1、第一部分教材复习导与练必修一Module 1My First Day at Senior HighStep 1课前准备模块考点自查自测1.词汇分层级识记过关2.语境活用填写过关3.经典句式背诵仿写过关4.类词巧积累事半功倍(一)分门别类攻单词识形辨意拓展应用(二)写用结合记短语译写短语语境活用(三)仿写活用练句式经典句型仿写背诵Step 2课堂探究核心考点点点突破1.重点难点考点学通练透2.归纳总结拓展开阔视野3.方法规律技巧权威点拨4.面面俱到打创高效课堂第一时段Introduction, Reading And Vocabulary1impress vt.使印象深刻;使铭记教材原句Li K
2、ang is very impressed with the teachers and the technology in his new school.新学校里的老师和教学方法给李康留下了深刻的印象。 (1)impress sb. with sth. 某事给某人留下印象impress sth. on/upon sb./ones memory 使某人铭记某事be impressed with/by. 对有深刻印象(2)impression n. 印象;印记leave/have/make a(n). impression on sb. 给某人留下的印象(3)impressive adj. 给人深
3、刻印象的;感人的单句语法填空I think that this is the most _(impress) piece of writing.He left a deep impression _ me and gave me the inspiration to pick up my pen again.(2017浙江卷)Williams was _(impress) with Benjamin and gave him two classic books on painting to take home.句型转换The first time I saw the little girl,
4、she impressed me with her big, bright eyes.The first time I saw the little girl, I _ her big, bright eyes.答案impressiveonimpressedwas impressed by/with2cover vt.包含,涉及;覆盖,掩盖;行走(路程);采访,报道;占用(一段时间或空间);足以支付n封面(底);盖子教材原句Secondary school in the US usually covers seven years, grades six to twelve.美国中学通常包括六到
5、十二年级在内的七个年级。cover. with. 用盖住be covered with. 被覆盖着(强调状态)be covered by. 被覆盖(强调动作)cover an area of. 占地面积为写出下列句中cover的含义During the summer camp, the children will be instructed by the teacher to cover 30 miles a day._How many pages have you covered today?_Simonson was sent to Brazil to cover the World Cu
6、p._When I woke up, I found the ground covered with snow._答案行走读了报道覆盖易错提醒cover采访的对象是事,后面跟表示事物的名词作宾语;interview采访的对象是人,后面跟表示人的名词作宾语。3attitude n态度;看法;姿态,姿势教材原句Describe your attitude to studying English.描述一下你对于学习英语的看法。attitude to/towards sb./sth. 对某人/物的态度/看法have/take a(n). attitude to/towards sb./sth. 对某人
7、/物持的态度单句语法填空(2017全国卷)What is the authors attitude _ the Yellowstone wolf project?补全句子In contrast, people who _ life have buried the ability to see opportunities.相对而言,对生命持消极态度的人已埋没了看到机会的能力。写出下列句中attitude的含义The photograph has caught him in the attitude of prayer._答案towards/tohave/take a negative attit
8、ude towards/to姿态;姿势4look forward to期望,盼望(to是介词)教材原句Looking forward to seeing you a second time.期盼再次见到你。(1)look forward有时表示“向前看”,后面接动词不定式表示目的。(2)在定语从句中常考查look forward to,其后的谓语动词与to没有任何关系。单句语法填空I would appreciate it if you could tell me more information about the activity. Im looking forward to _(rece
9、ive) your earliest reply.The day that he had been looking forward to _(come) at last.He looked forward to _(see) who was making a loud noise in the crowd.句式升级The kids want to be taken to the zoo.(用look forward to改写)_答案receivingcameseeThe kids look forward to being taken to the zoo.思维发散常见的含有介词to的短语动词
10、:contribute to导致;造成lead to导致adapt/adjust to适应object to/be opposed to反对be/get used/accustomed to习惯于get/settle down to开始做be devoted to专心于stick to坚持see to注意;处理;照料pay attention to注意5倍数表达法教材原句In other words, there are three times as many girls as boys.换句话说,女生人数是男生的三倍。(1)倍数asadj./adv.的原级as.The room is thr
11、ee times as _ as that one.这个房间是那个房间的三倍大。(2)倍数adj./adv.的比较级than.My farm has expanded into a big one, which is _ the previous one.我的农场已经扩展成了一个大农场,是原来的三倍大。(3)倍数the性质名词(size/length/width/height/depth.)of.The aeroplane will travel at twice _ sound.这架飞机的速度将是音速的两倍。答案bigthree times bigger thanthe speed of答案
12、1.from2.impresses3.amazing4.that5.bored6.instructions7.embarrassed8.as第二时段Integrating Skills1instruction n(常作复数)指示,说明U指导;讲授;教育教材原句Ms. Shen gave us instructions and then we worked by ourselves.沈老师给我们作出说明,然后我们独立完成。(1)instruct vt. 命令;指示instruct sb. to do sth. 命令/指导某人做某事instruct sb. in sth. 教授某人某方面的知识(2
