1、课时天天练(十六)必修第三册UNIT 5THE VALUE OF MONEY.阅读理解A2022贵阳市学期监测After six decades, the animated (动画的) movie Uproar in Heaven is still considered among the best in Chinese film history. Adapted from household classic novel journey to the West in the 1960s, the movie, featuring the Monkey King fighting with th
2、e Jade Emperor and his officials, has made the heroic character one of the most widely recognized characters in Chinese culture. Seldom known, however, was the late graphic(绘画的) designer of the cartoon, Zhang Guangyu(19001965), whose work has influenced many wellknown artists, including the late Ye
3、Qianyu (19071995), Huang Yongyu and Han Meilin.In honor of the 120th anniversary of Zhangs birth, a collection of his major works, including Minjian Qingge (Folk Love Poems) and Xiyou Manji (Comics on Journey to the West) has been published. There is also a group of memoirs from Zhangs artist friend
4、s and oldest son.When designing the cartoon characters for Uproar in Heaven, Zhang borrowed styles from traditional Chinese sculpture, painted murals, woodcuts, papercuts and shadow puppetry. He also highlighted different personal traits of the characters, such as the Monkey Kings innocence, integri
5、ty, courage and wisdom and the fatuity(昏庸)of the Jade Emperor, according to Li Keruo, one of the films screenwriters. Moreover, Zhangs characters act vividly, showing the impact of posture, movement, costume and atmosphere coming from Peking Opera. The settings in the cartoon, such as the palace, la
6、ke, peach garden and the famous Huaguo Mountain and Shuilian Cave belonging to the monkeys, were inspired by Buddhist and Taoist architecture. Zhang became interested in watching Peking Opera performers paint their faces backstage in his childhood. The makeup serves as an indicator of the characters
7、 personalities.1What does the underlined word “late” in the second paragraph mean?AGuilty. BDead.CInnocent. DFamous.2Why was the collection of Zhang Guangyus works published?ATo perform a play. BTo honor him.CTo shoot a film. DTo earn money.3What were Zhangs characters mainly inspired by?AThe memoir
8、s.BTaoist architecture.CHuaguo Mountain.DPeking Opera.4What is the text mainly about?AA few famous Chinese artists.BSome famous animated films.CZhang Guangyu and his work.DA new style of art in China.B2022武汉部分学校高三质量检测A year of lockdown has brought about some questionable fashion trends. In US. subur
9、bs, bathrobes and slippers are now sociallyacceptable clothing for a trip to the grocery store.Ugly shoes are also having a moment. Crocs, the maker of plastic clogs (木屐) now with a market value of $5.3 billion, had a record in 2020. The distinctive shoes, with their punch (打孔机) hole design, have lo
10、ng been popular with hospital staff. During the COVID19 outbreak, they have become a soughtafter item for those looking for something easy to wear and clean.The company sold more than 69 million pairs of shoes in 2020 and pulled in nearly $1.4 billion, a 13% jump from 2019. The share price, up 650 p
11、er cent from its pandemic low, has set repeated new highs this year.Birkenstock Group BV. & Co. KG is another brand riding high on the shift to a more casual lifestyle. The German group recently sold itself to a LVMHbacked group in a $ 4 billion deal.The two brands popularity shows no sign of fading
12、. Poshmark, a secondhand clothing app, said Crocs and Birkenstock Group BV. & Co. KG remained top trendy brands on its site in March. Sales are up sharply for both compared with the yearago period. Cooperation with celebrities should help maintain the trend. The same cannot be said for dress shoes,
13、which were already going out of fashion. The closure of the office and fewer special occasions such as weddings and graduations have accelerated the trend. Sales for the category plummeted last year, according to The NPD Group. These accounted for only 8% of total fashion footwear dollar sales in 20
