收藏 分享(赏)

寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx

上传人:a**** 文档编号:993409 上传时间:2025-12-22 格式:DOCX 页数:13 大小:368.46KB
下载 相关 举报
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第1页
第1页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第2页
第2页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第3页
第3页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第4页
第4页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第5页
第5页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第6页
第6页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第7页
第7页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第8页
第8页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第9页
第9页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第10页
第10页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第11页
第11页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第12页
第12页 / 共13页
寒假复习 ① Unit 1-Unit 2(含随堂练习 知识点梳理)2021年牛津译林版九年级上册 (含答案).docx_第13页
第13页 / 共13页
亲,该文档总共13页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2021 九年级 寒假复习u 环节一:回顾9A U1-2重点知识【重点词汇】Unit 1:impatient; organized; praise; general; connect; afford; fixed; absent; Unit 2:trust; calm; balance; suggest; promise; remind; influence; decision; 【重点短语】Unit 1:eat up; show off; keep. in order; come up with; all day long; neither. nor; either. or; take th

2、e lead; fall behind; as good as; Unit 2:be of n. to do sth. ;would rather; be suitable for; depend on/upon; calm down; according to; sb look(s) good in=look(s) good on sb某人穿好看;in fact【知识点梳理】1. neither的用法课文原句 Neither my parents nor I think I can make a good accountant.我父母和我都认为我不能成为一个优秀的会计师。(九上P7)(1)n

3、either可作代词,意为“两者都不”,作主语时,谓语动词通常用单数形式,可与of连用,用于两者对的否定。Neither of them is a teacher.他们两个都不是老师。(2)neither作连词时,常用于neither. nor.结构,意为“既不也不”,连接两个并列主语时,谓语动词的数遵循就近原则,与主语一致。Neither I nor he knows it.我和他都不知道此事。(3) “neitherbe动词/助动词/情态动词”结构,表示前者的否定情况也适用于后者(前后主语相同)。练一练(2019安徽亳州二模)Mum, what would you like, coffee

4、 or tea?_. Just water, please.AEither BBoth CNeither DNone2. pay attention to的用法课文原句 All of us know that its necessary to pay attention to every detail.我们大家都知道关注每个细节是非常必要的。(九上P9)1)attention表示“注意,专心”,是不可数名词,不能与不定冠词连用,没有复数形式。 2)pay attention to, give attention to, bring attention to中的to是介词,后面跟名词、代词或动名

5、词。 3)attract/catch ones attention 吸引/抓住某人的注意力 练一练The chemistry teacher required the students _ more attention _ the lab clean.A. to pay, to keep B. to paying, to keepingC. to pay, to keeping D. paying, keepingThe words that we should pay attention to _ on the blackboard.A being written B are written

6、 C. is writing D. writing3. divide的用法【课文原句】 In Western countries, a year is divided into a cycle of 12 star signs.在西方国家,一年被分为12星座的一个循环。(九上P16)(1)divide是动词,意为“分开”。divide.into.意为“把分成”。Do you divide your hair at the side or in the middle?你的头发是偏分还是中分?【拓展】divide 与separate(1)divide的动名词形式为dividing , 常用来构成词

7、组 dividing line “分界线”。(2)divide.into.指“把一个整体分成若干个部分”;separate.from.指“把各自独立的一群分散开”。separate还可作形容词,意为“单独的;分离的”。一言辨义1. The whole team is _ into four groups to discuss the solution to this problem.A. divided B. changed C. turned D. separated2. All the students are divided _ four groups to take part in d

8、ifferent activities according to their interests.A. from B. into C. for D. at3. 村庄被这条河分成了两部分。村民们计划在这条河上建一座桥。4. We must think of ideas to separate the recycled materials _ the waste.A. into B. to C. from D. with4. require的用法课文原句 If you require strength in either body or mind, red may be of some help

9、to you.如果你的身体或精神需要力量,红色也许会给你一些。(九上P23)1) require意为“需要;要求”。作“需要”讲时,require比need更正式;作“要求”讲时,通常使用以下结构:require sth.require sb to do sth. 需要某人做某事require to be done =require doing sth. 某物/某人需要被做某事(与need用法相同) It is required that.按照要求2)require后常接含虚拟语气的宾语从句,即谓语动词用“should动词原形”的形式,should可省略。It is required that

