ImageVerifierCode 换一换
格式:PPT , 页数:35 ,大小:388KB ,
资源ID:975942      下载积分:2 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-975942-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(2013届高三英语二轮复习课件:阅读理解文化教育类.ppt)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

2013届高三英语二轮复习课件:阅读理解文化教育类.ppt

1、文化教育类专题导读专题 五 专题导读文化教育类阅读理解属高考常选材料之一,它以中西文化差异作为选材的重点,常涉及文化、教育、法制、宗教等方面的文学艺术、发明创造、文化遗产保护、宗教与文化、风俗与习惯、道德与法制、中外文学名著节选、各国学校教育、家庭教育等,重视语言和文化的关系。阅读材料更多地涉及社会文化背景知识。因此,要通过阅读更多地涉及社会文化背景知识,更多地了解并丰富自己的知识。这类材料的命题点往往落在主旨大意题、事实细节题上。专题 五 专题导读在做这类阅读理解题时,应注意以下几个方面:(1)采用先题后文:先读题目,再带着问题读文章。这类阅读理解文章相对来说事实细节题稍多一点,如果带着问题

2、读文章,有利于我们抓细节。(2)先做细节题。因为做完了局部性的事实细节题后,自然会加深我们对文章的理解,这样更有利于做主旨大意题。(3)重点敲定主旨题。主旨大意题提问的形式主要有两大类:一类是main idea型;一类是topic或title型。真题再现专题 五 真题再现2010全国改编 EDGEWOODEvery morning at Dixie Heights High School,customers pour into a special experiment:the districts first coffee shop run mostly by students with spe

3、cial learning needs.Well before classes start,students and teachers order Lattes,Cappuccinos and Hot Chocolates.Then,during the first period,teachers call in orders on their room phones,and students make deliveries.专题 五 真题再现 By closing time at 9:20 am.,the shop usually sells 90 drinks.“Whoever made

4、the chi tea,Ms.Schatzman says it was good,”Christy McKinley,a second year student,announced recently,after hanging up with the teacher.The shop is called the Dixie PIT,which stands for Power in Transition.Although some of the students are not disabled,many are,and the PIT helps them prepare for life

5、 after high school.专题 五 真题再现 They learn not only how to run a coffee shop but also how to deal with their affairs.They keep a timecard and receive paychecks,which they keep in check registers.Specialeducation teachers Kim Chevalier and Sue Casey introduced the Dixie PIT from a similar program at Ken

6、nesaw Mountain High School in Georgia.Not that it was easy.Chevaliers first problem to overcome was productrelated.Should schools be selling coffee?What about sugar content?专题 五 真题再现 Kenton County Food Service Director Ginger Gray helped.She made sure all the drinks,which use nonfat milk,fell within

7、 nutrition(营养)guidelines.The whole school has joined in to help.Teachers agreed to give up their lounge(休息室)in the mornings.Art students painted the name of the shop on the wall.Business students designed the paychecks.The basketball team helped pay for cups.专题 五 真题再现()1.What is the text mainly abou

8、t?A.A bestselling coffee.B.A special educational program.C.Government support for schools.D.A new type of teacherstudent relationship.()2.The Dixie PIT program was introduced in order to_.A.raise money for school affairs B.do some research on nutrition C.develop students practical skills D.supply te

9、achers with drinks专题 五 真题再现()3.How did Christy McKinley know Ms.Schatzmans opinion of the chi tea?A.She met her in the shop.B.She heard her telling others.C.She talked to her on the phone.D.She went to her office to deliver the tea.专题 五 真题再现()4.We know from the text that Ginger Gray _.A.manages the

10、Dixie PIT program in Kenton County Bsees that the drinks meet health standards C.teaches at Dixie Heights High School Downs the schools coffee shop专题 五 真题再现()5.Which of the following is not true about the Dixie PIT?ALattes and Cappuccinos may be two kinds of the coffee supplied in the Dixie PIT.BIts

11、 run mostly by students with special learning needs.CThe Dixie PIT helped many disabled students prepare for life after graduation.专题 五 真题再现 DThe Dixie PIT is intended not only to bring the teachers much convenience but also to help them learn a lot.【文章大意】本文主要介绍Dixie Heights High School实施的一项帮助自己学生就业

