1、 第二模拟(新高考七省卷)2024年高考英语一轮复习模拟卷(解析版)注意事项: 1. 答题前, 考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚, 将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂; 非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写, 字体工整、笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答, 超出答题区域书写的答案无效; 在草稿纸、试卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出, 确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁, 不要折叠, 不要弄破、弄皱, 不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每
2、小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1(2023广东模拟预测)What is the possible relationship between the speakers?AFather and daughter.BMother and son.CHusband and wife.【答案】C【原文】M: Can you tell me what this word is?W: Let me take a look! These wor
3、ds are being printed smaller and smaller, arent they?M: Absolutely right. I can hardly get through this newspaper. Honey, where are my glasses?W: Our daughter put them in the study before she went to work.2(2023广东统考模拟预测)Where does the smell probably come from?AThe kitchen.BThe bedroom.CThe living ro
4、om.【答案】A【原文】M: Darling, I smell something burning.W: Oh, dear. I forgot to turn off the gas.M: Were lucky that you didnt set the whole house on fire.W: I know! I was cooking when the telephone in the living room rang.3(2023福建泉州福建省德化第一中学校联考一模)What are the speakers talking about?AThe road conditions.B
5、A driving experience.CA car accident.【答案】B【原文】M: Im glad were safe.W: Yeah, it was terrifying. The road was so narrow as we went up and everyone seemed to be driving so fast as we came down. Im surprised there were no accidents.4(2023福建泉州福建省德化第一中学校联考一模)What was damaged in the storm?AThe car.BThe roo
6、f.CA window.【答案】C【原文】M: Was your roof all right after the storm? I saw a workman there today.W: That wasnt a problem. The workman was putting some new glass in an upstairs window. It was broken by a tree branch. Luckily it didnt damage my car.5(2023江苏泰州统考模拟预测)Where might the woman be?AIn a car.BIn a
7、 boat.CIn a spacecraft.【答案】C【原文】W: Fuel tankfull. Oxygen tanksfull. Crew members in position. All systems ready to go. Waiting on confirmation for launch.M: OK, Voyager 3, you are clear for lift-off. I repeat. You are clear for lift-off. Launch will begin in 10, 9, 8, 7第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下
8、面5段对话。每段对话或独白后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。(2023江苏泰州统考模拟预测)听第6段材料,回答第6、7题。6What is bothering Jamie?AHis clothing.BHis car.CHis sister.7What will Jamie do next?AGo to sleep.BDrive faster.CDo some reading.【答案】6A 7C【原文】M: Will we be home so on?W:
9、We still have an hour left, Jamie. I know the car is hot, but there is nothing I can do about it. Your sister isnt complaining about it.M: Thats because Meg is asleep. Besides, Im not complaining. This shirt is just really uncomfortable. I just wanted to know how long I had to wear it.W: Well, Im no
10、t going to drive any faster. Why dont you just try to go to sleep like your sister? M: Im not tired at all. I will just try to read through this article.W: OK. But stop if you feel sick.(2023江苏南通统考模拟预测)听第7段材料,回答第8至9题。8Where was the woman on the 19th of November?AAt school.BAt a party.CAt an art show
11、.9What is the probable relationship between the speakers?AFriends.BParent and child.CTeacher and student.【答案】8B 9A【原文】W: I didnt see you at Jings party in November.M: On the 19th? I was at Art Hong Kong that day.W: Whats that?M: It was a modern art exhibition lasting four days. Our school was invite
12、d to enter the Xiling Cup, a painting competition for young people. My work was one of the 80 pieces chosen. So, my parents took me to see it! W: Wow! M: It was so cool. But the rest of the exhibition was amazing too. The theme was “Tradition and Modernity”, and there were art classes, lectures and
13、forums. It really inspired me.(2023福建高三永春第一中学校考阶段练习)听第8段材料,回答第10至12题。10What do we know about this manned flight mission?AIt has the longest staying time.BIt is the hardest to operate.CIt travels at the fastest speed.11What do Taikonauts do to pass the time?APlay cards.BPlay tennis.CPlay instruments.
14、12What does the womans final words mean?AWomen are less suitable in this mission.BWomen are as excellent as men.CWomen undertake more than men do.【答案】10A 11C 12B【原文】W: Hey, are you watching a video of the Chinese space station? Shenzhou-12, right?M: Close. Shenzhou-13.W: Its hard to keep up with Chi
15、na speed! So how long are they in orbit this time?M: Six months, the longest stay of any single manned fight mission in Chinas history.W: So do you watch them conduct experiments or spacewalks or what?M: Pretty much. They even give lessons in the space station!W: I wonder what the Taikonauts do to p
16、ass the time up there?M: They go for jogs play musical instruments, and even play ping-pong.W: Zero-gravity ping-pong! I gotta try that! Whos that lady floating by?M: Thats Wang Yaping. Shes become somewhat of a celebrity down here on earth.W: Well, women hold up half the sky, so its only fitting th
17、at they should work in it too.(2023浙江杭州校联考模拟预测)听第9段材料,回答第13至16题。13How did the man notice the problem first?AHis bank called him.BHis bill showed him.CHis credit card was stolen.14What did the bank do to fix the problem?AThey gave the man his money back at once.BThey decided to talk to the banks owne
18、r.CThey asked the man to provide the evidence.15What might have caused the problem according to the man?AOnline shopping.BOverdue debt.CUnskilled operation.16What do the two speakers mainly talk about?AInformation safety.BShopping habits.CMoney management.【答案】13B 14C 15A 16A【原文】M: I cant believe thi
19、s. I have been on the phone with my bank all day and they still havent fixed my problem.W: Is it a credit card problem? M: Yes. My credit card information was stolen. When I got my bill in the mail, I saw there were many unfamiliar purchases on it. W: Thats terrible. Did they take a lot of money? M:
