1、37 保护环境2023年中考英语时事热点话题题型专练背景资料:时政微视频丨青山不墨原创2023-03-31 11:00央视新闻“建设生态文明,功在当代,利在千秋”“众人拾柴火焰高,众人植树树成林”“一年接着一年干,一代接着一代干,撸起袖子加油干”党的十八大以来,习近平总书记每年都会参加首都义务植树活动,身体力行支持中国植树造林,带动广大干部群众像对待生命一样对待生态环境。如今,中国人书写了全球森林资源增长最多和人工造林面积最大的答卷:森林覆盖率由20世纪80年代初的12%提升到现在的24.02%,城市建成区绿化覆盖率由10.1%提高到42.06%。人们更真切地感受到,天更蓝、山更绿、水更清、环
2、境更优美。一、完形填空A篇阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文完整、通顺、正确。将答案序号涂在答题卡上相应的位置。Its March 12th. Li Li and Lin Tao are digging on a hill not far from their school. In China, people across the country plant trees _1_ on this day. The idea of planting trees was first put forward in 1911 by Sun Zhon
3、gshan, the great _2_ in Chinese history. He said more trees were needed as a _3_ against flood and drought(干旱). In 1915, April 5th was named as Tree Planting Day. Then in 1979, the day was _4_ to March 12th to _5_ the date on which Sun Zhongshan died. The Gobi(戈壁) Desert in the north of China was _6
4、_ every year. So in 1978, the government started a tree planting project to _7_ the Gobi spreading. The government and local farmers have been planting millions of trees to build a great green “wall” along the edge of the desert. “Have you heard of the Green Wall of China? Thats the biggest tree pla
5、nting _8_ of all.” says Li Li. “Tree planting has become a tradition in China now.” says Lin Tao, “Almost everyone does it on March 12th. Many people also plant a tree on a _9_ day. My parents planted a tree when I started school. And my cousin planted _10_ on his wedding day. We do it for the envir
6、onment and for ourselves.”1AsilentlyBwiselyCslowlyDactively2AartistBengineerCpioneerDmusician3AquestionBpositionCpopulationDprotection4AtakenBdecidedCchangedDgiven5AvalueBrememberCexpressDadmire6AgrowingBappearingClosingDhappening7AstopBhaveChelpDkeep8AresearchBsurveyCprojectDsuccess9AdifferentBspec
7、ialCbasicDsimple10AoneBthatCitDthis【短文大意】本文是一篇说明文,主要介绍了我国植树节的由来,“绿色长城”建设以及植树在中国的特殊意义。【答案解析】1句意:在中国,全国各地的人们都在这一天积极植树。silently沉默地;wisely明智地;slowly缓慢地;actively活跃地。根据“Its March 12th. Li Li and Lin Tao are digging on a hill not far from their school. In China, people across the country plant trees.on thi
8、s day.”可知,人们积极植树,故选D。2句意:植树的想法最早是由中国历史上伟大的先驱孙中山在1911年提出的。artist艺术家;engineer工程师;pioneer先驱;musician音乐家。根据“The idea of planting trees was first put forward in 1911 by Sun Zhongshan, the great.in Chinese history.”可知,孙中山是中国的伟大先驱之一,故选C。3句意:他说需要更多的树木来抵御洪水和干旱。question问题;position位置;population流行;protection保护。
9、根据“He said more trees were needed as a.against flood and drought.”可知,需要树木来抵御洪水和干旱,故选D。4句意:1979年,这一天被改为3月12日,以纪念孙中山逝世的日子。taken拿;decided决定;changed改变;given给。根据“In 1915, April 5th was named as Tree Planting Day. Then in 1979, the day was.to March 12th”可知,日期有变化,故选C。5句意:1979年,这一天被改为3月12日,以纪念孙中山逝世的日子。value
10、有价值;remember记得;express表达;admire钦佩。根据“March 12th to.the date on which Sun Zhongshan died”可知,3月12日是纪念孙中山逝世的日子,故选B。6句意:中国北部的戈壁沙漠每年都在扩大。growing增长;appearing出现;losing失去;happening发生。根据“The Gobi Desert in the north of China was.every year.”可知,戈壁沙漠每年都在扩大,故选A。7句意:所以在1978年,政府启动了一个植树项目,以阻止戈壁的扩张。stop停止;have有;hel
11、p帮助;keep保持。根据“the government started a tree planting project to.the Gobi spreading”可知,政府启动了一个植树项目来阻止戈壁的扩张,故选A。8句意:这是最大的植树项目。research研究;survey调查;project项目;success成功。根据“Have you heard of the Green Wall of China? Thats the biggest tree planting.of all.”可知,“绿色长城”是一个植树项目,故选C。9句意:许多人也会在特别的日子种一棵树。different
12、不同的;special特别的;basic基本的;simple简单的。根据“Many people also plant a tree on a.day.”可知,人们会在特殊的日子植树,故选B。10句意:我表弟在他结婚那天种了一棵。one泛指一个,同类异物;that那个;it特指,同类同物;this这个。此处泛指一棵树,故选A。B篇阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。The environment is everything around us in the natural world. It is the earth, the air, ri
