收藏 分享(赏)

河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc

上传人:高**** 文档编号:592639 上传时间:2024-05-29 格式:DOC 页数:26 大小:100.50KB
下载 相关 举报
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第25页
第25页 / 共26页
河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析).doc_第26页
第26页 / 共26页
亲,该文档总共26页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、河北省2021届高三英语上学期10月联考试题(含解析)考生注意:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部 分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项

2、。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What is the weather like now?A. Its sunny. B. Its rainy. C. Its cloudy.2. Who won the race?A. Kyle Nash. B. Michael Robinson. C. Chris Scott.3. When will the man go to the library?A. On Saturday. B.

3、 On Sunday. C. On Monday.4. How many members are there in the mans lab now?A. Two. B. Five. C. Seven.5. What is the relationship between the speakers?A. Classmates. B. Mother and son. C. Colleagues.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟

4、;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man looking for?A. A modern hotel. B. A comfortable hotel. C. An inexpensive hotel.7. Where does the conversation most likely take place?A. In restaurant. B. In a hotel. C. In a street.听第7段材料,回答第8、9题。8. How did the woman get the skirt?A. S

5、he bought it.B. She made it by herself.C. Her parents gave it to her.9. Where did the woman get the cloth?A. In small cloth store.B. In Baijia Supermarket.C. In Hongtu Department Store.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why does Tony have to go to his parents?A. To have a vocation.B. To help them build house.C. T

6、o take them to the party.11. What is the woman going to wear to the party?A. Work suit. B. Formal dress. C. Casual clothes.12. What will the woman bring?A. A side dish. B. A bottle of wine. C. Some soft drinks.听第9段材料,回答第13至16题。13. Which city is the man in now?A. New York. B. Boston. C. Los Angeles.1

7、4. What color is the mans coat?A. White. B. Dark grey. C. Black.15. How many pockets are there in the mans coat?A. None. B. One. C. Two.16. What does the woman do?A. A waitress in a hotel. B. worker at Lost&. Found. C. A saleswoman in a shop听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speakers fathers job?A. A

8、 waiter. B. A chef. C. A restaurant owner.18. How many times did the speaker attend the Healthy Lunchtime Challenge?A. Once. B. Twice. C. Three times.19. How old may the speaker be?A. Eight years old. B. Ten years old. C. Twelve years old.20. What did the speaker do last Friday?A. He visited the Whi

9、te House.B. He took part in a cooking contest.C. He gave a speech on healthy eating.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AHere are some libraries in Shandong province.Have a look and visit them in your spare time.Shandong Provincial LibraryShandong Provincial L

10、ibrary, well known for its long history and luxurious collections,is one of the top 10 libraries in China.The library holds 6.12 million volumes.It has 44 service stations,with an average daily reception of 5,000 visitors.It also exchanges documents and literature works with Japan, the United States

11、 and the United Kingdom at irregular intervals.Opening Hours: 8:30 am-7:00 pm, closed every Monday afternoon (except for national holidays)Add:2912, Erhuan East Road, Licheng district (at the intersection of Hualong Road)Qingdao LibraryQingdao Library is a cultural landmark in Qingdao.It is an intel

12、ligent and modern library with 100 staff and 1.23 million volumes.It consists of a total of 32 halls and rooms, as well as newly-developed lecture halls, exhibition centers and electronic reading rooms, with more than 1,900 seats.The library remains open every day.Opening Hours:8:30 am-5:30 pmAdd:10

13、9 Yanji Road, Qingdao, East Chinas Shandong provinceLijin LibraryLijin Library was founded in 1956 and rebuilt in 1993.It has 56,000 books, more than 1,000 bound volumes of newspaper, 5,000 bound volumes of journals, 120 thread-bound(线装的)ancient Chinese books and more than one TB of digital books.Th

14、e library has three service stations, receiving more than 92,000 visitors every year.Opening Hours: From Monday to Sunday 8:00 am-11:00 am; 2:00 pm-5:00 pmAdd:568 Jiner Road, Lijin county, Dongying city, East Chinas Shandong province1. What is special about Shandong Provincial Library?A. It ranks th

15、e tenth in China.B. It keeps open from Monday to Sunday.C. It has the largest book collections in China.D. It exchanges resources with some foreign countries.2. How long does Qingdao Library run per day?A. 6 hours.B. 9 hours.C. 10 hours.D. 10 hours and a half.3. What do we know about Lijin Library?A

16、. It opens all day long.B. It has many ancient Chinese books.C. It has 100 staff with three service stations.D. It has the most volumes of books among the three.【答案】1. D 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了山东省三座图书馆,包括各自的基本历史、藏书情况、开馆时间及地理位置。【1题详解】推理判断题。由山东省图书馆的内容,尤其是“It also exchanges documents and literat

17、ure works with Japan, the United States and the United Kingdom at irregular intervals.”可知,该图书馆不定期与日本、美国和英国交流文献和文学作品。而在另外两个图书馆都没有与国外交流资料,D项正确。A选项称山东省图书馆是中国排名第十的图书馆,而原文则称它“is one of the top 10 libraries in China”(是中国前十之一的图书馆),并没有显示具体名次,A项错误;B选项称从周一到周日营业,而原文称它“closed every Monday afternoon”(周一下午不营业),B项

