1、Unit 4 Amazing ScienceTopic 3 China is the third nation that sent a person into space.【话题测试基础卷】(满分100分,时间90分钟)I.单项选择。(共15小题,每小题1分,计15分。)1_ space, computers control the speed and direction _ a spaceships flight.AOn; ofBIn; ofCIn; forDOn; for2. Danny did all kinds of things to make the baby _.Ato stop
2、 cryingBstop cryingCto stop to cryDstop to cry3The man _ the army for five years.Ahas joinedBhas beenChas been inDhas joined in4Instead of _ letters on paper, people communicate by sending e-mails.AwritingBwritesCto writeDwritten5Since the Internet _, peoples life has changed greatly.Acome into bein
3、gBcame into beingCcomes into beingDhas came into being6We shouldnt _ aliens.Abe controlled byBis controlled byCare controlled byDbe control by7Have you watched the movie _ is about the aliens?AwhoBwhatCwhomDwhich8More and more people have personal computers that are used _ games.Ato playBto playingC
4、playingDplay9I advise you _ hard to pass the exam.AworkingBto loseClosingDto work10We have made great progress _ English.AinBatCtoDon11Who was the first man _ foot on the moon?Neil Alden Armstrong.AsetBto setCwalkDwalked12You all must _ Yang Liwei, and I would rather _ space in the future.Abe very p
5、roud of; studyBbe very pride of; to studyCbe very proud; studyingDbe very pride; study13Why are you smiling?My son _ learning English.Ahas made progress inBhas made improved inChas made a progressDhas progress with14 What about some coffee? No, I am not thirsty and recent studies _ people _ drinking
6、 it too much.Awarn; ofBwarn; /Cwarn; againstDwarn; to15There is _ computers are very useful in technology and business.Ano doubt whichBno doubt whenCno doubt thatDno doubt howII. 完形填空。(共10小题,每小题1.5分,计15分。)When we watch movies about the future, we sometimes see robots. They are usually like 16 servan
7、ts. They help with the housework and do jobs like working in dirty or dangerous places.Today there are already robots 17 in factories. Some can help build cars, and they do simple jobs over and over again. 18 people will do such jobs in the future because they are boring, but robots will never get b
8、ored.Scientists are now trying to make robots look like humans and do the same thing as we do. Some robots in Japan can walk and dance. They are fun to watch. 19 , some scientists believe that although we can make robots move like people, it will be 20 to make them really think like a human. For exa
9、mple, scientist James White thinks that robots will never be able to wake up and know where they are. But many scientists disagree 21 Mr. White. They think that robots will even be able to talk like humans in 25 to 50 years.Some scientists believe that there will 22 more robots in the future. Howeve
10、r, they agree it may take 23 of years. These new robots will have many different shapes. Some will look like humans, and others might look like animals. In India, for example, scientists made robots that look like snakes. If buildings fall down with people inside, these snake robots can help 24 peop
11、le under the buildings. This was not possible 20 years ago, but computers and rockets also seemed impossible 100 years ago. We never know what 25 in the future!16AhumanBhumansCman17AworkingBto workCwork18AA fewBFewerCLittle19AButBOrCHowever20AeasyBdifferentCdifficult21AtoBforCwith22AbeBhaveCare23Ahu
12、ndredBhundredsCthousand24Alook forBlook atClook up25Awill happenBhappenChappenedIII.阅读理解。(共15小题,每小题2分,计30分。)AMany companies have created apps to help blind people. Google has created an app that allows blind people to run alone. Thomas Panek, the CEO of Guiding Eyes for the Blind, loved running. But
13、 he started losing his eyesight(视力) when he was 8, and by his early 20s he was totally blind. Later in life, he started running with other people or his guide dog. But he didnt like depending on others. In 2019, Panek asked some experts whether they could create something to help blind people run on
14、 their own. The Google team soon created an app called Project Guideline. The app can recognize a line painted on the ground with a smartphone camera. Through headphones (耳机), the app makes sounds when a person moves away from the line. The sounds get louder in either the left ear or the right ear w
15、hen the person moves further away from the line. After the app came out, Panek tried it. “For the first time, I didnt feel like a blind man. I felt free,” Panek said. In November, 2020, Panek successfully ran 5 kilometers around New York Citys Central Park by using the app. Panek hopes the app Proje
16、ct Guideline can help more people like him. And Google will also continue to work hard to develop the app.26When was Panek completely unable to see?AIn 2019.BIn 2020.CAt eight.DIn his twenties.27What does the underlined word “recognize” in Paragraph 3 mean?AShare.BKnow.CChange.DHide.28How does Proje
17、ct Guideline help blind runners avoid running away from the line?ABy moving the line.BBy depending on a guide dog.CBy asking other people for help.DBy making sounds in headphones.29How long did Panek run around New York Citys Central Park with Project Guideline?A500 meters.B800 meters.C5,000 meters.
