1、主题七和谐人际关系.阅读理解A2022南京市、盐城市高三第二次模拟考试 Nowadays mail delivery is a little different. I still get my mail from my mailbox. Nothing, but my neighbors mail. I thought that was curious.I proceeded to take my neighbors mail to them. I was about to put the mail in their mailbox when a tall man came running o
2、ut shouting about messing with his friends mail. He snatched (夺过) the mail from my hand, opened the mailbox and pointed to the mail inside. “You were after this.”I shook my head, “No, believe me. I got this mail by mistake in my box today. I was just bringing it to them.”He gave me a funny look and
3、went back into his house.I got the knock on the door the next morning by two very polite officers. The annoyed tall man had phoned the police and told them I was a crazy old woman going around mixing up everyones mail. Before I could finish telling them about what was going on, the officers had watc
4、hed a dog approach my mailbox with mail in his mouth. He took out the mail that was in my box and put letters in. He pushed the door closed with his nose, picked up the new pile of mail he had got from my box, and repeated this all the way down the next street. We all started laughing.The dog had be
5、longed to a mail carrier who lived alone and died. No one thought to check on the mans dog. The dog had been trained to put mail in and take mail out of the boxes. When he got loose, he assumed his duties.I went by to talk to the annoyed tall man to fill him in on what had happened. He was very plea
6、sed when he realized I was not a mail thief. He did, however, adopt the little guy.1Why did the tall man give the author a funny look?ATo show his disbelief.BTo express his curiosity.CTo contain his annoyance.DTo hide his embarrassment.2How did the police officers find out the truth?ABy analyzing th
7、e case.BBy witnessing the mixup.CBy questioning the author.DBy consulting the tall man.3According to the story, the dog _Awas welltrained and devotedBused to live a lonely and busy lifeCwas assigned to replace the carrierDguarded the mail in the neighborhood4Whats the best title for the story?AA mai
8、l service BA dogs taleCSpecial delivery DNoble dutiesB2022济南市高三学情检测 Many of us have heard of Alex Honnold, who made history in 2018 when he became the first man to climb EI Capitan without ropes or safety equipment. But his mother, Dierdre Wolownick, just became the oldest woman to conquer the famou
9、s peak: She reached the top on September 23 the morning of her 70th birthday.Dierdre, the writer and language teacher, decided to take up climbing as a means of connecting more with her son. In 2008, accompanied by her son Alex, she visited a climbing gym and completed 12 routes that first day with
10、his help, but it was months before she worked up the courage to return and practice on her own.Dierdre became committed to the sport, and began to meet friends and sharpen her skills. She scaled (攀登) parts of Half Dome Trail and Cathedral Peak at a time when many people at her age are thinking about