18、错误;C项称它有中国最大的馆藏,而原文只是说它馆藏奢侈(luxurious),没说最大(largest),C项错误。结合选项可知,故选D项。【2题详解】细节理解题。由青岛图书馆的内容,“Opening Hours:8:30 am-5:30 pm”(上午8:30至下午5:30开门)可知,该图书馆的开业时长为9小时。故选B项。【3题详解】细节理解题。由利津县图书馆的内容,“It has 56,000 books, more than 1,000 bound volumes of newspaper, 5,000 bound volumes of journals, 120 thread-bound

19、(线装的)ancient Chinese books”( 拥有图书56000册,报纸精装1000多册,期刊精装5000册,中国古籍120册)可知,该馆藏有多册中国古籍,B项正确;A项称它全天开放,而原文“Opening Hours: From Monday to Sunday 8:00 am-11:00 am; 2:00 pm-5:00 pm”( 开放时间: 星期一至星期日上午8时至上午11时; 下午2时至下午5时),并非全天开放,A项错误;C项中称它有三个服务站和100名员工,而原文中则只称“The library has three service stations”(该图书馆有三个服务站

20、),没有说员工的数量,因此C项错误;D项称它是三个图书馆中藏书最多的,而原文中“It has 56,000 books”(它藏有5万6千本书),而山东省图书馆,“The library holds 6.12 million volumes”( 藏书为613万册),通过比较可知,利津县图书馆不是图书最多的,D项错误。故选B项。【点睛】说明文主要包括事物说明文和事理说明文,说明文一般呈现出条理清晰、逻辑严谨的特点,说明文的语言要求准确、科学。了解了这些特点,我们还要知道阅读理解的题型一般包括:细节理解题、语义猜测题、主旨大意题、判断推理题等。本篇文章涉及比较多的是细节理解提。细节类问题一般都能在原

21、文中找到出处,只要仔细就可以在文中找到答案。但正确的选择项不可能与阅读材料的原文完全相同,而是用不同的语句成句型表达相同的意思。比如第1题中,原文中是“It also exchanges documents and literature works with Japan, the United States and the United Kingdom at irregular intervals.”,而给的选项中是“It exchanges resources with some foreign countries.”,表述不一样,但是意思一样,是正确答案。BLast week,84-yea

22、r-old Janet Fein received her bachelors degree from the University of Texas at Dallas.Fein has had a full life.She has raised five children and then had a career as a secretary until she retired at age 77.But even then, she was not ready to take it easy and rest.She said she decided to major in soci

23、ology because she felt it was very important.Fein grew up in the Bronx area of New York City.She just wanted to get a job in high school.After graduating at the age of 16, she went to work as a secretary.After getting married, she spent 18 years staying home with her children.She held several jobs t

24、hroughout her life, including 20 years as a secretary at a hospital.She also worked for 20 years on earning an associate degree.But Fein also wanted to earn a bachelors degree “with all of my heart”. Even with all of her life experiences, she still enjoyed reading, writing papers and learning new th

25、ings.Health experts say continuing with education later in life is one way to keep fit.Carmel Dyer, director of the UT Health Consortium on Aging at The University of Texas Health Science Center at Houston, says keeping active and giving yourself something to look forward to “is just a really positi

26、ve move”。Fein kept going to class even as her health conditions worsened.During her studies, it became necessary for her to use a walker to get around and she required oxygen.She also developed knee problems.Therefore, Fein took online classes to finish the last part of her degree requirements.Her c

27、ollege advisor Sheila Rollerson said Fein never showed signs of giving up even with all of her difficulties.“She just kept plugging along, Rollerson said.4. What was Janet Feins last work before she retired?A. A teacher.B. A secretary.C. A nurse.D. A doctor.5. What did Janet Fein want to do most aft

28、er earning an associate degree?A. Get a bachelors degree.B. Keep fit by exercises.C. Read all kinds of books.D. Find a job at the hospital.6. What can be inferred from paragraph 3?A. Life should be full of adventures.B. People should have their own views.C. Further study benefits the olds health.D.

29、Healthy lifestyle is just to keep active.7. What do you think of Janet Fein?A. Honest.B. Determined.C. Generous.D. Kind.【答案】4. B 5. A 6. C 7. B【解析】本文是一篇记叙文,讲述了一位84岁的老人实现了从大学毕业的人生目标的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段Fein has had a full life. She has raised five children and then had a career as a secretary until

30、 she retired at age 77.(Fein过着充实的生活。她养育了5个孩子,在77岁退休前一直从事秘书工作。)可知,她在退休前是一名秘书。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段倒数第二句But Fein also wanted to earn a bachelors degree “with all of my heart”.( 但费恩也“全心全意”地想要获得学士学位。)可知,获得副学士学位后,Fein最想要的是一个学士学位。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第三段尤其是第一句Health experts say continuing with education late