18、D8,000 meters.30What is the main purpose of the passage?ATo introduce an app for blind runners.BTo tell a story about Paneks running.CTo teach us how to use Project Guideline.DTo show the development of big companies.BHumans have dreamed about flying cars for a long time and finally they are being m
19、ade. A German company is making the Lilium Jet(喷气式飞机)the first fast, inexpensive, and environmentally friendly jet for personal use.The pros (赞成理由) of this jet are that it doesnt use much space and is quiet. Its made so that it doesnt need an airport, which is big and noisy. Its also very good for p
20、eople who live far from an airport. Last, flying it and getting a license (执照) are not difficult.The jet can carry two people and fly as fast as 400 km/h. It can fly up to 9,900 feet high, and travel as far as 310 miles. For taking off and landing, it only needs a small area, so you can park it in y
21、our yard. Once in your yard, it can be charged (充电) from your house.Since one of the goals of the jet is to be environmentally friendly, it is 100% electric. So it is a lot quieter and cleaner. The jet has 36 fans (风扇). Even if several die, it can still fly.To fly the jet, you only need 2030 hours o
22、f training. The price of the jet will be about 340, 000 USDHowever, it can only be used during daytime hours in fair weather.根据材料内容选择最佳答案。31How many pros of the jet are mentioned in the second paragraph? AOne.BTwo.CThree.DFour.32The writer tells us that one of the goals of the jet is _.Ato make the
23、speed higherBto make the travel easierCto be environmentally friendlyDto be popular among people33The word “it” in the fourth paragraph refers to _.Athe carBthe jetCthe companyDthe fan34Which of the following is true?AThe jet can fly up to 9,990 feet high.BIf several fans die, it cant fly.CThe jet c
24、an be used in good weather during daytime.DThe jet can be used in the daytime even at night.35What is the theme (主题) of the text?ANature.BCulture.CEducation.DTechnology.CPeople need robots. Robots can go where people cannot go. This is because robots do not need air to breathe. They do not need to e
25、at. They can go where it is very hot or very cold. Robots that go where people cannot go can bring back important information.People cant go to Mars yet, but robots can. A robot went to Mars in 1997. It took pictures of rocks and soil. It sent the pictures back to the earth. Scientists thought this
26、was very exciting. They were able to learn many things about Mars. The things they learned helped them understand how our own planet works.People cant walk inside volcanoes. Volcanoes are too hot. To make a map of a volcano, scientists used a robot. The robot found out what gases burn inside the vol
