1、课时提能练(十二)必修2Module 6Films and TV ProgrammesA:知识层面. 语境语法填空()用所给词的适当形式填空Leigh, a young famous 1.actress (act), fell in love with Rhett for his charm and 2.bravery (brave). Later they got married, but they couldnt spare much time to sit around or hang out for 3.entertainment (entertain). As time went o
2、n, there came an 4.argument (argue) about whether Leigh should abandon her career. Quarrels broke out 5.occasionally (occasional). It seems that they havent reached an agreement up to now. Will their 6.graceful (grace) love story end up in failure? Who can tell?()填入一个单词1To the surprise of local peop
3、le, masses of flowers came 2.out this spring and summer on the Taklimakan desert. People used to think plants belonging 3.to this land wouldnt blossom. Because it was a barren land, nobody cared 4.about the desert. But now, the tree and grass coverage here has greatly increased. More and more people
4、 are beginning to fall 5.in love with the scenery here. Watching the great changes 6.in surprise, local residents feel like they are having a dream. Of course, it is the measures the government has taken that play 7.a decisive role in this wonder.根据提示补全句子1让我最感兴趣的是这些地方的历史。(interest)What_interests_me_
5、most is the history of these places.2这是我们可能会争论很长时间的一个话题。(argue)This is a subject about/over_which_we_might_argue for a long while.3我们所关心的是他们的产品的质量。(care about)What_we_care_about_is the quality of their products.4正因为这本书涉及了这么多的问题,所以过了很长时间才出版。(强调句,come out)It_was_because it raised so many difficult que
6、stions that_the_book_took_a_ long_time_to_come_out.5又惊又怕,汤姆从房间里跑了出去。(形容词作状语)Surprised_and_afraid,_Tom ran out of the room.B:能力层面.阅读理解(2020沈阳市教学质量监测)For decades,television networks have produced a lot of entertaining shows featuring food.The success of these shows is a clear indication of the strong
7、appeal of the cookery experience for people.Whether its recipe instructions,reviews of a restaurant or coverage(新闻报道) of a chef,people are hungry to find out more about the food they eat.One of the most popular food programs is the Emmynominated Award Netflix series,Chefs Table,which features more t
8、han just ways to prepare fine food. Viewers tune in to each episode(一集) to hear a personal story from a distinguished chef.Each chefs tale is hearttouching with their own unique life experience.Take American chef Grant Achatz for example.The journey to operating one of the highest ranked restaurants
9、 in North America took a very personal turn.In 2007,Achatz was diagnosed with mouth cancer and lost his sense of taste.Amazingly,he regained it,and has gone on to pioneer a new “progressive American” style of cooking.Each chef has his own fascinating story,and the series highlights an important comm
10、on thread among them:culture.Because food is so connected with the culture it comes from,each chef represents whatever traditions and cooking techniques theyve come out of.They combine their cultures traditional cooking with new tastes.In fact,many chefs work tirelessly at redefining an entire cultu
11、res expectations of eating.Despite having a number of unconventional elements associated with their cooking,one thing is clear:Cooking is an incredibly meaningful experience for each chef.One guest described his time at one chefs restaurant by saying “Eating there is like looking at someone who has
12、put his soul into the food.”【语篇解读】本文主要介绍了美食纪录片主厨的餐桌,这一节目向观众们展示了每位主厨佐以自己独特的个人经历,制作出令人难以抗拒的佳肴。将饮食与文化完美地结合在一起,是该档节目的一大特色。1What does the success of the food programs show?AMore and more chefs are in demand.BThese programs are a new fashion trend.CPeople are hungry to find out what they eat.DPeople are i
