收藏 分享(赏)

2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:423329 上传时间:2025-12-01 格式:DOC 页数:7 大小:102KB
下载 相关 举报
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第1页
第1页 / 共7页
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第2页
第2页 / 共7页
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第3页
第3页 / 共7页
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第4页
第4页 / 共7页
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第5页
第5页 / 共7页
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第6页
第6页 / 共7页
2022版高考英语一轮复习 13 良好的人际关系与社会交往(1)课时提能练(含解析).doc_第7页
第7页 / 共7页
亲,该文档总共7页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、课时提能练(十三).阅读理解A(2020武汉市部分学校质量监测)Note TakingNote taking as an accommodation is available only to students who have documented disabilities and are registered with Queens Student Accessibility Services (QSAS)Note taking is approved for students with disabilityrelated functional limitations that make i

2、t difficult for them to access academic information presented in class.There is a wide range of reasons why students may require note taking as an accommodation,including students with:hearing loss,who may have difficulty hearing the instructor while writing notes at the same timevision loss,who may

3、 have difficulty seeing information presented on overhead screensmental health conditions or attentionrelated disabilities,who may have difficulty attending to orallypresented information while taking noteslearning disabilities,who may have difficulty recording notes when information is presented or

4、allyphysical disabilities,who may have painrelated difficultiesAccessibility advisers consider a students description of their need for note taking along with information contained in their disability documentation and the type of course in approving note taking as a formal accommodation.Online Note

5、 Taking PortalQSAS is in charge of the exchange of notes taken by student volunteer note takers and students registered with QSAS via our secure online note taking portal.The pages in this section provide information for students with disabilities,volunteer note takers and instructors on requesting

6、note taking,signing up to be a volunteer note taker and assisting QSAS in recruiting volunteer note takers.If you are a student seeking the note taking accommodation,please click here to read the Starting Your Accommodation information.【语篇解读】本文介绍了为有障碍的学生提供的特色服务记笔记,包括服务对象应具备的条件和提供服务的门户网站。1Note taking

7、 is available to students_.Alacking confidenceBwith loss of earningsClosing interest in studyDwith concentration problemsD细节理解题。根据Note Taking部分中的“mental health conditions or attentionrelated disabilities.while taking notes”可知,有精神健康疾病和注意力障碍的学生可以申请该服务,故D项正确。2What should students present to accessibili

8、ty advisers when applying for note taking?ADescription of their accommodation.BRecords of their academic performance.CFiles on their past note taking experiences.DAccounts of their requirements.D细节理解题。根据Note Taking 部分尾句中的“Accessibility advisers consider a students description of their need for note

9、taking along with information contained in their disability documentation”可知,学生在申请记笔记服务时,应当描述他们的需求,故D项正确。account 在此处意为“描述,叙述”。3What can disabled students do via Online Note Taking Portal?AAsk for note taking.BApply to be a volunteer.COffer notes.DLearn to take notes.A细节理解题。根据Online Note Taking Porta

10、l 部分中的“The pages in this section provide information for students with disabilities.requesting note taking” 可知,残疾学生可以通过这个门户网站申请记笔记服务,故A项正确。B(2020长沙市统一模拟)“Pay it forward” is a new saying which means donating money or performing good deeds without hoping for recognition.As far as the receiver of the m

11、oney,gift,or good deed is concerned,he or she is told only to do something good for someone else.When Scott,a homeless man,spent his last $15,he wasnt looking at it as an investment,but its about to pay him huge profits.After he helped a woman who ran out of gas,she returned the favor by raising a l

12、ot more on the Internet.Emily McClure,26,was driving home when she ran out of gas halfway.“He saw me pull over and knew something was wrong,” she wrote.“He told me to get back in the car and lock the doors.A few minutes later,he came back with a red gas can,using his last 15 dollars to make sure I c

13、ould get home safely.”She couldnt repay him at that time because she had no cash with her.“I have been stopping by his spot for the past few weeks.I repaid him for the gas and gave him some clothes.”Emily decided to do more for him,so she started a crowdfunding(众筹) campaign on GoFundMe,and it quickl

14、y gained far beyond its initial $10,000 goal. When it reached $100,000,the fundraising page was shut down for a time at Scotts request.He didnt want people to think he was taking advantage of the situation. Finally,Emily said that she restarted it because the public interest had not decreased. She a

