1、2019年人教高考英语一轮练习题:选修8U1含答案一、阅读理解。Much information can be conveyed,purely through our eyes, so the expression “eyes also talk” is often heard.Can you recall any experience that further proves this statement?On a bus you may quickly glance at a stranger,but not make eye contact.If he senses that he is
2、being stared at,he may feel uncomfortable.It is the same in daily life.If you are stared at for more than necessary,you will look at yourself up and down to see if there is anything wrong with you. If nothing goes wrong,you will feel angry about others staring at you that way.Eyes do convey informat
3、ion,right?Looking too long at someone may seem to be rude and aggressive.But things are different when it comes to staring at the opposite sex.If a man looks at a woman for more than 10 seconds and refuses to turn away his gaze(注视),his intentions are obvious.That is,he wishes to attract her attentio
4、n,to make her understand that he is showing affection for her.However,the normal eye contact for two people engaged in conversation is that the speaker will only look at the listener from time to time, in order to make sure that the listener does pay attention to what the former is speaking, to tell
5、 him that he is attentive.If a speaker looks at you continuously when speaking,as if he tries to control you, you will feel uneasy.A poor liar usually exposes himself by looking too long at the victim, since he believes the false idea that to look straight in the eye is a sign of honest communicatio
6、n.In fact, continuous eye contact happens between lovers only, who will enjoy looking at each other tenderly for a long time, to show love that words cannot express.Evidently, eye contact should be done according to the relationship between two people and the specific situation.【解题导语】本文介绍了“眼睛会说话”的观点
7、,告诉我们不同场合的眼神交流所代表的不同含义。1What may a person usually do on a bus?AGlance at a stranger with eye contact.BUse eyes to talk to a stranger politely.CGlance at a stranger without eye contact.DTalk to a stranger politely after a quick glance.C解析:细节理解题。根据第二段第二句可知,在公交车上人们可能会瞥一眼陌生人,但不会有眼神交流。故选C项。2What does it
8、mean if a man looks at a woman for over 10 seconds?AHe likes her eyes.BHe admires her.CHe knows her well.DHe makes contact with her.B解析:细节理解题。根据第四段最后两句可知,如果一位男士盯着一位女士超过10秒,他是想吸引女士的注意力,让她知道他很倾慕她。故选B项。3Why is a poor liar easy to be seen through?AHe thinks that he is honest.BHe wants to control the vic
9、tim.CHe feels uneasy about others eye contact.DHe looks straight at the victim for too long a time.D解析:细节理解理。根据倒数第三段最后一句可知,一个差劲的说谎者通常会因为看受害者太久而暴露自己,因为他错误地认为直视对方是诚实沟通的一个信号。故选D项。二、单句语法填空1The position _ for by most _ actually requires at least 5 years working experience.(apply)答案:applied; applicants2Th
10、ere is a great deal of evidence_ (indicate) that listening to soft music can reduce stress.答案:indicating3I was taken _ by the salesman whose products turned out to be much less effective.答案:in4(2019西安四校联考)The building facing the big river is likely _ (destroy) by the flood.答案:to be destroyed5Mark _
11、your mistakes, and find out what causes you to make these mistakes.答案:out6What are we to do next under the assumption that the _ (major) are against the plan?答案:majority7_ (apparent), the iPods, if used properly, are helpful to our study, especially to our English listening.答案:Apparently8I hope the
12、fine weather will keep _ because the crops need much sunshine.答案:up9You see, Im poor in math, but good at English, while you are good at math, but weak in English.Thats _ we should help each other.答案:why10It never occurred to him _ (ask) anyone for advice when he was in trouble.答案:to ask三、完形填空。My fi
13、anc(未婚夫)and I decided today was the day to treat ourselves to a nice dinner.It _1_ as“our day”,but little did we know that it would turn into much _2_.I didnt want the whole day to be about wanting to _3_ the office for the upcoming(即将到来的)_4_ and I didnt want it to be just another romantic night for
14、 two,_5_ I decided to do something to make ourselves and others happy.I began in small ways.I _6_ a few more coins into the food vending machines(自动售货机)at work for the staff,so that there would be something for the next _7_ worker.I posted smile signs in the hall which gave _8_ instructions on how t
