1、山东枣庄市2016高考英语(二轮)日常生活类完形填空实效训练(3)及答案2016高考英语完型填空(日常生活类) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。Our family raises sled dogs(雪橇狗). In _Mom and Dad take people driving in a dog sled, and its super fun! When the dogs were born, I was so _ .Thats when I saw my favoritelittle Jip. Every _ I had, I
2、put little Jip in my arms. I carried him around and played with him, not just because its fun to _dogs. Getting them used to human touch makes a_ sled dog, Dad says.When Jip was eight weeks old, he got his first _ .All he had to do was_wearing a light leash to get used to the _of pulling something b
3、ehind him. When he was ten weeks old, I started _Jip to come when he was called. It was _ time to try out a harness(挽具)around his body. The harness can be a little heavy, _ we left it on for just a short time each day. _ , I put Jip s harness on him at mealtime. I _ him to a heavy chair. And I place
4、d his _ just far enough away so that when he ate, he had to pull on the line. The dogs_fast! When they were four months old, we tied old shoes to their harnesses. _ wolves, sled dogs like to run after anything thats moving such as a rabbit. We started teaching the _ “On by!” That means leave the rab
5、bit alone! A sled dog must stay on the trail(路线). Jip wont be fully grown and ready to pull a heavy sled _hes almost two years old. But now that hes nine months old, hes _enough to go on short runs with the big dogs. Dad says that maybe next winter I can _ in the sled when Jip goes on practice runs.
6、 I cant wait!【小题1】AspringBsummerCautumnDwinter【小题2】AproudBexcitedCnervousDshy【小题3】AchanceBchoiceCpromiseDsuggestion【小题4】Alook after Bplay withCdeal withDbring up【小题5】ApetBstrongCguideDgood【小题6】AjobBtripChouseDprize【小题7】Aget upBfight backCmove around Dstop by【小题8】AthoughtBfeelCfearDUse【小题9】AadvisingB
7、allowingCteachingDhelping【小题10】AneverBjustCevenDalso【小题11】AforBsoCorDonce【小题12】ALaterBFinallyCLuckilyDFirst【小题13】AshowedBtookCtiedDsent【小题14】AtoyBfoodCleashDharness【小题15】AchangedBgrewCranDworked【小题16】AAgainstBExceptCBeforeDLike【小题17】AorderBmethodCstoryDtalk【小题18】AandBbutCuntilDUnless【小题19】AquietBcle
8、verCcarefulDbig【小题20】AwaitBrideCsingDcontinue完形填空After 22 years of marriage,I have discovered the secret to keep love alive in my relationship with my wife,Peggy. I started dating another woman.One day Peggy said to me,“Life is too_1_,and you need to spend time with the people you love. You probably
9、 wont believe me,but I know you love her and I think that if you spend more time with her,it will make us_2_.”The “other” woman my wife was encouraging me to_3_is my mother,a 72yearold widow who has lived alone since my father_4_20 years ago. Right after his death,I_5_2,500 miles away to California
10、and started my own life and career. When I moved back near my hometown six years ago,I promised myself that I would spend more time with my mom. But with the_6_of my job and three kids,I never got around to seeing her much_7_family gettogethers and holidays.Mom was_8_and suspicious when I called and
11、 suggested the two of us go out to dinner and a movie.We didnt go anywhere _9_,just a neighboring place where we could talk._10_her eyes now see only large shapes and shadows,I had to read the menu for her.“I used to be the_11_when you were little,” she said.“Then it is time for you to relax and let
12、 me_12_the favor,” I said.We had a nice talk_13_dinner,just catching up on each others lives. We talked for so long that we_14_the movie.“_15_was your date?my wife asked when I got home that evening.”“Nice.nicer than I thought it would be,” I said.Mom and I get out for_16_a couple of times a month.
