收藏 分享(赏)

2021高考英语二轮复习 专题2 第2讲(四)词义猜测题专题训练(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:525436 上传时间:2025-12-09 格式:DOC 页数:4 大小:41KB
下载 相关 举报
2021高考英语二轮复习 专题2 第2讲(四)词义猜测题专题训练(含解析).doc_第1页
第1页 / 共4页
2021高考英语二轮复习 专题2 第2讲(四)词义猜测题专题训练(含解析).doc_第2页
第2页 / 共4页
2021高考英语二轮复习 专题2 第2讲(四)词义猜测题专题训练(含解析).doc_第3页
第3页 / 共4页
2021高考英语二轮复习 专题2 第2讲(四)词义猜测题专题训练(含解析).doc_第4页
第4页 / 共4页
亲,该文档总共4页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、词义猜测题专题训练对应学生用书P080 1(2019全国卷)“You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteers, then I will do it.” This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids lacrosse(长曲棍球) club.I guess that theres probably some demanding work schedule, or social

2、anxiety around stepping up to help for an unknown sport. She may just need a little persuading. So I try again and tug_at_the_heartstrings. I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids arent even on.At this point the unwilling par

3、ent speaks up, “Alright. Yes, Ill do it.”Im secretly relieved because I know theres real power in sharing volunteer responsibilities among many. The unwilling parent organizes the meal schedule, sends out emails, and collects money for endofseason gifts. Somewhere along the way, the same parent ends

4、 up becoming an invaluable member of the team. The coach is able to focus on the kids while the other parents are relieved to be off the hook for another season. Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.Still, most of us volunteers brea

5、the a sigh of relief when the season comes to a close. That relief is coupled with a deep understanding of why the same people keep coming back for more:Connecting to the community (社区) as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.In t

6、hat sense, Im pretty sure volunteering is more of a selfish act than Id freely like to admit. However, if others benefit in the process, and I get some reward too, does it really matter where my motivation lies?【语篇解读】本文是一篇记叙文。主题语境为人与社会,主题语境内容为志愿服务。文章记述了作者请一位家长做志愿者的故事。文章侧重于学生社会服务和人际沟通素养的培养。1What can

7、we infer about the parent from her reply in paragraph 1? AShe knows little about the club. BShe isnt good at sports. CShe just doesnt want to volunteer. DShes unable to meet her schedule.解析推理判断题。本题题干意为“从第一段那位家长的回答中我们可以推断出关于她的什么?”文章中,那位家长的回答是“你可以把我作为最后一个选择,如果没有其他人愿意当志愿者,那么我就做。”根据其回答可以知道,她其实是不太愿意做志愿者的

8、,故C项正确。答案C2What does the underlined phrase“tug at the heartstrings” in paragraph 2 mean?AEncourage teamwork.BAppeal to feelings.CPromote good deeds.DProvide advice.解析词义猜测题。本题题干意为“第二段中的画线短语tug at the heartstrings的意思是什么?”根据上下文可知,此处表示“我”又试了一次,这回开始打感情牌。画线短语意为“触动心弦”,故B项正确。A.鼓励团队合作;C.促进良好行为;D.提供建议。答案B3Wha

9、t can we learn about the parent from paragraph 3?AShe gets interested in lacrosse.BShe is proud of her kids.CShell work for another season.DShe becomes a good helper.解析推理判断题。本题题干意为“从第三段中,我们能够得知那位家长的什么情况?”在文章的第三段,作者记述了那位家长在活动中所做的事情,即安排饮食计划、发送邮件、募集资金等,她成了团队中一个重要的成员。因此D项(她成了一个好助手)正确。答案D4Why does the au

10、thor like doing volunteer work?AIt gives her a sense of duty.BIt makes her very happy.CIt enables her to work hard.DIt brings her material rewards.解析推理判断题。本题题干意为“为什么作者喜欢做志愿工作?”根据文章倒数第二段中的“Connecting to the community(社区).provides a real joy”以及“Volunteering just feels so good.”可知,作者认为,做志愿工作能让她开心。故B项正确

