1、内蒙古2022年上学期呼和浩特土默特中学高一英语期中试题第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIn Singapore, art is more than what meets the eye. Galleries and museums here are not just places to be inspired, but also homes to distinctive souvenirs. Take home well-designed pie
2、ces that reflect your personality.Singapore Tyler Print Institute (STPI)41 Robertson Quay, Singapore 238236. 65 6336 3663.Mon.Fri. 10 am7 pm; Sat. 9 am6 pmSTPI is a space for experimentation of print and paper. Walk through the gallery and join other art lovers in developing an appreciation of print
3、 and paper art practice. STPI allows you to own a piece of the work produced by artists at the gallery workshops.Red Dot Design Museum (RDDM)11 Marina Boulevard, Singapore 018940. 65 6514 0111.Mon.Thur. 10 am8 pm; Fri.Sun. 10 am11 pmFrom lighting to parasol (阳伞), the Red Dot Design Museum presents a
4、ward-winning products and design concepts from over 30 countries. Head to the Design Museum Shop, there are many interesting design objects and collections sourced from all over the world.National Gallery Singapore (NGS)1 St. Andrews Rd, Singapore 178957. 65 6271 7000.Mon.Thur. Sat.Sun. 10 am7 pm; F
5、ri. 10 am9 pmNGS occupies two major landmarks the former Supreme Court and City Hall and features over 8,000 artworks, which is the largest public display of modern Southeast Asian art and culture. It is also a home to a host of international exhibitions that have inspired the world and will be reme
6、mbered for years to come.Singapore Philatelic Museum (SPM)23B Coleman Street, Singapore 179807. 65 6337 3888.Daily 10 am7 pmFascinated by stamps? SPM features postage stamps dating all the way back from the 1830s. Enjoy this vibrant museums in-depth presentation of local and international postal his
7、tory. Send Singaporeinspired postcards or collect miniature postboxes from Singapore and around the world. Charming souvenirs at the museum store will make creative decorations for your home or office.1. Which number is available if you have any question on Red Dot Design Museum?A. 65 6336 3663 B. 6
8、5 6271 7000C. 65 6514 0111 D. 65 6337 38882. Where can you go if you are fond of stamps?A. Singapore Tyler Print Institute.B. Red Dot Design Museum.C. National Gallery Singapore.D. Singapore Philatelic Museum.3. Where is this passage most likely to be found?A. In a travel guide.B. In a report.C. In
9、a textbook.D. In a novel.【解析】1.C.细节理解题。根据 Red Dot Design Museumrddm部分中的“11 Marina Boulevard, Singapore018940.+6565140111:RDDM位于新加坡滨海大道,联系电话+6565140111,可知,如果有任何关于RDDM的问题,可以拨打+6565140111故选C2.C. 细节理解题。根据 National Gallery SingaporeNGS部中1st. Andrewsr, Singapore78957可知ngs位于新加坡,圣安德鲁路一号,故选C。3.A. 推理判断题。通读全文可
10、知,本文主要介绍了新加坡的四个画廊和博物馆,包括其地址、电话、开放时间以及服务特色等。通过发散思维可推知,本文最可能选自旅游指南,故选A。BAbebe Bikila stared at the athletes from his own country, who were competing in the Olympic Games. The name Ethiopia (埃塞俄比亚) was written across the back of each athletes uniform (衣服). As Abebe Bikila watched, he made up his mind t
11、o become one of those athletes. In 1932, Abebe Bikila was born in a poor family in a small town near Addis Ababa, Ethiopia. As a child, he always ran to school a few kilometers away from his home. After leaving school, Abebe Bikila went into the army. He was later found to be excellent as a marathon
12、 (马拉松赛跑) runner. In 1960, he was on his way to Rome as a member of the Ethiopian Olympic team. In Rome, Abebe Bikila succeeded in completing things that no runner had ever achieved before. When he won the Olympic marathon, he became the first black African to win a gold medal. And he set a new world