13、nterested in the cookery experience.D细节理解题。根据第一段中的“The success of these shows is a clear indication of the strong appeal of the cookery experience for people.”可知,这些节目的成功表明烹饪体验对于人们有着很强的吸引力,故选D项。2What do we know about Chefs Table?AIt is the latest entry among the food programs.BIt is a TV series featu
14、ring unique chefs.CPeople watch it just to hear the hearttouching stories.DGrant Achatz is the most famous chef in the program.B细节理解题。根据第二段前两句可知,Netflix平台播出的主厨的餐桌是最受欢迎的美食节目之一,获得了艾美奖提名。该节目不仅教人们如何烹饪佳肴,而且还讲述了名厨的个人经历,故选B项。3What does the author intend to tell readers in Paragraph 3?ACulture counts a lot
15、in cooking and eating.BThe chefs are trying to change the eating culture.CA good chef should highlight traditional cooking.DEach chef has his own attractive story about culture.A推理判断题。根据第三段中的“Each chef has his own fascinating story,and the series highlights an important common thread among them: cul
16、ture.”“Because food is so connected with the culture it comes from, each chef represents whatever traditions and cooking techniques theyve come out of.”可知,文化是贯穿整个纪录片的主线;食物总是与其所源自的文化息息相关,每一位厨师都代表了自己传承的文化传统以及烹饪技法。由此可推断出,文化在烹饪和饮食方面非常重要,故选A项。4What is the best title for the text?AChefs StoryBFood and Cul
17、tureCA Popular Entertainment ProgramDChefs Table:Food With a StoryD标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了美食节目主厨的餐桌,其中的主厨们佐以个人独特的人生经历,制作出令人难以抗拒的佳肴,故D项(主厨的餐桌:有故事的食物)适合作本文的标题。.阅读七选五(2020黄冈市阶段性检测)The Magic of Fall PhotographyFall is the time when nature transforms the greens of summer into the reds,browns,yellows and ora
18、nges of fall.It is a magical season for photography. 1 However,many of us are disappointed with our results.Below are some tips on how to improve your photographs of the fall colors. 2 One way to do this is to use high color contrast which is achieved by using complementary(互补的) colors in your compo
19、sitions.By definition,complementary colors form the grayscale colors when combined in proportion.On a color wheel,the complementary colors are opposite to each other. 3 Using complementary colors together will make your photos “pop” with color.One color combination that works really well in nature s
20、hots is red and green.Among the colors of fall,red and green,and orange and blue are easy to find.When you are around water,blue is easy to find and it can work as a background to a yellow or orange subject.As an alternative to the usual grand panoramic(全景的) shots,look more for a subject with a sing
21、le color.When looking for this type of subject,walk around the subject and see which shooting position will help you take the best shot. 4 Once you have a good sense of composition,experiment with the angles and focal lengths(焦距) 5 Shooting a scene vertically gives it the all different presentation.
22、AAlso,dont overlook vertical formats.BIt is an event we look forward to every year.CYou should look for a scene without extra elements.DSo the complementary color to red is green,and to blue is orange.ETo get rid of these elements,youd better make the background less distinct.FRed is not that common
23、 in nature,so when it is found,it draws attention.GTo get great shots,you have to be creative and use colors creatively.【语篇解读】在秋天这个多彩的季节,如何才能拍出呈现秋日色彩的照片呢?本文对此给出了一些建议。1B前文提到,秋季是非常适合摄影的季节。后文讲到,然而很多人对结果很失望。结合后文中表示转折关系的词However可知,此处应承接上文,且与后文形成语义上的转折关系。结合选项可知,B项(这是我们每年都期待的活动)符合语境。2G前文提到,以下是提高你的秋季摄影作品质量的