11、 retirement and slowing down. The writer would go on to publish a book about her climbing experiences with Alex called TheSharpEndofLife: AMothersStory.“As a mother, I am impressed by this role exchange process. Parents and children often wind up changing roles in life as they get older,” she writes
12、 in her book. “But never, I thought, is that transformation as obvious as when they climb together.”On September 23, Dierdre and her friends set out in the dark, at 6 am. The route is steep (陡峭的) enough to require all fours, grabbing rocks and trees and whatever else will hold the weight. Yet despit
13、e all difficulties, the team made it to the top. “It was really inspiring to watch her and then to have her on top with all of us,” said one of Dierdres friends. “There was a special look on everyones face. We knew where we were. We knew how amazing the moment truly was. ”5Why did Dierdre start clim
14、bing mountains?ATo know her son better.BTo celebrate her birthday.CTo seek writing inspiration.DTo set an example for the old.6Which of the following best describes Dierdre?APatient. BCourageous.CIntelligent. DGenerous.7What does the last paragraph tell about Dierdres climbing journey?AIt was worth
15、the efforts.BIt took days to be completed.CIt was arranged on her own.DIt required special equipment.8What may be a suitable title for the text?AMountain climbing benefits health.BA mother goes beyond her sons wish.CClimb together, bond closer.DSlow down, better your life.完形填空2022潍坊市高考模拟考试 I once co
16、ached volleyball for a group of kids for the Special Olympics. One particular Tuesday night, after warming up, the kids bagan their _1_. Brian was sitting in the _2_ by himself, as usual, _3_ between watching the other kids and resting his head on his knees.His family _4_ greatly with what they refe
17、rred to as his “condition”. _5_, this caused him a lot of anger and sadness. With a _6_ ability to fully understand and deal with the negativity in his life, Brian often _7_ and wouldnt communicate with others. Working with Brian each week, I knew I had to be _8_.On this particular Tuesday night, as
18、 I had done so many times before, I simply told him that wed love to have him _9_ us, and made his way to the place where the other kids were.As the volleyball lesson _10_, I saw Brian come out of his corner and moving closer, _11_ in the fun the other kids were having. Hesitantly, he _12_ me and as
19、ked if he could play. On this night, Brian had finally decided to move past his _13_ and take part in the fun. At the end of that Tuesday night, as I watched Brian and the other kids leave the volleyball court _14_, I knew that I was making at least a small _15_ in these kids lives.,1A.discussions B
20、studiesCmoves Dpreparations2A.chair BcornerCdarkness Dcrowd3A.exploring BcomparingCemerging Dalternating4A.struggled BcompetedCagreed Dintegrated5A.Naturally BObviouslyCLiterally DUnfortunately6A.limited BuniqueCremarkable Dpermanent7A.looked down Bshut downCslowed down Dcalmed down8A.strict Baccura
