1、模块一专题二第3讲A根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2021贵州黔东南苗族侗族自治州高三一模)Suppose you are hiking with friends in the mountains on a hot summer day and you come to a clean stream.The water in the stream looks so inviting, and you suddenly realize that youre thirsty._1_ The answer is as clear as the st
2、ream water:dont drink it! Most mountain freshwater contains tiny living things that you cant see and isnt safe to drink, even if it looks pure.Youll be safe if you take your own water with you on outdoor adventures.If you cant carry all the purified water youll need, you have some alternatives._2_ T
3、hats because boiling kills the harmful tiny living things, but it may not remove dangerous chemicals from the water._3_ These chemicals make the water safe to drink, but they often give a bad taste.Another method for purifying freshwater is to use filters (过滤器), but experts caution people to choose
4、carefully since not all filters make water absolutely safe to drink.If you find yourself running out of water, you can preserve your “inner water” by staying out of direct sunlight, covering your skin and wearing a hat, so that you dont lose too much water through sweating._4_In an emergency, if you
5、 have to drink untreated water, avoid water that is near shores.Drink from an upstream source of water, if one is available._5_ If you develop a stomachache a few days later, visit a doctor as soon as possible.AWhat is the safest drinking water?BShould you take a drink from the stream?CYou can boil
6、freshwater to make it safe to drink.DYou should save freshwater as much as possible.EDont eat salty food because that will increase your thirst.FYou can also take along chemicals that kill germs in water.GBesides, watch out for shallow water or water that has a bad smell.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了在野外处理溪水的
7、办法以及缓解缺水的方法。1B段中题。根据下文“The answer is as clear as the stream water:dont drink it!(答案就像溪水一样清澈:不要喝它!)”可知,空处是对喝不喝小溪水的疑问句。B选项“Should you take a drink from the stream?(你应该从小溪中喝水吗?)”引起下文。故选B项。2C段中题。根据下文“Thats because boiling kills the harmful tiny living things(那是因为煮沸杀死有害的微小生物)”以及前文“If you cant carry all t
8、he purified water youll need, you have some alternatives.(如果你不能携带所有你需要的纯净水,你有一些替代方案。)”可推断,这个替代方案把淡水煮开。C选项“You can boil freshwater to make it safe to drink.”(你可以把淡水煮开,这样就可以安全饮用了。)承上启下。故选C项。3F段首题。根据后文“These chemicals make the water safe to drink(这些化学物质使水可以安全饮用)”可猜测,还有一种方法是用化学物质处理溪水。F选项“You can also ta
9、ke along chemicals that kill germs in water.(你也可以随身携带杀死水中细菌的化学物质。)”引起下文。故选F项。4E段尾题。根据前文“If you find yourself running out of water, you can preserve your inner water by staying out of direct sunlight, covering your skin and wearing a hat, so that you dont lose too much water through sweating.(如果你缺水了,
10、你可以通过远离阳光直射、遮住皮肤并戴上帽子来保存体内的水分,这样你就不会在出汗时流失太多的水分。)”可推断本段是讲述如何缓解自己缺水状况的方法。E选项“Dont eat salty food because that will increase your thirst.(不要吃太咸的食物,那样会使你更口渴。)”承接上文。故选E项。5G段中题。根据上文“In an emergency, if you have to drink untreated water, avoid water that is near shores.Drink from an upstream source of wat
11、er, if one is available.(在紧急情况下,如果你必须饮用未经处理的水,避免饮用靠近海岸的水。如果有上游的水源,就喝上游的水。)”可推断,本段是在紧急情况下对饮水的要求。G选项“Besides, watch out for shallow water or water that has a bad smell.(此外,要注意浅水或有异味的水。)”与上文有递进关系。故选G项。B根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2021江西六校高三3月联考)For many of us, going to college is a right
12、of passage that eventually takes us into the adult world of responsibility, knowledge, money and opportunity._6_ But as a whole, studies clearly show the more educated we are, the more productive we are in society and life.Below are the top four reasons to go to college.Become more knowledgeable in
13、several areas.Almost every degree in college will require that you study some major subjects, such as English, math and communication skills.These skills are likely to help you in your future career._7_ For example, the ability to speak in front of a group of people may be something you use in volun
14、teer work for organizations or in groups of friends._8_ College is often a mix of many different people from many different walks of life.Since you will likely work with many different personalities and ethnicities when you begin your career, college can help prepare you for this.Gain independence._
15、9_ This can make the transition from home to living on your own much less stressful and more gradual.Participating in various youth activities can help students begin to learn the skills needed to live on their own.Broaden your horizons.If you want to study subjects like philosophy and sociologytopi
16、cs that are interesting but dont lead clearly to one particular occupationcollege can be a good place._10_ Beyond the classroom, college presents an opportunity to intellectually develop, meet new people and see new places.ABuild self-esteem.BLearn about diverse people.CSome areas will help you in a
17、ll parts of life.DThe friends you make in college are the friends that you keep for life.ECollege allows students to begin to live independently from Mom and Dad.FThere are also many who manage to do just fine without a college education.GActually, there you will realize critical thinking and proble