24、小技巧。空后讲到,一种方法是运用高对比度的颜色,可以通过使用互补色来实现这一效果。根据空后的One way to do this is可知,设空处应概括拍出好照片的方法。G项(要想拍出好的照片,你必须有创意,创造性地使用颜色)符合此处语境。3D空前讲到,在色环上,互补色彼此相对。后文讲到,使用互补色可以让照片效果更好,并提到了红色与绿色可以很好地搭配,而且在秋天很容易就能找到红色和绿色,橙色和蓝色。结合选项可知,D项(所以红色的互补色是绿色,蓝色的互补色是橙色)是对空前内容的进一步解释,符合语境。4C根据本段第一句可知,在拍照时,可以更多地寻找颜色单一的主体,代替通常的全景照片。结合选项可知,
25、C项(你应该寻找一个没有多余元素的场景)与段首内容呼应,符合语境。5A根据前后文内容可知,本段主要讲述的是尝试不同的角度和不一样的焦距。结合空后的“Shooting a scene vertically gives it the all different presentation.”和选项可知,A项(除此之外,不要忽视垂直构图)中的vertical与后文的vertically相呼应,符合此处语境。.语法填空Person of the Year in the Category of Cultural InfluencePicture a young Chinese woman,1._(dres
26、s) in traditional clothing,picking flowers in a field to create makeup for her cheeks,making a sofa from bamboo and cooking up all sorts of delicious Chinese food by herself.It may sound unreal,2._ such a person does exist in real life.Li Ziqi,30,has become one of Chinas most popular Internet 3._(ce
27、lebrity) with over 10 million followers on YouTube,over 42 million on Douyin and over 24 million on Weibo.Li Ziqis videos 4._(feature) her cooking and creating DIY products greatly attract people living in big cities.To our 5._(amaze),she does it all without using any modern technology or devices.6_
28、 dominate her videos are scenes of picking seasonal ingredients(食材) from her own garden and sometimes in the mountains and turning them into tasty dishes on her woodfired oven.Li stresses the seasons in her cooking,7._ Chinas traditional 24 Solar Terms(节气) also do,and makes food suitable for the par
29、ticular climate.There came an intense debate about the image of China and its culture she presented.She 8._(accuse) of presenting 9._ “outdated” image of the country by some critics.Nevertheless,state broadcaster CCTV and Peoples Daily praised her for her initiative(主动性) to help rural youth become r
30、ich.Li Ziqi,by telling an 10._(inspire) China story,is promoting traditional Chinese culture to international audience.【语篇解读】李子柒,一个年轻的中国女性,通过创作并录制美食相关的视频,视频内容包含挑选食材、美食制作方式等,讲述中国故事,传播中国传统文化。她的视频不仅在国内的社交平台上大受欢迎,在国外的社交平台上也受到热捧。1dressed考查词性转换。句意:想象一个年轻的中国女性,穿着传统的服饰,在田野里采花来制作可以涂在脸颊上的胭脂,用竹子做沙发,并且独自做各种美味的中
31、国食物。分析句子结构可知,此处作后置定语,修饰a young Chinese woman。be dressed in为固定搭配,意为“穿着衣服”,dressed为形容词。故填dressed。2but/yet考查连词。句意:这可能听起来不真实,但这样的人在现实生活中确实存在。根据句意可知,此处前后分句之间为转折关系。故填but或yet。3celebrities考查名词单复数。句意:(今年)30岁的李子柒已经成为中国最受欢迎的网络名人之一,在YouTube上有超过1 000万粉丝,抖音上有4 200多万粉丝,微博上也有2 400多万粉丝。“one ofthe形容词最高级可数名词复数”为固定结构,表
32、示“最的之一”,故此处应用名词复数形式。故填celebrities。4featuring考查非谓语动词。句意:李子柒的视频以她的烹饪和自己手工制作东西为特色,极大地吸引了生活在大城市里的人们。本句中已有谓语动词attract,故此处应用非谓语动词形式:feature与Li Ziqis videos是逻辑上的主动关系,应用现在分词作定语。故填featuring。5amazement考查词性转换。句意:令我们惊讶的是,她在没有使用任何现代技术或设备的情况下完成了这一切。此处为“toonesn.”结构,意为“令某人的是”。故填amazement。6What考查名词性从句。句意:她的视频主要是她从自家
33、菜园或者到山上摘时令食材,然后用烧柴土灶将这些食材烹制成美味菜肴的场景。分析句子成分可知,此处引导主语从句,从句中缺少主语,应用what引导该从句,指代“视频里面的场景”。故填What。7as考查状语从句。句意:李子柒强调烹饪的季节性(要求),正如中国传统的二十四节气所强调的一样,这也使得(她制作的)食物适合特定的气候。分析句子结构并结合句意可知,此处引导状语从句,表示“像一样;正如”。故填as。8was accused考查动词的时态和语态。句意:一些评论家指责她展示了一个过时的国家形象。accuse意为“指责”,结合语境可知,此处主语She和accuse之间为被动关系;且此处叙述的是发生在过
34、去的事,应用一般过去时。故填was accused。9an考查冠词。句意见上题解析。image为可数名词,此处泛指“一个过时的国家形象”,且“outdated”的发音以元音音素开头。故填an。10inspiring考查词性转换。句意:李子柒通过讲述一个鼓舞人心的中国故事,向国际观众推广了中国传统文化。此处用于修饰China story,应该用形容词,且China story指物,应用ing形式的形容词,表示“鼓舞人心的”。故填inspiring。.应用文写作(2020山东省临沂市二模)假定你是李华,你校将举办“美在校园(The Beauty at Campus)”摄影大赛。请给你的朋友新西兰留