31、r in life is one way to keep fit.( 健康专家说,晚年继续接受教育是保持健康的一种方法。)可知,继续学习有益于老年人的健康。故选C。7题详解】推理判断题。根据最后一段最后两句Her college advisor Sheila Rollerson said Fein never showed signs of giving up even with all of her difficulties.“She just kept plugging along, Rollerson said.( 她的大学指导老师希拉罗勒森说费恩从来没有表现出放弃的迹象,即使面对她所有

32、的困难。罗勒森说:“她只是坚持不懈。”)可知,Janet Fein是一个意志坚定的人。故选B。CMany of the worlds largest brewers (啤酒商) are using new technologies to replace single-use, plastic six-pack beer rings with more sustainable materials. Though mostly being used in small test trials, full adoption could have a positive environmental imp

33、act. Carlsberg, for example, is using glue to adhere cans in a production method that the Danish brewer says would avoid using 1,200 tons of plastic yearly, or the equal of 60 million plastic bags, once fully adopted.Brewers have zeroed in on plastic six-pack-ring packaging partly because most consu

34、mers can recall the miserable image of a seagull, turtle, or some other aquatic (水生的) creature trapped or killed by the plastic rings. The packaging is so deep-rooted in our culture that many children were taught to cut up the rings to lessen the chance that an animal might choke itself to death.The

35、 rings developed by E6PR (Edible Six Pack Ring) programme, which is led by another brewery called Saltwater, are now used by 35 brewers across the globe, including in Africa, Europe, and Australia. These rings are made of waste wheat in beer production. The final goal is to ensure that the rings can

36、 be eaten harmlessly by aquatic creatures or break down in nature within a matter of weeks rather than the years it would take for plastic.Giving up plastic straws and beer rings may help consumers feel better about their carbon footprint, but some experts say we should focus on other efforts. Recyc

37、ling rates in the U.S.stand at just over 34%. Glass, in which many brewers bottle their beer, can be difficult to recycle and large to transport. If brewers were to focus on using thinner glass, some experts say, the improvement could prove even more beneficial to the environment than giving up plas

38、tic rings.Theres also the risk that if consumers think their E6PR rings are less harmful, theyll be more likely to litter. “The idea of creating something thats litter-friendly is an issue in my mind,” says Nina Goodrich, executive director of environmental nonprofit GreenBlue. “What we need in Nort

39、h America is a better system to encourage collection and sorting.”8. What does the underlined word “adhere” in paragraph 1 mean?A. Collect.B. Stick.C. Open.D. Reuse.9. Why were children taught to cut up the plastic rings?A. To collect the rings for recycling.B. To make the rings break down more easi

40、ly.C. To prevent the rings harming aquatic animals.D. To increase childrens awareness of loving nature.10. What does the author intend to tell us in paragraph 4?A. Low recycling rates in the U.S.B. Benefits of giving up plastic beer rings.C. Difficulty in transporting beer glass bottles.D. Another w

41、ay to protect the environment.11. Whats the risk of the E6PR rings?A. They will be thrown away more casually.B. They will not be accepted by consumers.C. They will be more difficult to recycle.D. They will be still made of plastic.【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。世界上许多大的啤酒商正在使用新技术来代替一次性塑料啤酒

42、捆绑环,以减少对水生生物和环境的危害。【8题详解】词义猜测题。根据上文“is using glue to”可知,这家丹麦啤酒制造商表示,一旦完全采用这种用胶水粘啤酒罐的生产方法,每年将避免使用1200吨塑料,相当于6000万个塑料袋。adhere的意思是“粘贴”,与 stick是同义词。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段“Brewers The packaging is so deep-rooted in our culture that many children were taught to cut up the rings to lessen the chance that an

43、 animal might choke itself to death.”可知,酿酒商将注意力集中在六环塑料包装上,部分原因是大多数消费者能想起海鸥、海龟或其他水生生物被塑料环困住或杀死的悲惨形象。这种包装在我们的文化中是如此根深蒂固,以至于许多孩子被教导要把塑料环切碎,以减少动物窒息而死的机会。由此可知,我们的孩子被教导把塑料环切碎是为了阻止对水生生物的伤害。故选C 。10题详解】推理判断题。根据第四段最后一句“If brewers were to focus on using thinner glass, some experts say, the improvement could pr

44、ove even more beneficial to the environment than giving up plastic rings.”可知,如果啤酒厂专注于使用更薄的玻璃,这一改进将被证明比放弃塑料环对环境更有益。由此推断,作者在本段主要介绍了另一种保护环境的方法。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段第一句“Theres also the risk that if consumers think their E6PR rings are less harmful, theyll be more likely to litter.”可知,还有一个风险是,如果消费者认为他们

45、的E6PR塑料环危害较小,他们就更有可能乱扔垃圾。由此可知,E6PR 塑料环的风险在于它们会被更随意地丢弃。故选A 。【点睛】一般定位关键词适用于解答细节理解题。通过定位关键词解题,考生在阅读题干时,把题干中有标记意义的词或词组标记出来,或者选项中的关键词,然后用这个词回到原文当中定位。如小题4题干中的the risk of the E6PR rings,回到原文最后一段,可以帮助快速找出答案。DAstronauts on the International Space Station will soon test a new oven for making chocolate chip co

