收藏 分享(赏)

2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:425004 上传时间:2025-12-01 格式:DOCX 页数:12 大小:49.11KB
下载 相关 举报
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共12页
2020-2022年新高考英语真题汇编专题05阅读理解记叙文(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共12页
亲,该文档总共12页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、专题05 阅读理解之记叙文考点研究试卷类型年份考频话题考点分布新高考I卷20220新高考II卷20221讲述了作者曾经是一名记者,在春节期间,作者给孙子拿了一本儿童读物,孙子却以为是平板电脑,不停地戳书。词义猜测题细节理解题新高考I卷20211主要讲述了为钢琴演奏者做翻页工作的Robert Titterton和他的工作情况。细节理解题推理判断题新高考II卷20212B篇 介绍了老虎在作者家生活的情况以及作者照顾老虎的感受。C篇 讲述了英国一名女子在被评为世界最佳教师后获得了100万英镑的奖金,她将用这笔奖金发起一个项目,让艺术家进入学校。细节理解题词义猜测题推理判断题新高考I卷20201要讲述

2、了Jennifer在家里不能提供大学教育的情况下,通过自己的努力,以及家人的帮助完成了四年学位。细节理解题推理判断题新高考II卷20201讲述了Bissell写的追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵这本书。细节理解题词句猜测题推理判断题真题剖析2022年新高考II卷之B篇We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people dont even realize its new. For them, its just normal. This hit home

3、 for me as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a childrens book to read. It had simple words and colorful pictures a perfect match for his age. Picture this: my grandson sitting on my lap as I hold the book in front so he can see the pi

4、ctures. As I read, he reaches out and pokes (戳) the page with his finger. Whats up with that? He just likes the pictures, I thought. Then I turned the page and continued. He poked the page even harder. I nearly dropped the book. I was confused: Is there something wrong with this kid? Then I realized

5、 what was happening. He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that. Sorry, kid. This book is not part of your high-tech world. Its an o

6、utdated, lifeless thing. An antique, like your grandfather. Well, I may be old, but Im not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. Ive even built websites. Theres one notable gap in my new-media experience, however: Ive spent little time in fr

7、ont of a camera, since I have a face made for radio. But that didnt stop China Daily from asking me last week to share a personal story for a video project about the integration of Beijing, Tianjin and Hebei province. Anyway, grandpa is now an internet star two minutes of fame! I promise not to let

8、it go to my head. But I will make sure my 2-year-old grandson sees it on his tablet. 4. What do the underlined words “hit home for me” mean in paragraph 2?A. Provided shelter for me. B. Became very clear to me. C. Took the pressure off me. D. Worked quite well on me. 5. Why did the kid poke the stor

9、ybook?A. He took it for a tablet computer. B. He disliked the colorful pictures. C. He was angry with his grandpa. D. He wanted to read it by himself. 6. What does the author think of himself?A. Socially ambitious. B. Physically attractive. C. Financially independent. D. Digitally competent. 7. What

10、 can we learn about the author as a journalist?A. He lacks experience in his job. B. He seldom appears on television. C. He manages a video department. D. He often interviews internet stars. 【答案】4. B 5. A 6. D 7. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者曾经是一名记者,在春节期间,作者给孙子拿了一本儿童读物,孙子却以为是平板电脑,不停地戳书。【4题详解】词句猜测题。根据第一

11、段“We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people dont even realize its new. For them, its just normal. ”以及画线词后文“as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. ”可知,作者是记者,生活在一个讲故事的新时代,有许多新的多媒体工具。许多年轻人甚至没有意识到

12、它是新的。对他们来说,这很正常。而这在春节假期,作者和两岁的孙子坐在沙发上,尤其清楚认识到了这一点。故画线词意思是“我很清楚”。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第五段中“He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that. (

13、事实上,他对书本并不熟悉。他的父亲经常用一台装有彩色图片的平板电脑逗他开心,当你戳它们的时候,这些图片就会变得栩栩如生。他认为我的故事书就是那样的)”可知,那孩子戳故事书是因为他把它当成了平板电脑。故选A。【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“Well, I may be old, but Im not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. Ive even built websites. (我可能老了,但从数字角度来说,我还没有毫无希

