收藏 分享(赏)

备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx

上传人:a**** 文档编号:960688 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:8 大小:35.72KB
下载 相关 举报
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第1页
第1页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第2页
第2页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第3页
第3页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第4页
第4页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第5页
第5页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第6页
第6页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第7页
第7页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 1 Growing up 外研版选择性必修第二册.docx_第8页
第8页 / 共8页
亲,该文档总共8页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、Unit 1 Growing up一、阅读理解A2023广东惠州一调 When the phone finally stopped ringing and the house lay still with grief, I filled my home with the sweet smell of peach pie to mask the scent of worry. At the weekend after Dads diagnosis (诊断), Mom sent the same text to each relative and friend: Jay was diagnosed

2、 with Picks disease. We were going back to the doctor for more information. Then Mom put down the phone, rubbed her forehead, and suggested we go for a drive. On the interstate, we passed a board with clear red letters: Fredericksburg peaches, the best fruit you can find in Central Texas. Mom went t

3、o negotiate with the stand owner. Now in our kitchen, the sweet smell of peach juice drifted into the living room and pulled Dad away from the football game on TV. Oh! You got peaches? he eyed the fruit with children glee(欢喜). Here, I handed him a knife. Were making peach pie.I showed him how to pee

4、l the skin off. As I made the pie dough, he asked questions:How long does it take to bake? Are you adding sugar? How many peaches? What should I do with the seeds? Showing him how to slice, measure and mix them in a calm, firm voice, I suddenly felt grown-up. The summer had reversed our roles. Now,

5、I was the adult. I stayed home all summer, cooked dinner for him, washed his T-shirts. The same day, before the afternoon drive and peach pie, I had held my tears as I read the diagnosis for Picks disease: four to ten years, depending on how fast the damaged proteins overpower Dads brain. I decided

6、then that I would be grateful for just four more years with Dad, enough for him to see me become an adult for real. 父亲被确诊为皮克氏病后,家里被悲伤的氛围笼罩。我正在用妈妈买的桃子做桃子派,父亲被香味吸引过来,我给他展示做桃子派的过程,忽然之间,我觉得自己长大了1.Why did Mom propose a ride? A. To purchase fruit.B. To enjoy a trip.C. To release sorrow.D. To consult the d

7、octor.解析C推理判断题。结合常识和第二段中的.Mom sent the same text to each relative and friend: Jay was diagnosed with Picks disease. We were going back to the doctor for more information. Then Mom put down the phone, rubbed her forehead.可推知,妈妈提议开车兜风应该是为了缓解内心的悲伤情绪,故本题选C。2.What can we learn about the family from the p

8、assage? A. It would take years for the dad to recover.B. The author enjoyed the time with his dad. C. The dad showed little interest in football games. D. The author got annoyed by his dads questions. 解析B推理判断题。由第六段中作者的反应Showing him how to slice, measure and mix them in a calm, firm voice和最后一段中的I wou

9、ld be grateful for just four more years with Dad可推知,作者很享受陪伴父亲的时光,故本题选B。3.Which of the following can best describe the summer for the author? A. Tough and confusing.B. Boring but rewarding. C. Annoying and struggling.D. Painstaking but meaningful.解析D推理判断题。由第六段中的I suddenly felt grown-up、第七段The summer

10、had reversed our roles. Now, I was the adult. I stayed home all summer, cooked dinner for him, washed his T-shirts.和最后一段中的I decided then that I would be grateful for just four more years with Dad可知,作者担起了照顾爸爸的辛苦工作,但这个过程也让作者成长,让作者有了陪伴父亲的机会,这是很有意义的。综上可知,D项正确。4.Whats the best title for this passage? A.