27、cano. Scientists think this will help them learn about volcanoes.Robots are amazing machines. They give people information. They help people understand the world we live in.36People need robots because they can go _.Awhere robots like to goBwhere people can goCwhere people cant goDwhere robots want
28、to go37Mars was visited by _.ApeopleBa robotCa spaceshipDaliens38Pictures of rocks and soil _ back to the earth.Awere tookBwere learnedCwere sentDwere drawn39The underlined word “volcanoes” in Chinese means “_”.A冰山B火焰C火山D热带40People are given information to understand the world well _.Awith robots he
29、lpBwithout the help of robotsCwith the help of aliensDwith the help of MarsIV. 补全对话。(每小题2分,计10分。)从文后所给的选项中选择恰当的选项完成下面的对话。选项中有两项为多余的选项。A: Hi, Mary. There will be an exciting movie next Sunday evening. 41 B: Sure. What is it about?A: 42 B: Is it interesting?A: Yes. People can visit planets like Mars b
30、y spaceship.B: 43 A: Yes. There are houses, hospitals and cities on Mars in the movie.B: How exciting! 44 A: Do you think man can live in space one day?B: 45 I hope I can live there one day.ACan we live on Mars?BWould you like to see it?CI think so.DI can t wait.EIts about life on Mars.FI dont agree
31、 with you.GThat sounds dreadful (可怕的).V. 词语运用。(每小题1分,计10分。)46I hope to (achievement) my dreams in the future.47I advise you (study) harder to make computers serve us better.48Astronauts use computers (control) the speed and (direct) of spaceships.49You kept me (wait) for so long.50Spaceships are (ma
32、in) controlled by computers.51Those machines mainly use (电子的) controls.52What was the (意义) of that last remark?53Ill run ahead and (警告) them.54 (而且) , work gives us happiness.55They have evidence to (证明) that she is guilty.VI. 情景交际。(每小题2分,计10分。)56你希望有一天能去月球旅行,你可以这样对父母说: _57奶奶想知道如何取消网上的订单,她可能会这样问你: _
33、?58老师希望大家在新学期里取得更大的进步,她是这样说的:I wish _.59你感叹互联网使得世界变得很小,可以这样说:The Internet _60你想知道 Sally 刚才买的那本书的价格,可以这样问:Sally, how much _?VII.完成句子。(每小题2分,计10分。)61我们的家乡将来会是什么样子?What our hometown in the future?62我的愿望是去周游世界。My hope is to the world.63现在机器人被当成我们的仆人,将来也会这样。Now robots our servants, so will they be in the
34、 future.64衣服要勤洗勤换。Clothes should and washed regularly.65我希望我的父母终有一天以我为荣。I hope my parents will me some day.参考答案:I.单项选择。(共15小题,每小题1分,计15分。)1B【详解】句意:在太空中,计算机控制宇宙飞船飞行的速度和方向。考查介词。On在上面;of的;In在里;for为了。in space“在太空中”,the direction of“的方向”,故选B。2B【详解】句意:丹尼为了使婴儿停止哭做了各种各样的事。考查动词短语。根据短语make sb. do sth“使某人做某事”,
35、故排除AC两项。根据短语stop doing sth. “停止做某事”;stop to do sth.“停下来去做某事”。结合句意,停止哭,故用stop crying。故选B。3C【详解】句意:这个人已经参军五年了。考查时态。根据“for five years”可知,句子要用现在完成时,且动词要用延续性动词,join的延续性是be in,故选C。4A【详解】句意:人们不是在纸上写信,而是通过发送电子邮件进行交流。考查非谓语。of是介词,后接doing形式,故选A。5B【详解】句意:自从互联网诞生以来,人们的生活发生了巨大的变化。考查时态。此处是“主句(现在完成时)+since从句”的结构,从句