14、望的挑战。我编辑视频,制作音频。我用移动支付。我甚至建立了网站)”可知,作者认为自己懂数码技术。故选D。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Theres one notable gap in my new-media experience, however: Ive spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio. (然而,在我的新媒体体验中有一个明显的差距:我很少在镜头前呆着,因为我的脸是为电台而生的)”可知,作者作为记者他很少上电视。故选B。2021年新高考I卷之B篇By day,

15、Robert Titterton is a lawyer. In his spare on stage beside pianist Maria Raspopova not as a musician but as her page turner. “Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.”Mr. Titterton is chairman of the Omega Ensemble but has been the groups offici

16、al page turner for the past four years. His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician doesnt have to break the flow of sound by doing it themselves. He said he became just as nervous as those playing instruments on stage.“A lot of skills are needed for the job.

17、 You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.” Mr. Titterton explained.Being a page turner requires plenty of practice. Some pieces of music can go for 40 minutes and require up to 50 page turns, inc

18、luding back turns for repeat passages. Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.But like all performances, there are moments when things go wrong. “I was turning the page to get r

19、eady for the next page, but the draft wind from the turn caused the spare pages to fall off the stand,” Mr. Titterton said, “Luckily I was able to catch them and put them back.”Most page turners are piano students or up-and-coming concert pianists, although Ms. Raspopova has once asked her husband t

20、o help her out on stage.“My husband is the worst page turner,” she laughed. “Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say: Turn, turn! “Robert is the best page turner Ive had in my entire life.”24. What should Titterton be able to do to be a page turner?A. Read music.B. Play th

21、e piano.C Sing songs.D. Fix the instruments.25. Which of the following best describes Tittertons job on stage?A. Boring.B. Well-paid.C. Demanding.D. Dangerous.26. What does Titterton need to practise?A. Counting the pages.B. Recognizing the “nodding”.C. Catching falling objects.D. Performing in his

22、own style.27. Why is Ms Raspopovas husband “the worse page turner”?A. He has very poor eyesight.B. He ignores the audience.C. He has no interest in music.D. He forgets to do his job.【答案】24. A 25. C 26. B 27. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了为钢琴演奏者做翻页工作的Robert Titterton和他的工作情况。【24题】细节理解题。根据第一段“Im not a trained mu

23、sician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.(我不是受过训练的音乐家,但我学会了识谱,这样我就可以在Maria的表演中帮助她)”可知,Titterton因为识谱,所以可以在Maria的钢琴表演中为她翻页。故选A项。【25题】推理判断题。根据第三段“A lot of skills are needed for the job. You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the r

24、epeats in the music when you have to go back to the right spot.(这项工作需要很多技能。你必须确保你不会一次翻两页并且必要的时候确保你回到前面找到音乐重复的部分)”可知,为钢琴家翻页这项工作很需要技巧。由此推知,Titterton的工作要求是很高的。故选C项。【26题】细节理解题。根据第四段“Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they

25、need to practise with their page turner.(无声的舞台交流是关键,每个钢琴家都有自己的“点头”风格来表示翻页,他们需要和翻页者进行练习)”可知,Titterton需要和钢琴演奏者练习识别他们的“点头”示意来翻页。故选B项。【27题】细节理解题。根据最后一段“Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say: Turn, turn!(他对音乐很感兴趣,感受着每一个音符,所以我不得不说:“翻页,翻页!”)”可知,Ms Raspopova的丈夫因为对音乐感兴趣,所以帮她翻页的时候

26、总是沉浸在音乐中而忘掉自己的工作,她不得不去提醒。故选D项。2021年新高考II卷之B篇I have worked as a keeper at the National Zoo, Paris for 11 years. Spot and Stripe are the first tiger cubs that have ever been born here. Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care

27、at home. Ive got two childrenthe younger one, Kynan, was extremely happy about the tigers arriving - but all of us really looked forward to being part of their lives and watching them grow. I wasnt worried about bringing them into my home with my wife and kids. These were cubs. They weighed about 2.

