1、(建议用时:35 分钟).阅读理解A(2020浙江六校协作体联考)British chemist David Evans has become an overnight celebrityon Chinese social media.His chemistry experiments have attracted over 2 million followers in justa few months.Evans is a chemistry professor at Beijing University of Chemical Technology.The60-year-old alway
2、s wears a white lab coat,a pair of safety goggles(护目镜),and smiles often.Some web users say he looks just like“the Grandpa of KFC”Evans has posted videos of various experiments.His most popular experiments have attractedmillions of hits on video-sharing apps.Excited childrens cheers and shouts can be
3、 heard in hisvideos.“I hope my experiments can arouse peoples interest in science,”he says.Evans has been interested in China since childhood.In the early 1970s,before the reform andopeningup,he viewed China as“a country full of mysteries”.He first visited the Chinesemainland in 1987 to attend a che
4、mistry conference in Nanjing,Jiangsu Province.He quit his job inthe United Kingdom and moved to Beijing in 1996.Many of his friends thought he was crazy.ButEvans said they just saw Chinas challenges but not its potential.Since 2011,Evans has turned to the Internet to popularize science.He learned sh
5、ortvideoapps are also popular in small cities and rural areas.And he realized this enables him to reachmore students,who lack opportunities to perform fun experiments.But even a oneminute videorequires a considerable amount of work.Still,he thinks its worth it to fulfill his responsibility topopular
6、ize science.His experiments always fill schools lecture halls with laughter.Some viewers call him“aHarry Potterlike magician”,but he disagrees.“A magician never tells the secrets behind his tricks,but a scientist always gives an explanation.”He sees himself as a teacher.He performsexperiments to spr
7、ead knowledge,inspire thinking,remove misunderstandings and show thatscience can create change.Evans says he looks forward to more“chemical reactions”with China.【解题导语】文章介绍了一位移居中国的英国化学家戴维埃文斯在中国通过短视频普及科学知识的事迹。1Who is David Evans according to the passage?AA manager of KFC.BA film celebrity.CA chemistry
8、 teacher.DA British magician.C 解析:细节理解题。根据第一段第三句“Evans is a chemistry professor at Beijing University of Chemical Technology.”可知,埃文斯是北京化工大学的一名化学教授,故选 C项。2Why did Evans begin to post videos of experiments on the Internet?ATo popularize science.BTo rise to fame.CTo apply shortvideo apps.DTo make a for
9、tune.A 解析:细节理解题。根据第四段最后一句“Still,he thinks its worth it to fulfill hisresponsibility to popularize science.”可知,尽管制作一个一分钟的视频都需要相当大的工作量,埃文斯仍然认为履行推广科学的责任是值得的,故选 A 项。3What can we infer from the passage?AEvans knows exactly how a magic works.BEvans will continue to post videos of experiments in China.CEva
10、ns students like to interrupt his experiments with laughter.DEvans friends admired his decision to move to China.B 解析:推理判断题。根据文章最后一段最后一句“Evans says he looks forward to morechemical reactions with China.”可知,埃文斯期待与中国进行更多的“化学反应”,故可推断出埃文斯将继续在中国发布实验视频,故选 B 项。B(2020瑞安高三调研)Please take a few seconds and thi
11、nk of yourpersonal biggest goal.Imagine telling someone you meet today whatyoure going to do.Imagine their congratulations and their high imageof you.Doesnt it feel good to say it out loud?Dont you feel one stepcloser already?Well,bad news:you should have kept your mouth shut,because that good feeli
12、ngwill make you less likely to do it.Any time you have a goal,there is some work that needs to be done to achieve it.Ideally,youwould not be satisfied until youd actually done the work.But when you tell someone your goaland he acknowledges(承认)it,psychologists have found its called a“social_reality”.