13、)instructive adj. 有教育意义的单句语法填空I believe, under the _(instruct) of their father, the children must be very sensible.The students need a teacher to instruct them _(paint)It is the most _(instruct) lecture that I have attended since I came to this school.补全句子_ beforetaking the medicine.服药前阅读药瓶上的说明。答案in
14、structionto paintinstructiveRead the instructions on the bottle易错提醒instruct作“命令”讲,后跟宾语从句时,从句谓语动词用“(should)动词原形”形式。2amazing adj.令人吃惊的;令人惊讶的教材原句The teachers are very enthusiastic and friendly and the classrooms are amazing.老师们很热情、友好,教室很令人吃惊。(1)Its amazing that. 令人惊讶的是(2)amaze vt. 使惊奇,使惊诧It amazes sb.
15、that.What amazes sb. is that. 使某人惊讶的是(3)amazed adj. 吃惊的,惊奇的be amazed at/with sth. 对某事很吃惊be amazed to do sth. 做某事感到惊讶(4)amazement n. 惊奇,惊愕to ones amazement 令某人惊讶的是in amazement 惊讶地,吃惊地单句语法填空You will be _(amaze) at the progress we have made in such a short time.Its _(amaze) that how much better things
16、look after a good nights sleep.补全句子Visitors _ that great changes have taken place in Shanghai within a year.游客们惊奇地发现一年内上海发生了惊人的变化。Hearing my words, the girl looked at me _.听到我的话,这个女孩惊讶地看着我。答案amazedamazingare amazed to findin amazement知识顾问以ing结尾的形容词强调事物的特征,常译为“令人的”;以ed结尾的形容词强调人内心的感受,常译为“感到的”。3take pa
17、rt in参加,参与教材原句I take part in all kinds of afterschool activitiesI play football, basketball, volleyball, table tennis and I go to theater club.我参加各种课外活动我踢足球、打篮球、排球、乒乓球,而且我还去戏剧俱乐部。(1)take an active part in 积极参加(2)play a part in 在中起作用play the part of 扮演的角色(3)participate intake part in 参加,参与词义辨析take pa
18、rt in指参加群众性的活动、会议等,参加者持积极态度,在活动中发挥作用join指加入某个团体、组织等,并成为其中一员join in指参加某些活动或比赛等,也可以用于join sb. in sth.attend主要指参加会议、仪式、婚礼、葬礼、典礼或上课、上学、做礼拜、听报告等,强调的是“参加”这一动作本身,不强调参加者的作用选用以上词语填空He was eighteen years old when he _ the army.He stared at them without _ the conversation.This is the first time that I _ the gr
19、eat sports meeting.I hope everybody will _ the meeting on time tomorrow.补全句子It goes without saying that _can broaden our horizons.不言而喻,积极参加社会活动能开阔我们的视野。Any student who is interested in this activity is welcome _.欢迎任何对这项活动感兴趣的学生参加。句式升级600 students participated in the sports meeting.(用there be结构改写)The
20、re were 600 students _.答案joinedjoining inhave take part inattendtaking an active part in social activitiesto take part/participateparticipating in the sports meeting4否定转移教材原句I dont think I will be bored in Ms. Shens class!我认为上沈老师的课我是不会感到厌倦的!否定转移即将think, believe, suppose, imagine, expect等动词后面的宾语从句的否定
21、词转移到主句中,即主句的谓语动词用否定式,而从句的谓语动词用肯定式。在构成反意疑问句时,视情况有不同的表达方式:(1)当主句的主语为第一人称时,其后的反意疑问句应与从句保持一致。I dont think it is necessary to get up so early to go to school, _?我认为没有必要起这么早去上学,是吧?(2)当主句的主语为第二、三人称时,其后的反意疑问句应与主句保持一致。She doesnt expect he is surprised at the result, _?她期望他不会对这个结果吃惊,是吗?答案is itdoes she答案Step 3
22、课后演练知识能力链接高考.单句语法填空1The witness gave a very vivid _(describe) of the accident this morning.答案description2We all want to make a good first _(impress) and not get stuck in an awkward conversation.答案impression3Cats and tigers are animals of the cat family, so cats are similar _ tigers in many ways.答案to
23、4He divided the sweets among the children who were divided _ three groups.答案into5This morning Mr. Paula Sargent, president of Patcham High School, promised us a big surprise _ the end of this term.答案at6The kids have a positive attitude _ the new program.答案towards/to7The lady who had invited us heard
24、 me telling my wife that the dinner was terrible, so I was _(embarrass)答案embarrassed8It is the most _(instruct) lecture that I have attended since I came to this school.答案instructive.单句改错1The hut was made of poles covering with grass mats._答案coveringcovered2He won the game at last, and a satisfying