14、20, compared with 17% in 2017.People will soon reach again for goingout clothes, more formal than pyjamas. But the market for dress shoes will never recover entirely. The ugly shoe movement is here to stay.5What does the underlined word “Plummeted” in Paragraph 6 probably mean?AIncreased sharply. BI
15、ncreased slightly.CDecreased sharply. DDecreased slightly.6Whats the authors opinion about the prospect of ugly shoes?AUncertain. BPessimistic.CCautious. DConfident.7What can be the best title of this passage?ACrocs Gives Dress Shoes a KickingBCasual Clothes are Making a ComebackCPunch Hole Design B
16、ecomes a TrendDDress Shoes are Falling out of Fashion8Whats the purpose of this passage?ATo recommend new shoes.BTo present a new tendency.CTo change peoples lifestyle.DTo question a fashion trend.完形填空2022重庆市第二次调研He was no scholar, and his classmates teased him. Rather than reading, the future direc
17、tor really preferred running around with an 8mm camera, _1_ homemade movies of his Lionel train set, which he showed to friends for a small fee. After being denied _2_ into a traditional filmmaking school, Steven Spielberg enrolled at California State University. Then in 1965, he _3_, in one of thos
18、e unexpected moments, his life took a complete _4_. Visiting Universal Studios, he met Chuck Silvers, who was in charge of the editorial department. Silvers _5_ the kid who made 8mm films and invited him back sometime for a visit. He _6_ the next day. Without a job or security clearance (安全许可), Spie
19、lberg, dressed in a dark _7_ and tie, walked _8_ up to the guard at the gate of Universal Studios and gave him a casual wave. The guard waved back. He was _9_. “For the entire summer,” Spielberg remembers, “I dressed in my suit and hung out with the directors and writers, including Silvers, who knew
20、 the kid wasnt a studio _10_, but still given a chance. I even found an office that wasnt being used, and _11_ in. I bought some plastic tiles and put my _12_ in the building directory (名录): Steven Spielberg, Room 23 C” It _13_ for everyone. Ten years later, the 28yearold Spielberg _14_ Jaws, which
21、took in $470 million, then the _15_ movie of all time. Dozens of films and awards have followed because Steven Spielberg knew what his teachers didnt talent is in the eyes of the filmmaker.1A.selling Bbuying Cshooting Dwatching2A.presence Bentrance Cexistence Doccurrence3A.returns Brecalls Cregrets
22、Dreports4A.chance Bbreak Clook Dturn5A.liked Btaught Ctested Dcheated6A.explored Baccepted Cappeared Drefused7A.coat Bsuit Cjacket Dshirt8A.energetically Bcautiously Cconfidently Dstrangely9A.in Bback Chome Dout10A.interviewer Binterviewee Cemployer Demployee11A.checked Bslept Cbroke Dmoved12A.mark
23、Bdesign Cname Dnumber13A.paid off Bended up Csettled down Dset out14A.collected Borganized Ceducated Ddirected15A.goodlookingBbestselling CheartbreakingDtimeconsuming.语法填空2022济南市针对性训练Restorers are working on the Jiankou section of the Great Wall, 1._ (build) during the Ming Dynasty, and the job is i
24、ntense these workers are risking their lives.The Jiankou section sits on the top of the mountain to 2._ vehicles have no access. Just getting to the twelvemile section 3._ (take) forty minutes, and things dont get 4._ (easy) when the workers arrive at the destination. Where the floors arent flat, th
25、ey need to drag supplies to reach the right spot. The trip to the site is so challenging 5._ repairers can only carry basic tools and reach the walls sides from the top. One worker will tie a rope around his waist, while 6._ holds on from above. With such a far drop down, surviving a fall would be 7
26、._ matter of luck.8_ (keep) to historical accuracy, restorers either use old, fallen bricks or make new ones using the same materials as the originals. Repairs 9._ (be) on since 2005, but under such conditions, it hasnt been a quick and easy task. Despite the drawnout process, Dong Yaohui, vice pres