46、okies. A spaceship carrying the cooking equipment and other supplies was launched on Saturday from the Wallops Flight Facility in the United States. The shipment, weighing 3,700 kilograms, reached the space station on Monday.The goal is to explore the possibility of making freshly baked cookies for

47、space travelers.American company Nanoracks designed and built the oven and helped with organizing the flight to the space station.Hilton DoubleTree hotels supplied the cookie dough(生面团)the astronauts will use.In the past,space station crews have created their own pizzas using a thin,flat piece of br

48、ead known as flatbread.Astronauts have tried other creative ways to make food, such as creating salads from vegetables grown in the space station.Results have been mixed.The cookie baking will be a slow process.The oven can heat just one cookie at a time.The test could take weeks before the astronau

49、ts have chance to try out freshly baked cookies.Five unbaked cookies have been in a space station freezer for several weeks.Each is in its own individual clear bag made out of silicone.The oven can heat foods to temperatures as high as 177 degrees Celsius.That is twice the temperature of the U.S.and

50、 Russian food warmers on the space station.The oven uses electric heating elements.Mary Murphy is with Nanoracks.Murphy says she expects a baking time of 15 to 20 minutes for each cookie when the oven is heated to about 163 degrees Celsius.She adds that the smell of baking cookies should fill the sp

51、ace station each time a cookie comes out of the oven.The ovens first use will be the real test.Without the force of gravity, the astronauts do not know exactly how the cookie will look.Three of the space-baked cookies are to be returned to Earth for testing.12. Which of the following can best descri

52、be the new oven test?A. Time-consuming.B. Energy-saving.C. Meaningless.D. Successful.13. Whats the advantage of the new oven over the Russian food warmer?A. It heats up much faster.B. Its more convenient to use.C. It has a larger cooking space.D. It can heat up to a higher temperature.14. What will

53、make the cookies appearance in the new oven uncertain?A. The baking time.B. The heating method.C. The absence of gravity.D. The speed of temperature rise.15. What can be a suitable title for the text?A. Cooking Equipment in Space StationB. Cookies Coming from the International Space StationC. Creati

54、ve Ways Astronauts Make Food in Space StationD. A New Oven to Be Tested to Make Cookies in Space Station【答案】12. A 13. D 14. C 15. D【解析】本文是一篇说明文。一艘载有新烤箱和其他物资的宇宙飞船星期六从美国的瓦勒普斯飞行基地发射升空。国际空间站的字航员将很快测试这种可以制作巧克力曲奇饼的新烤箱。【12题详解】推理判断题。根据第四段The cookie baking will be a slow process. The oven can heat just one c

55、ookie at a time. The test could take weeks before the astronauts have chance to try out freshly baked cookies.(烤饼干是一个缓慢的过程。烤箱一次只能加热一块饼干。测试可能需要数周时间,宇航员才有机会品尝新鲜出炉的饼干)和倒数第二段Murphy says she expects a baking time of 15 to 20 minutes for each cookie when the oven is heated to about 163 degrees Celsius. (当

56、烤箱加热到163摄氏度左右时,她希望每块饼干的烘焙时间为15到20分钟)根据烤箱每次烤饼干的时间和容量可知,新烤箱测试是比较耗时的,故选A。【13题详解】细节理解题。根据第五段The oven can heat foods to temperatures as high as 177 degrees Celsius. That is twice the temperature of the U.S. and Russian food warmers on the space station.(这个烤箱可以将食物加热到177摄氏度。这是美国和俄罗斯空间站上食物加热器温度的两倍)可知,新烤箱比俄国

57、食物加热器加热的温度更高,故选D。【14题详解】细节理解题。根据最后一段Without the force of gravity, the astronauts do not know exactly how the cookie will look.可知在太空没有重力,宇航员不知道饼干到底会烤成什么样子。即失重会导致饼干外观的不确定性,故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段第一句Astronauts on the International Space Station will soon test a new oven for making chocolate chip cookies

58、. 可知,文章谈论的话题是国际空间站的宇航员们将很快测试一种制作巧克力曲奇饼的新烤箱。D项:A New Oven to Be Tested to Make Cookies in Space Station概括了文章内容,适合作为标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Tricks to Conquer the Worst Day of Your LifeWe have all had bad days, and some days feel like the world is u

59、pon our shoulders and we just cant bear the weight of it any longer._16_Consider these tricks when surviving the worst day of your life.Bless or reflect.When you have the worst day of your life, turning to blessing or reflection can conquer any bad mood._17_Others like to spend time writing in journ

60、als to express their feelings.The point of the quiet time is to release the bad mood of your day.Reach out to others.When you are feeling like your world has ended, you need to reach out to others for help.Sometimes this might mean seeking professional help if you are in a state of depression, or it

61、 might simply mean talking to a well-trusted friend._18_Change your mental state.Sometimes it is just a matter of turning them into active thoughts._19_ Once you are able to do that, you will see that it really was not the worst day ever after all._20_Take the worst day ever and set goals for yourse