15、lso added that Scott planned to donate the rest to a good cause.According to The Washington Times,Scott wants to get a job at a warehouse and a department manager from a company has already reached out to Scott.【语篇解读】无家可归的斯科特用自己最后的15美元帮助了在中途车没油的艾米丽;为回报他,艾米丽在网络上发起众筹,然而斯科特却把筹集来的多余的钱捐赠给了慈善机构,他以这种方式奉献社会

16、,社会最终以一份不错的工作回报了他。4Why did Scott buy a can of gas for Emily?ATo get huge profits from her.BTo get a job to make a living.CTo get a chance to become famous.DTo make sure she could get home safely.D细节理解题。根据第三段最后一句可知,斯科特用他最后的15美元为艾米丽买了一罐汽油,以确保她能安全回家,故D项正确。5Why was the fundraising page closed for a time

17、?APeople had no more interest in donation.BEmily was too busy to make efforts for it.CScott was unwilling to be considered greedy.DThe goal to raise $10,000 had been achieved.C细节理解题。根据第五段第二句和第三句可知,资金筹集网页关闭是应斯科特的要求,因为他不想让人觉得自己是在利用这种形势,即斯科特不愿意被认为是贪婪的,故C项正确。6Which of the following best describes Scott?

18、AFlexible but mean.BCaring and supportive.CHonest but stubborn.DAggressive and demanding.B推理判断题。根据第三段的内容以及第五段中的“Scott planned to donate the rest to a good cause.”可知,当斯科特发现艾米丽的车子没油停在半路的时候,他让艾米丽回到车里锁好车门,并用自己最后的15美元为艾米丽买了一罐汽油以确保她能安全回家;他还计划把筹集来的多余的钱捐给一个做好事的组织,由此可推知,他关心他人而且能够给予他人帮助,故B项正确。7What does the a

19、uthor want to tell us from the text?ATwo heads are better than one.BOne good turn deserves another.COne mans meat is another mans poison.DA bird in the hand is worth two in the bush.B写作意图题。根据第二段尾句“After he helped a woman.on the Internet.”并结合全文内容可知,本文讲述了无家可归的斯科特帮助了艾米丽,社会也帮助了斯科特的故事,说明了好人有好报的道理。故B项正确。C

20、(2020河北省名校联考)In many walks of life and in many situations,persuading people to do what you want them to do is the key to success.Researchers have looked into different aspects of persuasion and come up with some interesting results which are surely helpful to us.One advertising copywriter came up wi

21、th an approach to selling a product on a TV shopping channel via phone sales.Instead of being instructed “Operators are waiting,please call now”,viewers were told “If operators are busy,please call again”The results were extraordinary.The ad suggested operators werent sitting around hoping people wo

22、uld call.Instead there were so many people wanting the product that people might have to wait until they could get it.What role does choice have in persuading people to buy or get something? One study in a supermarket showed the effect of choice.A particular supermarket displayed either 6 or 24 diff

23、erent kinds of jam.The large display attracted more interest than the small one.But when the time came to purchase things,people who saw the large display were one tenth as likely to buy.If they do buy,they are less content with their selection,even though they have made a good choice.A wider range

24、of choices require more time and effort and lead to unreasonably high expectations.Another aspect of persuasion concerns getting someone to change their minds.Its hard to prove to someone that a previous decision is wrong,and as people get older they get less and less willing to change their minds.P

25、eople want things to be unwavering; they want their attitudes,statements,values and actions to follow a set pattern.The only way to persuade them to change is to acknowledge this by agreeing that the previous decision they made is a perfectly understandable one.This allows them to focus on your sugg

26、estion without feeling their previous decision is wrong.As a result,they may be persuaded to break out of their established pattern.【语篇解读】说服别人对取得成功至关重要,作者在文中介绍了在实际生活中说服别人的不同方式,以展示应该如何做说服工作。8What does the advertising copywriter want to indicate about the product?AIts in demand.BIts rare.CIts for sale

27、.DIts precious.A推理判断题。根据第二段的“The ad suggested operators werent sitting around hoping people would call.Instead there were so many people wanting the product that people might have to wait until they could get it.”可知,告知观众“如果接线员正忙,请再呼叫”,而不是“接线员正在等待,请现在呼叫”是一种说服策略。接线员正忙,说明订购的人多,暗示产品受到大家的认可,很抢手,故选A。in de

28、mand “需求大”。9What does the study mentioned in Paragraph 3 show?AMore selections bring more actions.BIncreased choice decreases satisfaction.CMore and more people dont want to choose.DSome choices are more attractive than others.B细节理解题。根据第三段的“If they do buy,they are less content with their selection,e