36、要用一般过去时,动词用过去式,故选B。6A【详解】句意:我们不应该被外星人控制。考查被动语态。根据“shouldnt”可知,其后跟动词原形,因此排除BC选项;被动语态的形式为“be done by”,因此“control”应用其过去分词形式“controlled”。故选A。7D【详解】句意:你看过那部关于外星人的电影吗?考查定语从句。先行词movie是指物,在从句中作主语,用which或that引导定语从句,故选D。8A【详解】句意:越来越多的人拥有用于玩游戏的个人电脑。考查动词短语。be used to do sth.“被用来做某事”;be used to doing sth.“习惯于做某事
37、”。根据“computers that are used.games”可知是被用来玩游戏,此处用结构be used to do。故选A。9D【详解】句意:我建议你努力学习通过考试。考查动词短语。谓语动词advise意为“建议”,表达“建议某人做某事”用短语advise sb.to do sth.。pass the exam意为“通过考试”,为了通过考试,我们要努力学习,表达“努力学习”用短语work hard。故选D。10A【详解】句意:我们的英语进步很大。考查动词搭配。in在里;at在;to到;on在上。make progress in在方面取得进步(进展),固定搭配。故选A。11B【详解】
38、句意:谁是第一个踏上月球的人?尼尔奥尔登阿姆斯特朗。考查动词辨析。set设置,动词原形;to set设置,不定式;walk走路,动词原形;walked走路,过去式。空处作定语,应用不定式形式,set foot on the moon“登上月球”,故选B。12A【详解】句意:你们都一定为杨利伟感到骄傲,我将来更愿意研究太空。考查形容词短语和非谓语动词。be proud of以某事而自豪;pride名词,自豪;study学习。根据“Yang Liwei”,可知句子表达因为杨利伟而自豪,用“be very proud of”。表达“宁愿做某事”,用“would rather do”的结构。故选A。1
39、3A【详解】句意:你为什么笑?我儿子在学习英语方面取得了进步。考查动词短语。has made progress in取得进步;has made improved in做了改进;has made a progress错误结构;has progress with错误结构。根据“learning English.”可知,此处指的是在英语方面取得了很大的进步,故选A。14C【详解】句意:来点咖啡怎么样?不,我不渴,最近的研究也警告人们不要喝太多咖啡。考查动词短语。warn sb. of sth. 警告(通知)某人会有某情况;warn sb. doing sth.表述错误;warn sb. agains
40、t doing sth.告诫某人不要做某事;warn sb. (not) to do sth. 告诫某人(不)要做某事,其中to为不定式符号,后面接动词原形,可排除D项。根据“No, I am not thirsty”以及“drinking it too much.”可推知,研究是警告人们不要喝太多咖啡。故选C。15C【详解】句意:毫无疑问,计算机在技术和商业上非常有用。考查连词。which哪一个;when何时;that无意义;how怎样;根据“computers are very useful in technology and business.”可知,这是陈述句,表达的是“毫无疑问地”,
41、应用no doubt that,故选C。II. 完形填空。(共10小题,每小题1.5分,计15分。)16A 17A 18B 19C 20C 21C 22A 23B 24A 25A【分析】本文是一篇说明文。主要讲述了机器人的发展前景。16句意:他们通常像人类的仆人。human人类,人类的;humans人类,复数;man男人。根据“servants”可知,像人类的仆人,用形容词修饰“servants”,因此“human”符合句意。故选A。17句意:今天已经有机器人在工厂工作。working工作,现在分词;to work工作,动词不定式;work工作,动词原形。根据“robots可知,和动词“wor
42、k”是主动关系,因此需要现在分词形式作定语,“working”符合句意。故选A。18句意:未来很少有人会做这样的工作,因为它们很无聊,但机器人永远不会感到无聊。A few一些;Fewer更少;Little几乎没有。 根据“but robots will never get bored”可知,未来很少有人会做这样的工作,且“people”是复数, 因此“Fewer”符合句意。故选B。19句意:然而,一些科学家认为,尽管我们可以让机器人像人一样行动,但很难让它们像人类一样思考。But但是;Or否则;However但是,有逗号隔开。根据“some scientists believe.human”可
43、知,前后两句是转折关系,且有逗号隔开,因此“However”符合句意。故选C。20句意:然而,一些科学家认为,尽管我们可以让机器人像人一样行动,但很难让它们像人类一样思考。easy简单的;different不同的;difficult困难的。根据“make them really think like a human”可知,很难让它们像人类一样思考,因此“difficult”符合句意。故选C。21句意:但许多科学家不同意怀特先生的观点。to到;for为了;with和。根据固定搭配“disagree with”可知,“with”符合句意。故选C。22句意:一些科学家相信未来会有更多的机器人。be系
44、动词;have有;are是,主语是复数。根据“there be”和“will”可知,用动词原形,因此“be”符合句意。故选A。23句意:然而,他们一致认为这可能需要数百年的时间。hundred百;hundreds百,复数形式;thousand千。根据固定搭配“hundreds of”可知,“hundreds”符合句意。故选B。24句意:如果建筑物倒塌,有人在里面,这些蛇机器人可以帮助寻找建筑物下的人。look for寻找;look at看着;look up查找。根据“people under the buildings”可知,机器人能寻找建筑物下的人,因此“look for”符合句意。故选A。