13、Sometimes we take in a movie,but_17_we talk. Through the talks,I know what it was like for her to work in a factory during the Second World War. I know how she met my father there,and know how they_18_the difficult times. I cant get enough of these stories. They are_19_to me,a part of my history.Peg
14、gy was right. Dating another woman has_20_my marriage.【语篇解读】22年的婚姻之后,作者发现了维系夫妇二人良好关系的秘诀,那就是与另外一个女人约会,这个女人不是别人,正是自己的母亲。1. A. easy BdifficultCshort Dhard解析根据1空后面的内容可知,作者的妻子认为人生太“短暂”。答案C2 A. closer Blonger Chappier Deasier解析此处与第一段中的relationship相呼应,意思是这样做能让我们之间的关系“更加亲密”。答案A3A. date Bplease Cmeet Dconsul
15、t解析根据第一段后半部分中的dating可知,作者的妻子鼓励作者与之“约会”的对象是作者的母亲。答案A4A. passed out Bpassed byCpassed down Dpassed away解析根据4空前面的widow可知,作者的母亲是一位寡妇,由此可知她自从丈夫在20年前“去世”后就一直独居。另外,5空前面的death是线索提示。答案D5A. went Bdrove Cmoved Dremoved解析就在父亲去世后,作者“搬”到了2 500英里之外的加利福尼亚,开始了自己的生活和事业。此外,下一句开头部分的内容也是线索提示。答案C6A. pressure Bdevelopment
16、Cdemand Dloss解析虽然作者自我承诺多花时间陪母亲,但是由于工作和三个孩子的“需要”,除了家庭团聚和假期之外,作者从未能履行自己的诺言。答案C7A. beyondBwith Cduring Don解析参见上题解析。此处beyond表示“除之外”。答案A8A. excitedBannoyed CdelightedDsurprised解析作者此前很少陪伴母亲,如今突然给母亲打电话并建议两人一同外出就餐和看电影,她显然很“惊讶”。本句中的suspicious也是线索提示。答案D9A. ordinaryBfancy Cplain Dcommon解析作者和母亲并没有去任何“豪华的”地方,仅仅去
17、了一个附近的可以说话的地方。答案B10. ASince BUntil CIf DUnless解析“因为”她的视力不佳,作者不得不将菜单读给母亲听。答案A11A. worker Bwaitress Creader Downer解析此处与上一段中的read相呼应,意思是当作者小的时候,作者的母亲经常是“读者”。答案C12A. award Breturn Cturn Danswer解析如今作者的母亲年事已高,是作者“回报”恩惠的时候了。答案B13A. over Bwith Con Dacross解析作者和母亲在晚饭期间交谈甚欢,此处over表示“在期间”。答案A14A. forgot Brefuse
18、d Cmissed Dabandoned解析作者和母亲交谈的时间很长,以至于“错过”了那部电影。答案C15A. What BWho CWhere DHow解析根据下一段中的内容可知,作者的妻子询问的是这次约会“如何”。答案D16A .talkBmovie Cwalk Ddinner解析根据第8空后面的“go out to dinner”可知作者和母亲每个月都要出去吃几次“晚饭”。答案D17A. finallyBmerely Cmostly Despecially解析上文提到作者和母亲长时间交谈,以至于错过了电影,由此可知,两人在一起的时候“主要”是交谈。答案C18A. went through
19、 Bgot throughClooked throughDsaw through解析通过交谈,作者知道了母亲如何与父亲相识和他们如何“渡过”那些困难时光。答案A19A. friendly BkindCloyal Dimportant解析根据上下文内容可知,这些故事对作者而言很“重要”。答案D20A. ruined Bdamaged Chelped Daffected解析根据第一段第一句的内容可知,与母亲约会对作者的婚姻有“帮助”。答案C完形填空。阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。“Yes, Ill be ready at nine. Goodbye,
20、 dear, and thanks again.” Mrs. Robinson replaced the 1 and crossed the hall into the 2 . It had not been an easy telephone call for her to make. Her daughter had been very kind, 3 , and had immediately agreed to 4 her up, but Mrs. Robinson 5 to admit that she needed help. Since her 6 passed away ten
21、 years ago, she had prided herself upon her _7 . She had 8 to live in their little house alone and had refused to go and live with her daughter.But on this evening, she was standing at her living-room window, 9 out at the “SOLD” notice in the small front garden. Her feeling were 10 . Naturally she w
22、as 11 at the thought of leaving here, as it was full of so many 12 .But at the same time she was looking forward to spending her last 13 near the sea, _14 in the little sea town where she was born. With the 15 from the sale of the house, she had bought a little flat there.Her husband had always been
23、 very 16 this house. She hadnt been 17_ here, but it didnt mean as much to her as it had to him. 18 most of the people who lived in the street had 19 away, and it was this that had made her decide to sell it. Next morning Mrs. Robinson 20 the house for the station in her daughters car. 1. A. book B.
24、 data C. receiver D. door 2. A. bedroom B. dining-room C. garden D. living-room 3. A. however B. of course C. therefore D. specially 4. A. pick B. bring C. cheer D. warm 5. A. liked B. hated C. tended D. pretended 6. A. lawyer B. friend C. daughter D. husband 7. A. independence B. future C. talent D
25、. ideal 8. A. moved B. hoped C. continued D. dreamed 9. A. sticking B. staring C. reaching D. pulling 10. A. blamed B. excited C. embarrassed D. mixed 11. A. sad B. hard C. pleased D. delighted 12. A. pets B. folks C. descriptions D. memories 13. A. lives B. years C. wealth D. treasure 14. A. down B
26、. up C. back D. away 15. A. insurance B. allowance C. reward D. money 16. A. fond of B. busy in C. afraid of D. interested in 17. A. funny B. lucky C. happy D. unhappy 18. A. Soon B. Shortly C. Recently D. Immediately 19. A. fled B. moved C. turned D. traveled 20. A. sold B. returned C. left D. locked【参考答案】15 CDBAB 610 DACBD 1115 ADBCD 1620 ADCBC