11、。A.这给予她一种责任感;C.这让她能努力工作;D.这给她带来了物质上的回报。答案B2(2019全国卷)For Western designers, China and its rich culture have long been an inspiration for Western creative.“Its no secret that China has always been a source(来源) of inspiration for designers,” says Amanda Hill, chief creative officer at AE Networks, a gl

12、obal media company and home to some of the biggest fashion(时尚) shows.Earlier this year, the China Through A Looking Glass exhibition in New York exhibited 140 pieces of Chinainspired fashionable clothing alongside Chinese works of art, with the aim of exploring the influence of Chinese aesthetics(美学

13、) on Western fashion and how China has fueled the fashionable imagination for centuries. The exhibition had record attendance, showing that there is huge interest in Chinese influences.“China is impossible to overlook,” says Hill.“Chinese models are the faces of beauty and fashion campaigns that sel

14、l dreams to women all over the world, which means Chinese women are not just consumers of fashionthey are central to its movement.” Of course, not only are todays top Western designers being influenced by Chinasome of the best designers of contemporary fashion are themselves Chinese.“Vera Wang, Alex

15、ander Wang, Jason Wu are taking_on Galliano, Albaz, Marc Jacobsand beating them hands down in design and sales,” adds Hill.For Hill, it is impossible not to talk about China as the leading player when discussing fashion. “The most famous designers are Chinese, so are the models, and so are the consu

16、mers,” she says.“China is no longer just another market; in many senses it has become the market. If you talk about fashion today, you are talking about Chinaits influences, its direction, its breathtaking clothes, and how young designers and models are finally acknowledging that in many ways.”【语篇解读

17、】本文是一篇说明文。主题语境为人与社会,主题语境内容为跨文化沟通、包容与合作。文章侧重对学生文化意识的培养。1What can we learn about the exhibition in New York?AIt promoted the sales of artworks.BIt attracted a large number of visitors.CIt showed ancient Chinese clothes.DIt aimed to introduce Chinese models.解析细节理解题。本题题干意为“关于纽约的展览我们能知道什么?”根据文章第三段中的“The

18、exhibition had record attendance(展览的出席人数达到新的纪录)”可知,B项(展览吸引了大量的参观者)正确。A.展览促进了艺术作品的销售;C.展览展示了中国古代的服饰;D.展览的目的是介绍中国的模特。答案B2What does Hill say about Chinese women?AThey are setting the fashion.BThey start many fashion campaigns.CThey admire super models.DThey do business all over the world.解析推理判断题。本题题干意为

19、“关于中国女性,Hill说了些什么?”根据文章第四段可知,Hill认为中国女性不仅仅是时尚的消费者她们是时尚运动的核心。因此,A项(中国女性开创时尚)符合题意。B.她们开始了很多时尚运动;C.她们羡慕超级模特;D.她们在全世界经商。答案A3What do the underlined words “taking on” in paragraph 4 mean?Alearning from.Blooking down on.Cworking with.Dcompeting against.解析词义猜测题。本题题干意为“第四段画线词taking on的意思是什么?”根据上下文可知,此处表示Vera

20、 Wang,Alexander Wang,Jason Wu在和Galliano,Albaz,Marc Jacobs竞争,而且在设计和销量上很容易地打败了他们。根据语境可知,这里taking on的意思是竞争,因此D项(与竞争)正确。A.向学习;B.蔑视;C.与合作。答案D4What can be a suitable title for the text?AYoung Models Selling Dreams to the WorldBA Chinese Art Exhibition Held in New YorkCDifferences between Eastern and Western AestheticsDChinese Culture Fueling International Fashion Trends解析主旨大意题。本题题干意为“本文的合适的标题是什么?”本文第一段讲了中国及其文化是西方设计界的灵感来源之一,第二段和第三段进一步解释了中国文化对西方时尚界的影响。第四段介绍了中国女性对时尚界的影响。最后一段,Hill总结了中国在国际时尚界的巨大影响。因此D项是本文最合适的标题。答案D

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1