1、2020年1月辽宁省普通高中学业水平合格性考试英语试卷(本试卷分1、两卷,满分100分,考试时间90分钟)第1卷(选择题共60分)第一部分阅读理解 (共两节,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的人,B. C和D四个选项中,选出最佳选项。AFestivals and celebrations of all kinds have been held everywhere since ancient times. Most ancient festivals would celebrate the end of cold weather, plantin
2、g in spring and harvest in autumn .Todays festivals have many origins: some are seasonal, some for special people and some for special events.Dragon Boat Festival celebrations take place in China on the fifth day of the fifth lunar month. They are held in memory of Qu Yuan, a famous person who wrote
3、 poems in Ancient China. It was the first traditional Chinese festival added to UNESCOS List of Intangible Cultural Heritage.Thanksgiving is celebrated mainly in North America, in October or November. Traditionally, it was a chance to give thanks for a good year, Now. i is also a time for families t
4、o get together for a big dinner.May Day s a festival to celebrate the start of summer, with celebrations held across Europe and in parts of North America. People prepare decorations with flowers and dance around poles.The Spring Festival that is also called Chinese New Year is one of the most import
5、ant Festivals in China.It stars with a new moon and ends 15 day later on the full moon, marking the beginning of spring .During this festival,people eat dumpling, fish and meat and may give children lucky money in red paper. Nowadays, more and more countries around the world are holding celebrations
6、 for Chinese Spring Festival.Festivals let us enjoy life , be proud of our customs and forget our work for a little while.1. How many festivals are introduced in the text?A. Two.B. ThreeC. FourD. Five.2. Which of the following is held to honor a special person?A. May Day.B. Thanksgiving.C. The Sprin
7、g Festival.D. Dragon Boat Festival3. What do people traditionally eat in the Spring Festival?A. Pies and chicken.B. Dumplings and fish.C. Noodles and meat.D. Sandwiches and Turkey.4. Where is Thanksgiving mainly celebrated according to the text?A. In ChinaB. Across Europe.C. in North AmericaD. In So
8、uth Africa.5. What is the text mainly about?A. The introduction of some festivals.B. The activities of some festivals.C. The customs of some festivals.D. The history of some festivals.【答案】1. C 2. D 3. B 4. C 5. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了中国以及世界各地的几个节日。【1题详解】细节理解题。根据第二段中中的“Dragon Boat Festival”(端午节),第三段中的“Tha
9、nksgiving”(感恩节),第四段中的“May Day”(五一劳动节)和第五段中的“The Spring Festival”(春节)可知,本文共介绍四个节日。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据介绍“Dragon Boat Festival”(端午节)的第二段中“They are held in memory of Qu Yuan, a famous person who wrote poems in Ancient China.”(这是为了纪念中国古代著名诗人屈原。)可知,端午节是为了纪念一个特别的人。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据介绍“The Spring Festival”
10、(春节)的第五段中“During this festival, people eat dumpling, fish and meat and may give children lucky money in red paper.”( 在这个节日,人们吃饺子,鱼和肉,并可能给孩子红包压岁钱。)可知,在春节期间,人们吃饺子和鱼等。故选B项。【4题详解】细节理解题。根据第三段中“Thanksgiving is celebrated mainly in North America, in October or November.”(感恩节主要在北美洲庆祝,在十月或十一月。)可知,感恩节在北美庆祝。故选