18、m solving are more important than your major.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了上大学的四大理由。6F段中题。根据后句“But as a whole, studies clearly show the more educated we are, the more productive we are in society and life.(但总体而言,研究清楚地表明,我们受教育程度越高,我们在社会和生活中的生产力就越高。)”转折词but可知,不上大学也能过得很好。所以选项F“There are also many who manage to
19、 do just fine without a college education.(也有很多人没有受过大学教育也能做得很好。)”符合上下文语境。故选F。7C段中题。根据后句“For example, the ability to speak in front of a group of people may be something you use in volunteer work for organizations or in groups of friends.(例如,在一群人面前说话的能力,可能是你在组织的志愿者工作或在一群朋友中使用的能力。)”举例可知,有些地方能够帮助到你。所以选
20、项C“Some areas will help you in all parts of life.(有些领域会在生活的各个方面帮助你。)”引起下文。故选C。8B段首题。根据后文“College is often a mix of many different people from many different walks of life.Since you will likely work with many different personalities and ethnicities when you begin your career, college can help prepare
21、 you for this.(大学里往往是来自各行各业的各种人的混合体。当你开始你的职业生涯时,你可能会和许多不同性格和种族的人打交道,大学可以帮助你做好准备。)”可知,上大学以及大学毕业后可以了解不同的人。所以选项B“Learn about diverse people.(了解不同的人。)”引起下文。故选B。9E段中题。根据前句“Gain independence.( 获得独立。)”和后句“This can make the transition from home to living on your own much less stressful and more gradual.(这可以
22、使从家到自己生活的过渡压力小得多,而且更循序渐进。)”可知,大学生可以离开父母开始独立。所以选项E“College allows students to begin to live independently from Mom and Dad.(大学允许学生开始独立于父母生活。)”承上启下。故选E。10G段中题。根据前文“Broaden your horizons.If you want to study subjects like philosophy and sociologytopics that are interesting but dont lead clearly to one
23、particular occupationcollege can be a good place.(拓宽你的视野。如果你想学习哲学和社会学之类的课程这些主题很有趣,但并不能明确指向某一特定职业大学是个不错的选择。)”和后句“Beyond the classroom, college presents an opportunity to intellectually develop, meet new people and see new places.(在课堂之外,大学提供了一个发展智力、结识新朋友和参观新地方的机会。)”可知,大学能够培养思辨能力。与上下文为并列关系。所以选项G“Actual
24、ly, there you will realize critical thinking and problem solving are more important than your major.(事实上,在那里你会发现批判性思维和解决问题的能力比你的专业更重要。)”承上启下。故选G。C根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2021江西赣州市高三一模)If youve ever been involved in an office conflict, you know how terrible it can be._11_ But involv
25、ing in an office conflict will surely have a negative effect on you and your workplace no matter whos right or wrong.Here are three steps for solving the conflict and getting back on track.Stop and reflect.Before taking any kind of action, take time to reflect on what just happened while its still f
26、resh in your mind._12_ Sit down somewhere quiet and take a deep breath.Think back to who said what, how the conflict started and other relevant information._13_ Its always good to have someone in the office for emotional support.Ask for your friends assistance as an objective sounding board(共鸣板)Revi
27、ew your understanding of the conflict with them, have them ask you pointed questions to dig into the situation and be willing to listen to their suggestions._14_Let go of your negative thoughts and just work harder.You may feel completely wronged and misunderstood, but focusing on your grievance(委屈)
28、only makes you feel even worse.If you can show that youre more devoted to your job than focusing on your hurt feelings, you may get a reward.Taking the most positive course of action will show your own value in a way that will get more support from your colleagues._15_ They generally prefer to stay
29、out of it.AFace the situation directly.BTalk to your trusted friends.CWe cant get along with everyone.DDont take the conflict to your leaders.EIt is not wise to follow your friend blindly.FIf you wait too long, you may not remember key details.GThey may provide new views that help you out of the tro
30、uble.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章对如何处理办公室冲突提出了建议。11C段中题。根据后文“But involving in an office conflict will surely have a negative effect on you and your workplace no matter whos right or wrong.(但是,不管谁对谁错,卷入办公室冲突肯定会对你和你的工作场所产生负面影响。)”可知,此处是讲办公室人际关系,选项C(我们不能和每个人都处得来。)和后文构成转折关系,对应转折词but。所以选项C切合文意。故选C。12F段中题。根据前文“Before
31、 taking any kind of action, take time to reflect on what just happened while its still fresh in your mind.(在采取任何行动之前,花点时间回想一下刚刚发生的事情,因为它仍然在你的脑海中浮现。)”可知,要在刚刚发生的事仍然在你的脑海中浮现尽快反思,否则会忘记细节的。所以选项F(如果你等太久,你可能会忘记关键的细节。)切合文意。故选F。13B段首题。根据后文“Its always good to have someone in the office for emotional support.A
32、sk for your friends assistance as an objective sounding board (共鸣板)(办公室里有人给你情感上的支持总是好的。向你的朋友寻求帮助,作为一个客观的建议。)”可知,此处是指和信任的朋友交谈。所以选项B(和信任的朋友交谈。)切合文意。为本段的标题。故选B。14G段尾题。根据前文“Review your understanding of the conflict with them, have them ask you pointed questions to dig into the situation and be willing to listen to their suggestions.(和他们重新审视你对冲突的理解,让他们问你有针对性的问题来深入了解情况,并且愿意倾听他们的建议。)”可知,此处是指朋友可以给你提出建议走出困境,所以选项G(他们可能会提供新的观点,帮助你摆脱困境。)切合文意。故选G。15D段中题。后文“They generally prefer to stay out of it.(他们通常宁愿置身事外。)”中的they是指领导,和选项D(不要把冲突告诉你的领导。)构成因果关系。因为他们通常宁愿置身事外,所以不要把冲突告诉你的领导。所以选项D切合文意。故选D。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有