1、备考2022届高考英语高频话题阅读词组限时练01快速写出下列单词的意思1absent adj. 2access n vt. accessible adj. 3accustomed adj. 4activity n 5available adj. 6celebrate vt. celebration n 7composition n 8concentrate v 9achieve success 10ask for leave 11concept n 12confident adj. 13crazy adj. 14curious adj. 15debate v& n 16determinatio
2、n n 17discuss v 18eager adj. 19be absent from 20be absorbed/buried/occupied in 21effect n 22encourage vt. encouragement n 23favourite adj. n 24follow v 25graduation n 26memory n 27observe v 28be strict with 29catch up with 30cheat in the exam 31practical adj. practice n 32praise n& vt. 33pressure n
3、34pride n 35progress n 36refer v 37scholarship n 38do/make/perform/carry out an experiment 39drop out (of) 背一背1absent adj.缺席的,缺勤的2access n通道;接近的机会;使用的权利 vt.到达;使用;获取(计算机数据)accessible adj.可到达的;可使用的;易接近的3accustomed adj.习惯的,惯常的4activity n活动5available adj.可获得的;有空的6celebrate vt.庆祝celebration n庆祝;庆祝活动7comp
4、osition n作文;作曲8concentrate v聚精会神;集中(注意力)9achieve success获得成功10ask for leave请假11concept n概念12confident adj.自信的13crazy adj.着迷的;疯狂的14curious adj.好奇的;奇特的15debate v& n辩论16determination n决心17discuss v讨论18eager adj.渴望的;热切的19be absent from缺席20be absorbed/buried/occupied in全神贯注于21effect n效果;作用22encourage vt.
5、鼓励encouragement n鼓励23favourite adj.喜爱的n特别喜爱的人(或物)24follow v跟随;听得懂25graduation n毕业;毕业典礼26memory n回忆;记忆27observe v观察;监视;观测28be strict with对要求严格29catch up with赶上30cheat in the exam考试作弊31practical adj.实际的;适用的practice n练习;实践32praise n& vt.赞扬,表扬33pressure n压迫;压力;压强34pride n自豪,骄傲35progress n进步36refer v参考;查
6、阅37scholarship n奖学金38do/make/perform/carry out an experiment做实验39drop out (of)辍学;退学;不再参与限时练:阅读理解三篇Passage 1Idema, a Dutch Sinologist (汉学家), has served as the director of the Chinese Languages and Cultures Department at Leiden University of the Netherlands and was also director of Harvards Fairbank C
7、enter for East Asian Research. He has studied ancient Chinese plays, novels and literature, and has authored or translated a number of influential books published in English and other languages.The 70yearold Dutch Sinologist recalled his halfcenturylong romance with Chinese culture during a recent v
8、isit to Beijing. As a child, the vivid descriptions of China in Nobel and Pulitzer Prizewinner Pearl S. Bucks books sparked Idemas interest in the country. He later read classic Chinese literature and spent whole days pouring through works at the National Library of China.While many other experts on
9、 China focused on the countrys economic transformation, Idema continued to study traditional Chinese literature. “There were scholars studying law, religion and society, but not traditional Chinese literature, which was my personal interest,” Idema explains.Finding reference books for his research,
10、especially regional publications, used to be a huge challenge, and Idema used to spend a lot of time collecting books and other materials during visits to China. Now it is much more convenient with the Internet.Idema usually chooses lessknown subjects for his research and tries to get firsthand mate
11、rials. In recent years, he has devoted himself to translating Chinese folk tales and writing about Chinese folk society and folk culture.“Traditional Chinese culture is a passion. I have been studying it for 50 years and will continue to do so,” says the retired professor.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了荷兰汉学家I
12、dema(伊维德)对中国古代戏剧、小说、文学50年的不懈研究的故事。1What does the underlined word “sparked” in Paragraph 2 mean?AIncreased. BBroke.CPerformed. DAroused.答案:D词义猜测题。根据第二段中的“He later read classic Chinese literature and spent whole days pouring through works at the National Library of China.”可知,后来他开始阅读中国古典文学,可推断前文的books引
13、起了他对中国的兴趣。故选D。2Idema concentrated on traditional Chinese literature because _.Ahe wanted to show he was different from othersBhe was interested in traditional Chinese literatureCtraditional Chinese literature is easier to study than other fieldsDhe could benefit a lot from the traditional Chinese li
14、terature答案:B细节理解题。根据第三段第二句中的“There were scholars studying law, religion and society, but not traditional Chinese literature, which was my personal interest”可知,他研究中国古典文学,是因为他的兴趣。故选B。3What may be the best title for the text?AA Passion for Chinese Culture BThe Life of IdemaCIdemas Visit to China DThe P
15、ersonal Hobby答案:A标题判断题。浏览全文,讲述的都是Idema对于中国古典文学的研究与热爱,结合第三段“While many other experts on China . Idema explains.”可知,他研究中国古典文学是带着很大的兴趣和热情的。故选A。Passage 2Jeremy Locke, who owns a roofing and construction company in Glace Bay, Nova Scotia, had always been wanting to repair the roof of Jeanette MacDonalds
16、home. Whenever he drove past the womans home, he assumed that the roof was under repair because the job had already been taken on by another group of repairmenbut as the weeks wore on, the roof continued to worsen without any signs of repair.“I had it in my mind that if no one steps up to help this
