo, Japan.”可知,玛利亚得了骨癌,但她还是及时康复,获得了参加2020年日本东京奥运会的资格,所以玛丽亚展现出了真正的战斗精神。故选B项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:玛丽亚展现出了真正的战斗精神,她及时康复,获得了参加2020年日本东京奥运会的资格。A. look看;B. care护理;C
95、. qualify获得参赛资格;D. pay支付。根据下一句“All of her effort was worth it when she earned her first Olympic medal ever, a silver!”可知,玛丽亚一定是有资格参加日本东京奥运会,才获得了奖牌。故选C项。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:回到家里,她听说有个8个月大的婴儿名叫Miloszek Maysa,急需去美国做手术,以挽救他的生命。A. delightedly高兴地;B. probably可能地;C. previously以前;D. desperately非常。根据下文的“.could
96、 save his life”可知,这个婴儿急需去美国接受治疗。故选D项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:回到家里,她听说有个8个月大的婴儿名叫Miloszek Maysa,急需去美国做手术,以挽救他的生命。A. visit访问;B. surgery手术;C. wedding婚礼;D. donation捐赠。根据第三段最后的“Miloszeks surgery”可知,这个婴儿去美国是为了去接受手术。故选B项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:他的病情非常严重,无法在波兰治疗,但斯坦福大学医疗中心的医生能够接受他的病例。A. ideal理想的;B. optimistic乐观的;C.
97、serious严重的;D. common普通的。根据下文的“to be treated in Poland”可知,婴儿的病无法在波兰治疗,所以婴儿的病情一定非常严重。故选C项。【27题详解】考查副词词义辨析。句意:不幸的是,他们要求预付80%的款,这个家庭根本负担不起这笔钱。A. Undoubtedly毫无疑问;B. Unfortunately不幸的是;C. Additionally此外;D. Absolutely绝对地。根据下文的“they require 80 percent of the payment up front, a sum the family simply could no
98、t 8.”可知,婴儿的家庭付不起医疗费,这肯定是不幸的。故选B项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:不幸的是,他们要求预付80%的房款,这个家庭根本负担不起这笔钱。A. demand要求;B. permit许可;C. ensure确保;D. afford负担得起。根据下文的“Thats when Maria9to help!”可知,玛利亚要帮助婴儿,所以推测婴儿的家庭肯定是负担不起那么多钱。故选D项。【29题详解】考查动词短语辨析。句意:这时玛丽亚来帮忙了!A. crowded in挤进来;B. turned in上缴;C. brought in带入;D. stepped in介入。根据下
99、一段“Just a week after10her first Olympic medal ever and returning from Japan, Maria posted a 11on a social media platform announcing that she would be auctioning(拍卖) off her silver medal to raise money for Miloszeks surgery.”可知,玛利亚要卖掉奖牌参与对婴儿的帮助。故选D项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:在从日本获得她的第一枚奥运会奖牌并返回一周后,玛丽亚在社交媒体平
100、台上发布了一条消息,宣布她将拍卖她的银牌,为Miloszek Maysa的手术筹集资金。A. defeating击败;B. earning赢得;C. battling战斗;D. declaring声明。根据第一段的“All of her effort was worth it when she earned her first Olympic medal ever, a silver!”可知,玛利亚赢得了奥运奖牌。故选B项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:在从日本获得她的第一枚奥运会奖牌并返回一周后,玛丽亚在社交媒体平台上发布了一条消息,宣布她将拍卖她的银牌,为Miloszek Mays
101、a的手术筹集资金。A. parcel包裹;B. message信息;C. card卡片;D. list列表。根据句中的动词post和下文的“on a social media platform”可知,玛丽亚一定是在社交媒体平台上发布了一条消息。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:几天后,一家名为Zabka的波兰便利店以12.5万美元的价格买下了这枚奖牌,这比玛丽亚预期的要多。A. sold售出;B. returned返回;C. purchased购买;D. saved保存。根据上一段中的“. she would be auctioning(拍卖) off her silver me
102、dal to raise money for Miloszeks surgery.”和下文的“for $125,000”可知, 玛利亚宣布要拍卖她的奖牌,所以Zabka是花125,000美元买了她的奖牌。故选C项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:几天后,一家名为Zabka的波兰便利店以12.5万美元的价格买下了这枚奖牌,这比玛丽亚预期的要多。A. expected预期;B. refused拒绝;C. accepted接受;D. commanded命令。根据句中的more than和动词get可知,这些钱要比玛利亚预期的要多。故选A项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:不仅如此,当她的