11、Peach Pie.B. Diagnosis for Dad.C. Father and Daughter.D. A Plain Summer Day.解析A标题归纳题。本文以filled my home with the sweet smell of peach pie引入话题,下文讲到了买桃子、做桃子派等事情,且文章最后一段再次提到桃子派。可见,桃子派贯穿了全文,故A项做标题最佳。B2023天津滨海新区三模Have you ever come out of a steamy hot shower and tried to look at your reflection in the mir

12、ror when its completely steamed and fogged up? I often think that is how we tend to view our beauty through fogged-up mirrors. We are seeing ourselves but the picture isnt exactly clear! The mirrors have been fogged up through different life experiences and memories as we have grown up, and now blen

13、d together to form our own definition of our beauty.The first mirror is formed as a young child and is often based on what was said about us from our parents and those around us. I remember being told that I was a cute child, so that when I got a little older and was around six and another child tri

14、ed to tell me I was ugly everything within me rose up against the statement because my self-belief in what my parents had said stood strong.The second mirror is the mirror of adolescence, those formative years when we are pushed into the big world and out of the protection of home. As a teenager I w

15、ent to a boarding school, and I was one of the only two black people in the entire school. Children being naturally curious, I felt like I was asked a million and one different questions about both my hair and skin tone and I dont think there has ever been a time when I have been more acutely aware

16、of my appearance, which in turn opened up the door for me to question how I looked and to thankfully embrace my differences.The final mirror comes from socially constructed ideas of beauty. We are often faced with numerous images in the media, popular culture, society, peers and social media, which

17、can create a false ideal of beauty in our eyes. We tend to compare ourselves to those ideals and use it as some sort of margin (差值) of measurement.However, real beauty comes from within. It is acceptance of yourself, perceived flaws and all. You are a masterpiece, a unique blend of genes and life ex

18、periences. Its essential to appreciate yourself like any other work of art or natural wonder, without judgement. Maybe its time to create a fourth mirror, a new mirror that is wiped clean and is minus the fog of comparisons, accusations, judgments and expectations.这是一篇议论文。在成长过程中,不同的生活经历和记忆赋予了我们对美的定义

19、。在我们的成长过程中有三面镜子,第一面镜子是在孩童时期形成的,通常是基于父母和周围人对我们的评价;第二面镜子是青春期的镜子,在成长的岁月里,我们被推进大大的世界,脱离了家的保护,意识到自己的不同;第三面镜子来自社会建构的美的观念。作者通过介绍这三面镜子,告诉我们真正的美来自内心,要接受自己的一切。1.What do the fogged-up mirrors represent according to the first paragraph?A. The difficulties of seeing oneself in the mirror.B. The various sources o

20、f beauty standards.C. The unclear perceptions of ones beauty.D. The life experiences and memories.解析C细节理解题。由第一段中的I often think that is how we tend to view our beauty through fogged-up mirrors. We are seeing ourselves but the picture isnt exactly clear!The mirrors have been fogged up through differen

21、t life experiences and memories as we have grown up, and now blend together to form our own definition of our beauty可知,第一段中提到的被雾遮住的镜子指的是人们对美的模糊认识,故选C。2.How did the author react when someone called her ugly?A. She felt embarrassed.B. She completely denied it.C. She sought comfort from her parents.D.

22、She questioned what her parents had said.解析B细节理解题。由第二段中的I remember being told that I was a cute child, so that when I got a little older and was around six and another child tried to tell me I was ugly everything within me rose up against the statement because my self-belief in what my parents had s

23、aid stood strong可知,当有人说作者丑时,她完全否认这种说法,故选B。3.What can we learn about socially constructed ideas of beauty?A. They push teens out of home protection.B. They arouse acute awareness of ones appearance.C. They may mislead peoples idea of beauty.D. They are the exact measurement of beauty.解析C细节理解题。由倒数第二段中

24、的We are often faced with numerous images in the media, popular culture, society, peers and social media, which can create a false ideal of beauty in our eyes可知,社会建构的美的观念可能会误导人们对美的看法,故选C。4.What does the author suggest as a possible fourth mirror?A. A mirror not affected by external factors.B. A mirro

25、r going against societys expectations.C. A mirror reflecting ones childhood experiences.D. A mirror showing the beauty ideals from social media.解析A推理判断题。由最后一段However, real beauty comes from within. It is acceptance of yourself, perceived flaws and all. You are a masterpiece, a unique blend of genes

26、and life experiences. Its essential to appreciate yourself like any other work of art or natural wonder, without judgement. Maybe its time to create a fourth mirror, a new mirror that is wiped clean and is minus the fog of comparisons, accusations, judgments and expectations可推知,作者认为第四面镜子应该是一面不受外界影响的