17、lady in our community, Id be more than happy to,” Locke told CBC.When Locke finally reached out to MacDonald about fixing her roof for free, however, she politely declined his offer because she did not like to accept charity. That being said, she had already applied for a government grant (补助金) to f
18、ix the roof and she said she was more than happy to hire Locke once her grant application was approved.Unfortunately, MacDonald never received the approval.As the stubborn (固执的) Canadian senior refused to accept any assistance from Locke, the sympathetic construction worker played an innocent trick
19、in order to get her to accept his help. He invited MacDonald to enter a raffle (抽奖活动) that his business was holding for a free roof. After the grandmother of four accepted one of the raffle tickets, Locke told her that she was the winnerbecause she was the only one who had entered the raffle.Thanks
20、to his sweet little plan, Locke and his crew are starting work on the roof this week, which is expected to cost his company about $9,000.MacDonald, meanwhile, told CBC that she doesnt know how to express her gratitude to Locke, saying that he is her “guardian angel”“Theres nobody out there like him,
21、” she added.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Jeremy Locke(杰里米洛克)为Jeanette MacDonald(珍妮特麦克唐纳)免费修理屋顶的故事。1What did Locke desire to do for MacDonald?ARepair her roof. BFind a repairman.CRun a charity. DRaise money.答案:A细节理解题。根据第一段第一句“Jeremy Locke, who owns a roofing and construction company in Glace Bay, Nova Scotia
22、, had always been wanting to repair the roof of Jeanette MacDonalds home.”可知,Jeremy Locke一直都很想修理Jeanette MacDonald家的屋顶。故选A。2Why did MacDonald refuse Lockes offer initially?AShe didnt trust him.BShe had won a raffle.CShe didnt like free help.DShe had got an official grant.答案:C推理判断题。根据第三段中的“she polite
23、ly declined his offer because she did not like to accept charity”可知,她礼貌地拒绝了Locke的帮助是因为她不想接受免费的帮助。故选C。3How did Locke finally make MacDonald change her mind?AHe persuaded her to give up her application.BHe invited her to enter his business.CHe gave her about $9,000.DHe told her a white lie.答案:D细节理解题。根
24、据第五段第一句可知,因为这位固执的加拿大老人拒绝Locke的帮助,Locke说了一个善意的谎言使得MacDonald改变了主意。故选D。4Which of the following words best describe Locke?AStubborn and tricky.BWealthy and innocent.CDetermined and warmhearted.DDifferent and ambitious.答案:C推理判断题。根据第二段内容可知如果没人出面帮这位女士修屋顶,Locke非常愿意帮忙修理,表明Locke乐于助人,很热心。结合第五段第一句可知,为了让MacDonal
25、d接受帮助,Locke说了一个善意的谎言,表明Locke是一个很有决心的人,C项“有决心且热心”符合题意。故选C。Passage 3(2020全国卷)I have a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other ki
26、ds played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I checked out from the library.My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old. It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and
27、became a mother, the library took on a new place and an_added_meaning in my life. I had several children and books were our main source (来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read t
28、o them.I always read, using different voices, as though I were acting out the stories with my voice and they loved it! It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books.Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excite
29、ment of going to the library lives on from generation to generation.As a novelist, Ive found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven (避风港) for readers and writers, a bridge that help
30、s put together a reader with a book. Libraries, in their own way, help fight book piracy (盗版行为) and I think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about th
31、em when you can.篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者从孩提时代到成为一名母亲和小说家,对书籍和图书馆的热爱的故事。1Which word best describes the authors relationship with books as a child?ACooperative.BUneasy.CInseparable. DCasual.答案:C推理判断题。根据第一段最后两句可知,作者一直是一个热情的读者,孩提时,有时候每天读多达三本书。故事对作者来说就像空气,在其他孩子打球或参加聚会时,作者通过从图书馆借阅来的书籍经历冒险。由此可推知,作者小时候与书是形影不
32、离的。故选C。2What does the underlined phrase “an added meaning” in Paragraph 3 refer to?APleasure from working in the library.BJoy of reading passed on in the family.CWonderment from acting out the stories.DA closer bond developed with the readers.答案:B词义猜测题。根据画线词的上文“As I grew older and became a mother”可知
33、,作者长大了成了一位母亲,结合下文可知,作者成了母亲以后,带着孩子去图书馆,孩子挑选书籍来阅读,或者作者读给他们听。因此可推知,图书馆在作者的生活中又增添了新的意义,即阅读的乐趣在家庭中传递。故选B。3What does the author call on other writers to do?ASponsor book fairs.BWrite for social media.CSupport libraries. DPurchase her novels.答案:C细节理解题。根据最后一段中的“I think all writers should support libraries i
34、n a significant way when they can”可知,作者呼吁其他的作家们支持图书馆。故选C。4Which can be a suitable title for the text?AReading: A Source of KnowledgeBMy Idea about WritingCLibrary: A Haven for the YoungDMy Love of the Library答案:D标题判断题。纵观全文可知,文章讲述了作者是一名热情的读者,孩提时喜欢阅读,在图书馆工作。有了孩子以后,将阅读的习惯代代传承下去。作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆。全文围绕“作者对图书馆的爱”展开讲述。故选D。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有