20、 Yes, and I am very upset because the bank is not helping me quickly. I have talked to many different managers already. W: Doesnt the banks owner need to make the decision to give you your money back? M: No. I just have to prove that these purchases were not made by me. W: I hope you can fix this pr
21、oblem soon. Something similar happened to my husbands mother recently. She was tricked into giving away some important information over the phone. M: I think the person who stole my information got it from the Internet. I bought a collection of movies recently. I wont be doing that again unless the
22、website is sure to be safe. Its honestly my fault for being careless. W: You can never be too careful. Well, your problem is inspiring me to look into protecting my account better. I think I can pay my bank more to help me.(2023江苏校联考模拟预测)听第10段材料,回答第17至20题。17What is the reason for ChatGPT to become p
23、opular?AIt is free to use.BIt helps people learn quickly.CIt answers people in a simple style.18When did ChatGPT come out?AIn November 2022.BIn December 2022.CIn February 2023.19What has ChatGPT been used to do?AFind new sources.BWrite films.CBuild machines.20Why does ChatGPT need a large amount of
24、data?ATo create better tools.BTo know humans better.CTo replace its old system.【答案】17C 18A 19B 20B【原文】Recently, an AI powered chatbot called ChatGPT has drawn lots of attention. It becomes popular because it is able to understand human language and respond in a simple style. It can answer questions,
25、 take part in discussions, and even provide helpful suggestions. Since it came out on November 30th, 2022, ChatGPT has been used to write books, essays and films. It has also been able to write computer code for websites. ChatGPT was created to help people better communicate with machines and to mak
26、e it easier to get information quickly. ChatGPT works by taking in large amounts of text data from a variety of sources. This allows the system to learn how language works and how to understand humans better than any other AI system. It can create suitable responses based on a persons needs. All in
27、all, ChatGPT is a powerful tool that will make it easier for people to communicate with machines and robots.第二部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A(2023浙江丽水校联考三模)The London Book FairTime and LocationThe London Book Fair will take place 18 20 June, 2023, Olymp
28、ia London.Childrens & Young AdultOur Childrens & Young Adult section traditionally welcomes the leading names in the field to exhibit. These companies enjoy noisy passageways full of visitors and benefit from the opportunity to increase brand awareness. However, any children under 16 are not all
29、owed to be at The London Book Fair. Authors & Self-PublishingAuthor HQ, which consists of a theatre and networking area, is one of our most popular features, attracting great interest from the self-publishing community. Meanwhile, our Author of the Day programme helps bring writers face-to-face with
30、 bestselling authors who will share their journey to publication during a special series of talks at the fair.Technology and Publishing SolutionsAll the new ways to treat content are found in the Tech area at LBF, located in the National Gallery of Olympia. Whether it is an app, game, mobile develop
31、ment or enhanced eBook or a development not yet launched the Tech area is its home. To keep the creativity flowing, there is a dedicated Buzz Bar in the heart of the Tech area for those all-important networking meetings. BA MembersBA Members attend the fair for FREE and receive a number of key benef
32、its, making the fair a more accessible, cost-effective and highly relevant event for booksellers. Simply click here to find out more about becoming a BA member and take advantage of this offer. If you have any further difficulties, please contact our Customer Services team who will be happy to help.
33、21Who will be welcomed by the London Book Fair?AA mother with a kid.BA green hand writer.CA primary school student.DA visitor getting to London in July.22What should we do to gain more benefits on the fair?AApply for BA members.BAttend networking meetings.CIncrease brand awareness.DContact Customer
34、Services team.23Where is this text probably taken from?AA textbook.BA newspaper.CA website.DA fashion magazine.【答案】21B 22A 23C【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了伦敦书展的时间地点、面向对象、技术和出版解决服务等信息。21推理判断题。根据Authors & Self-Publishing部分中“Meanwhile, our Author of the Day programme helps bring writers face-to-face with bestsell
35、ing authors who will share their journey to publication during a special series of talks at the fair.(与此同时,我们的“当天的作者”计划帮助作家们与畅销书作家面对面交流,他们将在展会上的一系列特别讲座中分享他们的出版之旅。)”可知,伦敦书展安排了“当天的作者”计划,给予作家与畅销书作家面对面交流的机会。由此推知,该书展欢迎作家参与,一个新手作家会受到欢迎。故选B项。22细节理解题。根据BA Members部分中“BA Members attend the fair for FREE and r
36、eceive a number of key benefits, making the fair a more accessible, cost-effective and highly relevant event for booksellers.(BA会员可免费参加展览会,并可享受多项好处,使展览会成为一个对书商来说更方便、更具成本效益和高度相关的活动。)”可知,申请成为BA会员可以在书展上获得更多好处。故选A项。23推理判断题。根据BA Members部分中“Simply click here to find out more about becoming a BA member and
37、 take advantage of this offer.(只需点击这里了解更多关于成为BA会员的信息,并利用此优惠。)”可知,文章含有可以点击的链接,因此应该出自网页。故选C项。B(2023江苏镇江江苏省镇江中学校考三模)Jose Alberto Gutierrezs life would never be the same again after finding a copy of Anna Karenina by Leo Tolstoy in the garbage 20 years ago. It happened while he was driving his garbage t
38、ruck through wealthier neighborhoods at night and seeing deserted books. It sparked his desire to start rescuing books from the garbage. He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift. Eventually, he turned his book collection into a community library.Colombias capital
39、city of Bogota has 13 million residents and 19 public libraries. However, these libraries tend to be far away from where rural and poorer communities live. The option of buying new books is non-existent for families struggling to make ends meet. Having access to a library of books and being taken aw