12、的特殊教育项目。1.B 主旨概括题。本文主要介绍Dixie Heights High School实施的一项帮助自己学生就业的特殊教育项目。2.C 推理判断题。依据第五段the PIT helps them prepare for life after high school可知该项目有助于孩子们掌握实用技能,便于将来就业。专题 五 真题再现3.C 细节理解题。依据第四段Ms.Schatzman says it was good 和after hanging up with the teacher推断,两者是通过电话了解信息的。hang up挂断电话。4.B 推理判断题。依据倒数第三段She

13、made sure all the drinks,which use nonfat milk,fell within nutrition(营养)guidelines推断,Ginger Gray要确保这里制作的咖啡要符合健康标准。专题 五 真题再现5D 细节理解题。文章多处告诉我们这是一家咖啡店,以及倒数第四段的“Should schools be selling coffee?What about sugar content?”得知,这两种被预订的很可能是咖啡,故A正确。由文章第一段可知B正确。由第五段“Although some of the students are not disable

14、d,many are,and the PIT helps them prepare for life after high school.”可知C正确,D错误。此店的开办目的主要是为了帮助那些有特殊学习需求的残疾学生,而不是为了老师。专题预测专题 五 专题预测 (一)Poorer children would be offered the chance to attend lessons on Saturday to help catch up with their middle class peers(同龄人),the shadow schools secretary,Michael Gov

15、e said today.The Conservatives would give English state schools the freedom to choose to have longer teaching hours and extra classes at the weekend,he told the Association of Teachers and Lecturers annual conference.专题 五 专题预测 Gove said the move would help to close the achievement gap with richer ch

16、ildren whose parents could afford extras such as tutoring and music lessons.He told delegates(代表)in Manchester,“For children who come from homes where parents dont have the resources to provide additional stretch and cultural experiences,there are benefits in having those children in the learning en

17、vironment,in school,for longer.”专题 五 专题预测“Parents would love to have schools starting earlier in some circumstances,and certainly going on later in the afternoon,given the reality of their working lives,”he said.He held up the example of Kipp(Knowledge is Power Program)schools in the US,which are of

18、ten based in the poorest communities and open from 7:30 am to 5 pm on weekdays,plus Saturdays.But it would be up to schools to decide to offer longer hours,Gove added.专题 五 专题预测 Parents said Saturday classes could become a“badge of dishonor”if pupils were forced to go,while teachers raised concerns a

19、bout their workload.Margaret Morrissey,of Parents Outloud,said,“I think the suggestion the government made about onetoone teaching for these kids would be a more preferable way of improving these childrens performance.Im just not sure whether taking away a child at weekends is actually going to make

20、 them cleverer in the week.”专题 五 专题预测 The ATLs general secretary,Mary Bousted,said,“If we want Saturday schools,then we need more teachers doing the extra hours,not the same teachers working longer.”()1.The program is intended for children _.Awho are from middleclass families Bwhose parents cant aff

21、ord extra help Cwho perform poorly academically Dwhose weekends are mostly unoccupied 专题 五 专题预测()2.“Additional stretch”in Paragraph 3 probably refers to _.Amusic lessons Bphysical relaxation Centertainment activities Doutofschool improvement()3.Why did Gove mention Kipp schools in the US?ATo make a

22、comparison.BTo introduce a new program.CTo seek supportive evidence.DTo prove his program is better.专题 五 专题预测()4.What is Margaret Morrisseys opinion about the new program?AFavourable.BDoubtful.COptimistic.DAcceptable.()5.Which of the following is true?ATeachers may not like the program.BSchools are

23、trying to make profits.CThe program is already under way.DThe program is popular with children.专题 五 专题预测【文章大意】国外教育要改革了,周六也要上课了。对此,有何反应呢?不同的人有不同的观点。1B 细节理解题。由第三段“For children who come from homes where parents dont have the resources to provide additional stretch and cultural experiences”可知。2D 词义猜测题。根