13、vers, lakes, forests and seas. These are _11_ human beings depend on for a living. All natural waste is _12_. Animal waste and dead bodies are broken down by small creatures, like those worms in the soil. This is their _13_. The carbon dioxide that people and animals breathe(呼吸)out is used by plants
14、 to breathe and help them _14_. Plants give out oxygen which people and animals need to breathe in. Plants _15_ water through their roots. They pass it out through their leaves _16_ moisture(水分). This moisture, together with water vapour coming from rivers and seas, rises and turns into water drople
15、ts and forms clouds. Larger water droplets then fall down in the form of _17_. In this way, the water goes _18_ to the earth, rivers and seas to be used again. However, humans have made a lot of changes to the earth. The technology and industry have made life _19_, but they also produce a lot of new
16、 waste. Nature finds this new waste hard or _20_ to recycle. Man shall deal with this problem before it is too late.11AhowBwhatCwhichDwhere12AavoidedBallowedCreducedDrecycled13AfoodBhobbyCmethodDsupport14AgrowBcontinueCprogressDincrease15Aput awayBgive offCtake upDhold on16AlikeBwithCinDas17AwindBra
17、inCstormDshower18AforwardBaboutCbackDaway19AslowerBeasierCheavierDcheaper20AhelpfulBvaluableCimpossibleDunnecessary【短文大意】本文主要讲述了大自然中产生的废物可以再次利用,但是科技和工业产生的废物很难再次利用,这就需要人类来处理这种污染问题。【答案解析】11句意:这些都是人类赖以生存的东西。how怎样;what什么;which哪一个;where哪里。此空作动词短语depend on的宾语,应填what,故选B。12句意:所有的自然废物都可以回收利用。avoided避免;allow
18、ed允许;reduced减少;recycled回收。根据“Animal waste and dead bodies are broken down by small creatures”可知,自然的废物都可以回收利用,故选D。13句意:这是它们的食物。food食物;hobby爱好;method方法;support支持。根据“Animal waste and dead bodies are broken down by small creatures, like those worms in the soil”可知,动物的排泄物和尸体是小生物的食物,故选A。14句意:人类和动物呼出的二氧化碳被植
19、物用来呼吸并帮助它们生长。grow成长;continue继续;progress进步;increase增长。根据“plants to breathe and help them ”可知,植物吸收二氧化碳然后生长,故选A。15句意:植物通过根吸收水分。put away收好,储存;give off 发出;take up占有;hold on继续。根据“water through their roots”可知,通过根部吸收水分,故选A。16句意:它们通过树叶把水分散发出去。like像;with带有;in在里;as作为。根据“They pass it out through their leavesmoi
20、sture”可知,被当成水分从叶子上散发出去,故选D。17句意:较大的水滴以雨的形式落下。wind风;rain雨;storm暴雨;shower淋浴。根据“Larger water droplets then fall down in the form of”可知,较大的水滴形成了雨,故选B。18句意:通过这种方式,水会回到地球、河流和海洋中再次被利用。forward向前;about关于;back向后;away离开。根据“the water goes to the earth, rivers and seas to be used again”可知,水回到地球、河流和海洋中再次被利用,故选C。1
21、9句意:科技和工业让生活变得更容易,但它们也产生了很多新的废物。slower更慢的;easier更容易;heavier更重;cheaper更便宜。根据“The technology and industry have made life”可知,科技让生活变得更容易,故选B。20句意:大自然发现这种新的废物很难或不可能回收利用。helpful有帮助的;valuable有价值的;impossible不可能的;unnecessary不必要的。根据“Nature finds this new waste hard”可知,发现很难或不可能再次利用,故选C。二、阅读单选A篇In March, 2020,
22、16 wild Asian elephants began travelling across Yunnan in their own special “tour group”. They travelled more than 500 km and two baby elephants were born along the way. At last, 14 elephants returned home safely in December, 2021. Already famous at home, these elephants also became “international s
23、tars”.Some international media(媒体) followed the elephants tour from their home in Xishuangbanna to other parts of Yunnan. Some people described them as “smart” and “adventurous (冒险的)”. Social media like Twitter and YouTube were full of videos of the elephants. One video about the elephants sleeping
24、together got nearly 300,000 views and 12,000 likes on Twitter.On the elephants tour, people treated them with care. People didnt get close to them, hurt them or drive them away. The world saw Chinas work to protect the wild elephants. And the attention to the wild elephants will encourage more peopl