13、 record. Another thing that made people surprised was that he ran the race in his bare (赤祼的) feet. When asked why he ran barefoot, Abebe Bikila said, I wanted the world to know that my country Ethiopia has always won with determination and heroism. By 1964, Abebe Bikila had become well-known as a ba
14、refoot runner. In the same year, he headed for the Tokyo Olympics. But six weeks before his big race, Abebe Bikila suffered an attack of appendicitis (阑尾炎). When he arrived in Japan, he was still recovering from the operation to remove his appendix. But Abebe Bikila ran the marathon this time wearin
15、g shoes and won it! He beat his own record in 1960 by more than four minutes. That made him the first runner to continuously win two Olympic marathons. In 1968, a car accident left the great runner unable to walk forever. Abebe Bikila died in 1973. A huge crowd, including the then ruler of Ethiopia,
16、 Atse Haile Selassie, gathered as he was laid to rest. Abebe Bikila will always be remembered for his great ability, love of country, and true Olympic spirit. In the heart of all sports fans, Abebe Bikila remains an excellent Olympic athlete. 4. What made Abebe Bikila want to be an Olympic athlete?A
17、. Joining the army after leaving school.B. Running to school when he was young.C. Watching the athletes from his country compete.D. Taking part in a marathon at a young age.5. In the Rome Olympics and the Tokyo Olympics, Abebe Bikila _.A. made some mistakesB. didnt wear his shoesC. failed to win a m
18、edalD. set two world records6. It can be inferred from Paragraph 4 that Abebe Bikila was _.A. peace-loving B. warmheartedC. strongminded D. well-educated7. What would be the best title for the passage?A. Abebe Bikila, a real sports heroB. The early life of Abebe BikilaC. Abebe Bikila, a true peace r
19、unnerD. Abebe Bikilas experience in Rome【解析】4.C. 细节理解题。从文章第一段末句可知,Abebe Bikila在看本国运动员在奥运会比赛时下定决心,要当一名运动员。C项正确。5. D. 细节理解题。从第三段第三句可知,他创造了奥运会马拉松的世界纪录,从第四段可知,他再一次打破自己创下的马拉松纪录。D项正确。6. C. 推理判断题。Abebe Bikila在术后四周还未痊愈的情况下坚持比赛并打破世界纪录,从这一点可以看出他是一位意志坚定的运动员。C项正确。7.A. 标题归纳题。全文讲的是Abebe Bikila运动生涯的传奇故事。A项正确。CIn t
20、he US and Britain, the slogan around colleges was “Save water. Shower with a friend.” Now, Wuhan University has come up with another system for the campus bathhouse. It charges students for the amount of time in a shower. Before entering the bathhouse, students pay for the amount of time they want i
21、n the shower with cash or their student ID card. The clock starts ticking the minute the tape is turned on. It pauses when a button is pressed for soap. An integrated circuit (IC) card reader at each tap shows the time. No money, no water. The benefits of the new system can be seen with the old syst
22、em, which charged 1 Yuan for each person regardless of time in the shower. The university used about 320 tones of water daily under the old system, but only 160 tons now.Many students use the new system but opinions on it are divided. Some students say it is bad because bathing had become a sort of
23、race. Many people using it for the first time are not sure how long they need to shower. Some might be embarrassed if their time is up and theyre still covered in soap. They have to ask the bathhouse worker to help them buy extra time.“Its aflawin the system that you can not buy extra time on the ID