27、ident of the China Great Wall Society, is proud that the work is about the 10._ (preserve) of the wall not just making money.课时天天练(十六).阅读理解A语篇类型:说明文主题语境:人与社会文化平面设计师张光宇先生及其作品【语篇解读】张光宇先生是二十世纪六十年代动画电影大闹天宫的平面设计者。在设计大闹天宫的卡通形象时,他借鉴了中国传统雕塑、壁画、木刻、剪纸和皮影戏的风格,展现了京剧的姿态、动作、服装和氛围的影响,他的作品影响了许多著名的艺术家。1答案与解析:B考查理解词汇
28、的能力。根据该句中的“Zhang Guangyu (19001965)”可知,张光宇生于1900年,故于1965年,结合第三段第一句中的“In honor of the 120th anniversary of Zhangs birth”可以判断,该处表示“已故的平面设计师”,故画线词意为“已故的”。B项正确。2答案与解析:B考查理解具体信息的能力。根据第三段第一句可知,为纪念张光宇120周年诞辰,他的主要作品集,包括民间情歌和西游漫记已经出版。故B项正确。3答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第五段第一句可知,张光宇设计的人物举止生动,展现了京剧的姿态、动作、服装和氛围的影响。据此可知
29、,D项正确。4答案与解析:C考查理解文章主旨要义的能力。通读全文可知,本文主要介绍了平面设计师张光宇及其作品。他是二十世纪六十年代动画电影大闹天宫的平面设计者,他在设计大闹天宫的卡通形象时借鉴了中国传统雕塑、壁画、木刻、剪纸和皮影戏的风格,展现了京剧的姿态、动作、服装和氛围的影响。他的作品影响了许多著名的艺术家。故C项正确。B语篇类型:说明文主题语境:人与社会社会现象新时尚潮流【语篇解读】本文主要讲述了由于新冠肺炎疫情期间的封闭政策,人们的穿衣风格发生了改变。丑鞋取代正装鞋成了人们的新宠。5答案与解析:C考查理解词汇的能力。根据下文的“These accounted for only 8% o
30、f total fashion footwear dollar sales in 2020, compared with 17% in 2017”可知,与2017年相比,2020年此类商品的销量骤然下跌。故C项与画线词的意义接近。6答案与解析:D考查理解观点、态度的能力。根据最后一段中的“The ugly shoe movement is here to stay”可知,作者对丑鞋的市场前景很有信心。故D项正确。7答案与解析:A考查理解文章主旨要义的能力。本文第一段引入话题,讲到了新冠肺炎疫情对人们的穿衣风格的影响,第二段点明主题“丑鞋也有出头之日”,第三、四、五段讲到了Crocs和Birke
31、nstock Group BV.& Co.KG两个丑鞋品牌的销量剧增,第六段讲到了正装鞋不再流行,最后一段总结全文,讲到了正装鞋难以恢复往日风采,而丑鞋却势头正猛。故A项“Crocs给了正装鞋猛烈冲击”能够概括文章大意,适合作为本文的标题。8答案与解析:B考查理解目的的能力。结合第7题的解析可知,本文的写作目的是介绍一种新的穿着潮流。故B项正确。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与自我人物故事电影制作人Steven Spielberg的成名史【语篇解读】本篇讲述了Steven Spielberg从一个被同学戏弄,被传统电影学校拒绝的学生一路成长为拿到许多奖项的天资卓越的电影制作人的故事。1
32、答案与解析:C考查语境推断。根据空前的“the future director.camera”可知,此处表示“拍摄(shooting)自制电影”。故选C。2答案与解析:B考查语境推断。根据空前的“being denied”和下文中的“Steven Spielberg enrolled at California State University”可知,此处表示Spielberg被传统电影学校拒绝入学。故选B。3答案与解析:B考查语境推断。根据语境和空后的“one of those unexpected moments”可知,此处表示“他记起那些意想不到的瞬间之一”。故选B。recall “回忆
33、起;记起”。4答案与解析:D考查语境推断。根据上下文可知,此处表示他的人生有了彻底的转变(turn)。5答案与解析:A考查语境推断。根据空后的“and invited him back sometime for a visit”可推知,此处表示Silvers喜欢这个制作8毫米电影的孩子。6答案与解析:C考查语境推断。根据下文中的“at the gate of Universal Studios”可知,此处表示“他第二天就出现了”。appear “出现”。7答案与解析:B考查语境和常识推断。根据空后的“tie”和常识可知,此处表示Spielberg穿着黑色的西装(suit)并戴着领带。8答案与解
34、析:C考查语境推断。根据空后的“up to the guard. a casual wave”可推知,此处表示他自信地 (confidently) 走向警卫。9答案与解析:A考查语境推断。根据空前的“The guard waved back”以及下文的内容可知,此处表示他进去了。故选A。10答案与解析:D考查语境推断。根据上文中的“Without a job or security clearance (安全许可)”和空后的“but still given a chance”可知,此处表示Spielberg不是工作室的雇员 (employee)。11答案与解析:D考查语境推断。根据空前的“an
35、 office that wasnt being used”和下文中的“I bought some plastic. Steven Spielberg, Room 23 C”可知,此处表示他搬了进去。故选D。12答案与解析:C考查语境推断。根据下文中的“Steven Spielberg, Room 23 C”可知,此处表示他把自己的名字放进了大楼名录里。13答案与解析:A考查语境推断。根据下文中的“Jaws, which took in $470 million. awards have followed”可知,此处表示每个人都取得了成功。14答案与解析:D考查语境推断。根据上文中的“the
36、future director”可知,此处表示Spielberg导演了影片Jaws。direct “导演”。15答案与解析:B考查语境推断。根据上文中的“which took in $470 million”可推知,此处表示这是一部畅销的 (bestselling) 影片。.语法填空语篇类型:说明文主题语境:人与社会社会文化箭扣长城的修复【语篇解读】本文介绍了中国的文物保护工作箭扣长城修复的复杂性和困难。1答案与解析:built考查非谓语动词。此句谓语动词是are working,故此空需用非谓语动词,build “建造”与被修饰词the Jiankou section of the Grea
37、t Wall是逻辑上的动宾关系。故应用过去分词。2答案与解析:which考查定语从句。分析句子结构可知,此处是“介词to关系代词”引导的定语从句,先行词是the mountain。故用关系代词which。3答案与解析:takes考查时态和主谓一致。通过上下文可知时态应用一般现在时,又根据空前的“Just getting to the twelvemile section”可知,此处是动名词短语作主语。故谓语动词应用第三人称单数形式。4答案与解析:easier考查形容词比较级。此处是与上一并列分句相比较。故应用easy的比较级。5答案与解析:that考查固定搭配。so.that.是固定句型,意为
38、“如此以至于”。6答案与解析:another考查不定代词。根据空前的“One worker.while”可知,此处是两名修复工的对比,one.another.为常见搭配。句意为:一名工人将绳子系在腰上,另一名工人从上面抓住绳子。故填another。7答案与解析:a考查冠词。a matter of是固定短语,意为“关乎的事”。故填a。8答案与解析:To keep考查非谓语动词。此句谓语动词是use和make,故此空应用非谓语动词,且空处表目的,应用不定式。故填To keep。9答案与解析:have been考查时态。根据空后的“since 2005”可知,主句应用现在完成时。故填have been。10答案与解析:preservation考查词形转换。根据空前的the和空后的介词of可知,此空需用名词,且此处表示“保护,维护”。故填preservation。