25、e to get along well with animals.21How many elephants returned home safely?A2.B14.C16.D18.22What do we know about the elephants?AThey are 21 months old.BThey ran away from a zoo.CThey are only famous in China.DThey have travelled over 500 km.23How did some people describe the elephants?AClever.BWeak
26、.CStrange.DFriendly.24What should people do according to the last paragraph?ADrive wild animals away.BGet along well with animals.CWatch videos about wild animals.DPay no attention to wild animals.【短文大意】本文是一篇说明文,介绍云南北迁象群得到世界关注,闻名海内外。【答案解析】21细节理解题。根据“At last, 14 elephants returned home safely in Dece
27、mber, 2021.”可知,最终,14头大象在2021年12月安全回家。故选B。22细节理解题。根据“They travelled more than 500 km and two baby elephants were born along the way.”可知,它们走了500多公里,一路上出生了两只小象。故选D。23细节理解题。根据“Some people described them as smart and adventurous (冒险的).”可知,大象聪明且有冒险精神。故选A。24推理判断题。根据“On the elephants tour, people treated th
28、em with care. People didnt get close to them, hurt them or drive them away. The world saw Chinas work to protect the wild elephants. And the attention to the wild elephants will encourage more people to get along well with animals.”可知,在大象的旅行中,人们对它们很关心。人们没有接近它们,伤害它们或赶走它们。世界看到了中国保护野生大象的工作。对野生大象的关注将鼓励更
29、多的人与动物和睦相处。由此可知,人们应该与动物相处融洽。故选B。B篇Lots of kids have been trying to find ways to help save the Earth. Some of them are encouraged by the “30 by 30” plan: Fifty countries have promised to protect 30% of Earths land and waters by 2030.One of the kids is 11-year-old Beckett from Georgetown, Texas. He wa
30、nts to help protect endangered species (物种). In 2019, he began working with Rainforest Trust. “I was really interested in trying to stop climate (气候) change,” he said.With the help of his schoolmates, Beckett has started a group called Protection of Earth. The group organized a local Run and raised
31、more than $700. The money helped to save more than 1,000 acres (英亩) of rainforest land. When the COVID-19 came, Beckett put together an online activity called Trivia: People could test their knowledge of birds, endangered species, and climate change. That raised $600 for rainforest land.In Los Angel
32、es, California, 10-year-old Justin is worried about frogs. Justin calls them “magical, because they come in different colors.” Last year he joined Rainforest Trust to help Ecuadors rainforest and its frogs. He appeared on local TV news, and many people learned about what he had done. That helped him
33、 raise $2,000 to save almost three acres of Cloud Forest.Justin hopes he can encourage other people to understand why frogs are so cool. “Frogs are telling us the planet needs help,” he said. “If frogs are dying wherever you are, thats bad because it means the water you are drinking is polluted.”25H
34、ow many kids are mentioned in the passage?AOne.BTwo.CThree.DFour.26What group did Beckett set up?ARainforest Trust.BProtection of Earth.CMagical Frogs.DEcuadors Cloud Forest.27How did Beckett raise money during the COVID-19?ABy organizing a local Run.BBy speaking on local TV news.CBy starting Trivia
35、 online.DBy working for rainforest land.28The underlined word “him” in Paragraph 4 refers to (指代) _.ABeckettBJustinCBecketts schoolmateDJustins brother29What is Paragraph 5 mainly about?AProtecting frogs means protecting ourselves.BPeople put great interest in climate change.CTwo kids raised money f
36、or COVID-19.DThe water you are drinking is polluted.【短文大意】本文介绍很多儿童想尽办法帮助保护地球。【答案解析】25细节理解题。根据“One of the kids is 11-year-old Beckett from Georgetown, Texas.”和“In Los Angeles, California, 10-year-old Justin is worried about frogs.”可知本文提到了两个孩子。故选B。26细节理解题。根据“With the help of his schoolmates, Beckett h
37、as started a group called Protection of Earth.”可知Beckett建立了一个叫做保护地球的组织。故选B。27细节理解题。根据“When the COVID-19 came, Beckett put together an online activity called Trivia: People could test their knowledge of birds, endangered species, and climate change.”可知新冠疫情期间,Beckett通过一个叫做Trivia的网上活动筹款。故选C。28词义推断题。根据“