62、lf to make changes to whatever you can that will turn that day into a growth experience that moves you forward rather than sets you back.What could you do differently if this situation might happen again? Setting goals makes you forward.A. Set goals.B. Love yourself.C. You will see the rainbow soone

63、r or later.D. Sometimes it takes a change in your mental state to overcome it.E. There are ways to conquer those feelings and breathe fresh air again.F. Whomever you choose to reach out to, open up so that it doesnt conquer you.G. Some people feel relief when they find a quiet place and time to refl

64、ect on the days events.【答案】16. E 17. G 18. F 19. D 20. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了四种度过你生活中最糟糕的时光的方式。【详解】1.空格后意思是“当处在生活中最糟糕的一天时,可以考虑下这些技巧”,而E项“有一些可以征服这些情感,再次呼吸到新鲜的空气的方法”,句意上下衔接,且ways与tricks相呼应,故选E。2. 空后“另外一些人通过写日记来表达他们的感情”与G项“一些人在找到一个安静的地方和时间来反思当天发生的事情时,会感到如释重负”前后形成并列关系,介绍了不同的人反思的方法,且some与others对应,故选G。3.

65、本段的主旨是“Reach out to others走出去向别人求助”,而F项“无论你向谁寻求帮助,一定要敞开心胸以使这种情绪不会征服你”符合主旨大意。其中 reach out在主旨句和选项中重复出现,为提示词,it指上一句中的 depression,故选F。4.第四段第一句“有时候只需要把它转化为积极的想法”与D项“有时候,为了克服它,你需要改变自己的心态”形成并列关系,sometimes是关键词。故选D。5.分析文章结构可知,此空与本文加黑字体句式上保持一致,都是祈使句,所以答案在A和B中,再根据空格下一段“Take the worst day ever and set goals for

66、 yourself to make changes to whatever you can that will turn that day into a growth experience that moves you forward rather than sets you back.从最糟糕的一天开始,为自己设定目标,做一些力所能及的改变,把这一天变成一段让你前进而不是后退的成长经历”可知,本段讲设定目标使你前进的事,而A项“设定目标”符合要求,故选A。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可

67、以填入空白处的最佳选项。Our lives changed tracks the day our daughter was born. My wife and I felt _21_ in the UKwed even bought a house 6 months earlierbut the _22_ of our daughter forced a moment of _23_. We wondered whether we should _24_ to our native Brazil. In our native country, wed be closer to our fami

68、ly and _25_. But in the UK, I had the funding and lab resources I needed for my costly and highly specialized research program. Would such a move _26_ my career?Then, a few weeks later, I received a call from my brother, who told me that our father had passed away. The great _27_ I had about my daug

69、hters birth suddenly gave way to a deep sadness. I felt that I was _28_ precious time with my loved ones. After that, we had no _29_ that it was the right time to move back to Brazil. We applied for the professorships in our hometown and both received offers.It wasnt _30_ to start my research in Bra

70、zil, however. I didnt receive any start-up funding for my lab. I was able to perform a few experiments myself _31_ the expensive reagents (试剂) I had brought with me from my lab in the UK, as well as equipment I _32_ with other Brazil professors. Eventually, I _33_ Brazilian funding, which allowed me

71、 to _34_ a team of bright undergraduate and graduate students and buy reagents and lab equipment on my own.Looking back, Im content that my wife and I made the _35_ to move back to our home country. I was able to take up Brazilian jujitsu (柔术) training, which hadnt been able to do during my years ab

72、road.21. A. settledB. misledC. abandonedD. misunderstood22. A. discoveryB. memoryC. survivalD. arrival23. A. celebrationB. considerationC. interruptionD. weakness24. A. returnB. submitC. respondD. keep25. A. careerB. futureC. cultureD. school26. A. blameB. sinkC. exposeD. mark27. A. burdenB. expecta

73、tionC. happinessD. sympathy28. A. wastingB. regainingC. listingD. losing29. A. chanceB. doubtC. rightD. reason30. A. easyB. luckyC. rareD. fair31. A. but forB. thanks toC. instead ofD. regardless of32. A. developedB. comparedC. discussedD. shared33. A. supportedB. perfectedC. obtainedD. valued34. A.

74、 treatB. formC. defeatD. tease35. A. decisionB. attemptC. livingD. mistake【答案】21. A 22. D 23. B 24. A 25. C 26. B 27. C 28. D 29. B 30. A 31. B 32. D 33. C 34. B 35. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了,作为一位旅居国外的科学家,女儿的出生让作者陷入沉思:归国能让女儿接触自己的家人和文化,但是会不会毁了自己的事业?但作者回首往事,并不后悔回国的决定。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我和妻子在英国安顿下来,我们甚至在6个月前就

75、买了一套房子,但女儿的到来迫使我不得不考虑一下。A. settled定居、安顿;B. misled误导;C. abandoned抛弃;D. misunderstood误解。由下文的“wed even bought a house 6 months earlier”可知,作者6个月前就买了一套房子,说明作者要在英国安顿下来。故选A项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:我和妻子在英国安顿下来,我们甚至在6个月前就买了一套房子,但女儿的到来迫使我不得不考虑一下。A. discovery发现;B. memory记忆;C. survival生存;D. arrival到来。由上文的“our daugh