25、smile appeared on his face._答案satisfyingsatisfied3He doesnt like this book and so do I_答案soneither/nor4The day they were looking forward to coming at last._答案comingcame5He has three times as more storybooks as I have._答案moremany6Its nothing like that it used to be._答案thatwhat7Follow the instructions
26、,we will do the experiment more successfully._答案在we前加and.根据提示词及相关要求完成句子1在老师的指导和鼓励下,我逐渐对生活有了积极的态度。(instruction, encouragement, attitude)_,I gradually _ life.答案With the teachers instruction and encouragement; developed a positive attitude towards/to2我认为他不会在意你的意见的。(否定转移)_ care about your opinion.答案I do
27、nt think he will3曾经,我代表我们学校参加了全国女主持人演讲比赛并获得一等奖。(take part in)Once, I _ on behalf of our school and won the first place.答案took part in a national hostess speaking contest4游泳是我最喜爱的运动,没有比游泳更好的锻炼方式了。(nothing like)Swimming is my favorite sport. _swimming as a means of keeping fit.答案There is nothing like5
28、我对他的第一印象是他是一位善良而体贴的年轻人。(impression)_ was that he was a kind and thoughtful young man.答案My first impression of him6北京是我家乡的十倍大。(倍数as. as)Beijing is _ my hometown.答案ten times as big as高考题型分组训练阅读理解板块训练重细节,练速度(限时:35分钟).阅读理解A(2018全国卷)Summer ActivitiesStudents should read the list with their parents/carers
29、, and select two activities they would like to do. Forms will be available in school and online for them to indicate their choices and return to school. Before choices are finished, parents/carers will be asked to sign to confirm their childs choices.语篇解读:本文是一篇应用文,是一则有关暑期活动的广告,该广告主要向学生们推荐了四个不同风格的活动。
30、1Which activity will you choose if you want to go camping?AOUT. BWBP.CCRF. DPOT.解析细节理解题。题干中的go camping是关键词,与Outdoor Adventure (OUT)活动栏目中的“wild camping”呼应。答案A2What will the students do on Tuesday with Mrs. Wilson?ATravel to London.BSee a parade and fireworks.CTour central Paris.DVisit the WWI battlef
31、ields.解析细节理解题。根据题干中的Mrs. Wilson可定位到WWI Battlefields and Paris (WBP)这一栏,然后根据“After staying overnight in London, we travel on Day 2 to northern France to visit the World War I battlefields”可知,这里的Day 2就是题干中的Tuesday,由此可知应该选D项。答案D3How long does Potty about Potter last?ATwo days. BFour days.CFive days. DO
32、ne week.解析细节理解题。通读Potty about Potter (POT)一栏的内容可知,参观完Warner Bros Studio之后在StreatleyonThames过夜,第二天在Oxfords Christchurch外野餐,据此可知该活动历时两天。答案AB(2018西藏自治区统考)Samuel Osmond is a 19yearold law student from Cornwall, England. He never studied the piano. However, he can play very difficult musical pieces by mu
33、sicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. He learns a piece of music by listening to it in parts. Then he thinks about the notes in his head. Two years ago, he played his first piece Moonlight Sonata(奏鸣曲) by Beethoven. He surprised everyone around him.Amazed that h
34、e remembered this long and difficult piece of music and played it perfectly, his teachers say Samuel is unbelievable.They say his ability is very rare, but Samuel doesnt even realize that what he can do is special. Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, but music teacher
35、s told him he should study music instead. Now, he studies law and music.Samuel cant understand why everyone is so surprised. “I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. About two years ago, I suddenly decided to start playing the piano, without being able to re
36、ad music and without having any lessons. It comes easily to meI hear the notes and can bear them in mindeach and every note,” says Samuel.Recently, Samuel performed a piece during a special event at his college. The piece had more than a thousand notes. The audience was impressed by his amazing perf