15、o smile as _9_ entered the office,either before their morning cup of coffee or right before a meeting with their boss.I drafted some powerful words of inspiration on colorful strips of paper and decorated my _10_ ,so that any colleague who came by might just_11_ for a moment,read,and _12_ change the
16、ir feeling.When it came time for our lovely dinner to _13_ that night,I left the server a big _14_ and a wellwishing note for her to have a _15_ day.As my fiance and I were just about to leave our table,the waitress _16_ tears beside us.We asked her to _17_ with us and we just listened.As an emotion
17、al mothertobe,I _18_ along with her,too.Our table for two was now for _19_.It was a day that was not _20_ ours,but it was the waitressday,my coworkers day,and now its your day too!1A.startedBadaptedCdisappeared Dfinished2A.later BworseCmore Dearlier3A.apply BleaveCfind Dstay4A.party BpicnicCbanquet
18、Ddinner5A.if BthoughCso Dbecause6A.turned BputCmade Dhid7A.full BsleepyCangry Dhungry8A.few BcleanCclear Dpuzzling9A.employees BmanagersCfriends Dbosses10A.home BofficeCrestaurant Dbedroom11A.stop BrunCeat Dbuy12A.never BhardlyCfrequently Dperhaps13A.change BbeginCarise Dend14A.bill BtipCorder Dmenu
19、15A.wonderful BcarefulCbusy Danxious16A.looked into Bcame intoCmade into Dburst into17A.stand up Bsit downCgo away Dstay up18A.smiled BshoutedCcried Dcheered19A.three BfourCfive Dsix20A.ever BusualCjust Deven【解题导语】本文是一篇记叙文。作者和她的未婚夫决定一起共进晚餐。在这本该属于他们自己的特殊一天里,作者却选择把关爱和欢乐一同送给同事、餐厅服务员、甚至是未曾谋面的陌生人,让爱和温暖滋润
20、他人。1A考查动词辨析。根据下文的“but little did we know that it would turn into much _”及下文内容可知,这顿晚餐一开始只属于我们。start意为“开始”,符合语境。故选A。2C考查形容词辨析。根据最后一段中的“but it was the waitress day,my coworkers day, and now its your day too”可知,“我们”的这一天最后却变得更有意义,是更多人的一天。more 意为“更多”,符合语境。故选C。3B考查动词辨析。根据语境可知,此处指吃晚饭前先离开办公室。leave意为“离开”,符合语境
21、。故选B。4D考查名词辨析。根据第一段第一句中的“a nice dinner”可知,此处指即将到来的晚餐。故选D。5C考查连词辨析。根据语境可知,此处指作者不想这一天只属于她和未婚夫,她也想给他人带来快乐。本句与上句构成因果关系。故选C。6B考查动词辨析。根据语境及常识可知,硬币应该是放入自动售货机。B项意为“放,安置”,符合语境。故选B。7D考查形容词辨析。根据上文中的“food vending machines(自动售货机)”可知,此处指在自动售货机里放入多一些的硬币,是为了让下一个肚子饿了来买食物的同事有东西吃。hungry意为“饥饿的”,符合语境。故选D。8C考查形容词辨析。根据空格后
22、的“instructions”及上文中的“I posted smile signs in the hall”可知,此处指作者在大厅里贴出清晰易懂的笑脸示范。clear意为“清晰易懂的,明白清楚的”,符合语境。故选C。9A考查名词辨析。根据下文中的“right before a meeting with their boss”可知,此处应指雇员。故选A。10B考查名词辨析。根据空格后的“any colleague who came by”可知,作者装饰的是办公室。故选B。11A考查动词辨析。根据空格后的“for a moment,read”可知,路过的同事们看到激励的话会停下来读一读。故选A。1
23、2D考查副词辨析。根据语境可知,作者觉得这些激励的话可能会改变同事们的心情。此处表推测。故选D。13D考查动词辨析。根据下文中的“I left the server.”可推知,此处应表示在晚餐结束要离开的时候。end意为“结束,终止”,符合语境。故选D。14B考查名词辨析。根据语境及常识可知,在离开之前作者给服务员留下了很丰厚的小费。B项意为“小费”,符合语境。故选B。15A考查形容词辨析。根据上文及“a wellwishing note”可知,作者的便条是祝愿服务员有美好的一天。wonderful意为“精彩的,绝妙的”,符合语境。故选A。16D考查动词短语辨析。根据上下文语境可知,服务员看到
24、作者的便条感动得哭了。burst into tears意为“突然哭了”,符合语境。故选D。17B考查动词短语辨析。根据空格后的“with us”可知,作者邀请服务员坐下来,听她倾诉。B项意为“坐下”,符合语境。故选B。18C考查动词辨析。根据上文中的“As an emotional mothertobe”及语境可知,服务员突然哭起来,而作者作为一名感性的孕妇也陪她哭了起来。故选C。19A考查数词辨析。根据上文可知,作者夫妇和服务员一起坐着,因此一共是三个人。故选A。20C考查副词辨析。句意为:这一天已经不仅仅是属于我们的,也是属于服务员的、我的同事的而且现在也是你们的。just意为“仅仅”,符
25、合语境。故选C。四、单句改错1In fact, I didnt realize its importance after I was elected the monitor._ 答案:去掉the2After the explosion, every means have been used to prevent the river from being polluted._ 答案:havehas3The reason why she couldnt come to the meeting was because she had not been invited._ 答案:becausethat
26、4Emerson would always take down new ideas that were occurred to him._ 答案:去掉were5This is believed that hard work can lead to success._ 答案:ThisIt五、单元语法名词性从句1(2019江苏卷)It is often the case _ anything is possible for those who hang on to hope.答案:that2(2019四川德阳四校模拟)There have been frequent traffic acciden
27、ts in China recently, and that is _ people are concerned.答案:where3(2019山东省实验中学一诊)She has received the offer from you, but I dont know _ she will accept it or not.答案:whether/if4(2019广东广州期中)_ there are living creatures in outer space as those on Earth hasnt been proved until now.答案:Whether5(2019浙江杭州二中期中)_ is known to us all is that the 2020 Olympics will take place in Tokyo.答案:What