1、考点规范练22考点规范练第43页.单项填空1.As the discussion went on,we found what we were talking about got off the point,wandering away from the topic.A.presentB.familiarC.originalD.formal答案:C解析:present“目前的”;familiar“熟悉的”;original“原来的”;formal“正式的”。句意:随着讨论的进行,我们发现我们所讨论的内容跑题了,偏离了最初的话题。2.I have decided to spend my summe
2、r holidays in France. Im sure youll have a good time.A.How are you?B.Let me see.C.Sounds wonderful.D.Well done!答案:C解析:句意:我决定去法国度暑假。听起来不错。我相信你会玩得很开心。how are you是问候语,意为“你好吗”;let me see“让我想一想”;sounds wonderful “听起来不错”;well done是表扬对方,意为“做得好”。3.(2018天津芦台一中高三模拟考试,10)It has the of being one of the oldest h
3、ouse in our city,so it is well worth preserving.A.connectionB.impressionC.admissionD.distinction答案:D解析:distinction“荣誉,特质,卓越”。句意:它具有我们城市最老的房子的特质。4.People who were too happy were more likely to suffer from mental disorders, them more likely to take risks.A.to be makingB.madeC.having madeD.making答案:D解析
4、:句意:太高兴的人们更可能患有精神疾病,使得他们更可能会冒险。making做结果状语,表示主动和必然产生的结果。5.(2018天津宝坻一中高三模拟考试,15)Thank you for your comfort and support.Otherwise,I my first job interview.A.had failedB.failedC.would failD.would have failed答案:D解析:此处otherwise相当于If you hadnt given me comfort and support,表示与过去事实相反的虚拟假设,谓语动词应用“would+have+
5、过去分词形式”。6.Lucy has a great sense of humour and always keeps her colleagues with her stories.A.amusedB.amusingC.to amuseD.to be amused答案:A解析:keep意为“使保持某种状态”。宾语是her colleagues,amused修饰人,意为“高兴的”。7.(2018天津南开区高三一模,5)Personally,I prefer to stay up late at night,but not Ill have to drive to work the next d
6、ay.A.whileB.unlessC.untilD.when答案:D解析:句意:就我个人而言,我更喜欢晚上熬夜,但当我第二天必须得开车上班的时候除外。如果没有but not就可以用unless。此处选when,意思是当我第二天必须得开车上班的时候就不会熬夜了。while“然而”;unless “除非”,多用于转折;until“直到”;when“当的时候”。8.It is generally considered that the key a foreign language well is nothing but practice.A.to learningB.to learnC.of le
7、arningD.for learning答案:A解析:the key表示“的关键”时,后面常接介词to,故选A项。9.It was not what he said but the way he said it that made all the people laugh.A.in whichB.whichC.howD.in that答案:A解析:the way在此句中做was的表语,意为“方式”,后面的定语从句用in which或that引导,也可省略引导词。10.You may come to see me this Saturday or next Sunday.will do.A.Al
8、lB.NeitherC.OneD.Either答案:D解析:句意:你可以这个星期六或者下个星期天来看我,这两天中哪一天都可以。此处要用either指“两者中任何一者”。11.He had to do an extra job after work,for he had a big family to .A.supportB.look atC.provideD.observe答案:A解析:句意:他下班后不得不再做一份额外的工作,因为他有一个大家庭需要供养。此处要用support表示“供养”。look at“看”;provide“提供”;observe“观察,注意到”。12.(2018天津河西区高
9、三一模,2)Do you have ready for the spring outing?No,I still have to buy some fruit.A.everythingB.anythingC.somethingD.nothing答案:A解析:everything“每件事,每样事物”;anything“任何事物”;something“某物”;nothing“什么都没有”。have everything ready意为“一切准备就绪”。根据句意可知A项正确。13.For a long time they walked without saying word.John was the
10、 first to break silence.A.the;aB.a;theC.a;/D.the;/答案:B解析:a word表示“一句话”;the silence指“沉默”,特指他们这一段时间的沉默。14.The girls final success the effort she had made and the courage she always had.A.contributed toB.turned into C.resulted fromD.resulted in答案:C解析:主语是success,宾语是the effort,故用result from,意为“来自于”。contr
11、ibute to“为做贡献,促使”;turn into“变成”;result in “导致”。15.Many people expect that credit cards will eventually paper money for almost every purchase.A.trade B.replace C.exchangeD.reduce答案:B解析:句意:许多人预见在几乎每次购买行为中信用卡最终会代替纸币。trade“交易”;replace“代替”;exchange “交换”;reduce“减少”。.完形填空I know a doctor who is an expert in
12、 the area of nuclear medicine and is regarded by his peers as one of the most brilliant persons in his field.When I asked him about his feelings concerning his 1,he responded as follows,and 2 me to present:“As far as I am concerned,a day will come,many years in the 3,when people will look at this sc
13、ience of nuclear medicine and they will 4 it to a craft practised by witch doctors(巫医).They will wonder how people could have been so 5 to use radioactive dyes in the nuclear imaging process.They will 6 my published research and think that I must have been a foolish doctor.”He further explained,“7 o
14、f the day can be the stupidity of tomorrow.The scholars who 8 my work today will be denied by the intellectuals of tomorrow.I am not 9 by their high regard of my 10 because I know a day will come in the future when we are all regarded as having been miserable 11.”“Ever hear of a guy named Aristotle?