27、镜子,故选A。二、七选五2023江西宜春期末Life Skills for High Schoolers Before Leaving the NestAs we grow up, our roles and responsibilities change. Children often worry about how to fall asleep during nap time. Adults must worry about paying the bills for their families. Now, as teenagers, not only do we worry about

28、our exam grades or university decisions, we also worry about the transition into becoming those very adults that have been taking care of us since Day 1.But dont worry!1.Taking public transportUnlike calling a Didi every time you need to go somewhere, public transportation is a convenient and financ

29、ially sustainable way for you to get around. All you need is a navigation app like Apple, or Baidu Maps to help you find the right buses or subways to take. 2.Cooking basic dishes3, but it can be enriching for yourself if you start to learn how to cook some simple meals. Some examples are salads, cu

30、p noodles, and microwaved eggs. Cooking may seem hard and time-consuming, but you dont have to be a professional chef to feed yourself.4Youre not babies anymore! From now on, there wont be anyone constantly looking after you or telling you what to do. You should learn to maintain your physical healt

31、h, eat balanced meals, and have enough sleep. Besides, your mental health should also be highly valued. Do what you love and learn to handle the stresses in your life.Managing your own moneyNow that youre about to go out into the world as another independent adult, it is essential to know how to man

32、age your money.5. For example, turn to your parents for some ideas of creating a budget plan. Try your best not to end up drowning in debt for the rest of your life!Its quite bittersweet to say goodbye to your childhood and not have a care in the world, but its a part of growing up. Theres a lot to

33、look forward to, and you can be sure that having these life skills will start your adult life off right.A. Taking good care of yourselfB. Reminding yourself to deal with the stressesC. It may be appealing to order takeout for a quick biteD. Its always a good idea to ask for advice from people you lo

34、ok up toE. Cooking your own dishes can be an interesting and unforgettable experienceF. As long as you learn these life skills, itll be smooth sailing on the way to adulthoodG. As you get more familiar with your usual routes, you wont need to rely on those apps这是一篇说明文。文章主要介绍了青少年步入成年的一些建议。1.FF项放在此处能起

35、到承上启下的作用,既道出了dont worry的原因,又统领下面介绍的建议。2.GG项与空前一句All you need is a navigation app like Apple, or Baidu Maps to help you find the right buses or subways to take相吻合,G项中的those apps指该句中的Apple, or Baidu Maps。 3.Cit can be enriching for yourself if you start to learn how to cook some simple meals与C项之间构成转折关

36、系,且二者均与食物有关,故本空填C项。 4.A通读与第四空紧密相关的段落可知,本段主要讲述的是从各方面照顾好自己,故第四空填A项。 5.DFor example, turn to your parents for some ideas of creating a budget plan. Try your best not to end up drowning in debt for the rest of your life!是针对D项列举的例子。三、完形填空2024江苏常熟10月抽测I dont know why I came to the decision to become a los

37、er, but I know I made the 1 at a young age. Sometime in the middle of the fourth grade, I 2 trying. By the time I was in the seventh grade, I was 3, disrespectful and rebellious.It wasnt long after that I dropped out of school. Hard physical labor was the4 for the choices I made as an adolescent. At

38、 the age of 21, I was 5 lost, and using alcohol as a way to deal with the fact that I had no education and was 6 in a dead-end job carrying heavy construction materials up a ladder all day.7, now I believe in do-overs, in the chance to do it all again. And I believe that do-overs can be made at any

39、point in your life, if you have the right 8. Mine came from a surprising source.It was September 21, 2002, when my son Blake was born. Its funny that after a life of9 responsibility, now I was in charge of something so 10. Over the years, as I grew into the 11 of Dad, I began to learn something abou

40、t myself. In a way, Blake and I were both learning to walk, talk, work and play for the first time. I began my do-over.It took me almost three years to learn how to read. I started with my sons books.12, I practiced reading books to him until I remembered all the words. I knew I wanted to be a good