13、The mindis kind of tricked into a feeling that its already done.And then,because youve felt thatsatisfaction,youre less motivated to do the actual and necessary hard work.This goes against thetraditional wisdom that we should tell our friends our goals,right?In 1982,Peter Gollwitzer,a professor of p
14、sychology,wrote a whole book about this.And in2009,he did some new tests that were published.It goes like this:163 people across four separatetestseveryone wrote down their personal goal.Then half of them announced theircommitment(承诺)to this goal to the room,and half didnt.Then everyone was given 45
15、 minutesof work that would directly lead them towards their goal,but they were told that they could stop atany time.Finally those who kept their mouths shut worked the entire 45 minutes on average,andwhen asked afterwards,said they felt they had a long way to go to achieve their goal.But thosewho ha
16、d announced it quit after only 33 minutes on average,and when asked afterwards,said thatthey felt much closer to achieving their goal.【解题导语】实现一个目标需要做一些工作,试验表明,在实现目标之前就告诉别人你的目标并得到别人的认可,则有可能使你感到满意,陷入目标已完成的错觉,从而动力减少,不能很好地去工作。而在实现目标之前没有说出目标则会使你工作更努力。4What do the words“social reality”in paragraph 2 mean?
17、ACompletion of the goal.BNecessary hard work.CPeoples acknowledgement.DA sense of satisfaction.A 解析:词义猜测题。根据画线词组后一句“The mind is kind of tricked into a feelingthat its already done.”并结合画线词组所在句可推知,social reality 在此处意为“目标的完成”。5What does Peter Gollwitzer try to tell us?AWriting down the goal is very hel
18、pful.BAchieving personal goal needs more time.CKeeping the goal secret makes people work harder.DMaking the goal public makes people less satisfied.C 解析:细节理解题。根据最后一段最后两句“Finally those who kept their mouths shut.to achieving their goal.”可知,Peter Gollwitzer 想告诉我们:没有说出目标的人工作时间更长,工作更努力。6How did Peter Go
19、llwitzer prove his idea about peoples goal?ABy giving figures.BBy giving examples.CBy making a survey.DBy making comparison tests.D 解析:推理判断题。根据最后一段的内容可知,Peter Gollwitzer 把所测试的对象分成两部分,一半说出自己的目标,一半没有说出目标,每个人都给了 45 分钟,他们可以随时停止。试验表明,没有说出目标的人平均工作了 45 分钟,而说出目标的人平均工作了 33分钟。由此可知,Peter Gollwitzer 是通过进行比较测试来证
20、明他的观点的,故选 D。7What will probably happen if you tell your friends your goal?AYou will be more confident.BYou will not gain satisfaction.CYou are less likely to realize it.DYoull be much more motivated.C 解析:推理判断题。根据第一段的内容,尤其是最后一句中的“because that good feeling will make you less likely to do it”可推知,如果你把目标
21、告诉你的朋友,你就不太可能会实现目标,故选 C。【难句分析】Finally those who kept their mouths shut worked the entire 45 minutes onaverage,and when asked afterwards,said they felt they had a long way to go to achieve their goal.分析:本句主句主语是 those,谓语是 worked,said。who kept their mouths shut 是 who引导的定语从句,修饰先行词 those;when asked after
22、wards 是时间状语从句的省略形式;theyfelt they had a long way to go to achieve their goal 是省略了 that 的宾语从句,作 said 的宾语。译文:最终,那些保持沉默的人平均工作了整整 45 分钟,当后来被问到时,他们说他们觉得要实现目标还有很长的路要走。.七选五As we all know,health is more important than wealth.Almost all the people value healthmost.1._ There are three things that a person can
23、do to help stay in good shape:eat rightfood,get enough sleep,and exercise on a regular basis.2_Your body cannot work well unless it receives the proper kind of“fuel”.Dont eat too much food with lots of sugar and fat.Instead,take in plenty of foods high in protein(蛋白质),like meat,fish,eggs and nuts.Ve
24、getables and fruits are very important because they providenecessary vitamins and minerals.Getting the proper amount of sleep is also important.If you dont get enough sleep,you feeltired and easily get angry.You have no energy.Over a long period of time a little amount of sleepmay even result in a c