45、25句意:我们永远不知道将来会发生什么!will happen将要发生;happen发生;happened发生,一般过去式。根据“in the future”可知,此句时态用一般将来时,因此“will happen”符合句意。故选A。III.阅读理解。(共15小题,每小题2分,计30分。)A篇:26D 27B 28D 29C 30A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了谷歌开发了一款帮助盲人独自跑步的应用程序。 26细节理解题。根据“But he started losing his eyesight(视力) when he was 8, and by his early 20s he was
46、totally blind.”可知,Panek在8岁时逐渐失去视力,20岁出头时完全失明,因此是在20多岁的时候,Panek完全看不见东西。故选D。27词句猜测题。根据“The Google team soon created an app called Project Guideline. The app can recognize a line painted on the ground with a smartphone camera”可知,这款软件能识别地面上画的线,因此recognize表示“识别”,与Know“知道”近义。故选B。28细节理解题。根据“Through headpho
47、nes (耳机), the app makes sounds when a person moves away from the line. ”可知,应用程序通过在耳机里发出声音使盲人避免远离盲线。故选D。29细节理解题。根据“Panek successfully ran 5 kilometers around New York Citys Central Park by using the app.”可知,Panek用这款软件程序绕着纽约公园跑了5公里。故选C。30主旨大意题。根据“Google has created an app that allows blind people to r
48、un alone;Panek hopes the app Project Guideline can help more people like him. And Google will also continue to work hard to develop the app.”可知,本文主要介绍了一款帮助盲人独自跑步的应用程序。故选A。B篇:31D 32C 33B 34C 35D【导语】本文是一篇说明文,介绍了一款小巧轻便、安静、廉价、环保的个人用喷气式飞机。31细节理解题。根据“The pros (赞成理由) of this jet are that it doesnt use much
49、 space and is quiet. Its made so that it doesnt need an airport, which is big and noisy. Its also very good for people who live far from an airport. Last, flying it and getting a license (执照) are not difficult.”可知,本段列出了4个赞成理由:不占用大量空间;安静;方便那些远离机场的人;容易获得执照。故选D。32细节理解题。根据“Since one of the goals of the
50、jet is to be environmentally friendly”可知,喷气式飞机的其中一个目标是环保。故选C。33词句猜测题。根据“Since one of the goals of the jet is to be environmentally friendly, it is 100% electric.”可知,喷气式飞机是100%电动的,因此“it”指代的是前面这款喷气式飞机。故选B。34细节理解题。根据“it can only be used during daytime hours in fair weather.”可知,喷气式飞机只能在晴朗的白天使用。故选C。35主旨大
51、意题。全文向我们介绍了一款喷气式飞机,因此本文的主题是科技。故选D。C篇:36C 37B 38C 39C 40A【导语】本文主要介绍了机器人的作用。36细节理解题。根据“People need robots. Robots can go where people cannot go”可知,因为机器人可以去人类不能去的地方,故选C。37细节理解题。根据“People cant go to Mars yet, but robots can. A robot went to Mars in 1997. It took pictures of rocks and soil”可知,机器人去了火星,故选B
52、。38细节理解题。根据“It took pictures of rocks and soil. It sent the pictures back to the earth”可知,它拍摄了岩石和土壤的照片。它把照片传回地球,故选C。39词义猜测题。根据“People cant walk inside volcanoes. Volcanoes are too hot”可知,火山太热了,人们无法在火山里行走,所以划线单词表示“火山”,故选C。40细节理解题。根据“They give people information. They help people understand the world
53、we live in”可知,在机器人的帮助下,人们可以得到一些信息来更好地了解世界,故选A。IV. 补全对话。(每小题2分,计10分。)41B 42E 43A 44D 45C【导语】本对话主要关于谈论一部关于火星的电影。41根据“There will be an exciting movie next Sunday evening B: Sure.”可知,此句邀请B看电影,选项B“你想看看吗?”符合题意。故选B。42根据上文“What is it about?”可知,询问这部电影(它)关于什么的。选项E“它是关于火星上的生命。”符合题意。故选E。43根据下文回答“Yes. There are