103、故事曝光后,越来越多的人开始向筹款活动捐款。A. health健康;B. dream梦想;C. heart心脏;D. story故事。根据空格后的broke可知,这里指的是玛利亚的故事被传开。故选D项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:最后,他们筹到了足够Miloszek Maysa去美国的钱!A. transport运输;B. provide提供;C. cover足以支付;D. cost花费。根据空格前的“more than enough cash”可知,他们筹到的钱足以支付Miloszek去美国的费用。故选C项。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:善意还不止于此。A. kindnes
104、s善良;B. news新闻;C. sympathy同情;D. gratitude感恩。根据上文提到的人们对Miloszek的帮助以及下一句“Zabka announced that they would let Maria keep her17after all!”可知,此处是说“人们的善意还不止于此”。故选A项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:扎布卡宣布他们最终还是会让玛丽亚保留她的奖牌! A. secret秘密;B. reputation声誉;C. money钱;D. medal奖章。根据该段第一句“Days later, a Polish convenience store cal
105、led Zabka12the medal for $125,000, which was more than Maria had13to get.”和最后一段的“We decided that the silver medal from Tokyo will stay with Maria!”可知,Zabka买下了玛利亚的奖牌,所以Zabka让玛利亚留下的一定是她的奖牌。故选D项。38题详解】考查形容词词义辨析。句意:该公司写道:“我们被这位奥运选手极其高尚的姿态所感动,所以我们决定支持为Miloszek募集资金者。”A. noble高尚的;B. dramatic戏剧性的;C. amusing
106、有趣的;D. awkward尴尬的。根据第三段“Just a week after 10her first Olympic medal ever and returning from Japan, Maria posted a11on a social media platform announcing that she would be auctioning(拍卖) off her silver medal to raise money for Miloszeks surgery.”可知,玛利亚要卖掉自己的奖牌为Miloszek Maysa筹钱,她的行为肯定是高尚的。故选A项。【39题详解】
107、考查名词词义辨析。句意:该公司写道:“我们被这位奥运选手极其高尚的姿态所感动,所以我们决定支持为Miloszek募集资金者。”A. fans粉丝;B. request请求;C. fundraiser筹款人;D. award奖励。根据句意可知,空格处的词应该是指上文的our Olympian,也就是玛利亚,而玛利亚正是为Miloszek筹集资金的人。故选C项。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:我们决定,来自东京的银牌将属于玛丽亚! 我们很高兴能够做出贡献。A. contribute做贡献;B. doubt怀疑;C. fight战斗;D. deliver交付。根据上一句“We decided
108、that the silver medal from Tokyo will stay with Maria!”可知,Zabka虽然购买了玛利亚的奖牌,但最后还是让玛利亚留下奖牌,卖奖牌的钱仍然用来帮助Miloszek,所以Zabka对筹集资金帮助Miloszek做出了贡献。故选A项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词括号内单词的正确形式。A new branch of the Palace Museum is expected to rise on Beijing outskirts over the next few years to b
109、etter showcase the _41_ (museum) cultural relics. After nearly a decade of preparation, construction of the new branch _42_ (begin) last December. Located in Xiyehe, a village in Haidian District, the new branch will cover more than 100, 000 square meters, including _43_ exhibition space of over 60,
110、 000 square meters for cultural relics and more than 35, 000 square meters for relic _44_ (restore). At present, over 1. 86 million cultural relics _45_ (house) in the museum. However, only about 10, 000 pieces are able to be displayed every year due to limited exhibition spaces _46_ outdated office
111、s. Du Haijiang, deputy director of the Palace Museum, briefed the public on the project in an interview with CCTV on January 26th, _47_ (explain) that calligraphy works and paintings couldnt be put on display during rainy seasons, in winter or summer, because of strict temperature and humidity requi