40、ay to another world while immersed in a book is a luxury for the kids who visit Gutierrezs library.Gutierrez grew up poor, and his family could not afford to educate him beyond primary school. Nevertheless, his mother was a keen reader and read stories to him every night. Her love for books left a d
41、eep impression on Gutierrez, who never let a lack of formal education stop him from reading classics by the likes of Victor Hugo, Mario Vargas Llosa and Gabriel Garcia Marquez.Today, his community library, called “The Strength of Words“, occupies most of his home and is piled from floor to ceiling w
42、ith fiction and non-fiction titles. Everything from school textbooks to story books can be found in his collection of more than 20,000 books!The Strength of Words library opens every weekend. It is not just school-going children who are enjoying the benefits ofThe Strength of Words library. Adults a
43、re also welcome to expand their horizons and develop new skills to build a better life for themselves.Despite having done so much for his community, Gutierrez is not yet content to call it a day. He continues to search through bins for reading material and has even travelled to book fairs in Mexico
44、and Chile to sell his idea of building library from unwanted books.24What inspired Gutierrez to build the community library?AThe dilemma he faced on the night shift.BThe hobby he has started since childhood.CFamous novelists he liked very much.DAbandoned books he came across at work.25What can we le
45、arn about Gutierrezs mother?AShe was born into a poor family.BShe bought Gutierrez many books.CShe influenced Gutierrez greatly.DShe enjoyed reading Hugos works.26What does the underlined phrase “call it a day” in the last paragraph mean?ATake the time.BStop the work.CMake a change.DReceive a reward
46、.27What does Gutierrezs story tell us?AA book holds a house of gold.BConstant dropping wears the stone.CGood things come to those who wait.DOne mans trash is another mans treasure.【答案】24D 25C 26B 27D【导语】本文为记叙文。文章讲述了哥伦比亚环卫工人古铁雷斯将富人区被丢弃的书籍带回家,把自己的家变成了一个面向社区开放的图书馆,为低收入家庭的孩子提供阅读的机会的故事。【详解】1.细节理解题。根据第一段中
47、的“Jose Alberto Gutierrezs life would never be the same again after finding a copy of Anna Karenina by Leo Tolstoy in the garbage 20 years ago. It happened while he was driving his garbage truck through wealthier neighborhoods at night and seeing deserted books. It sparked his desire to start rescuin
48、g books from the garbage. He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift. Eventually, he turned his book collection into a community library. (20年前,何塞阿尔贝托古铁雷斯在垃圾堆里发现了一本列夫托尔斯泰的安娜卡列尼娜,从此他的生活再也不一样了。这件事发生在他晚上开着垃圾车经过富裕社区时,看到了被遗弃的书。这激发了他开始从垃圾中拯救书籍的愿望。在9小时的轮班后,他每天早上带回家50到60本书。
49、最后,他把自己的藏书变成了一个社区图书馆。)”可知,环卫工人古铁雷斯20年前开着垃圾车经过富人区时,在垃圾堆中发现了被丢弃的书,其中有一本是托尔斯泰的安娜卡列尼娜,从此以后他每天都带一些被丢弃的书回家,最后把自己的家变成了一个面向社区开放的图书馆。因此可知,他在工作中偶然发现的废弃书籍鼓舞他建立了这个社区图书馆。故选D。2.推理判断题。根据第三段中的“Nevertheless, his mother was a keen reader and read stories to him every night. Her love for books left a deep impression o
50、n Gutierrez. (然而,他的母亲是一个热心的读者,每天晚上读故事给他听。她对书的热爱给古铁雷斯留下了深刻的印象)”可知,古铁雷斯的母亲酷爱读书,每晚都会给他讲故事。母亲对书籍的喜爱给古铁雷斯留下了深刻的印象,极大地影响了他,让他也爱上了阅读。故选C。3.词义猜测题。根据后文“He continues to search through bins for reading material and has even travelled to book fairs in Mexico and Chile to sell his idea of building library from u
51、nwanted books. (他继续在垃圾箱里寻找阅读材料,甚至前往墨西哥和智利的书展,推销他用废弃书籍建造图书馆的想法。)”可知,古铁雷斯继续搜罗更多的书,甚至还去到墨西哥和智利的书展兜售自己的想法,可见他并没有就此停止他的公益行为。因此推断call it a day意思是“到此为止;停止”。故选B。4. 推理判断题。根据第一段的“Eventually, he turned his book collection into a community library.(最后,他把自己的藏书变成了一个社区图书馆。)”以及全文内容可知,因为古铁雷斯的善举,使得原本被丢弃的书籍再次发挥它们的作用,成
52、为了家庭贫困的孩子的宝贵财富。四个选项中谚语的意思分别是:A.书中自有黄金屋;B.滴水穿石;C.好事多磨;D.变废为宝。可见D选项最契合文章主题。故选D。C(2023湖北沙市中学校考模拟预测)Scientists at the Massachusetts Institute of Technology (麻省理工学院) have turned spider webs into musiccreating an strange soundtrack that could help them better understand how the spiders output their comple
53、x creations and even how they communicate.The MIT team worked with Berlin-based artist Tomas Saraceno to take 2D (two- dimensional) laser (激光) scans of a spider web, which were linked together and made into a mathematical model that could recreate the web in 3D in VR (virtual reality). They also wor
54、ked with MITs music department to create the virtual instrument.“Even though the web looks really random (随机),there actually are a lot of inside structures and you can visualize (可视化) them and you can look at them, but its really hard to grasp for the human imagination or human brain to understand a
55、ll these structural details,” said MIT engineering professor Markus Buehler, who presented the work on Monday at a virtual meeting of the American Chemical Society.Listening to the music while moving through the VR spider web lets you see and hear these structural changes and gives a better idea of
56、how spiders see the world, he told CNN. “Spiders use vibrations (振动) as a way to locate themselves, to communicate with other spiders and so the idea of thinking really like a spider would experience the world was something that was very important to us as spider material scientists,” Buehler said.S
57、piders are able to build their webs without shelves or supports, so having a better idea of how they work could lead to the development of advanced new 3D printing techniques. “The reason why I did that is I wanted to be able to get information really from the spider world, which is very weird and m
58、ysterious,” Buehler explained. In addition to the scientific value, Buehler said the webs are musically interesting and that you can hear the sounds the spider creates during construction. “Its unusual and eerie and scary, but finally beautiful.” he described.28What have MIT scientists done accordin
59、g to the passage?AThey have translated spider webs into sounds.BThey have made a mathematical model to produce webs.CThey have created a soundtrack to catch spiders.DThey have known how spiders communicate.29What can we know about spider webs from paragraph 3?ATheir structures are beautiful and clea