10、 all the members should be present. 要求所有成员必须全部到场。练一练We all know that learning a foreign language _ time and effort. Arequires Bdrops Cgreets Ddevelops5. canttoo的用法课文原句 As a doctor, you cant be too careful. 作为一名医生,再怎么仔细也不为过。1)句中的“canttoo”是常用表达,意思是“无论也不过分,越越好”。例句:You cannot be too careful when driving

11、 a car. 开车时越小心越好。A man cannot have too many friends. 朋友越多越好。6. devote的用法课文原句She has devoted most of her time to her work. 她把大部分时间都奉献给了工作。1)devoteto意为“把奉献给”。其中to为介词,后接名词、代词或动名词作宾语。 例句: Dont devote too much time to this question. 别在这个问题上花太多时间。 My teacher devoted his life to teaching. 我的老师把他的一生献给了教育事业。

12、练一练Xu Yuanchong, a 96yearold man, devotes most of his lifetime to _ works of literature.AtranslateBtranslates Ctranslating Dtranslated7. have difficulty (in) doing sth.的用法课文原句 This may help when you are having difficulty making a decision. 当你犹豫不决的时候,红色可以有助于你做决定。(九上P23)1) have difficulty/problems/tro

13、uble (in) doing sth.意为“做某事有困难”,in可以省略。2) have difficulty/problems/trouble with sth.在某方面有困难 8. influence 的用法课文原文Some people believe that colours can influence our moods. 一些人相信颜色能够影响我们的心情。1) influence v.影响 influence sb. to do sth. 影响某人做某事2) influence n.影响 have (an) influence on sb./sth.对有影响 9. remind的

14、用法课文原文Yellow is the colour of the sun,so it can remind you of a warm sunny day.黄色是太阳的颜色,因此它能使你想起一个温暖、晴朗的日子。练一练1.Every photo taken with my friends reminds me _ the warm and sweet memories.A. with B. to C. of D. for2.My friend reminded me _(take)my schoolbag under the tree after the football match end

15、ed.10. would rather和prefer的用法 1) 2) would rather do sth,意为“宁愿做某事”would rather do sth than do sth相当于prefer to do sth rather than do sth,意为“宁愿做某事而不愿做某事”练一练1.My uncle is against wasting anything.No wonder he would rather _ the old bike than _ a new one.Arepair; to buy Bto repair; buy Crepair; buy Drepa

16、iring; buy2.Are you going swimming this afternoon? No. Id rather _ to the library.A. to go B. go C. going D. gone3.我宁愿步行一个小时,也不愿开车去上班。11. suggest和advise的用法 1) 2) advise sb to do sth建议某人做某事 u 环节二: 随堂练习 内容9A Unit1-2【单项选择】1. -Can I come here on Saturday or Sunday?-Sorry,you can come_on Saturday_ Sunday

17、. We only work on weekdays.A.either; or B. neither; nor C. both; and D. not only, but also2. We should read English every day and pay attention to _every word. A. read B. reading C. reads D to read3. For doctors, much more attention should_ when they are taking care of their patients.A.pay to B.be p

18、aid C.be paid to D.pay4. - Would you mind taking part in the hiking again next week?-_ although I felt _ dead after such a long walk last time.A.Certainly not; as good as B. Of course; as good asC.Not at all; as well as D .Yes;as well as5. The young boy_ for his efforts in _ school rubbish into diff

19、erent groups.A. praised; dividing B. was praised; dividing C. praised; separating D.was praised; separating6. - Its practical _ him to spend plenty of time working out the perfect plan.- Yes.Just like him,we _ be_careful while doing everything.A.of; cant, too B. of; cant, so C.for; cant, too D.for;

20、cant, so7. Language can turn black_white, _ action tells you the truth.A.to; and B.to; but C.into; and D. into; but8. Chairperson Xi calls on Chinese people to _all the food each meal. A. eat up B. use up C. pick up D. cut up9. Its kind _the girl to help the old. Its important _us to learn from her.