24、 card,” said Ren, a freshman in Wuhan University. The university is also considering some students suggestions that they be allowed to pay after theyve finished the shower. Not surprisingly, some are complaining about losing the hour shower. But many students say the move helps them develop a water-
25、saving sense.Without the time limits, most students tended to shower for 30 to an hour in the bathhouse.Some even used the hot water to wash their clothes. “In my experience, 10-20 minutes is enough,” said Dai Zhihua, a third-year student who usually takes 8 minutes.A similar system has been install
26、ed in other universities. Shanghai Normal University introduced it at its Fengxiang Campus in September. The bathing fee there is 0.2Yuanper minute. One male student responded by setting a record with a two-minute shower.8. According to the passage, which of the following is NOT true?A. Students pay
27、 for the amount of time they want in the shower.B. The clock times all through while the student is bathing except when the bather paused for soap.C. If money runs out, there will be no water.D. Having finished bathing, the student has to pay for it.9. The underline word “flaw” (Paragraph3) most pro
28、bably means_.A. fault B. convenience C. fortune D. perfection10. Since the new system has performed, _ of water can be saved.A. a quarter B. one half C. one third D. two thirds11. We can know from the passage that_.A. the new operation can solve the water crisis.B. The new operation can raise studen
29、ts environmental awareness.C. a similar operation has been set in other universities.D. The university has saved a lot of water by using the new system.【解析】8. B. 细节理解题。由第一段Before entering the bathhouse, students pay for可知,学生是在洗澡前付款的。而第三段的they be allowed to pay after theyve finished the shower.只是值得考虑
30、的一个建议。9. D.考查词义猜测。根据后面的thatyoucannotbuyextratimeontheIDcard.(在ID卡上你无法买到额外的时间)可知横线单词意为不足;缺陷,故本题答案为D选项。10. A.考查细节推理。根据文章第一段的Theuniversityusedabout320tonsofwaterdailyundertheoldsystem, butonly160tonsnow.(在旧的系统之下大学每天要使用大约320吨水,但是现在仅需要160吨)可知新的系统可以节约一半的水,故本题答案为A选项. 11. B. 考查细节推理。根据第一段中的In the US and Brit
31、ain, the slogan around colleges was Save water. Shower with a friend. Now, Wuhan University has come up with another system for the campus bathhouse.(在美国和英国,大学里的宣传口号是节约用水,与朋友一起淋浴. 现在武汉大学已经为大学浴室想出了另外的一套系统)可知,大学这些做法都是为了增加学生节约用水的意识,故本题答案为B选项。DOnesummerIwasdrivingfrommyhometownofTahoeCity, Calif, toNewO
32、rleans. Inthemiddleofthedesert, Icameuponayoungmanstandingbythe roadside. Hehadhisthumboutandheldagascaninhisotherhand. Idroverightbyhim. Therewasatimeinthecountrywhenyoudbeconsideredajerkifyoupassedbysomebodyinneed. Now youareafoolforhelping. With gangs, drug addicts, murderers, rapists, thieveslur
33、kingeverywhere, Idontwanttogetinvolved hasbecomeanationalmotto.SeveralstateslaterIwasstillthinkingaboutthehitchhiker. Leavinghimstandinginthedesertdidnotbothermesomuch. WhatbotheredmewashoweasilyIhadreachedthedecision. Ineverevenliftedmyfootofftheaccelerator.Doesanyonestopanymore?Iwondered.Irecalled
34、BlancheDuBoissfamousline: Ihavealwaysdependedonthekindnessofstrangers.Couldanyonerelyonthekindnessofstrangersthesedays? Onewaytotestthiswouldbeforapersontojourneyfromcoasttocoastwithoutanymoney, relyingsolelyonthegoodwillofhisfellowAmericans.WhatkindofAmericanswouldhefind? Whowouldfeedhim, shelterhi
35、m, carryhimdowntheroad?Theideaintriguedme.TheweekIturned 37, IrealizedthatIhadnevertakenagambleinmylife. SoIdecidedtotravelfromthePacifictotheAtlanticwithoutapenny. Itwouldbeacashlessjourneythroughthelandofthealmightydollar. Iwouldonlyacceptoffersofrides, foodandaplacetorestmyhead. Myfinaldestinatio