60、r.BProfessor Markus Buehler knows them well.CThe American Chemical Society presents the result.DThey are complex for people to figure it out.30In which field will the study be helpful?Avirtual realityBprintingCpaintingDfilm-making31What is the main idea of the passage?AIt tells us that the music cre
61、ated by spiders is scary.BIt shows how the researchers carry out the experiment.CIt presents a new and creative way to study spiders.DIt explains why scientists did the experiment.【答案】28A 29D 30B 31C【分析】这是一篇说明文。介绍了麻省理工学院的科学家最近的研究成果,将蜘蛛网转换成音乐,可以更好地了解蜘蛛是如何输出它们复杂的创造物,甚至它们是如何交流的。28细节理解题。根据第一段“Scientists
62、 at the Massachusetts Institute of Technology(麻省理工学院)have turned spider webs into musiccreating an strange soundtrack that could help them better understand how the spiders output their complex creations and even how they communicate. (美国麻省理工学院的科学家们已经把蜘蛛网变成了音乐创造出一种奇怪的音乐,可以帮助他们更好地了解蜘蛛是如何输出它们复杂的创造物,甚至
63、它们是如何交流的。)”可知,麻省理工学院的科学家把蜘蛛网转换成音乐。故选A项。29推理判断题。根据第三段中Markus Buehler 所说“Even though the web looks really random (随机),there actually are a lot of inside structures and you can visualize (可视化) them and you can look at them, but its really hard to grasp for the human imagination or human brain to unders
64、tand all these structural details. (尽管蜘蛛网看起来很随机,实际上有很多内部结构,你可以想象他们,你可以观察他们,但人类的想象力或人脑很难理解所有这些结构细节。)”可知,蜘蛛网的结构复杂,人类难以理解其构造。故选D项。30推理判断题。根据最后一段中“Spiders are able to build their webs without shelves or supports, so having a better idea of how they work could lead to the development of advanced new 3D p
65、rinting techniques. (蜘蛛可以在没有架子或支撑的情况下织网,所以更好地了解它们是如何工作的,可能会导致先进的新型3D打印技术的发展。)”可知,研究蜘蛛如何结网有利于提升打印技术。故选B项。31主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段“Scientists at the Massachusetts Institute of Technology(麻省理工学院)have turned spider webs into musiccreating an strange soundtrack that could help them better understand how the
66、spiders output their complex creations and even how they communicate. (美国麻省理工学院的科学家们已经把蜘蛛网变成了音乐创造出一种奇怪的音乐,可以帮助他们更好地了解蜘蛛是如何输出它们复杂的创造物,甚至它们是如何交流的。)”等内容可知,本文提出了一种新的创造性的方法来研究蜘蛛。故选C项。D(2023湖北华中师大一附中校考模拟预测)Have you ever taken a personality test and found the results to be scarily accurate, checked your ho
67、roscope (星象学) and had everything come true or taken an online quiz that told you precisely what your favorite Disney princess means about you? Well, we certainly have done so too many times, so we decided to do a little investigation into how Internet quizzes, magazines and horoscope books seem to k
68、now us so well.We discovered that weve all been falling victim to the Barnum effect. The Barnum Effect is the phenomenon that occurs when individuals believe that personality descriptions apply specifically to them, despite the fact that the description is actually filled with information that appli
69、es to everyone. It was named after P.T. Barnum, a famous 19th century showman, who would famously say, “Theres a fool born every minute.”Indeed, Barnum proved to be right, as pseudoscience (伪科学) such as astrology and personality test remains popular to this day. The Barnum effect explains why extrem
70、ely general statements, such as the results of your personality test, seem so specific to you. Dont believe us? Well, late psychology professor Bertram Forer offered some proof.In a historic study, Forer conducted a personality test to his students. Forer copied statements such as “You have a great
71、need for other people to like and admire you.” and “You have a tendency to be critical of yourself” from the newspapers horoscope column and gave a test to every student, Forer asked his students to rate the accuracy of the test from one to five, with “one” being the least accurate and “five” being
72、the most accurate. The average rating was 4.26. The universally high ratings from students on the personality test supported the Barnum effect.One of the most important factors when reproducing this study is to keep the statements as vague as possible, with a mix of mostly positive and some negative
73、 content. For example, using the phrase “at times” makes for a powerful Barnum Effect. See “At times you are extroverted and sociable, while at other times you are introverted and reserved” who would not agree with that statement?So, keep in mind that we are not immune to the Barnum effect. Take eve
74、rything you hear with several grains of salt.32What is the purpose of Paragraph 2?ATo present a controversial opinion.BTo provide an example of an idea.CTo offer a solution to a problem.DTo define the meaning of a term.33What is Paragraph 4 mainly about?APotential application of the Barnum effect.BF
75、urther explanation of the Barnum effect.CSupporting evidence for the Barnum effect.DA reasonable doubt of the research process.34Why do so many people believe the statements in horoscope and personality tests?AThey are so specific.BThey are ambiguous.CThey are positive.DThey are believable.35How is
76、the passage organized?AProblemsolution.BCauseeffect.CPhenomenonanalysis.DClaimcounterclaim.【答案】32D 33C 34B 35C【导语】这是一篇说明文。文章提出了“很多人相信占卜和性格测试等”这一现象并分析了其原因。32推理判断题。根据文章第二段“We discovered that weve all been falling victim to the Barnum effect. The Barnum Effect is the phenomenon that occurs when individ
77、uals believe that personality descriptions apply specifically to them, despite the fact that the description is actually filled with information that applies to everyone. It was named after P.T. Barnum, a famous 19th century showman, who would famously say, “Theres a fool born every minute.”(我们发现我们都
78、成了巴纳姆效应的受害者。巴纳姆效应是一种现象,当人们认为性格描述只适用于他们时,尽管事实上这些描述中充满了适用于所有人的信息。它是以19世纪著名的表演家P.T.巴纳姆的名字命名的,他有句名言:“每分钟都有一个傻瓜出生。”)”可知,文章第二段主要解释了巴纳姆效应的概念。由此推知,第二段的目的是给“巴纳姆效应”这一专业术语下定义。故选D项。33主旨大意题。根据文章第三段最后一句“Dont believe us? Well, late psychology professor Bertram Forer offered some proof.(不相信我们?嗯,已故的心理学教授Bertram Fore