11、C项。【5题详解】主旨大意题。通读全文,根据第一段中“Festivals and celebrations of all kinds have been held everywhere since ancient times”(自古以来,各种各样的节日和庆祝活动无处不在。)以及后面各个段落对几个节日的具体介绍可知,本文主要介绍了四个世界各地的节日。B项“节日的活动”,C项“节日的习俗”,D项“节日的历史”都是片面的,故排除。故选A项。BNo one is born a winner. People make themselves into winners by their own effort
12、s.I learned this lesson from an experience many years ago. I took the head coaching job at a school in Baxley, Georgia. It was a small school with a weak football program.It was a tradition for the schools old team to play against the new team at the end of spring practice. The old team had no couch
13、, and they didnt even practice to prepare for the Game. Being the coach of the new team, I was excited because I knew we were going to win, but to my sadness we were beaten. I couldnt believe I had got into such a situation. Thinking hard about it, I came to realize that my team might not be the num
14、ber one team in Georgia, but they were depending on me. I had to change my attitude about their ability and confidence.I stared doing anything I could to help them build a little pride. Most important,I began to treat them like winners. That summer, when the other teams enjoyed their vacations. We m
15、et every day and practiced passing and kicking the football.Six months after suffering our failure on the spring practice field. we won our first game and our second, and continue to improve .Finally, we faced the number one team in the state.I felt that it would be a victory for us even if we lost
16、the game. But that wasnt what happened. My boys beat the best team in Georgia, giving me one of the greatest thrills of my life !From the experience I learned a lot about how the attitude of the leader can influence the members of a team. Instead of seeing my boys as losers, I pushed and encouraged
17、them. I helped them to see themselves differently, and they built themselves into winners.Winners are made, not born.6. Who did the author think would become the winners at first?A. The old team.B. Their own team.C. The number one team.D. The other team7. When did the authors team win their first ga
18、me?A. Before their training.B. During the spring practice.C. At the start of the vacation.D. Six months after their failure.8. What does the underlined word “thrill probably mean in Paragraph 5?A. InterestsB. FearsC. ExcitementsD. Concerns9. How did the author help their team to win?A. By building u
19、p their confidence.B. By giving them a lecture.C. By buying them a book.D. By changing the leader.10. What can we learn from the text?A. Time is money.B. Winners are born.C. Losers are always beaten.D. Practice makes perfect.【答案】6. B 7. D 8. C 9. A 10. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。多年前作者担任过一个学校足球队的教练,在一次比赛中输给了学
20、校的老队。作者开始反思,不停的训练和鼓励队员,最终不可思议的赢得州里最强的对手。从这次经历中,作者感悟到:没有人天生就是赢家,只有依靠自己的努力才能成为赢家。【详解】1.细节理解题。根据第三段中“Being the coach of the new team, I was excited because I knew we were going to win, but to my sadness we were beaten. ”可知,作为新队的教练,我很兴奋,因为我知道我们会赢,但令我伤心的是,我们输了。所以,起初作者认为他们自己的队会赢。故选B。2.细节理解题。根据第五段中“Six mon
21、ths after suffering our failure on the spring practice field. we won our first game”可知,我们在春季训练场失败六个月后,我们赢了第一场比赛。所以,在他们春训失败六个月后,他们赢了一场比赛。故选D。3.词句猜测题。根据第五段最后一句“My boys beat the best team in Georgia, ”可知,我的队员们踢败了佐治亚州最好的球队。结合上文“Being the coach of the new team, I was excited because I knew we were going