37、ormance. He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists cant play it. Samuel says confidently,” Its all about super memoryI guess I have that gift.”However, Samuels ability to remember things doesnt stop with music. His family says that even when he was a young boy,
38、Samuel heard someone read a story, and then he could retell the story word for word.Samuel is still only a teenager. He doesnt know what he wants to do in the future. For now, he is just happy to play beautiful music and continue his studies.语篇解读:本文是一篇记叙文。文中叙述了一个名叫Samuel Osmond的音乐天才。他在不会读乐谱的情况下,能把听到
39、的乐曲弹奏出来。他的记忆力好,能把听到的乐曲记下来。他不仅能记住乐曲,听到的故事也能复述。4What is special about Samuel Osmond?AHe has a gift for writing music.BHe can write down the note he hears.CHe is a top student at the law school.DHe can play the musical piece he hears.解析细节理解题。Samuel Osmond的特殊之处是什么?根据 However, he can play very difficult
40、musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. 可知Samuel Osmond能把听到的乐曲弹奏出来,故选D。答案D5What can we learn from Paragraph 2?ASamuel chose law against the wish of his parents.BSamuel planned to be a lawyer rather than a musician.CSamuel thinks of himself as
41、a man of great musical ability.DSamuel studies law and music on the advice of his teachers.解析细节理解题。从第二段我们能得知什么?根据Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, 可知Samuel 想当一名律师。故选B。选项A.Samuel 违背了父母的愿望,选择了法律专业。根据Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, 可
42、知想当律师是他父母的愿望,故排除A项。选项C.Samuel认为自己是一个有音乐天赋的人。根据 Its all about super memoryI guess I have that gift.可知他认为这是因为他的超强记忆,而不是音乐天赋,故与原文不符。选项D在他的老师们的建议下,他学习法律和音乐。根据 but music teachers told him he should study music instead. 可知他的音乐老师建议他学习音乐,而不学习法律,故与原文不符,排除D项。答案B6Everyone around Samuel was surprised because he
43、 _.Areceived a good early education in musicBplayed the guitar and the piano perfectlyCcould play the piano without reading musicDcould play the guitar better than his father解析细节理解题。Samuel周围的人对他感到惊讶是因为什么?根据I suddenly decided to start playing the piano, without being able to read music and without ha
44、ving any lessons.可知Samuel不会读乐谱的情况下就会弹钢琴,这使大家感到惊讶。故选C。答案C7What can we infer about Samuel in Paragraph 4?AHe became famous during a special event at his college.BHe is proud of his ability to remember things accurately.CHe plays the piano better than many professional pianists.DHe impressed the audien
45、ce by playing all the musical pieces.解析推理判断题。在第四段中我们可以推断出关于Samuel的什么事情? 根据He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists cant play it.可知Samuel正在学习许多专业钢琴家也不会弹的曲子,故推断他比许多专业钢琴家弹钢琴弹得好。故选B。答案BC(2018东北三省四市教研联合体高考模拟)Heres an idea whose time has come:A flu shot that doesnt r
46、equire an actual shot.For the first time, researchers have tested a flu vaccine patch(疫苗贴) in a human clinical trial and found that it delivered as much protection as a traditional injection with a needle. Doctors and public health experts have high hopes that it will increase the number of people w
47、ho get immunized(使免疫) against the flu.Seasonal flu is responsible for up to half a million deaths around the world each year according to the World Health Organization. A team led by Georgia Tech engineer Mark Prausnitz has come up with an alternative method that uses “micro needles”. These tiny nee
48、dles are so small that 100 of them, arranged in order on a patch, can fit under your thumb(拇指). Yet theyre big enough to hold vaccine against three types of flu.None of the study volunteers had serious side effects. The groups that got patches had mild skin reactions that were not seen in the regula