38、In Los Angeles, California, 10-year-old Justin is worried about frogs.He appeared on local TV news, and many people learned about what he had done.”可知him指代上一句中的男孩Justin。故选B。29主旨大意题。根据“If frogs are dying wherever you are, thats bad because it means the water you are drinking is polluted.”可知如果没有青蛙,意味着
39、你喝的水被污染了,因此保护青蛙,就是保护我们自己。故选A。C篇Can you imagine a world without insects? Without ants or flies in your house, it might sound great. However, the results may be out of imagination. The number of insects has dropped by half in the past few years, according to a British biologist Dave Coulson. You may t
40、hink small insects are not important. But in fact they are the main part of the species(物种)on Earth. Insects are indeed on the way to extinction, according to the first review of insect population. The researchers say the main reason for this is the use of pesticides(杀虫剂)because they destroy insects
41、 living areas. Also, weather change is another important cause. “Unless we change our ways of producing food, insects will go down the way to extinction in a few years,” the researchers wrote in the review. “This will have huge influences on the planets ecosystem(生态系统).”We need insects to pollinate(
42、授粉)crops. They also break down(分解)dead plants and animals, which can keep the soil healthy. Without insects, many animals would have nothing to eat and die of hunger. Then, the ecosystem would be off balance. “If the number of insect species keep dropping, this will have bad influences on both Earth
43、s ecosystem and the survival of us humans,” said one of the writers of the review. “The first step to stop this is to let more people understand the values of the natural world,” he suggests. “The best place to start is from our children, who should realize environmental protection from an early age
44、.”30The underlined word “extinction” means “_”.ApollutionBdeathCharmDprotection31Paragraph 5 is mainly about _.Athe reason for producing foodBthe problem of animals and plantsCthe way to keep soil healthyDthe importance of insects32From the passage, we can know _.Ainsects may destroy the balance of
45、the ecosystemBants and flies are the main part of the species on EarthChumans actions influence the number of insectsDweather change has little influence on insects【短文大意】本文主要讲述了在过去几年里,昆虫数量下降了一半以及昆虫的重要性。【答案解析】30词义猜测题。根据“The researchers say the main reason for this is the use of pesticides (杀虫剂) becau
46、se they destroy insects living areas. Also, weather change is another important cause.”(研究人员说,造成这种情况的主要原因是使用杀虫剂,因为它们会破坏昆虫的生活区域。此外,天气变化也是另一个重要原因。)可知杀虫剂和天气变化会导致昆虫死亡,所以extinction和death意思相近,故选B。31段落大意题。根据“We need insects to pollinate (授粉) crops. They also break down (分解) dead plants and animals, which c
47、an keep the soil healthy. Without insects, many animals would have nothing to eat and die of hunger. Then, the ecosystem would be off balance.”(我们需要昆虫给庄稼授粉。它们还能分解死去的动植物,从而保持土壤健康。如果没有昆虫,许多动物将没有食物,饿死。然后,生态系统就会失衡。)可知本段说的是昆虫的重要性,故选D。32推理判断题。根据“The researchers say the main reason for this is the use of p
48、esticides (杀虫剂) because they destroy insects living areas”(研究人员说,造成这种情况的主要原因是使用杀虫剂,因为它们会破坏昆虫的生活区域)以及“The best place to start is from our children, who should realize environmental protection from an early age”(最好从我们的孩子开始,他们应该从小就认识到环境保护。)可推知人类的行为会影响昆虫的数量,故选C。D篇Bear detailsInternational Polar Bear Day
49、 is Feb 27. Climate change harms polar bears because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel. Every ten years, the arctic(北极的)sea ice has declined(减少)at a rate of 13%. Over 2/3 of the worlds polar bears are found in Canada. Polar bears can walk more than 3,000 km each month, An adu