21、teCpatient Defficient9A.join BhelpCchoose Dsupport10A.ceased BstartedCsuspended Dprogressed11A.hidden BengagedCinterested Dinvolved12A.excited BhuggedCapproached Dencountered13A.anger BfearCpride Ddoubt14A.behind BtogetherCfast Dlate15A.contribution BpromiseCchance Ddifference主题七和谐人际关系.阅读理解A语篇类型:记叙文
22、主题语境:人与社会人际关系和邻居的误会【语篇解读】本文主要讲了作者和邻居因为信件而产生的误会,最终警察发现了真相,作者和邻居冰释前嫌,邻居还收养了那只送信件的狗。1答案与解析:A推断。根据第三段第一句“I shook my head,No.bringing it to them.”以及第四段第一、二句“I got the knock.everyones mail”,可知,那位男子不相信作者的解释,选择了报警。故选A。2答案与解析:B理解具体信息。根据第四段第三、四、五句可知,作者还没说完发生了什么事,警察们就看到一只嘴里叼着信件的狗走近了邮箱。它把邮箱里的信拿出来,把它带来的信放了进去。它用鼻
23、子把门关上,叼起从作者的邮箱里拿到的一堆信件,一路重复着这个做法,走到下一条街。由此可知,警察在上门调查时目睹了那只狗取信件和放信件的全过程,由此发现了真相,故选B。3答案与解析:A推断。根据文章倒数第二段的内容可知,这只狗的主人是一位独居且已经去世的邮递员。没有人想到要查一下这个人的狗。这只狗经过训练,能把信件放进邮箱里并把信件取出来。当它未被拴住的时候,它就履行自己的职责。由此可知,这只狗受过训练,会取放信件。在邮递员去世后,它依旧履行职责,可见它是一只训练有素且忠诚的狗,故选A。4答案与解析:C理解主旨要义。浏览全文,本文主要围绕作者和邻居因为信件而产生的误会,讲述了由一只狗引起的信件投
24、递乌龙事件。故选C。B语篇类型:记叙文主题语境:人与自我做人与做事一起攀登,亲子关系更近【语篇解读】本文主要讲述了70岁的Dierdre Wolownick为了和儿子培养更亲密的关系,勇敢地挑战儿子的爱好登山,并取得了不小的成就。5答案与解析:A理解具体信息。根据第二段中的“decided to take up.with her son”可知,Dierdre之所以去登山是为了拉近和儿子的距离、更了解儿子,故A项正确。6答案与解析:B理解观点、态度。根据第二段中的“it was months.on her own”和最后一段中的“despite all difficulties, the tea
25、m made it to the top”可以看出,Dierdre很勇敢,故B项正确。7答案与解析:A推断。根据最后一段中的“It was really.the moment truly was”可以推断,Dierdre为登山所付出的努力是值得的,故A项正确。8答案与解析:C理解文章主旨要义。结合文章大意可知,本文主要讲述了70岁的Dierdre为了更了解儿子Alex Honnold,毅然选择参与到儿子爱好的登山活动中,并取得了不小的成就,故C项“一起攀登,关系更近”适合作本文的标题。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与社会交流与沟通帮助Brian打开心结【语篇解读】作者在担任儿童排球教练
26、时,通过自己的努力,帮助一个名叫Brian的孩子打开心结,并使他融入团体之中。1答案与解析:C根据上文中的“I once coached.the Special Olympics”可知,作者是排球教练。再结合语境和常识可知,此处指热身后,孩子们开始了他们的活动。2答案与解析:B根据第四段中的“I saw Brian come out of his corner”可以推知,Brian喜欢坐在角落里。3答案与解析:D根据下文中的“Brian often _7_ and wouldnt communicate with others”可以推知,Brian不愿与他人交流,所以在他人进行活动时,他并不参
27、与其中,而是时而看其他孩子,时而把头放在膝盖上。alternate“(使)交替”符合语境。4答案与解析:A根据上文中的“Brian was sitting in.head on his knees”可知,Brian的状态一直不好,不愿与他人交流,据此可以推知,他的家人与他的这种情况进行了斗争。5答案与解析:D根据下文中的“this caused him a lot of anger and sadness”可知,这给他带来了气愤和悲伤。所以空处应表示“不幸地”。6答案与解析:A根据下文中的“Brian often _7_ and wouldnt communicate with others”
28、可知,Brian不愿与他人沟通,由此可推断他处理生活中的消极情绪的能力有限。limited有限的;unique独特的;remarkable非凡的;permanent永恒的。7答案与解析:B根据本句中的“wouldnt communicate with others”可知,Brian经常沉默寡言。8答案与解析:C根据上文中的“With amunicate with others”可知,Brian不愿与他人沟通,并且完全理解和处理生活中的消极情绪的能力有限;所以此处指作者知道自己对他应该有耐心一些。9答案与解析:A根据上文中的“Brian often.with others”可知推知,Brian不
29、愿与他人交流,所以这里作者是想让Brian加入团体中。10答案与解析:D根据下文中的“in the fun.he could play”可以推知,在上着排球课时作者看见Brian从角落里出来了。11答案与解析:C根据下文中的“Hesitantly, he.he could play”可知,Brian询问作者他是否也能玩。据此可以推知,Brian对这个活动很感兴趣。12答案与解析:C根据上文中的“I saw Brian come.moving closer”可知,Brian离作者有一段距离。据此可知,他应该是靠近作者然后再询问作者。13答案与解析:A根据第二段中的“this caused him
30、 a lot of anger and sadness”可知,这给他带来了很多愤怒和悲伤。据此可以推知,Brian最终决定放下自己的愤怒。14答案与解析:B根据上文中的“On this night.take part in the fun”可知,在这天晚上,Brian终于决定放下他的愤怒,参与到活动中来。据此可以推知,Brian已经能主动融入团体中,与别人开始交流,所以此处应该是Brian和其他孩子一同离开排球场。15答案与解析:D根据第一段中的“Brian was sitting in.head on his knees”以及第四段中的“On this night, Brian had.take part in the fun”可知,作者通过努力使之前一直不愿与他人交流、常常坐在角落里的Brian开始融入团体中。由此推知,作者知道自己至少正在对这些孩子的生活产生小的影响。make a difference意为“有影响”。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有