22、to win, but to my sadness we were beaten.”提到他们第一次失败时的难过,据此可推知,这一刻对我而言是生命中最开心的时刻,即划线词的意思为“兴奋,开心”,与excitements同义。故选C。4.推理判断题。根据第三段最后一句“ I had to change my attitude about their ability and confidence.”(我必须改变对他们能力和自信的态度。)及最后一段中“Instead of seeing my boys as losers, I pushed and encouraged them.I helped t
23、hem to see themselves differently. and they built themselves into winners.”(相反,我没有把我的队员们看成失败者,而是鼓励他们,并帮助他们改变自己的看法。他们把自己打造成胜利者。)可以推知,我通过建立队员的自信最终让队员成为了胜利者。故选A。5.推理判断题。根据第一段“No one is born a winner. People make themselves into winners by their own efforts.”可知,没有人生来就是胜利者,人们靠自己的努力成为胜利者。同时根据作者讲述自己在担任一个学校
24、足球队教练时,输了比赛后,通过鼓励和不停训练队员,最终让队员们赢了州里最强的足球队。充分说明了只有努力,才能成功。即熟能生巧。故选D。CThe air is thin and we have to rest several times on the short trip from camp. On the plain (平原), we can just see many wild animals. This is why were here to observe Tibetan antelopes.Tibetan antelopes live on the plains of Tibet,Xi
25、njiang and Qinghai.Watch them move slowly across the green grass. Im attracted by the lovely animals.Im also reminded of the danger they are in. They are being killed for their valuable fur.My guide Zhaxi works at the Changtang National Nature Reserve. The reserve is a place for the animals and plan
26、ts of northwestern Tibet. To Zhaxi, protesting the wildlife is a way of life.Were not tying to save the animals.” he says,Actually, were trying to save ourselves.Between the 1980s and 1990s, the population of the Tibetan antelope dropped by over 50 percent. People were shooting antelopes to make pro
27、fits. Their living places were becoming smaller as new roads and railways were built.In order to save the animals, the Chinese government placed them under national protection. Zhaxi and other volunteers watched over the antelopes day and night to keep them safe from attacks. Bridges and gates were
28、added to let the antelopes move easily and keep them safe from cars and trains.The measures were effective. The antelope population has recovered and in June 2015.the Tibetan antelope was removed from the list of animals in danger. The government, however,does not intend to stop the protection progr
29、ams, since the threats (威胁) to the Tibetan antelope have not yet disappeared.Much is being done to protect wildlife but if we really want to save the planet, we must change our way of life. We can stop being a threat to wildlife and to our planet only when we learn to exist in peace with nature.11.
30、The author went to Tibet in order to .A. breathe fresh air in TibetB. enjoy the scene in TibetC. learn the history of TibetD. observe Tibetan antelopes12. Where does Zhaxi work?A. In Tibet.B. In XinjiangC. In Qinghai.D. In Sichuan13. What happened to the Tibetan antelope between the 1980s and 1990s?
31、A. Tibetan antelopes were well protected.B. Tibetan antelopes population droppedC. Tibetan antelopes lived in peace with peopleD. Tibetan antelopes destroyed new roads and railways,14. According to Paragrah6, the measures taken by the Chinese government were .A. UselessB. basicC. successfulD. simple
32、15. Whats the purpose of the text?A. To kill the Tibetan antelope.B. To study the Tibetan antelope.C. To watch the Tibetan antelope.D. To protect the Tibetan antelope.【答案】11. D 12. A 13. B 14. C 15. D【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了作者到西藏观察藏羚羊的经历,以及中国政府为保护藏羚羊所采取的措施。【11题详解】细节理解题。根据第一段中“This is why were here to obser