28、5 kg and were so small that there was absolutely no risk. As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd get up to mischief. Wed come down in the morning to find theyd turned the room

29、upside down, and left it looking like a zoo.Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired. I was grateful that my family was there to help. We had to have a bit of a production line going, mak

30、ing up “tiger milk”, washing baby bottles, and cleaning the floors. When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go. It was hard for us to finally part with them. For the first few days, Kynan was always a

31、 bit disappointed that the cubs werent there. Im not sad about it. Im hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time that we had them.4. Why did the author bring the tiger cubs home?A. To ensure their survival.B. To observe their differences.C. To teach them life

32、 skills.D. To let them play with his kids.5. What do the underlined words “get up to mischief” mean in paragraph 3?A. Behave badly.B. Lose their way.C. Sleep soundly.D. Miss their mom.6. What did the author think of raising the tiger cubs at home?A. Boring.B. Tiring.C. Costly.D. Risky.7. Why did the

33、 author decide to send Spot and Stripe back to the zoo?A. They frightened the children.B. They became difficult to contain.C. They annoyed the neighbours.D. They started fighting each other.【答案】4. A 5. A 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者为了保证两只老虎幼崽的存活,决定在家里全天候照顾它们。介绍了老虎在作者家生活的情况以及作者照顾老虎的感受。【4题详解】细节理解题。根

34、据第一段中“Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home. (在全球范围内,动物园里三分之一的苏门答腊老虎幼崽活不到成年,所以我决定在家里全天候照顾它们)”可知,作者把老虎幼崽带回家是为了确保他们的存活。故选A。【5题详解】词句猜测题。根据画线词上文“As they grew more mobile, we let them move freely around the house durin

35、g the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd ”(随着它们的活动越来越多,我们白天让它们在房子里自由活动,但当我们睡觉时,我们必须把它们关在一个大房间里,否则它们会)以及后文“Wed come down in the morning to find theyd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.”(我们早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,让它看起来像个动物园。)可知,作者不

36、得不把老虎们关在一个大房间里,否则它们就会调皮捣蛋,表现不好。早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,看起来像个动物园。故画线词意思是“表现不好”。故选A。【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段中“Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired.(由于需要大量的精力来照顾它们,事情很快变得非常紧张。有一段艰难的日子,我只是觉得非常累)”可推

37、知,作者认为在家里养小老虎累人。故选B。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go.(当Spot和Stripe四个月大的时候,他们正在学习如何开门和跳栅栏,我们知道是时候让他们离开了)”可知,作者决定把Spot 和Stripe送回动物园是因为他们变得难以控制。故选B。2021年新高考II卷之C篇A British

38、woman who won a S1 million prize after she was named the Worlds Best Teacher will use the cash to bring inspirational figures into UK schools. Andria Zafirakou,a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution (变革). “We are going to make a change, ”she sa

39、id.“Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.” The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children. Zafirakou began

40、the project at Alperton Community School her place of work for the past twelve years. “Ive seen those magic moments when children are talking to someone they are inspired by - their eyes are shining and their faces light up,” she said. “We need artists . more than ever in our schools. Artist Michael

41、 Craig-Martin said: “Andrias brilliant project to bring artists from all fields into direct contact with children is particularly welcome at a time when the arts are being downgraded in schools. It was a mistake to see the arts as unnecessary, he added. Historian Sir Simon Schama is also a supporter

42、 of the project. He said that arts education in schools was not just an add-on. “It is absolutely necessary. The future depends on creativity and creativity depends on the young. What will remain of us when artificial intelligence takes over will be our creativity, and it is our creative spirit, our

43、 visionary sense of freshness, that has been our strength for centuries.8. What will Zafirakou do with her prize money?A. Make a movie.B. Build new schools.C. Run a project.D. Help local musicians.9. What does Craig-Martin think of the teaching of the arts in UK schools?A. It is particularly difficu

44、lt.B. It increases artists income.C. It opens childrens mind.D. It deserves greater attention.10. What should be stressed in school education according to Schama?A. Moral principles.B. Interpersonal skills.C. Creative abilities.D. Positive worldviews.11. Which of the following is a suitable title fo