76、ter was born”可知,女儿出生,到来了这个世界。故选D项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我和妻子在英国安顿下来,我们甚至在6个月前就买了一套房子,但女儿的到来迫使我不得不考虑一下。A. celebration庆祝;B. consideration考虑;C. interruption打断;D. weakness虚弱。由上下文语境可知,作者6个月前就买了一套房子,要在英国安顿下来,但女儿到来后,作者却思考是否应该回到自己的祖国巴西,说明女儿的到来使作者考虑是否归国一事。故选B项。24题详解】考查动词词义辨析。句意:我们想知道我们是否应该回到我们的祖国巴西。A. return返回;

77、B. submit递交;C. respond回应;D. keep保持。由下文的“In our native country, wed be closer to our family and _5_”可知,作者认为在自己的祖国会更接近自己的家人和文化,说明作者在考虑是否返回祖国巴西一事。故选A项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:在我们的祖国,我们会更接近我们的家人和文化。A. career事业;B. future将来;C. culture文化;D. school学校。由常识可知,因土生土长,人在自己的祖国会更接近自己的家人和文化。故选C项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:这样的举动会

78、毁了我的事业吗?A. blame责备;B. sink沉没;C. expose暴露;D. mark作记号。由上下文语境可知,上文提到作者在英国有资金和实验室资源,下文提到作者回到巴西后没有得到任何启动资金,昂贵试剂也没有,说明回国后的条件不好,作者认为回国会毁了自己的事业,sink本意为“沉没”,“使事业沉没”在此处引申义为“毁了事业”。故选B项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:我对女儿出生的巨大快乐突然间变成了深深的悲伤。A. burden负担;B. expectation期望;C. happiness快乐、幸福;D. sympathy同情。由常识可知,孩子出生,作为父母的作者自然感到幸

79、福快乐,而知道父亲过世后,这种快乐变成了悲伤。故选C项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我觉得我失去了和我爱的人在一起的宝贵时间。A. wasting浪费;B. regaining重新获得;C. listing列举;D. losing失去。由上文语境可知,作者一直在国外,肯定很少和家人在一起,父亲的过世让作者意识到他失去了和自己爱的人在一起的宝贵时间。故选D项。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:在那之后,我们毫不怀疑现在是时候回到巴西了。A. chance机会;B. doubt怀疑;C. right权力;D. reason理由。由下文语境可知,作者回到了祖国巴西,此处指作者毫不怀疑现

80、在是时候回到巴西了。故选B项。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,在巴西开始我的研究并不容易。A. easy容易的;B. lucky幸运的;C. rare稀少的;D. fair公平的。由下文语境可知,作者回到巴西后没有得到任何启动资金,能做实验还多亏了从英国实验室带来的昂贵试剂以及与其他巴西教授共享的设备,说明在巴西开始研究并不容易。故选A项。【31题详解】考查介词短语辨析。句意:我能够自己做一些实验,多亏了我从英国实验室带来的昂贵试剂,以及我与其他巴西教授共享的设备。A. but for要不是;B. thanks to多亏;C. instead of代替;D. regardless

81、 of忽视。由上下文语境可知,作者回到巴西后没有得到任何启动资金,条件艰苦,研究不易,能做实验还多亏了从英国实验室带来的昂贵试剂以及与其他巴西教授共享的设备。故选B项。32题详解】考查动词词义辨析。句意:我能够自己做一些实验,多亏了我从英国实验室带来的昂贵试剂,以及我与其他巴西教授共享的设备。A. developed发展;B. compared比较;C. discussed讨论;D. shared共享。由上下文语境可知,作者回到巴西后没有得到任何启动资金,条件艰苦,研究不易,能做实验还多亏了从英国实验室带来的昂贵试剂以及与其他巴西教授共享的设备。故选D项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:

82、最终,我获得了巴西的资助,使我得以组建一支由聪明的本科生和研究生组成的团队,并自行购买试剂和实验室设备。A. supported支持;B. perfected使完善;C. obtained获得;D. valued重视。由下文语境可知,作者能组建团队并自行购买试剂和实验室设备,说明作者获得了巴西的资助。故选C项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:最终,我获得了巴西的资助,使我得以组建一支由聪明的本科生和研究生组成的团队,并自行购买试剂和实验室设备。A. treat对待;B. form组成;C. defeat击败;D. tease取笑。由上文语境可知,作者获得了巴西的资助,所以有能力组建自己的

83、研究团队并自行购买试剂和实验室设备。故选B项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:回首往事,我对妻子和我决定搬回祖国感到满意。A. decision决定;B. attempt尝试;C. living谋生;D. mistake错误。由上文的“Looking back”可知,作者此时回忆起自己做出回国决定的这件事,对此感到满意。故选A项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Scientists often compare coral reefs to underwater rainforests, yet unlike

84、the leafy plant base of a forest, corals are animals.The soft organs inside the hard parts of corals are naturally transparent and get_36_(they) famously brilliant color from algae(藻类)living inside them.When corals experience stress from hot temperatures or _37_ (pollute),they end their interdepende