41、role model, so after a year and a half and a lot of hard work, I 13 my GED test on my sons fourth birthday. This may not sound like much, and Im surely not trying to get praise for doing something that should have been done 14.Its funny that I always heard these great turn-around stories of triumph

42、over shortcomings. But I never thought they15 to me. Now I believe its a choice anyone can make: to do it all over again.本文是一篇夹叙夹议的文章。这篇文章主要是描述一个人从小学四年级开始不再努力,逐渐变得放纵、无敬意和叛逆,最终辍学并走上了错误的道路。然而,当他21岁成为一个父亲时,这个意外的改变使他开始相信重新开始的可能性。他花了近三年的时间学会阅读,并通过高中同等学历考试,成为一个好榜样。他相信每个人都有重新开始的机会。1.A. requirementB. wishC.

43、 applicationD. choice解析D句意:我不知道为什么我决定成为一个失败者,但我知道我在年轻的时候做了这个选择。requirement要求,wish 希望,application申请,choice选择。故选D。2.A. startedB. stoppedC. consideredD. fancied解析B句意:在四年级中期的某个时候,我停止了努力。到七年级的时候,我变得懒惰、无礼、叛逆。B项符合语境。3.A. skepticalB. defensiveC. lazyD. suspicious解析C参见上题解析。skeptical怀疑的,defensive防御的,lazy懒惰的,s

44、uspicious令人怀疑的。故选C。4.A. consequenceB. compromiseC. compensationD. competence解析A句意:繁重的体力劳动是我在青少年时期所做的选择的后果。consequence结果,compromise妥协,compensation补偿,competence能力。故选A。5.A. alternativelyB. hopelesslyC. approximatelyD. undoubtedly解析B句意:21岁的时候,我绝望地迷失了方向,用酒精来解决我没有受过教育,被困在一份没有前途的工作中,整天爬梯子搬运沉重的建筑材料的事实。alter

45、natively或者,hopelessly绝望地,approximately大约,undoubtedly无疑地。故选B。6.A. struckB. stuckC. lostD. taken解析B参见上题解析。strike打击;stick卡住,陷入;lose失去;take拿走。7.A. NeverthelessB. MeanwhileC. FurthermoreD. Therefore解析A句意:然而,现在我相信重来,相信有机会重新来过。nevertheless然而,meanwhile同时,furthermore此外,therefore因此。A项符合语境。8.A. ambitionB. tech

46、niqueC. opportunityD. motivation解析D句意:我相信,如果你有正确的动机,你可以在人生的任何时刻重新来过。ambition抱负,technique技巧,opportunity机会,motivation动力。故选D。9.A. avoidingB. preventingC. undertakingD. overcoming解析A这里是说,有趣的是,在逃避责任生活一段之后,现在我要负责这么脆弱的东西。avoid避免,prevent防止,undertake承担,overcome克服。故选A。10.A. flexibleB. enterprisingC. delicateD

47、. realistic解析C参见上题解析。flexible灵活的,enterprising有进取心的,delicate脆弱的, realistic现实的。11.A. nameB. statueC. titleD. career解析C句意:随着岁月的流逝,当我成为父亲的那一刻起,我开始了解自己的一些事情。故选C。12.A. By and byB. Over and overC. Back and forwardD. Now and then解析B由I practiced reading books to him until I remembered all the words可知,作者一遍又一遍

48、地给儿子读书,直到自己记住了所有的单词,故选B。13.A. got throughB. went throughC. pulled throughD. combed through解析A句意:我知道我想成为一个好榜样,所以经过一年半的大量努力,在我儿子四岁生日的时候,我通过了高中同等学历考试。get through通过,go through经历,pull through渡过难关,comb through仔细梳理。故选A。14.A. for the first timeB. in the first placeC. at first handD. in first place解析B句意:这可能听起来不算什么,而且我肯定不是为了做最初本应该做的事情而寻求赞扬。for the first time第一次,in the first place最初, at first hand 第一手地,in first place首先。故选B。15.A. appealedB. appliedC. attachedD. adapted解析B句意:但我从没想过它们适合我。现在我相信这是一个任何人都可以做的选择:重新来过。appeal吸引;apply应用,适用于; attach附上; adapt适应。故选B。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1