21、 A. of ,of B. of ,for C. for ,for D. for ,of10. Not only his parents but also his brother _ to the Great Wall twice. A. have been B. have gone C. has been D. has gone11. 一Why dont you buy the camera,Mary?一Its too expensive. I cant it. A. sell B. lend C. keep D. afford12. He couldnt _an answer when I

22、 asked him why he was late. A. come over B. catch up with C. come out D. come up with13. The rich woman always her wealth(财富). Nobody is willing to make friends with her. A shows off B shows up C showing up D showing off14. My little cousin is a (an) boy and he always asks me all kinds of strange qu

23、estions.A. creative B. curious C. energetic D. organized15. I.I prefer coffee_ sugar,so add some sugar to it,please.A.with B.to C.of D.on16. They are talking about _they should walk on,because it is getting dark. A.how B.where C.whether D.if17. You can buy this machine,because it is _to you. A.usefu

24、lly B.of useful C.for use D.of use18. I suggest_a doctor as soon as possible. A.to see B.you to see C.seeing D.to seeing19. Those pills dont_,because I am still in bad health. A.eat B.use C.work D.fit20. Id rather_at home than_football. A.stay,play B.to stay,to play C.stay,playing D.to stay,playing2

25、1. Im sure_she would like to come to our party.A. that B. whether C. that if D. that whether22. I had no idea_.A. whats wrong with my bike B. which was the way to the nearest hospital C. who is waiting for me at the school gate D. how to arrive the museum23. Not only Leo but also his twin brother _

26、behind the students of their age since they lost themselves in computer games. A.has; fallenB.has; beenC.have; fallenD.have; been24. - We are not allowed to bring any snacks at the sports meeting.- _.A.Neither are we.B.Neither do we.C.So are we.D.So do we.25. Tom preferred _ English more often after

27、 class to _ his spoken English.A.read; improve B.to read; improveC.to read; improving D.reading; improving26. - How much difficulty did you have _ this problem.- _. Its quite easy.A.to solve; nothingB.to solve; noneC.solving; none D.solving; nothingu 环节三:阅读训练(2020 苏州中考)AI think there are several rea

28、sons that suggest developing robots is a waste of money. In San Diego recently $ 325,000 was spent on inventing a robotic squirrel to do some scientific experiments. The research proved that squirrels are able to scare away snakes by wagging (摇动) their tails. Do you need a robotic squirrel to work t

29、his out?What about IBO, robotic pet, developed in Japan? InJapanese aibou means buddy. These pets have been developed athuge cost mainly to provide entertainment. Theyve been used inmovies and music videos. Universities have used them foreducational purposes. However, in 2006 the company stoppedprod

30、ucing these robotic pets in order to save money. Was it worth a lot of money?Then theres NAO, a robot which has been developed by a French company. Its main purpose is to make life easier for humans. It speaks 19 languages and has its own personality. It can tell children a story, help in the classr

31、oom or the home, or act as a companion to those people who need someone to be with. A fully developed one costs $ 16,000. Is that value for money? Who can afford it anyway?There may be good reasons why it is worth developing robots, but so far I havent thought of any.1. What does the underlined word

32、 companion in Paragraph 4 mean in Chinese? A.公司 B.机构改革 C.对手 D. 伙伴2. What is the true fact about the robots mentioned?A. The robotic squirrel is needed by every scientist to do some research.B. AIBO wasnt made any more because it only provided entertainment.C. A fully developed NAO may tell kids stor

33、ies in different langages.D. All the three types of robots used to be produced at a very low cost.3. What does the writer think of developing robots?A. It can help bring people a lot of fun. B. It has advantages in many ways.C. It may be useful but costs too much. D. It is worth -a great deal of mon

34、ey.【答案】27. D 28. C 29. C【解析】文章大意:本文作者通过举例说明开发机器人是浪费钱,开发机器人可能有很好的理由,但作者目前还没想到。【27题详解】词义猜测题。根据画线词所在语境“act as a companion to those people who need someone to be with”讲“作那些需要陪伴的人的一名_”,结合选项可知应是“伙伴”。故选D。【28题详解】细节理解题。根据第2段中“In San Diego recently $325,000 was spent on inventing a robotic squirrel to do some