33、ve Tibetan antelopes.”(这就是我们来这里观察藏羚羊的原因。)可知,作者来西藏目的是观察藏羚羊。故选D项。【12题详解】细节理解题。根据第三段中“My guide Zhaxi works at the Changtang National Nature Reserve. The reserve is a place for the animals and plants of northwestern Tibet.”(我的导游Zhaxi在Changtang国家级自然保护区工作。这个保护区是西藏西北部动植物的栖息地。)可知,Zhaxi在西藏工作。故选A项。【13题详解】细节理解
34、题。根据第四段中“Between the 1980s and 1990s, the population of the Tibetan antelope dropped by over 50 percent.”(从20世纪80年代到90年代,藏羚羊的数量下降超过了50%)可知,20世纪80年代到90年代之间,藏羚羊的数量在下降。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第六段中“The measures were effective. The antelope population has recovered and in June 2015.the Tibetan antelope was r
35、emoved from the list of animals in danger.”(这些措施是有效的。羚羊的数量已经恢复,并于2015年6月恢复。藏羚羊被从濒危动物名单中除名。)可知,政府的保护措施是成功的。故选C项。【15题详解】推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段“Much is being done to protect wildlife but if we really want to save the planet, we must change our way of life. We can stop being a threat to wildlife and to our
36、 planet only when we learn to exist in peace with nature.”(为了保护野生动物,我们做了很多工作,但是如果我们真的想要拯救地球,我们必须改变我们的生活方式。只有当我们学会与自然和平共处,我们才能不再对野生动物和我们的星球构成威胁。)可知,文章的目的是为了保护野生动物藏羚羊。故选D项。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的速项中选出能填入空自处的最佳选项。选项中有两项为多余选项,Are you bored with your daily life? Here are some things you should
37、try before you are eighteen years old, because after that its too late!Camp out in the garden.If you dont have your own garden. find a fiend who has one! You will need: two or three friends, sleeping bags and warm clothes. Take a lot of food and drink with you and play games until it gets dark _16_
38、You will need a torch (手电筒)or else you wont be able to see all your sweets, and it might get a bit frightening._17_Seriously. this is so important that it could save your life. If you cant swim well, you wont be able to do water sports like waterskiing and surfing. Even taking a boat trip will be da
39、ngerous for you Make sure you do it.Collect something.One of the best hobbies for under- 18s is collecting things._18_The best way to collect is to have a special album to put your collection in and to write what each thing means to you. That way you wont forget.Try at least one kind of team sport._
40、19_You have to work well with other people. Other advantages of team sports are that they keep you fit, and they are great fun, Teams usually have a good social life too- youll go to lots of parties and make many friends.Write your family treeWhen you are young. get to know all the older people in y
41、our family. Find out as much as you can about them when they were young_20_A. Learn to swim.B. Go out for fun.C. It is an important skill to be a team player.D. Running helps to train a persons character.E. Draw a family tree so that you wont forget.F. You could collect stamps or emails from friends
42、.G. When it gets dark, tell stories and eat all your sweets.【答案】16. G 17. A 18. F 19. C 20. E【解析】本文是一篇说明文。主要讲述18岁之前孩子们可以尝试的有趣的事情:在花园露营,学游泳,收集东西和团队运动。【16题详解】根据上文“Take a lot of food and drink with you and play games until it gets dark ”带上很多食物和饮料,玩游戏直到天黑,此处承接上文,讲的是天黑后的活动,G选项中的gets dark与上文的gets dark相一致,