112、rements. Some silk and cotton artworks _48_(current) cannot be exhibited at all for lack of the necessary environment. On completion of the new branch, it will be possible _49_ (display) between 20, 000 and 30, 000 individual relics each year. The new venue will be a modern exhibition space _50_ mul
113、tiple functions to provide relic preservation, repair work, and visitor services.【答案】41. museums 42. began 43. an 44. restoration 45. are housed 46. and 47. explaining 48. currently 49. to display 50. with【解析】【导语】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了几年后建成的故宫博物院的一个新分馆将更好的展出文物和提供服务。【41题详解】考查名词所有格。句意:故宫博物院的一个新分馆预计将在未来几年内在北
114、京郊区拔地而起,以更好地展示故宫的文物。修饰名词词组cultural relics应用名词所有格museums表示“博物馆的”。故填museums。42题详解】考查时态。句意:经过近十年的准备,新分馆于去年12月开始建设。空处为句子谓语动词,根据时间状last December可知,陈述过去的事情,应用一般过去时。故填began。【43题详解】考查冠词。句意:位于海淀区西冶河村的新分馆占地面积将超过10万平方米,其中文物展览面积超过6万平方米、文物修复展览面积超过3.5万平方米。a/an.space of“一个的空间”是固定表达,修饰词exhibition的发音是元音音素开头,故填an。【44
115、题详解】考查名词。句意同上。空处应填名词作宾语,restoration“修复”符合题意,抽象概念,不可数。故填restoration。【45题详解】考查时态和语态。句意:目前,该博物馆收藏了186多万件文物。空处为句子谓语动词,根据时间状语at present判断为一般现在时,主语relics和house之间为被动关系,故应用一般现在时的被动语态,主语是复数,故填are housed。【46题详解】考查连词。句意:然而,由于展览空间有限和办公室陈旧,每年只能展出约1万件作品。“有限的展览空间”和“办公室陈旧”是并列关系,都是每年只能展出约1万件作品的原因,应用and连接。故填and。【47题详
116、解】考查非谓语动词。句意:1月26日,故宫博物院副馆长Du Haijiang在接受中央电视台采访时向公众介绍了该项目,他解释说,由于严格的温度和湿度要求,书法作品和绘画作品不能在雨季、冬季或夏季展出。分析可知,此处作伴随状语,应用非谓语动词,explain和逻辑主语Du Haijiang之间为主动关系,应用现在分词。故填explaining。【48题详解】考查副词。句意:由于缺乏必要的环境,一些丝绸和棉花艺术品目前根本无法展出。修饰谓语动词cannot be exhibited应用所给词的副词形式。故填currently。【49题详解】考查不定式。句意:新分馆建成后,每年可以展出2万至3万件文
117、物。此处为固定句型:it be+adj.+to do sth.“做某事是的”,it是形式主语,不定式是真正的主语。故填to display。【50题详解】考查介词。句意:新场馆将是一个现代化的展览空间,具有多供文物保护、修复和游客服务等多种功能。结合句意和句子结构可知,此处用介词with表示“有,具有”。故填with。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号
118、(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last Friday, our class organized a visit to the city museum. We got to there by bus. First, we listened to the brief introduction to the museum. Then, we set out to exploring the museum in small g
119、roups. Which caught our attention first was some skillful carved bronze ware dating from the Shang Dynasty. Afterwards, we looked at some cultural relics relate to Shanxi merchants and local custom. To be honest, I felt amazing at the wide range of exhibits on display.I benefited a lot from this exp
120、erience. Not only it widen my horizons and it made me take pride in the history of my hometown.【答案】1. 删除to2. thea3. exploringexplore4. WhichWhat5. skillfulskillfully6. relaterelated/relating7. customcustoms8. amazingamazed9. 在it前加did10. andbut【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者参观城市博物馆的经历。【详解】1.考查介词。句意:我们乘公共汽车到那