15、In his day,he was considered to be a 12.Of course,he also believed 13 in the concept that the sun travelled around the earth.Years later,he would be 14 by Galileo and Copernicus,who no doubt considered Aristotle to be a total fool.”He concluded by stating,“I find certain scientists to be the most 15
16、 people I know,generally,totally 16,and convinced that they had the answer to all problems.In my mind,a reasonably 17 person is the fellow who recognises that life is little more than a lot of questions 18 answers,and one answer should only lead to another question.The truly intelligent person is so
17、mebody who 19 life is little more than a string of uncertainties and the immediate answers we acquire are rarely absolutes,but only a(n) 20 to the next string of uncertainties.”Anyway,from my perspective,that answer seems pretty “smart”.1.A.medicineB.discoveryC.wealthD.reputation答案:D解析:根据第一段可知,这位医生被
18、看作是他所在的研究领域中最有才华的人之一,因此这里指的是他的名声,故选D项。2.A.orderedB.allowedC.forbadeD.forced答案:B解析:根据下文可知,这位医生允许作者把他的回答公布出来,因此选B项。3.A.futureB.pastC.historyD.world答案:A解析:从上文的“a day will come”及下文的“when people will look at”可知,此处指的是将来,因此选A项。4.A.leadB.referC.compareD.turn答案:C解析:从下文的“to a craft practised by witch doctors”
19、可知,应选C项,表示“将来的人们会把这位医生现在做的事情比作是一种巫术”。5.A.powerfulB.dangerousC.cleverD.stupid答案:D解析:根据该段最后一句中的“a foolish doctor”可知,将来的人们会搞不明白现在的人们为什么这么愚蠢,竟然在核成像过程中使用放射性染料,故选D项。6.A.readB.ignoreC.burnD.accept答案:A解析:将来的人们会阅读这位医生的研究成果并认为他是一名愚蠢的医生。7.A.ExperienceB.KnowledgeC.UsageD.Concept答案:B解析:结合下文内容可知,这位医生认为现在的所谓“知识”在以
20、后的人看来可能是件蠢事。8.A.stopB.finishC.admireD.require答案:C解析:根据第一段内容可知,这位医生的同事们认为他是其所在的领域中最有才华的人之一,因此此处应选C项,表示现在这些“钦佩”他的学者会被将来的知识分子否定。9.A.frightenedB.satisfiedC.praisedD.flattered答案:D解析:根据下文because后的内容可知,这位医生不会自命不凡。10.A.tricksB.skillsC.medicinesD.experiences答案:B解析:对于他人对自己“技术”的高度敬佩,这位医生不会因此而自命不凡。11.A.foolsB.s
21、cientistsC.researchersD.scholars答案:A解析:结合上文的foolish和stupidity等可知,将来的人们会认为现在的人们是可怜而愚蠢的人。12.A.modelB.workerC.heroD.genius答案:D解析:根据上文内容可知,这位医生提到亚里士多德是为了证明自己的观点,故此处应表示亚里士多德在他的那个时代被认为是天才,故选D项。13.A.doubtfullyB.hesitantlyC.eagerlyD.shyly答案:C解析:此处指亚里士多德曾经热切地相信太阳围绕着地球转。14.A.killedB.deniedC.blamedD.defeated答案
22、:B解析:亚里士多德在当时被看作天才,但是多年之后就被伽利略和哥白尼“否定”了,他们认为他是一个愚蠢的人。15.A.disgustingB.inspiringC.challengingD.demanding答案:A解析:根据下文“.convinced that they had the answer to all problems.”可知,这些人认为自己无所不知,因此这位医生认为这些人是最“令人厌恶的”。16.A.meanB.gentleC.modestD.proud答案:D解析:下文“.convinced that they had the answer to all problems.”表
23、明,这些人是“骄傲自大的”,故选D项。17.A.intelligentB.responsibleC.generousD.adventurous答案:A解析:在这位医生看来,一个相当聪明的人应该承认自己的生活不过是寻求答案的过程。下文“The truly intelligent person.”给出了提示。18.A.in case ofB.in search ofC.in favour ofD.in need of答案:B解析:与前面的questions呼应,此处应选B项,指寻求这些问题的答案。19.A.losesB.startsC.recognisesD.suggests答案:C解析:根据上句
24、recognises的提示判断应选C项,表示真正聪明的人“认可”生活是一系列的未知。20.A.solutionB.exitC.entryD.bridge答案:D解析:这位医生认为我们获得的答案很少是绝对的,而是通向下一系列未知事物的“桥梁”,故选D项。.书面表达(2018天津十二区县高三二模)假设你是天津某中学高三学生李津,你的加拿大笔友Susan正在学汉语,她给你发来邮件,询问你3月23日的英语考试并请你为她推荐一份汉语读物。请你给她回复邮件,要点如下:(1)表示感谢;(2)介绍你3月英语考试的详情(如心态、答题情况及考后反思等);(3)推荐红楼梦(Dream of the Red Cham
25、ber)并表达祝愿。注意:(1)词数不少于100;(2)邮件的开头、结尾已为你写好,不计入总词数;(3)内容可适当发挥,注意行文连贯,要点齐全,语句通顺。Dear Susan,Im more than delighted to hear from you. Yours,Li Jin参考范文Dear Susan,Im more than delighted to hear from you.Id like to convey my sincere thanks to you for your great care for me.Just as you know,it was on March 2
26、3rd that I took the English Examination,where I had complete peace of mind all the time.As a consequence,I did well in the exam.This exam not only helped me find out the weaknesses in my English study but also built up my confidence in the coming challenges,which,undoubtedly,is of great benefit to m
27、e.As for the Chinese reading materials,I strongly recommend Dream of the Red Chamber to you,for it is one of the four classical novels in China and is highly thought of by people at home and abroad.You are sure to fall in love with it the moment you set about reading it.I do hope you can make great progress in your Chinese study.Looking forward to your early reply.Yours,Li Jin