43、故选G。【17题详解】根据本段“Seriously. this is so important that it could save your life. If you cant swim well, you wont be able to do water sports like waterskiing and surfing. Even taking a boat trip will be dangerous for you Make sure you do it.” 认真对待。这很重要,可以救你一命。如果你不会游泳,你就不能做像滑水和冲浪这样的水上运动。即使乘船旅行对你来说也是危险的,一
44、定要去做,由此可知本段主要为什么要学习游泳,因此A选项Learn to swim.学会游泳,概括本段内容,故选A。【18题详解】根据上文One of the best hobbies for under- 18s is collecting things. 18岁以下的孩子最好的爱好之一就是收集东西以及本段标题Collect something.可知主要讲的是收集东西,由此推断下文应该具体介绍收集那些东西或者怎样收集。F选项You could collect stamps or emails from friends.你可以从朋友那里收集邮票或电子邮件,符合本段题意,故选F。【19题详解】根据
45、本段标题Try at least one kind of team sport. 至少尝试一种团队运动以及下文“You have to work well with other people. ”可知,你必须和别人好好合作,因此此处强调团队合作的重要性,C选项中的it指的是团队运动,因此C选项It is an important skill to be a team player. 团队合作是一项重要的技能,作为本段第一句,总领全段,故选C。【20题详解】本段的标题是Write your family tree. 写下你的家谱及本段内容也是怎样记住家谱,故E选项Draw a family tr
46、ee so that you wont forget.画一张家谱,以免忘记,符合本段主题,故选E。第二部分语言知识运用(共两节,(满分35分)第一节完形填空(共20小题,每小题1分,调分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的JA. B.C和D四个选项中,选出可以填入空自处的最佳选项。A Glass of MilkThere was a poor boy who made a living by selling objects door to door ,to pay for his school. He was very _21_and couldnt walk even a few ste
47、ps.He_22_to ask for food at a house. He knocked at the door and_23_ a beautiful young girl at the door step .He asked the _24_ to offer him a glass of water.The young girl understood_25_hunger though the boys eyes and offered him milk in a huge glass .He drank the milk very_26_and asked, How much sh
48、ould I pay you_27_ this milk?The girl replied. I dont accept_28_ for kindness. With a big smile on his face, the boy_29_ the girl and left the place._30_passed by. The young girl fell_31_and was diagnosed (诊断) with a kind of uncommon nervous condition. Dr. Kevin, a famous doctor was called in by the
49、 hospital to examine her._32_ he entered her room, Dr. Kevin immediately_33_who that woman was!With all his efforts and_34_, Dr. Kevin won over the disease and the woman was_35_ cured. The woman was quite_36_ about the hospital bill as she could not afford to pay. Dr. Kevin asked the hospital to_37_
50、the bill to him as he would add his charges. After receiving the hospital bill, he wrote a_38_ and sent it to her.Her eyes were_39_with tears and happiness once she opened the bill.She_40_the bill was canceled and the note was written by Dr. Kevin -Bill paid years ago with a glass of milk!21. A. fat
51、B. hungryC. shortD. stupid22. A. decidedB. agreedC. refusedD. climbed23. A. tookB. heardC. sawD. felt24. A. manB. womanC. boyD. girl25. A. hisB. herC. myD. your26. A. difficultlyB. suddenlyC. slowlyD. carelessly27. A. toB. forC. fromD. of28. A. everythingB. somethingC. anythingD. nothing29. A. admir
52、edB. marriedC. followedD. thanked30. A. MonthsB. YearsC. DaysD. Weeks31 A. illB. asleepC. silentD. lonely32. A. SinceB. BeforeC. AsD. Until33. A. doubtedB. askedC. achievedD. recognized34. A. pressureB. moneyC. justiceD. knowledge35. A. partlyB. completelyC. strangelyD. obviously36. A. surprisedB. c
53、uriousC. worriedD. angry37. A. sendB. promiseC. explainD. write38. A. checkB. bookC. hillD. note39. A. coveredB. linedC. filledD. crowded40. A. saidB. foundC. toldD. forgot【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. A 26. C 27. B 28. C 29. D 30. B 31. A 32. C 33. D 34. D 35. B 36. C 37. A 38. D 39. C 40. B【解析】本