49、r needle group, while the volunteers in the regular needle group were more likely to experience pain. Overall, 70 percent of the volunteers who got vaccine patches said theyd rather use them again than get a traditional flu shot. The study authors declared it a success on all fronts.The biggest bene
50、ficiaries could be people in lowand middleincome countries, where it is hard to come by flu vaccines. Reducing pain is nice, but other benefitsthe patch costs less, is easier to transport, doesnt require refrigeration, can be selfadministered and doesnt cause waste of needlesare even better.“Microne
51、edle patches have the potential to become ideal candidates for vaccination programs,” wrote Katja Hoschler and Maria Zambon of Public Health England.语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种不用传统注射的流感疫苗贴。8What is the passage mainly about?AA vaccine that cures people of their flu.BA team that does research on seasonal
52、flu.CA patch that makes flu shots a thing of the past.DA method that makes traditional flu shots painless.解析主旨大意题。通读文章可知,本文介绍了一种新型的流感疫苗贴,故选C项。答案C9What do we know about the vaccine patch?AIt causes slight side effects.BIt causes serious skin reactions.CIt delivers vaccine on the head.DIt works badly
53、on 30% of the volunteers.解析推理判断题。根据第四段中的“None of the study volunteers had serious side effects. The groups that got patches had mild skin reactions”可知,没有一个志愿者出现严重的副作用,也就是说这种疫苗贴有轻微的副作用。答案A10The new patch has all the following benefits except that _.Ait is provided free of chargeBit can be used withou
54、t doctorsCit can be kept at room temperatureDit needs less care in transportation解析细节理解题。根据第五段中的“the patch costs less”可知,A项不是这种疫苗贴的好处。答案A11What is Katja and Marias attitude towards the new patch?ACautious. BFavorable.CAmbiguous. DDisapproving.解析观点态度题。根据最后一段中的“Microneedle patches have the potential t
55、o become ideal candidates for vaccination programs”可知,他们对这种新型的疫苗贴持肯定态度。答案BD(2018陕西省西安市三校高三第一次检测)Brian arrived at the San Francisco airport two hours before the flight to Paris. He was wearing three shirts, a jacket, two pairs of socks, a pair of shorts, and two pairs of jeans. He was carrying one sm
56、all backpack, which was very full, but he didnt have any other luggage. Brian needed to meet a man named Tony before he checked in for his flight. He found Tony near the Air France counter. Tony gave him a roundtrip ticket and a small package.“Give this package to JeanPaul at the airport in Paris. H
57、e will have a sign with your name on it. I think you can find him easily, ” Tony said. “You dont have any luggage, right?”“Only this backpack, ” Brian answered. “You said I could bring one carryon bag. ”“Thats right. One carryon bag is fine. Have a good trip. ”“Thanks.”Is Brian a criminal? Not at al
58、l. He is an air courier. And he paid only $110 for the roundtrip ticket to Paris. Air couriers get cheap airline tickets because they take important packages and papers to foreign countries. Businesses sometimes need to send packages and papers to people in foreign countries by the next day. Often,
59、the only way they can do this is to use an air courier company. It is not cheap for a business to send a package with an air courier, but it is quick.Every year about 80, 000 people worldwide travel as air couriers. The number of tickets for courier travel is growing by about 10 percent a year. Howe
60、ver, air courier travel isnt for everyone. But if you have very little money, can be flexible about your travel plans, and dont mind wearing the same clothes for a week, it can be a great way to take a vacation!语篇解读:本文为说明文,通过描写Brian的工作情况向读者介绍了air courier(航空信使)这一行业,包括工作特点,工作的利与弊等。12An air courier is