36、nwouldbeCapeFearinNorthCarolina, asymbolofallthefearsIdhavetoconquerduringthetrip.IroseearlyonSeptember 6, 1994, andheadedfortheGoldenGateBridgewitha 50poundpackonmybackandasigndisplayingmydestinationtopassingvehicles: America.Forsixweeks , Ihitched 82 ridesandcovered 4,223 milesacross 14 states. As
37、Itraveled, folkswerealwayswarningmeaboutsomeplaceelse.InMontanatheytoldmetowatchoutforthecowboysin Wyoming; inNebraskatheysaidpeoplewouldnotbeasniceasinIowa. YetIwastreatedwithkindnesseverywhereIwent. Iwasamazedbypeoplesreadinesstohelpastranger, evenwhenitseemedtoruncontrarytotheirownbestinterests.1
38、2. Whydidtheauthordrivepasttheyoungmaninthedesertwithoutstopping?A. Becausehefailedtonoticethisman.B. Becausehewasdrivingtoofast.C. Becausehewasafraidofbeingtricked. D. Becausehethoughttheyoungmandidntneedhelp.13. Whatwasitthatmadetheauthorupset?A. Leavingtheyoungmanaloneinthedesert.B. Beingconsider
39、edafool.C. Makingthedecisionofnotofferinghelpsoeasily.D. Keepingthinkingabouttheyoungman.14. Theauthordecidedtotravelwithoutapennyinorderto_.A. findouthowlonghecouldsurvivewithouthelpB. gothroughthegreatdifficultyinsurvivingunexpectedenvironmentC. findoutwhetherstrangerswouldofferhelptohimD. figureo
40、uthowstrangersthoughtofhisplan15. ThefollowingpartmightprobablyA. describehowhefooledthestrangersB. explainhowheovercamehisdifficultiesontheway C. explainwhypeoplerefusedtohelpstrangersD. describehowstrangerswentouttheirwaytohelphim【解析】12. D. 细节理解题。根据第一段中的 Now you are a fool for helping. With gangs,
41、 drug addicts, murderers, rapists, thieves lurking everywhere, I dont want to get involved “has become a national motto.” 现在你真是个帮人的傻瓜。随着帮派、吸毒者、杀人犯、强奸犯、窃贼无处不在,我不想卷入其中“已经成为一个国家的座右铭。 可知,如今人们不想因为帮助陌生人而陷入麻烦,作者正是受这种思想的影响,而没有停车。故选D。13. C. 细节理解题。根据第二段中的 What bothered me was how easily I had reached the deci
42、sion. 令我烦恼的是我是多么容易就做出了决定。 可知,使作者感到不安的是自己怎么会那么轻易就做出了不伸出援手的决定,故选C。14. C. 细节理解题。根据第三段中的One way to test this would be for a person to journey from coast to coast without any money, relying solely on the good will of his fellow Americans. What kind of Americans would he find? Who would feed him, shelter
43、him, carry him down the road? 检验这一点的一个方法是一个人不花钱,只依靠美国同胞的善意,从一个海岸到另一个海岸。美国人会把他带到什么地方去。以及第四段The idea intrigued me.这个想法引起了我的兴趣。可知,作者决定进行这次身无分文的旅行是想看看是否会有陌生人帮助他,因此选C。15. D. 推理判断题。根据最后一段: 六个星期里,我搭了82次车,穿越了14个州4223英里。当我旅行时,人们总是警告我去别的地方。在蒙大拿州,他们告诉我要当心怀俄明州的牛仔;在内布拉斯加州,他们说人们不会像爱荷华州那样好。然而,无论我走到哪里,人们都对我很友善。我对人们
44、乐于帮助陌生人感到惊讶,即使这似乎违背了他们自己的最大利益。的描述可知,作者无论到哪儿都会得到帮助,甚至一些人宁愿违背自己的利益,也会去帮助他,因此下文作者会具体说明人们是如何尽力帮助他的,故选D。第二节 七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两处为多余选项。Gettingagreatnightssleepcanmakeabigdifferencetopeople. Sleepisalsooneofthemostimportantfactorsin decreasingstressandimprovingourhealth.
45、 Herearea fewtipsthatmighthelpyou. Createfixedbedtime. Everynightbeforegoingtobed, trygetting yourselfintoaroutine. 16 GAstheseactivities becomesecondnature, yourmindandbodywillbegin relatingthemtosettlingdownandfeelingrelaxed. Eatnuts. Wearenotencouragingyoutobreakyourdiet, justtogiveyourselfachemi
46、caladvantageforsleep. 17 EGetahandfulofthemsothatyoucansettledownmorequickly. 18 APutitinadrawer, coveritwithascarf, orat leastturnitawaysothatthealarmclockcantdisturb you. Andifyoudohappentowakeinthemiddleof thenight, youdbetteravoidseeingthetime. Write. 19 FThiscanhelpyoureleasestressesbefore they