54、文是一篇记叙文。文章主要讲述了一天,一个贫穷的小男孩为了攒够学费正挨家挨户地推销商品。他饿了,到隔壁去讨口饭吃,一位可爱的年轻女子给了他一杯牛奶。几年后,这位年轻女子得了重病,给她治病的专家Dr. Kevin就是当年的那个贫穷的小男孩。他下决心尽最大努力挽救她的生命。经过长时间的努力,她得救了。Dr. Kevin为她结了账,只因为“那一杯牛奶”。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:他很饿,连几步路都走不动了。A. fat胖的;B. hungry饥饿的;C. short短的;D. stupid愚蠢的。根据下文“couldnt walk even a few steps(连几步路都走不动了)”
55、可知,男孩走不动路是因为饥饿。故选B。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:他决定到一户人家要点吃的。A. decided决定;B. agreed同意;C. refused拒绝;D. climbed攀爬。根据上文“He was very _1_and couldnt walk even a few steps.(他很饿,连几步路都走不动了)”可知,因为很饿,所以决定去找点吃的。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:他敲了敲门,看到一个漂亮的年轻女孩站在门口。A. took带走;B. heard听到;C. saw看见;D. felt感觉。根据“He knocked at the door
56、(他敲了敲门)”和“a beautiful young girl at the door step”可知,他敲门后看到一个漂亮女孩站在门口。故选C。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:他请求这个女孩给他一杯水喝。A. man男人;B. woman女人;C. boy男孩; D. girl女孩。根据上文“He knocked at the door and_3_ a beautiful young girl at the door step.(他敲了敲门,看到一个漂亮的年轻女孩站在门口)”可知他请求这个女孩给他一杯水喝。故选D。【25题详解】考查代词词义辨析。句意:这个年轻的女孩通过这个男孩的眼
57、睛看出他很饿,并且给了他一大杯牛奶。A. his他的;B. her她的;C. my我的;D. your你的。根据下文“through the boys eyes(通过男孩的眼睛)”,可知女孩看出男孩很饿。故选A。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:他慢慢地喝完了这杯牛奶,并且问:“我应该付给你多少钱?”A. difficultly困难地;B. suddenly突然地;C. slowly慢慢地;D. carelessly粗心地。根据下文“asked, How much should I pay you_7_ this milk?(并且问:“我应该付给你多少钱?)”可知,男孩一边喝一边在想要付多
58、少钱给这个女孩,所以喝的很慢。故选C。【27题详解】考查动词短语。句意:我应该付给你多少钱?A. to向,关于;B. for为了,关于,为;C. from来自;D. of关于,属于。再结合空格前pay,可知,此处是固定搭配payfor。故选B。【28题详解】考查代词词义辨析。句意:我不会因为好心接受任何东西。A. everything一切;B. something某物;C. anything任何东西;D. nothing没有什么。根据下文“With a big smile on his face, the boy_9_ the girl and left the place.(脸上带着大大的微
59、笑,这个男孩感谢了女孩并且离开了。)” 可知,女孩不需要任何报酬。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:脸上带着大大的微笑,这个男孩感谢了女孩并且离开了。A. admired钦佩;B. married嫁,娶;C. followed跟随;D. thanked感谢。从上文“I dont accept_8_ for kindness.(我不会因为好心接受任何东西。)”可知,女孩不要任何报酬,男孩很感谢。故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:很多年过去了。A. Months月;B. Years年;C. Days天;D. Weeks周。根据第一段“There was a poor boy
60、 who made a living by selling objects door to door ,to pay for his school.(一个贫穷小男孩为了攒够学费正挨家挨户地推销商品。)”可知,这时男孩还在上学,再结合下文“Dr. Kevin, a famous doctor was called in by the hospital to examine her.(Dr. Kevin,一位著名的医生被请来为她做检查。)”和“Dr. Kevin immediately_13_who that woman was!(他立刻认出了这位女士。)”这时小男孩已经成了著名的医生,可知已经过
61、去很多年了。故选B。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个年轻的女士生病了。A. ill生病的;B. asleep睡着的;C. silent沉默的;D. lonely孤独的。根据下文“was diagnosed (诊断) with a kind of uncommon nervous condition.(被诊断出患有一种不常见的神经类疾病。)”可知这个年轻的女士生病了。故选A。【32题详解】考查连词词义辨析。句意:Dr. Kevin一进入她的病房就立刻认出了这位女士。A. Since自从;B. Before在之前;C. As当时;D. Until直到。根据上文“Dr. Kevin, a
62、 famous doctor was called in by the hospital to examine her.(Dr. Kevin,一位著名的医生被请来为她做检查。)”以及下文“Dr. Kevin immediately_13_who that woman was!(Dr. Kevin立刻认出了这位女士)”可知,Dr. Kevin被请来为她做检查,当进入她的病房时认出了她。故选C。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:Dr. Kevin一进入她的病房就立刻认出了这位女士。A. doubted怀疑;B. asked询问;C. achieved实现;D. recognized辨认出。根据
63、下文“Dr. Kevin asked the hospital to_17_the bill to him.(Dr. Kevin让医院把账单送给他。)”可知Dr. Kevin认出了这位女士。故选D。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:凭借他的努力和知识,Kevin医生战胜了疾病,那位女士被完全治愈了。A. pressure压力;B. money钱;C. justice公正;D. knowledge知识。根据上文“Dr. Kevin immediately_13_who that woman was!(Dr. Kevin立刻认出了这位女士)”可知,Dr. Kevin会用尽自己所学知识和努力来救