61、a person who _.Amanages a business company in foreign countriesBorganizes international flights for touristsCtravels around the world with cheap ticketsDdelivers papers and packages to foreign countries解析细节理解题。由倒数第二段中的“Air couriers get cheap airline tickets because they take important packages and p
62、apers to foreign countries”可知答案为D。答案D13Businesses choose the air courier service because _.Ait costs less Bit is flexibleCit saves time Dit grows fast解析细节理解题。由倒数第二段中的“Businesses sometimes need to send packages and papers to people in foreign countries by the next day. It is not cheap for a business
63、to send a package with an air courier, but it is quick”可知公司这样做是为了节省时间。答案C14One of the disadvantages of traveling as an air courier is that he _.Acannot decide when and where to travelBcannot take any luggage with himChas to wear two pairs of jeansDsaves little money from the travel解析推理判断题。由最后一段中的“Bu
64、t if you have very little money, can be flexible about your travel plans, and dont mind wearing the same clothes for a week, it can be a great way to take a vacation”可推断,其中一个缺点是不能决定旅行的时间与地点。答案A15.The author of the text mainly _.Adescribes the activities of a lawbreakerBsuggests an ideal way to trave
65、lCargues against the air courier travelDtells us about a developing business解析主旨大意题。结合全文内容可知本文主要围绕air courier (航空信使)展开,另根据最后一段中的“Every year about 80,000 people worldwide travel as air couriers. The number of tickets for courier travel is growing by about 10 percent a year”可知,航空信使是一种正在发展中的行业。故答案为D。答案
66、D.七选五阅读填空(2018河南省信阳市高三第一次质检)We all desire to be respected, but it doesnt come easily just by merely wishing. Outlined below are some steps you can do to get respect.Treat others with respect. The golden rule, “Do unto others as you would have them to do unto you”, always holds true. If you cannot re
67、spect other people, do not expect them to respect you. _1_ Watch your attitude and change those ones that are hurting your relationship with others. If you notice people avoiding you or laughing at you behind your back, they are not showing you respect. _2_ By doing so, you will find out which areas
68、 you need to improve to get the respect you deserve._3_ Knowing who you are and valuing yourself as a person with clear and fierce determination will eventually make you outstanding. People will respect individuals who believe in themselves.Earn the respect. If you think you can demand respect from
69、others by force, you are wrong. _4_ Manipulating(操纵) others in order to gain respect is not only dangerous, but also making a fool of yourself. Humble yourself and work hard to become a respectable person. Your efforts will be rewarded by the respect that people give back to you.Be honest. Showing h
70、onesty in dealing with people earns their trust and eventually their respect. _5_ Therefore, cultivate(培养) it the best way possible.ABe confident about yourself.BEvaluate your life and actions.CYou earn your own respect by making things happen.DYou harvest whatever you planted and this is a universa
71、l law.EUnderstand that people have their own ways of looking at things.FYour character is your best investment in getting peoples respect.GRespect is one of the virtues that come naturally to those who work hard to win it.语篇解读:本文讲述了关于赢得别人尊重的若干策略和建议。1解析如果你不尊重别人,你就别期望别人尊重你。“种瓜得瓜,种豆得豆”是普遍规律,所以要注意你的态度,改变会伤害你与别人关系的做法。故D选项符合文意。答案D2解析如果你注意到别人躲避你或在你背后嘲笑你,那么他们并不尊重你。此时,你要审视一下你的日常生活和举止。通过这样做你会知道:为了获得你应得的尊重,你要在哪些方面做出改善。故B选项符合语境。答案B3解析认识自己,正确评估自己,这可以让你变得优秀。人们会尊重那些相信自己的人。A选项能概括本段内容,故A选项正确。答案A4解析用武力来获取别人的尊重是错误和危险的。只有谦卑和付出努力,你才能获得别人的尊重。尊重是美德,靠付出努力才能赢得。故G项正确。答案G5解析诚实能赢得信任,最终获得尊重。良好性格的培养是赢得别人尊重的最好投资。故F项正确。答案F
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有