25、hange of character.Be sure to allow yourself seven to nine hours of sleepeach night.3._Finally,get plenty of exercise.4._ It also improves your heart and lungs.If youfollow a regular exercise program,you will probably live longer.5._ Basketball,swimming,bicycling,running are good examples.Sports are
26、 not only good for your body,butthey are enjoyable and interesting.If you follow the tips above,you will probably live to be much older and wiser.AProper nutrition is important for good health.BThe body needs proper care in order to be healthy.CEating a balanced diet helps to make your mind active.D
27、It is beneficial to your health to take exercise every day.EThen your body will feel strong and your mind will be sharp.FMost sports are very good for keeping the body in good shape.GIt makes the body strong and prevents you from putting on weight.【解题导语】本文开头指出“健康比财富更重要”,接着分别从饮食、睡眠、锻炼这三个方面给我们做出了保持健康的
28、指导。1B 解析:本空承上启下,引出文章的主题,故 B 项符合语境。2A 解析:根据文章结构和空处所在位置可知,此空为段落主题句。根据本段内容,尤其是“foods high in protein(蛋白质)”和“vitamins and minerals”可知,本段主要讲适当的营养对保持健康的重要性。故答案选 A。3E 解析:空前一句是说确保七到九个小时的睡眠,故 E 项“然后你的身体将会强壮,你的思维将会敏锐”承接上文,符合语境。4G 解析:根据空后的“It also improves your heart and lungs.”可知,空处应该也是叙述锻炼身体的具体好处,故 G 项符合语境。5
29、F 解析:根据该段主题句中的“get plenty of exercise”和空后一句列举的多种运动方式,以及下文中的“Sports”可知,F 项符合语境。.语法填空(2020杭州诊断)I can well remember that I was once asked to deliver a speech titled“A Real Test in My Life”before the whole class at the age of 9!You can imagine how1._(terrible)shy I was with so many eyes fixed on me.I ha
30、d no choice but2._(prepare)for it,though.First of all,I was to draft the speech,3._was just a piece of cake for me,a good writer.But the hardest part 4._(lie)in my oralpresentation from my memoryfor it 5._(forbid)to read from the paper.The realmoment began when I stood on the platform with my legs 6
31、._(tremble)and my mindblank.But my listeners were waiting patiently without any signs of rushing me.Gradually I found7._ back,delivering my speech without difficulty.After 8._ seemed to be ahundred years,I found my audience applaudingI made it!From then on,my fear of talkingbefore the audience disap
32、peared.Actually with my 9._(confident)built up,I nowturn out to be a great speaker.Looking back,I know the 10._(great)difficulty on myway to success is my fear.Overcome it and I will be able to achieve my goals.【解题导语】本文主要讲述了作者通过一次演讲克服了自己的恐惧心理,增强了自信。1terribly 解析:考查副词。修饰形容词一般用副词,故用副词 terribly 修饰形容词shy
33、,在句中作状语。2to prepare 解析:考查非谓语动词。have no choice but to do sth.为固定用法,意为“除了做某事,别无选择”,符合语境,故此处用不定式形式。3which 解析:考查关系词。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,并在从句中作主语,指代“to draft the speech”,故填 which。4lay 解析:考查动词的时态。根据上文中的“was”可知,文中描述的事情发生在过去,故此处用动词的过去式,故填 lay。5was forbidden 解析:考查动词的时态和语态。forbid 和句子的形式主语 it 之间是被动关系,且事情发生在过
34、去,故用一般过去时的被动语态。6trembling 解析:考查 with 复合结构。“with宾语(名词或代词)宾补”为独立主格结构。此处 my legs 和 tremble 构成逻辑上的主谓关系,故用现在分词形式。7myself 解析:考查代词。根据语境可知,此处表示“我发现我自己恢复原状”,应为“found myself back”,故填反身代词 myself。8what 解析:考查连词。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,在从句中作主语,表示“的东西”,故用 what 引导该宾语从句。9confidence 解析:考查词性转换。由空前的形容词性物主代词 my 可知,此处用名词形式,故填
35、confidence。10greatest 解析:考查形容词最高级。根据语境和空前的定冠词 the 以及空后的名词 difficulty 可知,此处应用形容词的最高级形式,故填 greatest。写作规范练(一)(建议用时:45 分钟).应用文写作(2020丽水高三质检)假定你是李华,你的美国朋友 Peter 正在你们学校参加为期两周的交流项目。请你给他写封邮件邀请他一起去郊游,欣赏中国的美丽乡村。内容包括:1.时间和地点;2特色乡村文化体验(如赏美景、看演出、品美食等)。注意:1.词数 80 左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。_One possible version:Dear Pet
36、er,Knowing you will stay in China for two weeks during the exchange program with ourschool,Im very delighted to invite you to go for an outing to enjoy the splendid scenery of thecountryside around.Lets meet at the gate of our school at 9:00 am on Sunday.Then we are ready to go by bus.Imagine how ex
