1、阅读理解【课前导学】 一、预习导航1.你知道英语中考中各类题型所占的比例吗?阅读类的题型所占分值是多少?2.阅读理解中常见的题目类型有哪些? 1)Find detailed information? 2)Give the main idea? Find the topic sentence?3)Guess the meaning of the word?4)Choose the best title?【课堂学习】 任务一:下列阅读理解的题目属于哪种类型?A.主旨大意 B.细节理解 C.推理判断 D.词义猜测1._的测试题干:The right order which tells the sto
2、ry is _. Choose the right order of . Which of the following is true/ not true?2._的测试题干: The wordin paragraph refers to _. The underlined word“”means_. Which of the following word can take the place of.?3._的测试题干: We can infer from the passage that _. From the passage, we can tell_. The passage shows
3、that _. When he said, “”, he meant_.4 ._的测试题干: whats the main idea of the story _.From the passage we know that_.The writer wants to tell us _.Which of the following is the best title?任务二:A. 细节理解型 looking for the details (一)On 26 May 1928,at a meeting in Amsterdam. A year later in Baracelona, a city
4、 of Spain, allthe teams agreed that Uruguay(乌拉圭) would hold the first World Cup the next year.1. Uruguay held the first World Cup in_. A.1928 B. 1929 C. 1930 D.1931(二)Dear EstelleI hope youre well and not working too hard! I have been preparing for my exams now forthe last two weeks. Thats why I hav
5、ent written for such a long time. 2.Susan havent written to Estelle for a long time because she is _A. writing to a girl B. preparing for examsC. busy doing a project D. choosing a school(三)1. Read 50 books. But choose them from ten different fields 2. Help a person. Look for a classmate, an elderly
6、 person, in fact anyone who could benefit from your help. You will find you benefit too.3. Punish an article. Whether it appears in a newspaper, your school magazine or in your own blog, an article will be something to look back on in pride in later years.4. Find a part-time job. Try and do the job
7、for at least a month 3. Which of the following statement is true according to the passage? _A. You will read fifty books of the same field.B. Do a part time job for less than a month.C. Try to punish an article to make you famous.D. You can benefit a lot by helping others.(B) 词义猜测型 guessing the mean
8、ing1. Many male family members smoke at home, teenagers imitate adult behavior and become new smokers A. 指责 B.忍受 C. 支持 D.模仿 2. She had been an able-bodied, healthy woman until the accident that caused her to be paralyzed.A. Destroyed B. deaf C. seriously ill D. unable to walk3. When mind and heart w
9、ork together, success is inevitable.A. be possible to achieve B. be easy to rememberC. be difficult to forget D. be impossible to achieve 4. Most women in Ghana(加纳) the educated and uneducated, the city and rural, the young and old work to earn an income. A. 家里人 B. 农村人 C. 外国人 D. 有能力的人5. They tell us
10、 a message that perfect skin is a necessity for finding a job and a wife. A. 因素 B.条件 C.必须 D. 障碍6. They tease him. His ears are big, He wears the same clothes a week. His shoes are very old.A. Be fond of B. make fun of C. take care of D. be interested in (C)推理判断型 Inferring a conclusionSecondly, a new
11、s story has to be interesting and unusual. People dont want to read stories about everyday life. As a result, many stories are about some kind of danger and seem to be “bad” news.1. which of the following can you most possibly watch on TV? _A. You often play football with your friends after school.B
12、. Your teacher has got a cold.C. A tiger in the city zoo has run out and hasnt been caught.D. The bike in front of your house is lost.(D) 主旨大意型 finding out the main idea1. 主题句的特点:1). 表述的意思具有概括性2). 句子结构简单。3). 段落中的其他句子必定解释、支撑、发展主题句的思想。2. 主题句的位置:1) 断首、篇首。 文章采用总分的叙事方式(新闻报道、说明文、议论文)2) 段末、篇末。文章采用归纳方式此主题句是
13、对前面细节的总结、归纳。3) 无主题句。找出每一段的主题句,因为每段的主题句是围绕一个中心展开的,此中心为文章的主题。【课后拓展】 阅读理解(2022常州)One of sweetest memories as a child is of going down to the river and sitting comfortably on the bank. There I would enjoy the peace and quiet, watch the water rush downstream and listen to songs of birds. I would also wat
14、ch the bamboo trees bend under the pres sure from the wind and watch them return gracefully to their original state after the wind had died down.When I think about the bamboo trees ability to bend and move back, the word “resilience” comes to my mind. When it is used for a person, this word means th
15、e ability to readily recover(恢复) from shock, sadness or any other suffering. Have you ever felt like you were going to snap? Have you ever felt like you were at your breaking point? Thankfully, you have survived to talk about it.Life is a mixture(混合) of good times and bad times, happy moments and un
16、happy moments. The next time you are experiencing one of those bad times or unhappy moments that take you close to your breaking point, bend, but dont break. Try your best not to let the situation get the best of you.An amount of hope will take you through the unpleasant suffering. With hope for a b
17、etter tomorrow or a better situation, things may not be as bad as they seem. The unpleasant suffering may be easier to deal with if the end result is worth having.If things get tough and you are at your breaking point, show resilience. Like the bamboo trees, bend, but dont break!1. What does the wor
18、d “snap” in the second paragraph most probably mean?A. breakB. change C. winD. Complain2. What can help people get through sufferings according to the writer?A. Holding peace and quiet in mind. B. Waiting until sufferings disappear.C. Experiencing more bad times. D. Hoping for a better tomorrow.3. What would be the best title of this passage?A. Memories of BambooB. Be Like BambooC. Enjoying BambooD. Characteristics of Bamboo 4