79、r提供了一些证据)”和第四段“In a historic study, Forer conducted a personality test to his students. Forer copied statements such as “You have a great need for other people to like and admire you.” and “You have a tendency to be critical of yourself” from the newspapers horoscope column and gave a test to every
80、student, Forer asked his students to rate the accuracy of the test from one to five, with “one” being the least accurate and “five” being the most accurate. The average rating was 4.26. The universally high ratings from students on the personality test supported the Barnum effect.(在一项历史研究中,弗莱尔对他的学生进
81、行了性格测试。永远复制这样的话:“你非常需要别人喜欢和钦佩你。”和“你有挑剔自己的倾向”,然后给每个学生做了一个测试,让他的学生给测试的准确性打分,从1到5,“1”是最不准确的,“5”是最准确的。平均评分为4.26分。学生们在性格测试中普遍获得的高分支持了巴纳姆效应)”可知,文章第四段通过Forer对学生的性格测试,为巴纳姆效应提供论据。故选C项。34推理判断题。根据文章第二段“We discovered that weve all been falling victim to the Barnum effect. The Barnum Effect is the phenomenon tha
82、t occurs when individuals believe that personality descriptions apply specifically to them, despite the fact that the description is actually filled with information that applies to everyone.(我们发现我们都成了巴纳姆效应的受害者。巴纳姆效应是一种现象,当人们认为性格描述只适用于他们时,尽管事实上这些描述中充满了适用于所有人的信息)”以及倒数第二段“One of the most important fac
83、tors when reproducing this study is to keep the statements as vague as possible, with a mix of mostly positive and some negative content.(在复制这项研究时,最重要的因素之一是让陈述尽可能模糊,主要是积极的内容和一些消极的内容)”可推知,很多人相信占卜和性格描述,是因为这些描述中充满了适用于所有人的信息,也就是说这些描述其实是很模棱两可的。故选B项。35推理判断题。阅读文章可知,文章第一段提出了“很多人相信占卜和性格测试等”这一现象,而后面几个段落都在分析其原
84、因。由此可知,本文的篇章结构为“现象分析”。故选C项。第二节(共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2023福建泉州福建省德化第一中学校联考一模)The days when art was an Olympic sportDid you know that creating works of art used to be an Olympic competition? 36 In the first year, Walter Winans became the first and the only
85、Olympian to win medals for both art and sports. Despite this seemingly optimistic start, the idea of the arts being included in the Olympic Games soon met with disinterest, finally resulting in the removal of the art competition from the Olympic Games. 37 The idea to include art in the Olympics came
86、 from Baron Pierre de Coubertin, who was the founder of the International Olympic Committee, which created the modern Olympics. Coubertin believed that the arts and sports were linked and was impressed by anyone who had a firm command of both a sport and an artistic discipline(项目).Why arent the arts
87、 included in the Olympics today?For starters, only amateurs were allowed to compete in the arts part of the Olympics. 38 Having artists of average quality competing while only the most competent athletes were allowed to compete created a dramatic divide and gave the impression that the arts were not
88、 as important as sports.Secondly, works of art created had to have sports as the subject matter. 39 Limiting the subjects also contributed to making the arts part of the Olympic Games boring to the general public.Finally, one of the biggest reasons was that the arts are subjective. Sports can be jud
89、ged by time and distance, making it easy to determine who is the winner. 40 This difficulty in judging a definite winner resulted in the arts part becoming a non-competitive exhibition that ran for the duration of the Olympic Games.AWhy was art made an Olympic discipline?BWhat is a discipline in the
90、 Olympic Games?CThis rule made the objects produced seem really boring.DThe arts, on the other hand, are not quite so easy to judgeEHowever, the arts part of the Olympics Games was soon abandonedFThis means that many famous artists were banned from participating.GFor 36 years, from 1912 to 1948, art
91、ists participated in the Olympic Games.【答案】36G 37A 38F 39C 40D【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了创作艺术作品是奥林匹克运动的项目的相关历史以及阐述了为什么今天的奥运会不包括艺术项目的原因。36根据前文“Did you know that creating works of art used to be an Olympic competition?(你知道创作艺术作品曾经是一项奥林匹克竞赛吗?)”可知,此处指出创作艺术作品曾经是奥林匹克竞赛的项目。G选项“For 36 years, from 1912 to 1948, artis
92、ts participated in the Olympic Games.(从1912年到1948年的36年间,艺术家们参加了奥运会。)”中指出艺术家们参加奥运会。artists与前文的creating works of art相呼应。故选G。37根据后文“Coubertin believed that the arts and sports were linked and was impressed by anyone who had a firm command of both a sport and an artistic discipline(项目).( Coubertin相信艺术和体
93、育是联系在一起的,他对任何既精通体育又精通艺术的人都印象深刻。)”回答了为什么艺术会成为奥运项目。A选项“Why was art made an Olympic discipline?( 为什么艺术会成为奥运项目?)”符合语境。故选A。38根据前文“For starters, only amateurs were allowed to compete in the arts part of the Olympics .(首先,只有业余选手才被允许参加奥运会艺术部分的比赛。)”可知,只有业余选手才被允许参加奥运会。后文应该提到该项规定造成的影响。F选项“This means that many
94、famous artists were banned from participating.(这意味着许多著名艺术家被禁止参加。)”指出,由于只有业余选手才被允许参加奥运会,这意味着许多著名艺术家被禁止参加。故选F。39根据前文“Secondly, works of art created had to have sports as the subject matter. (其次,创作的艺术作品必须以体育为题材。)”指出,创作艺术作品必须要以体育为题材,由此该项规则对作品进行了限制。C选项“This rule made the objects produced seem really bori
95、ng.(这个规则让制作出来的作品看起来很无聊。)”承接前文,指出前文限定规则后导致作品看起来无聊,符合语境。故选C。40根据前文“Finally, one of the biggest reasons was that the arts are subjective. (最后,最大的原因之一是艺术是主观的。)”可知,由于艺术是主观的,所以很难去判定。以及“Sports can be judged by time and distance, making it easy to determine who is the winner. (运动可以用时间和距离来评判,因此很容易决定谁是赢家。)”可知
96、,后文应该与此形成对应。D选项“The arts, on the other hand, are not quite so easy to judge.(另一方面,艺术就不那么容易判断了。)”与段首呼应的同时,与前文形成对应,符合语境。故选D。第三部分语言运用(共两节, 满分30分)第一节(共15小题; 每小题1分, 满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(2023福建龙岩福建省龙岩第一中学校考三模)There are days when I feel I am a student in my classroom rather than
97、a teacher.One day, my students held a discussion about different tools, especially, how 41 were like tools. They discovered the same tools could 42 different results: they could hurt or 43 . I watched and listened with 44 . They got it!A few days later, Laura had an unexpected 45 in class. She refus
98、ed to work but quarrel with her group. I asked her to go. She 46 from the back of the room to the door, 47 me an angry look, and then slammed (猛摔) the door. Extremely angry about her disrespectful behavior, I was 48 in my tone and harsh (严厉) with my words. She said, “Youre using your 49 against me.”