64、这位女士。故选D。【35题详解】考查副词词义辨析。句意:凭借他努力和知识,Kevin医生战胜了疾病,那位女士被完全治愈了。A. partly部分地;B. completely完全地,彻底地;C. strangely奇怪地;D. obviously明显地。根据上文“With all his efforts and_14_, Dr. Kevin won over the disease(凭借他的努力和知识,Kevin医生战胜了疾病)”可知,这位女士的病彻底地被治愈了。故选B。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个女人对医药费很担心,因为她付不起。A. surprised吃惊的;B. curi
65、ous好奇的;C. worried担心的;D. angry生气的。根据下文“as she could not afford to pay.(因为她无力承担。)”可知这位女士承担不起医药费,所以很担心。故选C。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:Dr. Kevin让医院把账单送给他。A. send送;B. promise承诺;C. explain解释;D. write写。根据下文“After receiving the hospital bill,(收到医院账单后)”可知,医院把账单送给了Dr. Kevin。故选A。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:收到医院账单后,他写下了一个纸条并且送给
66、了她。A. check账单,支票;B. book书;C. hill小山;D. note纸条。根据下文中“She_20_the bill was canceled and the note was written by Dr. Kevin(她发现账单已经被取消并且发现了Dr. Kevin写的纸条)”可知,Dr. Kevin收到账单后写了一个纸条。故选D。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:她一打开这张账单眼中就充满了幸福的泪水。A. covered覆盖;B. lined排列;C. filled充满;D. crowded拥挤。be filled with充满。根据下文“She_20_the bi
67、ll was canceled and the note was written by Dr. Kevin(她发现账单被取消了并且发现了Dr. Kevin写的纸条。)”可知,她感动的哭了,眼中充满泪水。故选C。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:她发现账单已经被取消并且发现了Dr. Kevin写的纸条账单已经在几年前用一杯牛奶付过了。A. said说;B. found发现;C. told告诉;D. forgot忘记。根据上文“Her eyes were_19_with tears and happiness once she opened the bill(她一打开这张账单眼中就充满了幸福的
68、泪水。)”可知,她发现账单已经被Dr. Kevin支付了。故选B。第I卷(非选择题共40分)第二部分语言知识运用(共两节,满分35分)第二节(共10小题。每小题1.5分, 满分15分)间读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The days are divided into day and night for most of_41_ (we). But for two months each winter in northern Norway. Its dark for twenty_42_(hour)a day There is no sunrise or sunse
69、t because the sun never_43_ (get) above the horizon(地平线)Would you like_44_(live) in darkness for this long? It may seem difficult, but many Norwegians love the beautiful colors of these months. To the south are the red and gold colors of the horizon. To the north,_45_sky is extremely blue. Even the
70、moon and stars look blue.In the towns, streetlights shine like little yellow diamonds (钻石),People do need light to the _46_(health) and happy. Since they dont have much daylight during this time of the year, Norwegians exercise and eat foods with vitamins A and D.And darkness doesnt stop Norwegians
71、from_47_ (have) a good time. Each winter, people are skiing on hills_48_are lighted up. Others are going to film and music festivals. And other people are spending time _49_friends in cafes and restaurants. Of course, not everyone works so_50_ (active) in the dark months. Many people are just going
72、to sleep a little earlier until the sun returns in spring【答案】41. us 42. hours 43. gets 44. to live 45. the 46. healthy 47. having 48. that/ which 49. with 50. actively【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述挪威人在极夜时度过黑暗的方式。【详解】1.考查人称代词。句意:对于我们来说,白天分为白天和黑夜。根据设空前介词“of”可知,此处要用人称代词的宾格形式做宾语。we,人称代词主格,意为“我们”,其宾格形式为“us”,故填us。2
73、.考查名词复数。句意:一天22小时都很黑。结合设空前“for”可知,此处要用名词做介词的宾语。另根据“twenty”可知,要用名词复数。hour作名词,意为“小时”,属于可数名词,其复数形式为hours,故填hours。3.考查一般现在时。句意:没有日出或日落,因为太阳从来没有露出地平线。分析句子可知,because之后内容为原因状语从句,结合上文“There is no sunrise”,可知从句时态用一般现在时;结合从句主语“the sun”,为第三人称单数,所以谓语用单数。所以填gets。故填gets。4.考查非谓语。句意:你愿意在黑暗中生活这么久吗?固定搭配:would like to