45、r the text?A. Bring Artists to SchoolsB. When Historians Meet ArtistsC. Arts Education in BritainD. The Worlds Best Arts Teacher【答案】8. C 9. A 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了英国一名女子在被评为世界最佳教师后获得了100万英镑的奖金,她将用这笔奖金发起一个项目,让艺术家进入学校。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段“Andria Zafirakou,a north London secondary school teac

46、her, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,” she said. “Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(伦敦北部中学教师安德里亚扎菲拉库(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一场课堂革命。“我们将做出改变,”她说。“我已经启动了一个项目,以促进我们学校的艺术教学。”)”可知,Zafirakou打算用自己的奖金运行一个项目。故选C。【

47、9题详解】推理判断题。根据文章第三段“The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children.(许多学校很难让任何类型的艺术家无论是当地崭露头角的音乐家还是主要的电影明星进入学校,与孩子们一起工作并激励他们,因此才有了这个项目。)”可知,Craig

48、-Martin认为,英国学校的艺术教学尤其困难。故选A。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段“It is absolutely necessary. The future depends on creativity and creativity depends on the young.(这是绝对必要的。未来取决于创造力,而创造力取决于年轻人。)”可知,Schama认为学校教育应该强调创造力。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章第二段“Andria Zafirakou, a north London secondary school teacher, said she wanted

49、 to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,”she said.“Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(伦敦北部中学教师安德里亚扎菲拉库(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一场课堂革命。“我们将做出改变,”她说。“我已经启动了一个项目,以促进我们学校的艺术教学。”)”可知,文章讲述了Andria Zafirakou用自己的奖金启动了一个项目,将艺术家带进学校,促进艺术教学。

50、故选A。2020年新高考卷I之B篇Jenifer Mauer has needed more willpower than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree. That willpower bore fruit when Jennifer graduated from University of Wisconsin-Eau Claire and became the first in her large family to earn a bachelors degree.Maue

51、r, of Edgar, Wisconsin, grew up on a farm in a family of 10 children. Her dad worked at a job away from the farm, and her mother ran the farm with the kids. After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition(学费), because there was no extra money set aside for

52、a college education. After graduation, she worked to help her sisters and brothers pay for their schooling.Jennifer now is married and has three children of her own. She decided to go back to college to advance her career and to be able to better support her family while doing something she loves: n

53、ursing. She chose the UW-Eau Claire program at Ministry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids. Jenifer received great support from her family as she worked to e

54、arn her degree: Her husband worked two jobs to cover the bills, and her 68-year-old mother helped take care of the children at times.Through it all, she remained in good academic standing and graduated with honors. Jennifer sacrificed(牺牲)to achieve her goal, giving up many nights with her kids and m

55、issing important events to study. Some nights my heart was breaking to have to pick between my kids and studying for exams or papers, she says. However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration t

56、o her family-and thats pretty powerful.4. What did Jennifer do after high school?A. She helped her dad with his work.B. She ran the family farm on her own.C. She supported herself through college.D. She taught her sisters and brothers at home.5. Why did Jennifer choose the program at Ministry Saint

57、Josephs Hospital in Marshfield?A. To take care of her kids easily.B. To learn from the best nurses.C. To save money for her parents.D. To find a well-paid job there.6. What did Jennifer sacrifice to achieve her goal?A. Her health.B. Her time with family.C. Her reputation.D. Her chance of promotion.7

58、. What can we learn from Jenifers story?A. Time is money.B. Love breaks down barriers.C. Hard work pays off.D. Education is the key to success.【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Jennifer在家里不能提供大学教育的情况下,通过自己的努力,以及家人的帮助完成了四年学位。她的努力不仅让自己以优异的成绩毕业,还给家人,尤其是她的三个孩子树立了榜样,让他们得到了激励。4.细节理解题。根据第二段的After h

59、igh school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition, because there was no extra money set aside for a college education.(高中毕业后,Jennifer上了一所当地的技术学院来支付她的学费,因为家里没有额外的钱用来支付大学教育)可知,高中毕业后Jennifer通过自己挣钱来完成大学教学,因为家里没有额外的钱。C. She supported herself through college.(她自食其力读完了大学)符

60、合以上说法,故选C项。5.细节理解题。根据第三段的She chose the UW-Eau Claire program at Misnistry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids.(她选择了位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目,因为她可以在离家近的地方