54、houses, hospitals and cities on Mars in the movie.”可知问句是一般疑问句,关于火星上能否住人。选项A“我们能生活在火星上吗?”符合题意。故选A。44根据上文“How exciting!”可知B想住在火星上,选项D“我等不及了。”符合题意。故选D。45根据“Do you think man can live in space one day?”和“I hope I can live there one day.”可知,B认为人类有一天能在太空生活。故选C。V. 词语运用。(每小题1分,计10分。)46achieve【详解】句意:我希望在未来实现我
55、的梦想。hope to do sth“希望做某事”,此空应填动词原形,achievement是名词,对应的动词是achieve“实现”,故填achieve。47to study【详解】句意:我建议你努力学习,让电脑更好地为我们服务。advise sb to do sth“建议某人做某事”,动词不定式作宾补,故填to study。48 to control direction【详解】句意:宇航员用计算机控制宇宙飞船的速度和方向。use sth to do sth“用某物做某事”,第一空应填动词不定式。根据speed可知,第二空应填名词direction“方向”,故填to control;dire
56、ction。49waiting【详解】句意:你让我等了这么长时间。wait“等待”,keep sb. doing sth.“让某人一直做某事”,现在分词作宾语补足语。故填waiting。50mainly【详解】句意:宇宙飞船主要由计算机控制。此处修饰动词controlled用副词mainly“主要地”。故填mainly。51electronic【详解】句意:这些机器主要采用电子控制。electronic“电子的”,形容词作定语,故填electronic。52significance【详解】句意:最后那句话的意义是什么?定冠词“the”后接名词,significance“意义”,名词。故填sig
57、nificance。53warn【详解】句意:我会跑到前面警告他们。warn“警告”,是动词,空前有will,此处用动词原形,故填warn。54Besides【详解】句意:而且,工作给我们快乐。besides“而且,再说”,是副词,修饰整个句子,故填Besides。55prove【详解】句意:他们有证据证明她有罪。prove“证明”,是动词,空前有to,此处动词用原形,故填prove。VI. 情景交际。(每小题2分,计10分。)56Id like to have a trip to the moon some day.【详解】可以表达为“有一天我想要去月球旅行”。I“我”,作主语,would
58、like to do sth“想要做某事”,have a trip“旅行”,the moon“月球”,some day“有一天”。故填Id like to have a trip to the moon some day.57How can I cancel orders online【详解】由语境可知,本句可以表达为“我该如何取消网上的订单”,用疑问词how“如何”引导特殊疑问句,后跟含有情态动词can“能够”的一般疑问句;主语是I“我”;cancel“取消”,情态动词后用原形;orders“订单”;online“网上”。故填How can I cancel orders online。58
59、everyone will make greater progress in the new term【详解】根据题干,此句表达“我希望每个人在新的学期里取得更大进步”。所给部分“I wish”后跟宾语从句,由句意知从句用一般将来时,其构成为“will do”。everyone“每个人”,作从句主语;make progress“取得进步”,作谓语;great“大的”,形容词,其比较级为greater,意为“更大的”,make greater progress“取得更大进步”;in the new term“在新学期里”,时间状语,置于句末。故填everyone will make greate
60、r progress in the new term。59is making the world smaller.【详解】可以说:互联网正在让世界变得更小。让世界变得更小make the world smaller;本句的时态是现在进行时,主语是The Internet,是不可数名词,谓语结构应是is+doing,make的动名词是making。故填is making the world smaller。60is the book that you just bought【详解】由题干可知此句应表达“Sally,你刚刚买的那本书多少钱”,用一般现在时,且为疑问句。“那本书”the book,作
61、主语,为单数;“How much+be+sth.”意为“某物多少钱”,由主语“the book”可知,be动词用is,置于the book前构成疑问句;“你刚才买的”可使用定语从句,由句意可知从句用一般过去时,先行词“the book”表示物,可用that引导定语从句,you“你”,just bought“刚才买的”。故填is the book that you just bought。VII.完成句子。(每小题2分,计10分。)61 will be like【详解】像:be like;根据“in the future”可知句子使用一般将来时will do;变疑问句时把will放到主语之前。故
62、填will;be;like。62 travel around【详解】动词短语travel around表示“环游”,不定式作表语。故填travel;around。63 are treated as【详解】be treated as“当做来看” ,是固定短语,主语是复数名词,动词用are,故填are;treated;as。64 be changed【详解】change“更换”,是动词,句子主语与动词之间是被动关系,空前有should,此处用情态动词的被动结构,故填be;changed。65 be proud of【详解】be proud of“以而骄傲”,固定短语,空前有will,此处动词用原形,故填be;proud;of。