74、 do sth.意为“想干某事”,所以此处用不定式。故填to live。5.考查冠词。句意:在北方,天空非常蓝。根据设空后“sky”,可知,此处要用定冠词表特指。故填the。6.考查形容词。句意:人们确实需要阳光来保持健康和快乐。根据设空后的“ and happy”,可知此处要用形容词和“happy”在形式上一致,所以用healthy。故填healthy。7.考查动名词。句意:黑暗并不能阻止挪威人过得愉快。根据设空前介词“from”,可知此处要用动名词做宾语。短语:have a good time意为“玩得高兴”,故填having。8.考查关系词。句意:每年冬天,人们都会在灯火通明的山上滑雪。
75、分析句子可知,识空处及之后的内容为定语从句,先行词为“hills”,指物,在定语从句中做主语,所以要用关系代词that/which。故填that/which。9.考查介词。句意:其他人和朋友一起在咖啡馆和餐馆消磨时间。短语:spend time etc. with sb.意为“与某人消磨时间”,所以此处用介词with。故填with。10.考查副词。句意:当然,不是每个人都能在黑暗的月份积极工作。根据设空前动词“work”,可知此处要用副词做状语来修饰。active,形容词,意为“积极的”,其副词形式为actively,故填actively。第三部分书面表达(共1小题,满分25分)51. 教定你
76、是李华,你的外教Tom对中国剪纸感兴趣。请你给他写封部件,向他推荐近期举办的剪纸作品展。以便他能更好地了解中国剪纸艺术。内容要点:Chinese Paper Cutting ExhibitionTime January 20,2020Place Liaoning Art MuseumContents .shows works of Chinese paper cutting.give a lecture on the art of Chinese paper cutting.注意:1. 开头已给出。不计入总词数:2.可适内增加细节。以使行文连贯: 3. 训数100左右。Dear Tom,Im
77、glad to know that you are interested in Chinese paper cutting._Your,Li Hua【答案】 .Dear Tom,Im glad to know that you are interested in Chinese paper cutting. I m writing to invite you to join me in visiting a paper-cutting exhibition, where you can have a close look at the traditional Chines culture as
78、 you always wish. The exhibition will be held from 9:00 am.to 5:00 pm in January 20,2020 in Liaoning Art Museum.As is advertised, there will be all sorts of works of paper-cutting ,and whoever present will be given a work of a paper-cutting as a gift.Besides, an old folk artist will be invited to gi
79、ve a lecture on the art of Chinese paper cutting.For someone so fond of Chinese culture like youu , it is absolutely a good chance you cant miss.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给外教Jim写封推荐信,向他推荐近期要举办的剪纸作品展,以便他能更好地了解中国剪纸。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时结构:总分法总分法指把写信的目的作为主题句,总说,把细节内容作为分说。要求
80、:1. 阐明写信目的;2. 介绍作品展的时间和地点;3. 作品展上的活动。第二步:列提纲 (重点词组)be interested in ,invite you to join me in visiting a paper-cutting exhibition, have a close look at the traditional Chines culture, As is advertised,be invited to give a lecture on 第三步:连词成句(包含关键句,至少3句)1. I m writing to invite you join me in visitin
81、g a paper-cutting exhibition, where you can have a close look at the traditional Chines culture as you always wish.2.The exhibition will be held from 9:00 am.to 5:00 pm in January 20,2020 in Liaoning Art Museum.3. As is advertised, there will be all sorts of works of paper-cutting ,and whoever prese
82、nt will be given a work of a paper-cutting as a gift.4.Besides, an old folk artist will be invited to give a lecture on the art of Chinese paper cutting根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表并列补充关系: Besides, 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰【点睛】高分句型1:As is advertised, there will be all sor
83、ts of works of paper-cutting ,and whoever present will be given a work of a paper-cutting as a gift.本句用了as引导的非限制性定语从句,还出现了whoever引导的主语从句。高分句型2:I m writing to invite you join me in visiting a paper-cutting exhibition, where you can have a close look at the traditional Chines culture as you always wish.本句用到where引导的非限制性定语从句和as引导的状语从句。