85、nt relationship with this algae,typically forcing them out _38_turning white, though one recent study indicates some corals turn a bright neon color when stressed.Corals are still alive when they bleach(白化),but theyre _39_ risk-essentially immunocompromised(免疫功能低下)and many _40_ (eventual) starve and

86、 die, turning a dark brown.People first noticed coral bleaching events in the 1980s.The problem worsened in 2016, when an El Nino weather pattern, _41_causes warmer waters in the Pacific Ocean, _42_(mix) with an already unseasonably warm ocean and killed off a third of the corals on the Great Barrie

87、r Reef.Since then, roughly half the corals on Australias famous reefs _43_(die) in following bleaching events, risking an underwater landscape 1,500 miles long.Scientists around the world are looking for all kinds of ways to protect and maybe even revive corals.One option is _44_ (create) more marin

88、e protected areas-essentially national parks in the ocean.Scientists say creating marine shelter, where fishing, mining,and recreating are off limits, makes the reefs _45_ (healthy), and so much stronger.【答案】36. their 37. pollution 38. and 39. at 40. eventually 41. which 42. mixed 43. have died 44.

89、to create/creating 45. healthier【解析】【分析】本文是说明文。当珊瑚遭受到高温或污染,他们结束和藻类的共生关系,迫使藻类离开,珊瑚褪变成白色。许多白化后的珊瑚最终饿死和死掉,为了使珊瑚礁更健康更强壮,科学家称创造海洋生物避难处,限制渔业、开矿和再创造。【36题详解】考查代词。句意:珊瑚中硬体部分中的软器官是天然透明的并且从生活在他们体内的藻类中得到著名的绚烂颜色。根据句子结构可知,此处修饰名词color,故使用形容词性物主代词形式。故填their 。【37题详解】考查名词。句意:当珊瑚遭受到高温或污染,他们结束和藻类的共生关系,迫使藻类离开,珊瑚褪变成白色。根据

90、并列连词or和前面的名词 temperatures可知,此处应用名词与temperatures并列,故填其名词形式。故填pollution 。【38题详解】考查连词。句意:当珊瑚遭受到高温或污染,他们结束和藻类的共生关系,迫使藻类离开,珊瑚褪变成白色。连接两个并列的现在分词形式forcing和turning,且意义表顺接,应使用并列连词and。故填and。【39题详解】考查介词。句意:珊瑚白化时还活着,但他们处于危险中主要是免疫功能不全许多最终饿死和死掉,变成深棕色。固定搭配at risk,意为处于危险中。故填at 。【40题详解】考查副词。句意:珊瑚白化时还活着,但他们处于危险中主要是免疫功

91、能不全许多最终饿死和死掉,变成深棕色。修饰动词starve 应使用其副词形式。故填eventualy。【41题详解】考查定语从句。句意:当额尔尼娜天气导致太平洋水域升温时,混合已经无季节的海洋暖化杀死了大堡礁三分之一的珊瑚。此处为非限制性定语从句,先行词为pattern,在从句中作主语,指物,故填which。【42题详解】考查谓语动词。句意:当额尔尼娜天气导致太平洋水域升温时,混合已经无季节的海洋暖化杀死了大堡礁三分之一的珊瑚。此处为谓语,与主语El Nino weather pattern为主谓关系。根据时间状语2016可知,此处应使用一般过去时。另外,根据并列连词and和killed也可推

92、断出答案。故填mixed。【43题详解】考查动词时态。句意:自从那会起,澳大利亚著名的珊瑚礁上一半的珊瑚在接下来的白化事件中死掉。分析句子结构可知,此处缺少谓语,根据时间状语Since then可知用现在完成时,主语half the corals是复数,助动词用have。故填have died 。【44题详解】考查非谓语动词。句意:一种选择是创造更多的海洋保护区。此处非谓动词作表语,是对主语option的解释说明,用不定式或动名词均可。故填to create/creating 。【45题详解】考查形容词。句意:科学家称创造海洋生物避难处,在那里渔业、开矿和再创造都是禁止的,来让珊瑚礁更健康更强

93、壮。根据并列连词and和其后的stronger可知,此处也应该使用比较级形式。故填helthicr 。【点睛】第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你市博物馆欲招聘一名英文解说员并提供岗前培训,请你写封信申请该职位。内容包括:1. 提出申请;2. 介绍个人优势;3. 表达期望。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。参考词汇:解说员commentatorDear Sir or Madam,_Yours,Li Hua【答案】Dear Sir or Madam,Im Li Hua, a high school studen

94、t. Im writing this letter to apply to work as an English commentator in the city museum and I am willing to attend the training course.Personally, not only can the work help me enrich my knowledge, but it can make the visitors know better about our museum. On one hand, I have a good command of Engli

95、sh, thus making the communication easier. On the other hand, I am outgoing and confident to deal with unexpected situations.I would be very grateful if you could give me a chance.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写封申请信,应聘市博物馆英文解说员的职位。【详解】第一步:审题1.体裁:提纲类作文2.结构层次:开头:1-2句表达写信目的中间:3-6句介绍个人优势结尾:1-2句表达请求