50、lt male can weigh over 600 kg. Of the 19 subpopulations(亚群). 4 are in decline. How can we help polar bears? Reduce your carbon footprint(碳足迹). It helps to reduce climate changes effect on polar bears. Support action groups that protect them. Learn more about the difficult situation of polar bears. S
51、upport eco-friendly tourism to polar regions(极地)to see them. 33 When is International Polar Bear Day?AMay 26.BMarch 12.CAugust 27.DFebruary 27.34Why does climate change harm polar bears?ABecause they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel.BBecause they depend on sea ice to look after b
52、abies.CBecause the arctic sea ice has declined.DBoth A and C35Where can we find most of the worlds polar bears?AIn America.BIn Canada.CIn China.DIn Japan.36How can we help polar bears?AIncrease your carbon footprint.BJoin action groups to protect polar bears.CLearn more about the difficult situation
53、 of polar bears.DSupport more tourism to polar regions to see polar bears.37Which of the following is TRUE?AAn adult male polar bear can weigh over 600 kg.BPolar bears can walk more than 5,000 km each month.COf the 18 subpopulations, 4 are in decline.DEvery ten years, the arctic sea ice has declined
54、 at a rate of 23%.【短文大意】本文主要介绍了北极熊的现状,以及如何保护北极熊。【答案解析】33细节理解题。根据“International Polar Bear Day is Feb 27.”可知,国际北极熊日是2月27日。故选D。34细节理解题。根据“Climate change harms polar bears because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel. Every ten years, the arctic(北极的)sea ice has declined(减少)at a rat
55、e of 13%.”可知,气候变化会伤害到北极熊,是因为它们依靠海冰来捕猎、产崽和移动,也因为北极海冰已经减少。选项A和C表述都正确。故选D。35细节理解题。根据“Over 2/3 of the worlds polar bears are found in Canada.”可知,世界上超过三分之二的北极熊生活在加拿大。故选B。36细节理解题。根据“Learn more about the difficult situation of polar bears.”可知,为了帮助北极熊,我们可以了解更多关于北极熊的困难处境。故选C。37细节理解题。根据“Polar bears can walk m
56、ore than 3,000 km each month, An adult male can weigh over 600 kg.”可知,成年雄性北极熊的体重可以超过600公斤。故选A。E篇The Amazon rainforest in South America, at seven million k, is the largest rainforest in the world. The forest is important for people all over the world, because it produces a lot of oxygen, and also hel
57、ps to cool the weather. But large areas of the rainforest are being cut down for wood55% of the forest could be gone by 2030! The World Wildlife Federation is helping to stop some areas of the rainforest from being cut down.At 68,000 k, the Aral Sea was one of the largest lakes in the world before t
58、he 1960s. Then rivers were diverted (改道) and it has been getting smaller ever since. By 2007, it was only 10% of its original size and had split into three separate lakes. There are constant dust storms and the villages sit on the edge of a vast desert with large ships stranded (搁浅) in its sand. Ada
59、m (水坝) had been built to try to restore higher water levels in the North.In China, about 3,600 2kof grassland near the Gobi turns into desert every year. There are often storms that blow dust all the way to Beijing. The storms are getting worse each year and have a deep impact on farmers. The goal o
60、f the Green Wall Project, started in 1978, is to increase forests in northern China from 5% to 15% in order to stop the desert from growing. The project faces many challenges. However, people must never give up on it.38Whats the size of the Amazon rainforest?A3,600 k.B68,000 k.C7,000,000 k.39Why did
61、 Aral Sea get smaller?AThe rivers were diverted.BThe large ships were stranded in its sand.CLarge areas of the rainforest were cut down.40What did the government do to stop the desert from growing in China?ABuilding a dam.BSetting up the Green Wall Project.CAsking World Wildlife Federation for help.