99、 I was speechless.There are times when you are at a 50 crossroads with a student and the road you choose will make all the 51 . Minutes later, I realized at that moment I should apologize, “Youre right, Laura. I have used my words unwisely and unkindly. Will you forgive me?” She looked me in the eye
100、 and 52 said, “OK, I forgive you, Mrs. Ekre. And Im sorry, too.”A year later, she wrote me a beautiful letter, 53 to which was a small key, a tool, she said, for a teacher who taught her how important words can be. It serves as my 54 of a lesson I taught as a teacher but one I really 55 from my stud
101、ent.41AknivesBpensCwordsDsticks42AaccumulateBproduceCachieveDcontribute43AstrikeBdestroyCrestoreDheal44AsecurityBsatisfactionCgratitudeDhumour45AbreakdownBperformanceCoutburstDaccident46AescapedBsufferedCroseDmarched47AofferedBshotCpardonedDbegged48AproperBquickCsharpDgentle49AtoolBpowerCinfluenceDc
102、haracter50AcomplexBbusyCremarkableDcritical51AsenseBdifferenceCmessDmistake52AsimplyBscarcelyCeasilyDregularly53ArelatedBusedCadaptedDattached54AreminderBsymbolCthemeDcontent55ArecoveredBsufferedClearnedDbenefited【答案】41C 42B 43D 44B 45C 46D 47B 48C 49A 50D 51B 52A 53D 54A 55C【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了学生在
103、作者课堂上爆发后,作者很生气,言辞严厉,学生认为老师在用语言伤害她,随后作者向学生道歉。作者从学生身上学到了语言像工具一样,既能伤害别人,也能治愈别人。41考查名词词义辨析。句意:有一天,我的学生们进行了一个关于不同工具的讨论,特别是语言是如何像工具的。A. knives刀子;B. pens钢笔;C. words单词;D. sticks棍子。由最后一段中“a small key, a tool, she said, for a teacher who taught her how important words can be.”可知,学生在课堂讨论语工具像语言一样,可以伤害别人也可以治愈别人,
104、故选C。42考查动词词义辨析。句意:他们发现同样的工具可以产生不同的效果:它们可以伤害或治愈。A. accumulate积累;B. produce产生;C. achieve实现;D. contribute捐赠。由下文“different results: they could hurt ”可知,同样的工具可以产生不同的效果,故选B。43考查动词词义辨析。句意:他们发现同样的工具可以产生不同的效果:它们可以伤害或治愈。A. strike击打;B. destroy毁坏;C. restore恢复;D. heal治愈。由上文“different results: they could hurt or”
105、可知,同样的工具可以产生不同的效果,它们可以伤害别人或是治愈别人,故选D。44考查名词词义辨析。句意:我满意地看着,听着。A. security安全;B. satisfaction满意;C. gratitude感恩;D. humour幽默。由下文“They got it!”可知,作者认为学生们对工具有了很好的理解,所以对此很满意,with satisfaction固定搭配,意为“满意地”,故选B。45考查名词词义辨析。句意:几天后,劳拉在课堂上突然爆发了。A. breakdown故障;B. performance表演;C. outburst爆发;D. accident事故。由下文“She re
106、fused to work but quarrel with her group.”可知,劳拉和小组成员吵架了,所以说她在课堂上爆发了,故选C。46考查动词词义辨析。句意:她从房间后面走到门口,愤怒地看了我一眼,然后砰地一声关上了门。A. escaped逃脱;B. suffered遭遇;C. rose升起;D. marched(向某地)前进。由下文“from the back of the room to the door, ”可知,她从房间后面走到门口。故选D。47考查动词词义辨析。句意:她从房间后面走到门口,愤怒地看了我一眼,然后砰地一声关上了门。A. offered提供;B. shot将
107、(目光、问题等)投向;C. pardoned赦免;D. begged乞求。由下文“me an angry look”可知,她愤怒地看着作者,故选B。48考查形容词词义辨析。句意:我对她的无礼行为感到非常生气,我语气尖锐,言辞严厉。A. proper合适的;B. quick快速的;C. sharp尖锐的;D. gentle温柔的。由上文“Extremely angry about her disrespectful behavior”和下文“in my tone and harsh(严厉) with my words”可知,作者很生气,所以语气尖锐,故选C。49考查名词词义辨析。句意:她说,“你
108、在用你的工具对付我”。A. tool工具;B. power能量;C. influence影响;D. character人格。根据上文“Youre using your”和第二段中提到的语言像工具一样既能伤害到别人,也能治愈别人,以及上文提到的作者对劳拉的行为很生气,言辞严厉可知,劳拉认为作者正在用工具对付她,即用语言在伤害她,故选A。50考查形容词词义辨析。句意:有时候,当你和一个学生处在一个关键的抉择关头时,你所选择的道路将完全不同。A. complex复杂的;B. busy忙碌的;C. remarkable引人注目的;D. critical关键的。由下文“crossroads with a
109、 student and the road you choose”可知,此处指处在一个关键的抉择关头,故选D。51考查名词词义辨析。句意:有时候,当你和一个学生处在一个关键的抉择关头时,你所选择的道路将完全不同。A. sense感觉;B. difference不同;C. mess一团糟;D. mistake错误。根据上文“the road you choose will make all the”可知,当处在一个关键的抉择关头时,你所选择的道路将完全不同,make all the difference固定搭配,意为“完全不同”,故选B。52考查副词词义辨析。句意:她看着我的眼睛,简单地说了:“
110、好吧,我原谅你,埃克雷夫人。我也很抱歉。”A. simply简单地;B. scarcely稀有地;C. easily容易地;D. regularly有规律地。由上文“Will you forgive me?”和下文“OK, I forgive you, Mrs. Ekre. And Im sorry, too.”可知,劳拉简单地说了几句话,故选A。53考查动词词义辨析。句意:一年后,她给我写了一封漂亮的信,信上附着一把小钥匙,她说,这个工具是给教会了她语言的重要性的这位老师。A. related与有关;B. used使用;C. adapted适应;D. attached附上。由上文“she w
111、rote me a beautiful letter”和下文“to which was a small key, a tool”可知,劳拉给作者写了一封信,信上附着一把小钥匙,attach . to固定搭配,意为“把附上”,故选D。54考查名词词义辨析。句意:它提醒我重要的一课,我作为老师教学,但也真正从学生身上学到的东西。A. reminder提醒物;B. symbol象征;C. theme主题;D. content内容。由上文“It serves as my ”和下文“of a lesson I taught as a teacher but one I really_15_from my