96、和盼复3.时态:一般现在时、一般将来时第二步:列提纲(重点词组)be willing to do愿意做;apply for sth.申请;attend参加;not onlybut also不但而且;enrich使丰富;have a good command of精通;deal with处理;give sb. a chance给某人个机会;look forward to盼望。第三步:连词成句根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。1.I am willing to attend the training course.2. Not only can the work help

97、 me enrich my knowledge, but it can make the visitors know better about our museum.3. I have a good command of English, thus making the communication easier.4. I am outgoing and confident to deal with unexpected situations.5. I would be very grateful if you could give me a chance.第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结

98、构顺序:First of all,Firstly/First,Secondly/second,And then,Finally,In the end,At last;2表并列补充关系:What is more,Besides,Moreover,Furthermore,In addition,As well as,not onlybut (also),including;3.表转折对比关系:However,On the contrary,but,Although + clause(从句),In spite of + n/doing,On the one hand,On the other han

99、d ,Some,while others,as for,sothat;4.表因果关系:Because,As,So,Thus,Therefore,As a result。第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了倒装句,如:“Personally, not only can the work help me enrich my knowledge, but it can make the visitors know better about our museum.”,这句话用到了“not onlybut also

100、不但而且”这一短语,位于句首使用时需要用倒装句,并且遵循前倒后不倒的原则。全文思路清晰,层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Its getting hot. Its time to put on lighter clothes and open up the windows. I cant wait to do so. Yesterday, an unforeseen visit to the kitchen happened during the brief time we were

101、out. Two daring sparrows (麻雀) had risked landing on our territory to enjoy the freshness in our sink and some other breadcrumbs (面包屑) on our kitchen counter.Actually, sparrows are everywhere. The tiny, gray -and brown birds are found on every continent except Antarctica, flying or jumping around cit

102、ies, picking up leftover food on side-walks, and sometimes chasing with native bird species. These small creatures have adapted to living alongside humans- similar to pet dogs.When you come across such sudden callers, you are likely to sense it as an unwanted visitor into your comfort zone, or you m

103、ight receive it as a lovely angel of life. I chose the second option, with no hesitation while my husband preferred driving them away. After all, Ive never come to stop to feel the relationship with sparrows.I recalled when I was a little girl living in the city, I lived in an apartment with a flat

104、roof viewed from our kitchen window. Every day my mom and I would go out to feed the sparrows. She taught me how to call them with a clicking sound she made with her tongue. I have loved sparrows ever since. So every day in my spare time, I cant stop observing and celebrating their dance from our wi

105、ndow. I stuffed them with the leftovers on our tablecloth after every meal. And I have provided them with every kind of bases and stands of our house. Undoubtedly, they feel at ease in our backyard. And that has led them to gather up courage and slide into our kitchen, bedroom or even reading room.

106、Perhaps because they have the feeling that we don t consider them trouble makers, but friendly neighbors. But I am slightly worried about their droppings (粪便).注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。One day, they left some droppings in my husbands reading room._About two weeks later, I heard my husband

107、 calling “Oh, my God!”_【答案】One day, they left some droppings in my husband s reading room. They happened to dirty his important work reports on the desk. He was so angry that he asked me to close the windows. I immediately did a thorough cleaning and promised that the doors and windows of the readin

108、g room will be closed tightly, and the sparrows cant break in again. My husband kept silent, and at last he calmed down. I know he is a caring person, who always loves animals.About two weeks later, I heard my husband calling “Oh, my God !” Thinking something similar happened again, I ran over to ha

109、ve a look. He was looking out of the window and said excitedly, “Look! What a surprise! There are three eggs in the sparrows nest! They re going to have babies of their own!” He was happy, like a child and unconsciously opened the closed window. After that, there are always breadcrumbs on the window

110、 platform of the reading room.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,在作者生活之处有许多麻雀,作者欢迎它们的到来,在后院为它们准备了食物和落脚处,作者将它们当成了友好的邻居,只是有点担心它们的粪便。【详解】续写部分分为两段,第一段开头是:有一天,它们在我丈夫的书房里留下了一些粪便,所以应该写粪便落在书桌上给丈夫带来的尴尬和懊恼,要详细描述丈夫的动作和心理,与作者的反应及应对措施等。第二段开头是:大约两周后,我听到我丈夫说:“哦,天哪!”本段应该写丈夫的感叹、作者的好奇,并描述事情的原委,以及丈夫对于麻雀态度的转变等等。要注意所续写短文的词数

111、应为150左右,按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:do a thorough cleaning,break in,run over,have a look等高级词汇;结果状语从句,如He was so angry that he asked me to close the windows;宾语从句,如I immediately did a thorough cleaning and promised that the doors and windows of the reading room will be closed tightly, and the sparrows cant break in again;定语从句,如I know he is a caring person, who always loves animals等高级句式。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 幼儿园

网站客服QQ:123456
免费在线备课命题出卷组卷网版权所有
经营许可证编号:京ICP备12026657号-3