62、41What does the passage mainly talk about?AWeather.BForest.CEnvironment.【短文大意】本文是一篇说明文,以几个地方为例,介绍环境的现状,呼吁我们保护环境。【答案解析】38细节理解题。根据“The Amazon rainforest in South America, at seven million k”可知,南美洲的亚马逊雨林有七百万平方千米,故选C。39细节理解题。根据“Then rivers were diverted and it has been getting smaller ever since.”可知,河流改
63、道,河道就越来越小了。故选A。40细节理解题。根据“The goal of the Green Wall Project, started in 1978, is to increase forests in northern China from 5% to 15% in order to stop the desert from growing.”可知,始于1978年的“绿墙工程”的目标是将中国北方的森林数量从5%增加到15%,以阻止沙漠的生长。故选B。41主旨大意题。本文以几个地方为例,介绍环境的现状,呼吁我们保护环境。故选C。三、阅读判断判断正误。正确的答案涂A,错误的答案涂B。May
64、 23 in 1981 was a big day for scientist Liu Yinzeng(刘荫增) . He and his team found seven wild crested ibises(朱鹮) in Hanzhong, Shanxi province. “That night, I saw a crested ibis fly across the sky. We ran after it at once and found four adult crested ibises and three young little birds in the woods,” L
65、iu said. That was the start of Chinas efforts to protect the birds. There are 4,400 crested ibises in China, making up most of the birds global (全球的) population of over 5,000. It has been more than 40 years since the birds came back. Crested ibises are one of the oldest birds in the world. There wer
66、e once lots of crested ibises in Asia. But in the 1960s, they began to disappear because of pollution and other human activities. That was why Liu and his team set out to look for the birds. They spent three years searching in 14 provinces before making their big finding. Chinese scientists have wor
67、ked hard to study and protect the birds since then. They have asked people not to hunt (捕猎) the birds, cut down trees, or use fertilizers (化肥) in the places where the birds live. They helped the birds have more babies. Some crested ibises were also sent to Japan and South Korea. All of these countri
68、es work together to protect the birds.42Seven wild crested ibises were found in 1981, by Liu Yinzeng and his team.43The number of wild crested ibises is over 5,000 in China.44There werent any crested ibises left before scientists found them in Hanzhong.45People are asked to improve the living enviro
69、nment of crested ibises.46Thanks to scientists efforts, crested ibises have avoided the danger of dying out.【短文大意】本文介绍刘荫增和他的团队对朱鹮的研究,呼吁人们保护这种鸟类。【答案解析】42细节理解题。根据“May 23 in 1981 was a big day for scientist Liu Yinzeng (刘荫增) . He and his team found seven wild crested ibises (朱鹮) in Hanzhong, Shanxi pro
70、vince.”可知,1981年5月23日,刘荫增他的团队发现了7只野生朱鹮。该项表述正确,故选A。43细节理解题。根据“There are 4,400 crested ibises in China”可知,中国有4400只朱鹮,该项表述错误,故选B。44细节理解题。根据“But in the 1960s, they began to disappear because of pollution and other human activities. That was why Liu and his team set out to look for the birds. They spent t
71、hree years searching in 14 provinces before making their big finding.”可知,朱鹮没有灭绝,只是在20世纪60年代开始消失,该项表述错误,故选B。45细节理解题。根据“They have asked people not to hunt (捕猎) the birds, cut down trees, or use fertilizers (化肥) in the places where the birds live.”可知,他们要求人们不要在鸟类栖息的地方猎杀鸟类、砍伐树木或使用化肥。该项表述正确,故选A。46推理判断题。根据
72、“They helped the birds have more babies. Some crested ibises were also sent to Japan and South Korea. All of these countries work together to protect the birds.”可知,它们帮助鸟类生育更多的孩子。一些朱鹭也被送往日本和韩国。所有这些国家共同努力保护鸟类。由此推知由于科学家的努力,朱鹮避免了灭绝的危险。该项表述正确,故选A。四、补全对话7选5A篇Han Mei: Hi. Li Lei. Do you know when World Ear
73、th Day is? Li Lei: Of course. _47_ Han Mei: Thats right. We celebrated it in our school two months ago.Li Lei: _48_ Han Mei: We had an event. We exchanged our unwanted things with each other at the event.Li Lei: _49_ Our school also had a speech competition about environmental protection. Han Mei: W