112、 student.”可知。劳拉送给作者的这个钥匙提醒作者在那堂课上学到的东西,故选A。55考查动词词义辨析。句意:它提醒我重要的一课,我作为老师教学,但也真正从学生身上学到的东西。A. recovered恢复;B. suffered遭受;C. learned学习;D. benefited使受益。由下文“from my student.”和第一段“There are days when I feel I am a student in my classroom rather than a teacher.”可知,作者从学生身上学到了一些道理,故选C。第二节(共10小题; 每小题1.5分, 满分1
113、5分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。(2023湖南雅礼中学校考模拟预测)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Nobel laureate Mo Yan was sharing his memories of the days when he first picked up his pen, 56 36 grassroots writers from around the country, at a seminar in Beijing on March 22.Mo Yan believes that every writer, 5
114、7 influential they are, shares a similar course of growth, starting as a reader and literary 58 (enthusiasm). They encounter something they are really into and itch 59 (try) their hand at writing, imitating first, before eventually forming a style of their own, he says.He recalled his days in the ar
115、my in Baoding, Hebei province, giving lessons on Marxist philosophy, political economy and scientific socialism during the day, and writing at night. Every day he waited for the sound of the postmans motorcycle 60 (hope). His effort paid off when, in May 1981, a local bimonthly literature magazine d
116、ecided to publish his maiden work. Mo Yan then struggled for a while, before he figured out that his rural hometown in Shandong province and a place hes most familiar with, would provide 61 inexhaustible source of writing material.The panel also included Liang Xiaosheng and Liu Zhenyun, whose works
117、62 (reach) a multitude of readers at home and abroad so far. Liangs full-length novel, Renshijian, 63 won the Mao Dun Literature Prize, among the fields most prestigious awards in China, 64 (adapt) into a hit series and direct heated discussions online last year. Liu stated the importance of charact
118、ers interpersonal relationship and its structure, 65 (add) that it required wisdom, creativity, and philosophical cognition to achieve that in a literary creation.【答案】56with 57however 58enthusiast 59to try 60hopefully 61an 62have reached 63which 64was adapted 65adding【导语】本文是新闻报道。文章主要介绍莫言分享的他第一次拿起笔的记
119、忆。56考查介词。句意:3月22日,诺贝尔奖获得者莫言在北京的一个研讨会上与来自全国各地的36位草根作家分享了他第一次拿起笔的记忆。分析句子结构和意思可知,share sth. with sb. (与某人分享某物),这里需要介词with,意为“和”。故填with。57考查连词。句意:莫言认为,每一位作家,无论他们有多大的影响力,都有着相似的成长历程,从读者和文学爱好者开始。分析句子结构和意思可知,这里需要连词,引导让步状语从句,修饰后面的形容词influential,用连词however。故填however。58考查名词。句意:见第2题详解。分析句子结构和意思可知,结合不定冠词a,这里需要名词
120、单数形式,作宾语,意为“爱好者”enthusiast。故填enthusiast。59考查非谓语动词。句意:他说,他们遇到了自己真正喜欢的东西,渴望尝试写作,先模仿,然后最终形成自己的风格。分析句子结构和意思可知,这里考查动词短语itch to do sth.,意为“渴望做某事”。故填to try。60考查副词。句意:他每天都满怀希望地等待邮差摩托车的声音。分析句子结构和意思可知,这里需要副词,作状语,修饰动词短语wait for。故填hopefully。61考查冠词。句意:莫言挣扎了一段时间,才发现自己在山东省的农村老家,也是他最熟悉的地方,将提供取之不尽用之不竭的写作素材。分析句子结构和意思
121、可知,source是可数名词,表示泛指,“一个”的意思,用不定冠词修饰,inexhaustible的第一个因素是元音因素,用an。故填an。62考查时态。句意:小组成员还包括梁晓声和刘震云,他们的作品至今已在国内外读者中广为传播。分析句子结构和意思可知,定语从句有so far作时间状语,从句谓语用现在完成时,从句主语复数,从句谓语复数形式。故填have reached。63考查定语从句。句意:梁晓声的长篇小说人世间获得了中国最负盛名的茅盾文学奖,并于去年被改编成热门系列,在网上引发热议。分析句子结构和意思可知,空格处引导非限制性定语从句,先行词Renshijian,指物,关系词在从句中作主语,
122、用关系代词which引导。故填which。64考查时态语态。句意:见第8题详解。分析句子结构和last year可知,这句话描述的是过去的事情,主语novel和谓语动词adapt是被动关系,谓语用一般过去时的被动语态结构,be动词用was。故填was adapted。65考查非谓语动词。句意:刘震云阐述了人物人际关系及其结构的重要性,并补充说,在文学创作中要做到这一点,需要智慧、创造力和哲学认知。分析句子结构和意思可知,非谓语动词add是句子主语Liu主动发出的动作,表示主动,用现在分词形式作状语。故填adding。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节 (满分15分)(2023湖南长沙
123、雅礼中学校考二模)假定你是学生会主席李华,下周学校要接待来自澳大利亚的交换生,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇发言稿,内容包括:1. 表示欢迎;2. 介绍活动安排;3. 表达祝愿。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯;3. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Australian friends,_Yours,Li Hua【答案】参考范文Dear Australian friends,On behalf of our school, I feel greatly privileged to convey warm welcome to you.