47、disturbyoursleep. Youdbetterkeepyourjournal nearby. Ifyouwakeupwithabrilliantidea, simply takeyournotebookandwriteitdownsoyoucanreturn tosleepagain. Youcantrytofindwhatworksbestforhelping youfallasleep. Somepeopleuseessentialoils(精油)tohelpcalmtheirminds. 20 CHopefullyyourown explorationandthetipsabo
48、vecanhelpyoutosleep soundlyinnotime.A. Othersspend10minutesreadingbeforebedtime.B. Coverupthealarmclock. C. Turnoffyouralarmclockatonce.D. Nutsarehighinamineralrelatedtohigh-qualitysleep.E. Itisagoodwaytoimproveyourwritingskills.F. Itcouldbeassimpleasreadingafewpagesinabookorwashingyourface. G. Aspa
49、rtofyourbedtimehabit, youmightwanttowriteaboutyourday.【解析】16. F. 细节理解题。结合上文Every night before going to bed, try getting yourself into a routine.(每天晚上睡觉前,试着让自己养成一个习惯。)可知是在建议培养一个睡前习惯,可推知本空应当为列举可以培养哪些睡前习惯,故F选项它可以是简单的读几页书或洗脸。符合上下文语境。故选F.17. A. 推理判断题。根据本段小标题Eat nuts.(吃坚果。)可知本段建议吃坚果来保证好的睡眠,且标题中nuts可对应到A选项
50、中Nuts,表示坚果富含与高质量睡眠相关的矿物质。符合上下文语境。故选A18. B. 段落大意题。根据下文Put it in a drawer, cover it with a scarf, or at least turn it away so that the light cant disturb you. And if you do happen to wake in the middle of the night, youll do better to avoid seeing the time.(把它放在抽屉里,用围巾盖上,或者至少把它转过去,这样光线就不会打扰你。如果你碰巧在半夜醒
51、来,你最好不要看到时间。)可推知本段建议的是不要看时间,把闹钟盖起来,不要让闹钟打扰到自己的睡眠。故选B.19. G. 推理判断题。根据下文Youd better keep your journal nearby. Should you wake up with a brilliant idea, simply grab your notebook and write it down so you can return to sleep again.(你最好把你的日记放在附近。如果你醒来时想到了一个好主意,只要拿起你的笔记本,把它写下来,这样你就可以再次入睡了。)可知是建议在睡前做一些写作,故
52、G选项作为你睡觉习惯的一部分,你可能想要写下你的一天。符合上下文语境。故选G.20. A. 细节理解题。结合上文中Some people use essential oils to help calm their minds. (有些人用精油来帮助平静他们的头脑。)some可对应到C选项的others,表示有些人另一些人,故选A.第二部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。Iwasapersonwhoalwaysfeltdes
53、perate(绝望)before. Monthsagomymom 21 fromaseriousdiseaseandhadanoperationonherbrain. IfeltthewholeworldfallingdownandIhadno 22 D whatIcoulddotohelphertoreduceher 23 B. WheneverIwasalone, tearswelledupinmyeyes. LastmonthI 24 Aavaluablewatch, whichwasan18-year-oldbirthdaygiftfrommydad. Icouldntsleepfor
54、severalnightsforthereasonthatIfelt 25 Babouttheloss.ATherehavebeenmany 26 Dliketheseinmylife. Icouldneverknowwhattodowithsuchtoughmatters 27 IreadIfYouHaveALemon, MakeALemonadebyAmericanauthorDaleCarnegie.C “Whenthewisemanishandedalemon, hesays, What 28 canIgetfromthis?DHowcanI 29 mysituationHowcanI
55、turnthislemonintoalemonade?”hewrote.B Isuddenly 30 thatlifeisfullofupsanddowns, soIneedtostay 31 Callthetime. NowwhenIthinkofmypast, IwishIcouldhavehandledthings 32 .Whenmymomwasfightingfor 33 , Ishouldhaveheldherhandsinmine, tellingherthingswouldgetbetterinsteadof 34 andcrying. Severalweeksago, Ipa
56、rticipatedinacampussingingcompetition. Ididnt 35 aprize. IfIhadnot 36 thisarticle, Iwoulddefinitelyhavefelt 37 again. Butinstead, Ismiledafterthecompetition. IwaspleasedthatintheendIhadgotsomestage 38 . Lifeisnotjustabedofroses. Therearethorns(刺)aswell, butthesethornshelpusbecome 39 andstrong. Whenl
57、ife 40 usalemon, letstrytomakealemonade.A21. A. escaped B. resulted C. sufferedD. survived22. A. idea B. wonder C. hope D. doubt23. A. anxietyB. fear C. pressureD. pain24. A. received B. lostC. fixed D. sold25. A. angryB. unbelievableC. terribleD. shameful26. A. diseases B. incidents C. memoriesD. d
58、ifficulties27. A. since B. thoughC. when D. until28. A. lemonade B. lesson C. challengeD. decision29. A. improve B. avoidC. acceptD. control30. A. thoughtB. predictedC. realizedD. discovered31. A. independentB. serious C. healthy D. positive32. A. differently B. practically C. exactlyD. easily33. A.