24、据第二段“such as tutoring and music lessons.和倒数第二段improving these childrens performance.”可知。专题 五 专题预测3C 细节理解题。举例以说明自己的言论正确。4B 主观判断题。根据Margaret Morrissey的话,我们可以判断他对整件事情的看法“Im just not sure whether taking away a child at weekends is actually going to make them cleverer in the week.”5A 细节判断题。根据倒数第三段和最后一段,我

25、们可以判断出老师的看法和意见。专题 五 专题预测 (二)Students are being forced to take additional exams to get into leading universities because good Alevels do not always indicate the brightest candidates.专题 五 专题预测 Sixthformers applying to courses such as medicine and law are being asked to sit Americanstyle aptitude(智能)te

26、sts,which are designed to assess(评价)thinking skills,among fears that too many Alevel candidates are getting top grades.Last year,almost one in six students applying to universities such as Oxford and Cambridge from independent schools had to sit additional test to secure a place.专题 五 专题预测 Head teach

27、ers criticized the move,which they said would pile more pressure on schools and students.But universities insisted that the reforms were unavoidable,because Alevel exams were no longer an accurate barometer(标准)of ability.专题 五 专题预测 In 1986,40 percent of students starting at Oxford achieve straight.As

28、 at Alevel,Mike Nicholson,its admissions director,said that this year almost every candidate offered a place would get perfect grades.It meant the university had to stage additional test to identify the most able candidates.“The ability to achieve three A grades is no longer the endpoint in the admi

29、ssions process,”he said.“The potential to achieve three A grades will allow them to enter the race for a place.”专题 五 专题预测 Oxford is not the only university turning to aptitude tests.At Cambridge,the number of students taking the universitys Thinking Skills Assessment shot up 26 percent to more than

30、3,000.A survey of 16,830 sixth formers applying to higher education from private schools last year showed that 2,860 had to sit at least one exam.专题 五 专题预测 Earlier this year,the National Foundation for Educational Research recommended that most sixth formers should sit SAT testsa standard reasoning

31、exam widely used in American collegesto make it easier to pick out the best candidates.()1.What is the attitude of head teachers to the reform?AApproving.BDoubtful.COpposed.DNeutral(中立的)专题 五 专题预测()2.Which British university first started to use aptitude tests to pick out the best candidates?AHarvard

32、.BOxford.CCambridge.DWashington DC.专题 五 专题预测()3.What can we know about the Alevel system?AIt can indicate the brightest candidates.BIt was designed to assess students thinking abilities.CIt is longer an accurate way to assess students abilities.DIt was recommended by the National Foundation for Educ

33、ational Research.专题 五 专题预测()4.What can we infer from the passage?AThe reform is more popular in American colleges than in British ones.BThe reform will be applied by all universities in the future.CUniversities used to depend on the Alevel system to choose the best students.DPassing additional tests

34、 will allow the student to enter Oxford,regardless of whether he or she gets As.专题 五 专题预测()5.What is the passage mainly about?AHow to get into leading universities.BThe disadvantages of the Alevel system.CDifferent ways to identify students abilities.DUniversities using extra exams to choose student

35、s.专题 五 专题预测【文章大意】Alevel不再是学生进入大学的唯一评判标准,因为得到分数A的学生太多了,Alevel不能再准确地区分出最好的学生。学生们需要参加额外的考试才能进入一流的大学。1C 细节理解题。根据第三段“Head teachers criticized the move,which they said would pile more pressure on schools and students.”可知答案。2B 细节理解题。根据第五段的第一句“Oxford is not the only university turning to aptitude tests.”可知答案为B。专题 五 专题预测3C 细节理解题。文章第一段就提出了“good Alevels do not always indicate the brightest candidates”,结合后面的内容可知答案为C。4C 推理判断题。根据第三段中的“But universities insisted that the reforms were unavoidable,because Alevel”可推知答案为C。5D 主旨大意题。文章开头就指出学生必须通过额外的考试才能进入一流大学,接下来分析了原因:现在得到分数A的学生太多了,Alevel不能再准确地区分出最好的学生,故选D最佳。

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1