74、hats the theme of your speech competition?Li Lei: _50_ Han Mei: Its a good way to make people realize the importance of protecting our earth. Li Lei: Everyone should play a part. After all, we all share one planet.Han Mei: I agree. _51_ASounds interesting.BLets start small for our planet.CThe theme
75、is “Save Our Planet”.DWhat did you do on that special day?EIts celebrated on April 22 every year.FWhy do we celebrate the special day?GIt seems impossible for us to protect it well.【对话大意】本文是两人的对话,内容是关于世界地球日。【答案解析】47根据“Do you know when World Earth Day is?”可知此处是回答世界地球日的时间,选项E“它在每年的4月22日庆祝。”符合语境,故选E。48
76、根据“We had an event. We exchanged our unwanted things with each other at the event.”可知是问对方在那一天做了什么,选项D“你们在那个特别的日子做了什么?”符合语境,故选D。49根据“We exchanged our unwanted things with each other at the event.”可知对对方学校这个活动的评价,选项A“听起来很有趣。”符合语境,故选A。50根据“Whats the theme of your speech competition?”可知是回答主题是什么,选项C“主题是拯救
77、我们的地球。”符合语境,故选C。51根据“Everyone should play a part. After all. we all share one planet.”以及“I agree”可知我们应该保护地球,选项B“让我们为我们的星球从小事做起。”符合语境,故选B。B篇A: Hi, Jane. Would you like to help save the environment? B: Yes. _52_ A: You can start by turning off the lights. B: Yes, thats easy. Sometimes I turn on the li
78、ghts without thinking. Whats next? A: Second, you can ride a bicycle. Dont take a bus if you dont have to. B: _53_ What else? A: Third, try to recycle paper. B: Mm. Newspapers, magazines. mail _54_ Good idea. A: The fourth idea is turning off the shower when youre not using it. B: You mean when I ha
79、ve shampoo in my hair? A: Yes. Get wet. _55_ Put the shampoo in your hair and then turn on the shower and wash it out. B: Will that help the environment? A: Yes, we have to save water. _56_ Dont use plastic bags.B: OK. My parents do most of the shopping. Ill tell them.ABut what can I do?BWe get a lo
80、t of paper at home.CYoud better clean your room every day.DTurn off the shower.ECan I help you?FAnd fifth, take a bag when you go shopping.GThat will save money, too.【对话大意】本文是一则对话,主要讲述了保护环境的建议和方法。【答案解析】52根据“You can start by turning off the lights.”可知,此处应询问自己该怎么做,选项A“但是我能做什么呢”符合语境,故选A。53根据“Second, yo
81、u can ride a bicycle. Dont take a bus if you dont have to.”可知,建议骑自行车而不是坐公交,选项G“这也会省钱”符合语境,故选G。54根据“Third, try to recycle paper.”可知,此处谈到纸,选项B“我们家里有很多纸”符合语境,故选B。55根据“Get wet.Put the shampoo in your hair and then turn on the shower and wash it out.”可知,建议先打湿,把洗发水抹在头发上,然后打开淋浴器,把它洗掉。所以打湿后先关掉淋浴器,选项D“关掉淋浴器”
82、符合语境,故选D。56根据“Dont use plastic bags.”可知,建议不要使用塑料袋,选项F“第五,购物的时候带个包”符合语境,故选F。五、书面表达57我校对部分教科书进行了循环使用。上周三下午,我们班同学就“教科书是否可以循环使用”展开了激烈的辩论。请你根据表格提示,以“Should we recycle textbooks?”为题,简述这次辩论的情况并阐述自己的观点。(提示词:资源 resource;责任 responsibility) 要求:(1)不能出现真实的校名、人名等相关信息。(2)根据中文和英文提示,可以适当发挥。(3)内容完整、意思连贯、符合逻辑、书写整齐。(4)
83、词数:80100词。开头已给出,不计入总词数。赞同:节约纸张;保护环境;增强责任感反对不能在书上做标记;不能做笔记自己的观点Should we recycle textbooks?Last Wednesday afternoon, our class discussed if we should recycle textbooks. Now, let me tell you something about it._ _【参考范文】 Should we recycle textbooks?Last Wednesday afternoon, our class discussed if we sh
84、ould recycle textbooks. Now, let me tell you something about it.On the one hand, some students in our class agree to recycle textbooks. The reasons are as follows. First of all, recycling textbooks can save paper. Secondly, it can protect the environment. Finally, it can also enhance students sense
85、of responsibility. On the other hand, other students are against recycling textbooks. Because it prevents students from marking up books. Another reason is that students cant make notes on books.In my opinion, textbooks can be recycled. As long as we have a good system to implement this thing.【详解】1.题干解读:本文是一篇材料作文。根据表格提示,写一篇作文简述你们班“教科书是否可以循环使用”辩论的情况并阐述自己的观点。2.写作指导:本文时态采用一般现在时;人称采用第三人称为主。文章可分为三段,第一段文章已给出;第二段介绍赞同和反对的理由;第三段介绍自己的观点。行文做到语句通顺,无单词语法错误。