59、 freedomB. recoveryC. life D. happiness34. A. regretting B. shoutingC. hidingD. quarreling 35. A. expect B. win C. missD. refuse36. A. comeacrossB. written downC. figured ourD. foundout37. A. concerned B. excitedC. discouragedD. embarrassed38. A. experienceB. performance C. effectD. progress39. A. g
60、reat B. calm C. cleverD. brave40. A. shows B. makes C. gives D. sendsB【解析】21. C. 考查动词辨析. 根据下文母亲得的脑中风,suffer from忍受,遭受;患病;受之苦,此处是患病之意. 所以C选项是正确的。22. A. 考查名词辨析. 根据句意可知,我不知道,我不知道我能够做些什么区减少她的痛苦. have no idea+从句,不知道. 所以A选项是正确的。23. D. 考查名词辨析. 根据前文母亲生病可知,生病更应当是痛苦. 应是不能替代母亲的痛苦. 所以D选项是正确的。24. B. 考查动词辨析. 由语境可
61、知,上周我丢失了我宝贵的手表;lose丢失与下文的loss对应,应是丢掉. 所以B选项是正确的。25. C. 考查形容词辨析. 根据语境可知,我几夜不能入睡,因为我对于这次丢表耿耿于怀,丢了宝贵的东西应是极不舒服的. 所以C选项是正确的。26. B. 考查名词辨析. 根据句意可知,我的一生中有许多这样的小事. 所以B选项是正确的。27. D. 考查连词辨析. 根据语境可知,直到我读了If You Have a Lemon, Make a Lemonade这本书,我才知道该如何处理这样的事情,until引导的时间状语从句,所以D选项是正确的。28. B. 考查名词辨析. 根据上下文可知,这位智者
62、应当是文我可以获得什么样的教训. lesson教训. get a lesson from从中得到教训. 所以B选项是正确的。29. A. 考查动词辨析. 根据语境可知,作者在思考如何改善环境. 所以A选项是正确的。30. C. 考查动词辨析. 根据语境可知,realize,意识到,作者是在读了If You Have a Lemon, Make a Lemonade这本书之后,突然意识到生活中就是充满起起伏伏. 所以我要一直保持乐观. 所以C选项是正确的。31. D. 考查形容词辨析. 根据语境可知,与下文一致,应是保持积极的思想状态. 所以D选项是正确的。32. A. 考查副词辨析. 根据语境
63、可知,这时作者在回想过去,但愿自己采取不同的方式处理以前的事情. 所以A选项是正确的。33. B. 考查名词辨析. 根据语境可知,与前文母亲生病对应,努力康复. 所以B选项是正确的。34. C. 考查动词辨析. 与crying并列,表示病人的不恰当表现,选hiding表示不面对现实. . 所以C选项是正确的。35. B. 考查动词辨析. 根据语境和固定短语可知,win a prize获奖,我没有获奖,如果不是我已经读过这篇文章的话我一定又会感到泄气. 所以B选项是正确的。36. A. 考查动词短语辨析. 根据语境可知,come across碰巧遇到,此处是作者获知了这篇文章. 所以B选项是正确
64、的。37. C. 考查动词辨析. 根据语境可知,此处是与过去相反的假设,如果没有读到这篇文章,可能还会泄气的. 所以C选项是正确的。38. A. 考查名词辨析. 根据语境可知,尽管我没有获奖,但是我获得了舞台经验. 所以A选项是正确的。39. D. 考查形容词辨析. 根据语境可知,生活中的困难会帮助我们变得更加勇敢和坚强. 与下文的strong对应. 所以B选项是正确的。40. C. 考查动词辨析. 与前文的have a lemon对应,此处是生活给予柠檬. 所以B选项是正确的。第二节 语法填空(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式
65、。The Han people have its own spoken and written language-Chinese. It is the most commonly used language in China and among the largest 41 (language)in the world.One possibility is that written Chinese came out in 42 (it)earliest form about 6,000 years ago. The Chinese characters today,also 43 (call)
66、Hanzi,develop from those used on bones and tortoiseshell more than 3,000 years ago. Its said that there are more than 80,000 characters,of 44 only about 3,500 are in common use.Mandarin is a kind of Chinese dialect spoken across most of 45 (north)China. The term Mandarin can also refer to Standard M
67、andarin,which 46 (base)on the Mandarin dialect spoken in Beijing. It is 47 (official ) regarded as the standard for the Peoples Republic of China.Why do most non-Chinese speakers choose 48 (learn) Standard Mandarin? Because Mandarin is understood by most Chinese people. As mentioned above, it is Chi
68、nas national language. Whether you are interested in basic communication, scholarly research, or you are searching for a career in China, Standard Mandarin is 49 necessary tool for communication. And it often serves 50 a bridge for communication.【解析】41. 考查名词复数。句意:它是中国最常用的语言,也是世界上最大的语言之一结合语境及空前的 amon