121、里。分析句子可知,“get to”意为“到达”,为固定短语,句中“there”意为“那里”,副词词性,前面不加介词,故将to删除。2.考查冠词。句意:首先,我们听了博物馆的一个简介。分析句子可知,“introduction”意为“介绍”,为可数名词,句中泛指对博物馆的一个简介,故应用不定冠词修饰,“brief”音标的第一个音素为辅音音素,故应用不定冠词a修饰。故将the改为a。3.考查固定短语。句意:然后,我们开始以小组形式探索博物馆。分析句子可知,句中涉及固定短语“set out to do sth.”,意为“开始做某事”,不定式符号to后接动词原形,故将exploring改为explore
122、。4.考查主语从句。句意:首先引起我们注意的是一些精雕细琢的商代青铜器。根据句意和句子结构可知,句子为主语从句,从句中缺少主语,指物,没有选择范围,故应用what引导从句,句首单词首字母大写。故将Which改为What。5.考查副词。句意:首先引起我们注意的是一些精雕细琢的商代青铜器。修饰形容词carved用副词。故将skillful改为skillfully。6.考查非谓语动词/形容词。句意:后来,我们看了一些与晋商和当地风俗有关的文物。句中已有谓语动词looked at,因此处为非谓语,relate与cultural relics之间为逻辑上的主谓关系,故应用现在分词relating在句中作
123、后置定语修饰cultural relics,或用relate的形容词related作后置定语修饰cultural relics,意为“有关的”。故将relate改为related/relating。7.考查名词。句意:后来,我们看了一些与晋商和当地风俗有关的文物。句中“custom”意为“风俗,习俗”,为可数名词,句中表示“不止一个风俗”,应用custom的复数形式customs。故将custom改为customs。8.考查形容词。句意:老实说,展出的展品种类繁多,我感到很惊讶。amazing意为“令人惊叹的”,修饰物,句中修饰的是人,故应用amazed,意为“吃惊的”,故将amazing改为
124、amazed。9.考查倒装句。句意:它不仅开阔了我的视野,而且还让我为家乡的历史感到自豪。Not only位于句首时,句子要用部分倒装,根据句意和句中“made”可知,句子陈述的是过去发生的事,为一般过去时,故应把助动词did放在it前,构成部分倒装结构。故在it前加did。10.考查连词。句意:它不仅开阔了我的视野,而且还让我为家乡的历史感到自豪。根据句意可知,句中涉及固定句型“not onlybut (also)”,意为“不但,而且”,故将and改为but。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华。最近你校英语俱乐部将举办主题为“魅力中国”的演讲比赛,请给你的外教John写一封电
125、子邮件,请他帮助润色你的演讲稿并给予你有关演讲技巧的指导。内容包括:1. 写信原因;2. 你的困惑;3. 请求帮助。注意:1. 写作词数应为100左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯;3. 请在答题卡相应位置作答。提示词汇Charming China(魅力中国)_【答案】Dear John, Im Li Hua. I am writing to ask you to do me a favor. Ill participate in an English speech contest with the title “Charming China”. Ive finished my spee
126、ch draft, but I find it far from satisfactory. Firstly, Im not sure of some proper expressions in English and not aware of the mistakes in grammar and sentence structures. Would you please go through the attachment to this email and then help me correct the mistakes and polish the speech draft? Besi
127、des, I am pretty nervous about the speech, so Id like you to offer me some presentation skills, which can improve my performance. Id appreciate it if you could give me your guidance. Looking forward to your early reply!Yours sincerely, Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华。最近你校英语俱乐部将举办主题为“魅力中国”的演讲比赛,请给你的
128、外教John写一封电子邮件,请他帮助润色你的演讲稿并给予你有关演讲技巧的指导。【详解】1.词汇积累参加:participate intake part in满意的:satisfactorycontent首先:firstlyto begin with感激:appreciatebe grateful2.句式拓展简单句变复合句原句:Would you please go through the attachment to this email and then help me correct the mistakes and polish the speech draft?拓展句:I would b
129、e grateful if you go through the attachment to this email and then help me correct the mistakes and polish the speech draft.【点睛】高分句型1 Id appreciate it if you could give me your guidance. (运用了if引导条件状语从句)高分句型2 Besides, I am pretty nervous about the speech, so Id like you to offer me some presentation skills, which can improve my performance. (运用了which引导非限制性定语从句)