61、攻读四年的学位。她可以开车去上课,晚上可以回家照顾孩子)可知,Jennifer选择位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目是因为离家近,这样便于照顾她的三个孩子。A. To take care of her kids easily.(为了方便照顾她的孩子)符合以上说法,故选A项。6.细节理解题。根据最后一段的Jennifer sacrificed to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important events to study.(Jennifer为了实现自己的目标牺牲

62、了很多,她放弃了很多个和孩子待在一起的晚上,错过了很多重要的活动)可知,为了实现自己的目标Jennifer放弃了和家人待在一起的时光。B. Her time with family.(她与家人的时光)符合以上说法,故选B项。7.推理判断题。根据最后一段的Through it all, she remind in good academic standing and graduated with honors.(虽然经历了这些,但她一直保持着良好的学术地位,并以优异的成绩毕业)和However, her children have learned an important lesson witn

63、essing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and thats the pretty powerful.(然而,她的孩子们在见证母亲获得学位的过程中得到了重要的一课。Jennifer是第一代毕业生,这对她的家庭来说是一种激励-这是非常强大的。)可知,Jennifer在艰苦的环境中通过自己的努力不仅以优异的成绩毕业,还给孩子树立了榜样,同时也让家人得到了激励。由此推测,我们可以从Jennifer的故事中学到:努力总会有回报

64、。C. Hard work pays off.(努力会得到回报)符合以上说法,故选C项。2020年新高考卷II之C篇In the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an articl

65、e about the disappearance of the Aral Sea.His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the

66、slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.T

67、his is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountai

68、n funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded picture of Uzbekistan, seen fro

69、m Western eyes. His judgment and references are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions

70、.8. What made Mr Bissell return to Uzbekistan?A. His friends invitation.B. His interest in the country.C. His love for teaching.D. His desire to regain health.9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A Developing a serious mental disease.B. Taking a guided tour in Central Asia

71、.C. Working as a volunteer in Uzbekistan.D. Writing an article about the Aral Sea.10. Which of the following best describes Mr Bissells road trip in Uzbekistan?A. Romantic.B. Eventful.C. Pleasant.D. Dangerous.11. What is the purpose of this text?A. To introduce a book.B. To explain a cultural phenom

72、enon.C. To remember a writer.D. To recommend a travel destination.【答案】8. B 9. D 10. B 11. A【解析】本文是记叙文。文章讲述了Bissell写的追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵这本书。这本书是Bissell在乌兹别克斯坦做志愿者后写的,是对乌兹别克斯坦人生活的一个快速观察。8.细节理解题。根据第一段的”A few years later, still attracted to the country. he returned to Uzbekistan to write an article about th

73、e disappearance of the Ara Sea”可知,几年后,Bissell仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章。因此推断出对这个国家的兴趣让Bissell先生再次返回乌兹别克斯坦。故选B。9.词句猜测题。划线句是第二段首句,that用来指代上文提的事情,因此推断that指代第一段的内容,根据第一段最后一句”A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of

74、 the Aral Sea(几年后,仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章)”可知,that指代写了一篇关于死海消失的文章这件事,故选D。10.推理判断题。根据第三段”This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara

75、he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.”可知,在乌兹别克斯坦的旅途中,Mr Bissell既体会到了友善和温暖,也看到了社会的黑暗面。在撒马尔罕,Mr Bissell欣赏到了的建筑奇观。在前往布哈拉的路上,他因为被怀疑进行毒品交易,他尝到了警察的伎俩。在费尔干纳,他参加了一个山区葬礼,然后参加了一个奇怪的酒会。在卡拉卡尔帕克斯坦,他为沙尘暴、疾病和被困在数英里外的渔船而难过。由此可知,在旅途中,他经历了很多事情。结合选项,B选项(充满事件的,多事的)可以表达此意。故选B。11.推理判断题。文章第一段提到书的作者的乌兹别克斯坦之行,引出他写的书,接下来三段讲述了他的书追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵的故事内容,是乌兹别克斯坦生活的一个快速观察。因此推断本文的写作目的是介绍一本书。故选A。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1