69、g the largest可知,空处应填名词复数形式。并且 language可数名词,故填 languages。42. 考查代词。句意:大约6000年前,汉语书面语出现了其最早的形式。此处应用形容词性物主代词修饰名词,故填its。43. 考查非请语动词。句意:今天,中国的文字也被称为汉字,是从3,000多年前的骨头和龟甲上的文字发展而来。分析句子结构可知,空处应作定语修饰 The Chinese characters,因主语与call在逻辑上为被动关系,故填 called。44. 考查定语从句。句意:据说有八万多个字,其中只有三千五百多个是通用的。分析句子结构可知,空处引导一个非限制性定语从句
70、修饰 characters,并在定语从句中充当介词of的宾语,故用关系代词 which。45. 考查形容词。句意:普通话是中国北方大部分地区的一种汉语方言。空处修饰名词 China,应用 north的形容词形式,故填 northern。46. 考查时态和语态。句意:普通话也可以指标准普通话,它基于北京的普通话方言。在定语从句中 which指代先行词 Standard Mandarin作句子的主语,和base之间是被动关系,且此处叙述的是客观情况,故用一般现在时的动语态,故填is based。47. 考查副词。句意:它被正式认定为中华人民共和国的标准语言。空处修饰谓语动词,因此用其副词形式,故填
71、 officially。48. 考查非谓语动词。句意:为什么大多数非中国人都选择学习普通话?请语动词 choose后接不定式作宾语,故填to learn。49. 考查冠词。句意:标准普通话是一种必要的交流工具。tool为单数可数名词,此处表示泛指,且空后的 necessary的发音以辅音音素开头,故填a。50. 考查介词。句意:标准普通话经常作为沟通的桥梁 serve as是固定搭配,表示充当,起作用,故填as。第三部分 书面表达(共两节满分35分)第一节 短文改错 (共10小题:每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文文中共有10处语言错误
72、,每句中最多有两处每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(A),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用()划掉 。 修改:在错的词下画横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词:2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。I like sports so much. When I was a little boy, my father often took me watch basketball matches. Since then, sports have became part of my life. When I
73、 started to go to school, I join the basketball team. I had much time to practice with our friends. Now , though high school life is extreme busy and I have so learn to many subiect, I still keep working out every day . Sports ground is my favorite place when I can take part in many activities, such
74、 as playing football or doing high jump. I am a person with a great energy. I enjoy take exercise.【解析】1.第一行me后面加to。 take sb to do sth带某人去做某事。 2.第二行became become。 become的过去分词是become。 3.第三行join joined 此处应该用一般过去时。 4.第三行our my。 此处是指我的朋友。 5.第四行extreme extremely。 此处是副词修饰形容词。 6.第四行subject subjects。 many后面接
75、可数名词复数形式。 7.第五行when where。 此处是句中缺少地点状语,用where引导。 8.第六行or and。 此处是并列关系。 9.第六行删掉a。 此处energy是不可数名词。 10.第七行take taking。 enjoy doing sth享受做某事。第二节 书面表达 (满分25分)假设你是小明的好朋友李华,小明参加了一个英语演讲比赛(English speech contest),他对比赛非常担心,向你求助,请你根据以下内容给他写一封建议信。写作内容:1. 说明回信意图;2. 向小明提出建议;3. 预祝小明比赛成功。_【解析】Dear Xiaoming,You have
76、 told me that you are very nervous about the coming speech contest and I will try to make some suggestions which I hope can help you. In my opinion, you should get well prepared before the speech contest by practicing before a mirror. Besides, you had better use a brief and concise language in your speech so that you can leave a deep impression on the judges. When you are giving the speech, remember to keep smile and even if you forget your words, dont be panic and just continue your speech, because no one will notice it. Wish you success in the speech.Yours10 / 10