124、We are delighted to have you with us.To make your stay here memorable, various activities will be arranged to enhance our mutual understanding and experience different culture. As planned, we will hold a talent show where everyone can show their outstanding performances. Classes on traditional Chine
125、se culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese opera, calligraphy, etc, followed by a gift-exchanging activity. Additionally, youre invited to pay a visit to surrounding tourist attractions.Finally, I sincerely hope that you can enjoy yourself and wish you a pleasant journey. Thank yo
126、u!Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一篇发言稿,作为学生代表为下周来自澳大利亚的交换生致欢迎辞。其内容包括表示欢迎、介绍活动安排和表达祝愿。【详解】1.词汇积累非常地:greatly extremely 不同的:differentvarious 按安排:As plannedAs scheduled 而且:AdditionallyIn addition 2.句式拓展简单句变复合句原句:Classes on traditional Chinese culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese
127、opera, calligraphy, etc, followed by a gift-exchanging activity. 拓展句:Classes on traditional Chinese culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese opera, calligraphy, etc, which are followed by a gift-exchanging activity.【点睛】【高分句型1】As planned, we will hold a talent show where everyone ca
128、n show their outstanding performances.(运用了where引导的定语从句) 【高分句型2】 Finally, I sincerely hope that you can enjoy yourself and wish you a pleasant journey.(运用了that引导的宾语从句)第二节 书面表达 (满分25分)(2023江苏镇江江苏省镇江中学校考三模)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My middle child, Jake, was smart and good-looking, but he al
129、ways sees the cup of life as half empty. Every day when he came home from school, Jake would list everything bad that happened that day!On his ninth birthday, we saved enough money to take the family to Disneyland for two days. His dad and I didnt make much then, so it cost a considerable amount, bu
130、t we felt Jakes birthday was worth it. After doing Disneyland to death (玩够了), we returned to our hotel room, all exhausted. And I asked the birthday boy, “Did you have fun today, Jake?”All my fault-finding son could say to me was “Pirates (海盗) of the Caribbean was closed!” “Jake Marshall,” I was cle
131、arly unable to contain my anger, “we stood in line for an hour and a half to see The Haunted Mansion. We rode Space Mountain three times. We spent two days playing in the park, and all you can say is, Pirates of the Caribbean was closed?” Clearly, something had to be done about his negative attitude
132、 and I was going to be the one to do it!I was determined to help him. I read every article and bought every book. With the help of great resources, I found my son had the tendency to see the worst in every situation. My research told me that people with negativity have an emotional need for order an
133、d sensitivity. That meant I needed to listen to my sons daily pessimistic reports. My usual reaction was to try to talk Jake out of his negativity, but that wouldnt satisfy his need for sensitivity, so I had to let him finish his complaints and ask what good things happened. Then I needed to wait un
134、til he could tell me. This would help Jake realize that good things really were happening to him.注意:1所续写短文的词数应为150左右;2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;One day Jake came home from school and complained as usual. _From then on, Jake came to understand the power of seeing good points._【答案】One day Jake came home fr
135、om school and complained as usual. He listed the terrible things at school. I listened carefully, looking at him and nodding now and then. After his complaint, I asked what good things happened to him. “Nothing.” His response was what I could expect. “Something good must have happened. Think it over
136、, my boy.” I encouraged with a gentle smile. After about fifteen minutes effort, he admitted being praised by his head teacher for helping cleaning the front desk. Through this practice, he realized something good really happened to him.From then on, Jake came to understand the power of seeing good
137、points. He would not just consider everything awful, but was willing to discover something awesome. And to my great joy, he kept patient and peaceful during his sharing. He even danced in excitement at wonderful things. I witnessed his attitude changing from negativity to positivity. The path to get
138、ting there seemed to be a struggle, but he was making headway. My hard work was paying off and I believed Jake would get used to seeing the cup of life as half full.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者的二儿子Jake聪明英俊,但是却总是看到生活中发生的不好的事情,在他九岁生日那天,作者攒够了钱带他去迪士尼玩儿了两天,但是Jake很消极地看到的是加勒比海盗关闭这件事,作者决定要做些什么来改变Jake的消极态度,作者通过看书研究了
139、一下,发现消极的人在情感上需要秩序和敏感,作者决定要听Jake的抱怨,帮助Jake意识到好事真地发生在他身上。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“一天,杰克放学回家,像往常一样抱怨。”可知,第一段可描写作者如何听儿子的抱怨。由第二段首句内容“从那时起,杰克开始明白看到优点的力量。”可知,第二段可描写杰克的改变。2.续写线索:列出不好的事情问有没有好事情鼓励意识到有好的事情目睹杰克的改变得到好结果期望3.词汇激活行为类鼓励:encourage/inspire意识到:realize/be aware of目睹:witness/behold情绪类高兴:joy/delight兴奋:excitement/thrill【点睛】高分句型1 His response was what I could expect. (运用了由what引导的表语从句)高分句型2 Through this practice, he realized something good really happened to him. (运用了省略了引导词that宾语从句)