35、学生Lucy写封邮件,邀请她参赛。内容包括:1比赛的目的;2作品要求和截止日期;3投稿地址:photocontest 。注意:1.词数80左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。_【参考范文】Dear Lucy,How is everything going?A photography contest will be organized in our school.Knowing that you are interested in photography,Im writing to invite you to attend the event.The aim of the event nam
36、ed The Beauty at Campus is to enrich students extracurricular activities and strengthen their appreciation of beauty.The photos are required to show the beauty of our campus,and your works should be handed in before July 1st.If you want to join,you can send your photos to photocontest.Hope to hear f
37、rom you soon.Yours,Li Hua.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。In 1963,at age 65,my grandfather,Erwin,decided to tackle a crazy project:He wanted to build a new house.He wasnt quite sure what to do with the old house.It seemed a waste to destroy it,but something had to give,since it sat where th
38、e new house would be.At last,he hired a powerful vehicle to push the old house far out into a forest.After my grandfather passed away,I purchased a near farm.When we first moved in,we asked friends to a party.They took one look at the old house and all suggested pulling it down.I agreed.Days later,I
39、 was prepared to carry out the project.But I considered it sensible to check out the old house first,just in case something of value had been left behind.My two young sons followed,and we walked through the tall grass in the field where the old house sat.Time had caused a lot of damage to it.The fro
40、nt porch(门廊) had collapsed,most of the windows were gone,and the siding was falling off.The kids were amazed that nine people once occupied the tiny structure,and that they did so without running water or electricity.We entered through an open window.I felt as though I had discovered a time capsule
41、unexpectedly.Here lay various witnesses to my grandparents lives.A broken chair,some old clothes,large bags used for grain,a cookstove and a cardboard box stuffed with canceled checks and greeting cards.But a pile of papers on the floor drew my eye.An envelope,yellowed with age,lay on top.A blue sta
42、mp on the envelope read “Passed by Naval Censor”I knew it was from my father.He had served in the navy and written home whenever he could.My grandmother saved all of his letters.Father passed away due to a massive heart attack two years ago.The entire family was sad about his passing,none more than
43、me.Ive been missing him badly.注意:1续写词数应为150左右;2请按如下格式作答。How could I have missed this treasure?_At the bottom,there were words in underlined print:“Cant wait to be back home.”_【参考范文】How could I have missed this treasure? I took the letter carefully out of its envelope.It was dated September 1944.My f
44、ather would have been somewhere on a different kind of sea.I studied the familiar scrawl.He wondered how the grain harvest had been and how his uncles new team of horses was working.He supposed that his youngest brother was starting first grade and imagined that he was becoming quite the little man.
45、He asked his mother to greet everyone.At the bottom,there were words in underlined print:“Cant wait to be back home.” Tears welled up in my eyes as I read those words he had so carefully emphasized.I could sense between the lines that the young man missed his home and family so much.This tiny structure was the most precious place for my father.As I left the old house that day,I took one last glance back at it over my shoulder.I dont care what anyone thinks,I decided.That old house gets to stay there until it rots into the earth.