37、citing it is when you arrive at the destination with unique culture waiting foryou to explore,such as wonderful views,special shows,delicious food and so on.Looking forward to your early reply.Yours sincerely,Li Hua【一句多译】表达方式一:When I know that you will stay in China for two weeks during the exchange
38、program with our school,Im more than glad to invite you to go for an outing to enjoy thesplendid scenery of the countryside around.表达方式二:Since there are two weeks for you to stay in China due to the exchange programwith our school,Im very pleased to invite you to go for an outing to enjoy the splend
39、id sceneryof the countryside around.表达方式一:When you know there are a variety of great things waiting for you toexperience,such as wonderful views,special shows,delicious food,to name but a few,you aresure to be more than excited.表达方式二:With a variety of great things waiting for you to experience,such
40、as wonderfulviews,special shows,delicious food,to name but a few,you are sure to be more than excited.读后续写阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Sometimes love is more powerful than doctors,_and my dad proved that.Many years ago,my_dad,_an artist,suffered from heart disease.He was unable to work fora long ti
41、me.He would be fine for a while,but would then fall suddenly ill and have to be admittedto the hospital.However,he still wanted to do something to keep himself busy,so he decided tovolunteer at_the_local_childrens_hospital.My dad loved kids.It was the perfect job for him.He ended up working with the
42、 seriously ill children.He would talk,play,and do arts with them.One of his kids was a_girl with a rare disease that paralyzed(瘫痪)her from the neck down.She couldnt walk.She couldnt do anything.She was very sad.My dad decided to try to help her.He started visiting her in her room,_bringing paints,br
43、ushes and paper.He stood the paper up,put the paintbrush in his mouth and began to paint pictures.He didnt use his hands at all.All thewhile he would tell her,“See,with more practice,_you can work wonders(创造奇迹),too.”At_the_end_of the day,she began to paint using her mouth,and she and my dad becamefr
44、iends.Soon after,the little girl was sent home because the doctors felt there was nothing elsethey could do to save her.My dad also left the childrens hospital for a little while because hebecame ill.注意:1.所续写短文的词数应为 150 左右;2至少使用 5 个短文中标有下划线的关键词语;3续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragrap
45、h 1:Three years later,my dad had completely covered and decided to do volunteering again._Paragraph 2:In the next hour,the girl told my dad how she became healthy again._One possible version:Paragraph 1:Three years later,my dad had completely covered and decided to do volunteering again.Oneday he re
46、turned to that local childrens hospital and went to the room where the sick girl used tostay.Of course,the girl wasnt there.He felt sad,thinking he would never see her again.Suddenly,the door opened and in walked a_girl.It was the girl he had missed so much!She walked straightover to my_dad and hugg
47、ed him tightly.She gave him a picture she had painted with her hands.Paragraph 2:In the next hour,the girl told my dad how she became healthy again.She said she neverthought she could walk one day.It was my dads love and encouragement that helped her workwonders.She learned to face her difficulty bravely and kept on practicing walking and paintingevery day.“Without your love and help,I could never walk again,”said the girl thankfully.Now,you see,love can really be more powerful than doctors at times.
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有