35、 scientific experiments. ”讲到发明松鼠机器人来做一些科学实验,并未提到每个科学家都需要,A项错误;根据第2段中“However, in 2006 the company stopped producing these robotic pets in order to save money.”可知停止生产AIBO是为了省钱,B项错误;根据第3段中“It speaks 19 languages and has its own personality. It can tell children a story .”可知一个完全开发的NAO可以用不同的语言给孩子讲故事,C项正

36、确;根据文中价格信息“$325,000”“at huge cost”“$16,000”可知这些机器人的生产耗资巨大,D项错误。故选C。【29题详解】观点态度题。根据第一段中“I think there are several reasons that suggest developing robots is a waste of money.”及文中例子可知作者认为开发机器人可能是有用的,但花费太多,是在浪费钱。故选C。BThis is John, said Mr Turner. The boy standing next to him was tall, with a friendly fa

37、ce. I noticed Adam and Chen give each other the thumbs (大拇指) up. That meant they were going to invite him to join the cool group. They smiled at him and he smiled back.Mr Turner always gave new students a buddy with the same hobbies as them. I was sure he wouldnt choose me. I wasnt one of the cool k

38、ids.Hyun, I want you to be Johns buddy this term, said Mr Turner. Me? I couldnt believe my ears! Everyone in the class looked in my direction. Adam and Chen even looked unhappy.John walked over to my desk and sat down beside me. H smiled at me. Hello, he said in a confident voice.Hello, I replied, n

39、ot looking at him.All morning I could feel the boys in the cool group looking angrily at me, but John didnt seem to notice.Finally the bell rang for a break. I had butterflies in my stomach. I knew that Adam and Chen were going to make fun of me in front of John, and that John would decide that hed

40、rather be buddies with them.Sure enough, as soon as we got outside, Adam and Chen swaggered (大摇大摆地走) up to us.Mr Turner says youre a good basketball player, John, said Adam. Howd you like to play with us at lunch break? Hyun doesnt know anything about basketball.No thanks, said John. Id rather play

41、chess with Hyun, if he doesnt mind. Mr Turner says hes an excellent player. I was walking on air as John and I crossed the playground. I remembered the saying we learnt in class about not judging (判断) a book by its cover. I completely misjudged John.4. The underlined him in Paragraph 1 refers to .A.

42、 Adam B. Mr Turner C. Chen D. John5. The sentence I was walking on air. in the last paragraph shows that the writer felt .A. happy B. nervous C. calm D. lonely6. What can we learn from the story?A. Adam and Chen were not only cool but also friendly.B. Hyun realized appearance didnt always tell the t

43、ruth.C. John didnt want to make friends with Hyun at first.D. Hyun was a cool kid and good at playing basketball.【答案】30. D 31. A 32. B作者通过自己和新同学约翰的经历告诉我们:不要以貌取人,因为外表不能说明真相。【30题详解】词意猜测题。Adam亚当;Mr Turner特纳先生;Chen陈;John约翰。根据上文中“This is John”可知,特纳先生向我们介绍了约翰,亚当和陈竖起大拇指,他们想要邀请约翰加入这个很酷的团体,所以此处使用him代替John。故选

44、D。【31题详解】细节理解题。根据上文中“Id rather play chess with Hyun, if he doesnt mind. Mr Turner says hes an excellent player.”可知,约翰宁愿和作者下象棋,因为特纳先生说作者是一个优秀的棋手,所以约翰的这一席话让作者感到很开心。故选A。【32题详解】主旨大意题。根据最后一段中“I remembered the saying we learnt in class about not judging (判断) a book by its cover. I completely misjudged Joh

45、n.”并结合全文可知,本文讲述了班里来了新同学约翰,作者认为约翰不会选择自己作为朋友,但是后来发现约翰并不是自己所想的那样,他们成了很好的朋友,所以作者意识到不能依靠外表判断一个人,因为外表不能说明真相。故选B。u 环节四:作业阅读表达Hi, Tom,Thanks for your message and I am glad that you wrote to me for ideas.I remember when I was learning English,I felt uncomfortable about speaking. I could remember lots of word