29、ven though they have made a good choice.A wider range of choices require more time and effort and lead to unreasonably high expectations”可知,选择的范围变大,会增加人们对自己的决定的不满,因为更多的选择需要投入更多的时间和更大的努力,人们也会产生过高的期望,由此可知本题选B。10What does the underlined word“unwavering” in the last paragraph mean?AReliable.BDemanding.C

30、Unique.DConsistent.D词义猜测题。画线词前面谈到“随着年龄的增长,人们越来越不愿意改变自己的想法”,该词后面谈到“人们希望自己的态度、言论、价值观和行动都遵循既定的模式”。由此推知画线词所在句应表示人们希望事情(观点、决定等)始终如一,故画线词与consistent “一致的,始终如一的”意义相近。reliable“可靠的”;demanding “要求高的”;unique“独特的”。11What is the authors purpose in writing the text?ATo compare different forms of persuasion.BTo di

31、scuss various studies on persuasion.CTo teach how to get better at persuasion.DTo analyze how persuasion affects success.C写作目的题。根据第一段内容可知,说服影响着人们的成功,研究人员研究了说服的不同方面,得出了一些有趣的结果,这些结果会对我们有帮助。下文作者介绍了三个方面的说服案例和说服策略,其目的很明显:教人们如何更好地说服别人做某事。.阅读七选五(2020合肥市调研性检测)An acquaintance has something in common with you

32、 and merely enjoys your company for a short time.A fairweather friend flatters(讨好) you when the sun is shining and the birds are singing. 1 They would never do the following things.Walk away when times get tough.True friendship is all about how a person helps another person when they are down and ca

33、n give very little in return.Thus,take note of who remains in your life when times get tough.Seriously,when you get into a difficult period in your life,look around you. 2 Hold hatred(憎恨) over your head.Some people will refuse to accept that you are no longer who you used to be that you made mistake

34、s in the past,learned from them,and moved beyond them. 3 Instead,they help you repair your present and future.Pretend like they have all the answers.You may think about the people who have had the greatest positive effect on your life the ones who truly made a difference. 4 True friends are the ones

35、 who sit silently with you when you need a moment to think.Theyd always lend you a shoulder when you need to cry. 5 You deserve to be with friends who make you smile friends who dont take you for granted.When you notice that a friend is always taking advantage of you instead of offering help when yo

36、u need,you might need to distance yourself from them for a while.A true friend should want to give,but they shouldnt be forced to always give more than they get.ALet you down.BTake from you without giving back.CThe people still standing beside you are your true friends.DTrue friends never hold the u

37、nchangeable past against you.ETrue friends love and appreciate each other just the way they are.FA true friend,on the other hand,has your very best interests at heart.GHowever,youll soon realize that they arent the ones that tried to solve all your problems.【语篇解读】泛泛之交仅会陪伴你简短的时间,不能共患难的朋友仅在形势好的时候讨好你,只

38、有真正的朋友会与你同甘共苦。他们在你经历困难时总是站在你身旁,绝不抓住你的过去不放,愿意为你付出。1F根据上文可知,泛泛之交与你有共同点,仅会短时间陪伴你;同甘不共苦的朋友会在情况良好时讨好你;根据空后一句可知,他们绝不会做如下的事情(即下文中的不与你同患难等)。据此可推知,空处表述的内容与上文陈述的泛泛之交和同甘不共苦的朋友的行为作对比,陈述真正的朋友的行为,故F项正确。2C通读该段可知,真正的朋友不会在你困难时离开;由空前一句可知,当你处于困难时期时,要看看周围的人;据此可推知,在困难时期仍然站在你身边的人才是你真正的朋友。C项与此处匹配。3D根据空后一句可知,相反,他们帮助你补救当前和未来;据此可知,空处应是陈述真正的朋友的行为,即真正的朋友从来不会抓住你不可改变的过去不放;故D项正确。4G根据该段前两句可知,真正的朋友绝不装作什么都知道;根据空后一句可知,真正的朋友是当你需要片刻时间思考时默默地坐在你身边的人。据此可推知,G项“然而,你将很快意识到他们不是试图解决你所有问题的人”符合语境,衔接上下文。5B根据文章结构和空处所在位置可知,空处为该段的主题句;根据上文每段第一句可知,该处应为祈使句;根据该段尾句可知,真正的朋友会想去付出。据此可知,该段主要陈述真正的朋友不是从你那里一味地索取,故B项正确。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1