46、s and knew grammar rules,but speaking was difficult. I now feel a lot more confident about speaking, so here are some ideas that I have taken from my own experience.Dont worry about making mistakes. Other people will still know your meaning and they probably wont notice your mistakes.Use every chanc

47、e you get to speak. For example, its a good idea to use only English in class and not to speak to your classmates in your own language. At home, you should also try practicing new words and grammar learnt in class.Think about extra speaking practice outside the classroom. You can join a conversation

48、 group, such as the chat groups in the study centre. They are free to join.Practice speaking online. There are lots of websites where you can communicate with .someone from all around the world.I hope this helps you and please come to me if you have other problems.Best wishes,Eliza1. How many sugges

49、tions does Eliza offer?2. What is Toms problem when he is learning English?3. If you are Tom,will you take Elizas suggestions? Why or why not?【答案】53. Four. 54. Tom has problems in speaking English. 55. Yes. Because I think her suggestions are helpful and I would like to have a try.No. Because I have

50、 better ways to improve my spoken English.阅读理解 We all have our favourite music, films or books - but which are the most popular ever?The most popular album (音乐专辑)Thriller by Michael JacksonAt the time Jackson started writing his best-selling album Thriller, he hoped that his album would sell 50 mill

51、ion copies. He was wrongit sold over ten million more than that. Even today around 130, 000 copies are sold in the USA every year.英语试卷第3页(共8页)The most popular classical musicBeethovens Fifth SymphonyWhen Beethoven was alive, his Fifth Symphony wasnt his most popularpiece of music. But now most peopl

52、e know the da da da dah introduction.In the 20th century, the first four notes (音符) were used by othermusicians to make different types of music like hiphop and rock and roll.The most popular novelA Tale of Two CitiesMany people think the best-selling book of all time is one of the Harry Potter book

53、s. Its true that all the Harry Potter books together have sold about 450 million copies. But the most popular single novel is much older.A Tale of Two Cities was written by Charles Dickens in1859 and has sold 250 million copies.The most popular The Shawshank RedemptionThe Shawshank Redem ption, dire

54、cted by Frank Darabontin 1994, didntmake much money at the cinema. It only became popular later on video,DVD and TV. It was based on a book by Stephen King. The writer soldthe story for only a dollar.1. The best word for the blank is .A. Painting B. film C. poem D. sculpture2. Which of the following

55、 is true?A. Thriller turned out to be more popular than Michael Jackson expected.B. The Fifth Sym phony was used in many other music forms by Beethoven.C. A Tale of Two Cities has. sold more copies than all the Harry Potter books.D. The Shawshank Redem ption made much money as soon as it came out.3.

56、 Which section of a magazine is the passage probably from?A. Sports Time. B. Science Study. C. Culture World. D. Nature Watch.【答案】24. B 25. A 26. C文章大意:本文主要向我们介绍了几个世界之最:最受欢迎音乐专辑Thriller;最受欢迎的古典乐第五交响曲;最受欢迎的小说双城记;最受欢迎的电影肖申克的救赎。【25题详解】细节理解题。根据表格1中“He was wrong it sold over ten million more than that.”可

57、知Thriller比迈克尔杰克逊预期的更受欢迎,A项正确;根据表格2中“In the 20th century, the first four notes were used by other musicians to make different types of music like hiphop and rock and roll.”可知第五交响曲被其他音乐家用在许多其他的音乐形式中,B项错误;根据表格3中“Its true that all the Harry Potter books together have sold about 450 million copies. .A Ta

58、le of Two Cities was written by Charles Dickens in 1859 and has sold 250 million copies.”可知双城记(2.5亿本)没有整个哈利波特系列(4.5亿本)卖的多,C项错误;根据表格4中“The Shawshank Redemption, directed by Frank Darabont in 1994, didnt make much money at the cinema.”可知肖申克的救赎一开始没赚多少钱,D项错误。故选A。【26题详解】推理判断题。文中主要介绍了几个世界之最,类别是音乐,古典乐,小说和电影。最可能出现在“文化世界”这一栏。故选C。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1